Dodaj do ulubionych

Russian go home

12.04.26, 21:39
Era Orbana zakończyła się.
Jednakże kluczowe jest teraz czy Tisza zdobyła większość konstytucyjną?
Bez tego rządzenie Węgrami jest niemożliwe bo Orban tak zabetonował scenę polityczną.
Media są w jego rękach w 90%.
Gratuluję Węgrom mimo wszystko.
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Russian go home 12.04.26, 22:11
      Du
    • igor_2025 Macius, a co Russian maja do tego 12.04.26, 22:23
      Mozesz zdradzic ta tajemnice?
      • bmc3i Re: Macius, a co Russian maja do tego 12.04.26, 22:45
        igor_2025 napisał:

> Mozesz zdradzic ta tajemnice?

Zapytaj tego pracownika węgierskiej stałej reprezentacji przy UE, który wg The New York Timesa przekazywał Rosjanom informacje z Brukseli, w tym dane dotyczące wewnętrznych dyskusji unijnych.
        • igor_2025 Bumcykcyk, to nie jest odoowiedz... 12.04.26, 23:08
          Na moje pytanie.

bmc3i napisał:

> Zapytaj tego pracownika węgierskiej stałej reprezentacji przy UE, który wg The
          > New York Timesa przekazywał Rosjanom informacje z Brukseli, w tym dane dotycząc
          > e wewnętrznych dyskusji unijnych.

Jak nawet jakis wegierski polityk dzialal na rzecz Rosji, to nie ma nic do mojego pytania. Zapewniam ciebie, ze sa i polscy politycy, ktore swiadomie cos przekazuja Rosjanom.
          Problemem nie jest to, ze jakis unijny polityk dziala na rzecz Rosji, bo agenci byli, sa i beda. Problemem dla takich jak ty, jest to, ze wy nienawidzicie politykow, ktore dzialaja na rzecz wlasnych krajow. Przeciez Wegria Orbana za kazdym razem, gdy odbywalo sie jakies glosowanie odnosnie antyrosyjskich sankcje, probowala cos ugrac dla siebie, i wszyskie pakiety sankcje byli wprowadzone za zgoda Orbana. Bo Orban nigdy nie byl politykiem prorosyjskim, on zawsze byl i jest politykiem wylacznie prowegierskim. Szkoda, ze w Polsce niema politykow zwiazanych z rzadzeniem, propolskich. Z czasem to bardzo zle skonczy sie dla Polakiw. I ja z tego nie ciesze sie, a wrecz przeciwnie - to mnie bardzo martwi, poniewaz wkrotce na stale zjezdzam do kraju.
          • bmc3i Re: Bumcykcyk, to nie jest odoowiedz... 12.04.26, 23:17
            igor_2025 napisał:

> Na moje pytanie.
            >
            > bmc3i napisał:
            >
            > > Zapytaj tego pracownika węgierskiej stałej reprezentacji przy UE, który w
            > g The
            > > New York Timesa przekazywał Rosjanom informacje z Brukseli, w tym dane do
            > tycząc
            > > e wewnętrznych dyskusji unijnych.
            >
            > Jak nawet jakis wegierski polityk dzialal na rzecz Rosji, to nie ma nic do moje
            > go pytania. Zapewniam ciebie, ze sa i polscy politycy, ktore swiadomie cos prze
            > kazuja Rosjanom.

Tylko że w Polsce to się nazywa zdradą, karaną z art. 130 kk karą od 5 lat do dożywotniego więzienia.
            A w tym przypadku mieliśmy do czynienia z działalnością urzędnika państwowego Węgier, który wykonywał w ten sposób swoje zadania.

> Problemem nie jest to, ze jakis unijny polityk dziala na rzecz Rosji, bo agenc
            > i byli, sa i beda. Problemem dla takich jak ty, jest to, ze wy nienawidzicie po
            > litykow, ktore dzialaja na rzecz wlasnych krajow. Przeciez Wegria Orbana za ka
            > zdym razem, gdy odbywalo sie jakies glosowanie odnosnie antyrosyjskich sankcje,
            > probowala cos ugrac dla siebie, i wszyskie pakiety sankcje byli wprowadzone z
            > a zgoda Orbana. Bo Orban nigdy nie byl politykiem prorosyjskim, on zawsze byl i
            > jest politykiem wylacznie prowegierskim.

Prowęgierskość kazała mu kraść unijne pieniądze przeznaczone na projekty infrastrukturalne na Węgrzech, i przeznaczać je na wykup prywatnych mediów? To nazywasz "prowęgierskoscią"?

Czy prowęgierskością było wspieranie zdeklarowanego wroga Europy ze wschodu, który chce Europę skłócić i podzielić, aby ją osłabić, aby móc "divide et impera"?

Szkoda, ze w Polsce niema politykow
            > zwiazanych z rzadzeniem, propolskich. Z czasem to bardzo zle skonczy sie dla Po
            > lakiw. I ja z tego nie ciesze sie, a wrecz przeciwnie - to mnie bardzo martwi,
            > poniewaz wkrotce na stale zjezdzam do kraju.
            • stefan4 Re: Bumcykcyk, to nie jest odoowiedz... 12.04.26, 23:26
              bmc3i:
              > Czy prowęgierskością było wspieranie zdeklarowanego wroga Europy ze wschodu,
              > który chce Europę skłócić i podzielić, aby ją osłabić, aby móc "divide et impera"?

W tym kontekście należy się nie tryb rozkazujący tylko bezokolicznik: ,,dividere et imperare ''.

Oczywiście masz rację, że przekazywanie Rosji informacji, które miały pozostać tajemnicą w Unii, stanowi zdradę Unii, w tym Węgier.

- Stefan
            • igor_2025 Re: Bumcykcyk, to nie jest odoowiedz... 12.04.26, 23:33
              bmc3i napisałes cis, co tylko udawadnia, ze bardzo slabo znasz sie na temacie. To ze hest jakus polityk wegjerski w Unii, ktory r,ekomo cos przekazywal Rosjanom, nie mualo zadnego wplywh na decyzji rzadu weguerskiego - Wegry za jazdym razem popuerali wszystkie antyrosyjskie sanjcje.
              • monalisa2016 Re: Bumcykcyk, to nie jest odoowiedz... 12.04.26, 23:38
                (...) Wegry za jazdym razem popuerali wszystkie antyrosyjskie sanjcje.

Bo kazdym razem cos dla Wegier ugrywali, pan Orban byl dobrym handlarzem.
              • bmc3i Re: Bumcykcyk, to nie jest odoowiedz... 13.04.26, 00:22
                igor_2025 napisał:

> bmc3i napisałes cis, co tylko udawadnia, ze bardzo slabo znasz sie na temacie.
                > To ze hest jakus polityk wegjerski w Unii, ktory r,ekomo cos przekazywal Rosja
                > nom, nie mualo zadnego wplywh na decyzji rzadu weguerskiego -

Ale za to dawało karty do ręki rządowi Rosji, dając mu wiedze o poufnych rozmowach w UE.

Wegry za jazdym r
                > azem popuerali wszystkie antyrosyjskie sanjcje.

Nieprawda. Gdyby nie sprzeciw Wegier w całej Europeie obowiazywałby już dzić całkowiety zakaz importu z Rosji gazu, ropy i LNG. Wegry zablokowały w tym celu 18. pakiet sankcji

- Zakaz importu rosyjskiej ropy morzem - 20. pakiet sankcji

- Węgry zablokowały sankcje sektorowe na rosyjskie firmy energetyczne: Rosnieft, Gazprom. Zablokowąły sankcje na podmioty trzecie handlujace rosyjską ropą (pakiet 18)

Każdy kolejny przyjęty w koncu pakiet sankcji, Unia - w tym Polska - musiała okupywać haraczem dla Węgier.

• j-k Ajgor, to ciekawostka... :) 12.04.26, 23:19
            igor_2025 napisał:
            - to mnie bardzo martwi, poniewaz wkrotce na stale zjezdzam do kraju.

Ajgor, to ciekawostka..

Klimat GB Ci nie sluzy - czy wysokie koszty zycia tam ? :)

• igor_2025 Jasiu, gdyby mniej chlales... 12.04.26, 23:28
              To nie zadawalbys glupich oytan, a tylko przypomnialbts co ja pisalem do ciebie.

j-k napisal:
              > Klimat GB Ci nie sluzy - czy wysokie koszty zycia tam ? :)

Nigdy nie wiazalem swoja przyszlosc z UK, i zawsze wiedzialem, ze po osiagnueciu wieku emerytalnego, wrocimy z zona do Polski. Tu nasz dom.
              • j-k Igor, Maladjec, przepraszam... 13.04.26, 00:31
                igor_2025 napisał:
                Nigdy nie wiazalem swoja przyszlosc z UK, i zawsze wiedzialem, ze po osiagnueci
                > u wieku emerytalnego, wrocimy z zona do Polski. Tu nasz dom.

Maladjec, przepraszam...
                nie pamietam takiej Twojej wypowiedzi i moje pytanie - nie bylo zlosliwe.

z ciekawosci dodam , ze ja na emeryture nie wracam do kraju...

- nie dlatego, ze jest tu fajniej - bo nie jest.

a tylko dlatego, ze mam tu lepsza opieke medyczna.

ale nie raz slyszalem, ze w Anglii jest ona paskudna.

• bmc3i Re: Igor, Maladjec, przepraszam... 13.04.26, 06:19
                  j-k napisał:

> a tylko dlatego, ze mam tu lepsza opieke medyczna.
                  >
                  > ale nie raz slyszalem, ze w Anglii jest ona paskudna.

Stało się już anegdotą, że brytyjscy lekarze na wszystko przepisują paracetamol.
                • igor_2025 Nie jest tak zle... 13.04.26, 10:38
                  j-k napisał:

> ale nie raz slyszalem, ze w Anglii jest ona paskudna.

Zdecydowana wiekszosc Polakow tak wlasnie uwaza, ale oni po prostu nie rozumieja, ze w UK trzeba przekonac lekarza, ze jestes naprawde chory. To nie jest lekko, ale gdy sie uda, to czlowiek spotyka sie z calkiem inna opieka medyczna w UK. Tu nie zawracaja glowe takimi "duperelami", jak +39 u dziecka, tu sie uwaza, ze jak temperatura wysoka, to znaczy organizm skuteczne walczy z choroba, wiec nie trzeba mu przeszkadzac. A juz goraczka u doroslego, to w ogole nie powod do zmartwienia.
                  • j-k No to dodam nieco anegdotycznie... 13.04.26, 16:35
                    igor_2025 napisał:
                    A juz goraczka u doroslego, to w ogole nie powod do zmartwienia.

No to dodam nieco anegdotycznie...:
                    - tu lekarze maja placone od kazdej wizyty - niezaleznie od tego co w czasie niej robia...

I jak miales 38 goraczki i przepisza ci np. antybiotyki
                    - to od razu dopowiedza, zebys koniecznie przyszedl za 3 miesiace sprawdzic jak organizm je przyjal :)
          • monalisa2016 Re: Bumcykcyk, to nie jest odoowiedz... 12.04.26, 23:31
            Szkoda, ze w Polsce niema politykow zwiazanych z rzadzeniem, propolskich. Z czasem to bardzo zle skonczy sie dla Polakiw.

Fakt, oni rzadza sami dla siebie dla wlasnych oligarchicznych stolkow i kieszeni. Tak nas wszystkich niedlugo dotknie patrzac co wywolano na Bliskim Wschodzie i to nie skonczy sie dobrze dla unii, finansujac najwieksza korupcje jak i najwieksze niszczycielstwo gospodarki przez polskiego przyjaciela u poludniowo-wschodniej grancy Polski.
      • pijatyka Re: co Russian maja do tego 13.04.26, 00:20

Kacap urwał się z choinki, kpi czy o drogę pyta? ;-D

• mateusz572 Re: Macius, a co Russian maja do tego 13.04.26, 09:59
        igor_2025 napisał:

> Mozesz zdradzic ta tajemnice?

To Igorku było hasło przewodnie tych tłumów w Budapeszcie, szczególnie młodych ludzi.
        Z tego wniosek Igorku, że Węgrzy nie zapomnieli swojej historii.
        Pamiętają także generała Bema i rok 1848 stąd między innymi pierwszą wizytę nowy premier złoży w Warszawie bo Polak i Węgier to znowu dwa bratanki.
        No ale skąd ty to możesz wiedzieć jak uczyłeś się innej historii?
        • igor_2025 Macius, i nadal pytam... 13.04.26, 11:17
          Co to wszystko ma do tego, jaki wynik w wyborach zdobyla ta czy inna partia na Wegrach?

mateusz572 napisał:

> To Igorku było hasło przewodnie tych tłumów w Budapeszcie, szczególnie młodych
          > ludzi.

Glupoty piszesz, to nie byo haslo przewodnie tlumow, a tylko slowa Petera Magyara, adresowane do konkretnej osoby, czyli rosyjskiego dziennikarza.

• mateusz572 Re: Macius, i nadal pytam... 13.04.26, 12:00
            igor_2025 napisał:

> Co to wszystko ma do tego, jaki wynik w wyborach zdobyla ta czy inna partia na
            > Wegrach?

No właśnie to, że Orban przejechał się na swoich tajemnych konszachtach z Kremlem.
            Obłuda Orbana w tym temacie i jego kliki przekroczyła czerwoną linię dla społeczeństwa węgierskiego, które nie przepada za Moskalami podobnie jak my Polacy.

>
            > mateusz572 napisał:
            >
            > > To Igorku było hasło przewodnie tych tłumów w Budapeszcie, szczególnie mł
            > odych
            > > ludzi.
            >
            > Glupoty piszesz, to nie byo haslo przewodnie tlumow, a tylko slowa Petera Magya
            > ra, adresowane do konkretnej osoby, czyli rosyjskiego dziennikarza.
            >

E tam.
            Po prostu nie słuchałeś na żywo tłumów w Budapeszcie, którego jednym z haseł było: Ruskie do domu.
            Jednakże rozumiem ciebie Igorku, że nie potrafisz przetrawić tego, że Moskale nie są lubiani w Europie, a szczególnie w krajach Europy Środkowej.
            No ale zapracowali sobie na to w wieloletniej historii.
            • monalisa2016 Re: Macius, i nadal pytam... 13.04.26, 12:19
              mateusz572 napisał:

> E tam.
              > Po prostu nie słuchałeś na żywo tłumów w Budapeszcie, którego jednym z haseł by
              > ło: Ruskie do domu.
              > Jednakże rozumiem ciebie Igorku, że nie potrafisz przetrawić tego, że Moskale n
              > ie są lubiani w Europie, a szczególnie w krajach Europy Środkowej.
              > No ale zapracowali sobie na to w wieloletniej historii.

Polak przed i po szkodzie glupi, cos jest prawdy w tym powiedzeniu!!! Mateuszku co zapowiadal wasz ukrainski przyjaciel i wasza kochana bezreflekcyjnie unia? Nie donosily o tym media a pan Tusek nie przekazal wam tego byscie mogli wykrzykiwac o tym na forum? :-), :-), :-) Dlaczego my o tym na zachodzie wiemy a wy dalej tapacie w ciemnosciach?
            • igor_2025 Re: Macius, i nadal pytam... 13.04.26, 12:50
              mateusz572 napisał:

> No właśnie to, że Orban przejechał się na swoich tajemnych konszachtach z Kreml
              > em.

Zadnych takemnych konszachtach Orban z Kremlem nie mial. Orban wiele razy dawal znac, ze Rosja mu zwisa i powiewa. To typowy nacjonalista, ktory dbal wylacznie o interesy swojego kraju. Tpo oczywiscie bardzo nie podobalo sie unijnej biurokracji, ktora ze wszystkich sil szkodzila Orbanowi, i oczywiscie obrywali Wegry. Tak samo dostawala po dupie Polska, gdy probowala prowadzic chociazby pozory niezaleznej polityki.
    • j-k NIE 12.04.26, 22:29
      mateusz572 napisał:
      > Jednakże kluczowe jest teraz czy Tisza zdobyła większość konstytucyjną?

NIE.

• pijatyka Zaklinanie rzeczywistości nic nie dało 13.04.26, 00:26

Większość konstytucyjna - 133 mandaty.

TISZA ma już (przy 98,32% policzonych głosów) 138 mandatów.

• poznaniak.jeden Re: Russian go home 12.04.26, 22:49
      Hrabiowie z PIS też czują że na ich beton , komunizm co zostawili w Polsce przyjdzie koniec. Wiem to , bo pozostała im tylko nienawiść. Do kogo "wszystkich którzy nie mówią jak oni". PIS nie szanuje religii katolickiej , tam jest inna , nie smoleńska , to jest wspólnota interesów[ kradzież państwowego]. Tak religią stała się nienawiść do wszystkich............innych. Tak będzie was pamiętało następne pokolenie. Bardzo się o to starali.
      • monalisa2016 Re: Russian go home 12.04.26, 23:13
        poznaniak.jeden napisał(a):

> Hrabiowie z PIS też czują że na ich beton , komunizm co zostawili w Polsce przy
        > jdzie koniec. Wiem to , bo pozostała im tylko nienawiść. Do kogo "wszystkich kt
        > órzy nie mówią jak oni". PIS nie szanuje religii katolickiej , tam jest inna ,
        > nie smoleńska , to jest wspólnota interesów[ kradzież państwowego]. Tak religią
        > stała się nienawiść do wszystkich............innych. Tak będzie was pamiętało
        > następne pokolenie. Bardzo się o to starali.

Co macie w Polsce do wyboru poza dzuma i cholera, jakie spoleczenstwo, media tacy i politycy wszystko wedlug zaslug, wiec co wymagac od mateuszka i wielu, wielu innych? Wiedzy?
        • j-k mona in PL - not welkome ? :) 12.04.26, 23:26
          monalisa2016 napisał(a):

> Co macie w Polsce do wyboru poza dzuma i cholera, jakie spoleczenstwo, media ta
          > cy i politycy wszystko wedlug zaslug, wiec co wymagac od mateuszka i wielu, wie
          > lu innych? Wiedzy?

cale szczescie - nie mamy tam ciebie.

tesknisz bardzo ?

ze ciagle bredzisz na temat PL - z oddali ?
          • monalisa2016 Re: mona in PL - not welkome ? :) 12.04.26, 23:35
            Skoro ktos bredzi to tylko ty, Jasiu cpanie i alkohol (sam kiedys o tym pisales) pycmiewa mozg a temu dajesz kazdym razem dowody na forum.
          • igor_2025 Jasiek, a co ty masz do Polski? 12.04.26, 23:38
            Mieszkasz w Niemczech, i nie masz zamiaru do Polski wracac. Jestes proizraelskim nacjonalistem, wiec jakim prawem masz szczelnosc cos zarzucac monekisie?
            • monalisa2016 Re: Jasiek, a co ty masz do Polski? 12.04.26, 23:48
              Co mozna wymagac od czlowieka z przetraconym kregoslupem ktory zatracil sie gdzies w swiecie, on tylko to powtarza co inni mu podyktuja > vide jego rasistowskie slogany na forum.
              • j-k belkot. 13.04.26, 00:35
                monalisa2016 napisał(a):
                on tylko to powtarza co inni mu podyktuja

belkot.

dziecie, gdy ty bylas w przedszkolu - ja juz pisywalem artykuly w polskiej prasie.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

• monalisa2016 Re: belkot. 13.04.26, 00:40
                  Jak piszesz na forum nie cpaj i nie pij, czuje i widzi sie jedno i drugie w twoich postach.
                  • j-k belkotu cd. 13.04.26, 00:49
                    monalisa2016 napisał(a):

> Jak piszesz na forum nie cpaj i nie pij, czuje i widzi sie jedno i drugie w two
                    > ich postach.

belkoczesz cd.
                    a twoja zarozumialosc nie jest nawet smieszna - jest tragiczna.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                    46 lat w polityce.

• borrrka Ja nam gratuluję, w tym sobie 12.04.26, 23:40
      To porażka wielu polityków, których nie cierpię.
      • monalisa2016 Re: Ja nam gratuluję, w tym sobie 12.04.26, 23:53
        borrrka napisał:

> To porażka wielu polityków, których nie cierpię.
        >

Nie byl zadnym z mojej bajki ale byl jednym przed ktorym miala strach Bruksela a teraz hamulcow nie bedzie szczegolnie w tym okresie kiedy gospodarki zaczna staczac sie po rowni pochylej w dol. Jaka odpowiedzialnosc maja unijni dygnitarze? Zadnej, bo co tam spoleczenstwa?
        • bmc3i Re: Ja nam gratuluję, w tym sobie 13.04.26, 00:15
          monalisa2016 napisał(a):

> borrrka napisał:
          >
          > > To porażka wielu polityków, których nie cierpię.
          > >
          >
          > Nie byl zadnym z mojej bajki ale byl jednym przed ktorym miala strach Bruksela
          > a teraz hamulcow nie bedzie szczegolnie w tym okresie kiedy gospodarki zaczna s
          > taczac sie po rowni pochylej w dol. Jaka odpowiedzialnosc maja unijni dygnitarz
          > e? Zadnej, bo co tam spoleczenstwa?

Taką samą jak rządy krajowe - polityczną.
          Rząd państwa członkowskiego może arbiralnie odwołać swojego komisarza, Parlament Europejski może natomaist odwołać całą komisję - podobnie jak parlament krajowy może odwołać rząd.
          • monalisa2016 Re: Ja nam gratuluję, w tym sobie 13.04.26, 00:23
            O czym ty piszesz, o twoich snach ze to czy tamto powinno/moze sie stac? Ty chyba nic nie rozumiesz co i jak jest/funkcjonuje w Brukseli.
            • bmc3i Re: Ja nam gratuluję, w tym sobie 13.04.26, 00:32
              monalisa2016 napisał(a):

> O czym ty piszesz, o twoich snach ze to czy tamto powinno/moze sie stac? Ty chy
              > ba nic nie rozumiesz co i jak jest/funkcjonuje w Brukseli.
              >

Ja doskonale wiem. Twoja wiedza na ten temat, to zbiór mitów i legend ulicznych. Stąd Twoje teksty o "braku odpowiedzialności"
              • monalisa2016 Re: Ja nam gratuluję, w tym sobie 13.04.26, 00:39
                bmc3i napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                >
                > > O czym ty piszesz, o twoich snach ze to czy tamto powinno/moze sie stac?
                > Ty chy
                > > ba nic nie rozumiesz co i jak jest/funkcjonuje w Brukseli.
                > >
                >
                > Ja doskonale wiem. Twoja wiedza na ten temat, to zbiór mitów i legend ulicznych
                > . Stąd Twoje teksty o "braku odpowiedzialności"

Napisz co doskonale wiesz? Piszesz zza wielkiej wody, znasz unie z mediow i gazet a to jest co innego jak wyglada realnosc z punktu dowodzenia czyli z samego panstwa na ktorym ciazy caly ciezar utrzymania zwiazku jak i brukselskich dygnitarzy ktorzy nie maja kontaktu z baza ktora ja utrzymuje.
                • bmc3i Re: Ja nam gratuluję, w tym sobie 13.04.26, 00:44
                  monalisa2016 napisał(a):

> bmc3i napisał:

> > monalisa2016 napisał(a):

> > > O czym ty piszesz, o twoich snach ze to czy tamto powinno/moze sie
                  > stac?
                  > > Ty chy
                  > > > ba nic nie rozumiesz co i jak jest/funkcjonuje w Brukseli.

> > Ja doskonale wiem. Twoja wiedza na ten temat, to zbiór mitów i legend uli
                  > cznych
                  > > . Stąd Twoje teksty o "braku odpowiedzialności"
                  >
                  > Napisz co doskonale wiesz? Piszesz zza wielkiej wody, znasz unie z mediow i gaz
                  > et a to jest co innego jak wyglada realnosc z punktu dowodzenia czyli z samego
                  > panstwa na ktorym ciazy caly ciezar utrzymania zwiazku jak i brukselskich dygni
                  > tarzy ktorzy nie maja kontaktu z baza ktora ja utrzymuje.

Tak może napisać tylko ktoś, kto nigdy nie brał udziału w wyborach do Parlamentu Europejskiego, a nawet jeśli brał, to nie wie, dlaczego brał.

Pozwól sobie na krótki test. Spróbuj napisać własnymi słowami, bez wcześniejszego sprawdzania w Internecie, czym różni się Rada Europejska od Rady Europy i od Parlamentu Europejskiego.
                  • j-k dziewcze jest rozwojowe... :) 13.04.26, 00:51
                    bmc3i napisał:
                    > Pozwól sobie na krótki test. Spróbuj napisać własnymi słowami, bez wcześniejsze
                    > go sprawdzania w Internecie, czym różni się Rada Europejska od Rady Europy i od
                    > Parlamentu Europejskiego.

dziewcze jest rozwojowe. vidze to.
                    z pewnoscia i w tym zakresie sie doksztalci :)
                    • bmc3i Re: dziewcze jest rozwojowe... :) 13.04.26, 06:22
                      j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                      > > Pozwól sobie na krótki test. Spróbuj napisać własnymi słowami, bez wcześn
                      > iejsze
                      > > go sprawdzania w Internecie, czym różni się Rada Europejska od Rady Europ
                      > y i od
                      > > Parlamentu Europejskiego.
                      >
                      >
                      > dziewcze jest rozwojowe. vidze to.
                      > z pewnoscia i w tym zakresie sie doksztalci :)

Widzisz, jest nadzieja. Zawsze jeszcze jej zostanie kilka spraw, zaczynając od struktury władz i sposobu ich wyboru, na kompetencjach kończąc.
              • bmc3i Re: Ja nam gratuluję, w tym sobie 13.04.26, 00:40
                bmc3i napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                >
                > > O czym ty piszesz, o twoich snach ze to czy tamto powinno/moze sie stac?
                > Ty chy
                > > ba nic nie rozumiesz co i jak jest/funkcjonuje w Brukseli.
                > >
                >
                > Ja doskonale wiem. Twoja wiedza na ten temat, to zbiór mitów i legend ulicznych
                > . Stąd Twoje teksty o "braku odpowiedzialności"

Cała struktura władzy w UE nie jest oparta na jakimś potajemnym spisku, nie wiadomo, skąd wziętych zasadach i niesłusznych interesach, lecz jest dokładnym odwzorowaniem ogólnego modelu struktury państwa w ustroju demokracji parlamentarno-gabinetowej. Z takimi samymi zasadami powoływania władz i ich odwoływania. Jeśli przyjrzeć się poszczególnym najwyższym organom Unii Europejskiej, to są dokładnie organy państwa w demokracji parlamentarno-gabinetowej, tak samo powoływane i tak samo odwoływane, z takimi samymi ogólnymi zasadami odpowiedzialności.
                • boavista4 Re: Cala Jewropa odetchnela z ulga! 13.04.26, 04:18
                  To teraz jak dopiertolom Putinowi, a Trampowi tysz zrobiom na złość, w Europie wprowadzom kołchozy i jednopłciowość, to wszystkie czlowieki odetchnom z ulgom! Nareszcie wolność i demokracja zatryumfuje bez węgla , gazu, dolaróf, mózgóf, jedzenia i wstrętnego kościoła!

Item Syjontki palestyńskie,
                  Haluce, co lejecie tkliwie
                  Starozakonne łzy kretyńskie,
                  Że “szumią jodły w Tel-Avivie”,
                  I wszechsłowiańscy marzyciele,
                  Zebrani w malowniczą trupę
                  Z byle mistycznym kpem na czele,
                  Całujcie mnie wszyscy w dupę.
    • igor_2025 Tisza na Wegrach moze zaskoczyc rusofobow 13.04.26, 11:12
      Szef wygranej w wyborach na Węgrzech partii opozycyjnej" Tisza " Peter Magyar uznal koniecznosc rozmow z prezydentem Rosji Wladimirem Putinem odnosnie dostaw ropy i gazu. Oprocz tego wyrazil sprzeciw przyjeciu Ukrainy w trybie przyspieszonym do UE, rowniez nie popieral okazanie Ukrainie pomocy materialnej i wojskowej. Rowniez on dal do zrozumienia, ze w trakcie rozmow z Putinem nie bedzie reprezentantem interesow Kijowa.
      "Nikt nie chce proukrainskiego rzadu na Wegrach" powiedzial Magyar.

Magyar Péter üzent: Magyarországon senki nem akar ukránbarát kormányt, de egy magyarbarát kormány jó lenne végre! Co po polsku brzmi: Peter Magyar wysłał wiadomość: Nikt na Węgrzech nie chce rządu przyjaznego Ukraińcom, ale rząd przyjazny Węgrom byłby miły!

Wiec wyglada na to, ze polityka Wegier nie zbyt silnie zmieni sie w stosunku do Wegier. Nowy rzad bedzie nadal prowegierski.

p.s. Jest oczywistym, ze Wegry nie beda blokowac 90 mld dla Zelenskiego, a w zamian dostana 20 mld od Unii. Czysty interes. Tak samo zrobilby i Orban, gdyby wygral wybory.
      • mateusz572 Re: Tisza na Wegrach moze zaskoczyc rusofobow 13.04.26, 12:02
        No i dobrze, że uznał a wszystko jak zwykle wyjdzie w praniu.
        • igor_2025 Re: Tisza na Wegrach moze zaskoczyc rusofobow 13.04.26, 12:53
          mateusz572 napisał:

> No i dobrze, że uznał a wszystko jak zwykle wyjdzie w praniu.

Oczywiscie, i tego trzeba trzymac sie, a nie onanizowac sie z powodu jakichs hasel.
      • monalisa2016 Re: Tisza na Wegrach moze zaskoczyc rusofobow 13.04.26, 12:12
        Wodz im powiedzial (cytat) Rosjanie, do domu!. Pan Tusk w euforii po wyborach na Węgrzech a Mateuszek wturujac mu watek.

Powtorze jeszcze raz link do artykulu

dorzeczy.pl/opinie/872725/tusk-w-euforii-po-wyborach-na-wegrzech-rosjanie-do-domu.html

I co tu powiedziec o glupocie narodu? Euforia zamiast powciagliwosci zjada im mozgi wedlug motta: "Na złość babci (lub mamie) odmrozić sobie uszy"

Pan Peter Madziar ostrzegl przedstawicieli europejskich obozow centroprawicowych i centrolewicowych ze w sprawie Ukrainy i europejskich, czytaj polskich snow bedzie kontynuowal polityke poprzednika (tak doslownie nie powiedzial ale w tym sensie).

Co powiedzial o stosunkach wegiersko-rosyjskich? Ano pan Peter Magyar wypowiedzial sie za rozpoczeciem rozmow z Rosja, powolujac sie na realia geopolityczne w Europie, a co wykrzykuje pan Tusek wraz Mateuszkiem? Cytat z tweetu Tuska: Ruszkik haza! Mateuszek mu wturuje na watku "Russian go home"

Pragmatyczne Wegry zdaja sobie sprawe jaki bol w krotkim czasie moze nas wszystkich bez wyjatku dotknie (patrz rozroba kolesi na BW), zdaja sobie sprawe z ich geo-politycznego polozenia, zdaja sobie sprawe z ich zasobow kopalnianych wiec jak wynika z wypowiedzi pana Peter'a Magyar'a wypowiadaja sie za kontynuacja polityki pana Viktora Orbana.

Jednak nierozsadnych wrecz euforycznych bez przyczyn przyslowiowych filipow z konopii w Polsce i poza Polska nie brakuje!!!!
        • mateusz572 Re: Tisza na Wegrach moze zaskoczyc rusofobow 13.04.26, 12:24
          Gdybyś popatrzyła na ciąg czasowy to zobaczyłabyś, że to wódz powtórzył po mnie.
          Jednakże prawda jest taka, że wystarczyło na żywo oglądać transmisję z Budapesztu aby to zobaczyć i usłyszeć.
          Tak więc powtarzanie po kimś traci sens.
          • monalisa2016 Re: Tisza na Wegrach moze zaskoczyc rusofobow 13.04.26, 12:28
            Mateuszku ty dalej nic nie rozumiesz.
          • monalisa2016 Re: Tisza na Wegrach moze zaskoczyc rusofobow 13.04.26, 13:11
            mateusz572 napisał:

> Tak więc powtarzanie po kimś traci sens.

Mateuszku gdybys zadal sobie troche trudu i dal sobie przetlumaczyc cos z wegierskich mediow stwierdzilbys ze przed wyborami pan Peter Magyar wypowiedzial sie juz za wspolpraca z Rosja i nie sluchal albo nie powolywal sie na wyswiechtane slogany wypuszczane przez wiadomych unijnych politykow bez poparcia spolecznego.

Ja sobie ten trud zadalam, a ty powtarzasz to co wam na talerz wylozono, szczegolnie wasz populistyczny boss.
      • stefan4 Re: Tisza na Wegrach moze zaskoczyc rusofobow 13.04.26, 12:27
        igor_2025:
        > Szef wygranej w wyborach na Węgrzech partii opozycyjnej" Tisza " Peter Magyar uznal [...]

Kiedy piszesz, że ,,uznał'', to ja chętnie zobaczyłbym kontekst wypowiedzi, w której on ,,uznaje''. Dopóki nie podasz źródła swojej rewelacji, pozostaje ona wyłącznie dziełem artystycznym, tworem Twojej bogatej fantazji.

- Stefan
        • igor_2025 Jacy ludzi bywaja leniwe 13.04.26, 13:02
          Wszystko im podaj na talerzu, i najlepiej juz przezute.

stefan4 napisał:

> Dopóki nie podasz źródła swojej rewelacji,

"W tej samej wypowiedzi Magyar zadeklarował gotowość do kontaktów z Kremlem, jeśli wymusi to sytuacja międzynarodowa. „Oczywiście, jeśli tak się ułoży, trzeba usiąść do rozmów z rosyjskim prezydentem. Ani geograficzne położenie Rosji, ani Węgier się nie zmieni” – stwierdził. Dodał również: „Nasza zależność energetyczna też jeszcze przez jakiś czas pozostanie”.

kresy.pl/wydarzenia/magyar-o-putinie-jesli-bedzie-to-konieczne-usiadziemy-do-rozmow/
          • stefan4 Re: Jacy ludzi bywaja leniwe 13.04.26, 16:22
            igor_2025:
            > Wszystko im podaj na talerzu, i najlepiej juz przezute.

Nie, przerzuty zachowaj dla siebie.

Pozwól, że wyjaśnię Ci, jak to działa w cywilizowanych obszarach świata. Jeśli cokolwiek piszesz i podpisujesz (albo w inny sposób zaznaczasz, że to od Ciebie), a nie podajesz autora, to tym samym twierdzisz, że sam jesteś autorem. Jeżeli jest nim ktoś inny, to winien jesteś plagiatu, czyli intelektualnego złodziejstwa (po polsku to nie oznacza ros. злодейства  tylko кражу ). Możesz być za to ścigany sądownie, chociaż tutaj to mało prawdopodobne, bo czyta Cię bardzo niewiele osób.

igor_2025:
            > "W tej samej wypowiedzi Magyar [...] przez jakiś czas pozostanie”.
            >
            > kresy.pl/wydarzenia/magyar-o-putinie-jesli-bedzie-to-konieczne-usiadziemy-do-rozmow/

Dziękuję za podanie źródła tym razem. Jednak poprzednio napisałeś, że

igor_2025:
            > Peter Magyar uznal koniecznosc rozmow z prezydentem Rosji Wladimirem Putinem
            > odnosnie dostaw ropy i gazu.

i wziąłeś tą wieść nie wiadomo skąd. Cytowany przez Ciebie teraz artykuł ma tytuł
                ,,MAGYAR O PUTINIE: JEŚLI BĘDZIE TO KONIECZNE, USIĄDZIEMY DO ROZMÓW''
            z czego nijak nie wynika, że ,,uznał konieczność''. Tutaj masz wyjaśnienie, na czym polega implikacja.

- Stefan
            • igor_2025 Re: Jacy ludzi bywaja leniwe 13.04.26, 16:59
              stefan4 napisał:

> Dziękuję za podanie źródła.

Nie ma za co.

Moim zrodlem nie byl artykul, link do ktorego wkleilem, a tylko oryginal tego wywiadu w wegierskim pismie. Ale tam tekst w jezyku wegierskim, ktory Ty nie koniecznie mozesz rozumiec, wiec wkleilem link do pisma polskiego. Oryginal nieznacznie, ale zasadniczo rozni sie od tego, co podaje polskie zrodlo. Ja, tak naprawde, nie przydalem temu wiekszej uwagi, poniewaz juz od dawna przyzwyczilem sie, ze dziennikarze to prostytutki, i pisza to, za co im placa.
              W oryginale to brzmi tak (caly cytat):

"Ne vicceljünk már. Szerintem a leköszönő miniszterelnök sem veszi komolyan magát, amikor ezeket bemondja az éterbe. Senki nem akar Magyarországon ukránbarát kormányt. Magyarbarátot viszont szeretnének, és reméljük lesz is ilyen április 12-e után. Jó lenne már egy olyan kormány, ami a magyar emberek valódi problémáival foglalkozik. Természetesen, ha úgy alakul, le kell ülni az orosz elnökkel. Sem Oroszország, sem Magyarország földrajzi pozíciója nem fog változni. Az energiakitettségünk is itt lesz még egy ideig. Erősíteni kell a diverzifikációt, de ez nem megy egyik napról a másikra. Ha szükséges, fogunk tárgyalni, de nem leszünk barátok."

nepszava.hu/3318311_magyar-peter-interju-valasztas-2026-tisza-part-nepszava

I tlumaczenie na polski:

Nie zartujmy. Nie sadze, zeby ustepujacy Premier traktowal siebie powaznie, kiedy oglasza to na zywo. Nikt nie potrzebuje ukrainskiego rzadu. Chce rzadu przyjaznego Wegrom i mam nadzieje, ze stanie sie to po 12 kwietnia. Byloby milo miec rzad, który zajmuje sie prawdziwymi problemami narodu wegierskiego. Oczywiscie, jesli tak sie stanie, bedziemy musieli spotkac sie z prezydentem Rosji. Polozenie geograficzne ani Rosji, ani Wegier nie ulegnie zmianie. Nasza sytuacja energetyczna utrzyma sie jeszcze przez jakis czas. Dywersyfikacja musi zostac wzmocniona, ale nie nastapi to z dnia na dzien.

Jak sam widzisz, w polskim artykule zostal zamieniony jeden zwrot, z " bedziemy musieli spotkac sie z prezydentem Rosji" na " JEŚLI BĘDZIE TO KONIECZNE, USIĄDZIEMY DO ROZMÓW''.
              I to jest manipulacja polska opinia publiczna.

Co dotyczy mojego rzekomego plagiatu, to nie osmieszaj sie, tu jest anonimowy forum, i malo kto wkleja zrodlo, z ktorego czerpi sie informacja.
              • stefan4 Re: Jacy ludzi bywaja leniwe 13.04.26, 22:38
                igor_2025:
                > Moim zrodlem nie byl artykul, link do ktorego wkleilem, a tylko oryginal tego wywiadu
                > w wegierskim pismie.

Aha. A po co zrobiłeś taką zmyłkę?

igor_2025:
                > W oryginale to brzmi tak (caly cytat):
                >
                > "[...] Ha szükséges, fogunk tárgyalni, de nem leszünk barátok."

To ostatnie zdanie zacytowałeś po węgiersku, ale usunąłeś ze swojego przekładu na polski. A dotyczy ono Rosji (w kontekście źródeł energii dla Węgier) i znaczy:
                    ,,Będziemy negocjować, jeśli będzie trzeba, ale nie będziemy przyjaciółmi.''
                Rozumiem, dlaczego to akurat zdanie ocenzurowałeś: bo przeczy ono Twojej opowieści o rzekomych poglądach Magyara.

Traduttore traditore  — może lepiej niczego nie tłumacz na polski, bo jeszcze bardziej podważysz wiarygodność swoich wypowiedzi.

- Stefan
                • igor_2025 Stefan, nie szukaj dziury w calym 13.04.26, 23:24
                  Ty diczepiles sie jednego wyrazu, i ja wkleikem cytat, ktory tego dotyczyl. W naszej dyskusji w ogole nie wspominalo sie nic o tym, czy Wegry uwazaja Rosjan za przyjaciol czy nie. Powiem Tobie wiecej, Wegry zaden z naridow nie uwazaja za przyjaciol. Oni sa straszni nacjonaliaci i najwyzej moga kogos cierpiec, jesli uwazaja, ze w tej chwile im to oplaca sie. Czy Ty wiesz o tym, ze w czasie II WS zolnierze wegerskie byli wiekszymi potwirami, niz ss-mani, i z nimi w bezcijalstwie konkurowali tylko banderowcy? Wiec smieszy mnie, gdy ktos z Polakow pisze, ze Polak i Wegier sa bratankami. O tym jacy z Wegrow sa "bratanki" najlepiej Polakom moga opowiedzuec Slowacy.
                  • igor_2025 Stefan, i mize jeszcze cis 13.04.26, 23:33
                    Mnie najnniej zalezy na tym, czy jakies anonimowy stefan pod numerem 4 uwaza mnie za wiarygodnego czy nie. I jedna z ostatnich rzeczy, jaka ja pitrzebuje, to rady od takich jak ty. Wiec nie wysilaj sie, to baorawde nie ma sensu.
                    • stefan4 Re: Stefan, i mize jeszcze cis 13.04.26, 23:47
                      igor_2025:
                      > wkleikem [...] naridow [...] nacjonaliaci [...] potwirami [...] bezcijalstwie [...] opowiedzuec [...]
                      > mize [...] cis [...] najnniej [...] pitrzebuje [...] baorawde

Piłeś? — nie pisz.

- Stefan
                      • igor_2025 Stefciu, jestes smieszny 14.04.26, 00:09
                        Pisze ze smartphona, do tego w jezyku, ktory dla mnie nie jest ojczysty. Zwykle literowki, to nie wskaznik mojej trzezwosci.Ale twoje uwagi wskazuja na to, ze pojecie kultury ospbistej tobie jest obce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka