Dodaj do ulubionych

Serdecznie Witam o poranku Wszystkich....

25.11.04, 08:33
Antysemitów
tych z dużej litery przede wszystkim

proszę o oddanie powitania według ustalonych tradycją wzorców do naśladowania

niech nam młodzież tkwi w "tradycji" po WSZEczasy
Obserwuj wątek
    • 100krotki Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 10:03
      100krotki napisała:

> Antysemitów
      > tych z dużej litery przede wszystkim
      >
      nikt nie wyraża zgody na pisanie Antysemita z dużej litery?
      no problem
      możemy przejść na małe a
      w końcu duży Antysemita to najpierw jest mały antysemita
      • dana33 Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 10:14
        dzien dobry, 100krotko. nikt nie pisze, ani przez male ani przez duze. bo oni
        uwazaja, ze oni nie.
        u nas tutaj tymczasem niebo bez jednej chmurki, sloneczko, cieplawo. ale juz
        zapowiedziano, ze wieczorem zaczyna sie 2 czesc pierwszego "ataku" zimy na moje
        mocarstwo. ma byc zimno, silne deszcze i wiatry. czyli pogoda na czulent :)
        • 100krotki Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 10:26
          dana33 napisała:

> dzien dobry, 100krotko. nikt nie pisze, ani przez male ani przez duze. bo oni
          > uwazaja, ze oni nie.

no i "mamy ich" :))))

wszystkich!!!
          w garnuszku na czulent

kto się tu nie wpisał ten....
          czy mały czy duży
          po jednych pieniądzach są
          • dana33 Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 10:54
            a ty jadlas kiedys czulent? wpadlo mi do glowy, ze ten czulent, to troche jak
            pilaw, tylko wiecej skladnikow. ale wyobraz sobie, wstajesz w zimny sobotni
            poranek, a tu w calym domu zapaszki pysznosciowe i ta swiadomosc, ze nie musisz
            gotowac, bo sie samo zrobilo przez noc.... czulent to potrawa dla leniwych... :)
            • 100krotki Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 11:12
              dana33 napisała:

> a ty jadlas kiedys czulent? wpadlo mi do glowy, ze ten czulent, to troche jak
              > pilaw, tylko wiecej skladnikow. ale wyobraz sobie, wstajesz w zimny sobotni
              > poranek, a tu w calym domu zapaszki pysznosciowe i ta swiadomosc, ze nie
              musisz
              >
              > gotowac, bo sie samo zrobilo przez noc.... czulent to potrawa dla
              leniwych... :
              > )

nie wiem czy to był czulent, ale raz w życiu, jak odwiedziłam siostrę w
              izraelu, a ona jedna taka...ortodoksyjna się zrobiła, to coś bardzo pikantnego
              jadłam w niedzieny szabat co całą noc podgrzewało się na małym gazie

eleż pikantne to było!
              o dokładkę nie poprosiłam :)
              czy to był czulent czy wspomnienie mojej siostry z węgierskiej kuchni?
              do dziś nie wiem
            • 100krotki Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 11:13
              dana33 napisała:

.... czulent to potrawa dla leniwych... :
              > )

ja znam kilka polskich potraw dla "leniwych" 100krotek :)
              te "pracowite" zresztą też
              • dana33 Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 11:21
                naprawde? to daj, bo ja okropnie leniwa. lubie gotowac, ale to taka syzyfowa
                praca, nie uwazasz? zjadaja w sekunde, to co sie czlowiek narobil przez
                conajmniej godzine... :)
                a to ostre u siostry, to pewnie wegierskie. albo ona ma sfaradyjska kuchnie, bo
                oni tez lubia ostro. maja taka przyprawe, schug sie nazywa, jak tylko kapelke
                na czubek jezyka, to potem potrzeba jakies 5 litrow wody wypic... :) raz sie
                dalam nabrac, ale to byl tez ostatni raz... ale normalnie to czulent nie jest
                ostry.... nawet jak sie go robi z bekonem... :)
                • 100krotki Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 11:47
                  dana33 napisała:

> naprawde? to daj, bo ja okropnie leniwa. lubie gotowac, ale to taka syzyfowa
                  > praca, nie uwazasz? zjadaja w sekunde, to co sie czlowiek narobil przez
                  > conajmniej godzine... :)

noo
                  też tak uważam, ze w takim wypadku bilans energetyczny "kucharki" jest
                  zachwiany :)

> a to ostre u siostry, to pewnie wegierskie. albo ona ma sfaradyjska kuchnie,
                  chyba tak
                  ona nauki dietetyki koszerności u teściowej swojej pobierała, a ze
                  słyszenia ...to teściowej korzenie w Marko ponoć są

bo
                  >
                  > oni tez lubia ostro. maja taka przyprawe, schug sie nazywa, jak tylko kapelke
                  > na czubek jezyka, to potem potrzeba jakies 5 litrow wody wypic... :) raz sie
                  > dalam nabrac, ale to byl tez ostatni raz... ale normalnie to czulent nie jest
                  > ostry.... nawet jak sie go robi z bekonem... :)

wiesz co Dana?
                  mam pomysł
                  każda z nas przygotuje potrawę najbardziej ulubioną w swoich rodzinach
                  i...gdzie my razem możemy się wymienić smakiem?
                  • dana33 Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 11:57
                    hihihi, to mamy do wyboru i do koloru.... albo jak ty tutaj, albo jak ja w
                    polsce, albo gdzies posrodku, ale posrodku, to tak troche sie zastanawiam...
                    bedziemy jechac z garami w reku???? ale to bylby cyrk, tylko sobie wyobraz,
                    wlasimy do pociagu albo do samolotu z garnkiem.... jak znam europe, to by sie
                    tylko spojrzeli lekko zdziwieni, albo oburzeni, albo patrzyliby na nas, jak na
                    porzadnie fizniete, w israelu, to napewno by sie zapytali co mam w garnku, a
                    potem by powiedzieli, ze maja inny przepis na to samo...., co by powiedzieli w
                    posce, to ty lepiej wiesz niz ja... :) ale tylko ten obraz przed oczyma juz
                    mnie doprowadza do smiechu...
                    • 100krotki Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 12:32
                      dana33 napisała:

co by powiedzieli w
                      > posce, to ty lepiej wiesz niz ja... :) ale tylko ten obraz przed oczyma juz
                      > mnie doprowadza do smiechu...

opowiem ci w poniedziałek, bo...będę po takim doświadczeniu
                      jazdy w autobusie z wielkim garem w rękach :)
                      • dana33 Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 13:56
                        nu, czekam wiec na poniedzialek.... mam nadzieje, ze nie jedziesz daleko..
                        szkoda ze nie moge jechac tez, stac z boczku i popatrzec, co bedzie.... :)
                    • moskowit Re: Nu Dannoczki.... 26.11.04, 02:17
                      Lepiej napisalybyscie cos o tych potrawach, zamiast po pociagach, czy innych
                      maszynach z kastrulami sie przepychac....

Nuuuuu! :)))))))

• 100krotki Re: Nu Dannoczki.... 26.11.04, 08:20
                        moskowit napisał:

> Lepiej napisalybyscie cos o tych potrawach, zamiast po pociagach, czy innych
                        > maszynach z kastrulami sie przepychac....
                        >
                        > Nuuuuu! :)))))))
                        >

rusłaczenia nie lubię tak samo jak żydłaczenia
                        wpisuję cie na listę z dyżym A
                        wychodzi na to, że tą listę otwierasz
                        • moskowit Re: Nu 100krotka.... 27.11.04, 02:02
                          dorogaja....

Ja przeciez tylko grzecznie sie zapytalem, a ty mnie odrazu na duze "A".... A
                          ja nawet nie wiem co to takiego....

Nu pomysl tylko?

• dana33 Re: Nu 100krotka.... 27.11.04, 02:14
                            ty chesz wiedziec moskowit, co ja wczoraj nagotowalam? bo jutro mam przyjaciol
                            z aszdodu, tez rosjanie, i co ja ci tu bede opowiadac.... z kijowa.... bedzie
                            oprocz jedzenia odchodzila tamta rozmowa na temat ukrainy....
                            to jest tak jutrzejsze zranko: jajka faszerowane, pieczen ganc nie koszerna z
                            kminkiem, jablka z majorankiem, kartofelki, salata, a potem sernik z kawa, do
                            tego winko dobre israelskie. wyglada ci to ok? :)
                            • moskowit Re: Dannoczka.... 27.11.04, 15:25
                              Nu ja nie bardzo zrozumialem o tych Twoich gosciach?
                              Oni z Aszdodu, czy z Kijowa? Nu, ze na temat Ukrainy bedziecie rozmawiac, to
                              naturalnie rozumiem.... bo o czym z Ukraincami jeszcze teraz rozmawiac? A oni
                              Ukraincy czy Zydzi z Ukrainy?

A o jedzeniu nie chce wogole rozmawiac! bo sam w domu siedze i, jak synowa nic
                              nie podrzuci, konserwami sie zadawalam :(
                              Moja wlasna do Kanady na slub swojej chrzesnej pojechala i mnie bez prizoru
                              pozostawila.... Nu Ty sama podumaj? jak ja moge takie rzeczy czytac? Zapytalem
                              Ciebie i 100krotki, bo zataskowal za dobrym jedzeniem, a ona mnie odrazu od 'A'
                              przezywa.... Nu kak tak mozna?

Nu jeszcze raz wszystkiego Ci najlepszego zycze!

• dana33 Re: Dannoczka.... 27.11.04, 21:04
                                nu, oni zydzi z ukrainy. nowi emigranci, tak jakies 14-15 lat w israelu,
                                mieszkaja w ashdodzie, ex-kijow. ty znajesz, jak w polsce byl przewrot z komuny
                                na wolnosc :), to ja siedziala przed tv, i palce gryzla, zeby tylko nie bylo za
                                duzo krwi, to ja myslala, ze oni tez tak. ale oni calkiem spokojnie. skazali,
                                szto charaszo, szto oni tu a nie tam, szto to od nich uze daleko. ona skazala,
                                szto nie budjet barby, jej muz skazal szto budjet. uwidim, oni normalno zgodna
                                bardzo para.... :)
                        • dana33 Re: Nu Dannoczki.... 27.11.04, 02:11
                          100krotko, moskowit to zadne a, nie male i nie duze. on po rosyjsku, bo dobrze
                          go jego babuszka nauczyla, pisal przeciez o tym, pewnie nie zauwazylas. on
                          troche z polski a troche z rosji. a zydlaczyc to on nie umie.... ale nic, juz
                          go nauczylam slowo farsztejst, wiec naucze jeszcze paru :) ty nie lubisz jidysz?
                          moskowit pierwsza klasa, naprawde...
                          • moskowit Re: Nu Dannoczka.... 27.11.04, 15:12
                            Ja Ci jestem bardzo wdzieczny, ze przynajmniej Ty za mnie sie wstawiasz....
                            Bolszoje Tiebie spasibo, dorogaja!

Pozdrawiam Cie serdecznie i dobrego weekendu zycze (i dobrych smakolykow)....

• Gość: jacek#jw Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 13:17
      100krotki napisała:

> Antysemitów
      > tych z dużej litery przede wszystkim
      >
      > proszę o oddanie powitania według ustalonych tradycją wzorców do naśladowania
      >
      > niech nam młodzież tkwi w "tradycji" po WSZEczasy

Witam 100krotko,
      Zaprosiłaś mnie tu indywidualnie, powitanie mamy za sobą. I co dalej?

Pozdr / Jacek
      • dana33 Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 13:58
        jacek, masz tu do czynienia z lodzianka (ja), w lodzi nie ma antysemitow, nie
        przez a i nie przez A.
        • Gość: jacek#jw Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 14:16
          A cześć łodzianko miła :)))). Nie zajmuję się śledzeniem tej przypadłości ale
          skoro tak twierdzisz, to w Łodzi nie ma antysemitów :). Nie umiem też
          powiedzieć czy to dobrze czy źle być przez duże czy małe a.

Pozdr / Jacek
          • dana33 Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 14:27
            hahaha, widzisz, jak ja rozwiazalam ten problem? pisze wszystko przez mala
            litere... :)
            • Gość: jacek#jw Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 14:52
              Piękna realizacja hasła równość dla wszystkich i wszystkiego ;)))). Żeby tak
              się dało rozwiązać w ten sposób wszystkie problemy.

Pozdr / Jacek
              • dana33 Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 14:58
                mozna probowac nie? i od czegos trzeba zaczac. forum to moze nie akurat to
                najlepsze miejsce na wszewlkie pocztki, nu, ale z braku innych pomyslow... :)
                • Gość: jacek#jw Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 15:47
                  Forum takie miejsce jak większość innych a i pomysłów można tu doszukać
                  baaardzo różnych. Myślisz, że gybym powitanie małymi literkami złożył, to
                  byłoby to zgodne z tradycją i czymś tam jeszcze? Nasza przemiła Stukrotka coś w
                  kuchni utknęła.

Pozdr / Jacek
        • nierzyd czesc dana :) 25.11.04, 14:24
          ja tez jestem z Lodzi :)
          • dana33 Re: czesc dana :) 25.11.04, 14:28
            ty jestes wyjatkiem, ktory potwierdza regule, nierzydzie.
      • 100krotki Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... 25.11.04, 16:49
        Gość portalu: jacek#jw napisał(a):

> 100krotki napisała:
        >
        > > Antysemitów
        > > tych z dużej litery przede wszystkim
        > >
        > > proszę o oddanie powitania według ustalonych tradycją wzorców do naśladow
        > ania
        > >
        > > niech nam młodzież tkwi w "tradycji" po WSZEczasy
        >
        > Witam 100krotko,
        > Zaprosiłaś mnie tu indywidualnie, powitanie mamy za sobą. I co dalej?
        >
        > Pozdr / Jacek

mimo, że teraz już nie o poranku
        ale niemniej serdecznie witam mojego ulubieńca z FA
        :))))

100ktotki
        • Gość: jacek#jw Re: Serdecznie Witam o poranku Wszystkich.... IP: *.toya.net.pl 25.11.04, 18:34
          100krotki napisała:

> mimo, że teraz już nie o poranku
          > ale niemniej serdecznie witam mojego ulubieńca z FA
          > :))))
          >
          > 100ktotki

A tu Impreza przez duże I zapowiadana była. FA zablokowane całkiem, zatrzymam
          się więc tu na chwilę.

Pozdr / Jacek
    • Gość: aki a witam witam IP: 80.51.161.* 25.11.04, 20:26
      ja antysemita
      • 100krotki Re: a witam witam 25.11.04, 20:33
        Gość portalu: aki napisał(a):

> ja antysemita

z małej litery to się nie liczy, bo to nazwa pospolita jest
        ot co.
        • Gość: aki Re: a witam witam IP: 80.51.161.* 25.11.04, 20:40
          bo jestem taki mały tuzinkowy antysemita
          • 100krotki Re: a witam witam 25.11.04, 20:54
            Gość portalu: aki napisał(a):

> bo jestem taki mały tuzinkowy antysemita

taki wołomin_w_nocy

bo ranek już dawno minął i dalsze wpisy są już niekoszerne
            • dana33 Re: a witam witam 26.11.04, 01:34
              dopiero zkonczylam gotowanie na piatek i sobote... :)
              a wy tu ladnie dalej pisaliscie. aha!!! to sie lodzianin j zna z sopotowa
              100krotka!!! nu, nu, klika sie tu zrobila...:)
              dobranoc
          • dana33 Re: a witam witam 26.11.04, 01:32
            :)
            • dana33 Re: a witam witam 26.11.04, 01:35
              ten usmiech to do aki, fajnie to wymyslil "tuzinkowy antysemita" :)
    • Gość: !!! a ukraiński znasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 09:31
      tam też inaczej kochają jewrejów, nowy rynek wkrótce się otworzy
      • 100krotki Re: a ukraiński znasz? 27.11.04, 06:08
        Gość portalu: !!! napisał(a):

> tam też inaczej kochają jewrejów, nowy rynek wkrótce się otworzy

od prawie 40 lat wiem, że jewriej po ukraińsku to to samo co antysemita w
        polskim
        a miało być tak pięknie !
        • moskowit Re: a ruskij znasz? 27.11.04, 15:09
          Nu, a po rosyjsku Zyd, to to samo co antysemita w polskim.... Prawda wied'? Nu
          wot widisz! A moja, sp. babuszka nazywala Jewriejew 'Jewrejczyki'. Wot! A byla
          ona bardzo madra babuszkoj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka