Dodaj do ulubionych

Uciekli do faszystów od Marusi

18.09.26, 07:31
18 września 1939 moja oficerska Rodzina, damska jej część, uciekła brodem przez Bug z Brześcia do Warszawy.
Do faszystów.
Zawsze fascynowała mnie ta opcja - dama z wyższych, aczkolwiek brzeskich sfer, przedzierająca się przez rzekę z walizką.
Pewnie nie słyszeli ostatniej wypowiedzi Ławrowa, że bohaterska armia czerwona z pomocą im idzie.

Temu zawdzięczam swoje istnienie w takiej, a nie innej postaci genetycznej, ale długo trwało zanim zrozumiałem tę ucieczkę przed Marusią:)
I sierżantem Jołki-Pałki.
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 08:13
      Borraciku jeszcze nie wyjasniles do tej pory jednego tematu (Marshallplan), bierzesz sie juz za nastepny? A to ciekawe ze podczas oblezonej Warszawy uciekala jak piszesz oficerska rodzina z Brzescia do niej, do faszystow jak wyzej wspomniales? A to w Warszawie w owym czasie byl faszyzm jak wyzej stwierdziles, cytat z twojej wypowiedzi "(...) z Brześcia do Warszawy. Do faszystów."?
      Ciekawa "historie" nam tu znowu sugerujesz?
    • petronella.kozlowska Faszyzm 18.09.26, 10:21
      borrrka napisał:

> Do faszystów.

Faszyzm był tylko we Włoszech.
      W Niemczech był narodowy socjalizm.
      • monalisa2016 Re: Faszyzm 18.09.26, 10:43
        petronella.kozlowska napisała:

> borrrka napisał:
        >
        >
        > > Do faszystów.
        >
        >
        >
        > Faszyzm był tylko we Włoszech.
        > W Niemczech był narodowy socjalizm.

Ale co chcesz wymagac od bajkopisarza z nickiem borrrat, wiedzy?
        Co mozna od niego oczekiwac? Bardziej podrzegania do nienawisci jednych do drugich!!! Dziwie sie ze jeszcze takie nicki maja prawo pisania na forum.
      • borrrka W sowku faszyści znaczy hitlerowcy 18.09.26, 13:57

• petronella.kozlowska Re: W sowku faszyści znaczy hitlerowcy 18.09.26, 14:29
          Dlaczego używasz sowieckiej terminologii?

• polski_francuz Rocznica 17 wrzesnia 1939 18.09.26, 11:09
      borrrka napisał:

" 18 września 1939 moja oficerska Rodzina, damska jej część, uciekła brodem przez Bug z Brześcia do Warszawy. Do faszystów."

Troche to potrwalo, ale agresorzy z 1 wrzesnia 1939 sie uczlowieczyli. U agresorow z 17 wrzesnia trwa to troche dluzej...

PF
      • monalisa2016 Re: Rocznica 17 wrzesnia 1939 18.09.26, 12:07
        polski_francuz napisał:

> borrrka napisał:
        >
        > " 18 września 1939 moja oficerska Rodzina, damska jej część, uciekła brodem
        > przez Bug z Brześcia do Warszawy. Do faszystów."

>
        > Troche to potrwalo, ale agresorzy z 1 wrzesnia 1939 sie uczlowieczyli. U agreso
        > row z 17 wrzesnia trwa to troche dluzej...
        >
        > PF

Moze cos konkretnego do poruszonego w watku tematu "18 wrzesnia 1939 roku i tej spektakularnej ucieczki" a nie "wischiwaschi" by rozmyc poruszony temat.
      • borrrka Zasługa anglosaskich okupantów 18.09.26, 13:40
        Przez jakieś trzy lata nie żartowali i powojenna młodzież nie miała HJ-sentymentów.
        To bardzo było widać w Rajchu w latach 80/90.
        Ci, co mieli jakieś niezdrowe ciągoty, z reguły zdążyli być w BDM i Jungvolku.
        Granica tak koło rocznika 1935.
        Inaczej bylo w Austrii, która szybko zrobiła siebie nazistowską ofiarę:)

Dzisiaj trudno powiedzieć w jakim kierunku to pójdzie.
        AfD jest niebezpieczne, ale to już nie ten Rajch.
    • malkontent6 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 14:37
      Znałem ludzi, którzy przeżyli 17 września w tamtych stronach. Kresowiacy pamiętali Rosjan sprzed Rewolucji Październikowej ale szybko zorientowali się, że w porównaniu do żołnierzy z czasów carskich sołdaci Armii Czerwonej to dzikusy.
      • borrrka Powinni znać z 1920 roku 18.09.26, 16:32
        Ale czerwoni, ci, co przyszli we wrześniu, byli jeszcze gorsi.
        Wychowankowie NKWD.
        Tylko jednemu się dziwię: że oficerowie, ktorzy poznali bolszewików w 1920 i potem 1939 mogli liczyć na odsiecz dla Powstania Warszawskiego.
        A jakoś tam liczyli.
        • monalisa2016 Re: Powinni znać z 1920 roku 18.09.26, 16:35
          Borraciku, nie rozwodniaj tego co napisales w zalozycielskim watku, wytlumacz sie z tego!
      • monalisa2016 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 16:33
        No, no z tymi dzikusami bym uwazala poniewaz Rosja jak i byli Sowieci mieli bardzo a bardzo dlugie przerwy z wojnami jak i grabieskim napadaniem na slabszych w przeciwnosci do innych, jak myslisz Malko? Przypomnijmy sobie dla przykladu Abu Graib (Abu Ghraib upublicznione przez Seymour Hersh) czy inne miejsca jak Iran (szkola dziewczynek), Wietnam, Libia, ... itd lista jest bardzo a bardzo dluga. Malko tu, znaczy w ponizszym linku znajdziesz potwierdzenie prosto zza wielkiej wody od Amerykanow o tym co pisze.

www.youtube.com/@instituteofdavidgraeber
        Viel Spaß w ogladaniu ci zycze. Zanim zaczniesz wskazywac palcem na innych chwyc sie naipierw za wlasne ucho. Sprowokowales, dostales to co ci sie na twoja prowokacje nalezy.
        • malkontent6 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 17:59
          monalisa2016 napisał(a):

> Przypomnijmy sobie dla przykladu Abu Graib (Abu Ghraib upublicznione przez Seymour Hersh) czy inne miejsca
          > jak Iran (szkola dziewczynek), Wietnam, Libia, ... itd lista jest bardzo a bardzo dluga.

Dodaj jeszcze, że w Ameryce biją murzynów.

Wczoraj była rocznica ataku ZSRR na Polskę. Dlatego borat założył ten wątek i dlatego o tym rozmawiamy. Jeśli chcesz porozmawiać na inne tematy to załóż odpowiedni wątek.

A żołnerze Armii Czerwonej byli dzikusami.
          • monalisa2016 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 18:19
            Malko, polska jezyka trudna jezyka co nie?
          • polski_francuz FJN i maski opadajce 18.09.26, 18:21
            malkontent6 napisał:

" Wczoraj była rocznica ataku ZSRR na Polskę. Dlatego borat założył ten wątek i dlatego o tym rozmawiamy. Jeśli chcesz porozmawiać na inne tematy to załóż odpowiedni wątek.

A żołnerze Armii Czerwonej byli dzikusami."

Nie chcialem odpowiadac na prowokacje moni, ale dolacze sie do Twej opinii. Raz jeszcze bardzo szkoda, ze rosja nie potrafila sie samouregulowac i z ciagle pozostaje durnawa dyktatura, ktora zaczyna znow mordowac jak za "starych dobrych czasow" na Ukrainie. Oby jakos, ktos, mlody, ambitny i patriota sprobowal raz jeszcze ich zdemokratyzowac...

PF
            • monalisa2016 Re: FJN i maski opadajce 18.09.26, 18:41
              Wskaz albo zacytuj pasaze gdzie Monia prowokuje? Polska jezyka trudna jezyka, co nie?
          • j0rl.1 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 19:14
            malkontent6 napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
            >
            > > Przypomnijmy sobie dla przykladu Abu Graib (Abu Ghraib upublicznione prze
            > z Seymour Hersh) czy inne miejsca
            > > jak Iran (szkola dziewczynek), Wietnam, Libia, ... itd lista jest bardzo
            > a bardzo dluga.

malkontent6 napisał:
            > Dodaj jeszcze, że w Ameryce biją murzynów.

Typowa odpowiedz malko. Ta o zupie on o du..e.

Moze bys sie skoncentrowal na waszych bandytyzmach a nie dawal ta glupia odpowiedz.

Z tym ze do lat 50, 60 XXw oczywiscie ze Murzyni byly u was podludzmi. Moze zaprzeczysz?
            • senioryta13 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 19:36
              j0rl.1 napisał:

> Z tym ze do lat 50, 60 XXw oczywiscie ze Murzyni byly u was podludzmi. Moze za
              > przeczysz?

A kto ich tutaj przywiozl?
              • j0rl.1 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 19:49
                senioryta13 napisał:

> j0rl.1 napisał:
                >
                > > Z tym ze do lat 50, 60 XXw oczywiscie ze Murzyni byly u was podludzmi. M
                > oze za
                > > przeczysz?

> A kto ich tutaj przywiozl?

Dobre pytanie! A dlaczego nie przywono do innych krajow? W Europie? Bo u was byl rynek na nich a kapitalizm traktowal wtedy ich jak towar wiec gdzie rynek tam dostawy.

Nikt wam nie kazal ich brac na plantacje, braliscie sami.

I problem w waszym panstwie jest ze nawet jak juz nie byli prawnie niewolnikami to i tak mieli przerabane w posuwaniu sie na drabince socjalnej.
                Teraz te pomoce tez malo daja bo duzo z nich pamieta jak ich babcie i dziadkowie byli podludzmi. I dawanie im pieniedzy wcala problemu nie rozwiazuje
                Ciekawe bylo Obama i jego zona. On syn Bialej zaplodnionej przez Kenijczyka, bez starszej rodziny ze strony czarnych a ona taka z waszych czarnych z USA. On nie mial w pamieci rodzinnej jak byli paskudnie traktowani, podchodzil racjonalnie do tych sprawa, ona mial cholerne obciazenie z tym. Wypominala np. ze niewolnicy budowaki Bialy Dom, napewno i sporo innych. I nie chodzi o czasy niewolnictwa a o czasy juz niedawne 50 60 XXw.

Smieszylo mnie jak zescie na Olimpiade w 1936r wyslali tego Owensa (?) czarnego aby pokazal ze Hítler jest rasista bo podczlowiek wygral cos tam. Ale jak Owens wrocil do USA, OK, poniezej tej jakies linii granicznej, to jak usiadl na nieswoja lawke to dostalby wpi.rdol od policji. Wg prawa. A w Berlinie uprawialiscie propagande jacy to nie jestescie rsaisci. jak zwykle zaklamani jestescie. i byliscie.
                • j0rl.1 korrekta 18.09.26, 20:05
                  j0rl.1 napisał:

> Dobre pytanie! A dlaczego nie przywono do innych krajow? W Europie? Bo u was by
                  > l rynek na nich a kapitalizm traktowal wtedy ich jak towar wiec gdzie rynek tam
                  > dostawy.

Sie poprawie. Tak przywozono do innych krajow Ameryk, nie tylko do USA ale w tych innych krajach jakos ci Czarni stali sie po zniesieniu niewolnictwa dosc normalnymi obywatelami. Rasizm tam byl po zniesieniu niewolnictwa ogromnie mniejszy jak u was w USA.
                • boomerang Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 23:02
                  Amerykanie wykazali się wielkim miłosierdziem, bo nie skorzystali z przykładu kalifatów i niewolników nie kastrowali.
            • malkontent6 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 19:39
              j0rl.1 napisał:

> Moze bys sie skoncentrowal na waszych bandytyzmach a nie dawal ta glupia odpowiedz.

To jest wątek o "bohaterskiej" Armii Czerwonej i dlatego o niej rozmawiamy.

Jeśli chcesz pogadać o Amerykanach to załóż odpowiedni wątek. Zaproponowałem to już Mańce ale on też chyba jest niechętna do takiej dyskusji.

Możemy też porównać zachowanie żołnierzy amerykańskich i sowieckich/rosyjskich. Problem będzie taki, że działalność armii amerykańskiej jest na bieżąco krytycznie opisywana w amerykańskich mediach. O tym co robili sowieccy sołdaci dowiadywaliśmy się po wielu, wielu latach. Katyń jest dobrym przykładem takiej sytuacji.
              • j0rl.1 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 19:52
                malkontent6 napisał:

> Jeśli chcesz pogadać o Amerykanach to załóż odpowiedni wątek. Zaproponowałem t
                > o już Mańce ale on też chyba jest niechętna do takiej dyskusji.

To Ty wsadziles w ten watek problem murzynow w USA

malkontent6 napisał:

> Dodaj jeszcze, że w Ameryce biją murzynów.
              • monalisa2016 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 18.09.26, 19:54
                Malko odwracanie kota ogonem żądanie czegoś od innych bez własnej woli nie są to argumenty z których mogłbyś się wymigać z własnej głupoty, z twoich kłamstw które nam tu publicznie pokazałeś, teraz łezki? Za pózno dostałeś to o co sam poprosiłeś, byłam tu jeszcze w tym wypadku bardzo łaskawa gdyż mogłam wiecej tu zaprezentować.

PS. na cytyty pefci o które poprosiłam z cierpliwościa czekam.
                • malkontent6 Ręce opadają... 19.09.26, 02:47
                  monalisa2016 napisał(a):

> Malko odwracanie kota ogonem

O czym jest ten wątek? O rocznicy inwazji ZSRR na Polskę. Borrka napisał co o tym myśli. Ja też. Dlaczego zmieniasz temat na Abu Gharib a nie na Gułag?
                  • monalisa2016 Re: Ręce opadają... 19.09.26, 09:35
                    malkontent6 napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                    >
                    > > Malko odwracanie kota ogonem
                    >
                    > O czym jest ten wątek? O rocznicy inwazji ZSRR na Polskę. Borrka napisał co o
                    > tym myśli. Ja też. Dlaczego zmieniasz temat na Abu Gharib a nie na Gułag?

Malko jak czesto trzeba ci powtarzac "polska jezyka ..." nie wspominajac juz o samodzielnym mysleniu, sorry ale wyciagania konsekwencji z wlasnych prowokacyjnych postow cie nie naucze skoro sam nie wyrazasz woli do tego.
                  • j0rl.1 Re: Ręce opadają... 19.09.26, 09:36
                    malkontent6 napisał:

> O czym jest ten wątek? O rocznicy inwazji ZSRR na Polskę. Borrka napisał co o
                    > tym myśli. Ja też. Dlaczego zmieniasz temat na Abu Gharib a nie na Gułag?

Przeciez wyzej to TY porownywales armie radziecka z amerykanska. Wyzej

malkontent6 napisał:
                    > Możemy też porównać zachowanie żołnierzy amerykańskich i sowieckich/rosyjskich.
                    • monalisa2016 Re: Ręce opadają... 19.09.26, 10:04
                      Ale u nich tak jest J0rl.1 sami stwarzaja dla siebie problemy, a pozniej roniac lzy oskarzaja innych. Zero obiektywnosci, zero samodzielnej mysli, zero konsekwencji z wlasnych dzialan, zero ... czy nie jest nam to od dawna znane? :-)
                • malkontent6 Re: Uciekli do faszystów od Marusi 19.09.26, 15:22
                  monalisa2016 napisał(a):

> Malko odwracanie kota ogonem

Na czym polega moje odwracanie kota ogonem? W wątku o inwazji ZSRR napisałem, że sowieccy sołdaci to dzikusy. Jaka była twoja reakcja? Abu-Gharib. Kto tu odwraca kota ogonem?
            • petronella.kozlowska Handel niewolnikami 19.09.26, 07:57
              w Arabii Saudyjskiej opisuje SPIEGEL w artykułach z 1955 i 1956 roku:

www.spiegel.de/politik/mit-einer-fingerspitze-gold-a-0679d9d2-0002-0001-0000-000031970510
              www.spiegel.de/politik/ein-ehrsames-gewerbe-a-3863c1f7-0002-0001-0000-000043063789

j0rl.1 napisał:

> Z tym ze do lat 50, 60 XXw oczywiscie ze Murzyni byly u was podludzmi. Moze zaprzeczysz?
              • j0rl.1 Re: Handel niewolnikami 19.09.26, 09:15
                petronella.kozlowska napisała:

> w Arabii Saudyjskiej opisuje SPIEGEL w artykułach z 1955 i 1956 roku:
                >
                >
                > www.spiegel.de/politik/mit-einer-fingerspitze-gold-a-0679d9d2-0002-0001-0000-000031970510
                > www.spiegel.de/politik/ein-ehrsames-gewerbe-a-3863c1f7-0002-0001-0000-000043063789
                >
                >
                >
                > j0rl.1 napisał:
                >
                > > Z tym ze do lat 50, 60 XXw oczywiscie ze Murzyni byly u was podludzmi. M
                > oze zaprzeczysz?

Twoj artykol to:

Mit einer Fingerspitze Gold
                14.06.1955, 13.00 Uhr • aus DER SPIEGEL 25/1955

Sprzed 70 laty!
                • j0rl.1 Re: Handel niewolnikami 19.09.26, 09:27
                  acha, teraz widze ze napisalas ze z 1955r

To co pisze o USA to nie czas niewolnictwa a czas po niewolnictwie. Bo to jest wazne teraz. Podejscie do Czarnych w USA 2 generacje do tylu. Traktowanie tych wtedy odbija sie na swiadomosci obecnych Czarnych w USA, nie jakies ich niewolnictwo. Oni znaja je z opowiadan dziadkow i babc, swoich. I sa wqrwieni. Niesie ich w kierunku zadan pieniadzy a to nie jest rozwiazanie tak naprawde.

Tak naprawde te zmiany sprzed 50..60 laty w USA byly wymuszone przez istnienie komunizmu bo on propagandowo jechal po tych oczywistychf aktach ogromnej dyskryminacji Czarnych wtedy. Kennedy to zaczal, uwazam ze dlatego zostal zastrzelony.

To powiedzenie ktore malko czesto przytacza „A u was bija murzynow“ to byla prawda wtedy.

System kapitalistyczny jaki byl w USA byl niezdolny asymilowac rasowo Czarnych. Czytalem ze w 19w byly koncepcje w USA zeby spowrotem wywozic Czarnych do Afryki. System mial byc jak osiagnal taki 21 lat do Afryki. Starsi zostaja ale jak sie bedzie wysiedlalo takich jak osiagneli 21 lat to po dziesiatkach lat Czarni znikna z USA. Ten polityk amerykanski mowil ze to jedyne rozwiazanie. I fakt byloby skuteczne. usilowano czesciowo cos zrobic, to panstwo Liberia utworzono ale bez konsekwentnego dzialania tak naprawde nic z tego nie wyszlo.

I maja wrzod na du..e
                  • boomerang Re: Handel niewolnikami 19.09.26, 11:18
                    Nie mówi się "pisze" tylko "jest napisane", prymitywie.
    • borrrka Jest etap drugi - czy Marusia była z NKWD? 19.09.26, 09:27
      Zrozumiałem to z opóźnieniem.
      Dzieciństwo bardzo mi się kojarzy z ewidentnie "poniemieckim" miastem, przez które przejeżdżałem z Rodzicami do ośrodka rehabilitacyjnego SS w Szklarskiej Porębie.
      Udostępnionego naturalną koleją rzeczy LWP .

I punktem programu były odwiedziny u starszej pani z ... Brześcia.
      Gdzie Rzym, gdzie Krym?
      Jej mąż dostał się, w przeciwieństwie do mojego Dziadka, do niewoli Marusi, została więc katyńską wdową.
      Dała mi drewnianego zająca z nartami!
      • polski_francuz Podziekujmy losowi 19.09.26, 09:35
        borrrka napisał:

" Zrozumiałem to z opóźnieniem. Dzieciństwo bardzo mi się kojarzy z ewidentnie "poniemieckim" miastem, przez które przejeżdżałem z Rodzicami do ośrodka rehabilitacyjnego SS w Szklarskiej Porębie."

ze oszczedzil Szklarska od zniszczenia. I studenckie rajdy i narciarskie swieta mozna bylo tam spedzac...!

PF
        • borrrka Owszem, ale największy sentyment mam do Wroclawia 19.09.26, 09:41
          Bo jak nie wiadomo o co chodzi, idzie o dziewczynę:)
          • polski_francuz Re: Owszem, ale największy sentyment mam do Wrocl 19.09.26, 09:48
            borrrka napisał:

" Bo jak nie wiadomo o co chodzi, idzie o dziewczynę :)"

To prawda, zabralem kiedys kolezanke malzonke rodem z Francyi do Szklarskiej by wytlumaczyc czemu lubie i dobrze wspominam studencko-wroclawska mlodosc...

PF
            • boomerang Re: Owszem, ale największy sentyment mam do Wrocl 19.09.26, 11:40
              Byłem w latach 70-tych w Szklarskiej zimą na t.zw. obozie studenckim. Załatwił go mnie i drugiemu koledze nasz wspólny kolega. My byliśmy tam legalnie, a on waletował, bo tak wolał. Już na miejscu wzięli mnie na spytki jacyś tam, nie wiem dokładnie kto, i na tych spytkach wypadłem fatalnie, bo nie należałem do SZSP. Wyglądało na to że był to obóz dla członków właśnie. Czułem się podle, nie na miejscu, ale o tym żeby zapisać się do SZSP nie przyszło mi do głowy. Trochę mi ulżyło gdy poznałem tam innego podobnego sobie "innego", znanego mi z publikacji poza cenzurą, poetę Zdzicha Jaskułę, a później przyjechał do nas z występem Kabaret Elita z Janem Kaczmarkiem, tym od Prawa Kaczmarka, które głosi iż bilans musi wyjść na zero. Wywnioskowałem że komuna się już sypie, skoro na taki wspaniały obóz dla młodzieży socjalistycznej wpuścili przez niedopatrzenie mnie i paru innych.
              • polski_francuz Re: Owszem, ale największy sentyment mam do Wrocl 19.09.26, 12:20
                boomerang napisał:

" Byłem w latach 70-tych w Szklarskiej zimą na t.zw. obozie studenckim. Załatwił go mnie i drugiemu koledze nasz wspólny kolega. My byliśmy tam legalnie, a on waletował, bo tak wolał. "

Przyjemne wspomnienia. Ja pamietam glownie rajdy studenckie i jedna kolezanke ze studiow, ktora zbulwersowala conieco moje zycie :)

PF
                • borrrka Zbulwersowała? 19.09.26, 12:23
                  Baby tak mają i nie warto z tym walczyć.
      • monalisa2016 Re: Jest etap drugi - czy Marusia była z NKWD? 19.09.26, 11:39
        Tak czy siak borracie twoja retoryka reprezentowana tu na forum tyka retoryce komunismu. Czy nie mam racji👍, jak myslisz?🤪 Nostalgiczna tesknota?🧐🤫

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka