gieroy_asfalta 19.03.05, 22:05 Niemiecki samochód, wyprodukowany w Niemczech, w USA kosztuje 10-20% MNIEJ niż w Niemczech!!! Fajna ta jewropejska ekonomia...;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
caesar_pl A nie wiesz czemu? 19.03.05, 22:38 Bo 2 lata temu 1 Euro kosztowalo 0,85$ a teraz kosztuje 1,33$.W Niemczech te auta kosztuja to samo co kiedys bo Euro zostalo Euro.Chyba nie myslisz,ze te 40% wzrostu wartosci Euro do Dolara nadgoni sie podwyzka cen niemieckich aut w USA.!!!!! Przyklad:Auto kosztowalo w Niemczech w 2003 - 20 000 euro i to bylo 17 000$. Teraz to auto kosztuje w Niemczech dalej 20 000 a to jest juz 26 500 $.No chyba nie myslisz,ze niemieckie firmy podniosa o tyle cene. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta a wiem czemu 19.03.05, 22:48 a moze dlatego, że VAT w D wynosi 16% a w USA sporo mniej;(zależy od stanu) np. w Kaliforni 7%... Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: a wiem czemu 19.03.05, 23:18 2 lata tremu VAT byl tez jak dzis.... Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: a wiem czemu 19.03.05, 23:58 och, ta siła amerykańskiej gospodarki i jej waluta:-)np. w Polsce gdy złoty dewaluuje ceny aut w salonach od razu (albo jeszcze wcześniej)wzrastają... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 w USA w ogole NIE MA VAT-u!!!!! 20.03.05, 01:50 W wiekszosci stanow istnieje tylko podatek stanowy (nie obejmujacy zywnosci!) wynoszacy z grubsza od 3% do 6% W niektorych, jak np. w Nevadzie- nie ma go w ogole. Na Alasce zas, kazdy obywatel otrzymuje w dodatku od stanu wynoszace obecie ok. $4,000.00 roczne "royalties" z tytulu zyskow tego stanu ze sprzedazy ropy naftowej! Przy sprzedazy miedzystanowej nie placi sie zadnego podatku! Np. Jesli, jako mieszkaniec Virginii, kupie 42" HDTV w Pn. Karolinie, to sklep tamze nie doda do rachunku podatku stanowego, wpisujac jedynie na paragonie adres z mojego prawa jazdy, ktory potwierdza, ze nie jestem mieszkancem stanu i "ustrojstwo" z niego wywoze! SIE NIE UTRZYMA TEN KRAJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś