Dodaj do ulubionych

Taka refleksja

06.07.26, 11:28
Minelo ponad 35 lat od momentu kiedy przyjechalem do Polski. Ozenilem sie, urodzili sie mi dwojka dzieci, a jedno z najwazniejszych wydarzen w moim zyciu - stalem Obywatelem tego cudownego Kraju! Ale przez caly czas slyszalem od niektorych, ze jestem nie u siebie, ze nie jestem Polakiem i ogolnie, ze jestem "gorszy", bo mam rosyjskie pochodzenie.Na szczescie tacy stanowili zdecydowana mniejszosc wsrod Polakow, jakich spotkalem na swojej drodze. Ale wlasnie ta mniejszosc "pomogla" mnie zmienic kraj zamieszkania. Oczywiscie to nie byl glowny powod, ale swoje zrobil. I chociaz mieszkam od ponad 20 lat w UK, nadal jestem mentalnie zwiazany z Polska,i jak wspominalem, starosc spedze w Polsce, ktora traktuje jako druga Ojczyzne.
Wiec o co mnie chodzi? A chodzi mi o to forum, na ktorym kilka uczestnikow mówia, ze nie mam prawa tu byc, ze nie mam prawa do niczego, jestem smieciem, onuca i tak dalej. Nie placze wam teraz w rekaw. Jestem juz doroslym chlopczykiem. Doskonale sobie radze z hejtem. Ale chce wam tylko przypomniec jedna rzecz.
Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa. Co ciekawe, ci kto mi zarzuca, ze jestem nie u siebie, sami mieszkaja "nie u siebie", czy to w Danii, czy to w Australii, czy innych krajach.
Podczas II wojny swiatowej Polacy sami byli ofiarami takiego myslenia. Nazisci uznali, ze ze wzgledu na pochodzenie Polacy sa gorsi. Odbierano im prawa, wywozono ich na roboty, zamykano w wiezieniach i obozach, mordowano cale rodziny.
Historia pokazuje, ze nienawisc wobec ludzi za to, kim sa, nigdy nie konczy sie na komentarzach.

Mozemy sie róznic. Mozemy sie nie zgadzac. Ale nie odbierajmy sobie czlowieczenstwa.

Obserwuj wątek
    • taziuta Re: Taka refleksja 06.07.26, 11:40
      igor_2025 napisał:

> /... /
      > Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa.
      /... /

Pełna zgoda. Tak też zaczął się rusizm, czyli rosyjski nazizm. Od słów. Że w Kijowie rządzą faszyści i banderowcy. No i rzekomi faszyści zagrażają Rosji. Ciąg dalszy nastąpił...

A co do tego że Ukraińcy to mniej wartościowa nacja to sam zamieszczałeś tu rasistowskie teksty. Które czemuś cenzura musiała usunąć.

> Mozemy sie róznic. Mozemy sie nie zgadzac. Ale nie odbierajmy sobie czlowiec
      > zenstwa.

Wzruszyła mnie twoja opowieść. Szkoda że człowiek o tak wielkiej empatii ogarnia nią tylko samego siebie. :P
      • igor_2025 Re: Taka refleksja 06.07.26, 11:46
        taziuta napisał:

> Pełna zgoda. Tak też zaczął się rusizm,

Co za idiotyzm. Szkoda na ciebie czasu.
        • opa34 Re: Taka refleksja 06.07.26, 13:04
          Sześć zasad moskiewskiego faszyzmu:
          1.Rosja wygrała II wojnę światową
          2.Rosja jest światowym supermocarstwem
          3.Rosja jest supermocarstwem nuklearnym
          4.Stłumić sprzeciw wszelkimi sposobami aż do eliminacji opozycjonistów włącznie.
          5.Wspierać prorosyjskich dyktatorów
          6.Obwiniać zachód (także za wojnę w Ukrainie).
        • taziuta Re: Taka refleksja 06.07.26, 15:17
          igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:
          >
          > > Pełna zgoda. Tak też zaczął się rusizm,
          >
          > Co za idiotyzm. Szkoda na ciebie czasu.

Prawda faszystę zabolała?
      • stefan4 Re: Taka refleksja 06.07.26, 13:37
        taziuta (cytat):
        > Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia
        > ludzi na "nas" i "obcych".

Każdy dzieli ludzi na swoich i innych. Istotne są jednak kryteria tego podziału.

Nazizm polega na tym, że kryteria są narodowościowe. Jakieś takie
            ,,Ukraińcy to banderowcy''
        — bez porozmawiania z konkretnym Ukraińcem; albo
            ,,Rosjanie są prymitywni''
        — niezależnie od tego, którzy Rosjanie. Druga strona tej nazistowskiej monety to wywyższanie siebie:
            ,,My, Polacy, jesteśmy dumnym narodem''
        — a wg moich obserwacji jeden jest dumny, inny nie jest dumny, niezależnie od tego, czy Polak czy Nigeryjczyk; albo
            ,,wir erschaffen den Übermenschen '' = tworzymy nadczłowieka.

Nazizm i rasizm w jednym stały domu. Kto wypowiada sądy o ,,narodach'' zamiast o jednostkach, ten już cierpi na tą przypadłość.

taziuta:
        > Że w Kijowie rządzą faszyści i banderowcy. No i rzekomi faszyści zagrażają Rosji.

Rosyjska propaganda bardzo wykrzywiła pojęcia faszyzmu i nazizmu (aż do zapomnienia, że samo nazi  pochodzi od Nation  = naród). 80 lat temu ZSRR walczył z ,,niemieckimi faszystami'' i odtąd słowo ,,faszysta'' oznacza ,,aktualny wróg Rosji''. Z tej walki wynika legitymacja wszystkich następnych despotów Rosji do rządzenia, dlatego tej ranie nie wolno dać się zagoić. Tak więc np. w przypadku ew. starć zbrojnych Rosji z Chinami (odpukać) w rosyjskiej propagandzie Chińczycy staną się faszystami. Tak przewiduję — i to nie jest sąd o Rosjanach, a tylko o sposobie działania rosyjskiej politycji. Politycja polska nie jest lepsza, chociaż o wiele mniej skuteczna.

- Stefan
        • amanita2025 Re: Taka refleksja 06.07.26, 23:52
          stefan4 napisał:
          > Każdy dzieli ludzi na swoich i innych. Istotne są jednak kryteria tego podziału.

Где водка, там и родина! Сергей Довлатов
    • j0rl.1 Re: Taka refleksja 06.07.26, 12:50
      igor_2025 napisał:

> Podczas II wojny swiatowej Polacy sami byli ofiarami takiego myslenia. Nazisci
      > uznali, ze ze wzgledu na pochodzenie Polacy sa gorsi. Odbierano im prawa, wywoz
      > ono ich na roboty, zamykano w wiezieniach i obozach, mordowano cale rodziny.
      > Historia pokazuje, ze nienawisc wobec ludzi za to, kim sa, nigdy nie konczy sie
      > na komentarzach.

bardzo to upraszczasz Igor. Ten niemiecki nazizm.

Wtedy 100 lat temu i wczesniej panowal w opiniach i to nawet naukowych i to nie tylko w Niemczech a i w innych wysokorozwinietych krajach Europy/USA poglad opierajacym sie na rzeczywistych obserwacjach ze te wielkie roznice w rozwoju gospodarczym pomiedzy krajami sa zwiazane z genami, rasa. Bo ze wielkie roznice byly to fakt, ich powod to troche inna sprawa. Nie geny napewno.

To podejscie i anglosasow dawalo im prawo rozszerzac sie na obszary ludow nizej rozwinietych czyli z duzo mniejszym PKB/leb. A to rozszerzanie bylo potrzebne bo wtedy ludzie mnozyli sie jak kroliki, nie bylo tabletek antykoncepcyjnach ktore demografie teraz polozyly na lopatki, a wiec byly potrzebne obszary za granicami gdzie mozna bylo te nadwyzki ludnosci „exportowac“. Do tego potrzeba bylo surowcow ktorych np w Anglii nie bylo, byl wegiel ale to daleko nie wszystko. Dlatego powstala USA bedaca tym zbiorowiskiem ludzi „exportowanych“ z nadwyzek ludnosci.
      To poczucie, oparte na tej ogromnej roznicy PKB/leb Bialasow i Indian w USA usprawiedliwialo w ludnosci Bialasow wyrzucanie tubylcow z obszarow potrzebynch Bialasom. Tu uwazano geny sa winne ze byli Indianie do tylu.

Jako ze Anglosasi, tez Francuzi szybciej jak Niemcy mieli duze panstwa a to im umozliwialo budowy floty i zajmowania Swiata poza swoimi granicami podzielili Swiat pomiedzy soba. Niemcy po Zjednoczeniu w 1871r, musiali wygrac wojne z Francja aby ono moglo byc, mialy podobny PKB/leb jak anglosasi ale mialy maly teren, duzo ludzi/km^2, czyli za malo surowcow chcialy ten podzial Swiata zmienic. Anglosasi im tego nie dali, do tego byla 1 Wojna Swiatowa ktora Niemcy przegraly i do tego zostaly ogromnie okrojone z terytoriow. No i ogromne kontrybucje mialy do placenia.
      Ale dalej mialy swiatowy poziom PKB/leb bo mialy porzadny solidny kapitalizm. Zalaczam obrazek z PKB/leb krajow z 1938r.
      Z powodu tej przegranej wojny i konsekwecji przegranej doszedl do wladzy ryzykant Hitler. Calkiem demokratycznie, to sa wady demokracji dodam. Czego chcial? Kierujac sie obowiazujaca ideologia ze tacy Polacy czy Rosjanie jako ze maja ca. 3 razy mniejszy PKB/leb jak Niemcy sa genetycznie podludzmi a wiedzac ze na oceany juz im anglosasi nie pozwola i to skutecznie, kierowali sie na Wschod. Polacy czy Rosjnie nie byli takimi Indianami jak to w USA byli, stosunek niemieckiego PKB/leb Polakow czy Rosjan byl tylko 3:1 a nie jak u Indian 1000:1 ale trudno poszli ta droga co anglosasi szli. Mieli duzo trudniej bo duzo latwiej bylo walczyc z Indianami jak z Polakami, znowu rozstrzygajacy jest PKB/leb i takie powody byly tego Drang nach Osten.

Calkiem podobe poczucie genetecznej podleglosci np. Rosjan w stosunku do Polakow maja i Polacy co mnie zawsze rozsmiesza ale przeciez tak jest to widac i na forum.

Jak juz o tym to w Rosji prawie tego poczucia wyzszosci nad ich skolei Indianami, maja takich przeciez, nie ma. Dlaczego? Moja teoria jest ze Rosjanie od stuleci mieli poczucie ze istneja ludy, anglosasi, Niemcy itd ktorzy stoja wyzej nad Rosjanami, znowu PKB/leb sie klania, wiec sami juz nie maja tych ciagatek aby siebie uwazac za Nadludzi.

Jakie wyjscie? Budowac PKB/leb a to sie buduje najlepiej z kapitalizmem. No ale jest tu inny watek o tym tam napisze.
      • boomerang Re: Taka refleksja 06.07.26, 14:39
        Jurij, nie dziwię się że z kobietami ci nie wychodziło do tego stopnia że musiałeś je brać za pieniądze. Boś nudziarz .
        • taziuta Re: Taka refleksja 06.07.26, 14:44
          boomerang napisał:

> Jurij, nie dziwię się że z kobietami ci nie wychodziło do tego stopnia że musiałeś je brać za pieniądze. Boś nudziarz .

:D
          • boavista4 Igor , posluchaj ta zadziwiającą rozmowę 06.07.26, 23:08
            to puszka pandory,youtu.be/n9CWgUbuOC4?is=8dhi2bi33gKwfLHB kto za to odpowiada. Smoleńsk jest zapewne podobny.
    • felusiak1 Re: Taka refleksja 07.07.26, 00:28
      I told you to grow some thicker skin.
      Years ago someone said to me "Oh, you have an accent". So I said "Yes I do but only when speaking. I think without one and i have quite extensive vocabulary".
      On the other hand, you're quintessential homo sovieticus who's curious and willing to read and learn and argue. So you're OK in by book despite the fact you are the enemy when it comes to russo-polish matters.
      • boomerang Re: Taka refleksja 07.07.26, 01:22
        Wybitny pisarz języka angielskiego Joseph Conrad do końca życia nie wyzbył się polskiego akcentu.
        Z kolei Igorchick, choć legitymuje się polskim obywatelstwem, nie wyzbył się sowieckiej onucy .
        • felusiak1 Re: Taka refleksja 07.07.26, 03:27
          Nie czepiaj się. On tak został wychowany i wyuczony plus on kocha Rosję taką jaka ona jest. Innej nie ma.
    • nina_unu Re: Taka refleksja 07.07.26, 02:27
      Witam wszystkich,

Czytam to forum mniej-więcej od pandemii, ale to mój pierwszy post. Planuję pozostać głównie czytelniczką, ale ten temat wydał mi się na tyle ważny, by się udzielić. Lubię czytać różne opinie, nawet kiedy się z nimi nie zgadzam. Nawet rosyjska propaganda poszerza horyzonty, 😃 w małych dawkach.

igor_2025 napisał:

Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa.

Autorowi wątku radzę ten cytat wydrukować dużą czcionką, oprawić w złote ramki, powiesić nad biurkiem i czytać za każdym razem przed przed popełnieniem nowego wątku n/t Ukraińców.

Kiedy niektóre osobniki się pogardliwie wyrażają o Ukraińcach, to prowokuje innych do podobnego wyrażania się o Rosjanach. Każda akcja prowokuje jednakową reakcję - prawo fizyki.

Założę się, że nie byłoby animozji w stosunku do Rosjan, gdyby osoby prezentujące rosyjską linię miały więcej szacunku do napadniętego przez nich kraju. Ja rozumiem, że napaść jakoś musicie sami przed sobą usprawiedliwić, ale pozwolę sobie jeszcze raz zacytować te mądre słowa:

Nazizm (...) Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa.
      • felusiak1 Re: Taka refleksja 07.07.26, 03:25
        Pozwolę sobie zauważyć, że bolszewicy również dzielili ludzi na "naszych" i "nie naszych". Jedyna rożnica to, że nie według narodowości chociaż w odniesieniu do ludności okupowanych terytoriów Polski i krajów bałtyckich według narodowości. Reasumując różnica pomiędzy praktykami bolszewizmu i nazizmu jest niewielka. Naziści pozwalali swoim na prywatną własność.
      • taziuta Re: Taka refleksja 07.07.26, 07:06
        nina_unu napisała:

> igor_2025 napisał:
        >
        > Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od dzielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest gorsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa.
        >
        > Autorowi wątku radzę ten cytat wydrukować dużą czcionką, oprawić w złote ramki,
        > powiesić nad biurkiem i czytać za każdym razem przed przed popełnieniem nowego
        > wątku n/t Ukraińców.
        /.../

No i n/t muzułmanów.
      • mateusz572 Re: Taka refleksja 07.07.26, 08:59
        nina_unu napisała:

> igor_2025 napisał:
        >
        > Nazizm nie zaczyna sie od obozów koncentracyjnych. Zaczyna sie od slów. Od d
        > zielenia ludzi na "nas" i "obcych". Od przekonania, ze czyjas narodowosc jest g
        > orsza, a osoba takiej narodowsci z gory jest postrzegana jako mniej wartosciowa
        > .

>
        > Autorowi wątku radzę ten cytat wydrukować dużą czcionką, oprawić w złote ramki,
        > powiesić nad biurkiem i czytać za każdym razem przed przed popełnieniem nowego
        > wątku n/t Ukraińców.

Pytanie tylko czy Igorowi to coś pomoże?
        On jest już tak zindoktrynowany moskiewską szkołą, że nie przyjmie tego swojej wiadomości czyli widzi u kogoś źdźbło w oku a nie widzi belki w swoim oku.
        • taziuta Re: Taka refleksja 07.07.26, 09:17
          mateusz572 napisał:

/.../
          > Pytanie tylko czy Igorowi to coś pomoże?
          > On jest już tak zindoktrynowany moskiewską szkołą, że nie przyjmie tego swojej
          > wiadomości czyli widzi u kogoś źdźbło w oku a nie widzi belki w swoim oku.

Wsio taki cтремиться надо :)
      • pijatyka W punkt 07.07.26, 11:29

Pusty śmiech człeka ogarnia, gdy akurat igorek - sam genetyczny rasista & antysemita - przywołuje tu bez cienia żenady prześladowania Żydów...

PS Witaj. Pisz więcej ;)

• tbernard Re: Taka refleksja 07.07.26, 09:24
      Człowieku, przecież uprawiasz tu kacapską propagandę na potęgę jakbyś był na ich etacie i dziwisz się, że niektórych to razi. A co do zmiany kraju na UK, to bardziej prawdopodobne, że po prostu tam cię kacapska agentura wysłała jako jednego ze śpiochów.
      Odnośnie rzekomego złego traktowania z powodu rosyjskiego pochodzenia, to nie za bardzo daje się to zauważyć w przypadku Viacheslava Zarutskiego który całkowicie odcina się od bandyckiej kacapskiej propagandy.
    • pijatyka Rosjanie vs kacapy 07.07.26, 11:39

Z pierwszymi żaden normalny Polak nie powinien mieć żadnego problemu.

A kacapy niech spyerdalają - choćby żyly tu sto lat i narobily dzieci jak Ojciec Wirgiliusz.

• j0rl.1 Re: Taka refleksja 07.07.26, 12:20
      stefan4 napisał:

> 80 lat temu ZSRR walczył z ,,niemieckimi faszystami'' i odtąd słowo ,,faszysta'
      > ' oznacza ,,aktualny wróg Rosji''. Z tej walki wynika legitymacja wszystkich n
      > astępnych despotów Rosji do rządzenia, dlatego tej ranie nie wolno dać się zago
      > ić. Tak więc np. w przypadku ew. starć zbrojnych Rosji z Chinami (odpukać) w r
      > osyjskiej propagandzie Chińczycy staną się faszystami.
      Tak przewiduję —
      > i to nie jest sąd o Rosjanach, a tylko o sposobie działania rosyjskiej politycj

Znowu dziecinada stefka. Dziecinada bo inaczej trzeba byloby powiedziec ze klamliwa, swiadomie klamliwa.

A wiec wrog Rosji to zawsze faszysci wg stefka. Ze tak beda nazywani. I sa.
      A to nieprawda. Wystarczy poczytac co Putin mowi ale naturalnie nie na polskich stronch gdzie pisza co Putin mowi a bezposrednio u zrodla. Czyli na stronie kremla np.

W aspekcie wojny na Ukrainie Putin wielokrotnie mowi ze ta woja to podobna jak wojna napasc Niemiec na ZSRR, tu okreslenie faszyci jest uzywane i slusznie, ale bardzo czesto tez 1812r czyli Napoleon wspomina Putin. Obydwie wojny te byly wojnami o zniszczenie Rosji przez Europe ta druga nazisci/faszysci a napoleonska juz nie.
      Wiec tu albo dziecinnie cos gadasz co ci sie wydaje drogi stefku albo swiadomie klamiesz.

Dlatego tez Twoje proeoctwo, wytluscilem w ewentualnej wojnie Rosja Chiny nie beda Chinczycy nazywani nazistami/faszystami tak samo jak 1812r i Napoleon nie jest nazywany faszysta.
      Dodam ze smieszy mnie Twoje zapewnienie drogi stefku ze „masz nadzieje ze do wojny Rosji Chiny nie dojdzie“, patrz tez w Twoim cytacie bo tu gwarantowanie klamiesz. Z utesknieniem na taka wojne czekasz tylko ze masz pecha, jak stada Polakow, bo jej napewno nie bedzie.

A ta wojna na Ukrainie teraz? Oczywiscie ze ideologia tzw Ukraincow ktora przez Zachod jest budwana na Ukrainie przeciw Rosji opiera sie na banderowcach wspolpracujacych z Niemcami w 2 Wojnie Swiatowej. Czyli jak najbardzej slusznie w tym przypadku nazywanie ich nazistami jest uzasadnione. Oczywiscie ze slusznie Zachod ta ideologie popiera bo ona jest potrzebna do walki z Rosja a walka z Rosja rekoma zolnierzy ukrainskich jest dla Zachodu zyciowa.
      A jest zyciowa bo ta wojna jest tym przelomem w Swiecie gdzie Zachod traci swoja 500 letnie wladze nad Swiatem a wiec jakby sie dalo ze Rosja nie zwyciezy na Ukrainie odsuwa ta straszna grozbe wiszaca nad Zachodem. Wiec sa z obu stron rzeczywisce i zyciowe racje dlatego ta wojna jest tak okrutna.
      • boomerang Re: Taka refleksja 07.07.26, 12:40
        > A to nieprawda. Wystarczy poczytac co Putin mowi

Kto ma to poczytać? Wątpię żeby Stefek zechciał. Ja też tego nie poczytam, bo mnie Putin lata .
        • j0rl.1 Re: Taka refleksja 07.07.26, 12:43
          boomerang napisał:

> > A to nieprawda. Wystarczy poczytac co Putin mowi
          > Kto ma to poczytać? Wątpię żeby Stefek zechciał. Ja też tego nie poczytam, bo m
          > nie Putin lata .

Wiec gadanie ze Rosjanie wszystkich ktorzy z nimi walcza i walczyc beda (odpukac Chiny) nazywaja faszystami jest albo klamstwem z chcianej niewiedzy albo dziecinada w sensie logicznego rozumowania.
      • tbernard Re: Taka refleksja 07.07.26, 13:04
        Całe te gadki o chęci zniszczenia Rosji przez Zachód to kacapskie urojenia. Najbardziej Rosję niszczą kacapy z hersztem bandziorem Putinem na czele. Celowo piszę kacapy, bo wiem, że trochę porządnych Rosjan jest i z szacunku dla nich należy kacapa od Rosjanina odróżnić. Współcześnie największym skupiskiem faszystów jest właśnie kacapstan co rozpętał krwawą wojnę.
    • senioryta13 Re: prawda, czy nie? 07.07.26, 15:17
      W niedziele uslyszalam od amerykanki, ze Polska to rasistowski kraj, a zna duzo Polakow. Rozmowa, oczywiscie zostala przerwana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka