Dodaj do ulubionych

Nazistowska przeszlosc

11.05.26, 19:12
Internetowe wydanie czasopisma, ktore czytam regularnie od wielu lat Der Spiegel, poswieca od kilku dni wiele artykulow nazistowskiej przeszlosci Niemiec. Przyznam sie, ze mnie to troche zadziwilo. Jaki sens sie za tym kryje? Moze dzialalnosc NSDAP ma pokazac do czego prowadzi rosnaca poularnosc nacjonalistycznej partii AfD? A moze to rocznica zwyciestwa 8/9 maja podsunela temat?

W kazdym razie, przez dlugie lata nie mowilo/pisalo sie o tym w Niemczech. Cos sie zatem zmienilo.

Jak sadzicie co?

PF
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Nazistowska przeszlosc 11.05.26, 19:33
      27% AfD
      • polski_francuz Re: Nazistowska przeszlosc 11.05.26, 23:02
        opa34 napisał(a):

" 27% AfD"

I na wschodzie Niemiec maja wiecej niz na zachodzie. Tez mysle, ze AfD jest troche na rzeczy.

PF
    • boavista4 Re: Zmarła prawnuczka Lenina, Elena Uljanowa. 11.05.26, 20:26
      Watek pasuje, ponieważ Komuna była gorsza od Nazizmu! 60 do 80 milionów Rosjan zginęło w Sowietach. Dzisiejsza Rosja jest odrodzona jako kraj wolny od dyktatury Trockizmu - Leninizmu,

Prawnuczka Włodzimierza Lenina, Elena Uljanowa, zmarła w wieku 47 lat, podał Muzeum-Rezerwat im. Gorkiego Leninskiego.
      "Elena Uljanowa zmarła 8 maja. Pożegnanie odbędzie się 13 maja o 14:40 czasu moskiewskiego w krematorium Mitinskim" – podano w oświadczeniu Usługi prasowe.
      Uljanowa urodziła się w 1978 roku w Moskwie. W latach 1993–1997 studiowała we Francji i USA, a następnie powróciła do Rosji. Wstąpiła do Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej i angażowała się w działalność publiczną. Brała udział w wycieczkach i programach Muzeum-Rezerwatu im. Gorkiego i Lenina, kontynuując misję swojej babci, siostrzenicy Lenina, Olgi Uljanowej, w zachowaniu dziedzictwa historycznego rodziny.
      Przyczyną śmierci prawnuczki Władimira Lenina, Eleny Uljanowej, była ostra choroba zakaźna.
      Ciekawe czy Grys odprawi egzekwie za dusze zmarłej.
      • j-k propagandowe bzdury 12.05.26, 16:26
        boavista4 napisał(a):

> Watek pasuje, ponieważ Komuna była gorsza od Nazizmu! 60 do 80 milionów Rosjan
        > zginęło w Sowietach. Dzisiejsza Rosja jest odrodzona jako kraj wolny od dyk
        > tatury Trockizmu - Leninizmu,

Ta liczba jest wzieta z ksiezyca.

Rozne szacunki mowia, ze zginelo 15 do max. 25 mln ludzi.

- jasklaniam sie raczej ku tej pierwsze liczbie.

Wystarczy popatrzec na demografie... az tylu Sovieckich obywateli nie ubylo...

cyt: "Łączna liczba śmiertelnych ofiar (1917–1953): Niektóre szacunki mówią nawet o ok. 25 milionach ludzi, obejmując rozstrzelanych, zmarłych w obozach, zesłanych do osiedli specjalnych oraz deportowane narody."

• taziuta Re: propagandowe bzdury 12.05.26, 17:40
          j-k napisał:

> cyt: "Łączna liczba śmiertelnych ofiar (1917–1953): Niektóre szacunki mówią naw
          > et o ok. 25 milionach ludzi, obejmując rozstrzelanych, zmarłych w obozach, zesł
          > anych do osiedli specjalnych oraz deportowane narody."

I pomyśleć, że dla dzisiejszej ruskiej propagandy to były wspaniałe czasy. Imperium godne odbudowy.
          Wspólnota, do której na siłę chcą włączyć Ukrainę. A później ganze welt! Jak jacy hitlerowcy...
          • polski_francuz hitlerowcy putinowcy? 13.05.26, 09:54
            taziuta napisał:

"I pomyśleć, że dla dzisiejszej ruskiej propagandy to były wspaniałe czasy. Imperium godne odbudowy. Wspólnota, do której na siłę chcą włączyć Ukrainę. A później ganze welt! Jak jacys hitlerowcy..."

hitler chcial rozszerzyc/stworzyc imperium a putin chce je zachowac. Poza tym czasy sa raczej techniki niz masowych mordow...w koncu austriacki dupek chcial sie zemscic za porazke w 1ws. Trudno zatem porownywac tych dwoch mordercow masowych...

PF
    • perla.roztocza Re: Nazistowska przeszlosc 13.05.26, 10:18
      jeżeli szkopy wracają do swej ukochanej przeszłości to niech napiszą o zrabowaniu 14 kur i roweru w 1943 roku, który to majątek należał do mojej rodziny właśnie.
      • polski_francuz Arbeit macht besser 13.05.26, 10:39
        perla.roztocza napisał(a):

" jeżeli szkopy wracają do swej ukochanej przeszłości to niech napiszą o zrabowaniu 14 kur i roweru w 1943 roku, który to majątek należał do mojej rodziny właśnie."

Daj zyc bojowkarzom walki o klimat i urodzonym perfekcjonistom. Popracuj lepiej nad perfekcjonowaniem Poljakow :)

PF
        • borrrka Od upadku Maueru 13.05.26, 11:02
          Rajchowi stracili swój (niewątpliwy niegdyś) perfekcjonizm.
          Wódz Adi pochlastałby się.
        • perla.roztocza Re: Arbeit macht besser 13.05.26, 11:10
          polski_francuz napisał:

> Daj zyc bojowkarzom walki o klimat i urodzonym perfekcjonistom.

są w Polsce rachunki krzywd, więc mają mi zapłacić za zrabowane kury i rower.
          Wysłałem do szkopskiej ambasady roszczenie z załączoną kopią protokołu sporządzonego przez MO w 1947 roku w sprawie rabunku dokonanego przez szkopów.
          Oczywiście szkopskie chamy nie odpowiedzieli na zarzuty i żądanie zadośćuczynienia.
          Więc niech mniej piszą w gazetach a więcej działają realnie właśnie.
          • polski_francuz Ordnung muss sein 13.05.26, 11:47

"... Wysłałem do niemieckiej ambasady roszczenie z załączoną kopią protokołu sporządzonego przez MO w 1947 roku w sprawie rabunku dokonanego ....
            Oczywiście ... nie odpowiedzieli na zarzuty i żądanie zadośćuczynienia. Więc niech mniej piszą w gazetach a więcej działają realnie właśnie."

W Twoim liscie i w protokole MO bylo duzo bledow ortograficznych. Stad brak odpowiedzi. :)

PF
            • perla.roztocza Re: Ordnung muss sein 13.05.26, 12:03
              polski_francuz napisał:

> W Twoim liscie i w protokole MO bylo duzo bledow ortograficznych. Stad brak odp
              > owiedzi. :)

no i co z tego?
              To, że mam tylko wykształcenie podstawowe i robię błędy ortograficzne nie pozbawia mnie praw majątkowych i innych właśnie.
              • polski_francuz This is the question 13.05.26, 12:16

" To, że mam tylko wykształcenie podstawowe i robię błędy ortograficzne nie pozbawia mnie praw majątkowych i innych właśnie."

no nie wiem. Lepiej sie ucz poki czas :)

Pozdro

PF
                • perla.roztocza Re: This is the question 13.05.26, 12:19
                  polski_francuz napisał:

> no nie wiem. Lepiej sie ucz poki czas :)

żeby zostać takim profesorem jak ty?
                  Nie, dziękuję, to już wolę pozostać w swej niewiedzy właśnie.
                  • polski_francuz Wolna wola 13.05.26, 12:24

"żeby zostać takim profesorem jak ty? Nie, dziękuję, to już wolę pozostać w swej niewiedzy właśnie."

ucz sie i pracuj a dojdziesz do celu.

Sorry, wzywaja mnie do stolu...

PF
                    • perla.roztocza Re: Wolna wola 13.05.26, 12:57
                      polski_francuz napisał:

> Sorry, wzywaja mnie do stolu...

najsampierw przeczytałem, że do sądu cię wzywają za twoje sprawki.
                      A to tylko do stołu.
                      Nie życzę smacznego bo to życzenie jest wyjątkowo niegrzeczne, i dziwi mnie to, że zewsząd słychać to niegrzeczne smacznego właśnie.
                      • polski_francuz Sady o sadach... 13.05.26, 13:21

" najsampierw przeczytałem, że do sądu cię wzywają za twoje sprawki..."

wezwanie do sadu konczy sie w Stanach. A ja, nie minister, i po amerykansku mowie z akcentem :)

PF

• borrrka To jeszcze Niemcy? 13.05.26, 10:56
      Sądzę, że wątpię.
      Zmiany zaszły zbyt daleko.
      Dziś w berlińskich szkołach polskie dzieci robią za "czistych Nimców", w końcu białe są.
      Za "Niemców" robią Ukraińcy, a w każdym razie są na ścieżce "szybkiego awansu"!

Za dużo różnic kulturowych, bo to, co przyjeżdża, to dawno nie Annabella z Wuppertalu, do której "Poloki nic nie majo".
      Krótko: może jeszcze nie kalifat, ale już nie poczciwy, bratni Rajch!
      • borrrka Doprawdy powiadam Wam 13.05.26, 11:11
        Nowi cenni obywatele, somalijscy genetycy i socjologowie sprawią, iż Niemcy będą jak sen jaki złoty wspominać czasy masowej polskiej imigracji.
        A był to element ... hmm ... różny.
        • polski_francuz Duza zmiana 13.05.26, 12:08
          borrrka napisał:

" Nowi cenni obywatele, somalijscy genetycy i socjologowie sprawią, iż Niemcy będą jak sen jaki złoty wspominać czasy masowej polskiej imigracji. A był to element ... hmm ... różny."

Mielismy zachodnich sasiadow perfekcjonistow az do przesady a bedziemy mieli Afryke na zachodzie. Eh zizn :)

PF
    • monalisa2016 Re: Nazistowska przeszlosc 13.05.26, 11:27
      Pefcia kiedy sie zacznie pisanie o ofiarach francuskiej kolonizacji, kolonizacji ktora trwa po dzisiejszy dzien by zyc na koszt skolonializowanych panstw jak pasozyty. Moze napiszesz nam np. o milionach ofiar w samej Algerii nie wspominajac juz o ofiarach tak zwanej Subsahara czy Wietnamie, Indiach, Laosie, Kambodzy, ...itd. Nie wiesz dlaczego Francja bankrutuje? Ano skolonializowane kraje sie wyzwalaja i konczy sie powoli, podkresle powoli francuskie pasozytnictwo czyli zycie na koszt innych.
      Wiec internetowy profesorku bez licencji wez cie do do pracy zanim zaczniesz plakac na forum ze ktos reaguje na twoje rasistowskie wpisy.
      • polski_francuz Pisanie na temat 13.05.26, 11:43
        monalisa2016 napisał(a):

" PF kiedy sie zacznie pisanie o ofiarach francuskiej kolonizacji, kolonizacj i ktora trwa po dzisiejszy dzien by zyc na koszt skolonializowanych panstw jak pasozyty. Moze napiszesz nam np. o milionach ofiar w samej Algerii nie wspominajac juz o ofiarach tak zwanej Subsahara czy Wietnamie, Indiach, Laosie, Kambodzy, ...itd. Nie wiesz dlaczego Francja bankrutuje? Ano skolonializowane kraje sie wyzwalaja i konczy sie powoli, podkresle powoli francuskie pasozytnictwo czyl i zycie na koszt innych.
        Wiec szanowny Panie Profesorze emerytowany dziekuje Ci za prace nad naszym wrednawym charakterem"

keine Sorge Niemcy sie bardzo poprawili

PF
        • monalisa2016 Re: Pisanie na temat 13.05.26, 11:46
          Przestan falszowac cudze posty!!!
          • polski_francuz Re: Pisanie na temat 13.05.26, 11:50
            monalisa2016 napisał(a):

" Przestan poprawiac cudze posty!!!"

poprawki sa w italiku. Nie zadam przeciez za nie honorariow! :)

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka