Dodaj do ulubionych

##Próba podpalenia synagogi we Wrocławiu

14.05.02, 11:08
Próba podpalenia synagogi we Wrocławiu
2002.05.13

W nocy z piatku na sobotę 10/11 maja br. we Wrocławiu podpalono skład
materiałów budowlanych znajdujacy się tuż koło restaurowanej synagogi Pod
Białym Bocianem. Dzięki szybkiej interwencji straży pożarnej synagoga pozostała
nietknięta.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fredzio Re: ##Próba podpalenia synagogi we Wrocławiu IP: *.daimler-benz.com 14.05.02, 12:27
      O.. O dobrze Polaczki Antysemici narescie bedzie emigracja do Izraela, Zydy
      nie maja w Polsce pszyslosci tylko na wojej Ziemi
      • Gość: Rumsfeld Re: ##Próba podpalenia synagogi we Wrocławiu IP: *.tnt34.chi15.da.uu.net 15.05.02, 17:03
        Gość portalu: Fredzio napisał(a):

> O.. O dobrze Polaczki Antysemici narescie bedzie emigracja do Izraela, Zydy
        > nie maja w Polsce pszyslosci tylko na wojej Ziemi

Fredzio ty kutasiku koszerny powiedz mi dlaczego zydzi musza czekac
        az sie zaczna palic zamiast juz spieprzac z Polski?.Co-nie maga tak szybko
        spakowac nakradzionych rzeczy?.
    • Gość: J Re: ##Próba podpalenia synagogi we Wrocławiu IP: *.tnt3.clearwater.fl.da.uu.net 15.05.02, 14:00

TO SIE NAZYWA POSTEP
    • Gość: TomekMX Re: ##Próba podpalenia synagogi we Wrocławiu IP: 148.230.70.* 15.05.02, 14:10
      znajdujacy się tuż koło restaurowanej synagogi Pod
      > Białym Bocianem...

I napewno jest to synagoga?????? Ma nazwe jak jakas
      restauracja, hotel, zajaz... a moze to ja jestem takim
      ignorantem i wszystkie zydowskie synagogi maja tego
      rodzaju nazwy...

• kochanka Brawo VIRI TYLKO TAK DALEJ.Polska jest z ciebie du 15.05.02, 14:38
      To tylko poczatek!! Wroclaw jest polskim gniazdem arabskich terrorystow i jestem
      pewna ze to tylko poczatek. Zboczency maja dzisiaj we wroclawiu zebranie o
      Jihadze!!
      Brawo VIRI TYLKO TAK DALEJ>

viri-palestyna napisał(a):

> Próba podpalenia synagogi we Wrocławiu
      > 2002.05.13
      >
      > W nocy z piatku na sobotę 10/11 maja br. we Wrocławiu podpalono skład
      > materiałów budowlanych znajdujacy się tuż koło restaurowanej synagogi Pod
      > Białym Bocianem. Dzięki szybkiej interwencji straży pożarnej synagoga pozostała
      >
      > nietknięta.

• werw Re: Brawo VIRI TYLKO TAK DALEJ.Polska jest z ciebie du 15.05.02, 14:44
        2 czy 3 dni temu w GW opublikowała ciekawy wywiad z Dunką - psychologiem która
        pracowała (terapia) z palestyńskimi terrorystami z PLO. Jest tam też zdanie w
        którym stwierdza że jeden z nich przebywał na stypendium w Polsce, które PLO ma
        zwyczaj im fundować (wiadomo trzeba czasami na jakiś czas zniknąć). Może to coś
        tłumaczy.
    • _helga To jest ta synagoga 15.05.02, 14:47
      Zdjecie robione moze dwa tygodnie temu. Jak widac, remont. Z tego co
      zrozumialam, ta proba podpalenia byla gdzies od tylu, gdzie skladowano drewno
      na remont.

helga.netfirms.com/synagoga.JPG
      • Gość: Fredzio Re: To jest ta synagoga spalona IP: *.daimler-benz.com 15.05.02, 15:03
        Jaki wstyd Polcy co zrobiliscie z nasza Synagoge mam chec wasza Bazylike
        Podpalic, po tak te tapety mi sa nie podobali.

Ale wasze Kosciola sa Dbana !
        Kradcie dalej Pomniki z cmetarzu na Lotniczej
        • _helga Re: To jest ta synagoga spalona 15.05.02, 15:12

> Jaki wstyd Polcy co zrobiliscie z nasza Synagoge mam chec wasza Bazylike
          > Podpalic, po tak te tapety mi sa nie podobali.
          >
          > Ale wasze Kosciola sa Dbana !
          > Kradcie dalej Pomniki z cmetarzu na Lotniczej

Fredzio, to prawda, moczarowcy odebrali swego czasu ta synagoge gminie zydowskiej
          i doszczetnie zrujnowali. Po drodze kilkakrotnie zmieniala wlasciciela, a teraz
          wrocila do gminy zydowskiej. Ona teraz wyglada gorzej niz jest naprawde jest,
          wlasnie z powodu remontu. Z tego co wiem, to oni teraz robia cos w srodku. Do
          tego celu potrzebowali drzewa i wlasnie to drzewo zostalo podpalone, a nie
          synagoga.

Okolice ulicy Wlodkowica moga byc jedna z najpiekniejszych czesci Wroclawia.
          Dosyc czesto wspomina sie o tym, zeby utworzyc tam Dzielnice Tolerancji - a to z
          tego powodu, ze na malym obszarze sa zgromadzone 4 swiatynie: katolicka,
          protestancka, prawoslawna i zydowska.

A fotke zrobilam sobie na pamiatke. Bardzo zaluje, ze nie zrobilam swego czasu
          fotek kamieniczek w okolicach rynku. Juz sa odnowione i zaciera sie w pamieci jak
          to bylo za komuny.
          • Gość: Fredzio Re: To jest ta synagoga spalona IP: *.daimler-benz.com 15.05.02, 15:23
            _helga napisał(a):

> Gość portalu: Fredzio napisał(a):
            >
            > > Jaki wstyd Polcy co zrobiliscie z nasza Synagoge mam chec wasza Bazylike
            > > Podpalic, po tak te tapety mi sa nie podobali.
            > >
            > > Ale wasze Kosciola sa Dbana !
            > > Kradcie dalej Pomniki z cmetarzu na Lotniczej
            >
            > Fredzio, to prawda, moczarowcy odebrali swego czasu ta synagoge gminie zydowski
            > ej
            > i doszczetnie zrujnowali. Po drodze kilkakrotnie zmieniala wlasciciela, a teraz
            >
            > wrocila do gminy zydowskiej. Ona teraz wyglada gorzej niz jest naprawde jest,
            > wlasnie z powodu remontu. Z tego co wiem, to oni teraz robia cos w srodku. Do
            > tego celu potrzebowali drzewa i wlasnie to drzewo zostalo podpalone, a nie
            > synagoga.
            >
            > Okolice ulicy Wlodkowica moga byc jedna z najpiekniejszych czesci Wroclawia.
            > Dosyc czesto wspomina sie o tym, zeby utworzyc tam Dzielnice Tolerancji - a to
            > z
            > tego powodu, ze na malym obszarze sa zgromadzone 4 swiatynie: katolicka,
            > protestancka, prawoslawna i zydowska.
            >
            > A fotke zrobilam sobie na pamiatke. Bardzo zaluje, ze nie zrobilam swego czasu
            > fotek kamieniczek w okolicach rynku. Juz sa odnowione i zaciera sie w pamieci j
            > ak
            > to bylo za komuny.

Dzieki ci Kochana
            Moj Ojciec mnie na Swieta bral do Synagogi co byla piekna i Doza , mnie nie
            obchodzi kto jest wlasciciel Te Bajki slyszalem juz w 1993 i 1996 i nic sie
            zrobilo.
            Ja nie akzeptuje ze Koscioly Katolickie sa Dbane i Zydowskie Synagogo wygladaja
            jak Stanii, weobraz sobie ze tak mi bismy opchodzili sie z Kosciolami w Nazaretu
            w Jaffa i Bejtlem.
            Nie ma Pieniendzy to niech Kosciol Katlicki troche da i tak ma z Dozo.
            • _helga Re: To jest ta synagoga spalona 15.05.02, 17:00

> _helga napisał(a):
              >
              > Dzieki ci Kochana
              > Moj Ojciec mnie na Swieta bral do Synagogi co byla piekna i Doza , mnie nie
              > obchodzi kto jest wlasciciel Te Bajki slyszalem juz w 1993 i 1996 i nic sie
              > zrobilo.
              > Ja nie akzeptuje ze Koscioly Katolickie sa Dbane i Zydowskie Synagogo wygladaja
              > jak Stanii, weobraz sobie ze tak mi bismy opchodzili sie z Kosciolami w Nazaret
              > u
              > w Jaffa i Bejtlem.
              > Nie ma Pieniendzy to niech Kosciol Katlicki troche da i tak ma z Dozo.

Wlascicielem jest teraz gmina zydowska, wreszcie im sie udalo odebrac. A co do
              reszty to sie z toba zgadzam. Wiem ze dbacie o katolickie swiatynie w Izraelu,
              sama na wlasne oczy widzialam. To straszny wstyd, ze panstwo polskie dopuscilo do
              takiej dewastacji. Nie mowiac juz o tym, ze jak mozna bylo "nacjonalizowac"
              swiatynie?! Po to, zeby pozniej stala pusta prze wiele lat?! No i niestety wstyd,
              ze dzisiejszej Polski nie bylo stac na ten remont. I co ja mam wiecej powiedziec
              na ten temat. Wcale sie nie dziwie, ze sie zdenerwowales:(
              • werw Re: To jest ta synagoga spalona 15.05.02, 17:05
                Nie wiem czy to Fredzia pocieszy, ale np. cmentarze ewangelickie bywaja w
                równie opłakanym stanie co cmentarze czy światynie żydowskie
                • Gość: Prezes Re: To jest ta synagoga spalona IP: *.ces.clemson.edu 15.05.02, 17:13
                  werw napisał(a):

> Nie wiem czy to Fredzia pocieszy, ale np. cmentarze ewangelickie bywaja w
                  > równie opłakanym stanie co cmentarze czy światynie żydowskie

A prawoslawne i unickie cerkwie na terenach poludniowo-wschodnich
                  byly celowo niszczone. Z tej synagogi chociaz cos zostalo. Po wielu zabytkowych
                  cerkiewkach zostaly juz tylko archiwalne zdjecia.
                  • _helga Re: To jest ta synagoga spalona 15.05.02, 17:25
                    Gość portalu: Prezes napisał(a):

> werw napisał(a):
                    >
                    > > Nie wiem czy to Fredzia pocieszy, ale np. cmentarze ewangelickie bywaja w
                    > > równie opłakanym stanie co cmentarze czy światynie żydowskie
                    >
                    > A prawoslawne i unickie cerkwie na terenach poludniowo-wschodnich
                    > byly celowo niszczone. Z tej synagogi chociaz cos zostalo. Po wielu zabytkowych
                    > cerkiewkach zostaly juz tylko archiwalne zdjecia.

To tez niestety prawda, i kolejny powod do zawstydzenia. Niemniej ciesze sie ze
                    ta fotka puscilam. Real life.
                    • Gość: Prezes Re: To jest ta synagoga spalona IP: *.ces.clemson.edu 15.05.02, 17:28
                      _helga napisał(a):

> Gość portalu: Prezes napisał(a):
                      >
                      > > werw napisał(a):
                      > >
                      > > > Nie wiem czy to Fredzia pocieszy, ale np. cmentarze ewangelickie bywa
                      > ja w
                      > > > równie opłakanym stanie co cmentarze czy światynie żydowskie
                      > >
                      > > A prawoslawne i unickie cerkwie na terenach poludniowo-wschodnich
                      > > byly celowo niszczone. Z tej synagogi chociaz cos zostalo. Po wielu zabytk
                      > owych
                      > > cerkiewkach zostaly juz tylko archiwalne zdjecia.
                      >
                      > To tez niestety prawda, i kolejny powod do zawstydzenia. Niemniej ciesze sie ze
                      >
                      > ta fotka puscilam. Real life.

BTW, Czy w Polsce jezdza jeszcze Trabanty ??
                      • _helga Re: To jest ta synagoga spalona 15.05.02, 17:34

> _helga napisał(a):
                        >
                        > > Gość portalu: Prezes napisał(a):
                        > >
                        > > > werw napisał(a):
                        > > >
                        > > > > Nie wiem czy to Fredzia pocieszy, ale np. cmentarze ewangelickie
                        > bywa
                        > > ja w
                        > > > > równie opłakanym stanie co cmentarze czy światynie żydowskie
                        > > >
                        > > > A prawoslawne i unickie cerkwie na terenach poludniowo-wschodnich
                        > > > byly celowo niszczone. Z tej synagogi chociaz cos zostalo. Po wielu z
                        > abytk
                        > > owych
                        > > > cerkiewkach zostaly juz tylko archiwalne zdjecia.
                        > >
                        > > To tez niestety prawda, i kolejny powod do zawstydzenia. Niemniej ciesze s
                        > ie ze
                        > >
                        > > ta fotka puscilam. Real life.
                        >
                        > BTW, Czy w Polsce jezdza jeszcze Trabanty ??

Hihi!!! Jestes druga osoba, ktora to zauwazyla:))))) Nie mam pojecia skad sie ten
                        trabant tam wzial. Ja ich na ulicach nie widze, po ulicach jezdza te same
                        samochody co w reszcie Europy. Moze ktos go remontuje? Sa tacy maniacy starych
                        samochodow, podejrzewam, ze to jest to:)

• Gość: Rysy podpalenie? mm To sie robi TAK IP: *.104.popsite.net 16.05.02, 13:08
                          To jest obiekt Murowany
                          Zeby taki zniszczyc nalezy go wysadzic.
                          Zobaczcvie jak to sie robi.
                          Akcje sponsorowane przez obZYDzaczy swiata
                          Albright, Cohen, Solana ...
                          emperors-clothes.com/polish/articles/Season%20of%20Peace.htm
    • _helga A swoja droga czy pamietacie ta ich manifestacje 15.05.02, 17:37
      Jakis czas temu zrobili we Wroclawiu manifestacje przeciwko Izraelowi. Ja im
      wtedy napisalam pytanie, czy po demonstracji pojda podpalac synagoge. I prosze
      bardzo:(
      • Gość: TomekMX Re: A swoja droga czy pamietacie ta ich manifestac IP: 148.230.70.* 15.05.02, 18:29
        No to jak zawsze ci dzielni strazacy ratuja sytuacje...
    • _helga ISLAM A TERRORYZM - SPOTKANIE WE WROCLAWIU 15.05.02, 18:02
      Starzy znajomi. Skadinad znane ip.

ISLAM A TERRORYZM - SPOTKANIE WE WROCLAWIU
      Autor: Gość portalu: ◄♫ ►
      Data: 12-05-2002 18:07 adres: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl

--------------------------------------------------------------------------------
      WROCŁAW -15.05.2002 (środa) g. 16:30
      Aula Politechniki Wrocławskiej - Gmach Główny (budynek A1)
      ul. Wybrzerze Wyspiańskiego 27

Stowarzyszenie Studentów Muzułmańskich w Polsce - o. we Wrocławiu zaprasza
      wszystkich zainteresowanych na spotkanie p.t.

ISLAM A TERRORYZM

Temat do dyskuskusji:

- Co to jest Islam ?
      - Czym jest Dżihad
      - Czy Dżihad oznacza terror ?
      - Czy Islam rodzi terror ?
      - Islam a zdarzenia z 11.września (WTC)

Poznaj prawdę od źródłeł

WSTĘP WOLNY

www.islam.org.pl e'mail: student@islam.org.pl

Podaje linka:

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
      dzial=0511&forum=WROCLAW&wid=1849418&aid=1849418
      • werw Re: ISLAM A TERRORYZM - SPOTKANIE WE WROCLAWIU 15.05.02, 18:05
        Odpowiadam krótko za prelegentów: ależ skądże, islam to pokój, terror wynika z
        imeperializmu Ameryki i Izraela, USA nie dają forsy a mają dawać, a wszystko to
        wina Zydów
      • kochanka SZKODA_ZE_TAKIE_PIEKNE_MIASTO_ZROBILO_SIE_GNIAZDEM 15.05.02, 18:05
        ARABSKIEGO TERRORYZMU!!! I to przy pomocy Polakow.
        Juz klasy sobie organizuja o JIHADZIE!!!
        Tak sie tez zaczelo w Angli i Francji!!!!!!!

_helga napisał(a):

> Starzy znajomi. Skadinad znane ip.
        >
        > ISLAM A TERRORYZM - SPOTKANIE WE WROCLAWIU
        > Autor: Gość portalu: ◄♫ ►
        > Data: 12-05-2002 18:07 adres: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
        >
        >
        > -------------------------------------------------------------------------------
        > -
        > WROCŁAW -15.05.2002 (środa) g. 16:30
        > Aula Politechniki Wrocławskiej - Gmach Główny (budynek A1)
        > ul. Wybrzerze Wyspiańskiego 27
        >
        > Stowarzyszenie Studentów Muzułmańskich w Polsce - o. we Wrocławiu zaprasza
        > wszystkich zainteresowanych na spotkanie p.t.
        >
        > ISLAM A TERRORYZM
        >
        > Temat do dyskuskusji:
        >
        > - Co to jest Islam ?
        > - Czym jest Dżihad
        > - Czy Dżihad oznacza terror ?
        > - Czy Islam rodzi terror ?
        > - Islam a zdarzenia z 11.września (WTC)
        >
        > Poznaj prawdę od źródłeł
        >
        > WSTĘP WOLNY
        >
        > www.islam.org.pl e'mail: student@islam.org.pl
        >
        >
        > Podaje linka:
        >
        > <a href="https://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?"target="_blank">www.gazeta.pl/alfa
        > /home.jsp?</a>
        > dzial=0511&forum=WROCLAW&wid=1849418&aid=1849418

• Gość: ZAJAC TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO PATRYJOTYZMU IP: *.tnt1.clearwater.fl.da.uu.net 16.05.02, 14:13
          TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO PATRYJOTYZMU
          • Gość: FREDZIO Re: TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO PATRYJOTYZMU IP: *.daimler-benz.com 16.05.02, 17:06
            Gość portalu: ZAJAC napisał(a):

TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO ARABSKIEGO PATRYJOTYZMU ANTYSEMICKIEGO

• viri-palestyna Re: TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO PATRYJOTYZMU 16.05.02, 22:17
              Gość portalu: FREDZIO napisał(a):

> Gość portalu: ZAJAC napisał(a):
              >
              > TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO ARABSKIEGO PATRYJOTYZMU ANTYSEMICKIEGO
              Fredzio troszke przesadzasz z tym antysemityzmem we Wroclawiu i w Polsce.
              Antysemitow jest tylko 0,2%--2%to bardzo mala liczba i domniemam ze w Izrael jest
              ich wielokrotnie wiecej procentowo niz we Wroclawiu.Pani Helga sie slabo spisala
              ze nie pilnowala tej synagogi,al;e musisz jej to wybaczyc.
              pozdrawiam.
              >

• Gość: TomekMX Re: TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO PATRYJOTYZMU IP: 148.230.73.* 16.05.02, 22:21
                Pani Helga sie slabo spisal
                > a
                > ze nie pilnowala tej synagogi,al;e musisz jej to wybaczyc.

No i co ona sama biedna mogla zrobic???

Helga, dziekujemy ci za opieke nad synagoga!!

• Gość: Fredzio Re: TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO PATRYJOTYZMU IP: *.daimler-benz.com 17.05.02, 10:14
                  Gość portalu: TomekMX napisał(a):

> Pani Helga sie slabo spisal
                  > > a
                  > > ze nie pilnowala tej synagogi,al;e musisz jej to wybaczyc.
                  >
                  >
                  > No i co ona sama biedna mogla zrobic???
                  >
                  > Helga, dziekujemy ci za opieke nad synagoga!!
                  >

Locze sie tez fajna Kobieta !
                  • _helga DEMONY NIEPATRIOTYCZNEJ PRZESZLOSCI 17.05.02, 15:00
                    Dziekuje za komplementy, zarumieniona z wrazenia!

a na powaznie - O czym sie juz nie pamieta, we Wroclawiu miescilo sie kiedys
                    armijne dowodztwo Paktu Warszawskiego. Tu podejmowano wiele decyzji, byc moze i
                    tych o goszczeniu owych slynnych arabskich obozow szkoleniowych. Studentow
                    arabskich zawsze u nas bylo sporo, czesc to naprawde zwykli studenci, niektorzy
                    nawet calkiem egzotyczni, ale i calkiem niezle wrastajacy potem w polski
                    krajobraz, jak np. Kurdowie. Powiedzialabym, ze wiekszosc to zwyczajni studenci,
                    ktorzy przyjezdzali, zakochiwali sie, zenili i zostawali. Teraz sa Polakami.

Niemniej od czasu jak sie okazalo, ze Amerykanie w Afganistanie beda musieli
                    walczyc m.in. przeciwko ludziom, ktorzy sami wyszkolili, zastanawiam sie jaka
                    cene za Zimna Wojne my bedziemy placic:( A moze juz placimy, sadzac po tym, co
                    sie we Wroclawiu dzieje? Pamietam ze po WTC elity amerykanskie, w tym sam Bush,
                    przystrzegali opinie publiczna przed obciazaniem muzulmanskich Amerykanow za to
                    co sie stalo. Jeszcze pare takich numerow, a trzeba bedzie to robic w Polsce:(
                    • Gość: Fredzio Re: DEMONY NIEPATRIOTYCZNEJ PRZESZLOSCI IP: *.daimler-benz.com 17.05.02, 16:11
                      _helga napisał(a):

> Dziekuje za komplementy, zarumieniona z wrazenia!
                      >
                      > a na powaznie - O czym sie juz nie pamieta, we Wroclawiu miescilo sie kiedys
                      > armijne dowodztwo Paktu Warszawskiego. Tu podejmowano wiele decyzji, byc moze i
                      >
                      > tych o goszczeniu owych slynnych arabskich obozow szkoleniowych. Studentow
                      > arabskich zawsze u nas bylo sporo, czesc to naprawde zwykli studenci, niektorzy
                      >
                      > nawet calkiem egzotyczni, ale i calkiem niezle wrastajacy potem w polski
                      > krajobraz, jak np. Kurdowie. Powiedzialabym, ze wiekszosc to zwyczajni studenci
                      > ,
                      > ktorzy przyjezdzali, zakochiwali sie, zenili i zostawali. Teraz sa Polakami.
                      >
                      > Niemniej od czasu jak sie okazalo, ze Amerykanie w Afganistanie beda musieli
                      > walczyc m.in. przeciwko ludziom, ktorzy sami wyszkolili, zastanawiam sie jaka
                      > cene za Zimna Wojne my bedziemy placic:( A moze juz placimy, sadzac po tym, co
                      > sie we Wroclawiu dzieje? Pamietam ze po WTC elity amerykanskie, w tym sam Bush,
                      >
                      > przystrzegali opinie publiczna przed obciazaniem muzulmanskich Amerykanow za to
                      >
                      > co sie stalo. Jeszcze pare takich numerow, a trzeba bedzie to robic w Polsce:(

Oj biedna Polska Ojczyzna ze Araby sa Polacy nie samowity ! dobrze ze Moja Mamusia
                      tego sie doczekala !
              • Gość: Fredzio Re: TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO PATRYJOTYZMU IP: *.daimler-benz.com 17.05.02, 10:13
                viri-palestyna napisał(a):

> Gość portalu: FREDZIO napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: ZAJAC napisał(a):
                > >
                > > TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO ARABSKIEGO PATRYJOTYZMU ANTYSEMICKIEGO
                > Fredzio troszke przesadzasz z tym antysemityzmem we Wroclawiu i w Polsce.
                > Antysemitow jest tylko 0,2%--2%to bardzo mala liczba i domniemam ze w Izrael je
                > st
                > ich wielokrotnie wiecej procentowo niz we Wroclawiu.Pani Helga sie slabo spisal
                > a
                > ze nie pilnowala tej synagogi,al;e musisz jej to wybaczyc.
                > pozdrawiam.
                > >
                >

Ale w Mediach pokazaja kolo 80% Antysemitow, my Zionisci poczebujemy Antysemitow
                aby wierzyc dlaczego zyjemy w Izrael i caly Swita jest przeciwko Izrael
                • Gość: Prezes Re: TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO PATRYJOTYZMU IP: *.ces.clemson.edu 17.05.02, 16:36

> viri-palestyna napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: FREDZIO napisał(a):
                  > >
                  > > > Gość portalu: ZAJAC napisał(a):
                  > > >
                  > > > TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO ARABSKIEGO PATRYJOTYZMU ANTYSEMICK
                  > IEGO
                  > > Fredzio troszke przesadzasz z tym antysemityzmem we Wroclawiu i w Polsce.
                  > > Antysemitow jest tylko 0,2%--2%to bardzo mala liczba i domniemam ze w Izra
                  > el je
                  > > st
                  > > ich wielokrotnie wiecej procentowo niz we Wroclawiu.Pani Helga sie slabo s
                  > pisal
                  > > a
                  > > ze nie pilnowala tej synagogi,al;e musisz jej to wybaczyc.
                  > > pozdrawiam.
                  > > >
                  > >
                  >
                  > Ale w Mediach pokazaja kolo 80% Antysemitow, my Zionisci poczebujemy Antysemito
                  > w
                  > aby wierzyc dlaczego zyjemy w Izrael i caly Swita jest przeciwko Izrael

no tak, trzeba sobie to jakos to wytlumaczyc.
                  A ze fakty sa inne, to coz..
                  W Polsce za komuny tez pokazywali, ze na Zachodzie wszyscy nienawidza Polski.
                  Tymczasem, wiekszosc miala nas w nosie, lub byla raczej nastawiona pozytywnie.
                  • Gość: Fredzio Re: TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO PATRYJOTYZMU IP: *.daimler-benz.com 17.05.02, 16:51

> Gość portalu: Fredzio napisał(a):
                    >
                    > > viri-palestyna napisał(a):
                    > >
                    > > > Gość portalu: FREDZIO napisał(a):
                    > > >
                    > > > > Gość portalu: ZAJAC napisał(a):
                    > > > >
                    > > > > TO MIASTO JEST GNIAZDEM POLSKIEGO ARABSKIEGO PATRYJOTYZMU ANTYS
                    > EMICK
                    > > IEGO
                    > > > Fredzio troszke przesadzasz z tym antysemityzmem we Wroclawiu i w Pol
                    > sce.
                    > > > Antysemitow jest tylko 0,2%--2%to bardzo mala liczba i domniemam ze w
                    > Izra
                    > > el je
                    > > > st
                    > > > ich wielokrotnie wiecej procentowo niz we Wroclawiu.Pani Helga sie sl
                    > abo s
                    > > pisal
                    > > > a
                    > > > ze nie pilnowala tej synagogi,al;e musisz jej to wybaczyc.
                    > > > pozdrawiam.
                    > > > >
                    > > >
                    > >
                    > > Ale w Mediach pokazaja kolo 80% Antysemitow, my Zionisci poczebujemy Antys
                    > emito
                    > > w
                    > > aby wierzyc dlaczego zyjemy w Izrael i caly Swita jest przeciwko Izrael
                    >
                    > no tak, trzeba sobie to jakos to wytlumaczyc.
                    > A ze fakty sa inne, to coz..
                    > W Polsce za komuny tez pokazywali, ze na Zachodzie wszyscy nienawidza Polski.
                    > Tymczasem, wiekszosc miala nas w nosie, lub byla raczej nastawiona pozytywnie.

Az do Dzisaj na Zachodzie jest antypatia Polska wiekszosc u Ex Hitlerowcow
    • Gość: Andrzej Do Helgełe IP: *.waw.cdp.pl 17.05.02, 17:33
      Ave,
      Helgełe, no i gdzie się będziesz modliła w szabes?
      Andrzej
      • _helga Re: Do Helgełe 17.05.02, 19:53
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Ave,
        > Helgełe, no i gdzie się będziesz modliła w szabes?
        > Andrzej

It may be your sole purpose in life to simply serve as a warning to others!
        • Gość: Andrzej Re: Do Helgełe IP: *.waw.cdp.pl 17.05.02, 20:12
          _helga napisał(a):

> Gość portalu: Andrzej napisał(a):
          >
          > > Ave,
          > > Helgełe, no i gdzie się będziesz modliła w szabes?
          > > Andrzej
          >
          > It may be your sole purpose in life to simply serve as a warning to others!

Ave,
          Odpowiedziałaś mi w dziwnym języku. Czy w chwilach uniesienia piszesz w jidysz?
          Andrzej

• kochanka DO_PANI_HELGI_PO_"JIDISZOWSKU"!____________ 17.05.02, 20:37
          He is no warning! Hi is just a reference point. With out dummies, like him,
          there wouldn't be any smart people.
      • Gość: Fredzio Re: Do Helgełe IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 17.05.02, 22:18
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Ave,
        > Helgełe, no i gdzie się będziesz modliła w szabes?
        > Andrzej

Pewnie nie do twojego ALLAH AKBAR niech on weznie was wszystkich do siebie !
        Wy jestescie Kreatury Szatana, bog stworzyl Swiat w 6 Dni w Szabat odpoczywal
        i sztan w tym Dniu stworzyl Arabstwo muzelmaskie Dzieci Ciemnosci !
    • viri-palestyna ####z pamietnika gimnazjalistki===Wroclaw 03.06.02, 23:54
      Pierwsze zdjęcie zrobiłam 22 maja, ostatnie 12 grudnia. Za każdym razem
      notowałam nazwę ulicy i parę szczegółów. Gdy rodzice poprosili, abym ukryła się
      pod pseudonimem, zrobiło mi się przykro. Ale wiem o co im chodzi. Dlatego
      napisałam kilka słów. Chyba nawet więcej. To przecież pierwsza moja wystawa.

Na gwiazdkę dostałam psa, trochę pieniędzy i trzynaście książek. Tylko jedną
      nową, resztę z antykwariatu. W "Dzienniku" Adama Czerniakowa znalazłam zdania,
      które wydają mi się dobrym mottem. Pasują do całej tej wystawy. 9 lipca 1942 r.
      w getcie warszawskim zanotował: "Po obiedzie ulicznicy polscy ciskają kamienie
      przez murki na Chłodną. Po uprzątnięciu przez nas cegieł i kamieni na środku
      ulicy Chłodnej nie mają wiele amunicji. Często zadawałem sobie pytanie, czy
      Polska, to jest Mickiewicz i Słowacki, czy też ten ulicznik. Prawda leży po
      środku".

22 maja - Na Karłowicach zrobiłam prawie dwie rolki. Ostre teksty. I
      rymowanki: "Nasza święta rzecz Żydzi z Polski precz"!!! Taki pięciometrowy
      napis obok hurtowni zabawek. Króluje jednak "Jude raus". Ponoć od roku nikt
      tego nie zamalowuje. Trochę dalej "kler to Żydzi". Ciekawe.

25 maja - Na Uniwersyteckiej "Niemcy i Żydzi to jedna banda". Litery słabo
      widoczne, chyba mają już kilka lat. Kilka kroków za "Kalamburem" na
      czyściutkiej ścianie nowiuteńki: "Żyd to syf i morderca". Obchodzę dom, okazuje
      się, że to Instytut Filologii Angielskiej. Sorry. Dziś muszę wrócić wcześniej.
      Jakaś dziecina ołóweczkiem wypisała na Tęczowej "precz żydostwem" (zapomniała
      o "z"). A w ogóle, czy poziom antysemityzmu zależy od wielkości napisu? I ilu
      jest antysemitów, którzy nie piszą na ścianach? Chyba większość.

30 maja - Rydygiera. Blisko komisariatu policji antysemickie napisy w tonacji
      żółtej i czerwonej. "Prawdziwi Polacy" życzą tu śmierci "Rzydom". (To
      antysemici też mają dysortografię?). Większość napisów znajduje się na ulicach,
      po których dwójkami przechodzą czarne policyjne patrole. Właśnie weszli
      w: "Jebać Żydów"! A aparat już w torbie! Cóż za strata... (Wróciłam tam po
      pięciu miesiącach. Przybyły dwa napisy. Nie ubył żaden).

2 czerwca - Ołbin wiedzie prym wśród północnowrocławskich antysemitów. Wszelkie
      gatunki. Bez zahamowań. "Żydzi do gazu", "Żydy do Auswitz", "Palmy
      Żydów", "Żydzi górą" (czyli przez komin). Ciekawe, czy za Hitlera było tu
      takich napisów więcej czy mniej? Robię prawie trzy rolki. Niby powinnam być tym
      chłopcom wdzięczna...

18 czerwca - Wrocław to duże miasto. Do Brochowa jadę pociągiem. Ile tu
      niezwykłych ulic: Jemeńska, Nepalska, Pakistańska. Na rogu Chińskiej i
      Koreańskiej duża gwiazda Dawida na szubienicy oraz "Żydzi won"! Dziwne pytania
      przychodzą mi do głowy: czy w Korei są Żydzi?

6 lipca - Dzisiaj jadąc autobusem do centrum minęłam ledwie wyschniętą gwiazdę
      Dawida na szubienicy. Oklepany temat. Ale miejsce, gdzie ją wymalowano
      szczególne. Obok bibliotecznej witryny. W niej książki Isaaca Bashevisa
      Singera. (Podczas wakacji gwiazdę tę zamalowano. Panie z biblioteki
      powiedziały, że jakaś kobieta interweniowała w "Wyborczej" i dziennikarze
      zadzwonili do administratora budynku).

12 lipca - O Hubach można zrobić osobną wystawę. Od "Jude Kamila"
      przez "żydowski rząd okradł Polskę" do "mamy w życiu jeden cel jebać żyda bo to
      cwel". Gwiazd Dawida na szubienicach pełen asortyment. Ale też nowość: w środku
      takiej gwiazdy swastyka. Przestaję jarzyć. Ciekawe, co na Hubach takiego, że
      antysemici rosną tu niczym grzyby (huby?) po deszczu...

14 lipca - Niedaleko mostu "pedofile na Synaj". Sprawdziłam. Synaj należy do
      Egiptu. Mylić się rzecz ludzka, a antysemici to przecież tylko ludzie. Uśmiałam
      się kilometr dalej, na Kleczkowie: "Juden Banditen Afrikanen". Jak się to mówi?
      Aha, dwa w jednym! Wykończona wracam piechotą do centrum. Pod arkadami na
      Świdnickiej szubienica z gwiazdą Dawida. Który już rok tu wisi? Wszyscy
      przyklejają plakaty tak, żeby tej szubienicy całkiem nie zakleić. Zabobon
      jakiś? Na empiku nudne, od miesięcy to samo "Jude raus".

17 lipca - Książe Małe. Cztery godziny łażenia i ani jednego "pstryk". Trochę
      napisów jest, nawet jakiś faszystowski, ale o Żydach nic. Można tu przywozić
      wycieczki z Izraela.

18 lipca - Od dawna zastanawiałam się, jak moją wystawę nazwać. A dziś -
      gwiazdka z nieba. Chociaż raczej z piekła. "Holocaust - czemu nie". Chłopak
      wyraźnie kombinuje i po angielsku pisze dobrze. W ogóle wśród antysemitów
      bywają ludzie z wyobraźnią. Na przykład, przekreślona ukośnie jedną linią
      gwiazda Dawida w kółku, niby znak drogowy "zakaz postoju Żydom". Czyli
      zatrzymać się na chwilę mogą. Dopiero potem "precz - do Izraela"! Trzeba
      uczciwie przyznać: nie wszyscy antysemici zioną sgrafficiarską nudą.

4 września - Krzyki zantysemityzowane w normie. Na Ślężnej kilka napisów
      zamalowanych. Jeden mówił Żydom "wont"! (chyba powinno być "won"?). Ale o czym
      była reszta? Najlepiej robić zdjęcia w dni powszednie, do południa: starsi w
      pracy, dzieci w szkole. W soboty i niedziele obcą dziewczynę zauważają od razu.
      Jeszcze z taką dużą torbą. Lepiej wtedy nie stać długo, robić zdjęcie nagle i
      pryskać. Na szczęście moja wychowawczyni przyjmuje wszystkie usprawiedliwienia
      pisane przez mamę.

8 września - Schodziłam dziś chyba piętnaście kilometrów. Z krańca osiedla
      Krzywoustego przez Psie Pole i Zakrzów na osiedle Sobieskiego. Nic. W ogóle
      napisów mało. Tylko na psiepolskim dworcu kolejowym, na tablicy, na której była
      kiedyś nazwa stacji, jedno wielkie "szalom" z dwiema gwiazdami Dawida na
      szubienicach. Przejeżdżają tędy pociągi do Warszawy, Moskwy, Pragi.

9 września - Namierzyłam dwa billboardy. Jeden ze Steczkowską od rajtuz.
      Napisali, że to Żydówka. No proszę, kto by pomyślał? Drugi z Frasyniukiem,
      plakat wyborczy. Zrobili mu gwiazdę Dawida na nosie. Robię ujęcie dalsze i
      bliższe, czyli sam nos. Coś się wybierze. Wracam Łąkową. Za pomnikiem synagogi,
      którą Niemcy zburzyli przed wojną, góra śmieci. Butelki, śmieciowe worki, nawet
      biały nocnik z głową foki. Na przeciwko UOP i Komenda Wojewódzka Policji. Nad
      wejściem do UOP kamera, przez którą można zobaczyć co się przy pomniku dzieje.
      Ciekawe, czy coś zauważyli?

26 września - Jadę tramwajem do Leśnicy. Na murze żydowskiego cmentarza masa
      zamalowanych napisów. To chyba jedyne miejsce, gdzie zamalowują je szybko. W
      Leśnicy nie znalazłam nic. Wracając robię przystanek na Pilczycach. Ilość
      napisów przeciętna. Antysemicki tylko jeden, na Górniczej. To zastanawiające,
      że liczba takich napisów maleje w miarę oddalania się od gęstej zabudowy.
      Słyszałam, że podobnie jest w Legnicy. Ale w takim Wołowie ponoć odwrotnie.

7, 9 i 10 listopada - Na Huby i Ołbin aż trzy wyprawy. Dużo napisów
      antysemickich niedaleko domu rodzinnego Edyty Stein. Przy Wyszyńskiego "Jude
      raus" z wielką swastyką. Ciekawe, czy "Marcin do gazu" jest Żydem? Pewnie taki
      z niego Żyd jak "Cracovia Żydy". Kolejna wędrówka przez Gajowice i Grabiszyn,
      trzecie pod względem zasobności zagłębie antysemitów wrocławskich. "Niszcz Żyda
      bo cię niszczy". Jak z szablonu trzy takie same napisy na jednym ogródku
      działkowym. Dowiedziałam się, że najwięcej tutejszych działkowiczów to
      emerytowani oficerowie. "Pułkownicy", tak mówi babcia, która karmi tłustego
      kota. Jeden napis słabo widoczny, bo asfalt już się rozpadł. Reszta super.
      Babcia mówi, że te napisy są od lat. Może niedługo zostaną uznane za zabytek?

12 grudnia - Wąskie przejście między świętego Antoniego i synagogą.
      Ołówkiem: "Żydzi to zdrajcy i mo". Ktoś szkraba przepłoszył, nie zdążył
      dokończyć o mordercach. Kilka kroków dalej, na drzwiach garażu, obok
      powieszonej gwiazdy Dawida, "Jude raus" przerobione na "Brude raus". Minutę za
      synagogą, na Włodkowicach, duży napis: "Dość poniżania Polski przez Żydów"! I
      znak równości między gwiazdą Dawida a emblematem "Nie". Na końcu ulicy taka
      sama gwiazda powieszona na s
      • viri-palestyna Re: (2)z pamietnika gimnazjalistki===Wroclaw 03.06.02, 23:57
        Na końcu ulicy taka sama gwiazda powieszona na skraju bramy. Na tablicy, która
        wisi w biurze żydowskiej gminy widziałam kolorowe zdjęcie ich drzwi: szubienica
        z gwiazdą Dawida, "Żydzi won"! i jakiś pakunek zawieszony na klamce. A co,
        jeśli naprawdę mamy wspólnego Boga?

24 grudnia - Chciałabym, aby moja wystawa coś zmieniła. Samo zamalowywanie
        niczego nie rozwiąże. Trzeba próbować coś zrobić w ludzkich głowach i sercach.
        Nauczycieli, którzy się do tego nadają i których uczniowie chcieliby posłuchać,
        nie ma wielu. Może księża (ale też nie wszyscy, znam takiego, co mówi "Żydownik
        Powszechny"). Może dziennikarze. Może Owsiak. Nie będzie to łatwe, ale trzeba
        jednak próbować dotrzeć do tych chłopaków. Wygląda na to, że mają oni swoje
        prawdziwe problemy. Większość podwórek, przez które przechodziłam na skróty,
        jest straszna. Klatki schodowe przerażające. Wrocław od środka jest w wielu
        miejscach cuchnący i zgniły. A oni tam żyją. I to jest chyba największy
        problem.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka