Dodaj do ulubionych

Jezus byl Zydem czy chrzescijaninem?

IP: *.rev.stofanet.dk 22.01.05, 20:06
On tylko(Bog)wykorzystal i dal mala lekcje Zydom, ktorzy traktowali Boga i
traktuja jako Boga tylko dla izraelitow. Jezus byl Bogiem wszystkich ludzi
na swiecie i wiedzial ze Zydzi go ukrzyzuja, tak tez i zrobili. Jezus byl
chrzescijaninem tak jak my a nie Zydem.
Obserwuj wątek
    • Gość: kiecka Re: Jezus byl Zydem czy chrzescijaninem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:18
      no właśnie i co ty na to ...?
    • Gość: Epsilon Re: Jezus byl Zydem czy chrzescijaninem? IP: *.chello.pl 25.01.05, 18:32

Przeczytaj ST to Bóg najpierw wybrał Izrael jako swój naród i tylko ich wybrał
      Wszyscy inni poganie mają dostęp do Boga tylko przez wiarę w Jezusa Chrystusa.
      Bóg jest jeden wspólny dla Żydów i dla chrześcijan.
      • Gość: atp Re: Jezus byl Zydem czy chrzescijaninem? IP: *.rev.stofanet.dk 25.01.05, 19:52
        Zydzi do dzisiaj nie uznaja Chrystusa, malo tego, uznaja go za wroga swojej
        wiary, nie wolno im wchodzic do pomieszczenia gdzie jest krzyz, sa wrogami
        chrzescijanstwa. Ze sliwki sie urwales?
        • Gość: Epsilon Re: Jezus byl Zydem czy chrzescijaninem? IP: *.chello.pl 25.01.05, 21:19
          Gość portalu: atp napisał(a):

> Zydzi do dzisiaj nie uznaja Chrystusa, malo tego, uznaja go za wroga swojej
          > wiary, nie wolno im wchodzic do pomieszczenia gdzie jest krzyz, sa wrogami
          > chrzescijanstwa. Ze sliwki sie urwales?

Żydzi nie muszą uznawać Jezusa bo oni mają bezpośredni kontakt z Bogiem ze
          względu na wczśniejsze ich wybranie. Ty jeżeli nie jesteś Żydem a chcesz wejść
          do Królestwa Niebieskiego to tylko przez wiarę w Jezusa Chrystusa.
          Jezus nie był chrześcijaninem był Jezusem synem Bożym. Ci co wierzą w ofiarę
          Jezusa są chrześcijanami.

-----------------------------
          • Gość: kiecka Re: Jezus byl Zydem czy chrzescijaninem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:53
            ja tam nie jestem żydem , a bezpośredni kontakt z Bogiem mam , czasami aż zbyt
            bezpośredni ...
        • aldo59 Żydzi wrogami cherześcijaństwa? 26.01.05, 10:28
          myślałem że to chrześcijanie od dwóch tysięcy lat gnębią i mordują Żydów? to
          może pogromy też wymywslili Żydzi?
          To może ŻYDZI kazali osiedlać się od 1267 roku chrześcijanom w osobnych
          dzielnicach, nakazali nosić oznakowanie na ubraniach i zakazali kontaktów
          towarzyskich z innowiercami? To Żydzi wypędzali chrześcijan kolejno: z
          Hiszpanii, z wszystkich ziem Habsburgów, z Rosji i Ukrainy?
          Jest zasada matołku, która obowiązuje inteligentnych ludzi: nie wypowiadać się
          na temat, o którym nie ma się zielonego pojęcia.
          Jezus był w swojej naturze ludzkiej Żydem
          Maria, matka Jezusa, jest Żydówką
          Józef, opiekun Jezusa, jest Żydem
          wszyscy apostołowie są Żydami
          Jezus i jego uczniowie byli obrzezani
          modlili się w synagogach
          przestrzegali Prawa mojżeszowego
          święcili szabat i wszystkie święta żydowskie np Paschę
          ilu durniom mieniącym się katlikami trzeba top bedzie jeszcze wbijać do głowy?
          • Gość: licozbor Jezus mogł byc jedynie poł żydem IP: *.client.mchsi.com 26.01.05, 12:21
            O ile Maria urodzona w Ledii byla żydowka to jezus byl pol żydem jego ojciec
            był z Bogów

Natomiast jesli nie byla, a Ledianie to Velasne ludzie to nie by wcale
            genetycznie żydem
            • aldo59 ręce opadają jak czytam nieuków 26.01.05, 15:19
              każdy średnio inteligentny wie że Żydem jest się po matce - to znaczy że nie ma
              znaczenia kto jest ojcem. Masz matkę Żydówkę to jesteś Żydem.
          • homofob zydzi wrogami chrzescijanstwa, wszak sam talmud 26.01.05, 19:28
            im to nakazuje.

Chrześcijanie są nazywani w Talmudzie w różny sposób - Nocrim (nazareńczycy),
            a także nazwami określającymi ogólnie nie-Żydów: akum, minim, edom (coś jak
            bękart) i goim.

Chrześcijanie są ukazani jako mordercy i wyznawcy bałwanów:
            "Nie będzie się człowiek (czyli Żyd - przyp. mój) przyłączał do nich (czyli
            pogan - przyp. mój), ponieważ podejrzewani są oni o zbrodnie rozlewu krwi"
            (Aboda 22a).

Ponadto są to dewianci i zboczeńcy, degeneraci:
            "Nie należy umieszczać zwierząt w zagrodach gojów, ponieważ podejrzewani są o
            skłonność do czworonożnych, i niech kobieta (czyli Żydówka - przyp. mój) nie
            łączy się z nimi,ponieważ są podejrzani o popęd do rozpusty" (Aboda 15b).

Jeżeli "goje przyjdą do domu swego bliżniego, by cudzołożyć z ich żonami i w
            domu ich nie znajdują, wchodzą w związek zamiast z nimi - z bydlętami tam
            będącymi" (Aboda 22b).

Chrześcijanie są nieczyści, bo spożywają nieczyste rzeczy i nie są obrzezani
            (Szabbat 145b).

Wegług komentarza do Szulchan aruchu-Biur hetib do rzeczy nieczystych należy
            pies, osioł, świnia, koń, wielbłąd i goj.

"Stworzył ich (Bóg) w kształcie ludzi na cześć Izraela, nie są bowiem
            stworzeni akum w innym celu, jak dla służenia im (Żydom) dniem i nocą; i nie
            można im dać nigdy spoczynku od tej ich niewoli. Nie przystoi bowiem synowi
            króla (Izraelicie), by mu służyły zwierzęta we własnej postaci, lecz
            zwierzęta w postaci ludzkiej" (Midrasz Talpioh 255b).

Święta chrześcijan są lżone takimi nazwami jak "nital" - wytępienie (Boże
            Narodzenie), "kesach" - szubienica (Wielkanoc), dodatkowo msze
            są "mezabbechim" - gnojeniem, a kościoły "turaf szel lecim" - domami sromoty
            wyszydzonych. Największą jednak nienawiścią darzą Żydzi krzyż i Chrystusa (o
            czym mogliśmy się przekonać na Żwirowisku). Krzyż bowiem to obraz
            powieszonego, marność, gwiazda, bożek i zgorszenie. Jezus określany jest jako
            Jeszu, co u Żydów do dziś jest największym przekleństwem i oznacza "niech
            będzie wymazane imię jego i pamięć jego"). Poza tym mój Bóg to "syn z
            nieprawego łoża" (czyli po polsku skur..syn!!!), syn menstruującej, głupiec,
            kuglarz, uwodziciel, bałwochwalca, pogrzebany w piekle wśród ekskrementów.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=19864983
    • Gość: . Re: Jezus byl Zydem czy chrzescijaninem?+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 25.01.05, 21:02
      atp 1
      Taki jak ty-to zwykly przyglup.
      A Polak moze byc nawet muzulmaninem.
      • Gość: atp [...] IP: *.rev.stofanet.dk 25.01.05, 22:01
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Epsilon Re: Do atp IP: *.chello.pl 25.01.05, 22:31

Ja ciebie też poznałem inteligencie starannie wykształcony w zakresie szkoły
          zasadniczej. Poczytaj trochę Biblji to może coś sie nauczysz. Na tych księgach
          opiera się wiara chrześcijańska anie na twoich głupich przemyśleniach.
          • Gość: kiecka Re: o tym jak spotkałem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:50
            gadałem wczora z jezusem i powiedział że to wszystko mocno przesadzone jest i
            tyle , łazi już po świecie 1000 lat z okładem i nic się nie zmienia , ojca musi
            uspokajać bo facet z nerw wychodzi , i te dywagacje filozoficzne - koszmar ...
            a jak przychodzi co do czego to nikt go nie poznaje , tylko sztuczki
            prestydygitatorskie na ludków działają , gorejące krzaki , latające zombi -
            prosto z łoża śmierci , o takie tam .
            bidulka szkoda mi się zrobiło , siedział tak na schodach i biadolił , ale
            wolanda chwalił , mówił że robi co może , a to ciągle mało ...
            dałem mu 5,00 na browar , złapał i mówi :
            no to już coś, nie samym chlebem człowiek żyje - i poleciał do sklepu
            co się dziwić lekko to on nie ma ...
            • Gość: Epsilon Re: o tym jak spotkałem ... IP: *.chello.pl 25.01.05, 22:58

To co napisałaś to podobne do Bułhakowa.
              • Gość: kiecka Re: o tym jak spotkałem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 23:03
                no bez przesady , ale lubię wolanda , to fakt .
            • aldo59 bardzo dobre 26.01.05, 15:27
              hłe, hłe, hłe
          • Gość: . Wymagasz od Zyda atp, by czytal NOWY TESTAMENT? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.01.05, 00:23
            Kpisz czy o droge pytasz?
          • Gość: atp [...] IP: *.rev.stofanet.dk 26.01.05, 10:38
        • Gość: . Alez on z Polska nie ma nic wspolnego, IDIOTO! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.01.05, 00:22
      • Gość: . Czesc, kuzynie! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.01.05, 00:21
    • marcus_crassus byl prawdziwym Polakiem i dzis glosowalby na LPR 25.01.05, 22:56

• Gość: psychol Re: byl prawdziwym Polakiem i dzis glosowalby na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 23:22
        Od dawna już wiadomo, że matka Jezusa Maria była Polką z Częstochowy, gdzie
        wisi jej portret rodzinny. Stąd zresztą każdy Polak Katolik, gdy coś ważnego
        się wydarzy, krzyczy po polsku "Jezus-Maria". Jak wynika z powyższego Jezus był
        Polakiem, czego pośrednim dowodem jest łatwość, z jaką zamieniał wodę w napitek
        wysokoprocentowy.
        • Gość: kiecka Re: byl prawdziwym Polakiem i dzis glosowalby na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 00:17
          a i zakąską też nie ma problemu ...
        • marcus_crassus oczywiscie ze maryja byla Polka ;)))) 26.01.05, 00:40
          nawet imie jej rodzice nadali na czesc stacji Radiowej ojca Rydzka czy kogos takiego ;)))))))))

rodzice Jozefa rowniez nadali mu imie na czesc radia "Jozef"

chcieli najpierw nadac Jezusowi imie "Trwam" ale podobno byly problemy administracyjne...
          • negevmc A apostolowie celtami 26.01.05, 18:40
            Nie mylic z centami bo ten od srebrnikow ponoc nie byl.

marcus_crassus napisał:

> nawet imie jej rodzice nadali na czesc stacji Radiowej ojca Rydzka czy kogos
            ta
            > kiego ;)))))))))
            >
            > rodzice Jozefa rowniez nadali mu imie na czesc radia "Jozef"
            >
            > chcieli najpierw nadac Jezusowi imie "Trwam" ale podobno byly problemy
            administ
            > racyjne...
            >

Ty Krassus nie rob sobie kpin z powaznej dyskusji :-)
            Istenija ludzie, ktorzy gotowi sa w to przyjac.
            Nie wierzysz ? - nie radze.

oto fragment dyskusji (tak , tak dyskusji, nie mysl sobie)

Stranger napisal:
            W okresie Chrystusa Pana, Palestyna byla krajem zaludnionym przez najrozmaitsze
            ludy, ale glownie przez Celtow. Tak wiec obdarzac Zydow tytulem "naszych
            starszych braci w wierze" jest co najmniej nieporozumieniem.

Nie mozna jednak zapominac, ze niektorzy Zydzi przyjeli nauke Chrystusa Pana,
            ale niemal wszyscy apostolowie byli pochodzenia celtyciego, a nie semickiego -
            bodajze tylko Judasz i Pawel byli semitami.

teraz juz ja:

No tak z Judzaszem oczywiscie nikt by nie chcial sie utozsamiac.
            A Pawel - coz, powiedzienie, ze nie byl Zydem zakrawalo by na kpine z biblii.
            Ale Celtowie !!? Skad ks prof. to wzial?
            Umiescilbym tam kazdego ale nie Celtow.
            Czy po tylko aby blizej Europy, Francji, Itali, Niemiec i POLSKI ich umiescic.

Oto w dwoch slowach kim byli Celtowie:
            tu nastepuje dlugi wyklad o Celtach.

calosc farsy:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=19407776&a=19437377

• kropekuk I kazdy chlop polski wie, ze maryja PO POLSKU 26.01.05, 01:57
          mowila, bo i jak?
          • biedronka24 I znow ta cienizna wylazi z butow ;) 26.01.05, 16:32
            kompleks.
            A co ty tak tych chlopow nie lubisz? Gorali tez?
            Mozesz im cos zaoferowac w zamian? Oni maja piekna kulture w Polsce. Na pewno
            nie brzydsza niz bawarska niz tyrolska. Dla mnie subtelniejsza i urokliwa.
            Ty chlopow za pochodzenie nie lubisz?
            Moze ty nazista jaki ukryty jestes? Pochodzeniowy....
    • Gość: do obrzezanca atp Jezus byl Zydem, co sie wychrzcil: pierwszym, ale IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.01.05, 00:21
      bynajmniej nie ostatnim. Ewangelii Swietych, Zydzie, nie czytales?
      • Gość: kiecka Re: Jezus byl Zydem, co sie wychrzcil: pierwszym, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 00:24
        no nie takim znowu pierwszym , janek już paru przed nim pokropił , w zasadzie
        zanurzył...w rzece
        • Gość: . Ba, ale nie ma pewnosci, czy to byli Zydzi, a nie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.01.05, 00:26
          np.animisci... A w przypadku Jezusa sprawa pewna - OFIAROWANO GO W SWIATYNI
          (tzn. obrzezano). Byl Zydem przed tym wycHrzczeniem jak sam Szaron.I tyle.
          • Gość: kiecka Re: Ba, ale nie ma pewnosci, czy to byli Zydzi, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 00:34
            animiści ? , że co, że jak facet kożuch odwrotnie zakładał to zaraz animiści ,
            prędzej wegetarianie , bo podobno korzonkami się żywił ...
            • Gość: psychol nie ma pewnosci, czy to byli Żydzi, czy Polacy c.d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 01:50
              Już z tym imieniem dla Jezusa wyszła prawie poruta. Siedziała Święta Rodzina w
              stajence, Mały się wydzierał - jak to niemowlak - krowy ryczały, owce
              pierdziały, harmider jak w oborze. A tu nadchodzą Trzej Królowie z Polski i
              niosą Dziecięciu w darze mirrę, kadzidło i złoto. Królowie trafili do stajenki,
              bo gwiazda in drogę wskazywała, no i wchodzą do środka. Wlazł Kacper, wlazł
              Melchior i właził już Baltazar, ale że był dryblas wysoki jak tyka, to palnął
              łbem o nadproże i z bólu wrzasnął "O Jezu!". Usłyszała to Maria i grożąc
              kopyścią Józefowi oznajmiła: "O! To będzie dobre imię dla Małego, a nie jakiś
              Icek czy Srul". I tak już zostało.
              Świat od zarania jest pełen polskich akcentów, bo jesteśmy narodem najlepszym.
              I tak trzymać!
              • krystian71 :))) n/t 26.01.05, 01:56
              • Gość: licor Re: nie ma pewnosci, czy to byli Żydzi, czy Polac IP: *.client.mchsi.com 26.01.05, 12:42
                > Już z tym imieniem dla Jezusa wyszła prawie poruta. Siedziała Święta Rodzina
                w
                > stajence, Mały się wydzierał - jak to niemowlak - krowy ryczały, owce
                > pierdziały, harmider jak w oborze. A tu nadchodzą Trzej Królowie z Polski i
                > niosą Dziecięciu w darze mirrę, kadzidło i złoto. Królowie trafili do
                stajenki,
                >
                > bo gwiazda in drogę wskazywała, no i wchodzą do środka. Wlazł Kacper, wlazł
                > Melchior i właził już Baltazar, ale że był dryblas wysoki jak tyka, to palnął
                > łbem o nadproże i z bólu wrzasnął "O Jezu!". Usłyszała to Maria i grożąc
                > kopyścią Józefowi oznajmiła: "O! To będzie dobre imię dla Małego, a nie jakiś
                > Icek czy Srul". I tak już zostało.
                > Świat od zarania jest pełen polskich akcentów, bo jesteśmy narodem najlepszym.
                > I tak trzymać!

No pewnie inaczej gwiazdy polarnej nie nazywano by PolaStar a Polaków Poles.
                Wszyskie inne gwiazdy od pradziejów krążą dookoła piastowej tej gwiazdy i oś
                czasu koła dziejów to nasz pal.

Nie czeba wielu starców hen ze storą bo to wszyscy dookoła potwierdzą że sobie
                Polaki tego nie wymyślili kazdy anglik to powtarza a boski los sprawił że
                angielski na swiecie najsampierwszy w plecieniu jazyk i poł siwata powtarza
                polastar poles poland polard, smalec od malec to po lard zwie oż zabbavpił
                ddżvił.
                A jak ktoś nie wie ili ży polecam "Sagaszszij Licozbjor" Zachowany pod górą
                żaru zamknięty w saganie nad zatoką sag-fijołży slowansko mowo pisuny prastary
                jak stary z wężowego kożenia dziejów gwiazd lic zebranych licozbjor.

A że słowianie wymyślili dobroć i ciepło chrustu yo potem darowali jak bucony
                sobie herby mazali. Prawdziwie stare madre rody spod gwiazd a nie gerbow się
                wywodują a woda z wody przan z przana .
                • aldo59 faktycznie, te ...pol jest wszędzie 26.01.05, 15:26
                  na przyklad w słowie głupol- taka polska specyfika
      • Gość: atp [...] IP: *.rev.stofanet.dk 26.01.05, 10:31
    • bam_buko Napewno byl zydem... 26.01.05, 02:06
      jesli naprawde istnial Wielu ludzi zajmujacych sie historia tych czasow czy
      archeologia ma watpliwosci.
      • Gość: genetyk raczej nie bo co stanowi żyda? IP: *.client.mchsi.com 26.01.05, 12:54
        że da?
        a co stanowi żyda?
        obcieta fujara?
        cegła na głowie?
        zapomniona hebrojska gadka?
        czy hebraty nus ? (garbaty nos) dlatego też ich sie nazywa hebrami a ich
        zapomnianą godke hebrojsko. Jeszcze czesi dzis mowia hebraty na garbatego. A
        dyć to hebraty to z czasu jak zgarbieni u eugyptos gline rozrabiajli na cegły.
        Bo tak jak rózne nacie mają swe specjolne roboty tak hebraci byli od cegiel i w
        egipcie i bbabilonie

Cos mi sie widzi że ich baby się na wielbłady zapatrzyły i dlatego są hebrate.

A na wilebłądy dlaczęgo ....
        To w pieśni taka tam jedna pieje że ciemna od słońca a jaj ukochany na połnoc
        wraca sypiać między lilije.. to widzi misie żi na wielbłądzie odjeżdzał ten jak
        bog piekny tamże opiewany
    • aldo59 coż ci powiedzieć matołku atp? 26.01.05, 10:19
      Może cytat z "Gościa Niedzielnego" nr 3/2005
      "Z nieba lał się żar, młodziutki ksiądz rozpiął marynarkę. Wystawała spod niej
      koszulka, na której dużymi hebrajskimi literami wypisany był biblijny
      cytat, „Czy ksiądz jest Żydem?” – niepewnie zaczepiła go kobieta. „Tak. Jak
      każdy chrześcijanin” – odparował kapłan."
      więcej poczytaj:

goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6&art=1105557889&dzi=1104780517
      ale rozumiem, ze nie jesteś chrześcijaninem i może cię to nie interesować.
      Tylko dlaczego w takim razie zabierasz głos?
      vide: jednak jesteś matołkiem
      • Gość: atp Re: coż ci powiedzieć matołku atp? IP: *.rev.stofanet.dk 26.01.05, 11:55
        Nie wysilaj sie na przemowy, jak twoi antypolscy ziomale. Mozecie nawet ze
        mnie chinczyka zrobic, ale kto tam was bedzie sluchal, starych ubekow i
        NKWD. Jak otworza teczki to was szybko przegonia, okaze sie wszystko kto kim
        jest. Dlatego tak krzyczycie i szczekacie przeciwko Giertychowi i Lepperowi,
        to oznacza wasz koniec starych miedzynarodowych agentow, ja sie nie mam czego
        bac i glosuje na Leppera i Giertycha., tzn. za wolna od "was" Polska. Teraz
        mozesz sobie jeszcze popluc, ja koncze temat, nie lubie rozmawiac z plazami i
        gadami.
        • aldo59 odpowiedź matołkowi 26.01.05, 15:07
          w 1982 roku zamknęli mnie na dwa lata za druk ulotek
          tylko gnojek może mi ubliżacod SB-ków
          • Gość: atp Re: odpowiedź matołkowi IP: *.rev.stofanet.dk 26.01.05, 15:29
            No nie mam dosyc, to ja stan wojenny spedzilem w wojsku, jesli chodzi o te
            ulotki to chcialem ci przypomniec ze, cale to przywodctwo solidarnosciowe to
            byli agenci SB i pochodzenia zydowskiego. Ja tez w tym czasie dalem sie nabrac
            i wierzylem w to wszystko. Zmadrzalem juz w Dani, jak cala prawda wyplynela o
            naszych wspanialych przywodcach. Zrobili swoj wlasny nie polski interes,
            wykorzystujac walke Polakow o wolna Polske. Robia brudne interesy do dzis,
            widac to zreszta, matolku!
    • homofob to oczywiste, ze zydem nie byl. 26.01.05, 12:17
      juz malych dzieci uczy sie, ze jezus byl galilejczykiem. byl wiec
      hebrajczykiem. ale nie byl z judei, a jedynie hebrajczykow z judei nazywa sie
      zydami (jude). rzymianie z palestyny wypedzili jedynie judejczykow. reszta
      hebrajczykow pozostala na miejscu. przeszli oni na islam. mozna sie
      zastanawiac, czy jezus nie byl palestynczykiem.
    • gosc.z.korony JEZUS BYŁ ORTODOKSYJNYM ŻYDEM! 26.01.05, 12:46
      Wszak to On powiedział że z żadnego z wcześniejszych praw nie może ,,odpaść''
      choć jedna literka. Jezus na nowo wyłożył prawdy bliskie wierzącym Żydom. A dla
      tych, którzy w Niego uwierzyli był zapowiadamym żydowskim Mesjaszem.
      Nie róbmy więc z siebie idiotów.
      Jedyne nowum (bardzo ważne nowum) to to, że ,,dopuścił'' do Łaski Zbawienia
      przedstwicieli innych (poza izraelskim), narodów.
      Natomiast odnoszenie w dzisiejszych czasach tego, co przeżył Chrystus
      konkretnie do Narodu Żydowskiego, to czysty prymitywizm. Uwzględniając wysoki
      poziom agresji, choćby w naszym społeczeństwie, ktoś taki jak Jezus mógłby
      zostać ukrzyżowany, dajmy na to, w centrum Warszawy, Poznania, czy Krakowa. A
      czynu tego dokonaliby współcześni ,,zapaleni'' faryzeusze, czyli dajmy na to
      miłośnicy TV Trwam, Radia Maryja czy LPR.
      • Gość: atp Re: JEZUS BYŁ ORTODOKSYJNYM ŻYDEM! IP: *.rev.stofanet.dk 26.01.05, 16:25
        Jezus Chrystus jest Bogiem wszystkich ludzi na swiecie. Zydzi ciagle czekaja
        na swojego mesjasza, Jezusa sami nie uwazaja za zyda tylko jakas przyblede i
        go wyklneli. Jezus nie jest Zydem ale chrzescijaninem, Zydzi wiec juz nie sa
        narodem wybranym , bo Boga odrzucili.
        • Gość: Epsilon Re: JEZUS BYŁ ORTODOKSYJNYM ŻYDEM! IP: *.chello.pl 26.01.05, 18:18
          Jezus nie jest Zydem ale chrzescijaninem, Zydzi wiec juz nie sa
          >
          > narodem wybranym , bo Boga odrzucili.

Mały człowieku nie pisz bzdur tylko przeczytaj sobie Dokument Soboru
          Watykańskiego II Deklaracja " Nostra Aetate". Potem dopiero zabieraj głos.
          Jezus był Zydem, przyszedł na świat wśród Żydów.Jego ziemscy rodzice byli
          Żydami. Wszyscy żyli zgodnie z Prawem i chodzili na modły do Synagogi.
          Jasno napisałem? Chyba, że nie zgadzasz się z naukami JPII.
          • Gość: atp Re: JEZUS BYŁ ORTODOKSYJNYM ŻYDEM! IP: *.rev.stofanet.dk 26.01.05, 19:22
            Inteligencja to nie grzeszysz, to co pisze jak rowniez glowny tytul to moje
            prywatne wynurzenia i nie mieszaj w to Soboru, Duzy Czlowieczku.
            • Gość: Epsilon Re: JEZUS BYŁ ORTODOKSYJNYM ŻYDEM! IP: *.chello.pl 26.01.05, 19:45
              Odpowiadasz na :

> Inteligencja to nie grzeszysz, to co pisze jak rowniez glowny tytul to moje
              > prywatne wynurzenia i nie mieszaj w to Soboru, Duzy Czlowieczku.

Do swoich przemyśleń masz oczywiście prawo. Tylko jak pewnego dnia wymyślisz na
              przykład, że Harry Potter żyje naprawde to nie próbuj tego nikomu udowadniać.
    • beata.laszkiewicz A może wogóle nie był? 26.01.05, 15:13
      • gosc.z.korony Trzeba by sprawdzić w spisie powszechnym za 26.01.05, 15:53
        Oktawiana Augusta poczynionym. No chyba, że Maryja porodziła i nie dopełniła
        urzędowych formalności ;-)
    • kotek.filemon Re: Jezus byl Zydem czy chrzescijaninem? 26.01.05, 16:19
      Nie da rady, był Żydem po matce (tak przecież Żydzi definiują dziedziczenie
      pochodzenia)...
      • Gość: psychol Re: Jezus byl Zydem czy chrzescijaninem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 19:29
        kotek.filemon napisał:

> Nie da rady, był Żydem po matce (tak przecież Żydzi definiują dziedziczenie
        > pochodzenia)...

Tak Żydzi określają swą przynależność od jakiegoś czasu (nie wiem odkąd).
        Jeśli jednak zajrzeć do ksiąg Starego Testamentu to sprawa się komplikuje, gdyż
        wymienia się tam w zasadzie tylko męskich przodków (X spłodził Ygreka, Ygrek
        spłodził Zeta itd.).
        O ile jednak pamiętam nauki pani katechetki w IV klasie, to i tak wszyscy
        pochodzą od Noego (resztę ludzkości Bóg zgładził w potopie, jako nieudaną).
        Noe miał trzech synów: Sema, Jafeta i Chama. O ile nie pokręciłem pobieranych
        nauk - to od Sema pochodzą Semici (czyli po polsku Żydzi), a od Jafeta arabusy.
        Od Chama muszą pochodzić Polacy, bo ten świntuch naśmiewał się ze swego ojca,
        gdy ten urżnął się do nieprzytomności i wystawił na widok publiczny
        swoje "klejnoty rodowe". Sądząc po tym zachowaniu Noego, to jednak może nasze
        narodowe korzenie upatrywałbym u niego.
        Jezus był więc Semitą, choć - gdy patrzę na setki przedstawiających Go świętych
        obrazków - to nigdzie nie dostrzegłem semickich rysów, raczej wygląda na
        stuprocentowego blond aryjczyka znad Wisły.
    • Gość: igor Czyzby teologia byla znowu modna w Europie? IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 26.01.05, 19:33
      Poczekajcie na drugie przyjscie Jezusa to wam powie sam - bedzie to, mniemam,
      ostateczna odpowiedz, bez zwatpien. A teraz czekac jak na Godota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka