Dodaj do ulubionych

do zniwiarki

06.04.05, 20:45
Przepraszam za osobny watek ale wiem ze Pani czesto tu nie bywa a chcialem
napsiac w zwiazku z Pani bardzo przemyslanym postem w watku o rabinach wiec
mam nadzieje ze kropka nie wytnie tego.
Zgadzam sie z Pani postem calkowicie. O co mi chodzilo tutaj to ze jezeli
mamy miec prawdziwy dialog miedzyreligijny to musi byc on dwustronny. Papiez
uczynil wiele gestow w stosunku do judaizmu. Pani je wyliczyla.
Mosze.rabejnu pisal ze rabini nie przyjechali do Rzymu bo swiatowa prasa by
ich skrytykowala za nie wziecie udzialu w pogrzebie. Otoz mi sie wydaje ze
gest aby wyslac rabina znaczy duzo wiecej bo pokazuje ze chec dialogu jest
obustronna. Ten rabin wcale nie musi i nikt go do wziecia udzialu w
pogrzebie Papieza czy tez w jakichkolwiek obrzedach nie zmusza. Ale wydawalo
mi sie ze wyjazd jednego z glownych rabinow zydowskich i jego pojawienie sie
w rzymie mialoby duze znacznie SYMBOLICZNE. Gest ktory by pokazal ze
dialogiem zainteresowane sa dwie strony.
Obserwuj wątek
    • zniwiarka Re: do zniwiarki 06.04.05, 20:59
      nie możemy zapominać, że dla osób wierzących, szczególnie dla Głów kościołów
      (nie wiem jak to się oficjalnie nazywa, ale rozumiesz mam nadzieję) pewne
      rzeczy moga być nie do przeskoczenia. Są to osoby głęboko wierzące, tak bardzo,
      że zwykły śmiertelnik nie jest w stanie sobie tego wyobrazić. Nakazy boskie są
      więc dla Nich święte, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Są nie do podważenia
      przez człowieka. Nawet, jeśli ten człowiek jest głową kościoła (wyznania).
      Prosty przykład - jak by jakieś wyznanie tolerowalo składanie ofiar ze
      zwierząt, czy sądzisz, że Papież zabiłby zwierzę? Albo wziął udział w takim
      obrządku? Nawet w najlepiej pojętym interesie ekumenizmu?
      I co z tym zrobimy? :)
      • manny_ramirez Re: do zniwiarki 06.04.05, 21:34
        No tak , ale przeciez wyraznie pisze ze mi nie chodzilo o obecnosc na samym
        pogrzebie. Tylko o gest a takim bylby wlasnie przyjazd, pokazanie sie na placu,
        przemowienie wlasnej modlitwy.

To wystarczy. Zreszta intepretacja co Zyd moze a nie chyba jest jednak dosc
        plynna bo wlasnie skonczylem rozmawiac przez telefon z osoba ktora mi
        powiedziala ze na mojej uczelni w mszy za Papieza wzial udzial rabin
        ortodoksyjny. No ale to juz rzeczywiscie nie sprawa nasza ale ich. powtarzam.
        mi chodzilo o gest, nie o wymuszanie udzialu w katolickich obrzedach
        religijnych.
        • ben_shaprut Nie chodzi o modły, ale o szabas. 06.04.05, 21:43
          • manny_ramirez Re: Nie chodzi o modły, ale o szabas. 06.04.05, 21:45
            Pogrzeb zaczyna sie o 10 i skonczy na dlugo przed szabatem. Szabat zaczyna sie
            dopiero o zmroku
            • ben_shaprut Ale rabini nie będą mogli przystąpić do szabasu po 06.04.05, 21:53
              wzięciu udziału w pogrzebie.
              Wiesz chyba, że nie jestem na forum znany jako szczególny fan Izraela... Ale
              tym razem uważam, że się ich czepiacie - dobrym argumentem jest to, że
              patriarcha Wszechrusi również nie przyjedzie; nie przyjedzie głowa Kościoła
              Anglikańskiego; nie przyjedzie katholikos nestorian, patriarcha
              autokefalicznych Kościołów: Gruzińskiego oraz Ormiańskiego (mimo ciepłych
              relacji na linii Watykan-Ormianie w trakcie krucjat... Nie chce mi się
              wyszukiwać, kto jeszcze nie przyjedzie, ale lista jest spora. O! Iran, z którym
              Watykan od lat toczy ciekawy dialog ekumeniczny, również przyśle delegację z
              drugiego rozdania...
              • manny_ramirez Ben 06.04.05, 22:02
                przemyslalem sprawe i przyznaje Ci racje
                • ben_shaprut Piekielnie rzadkie zjawisko na forum - chylę czoła 06.04.05, 22:07
                  Pozdrawiam
                  • manny_ramirez Re: Piekielnie rzadkie zjawisko na forum - chylę 06.04.05, 22:26
                    Wiesz najbardziej po prostu oburzylem sie o te wymowki ze nie przyjada z powodu
                    Passover. Pracuje z ortodoksyjnym Zydem ktory mi szczerze powiedzial ze to
                    wymowka bo pare dni poswieconych w Rzymie nie wplyneloby na przygotowanie do
                    Passover. Zdenerwowalo mnie to bo uwazam ze jakis gest wobec Papieza mogliby
                    uczynic a dwa ze myslalem ze ludzi religijni nie powinni w takich momentach
                    poslugiwac sie nieszczeroscia. Ale wcale nie chodzilo mi o to aby przymuszac
                    rabinow do brania udzialu w obrzedach katolickich.Ale ogolnie zgadzam sie i z
                    Toba i zniwiarka i moszem. Tolerancja nakazuje aby to uszanowac.
                    • ben_shaprut :) 06.04.05, 22:28
                    • negevmc Tym bardziej zrozumiesz 07.04.05, 12:49
                      moj e-mail, widocznie roznice miedzy nami, na pierwszy rzut oka
                      podstawowe takimi jednak nie sa ;-)

Pozdrawiam
                      • manny_ramirez negev 07.04.05, 13:15
                        Odebralem, zrozumialem i odpisalem:)
        • zniwiarka Re: do zniwiarki 06.04.05, 21:54
          pokazanie się na placu??? To po to jedzie sie na pogrzeb żeby się pokazać???
          Toz to nie premiera teatralna, na litość Boską!
          :)
          Ja myslę tak: obojetne czy ktoś pożegna Papieża na Placu św Marka, w kościele w
          Pcimiu, w bóżnicy, w światyni hinduskiej, w samochodzie (bo nie dojedzie) czy
          jak ktos napisał - w Tatrach. Ważne są ciepłe myśli i dobra energia, którą
          wyślemy Karolowi Wojtyle tam-hen w górę, gdzieś w chmury. Żeby miał dużo sił na
          Wieczność.
          Bo Bóg jest i tak jeden, tylko nam języki i rozumy kiedys pomieszał. Stąd dla
          jednych jest Bogiem, dla kogos Yahve, a dla innych Jeshiwą.
          I tak myslę w swej zarozumiałości, ze o to chodziło Janowi Pawłowi II
          • manny_ramirez Re: do zniwiarki 06.04.05, 22:01
            Pani zniwiarko no przeciez nie o to mi chodzilo . Ale rzeczywiscie przemyslalem
            sprawe i ma Pani racje
          • ben_shaprut Pewna moja znajoma - niezwykle głęboko wierząca 06.04.05, 22:03
            katoliczka - do wczoraj planowała wyjazd na pogrzeb Papieża. Dzisiaj
            zrezygnowała, słysząc bowiem o tłumach jadących do Rzymu, przestraszyła się, że
            umknie jej duchowy aspekt pożegnania Wielkiego Człowieka w natłoku quasi-
            piknikowego nastroju.
    • ben_shaprut Istnieją nieprzekraczalne zapisy prawa religijnego 06.04.05, 21:20
      chrześcijanie nie mogą brać udziału w składaniu ofiar bożkom ani spożywać mięsa
      tych ofiar (odsyłam do Św. Pawła). Nie narzucajmy innym naszego bólu ani
      standartów.
    • patriota Re: do zniwiarki 06.04.05, 21:28
      Udzial w pogrzebie a ofiara ze zwierzecia i spozywanie jego miesa to nawet w tak roznych religiach jak judaizm i chrzescijanstwo mimo wszystko zupelnie rozne rzeczy.
      • ben_shaprut A jesteś pewien, że dla rabina to taka przepaść? 06.04.05, 21:42
        Nie narzucajmy innym swoich norm, bo a ekumeniczną tolerancją Papieża nie nie
        ma to wiele wspólnego. Po prostu nie możemy wymagać od innych, aby robili dla
        nas wyłomy w swoim prawie religijnym - a wprzypadku duchownych licznych religii
        na całym świecie pojęcie nieczystości rytualnej jest poważnie traktowane.
        Pamiętaj, że Żydzi przy całym szacunku dla Jana Pawła II większą wagę
        przywiązują do swego Przymierza z Bogiem - to zaś nakłada na nich obowiązek
        przystąpienia do szabasu w stanie czystości rytualnej. Dla zachowania świętego
        dnia w przeszłości Żydzi nawet omal nie wpadli w ręce wroga - poczytaj sobie
        Księgi Machabejskie (najlepiej w "Tysiąclatce"; Luter nie uznał ich za
        kanoniczne)
        Lącząc się w smutku po śmierci Wielkiego Człowieka
        Ben_Shaprut
        • i-love-2-bike Re: A jesteś pewien, że dla rabina to taka przepa 06.04.05, 21:49
          ben_shaprut napisał:

> Nie narzucajmy innym swoich norm, bo a ekumeniczną tolerancją Papieża nie nie
          > ma to wiele wspólnego. Po prostu nie możemy wymagać od innych, aby robili dla
          > nas wyłomy w swoim prawie religijnym - a wprzypadku duchownych licznych religii
          >
          > na całym świecie pojęcie nieczystości rytualnej jest poważnie traktowane.
          > Pamiętaj, że Żydzi przy całym szacunku dla Jana Pawła II większą wagę
          > przywiązują do swego Przymierza z Bogiem - to zaś nakłada na nich obowiązek
          > przystąpienia do szabasu w stanie czystości rytualnej. Dla zachowania świętego
          > dnia w przeszłości Żydzi nawet omal nie wpadli w ręce wroga - poczytaj sobie
          > Księgi Machabejskie (najlepiej w "Tysiąclatce"; Luter nie uznał ich za
          > kanoniczne)
          > Lącząc się w smutku po śmierci Wielkiego Człowieka
          > Ben_Shaprut

ben masz racje,ale jesli znasz zydow to wiesz,ze dla nich nie ma slowa
          "niemozliwe". ja obserwuje wielu ortodoksow,ktorzy jak musza to zawsze maja
          prawo obejsc swoja religie tak,czy inaczej. nie wiem dlaczego ciagle tak tu
          rozmawiamy o tych rabinach,gdyz prawde powiedziawszy czy oni beda chcieli,mogli
          czy postanowia to czy owo nie ma znaczenia. wystarczy,zeby zobaczyc co sie
          dzieje w Watykanie aby widziec ile ludzi moze i robi to,czego pewnie nigdy
          indziej by nie robili, a robi to dlatego,ze Papiez byl takim a nie innym
          przykladem dla wielu. jak mowie trzeba dorosnac do okazji,gdyz Papiez tez robil
          wiele rzeczy,ktorych zaden inny duchowny by nie osmielil sie robic,a kazdy
          zaslanial sie zawsze wiara. jak wiadomo w imie wiary morduje sie ludzi i w imie
          wiary robi sie takie a nie inne posuniecia.
          • ben_shaprut Z tym obejściem to prawda, ale czy od razu musimy 06.04.05, 21:58
            zakładać, że chodzi o cwaniaczków? Może trafiło na naprawdę wierzących? Dla
            mnie ważne było, że Żydzi w wielu miejscach na całym świecie modlili się po
            śmierci Papieża. Poza tym przykro mi się robi, kiedy w duszy słyszę za plecami
            Tomsona z twarzą kałmuka, rechoczącego głośno z dylematów ludzi wierzących...
            Pozdrawiam
            Ten sam co zawsze.
        • patriota Re: A jesteś pewien, że dla rabina to taka przepa 06.04.05, 22:16
          Udzial w pogrzebie chrzescijanskim lub chocby zlozenie holdu przed grobem wielkiego chrzescijanina byloby dla nich nieczystoscia"?

W chrzescijanstwie obowiazywaly podobnie idiotyczne rytualy. Chyba nie musze pisac, jak chrzescijanie odnosili sie do Zydow nie tak dawno jeszcze.

Papiez potrafil wyjsc poza te prymitywne schematy i znalezc droge do zydow.
          Jak sie okazuje zydzi do czegos podobnego nie sa w stanie.
          To nie byl dialog. To byl monolog.
          • ben_shaprut Chrześcijaństwo nie posiadało pośród prawd Wiary 06.04.05, 22:21
            antyżydowskich dogmatów. Dlatego Papież po prostu zerwał z niemądrą praktyką.
            Bądź łaskaw nie nalegać, abu ludzie innej wiary łamali dla twojego samopoczucia
            reguły, które według nich ustanowił Bóg - tym bardziej, że to Ten Sam, Jedyny
            Bóg. Jestem pewien, że Papież, który odmówił udzielenia chrztu żydowskiemu
            dziecku po śmierci rodziców - tak, aby nie naruszać ich woli co do jego
            konfesji - nie zgodziłby się z tobą...
            • patriota Re: Chrześcijaństwo nie posiadało pośród prawd Wi 06.04.05, 23:04
              ben_shaprut napisał:

> Chrześcijaństwo nie posiadało pośród prawd Wiary antyżydowskich dogmatów. Dlatego Papież po prostu zerwał z niemądrą praktyką.

W porzadku. Zaakceptuje po prostu z pokora, ze judaizm posiada posrod prawd wiary antygojowskie dogmaty i rabini nie musza (i nie moga) zerwac z ta strasznie madra praktyka.

> Bądź łaskaw nie nalegać, abu ludzie innej wiary łamali dla twojego samopoczucia

Gdyby chrzescijanie posiadali antyzydowskie dogmaty (ktore i tak realizowali) to tez bys tak nalegal, zeby nie lamali swoich norm?

• ben_shaprut Judaizm nie posiada antygojowskich dogmatów, 06.04.05, 23:10
                ponieważ gdy je tworzono, gojów (chrześcijan) jeszcze nie było. Keśli ci chodzi
                o gojów-pogan, to moja religia (chrześcijaństwo) również zabrania mi brania
                udziału w ich obrzędach.
                Pozdrawiam z nadzieją na rychłą i wysoce porządaną interwencją Ducha
                Ben_Shaprut
                • manny_ramirez Re: Judaizm nie posiada antygojowskich dogmatów, 06.04.05, 23:13
                  Nie tak calkiem Talmud byl napisany juz po NT a Mishna juz po kodyfikacji
                  chrzescijanstwa. Przeczytaj Paula Johnsona. On wlasciwie uwaza ze to
                  Chrzescijanie sa "starszymi bracmi" a talmud byl odpowiedzia na chrzescijanstwo
                  • ben_shaprut "Skodyfikowany", a nie napisany 06.04.05, 23:15
                • patriota Co ty wypisujesz czlowieku? Goj to chrzescijanin? 06.04.05, 23:23
                  ben_shaprut napisał:

> Judaizm nie posiada antygojowskich dogmatów, ponieważ gdy je tworzono, gojów (chrześcijan) jeszcze nie było.

Przeciez nawet na tym watku manny napisal WYRAZNIE o tym, ze zydzi zaliczaja chrzescijan do POGAN (goji).

Zastanow sie najpierw o co ci chodzi i o czym chcesz pisac.
                  Piszesz, ze Papiez podjal dialog z Zydami UCZESTNICZAC ROWNIEZ w uroczystosciach wraz z zydowskimi namiestnikami bo chrzescijanstwo nie posiadalo dogmatow antyzydowskich.

Dla przypomnienia - caly watek dotyczy rzekomej "niemoznosci" uczestnictwa zydowskich namiestnikow religijnych w uroczystosciach odbywajacych sie w watykanie.
                  • ben_shaprut Napij się zimnej wody i pomyśl... 06.04.05, 23:30
                • explicit Re: Judaizm nie posiada antygojowskich dogmatów, 07.04.05, 00:29
                  Niezbyt zrecznie to tlumaczysz , podczas kodyfikacji (ostateczna w V wieku)
                  mogli je umiescic , albo usunac ,... Nie usuneli i tu jest caly problem .

uklony

==============================================================================

ponieważ gdy je tworzono, gojów (chrześcijan) jeszcze nie było.
                  • ben_shaprut Wrong source, wrong time - did it take a long 07.04.05, 00:31
                    time to search, honey-bunny?
                    • explicit Re: Wrong source, wrong time - did it take a long 07.04.05, 01:53
                      Kompilacja i kompletny zapis torah ukonczono w V wieku , honey-bunny , tam
                      mogli usunac uragajace Chrzescijanom przekazy oralnej wersji , honey-bunny ,...

Nie rznij glupa ! Nie musisz :)

uklony
      • zniwiarka Re: do patrioty 06.04.05, 22:01
        zupełnie te same.
        Z pochowaniem ciała wiąże się pewien okreslony obrządek, pełen symboli
        okreslonego wyznania. Z pogrzebem chrześcijańskim nierozerwalnie związana jest
        msza święta, czyli ofiara złozona Bogu. Cos mi się zdaje, ze z religii to
        zwiewałeś. Poczytaj czym jest Msza Św. :)
        • patriota do zniwiarki 06.04.05, 22:12

Skladanie ofiar ze zwierzat jest (bez watpienia) zadawaniem cierpienia, niszczeniem tego co najwartosciowsze - zycia.
          Pogrzeb jest tylko obrzedem, wyrazeniem szacunku wobec osoby zmarlej. Obrzed taki nie powoduje niczyjego cierpienia ani smierci.

Jesli Zydzi nie odrozniaja jednego od drugiego to znaczy, ze ich normy i obyczajowosc sa zupelnie odmienne od tych, jakie wyznaja chrzescijanie.
          • ben_shaprut Prawa nadane przez Boga nie podlegają dyskusji - 06.04.05, 22:16
            albo w to wierzysz i jesteś wierzący, albo popełniasz wykroczenie przeciw
            Bożemu Prawu - rozumiesz?
            • explicit Re: Prawa nadane przez Boga nie podlegają dyskusj 06.04.05, 23:20
              Mosze uciekl po tym poscie , moze ty nam wytlumaczysz ?

uklony

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22433992&wv.x=1&a=22462119
              • ben_shaprut Nie uciekł - kazaliście mu interpretować własne 07.04.05, 00:34
                wewnętrzne dogmaty - klasyczny egocentryzm... Judaizm to inna religia i nie
                podlega waszym ustaleniom...
                • explicit Re: Nie uciekł - kazaliście mu interpretować włas 07.04.05, 02:16
                  Dziekuje za informacje co robilismy ,... A co z reszta z tych przykazan ? Ty
                  tez nie masz odpowiedzi ? A moze ty i on to ta sama geba pod innym nickiem :)

uklony

wewnętrzne dogmaty - klasyczny egocentryzm... Judaizm to inna religia i nie
                  podlega waszym ustaleniom...
          • manny_ramirez Re: do patrioty 06.04.05, 22:22
            pracuje z Cohenem, ortodoksyjnym ksiedzem zydowskim. On mi wyjasnil sprawe i tu
            na forum moshe rebejnu tez napisal. Zydzi nie moga brac udzial w zadnych
            praktych przez nich uwazanych za poganskie. A nas uwazaja za pogan-politeistow
            z powodu naszej wiary w Trojce i czlowieczenstwo Boga
            • ben_shaprut Prawda - podobnie, jak przy całym szacunku dla 06.04.05, 22:25
              wielu znanych mi muzułmanów nie powiem na poważnie: "nie ma Boga oprócz Boga, a
              Mahomet jest Jego prorokiem" - zgadzam się z artykułem wiary na temat Boga, ale
              przyznanie Mahometowi miejsca w łańcuchu proroków nie mieścia się w moim
              credo...
              Amen!
            • zniwiarka Re: do manny_ramireza 06.04.05, 22:33
              no widzisz. Proste jak budowa cepa. Trzeba tylko wiedzieć :)
              pozdrawiam
            • mosze.rabejnu Re: do patrioty 06.04.05, 22:50
              manny_ramirez napisał:

> pracuje z Cohenem, ortodoksyjnym ksiedzem zydowskim.

Sluchaj, Manny.
              Raz to bylo smieszne.
              Dwa - dziwne,
              ale powtarzasz to samo a to brzmi na moje parchate uszy glupio.
              Nie ma ksiedzy zydowskich. Ok?
              Jezeli ten pan ma "smiche" to jest rabinem.
              To ze jest Cohenem, nie ma znaczenia co do jego autorytetu w sprawach
              judaizmu. Bardziej to ze jest ortodoksyjny. Kazdy ortodoksyjny Zyd
              skrupulatnie studiuje judaizm (no bo jak inaczej - jak sie ma 613 przykazan od
              Boga i tysiace (nie przesadzam!) rabinackich)
              • manny_ramirez Re: do patrioty 06.04.05, 22:53
                on pochodzi w prostej linii od dawnych ksiezy zydowski ze Swiatyni. Ciagle
                wypelnia te obowiazki ktore im pozostaly do wyplenienia w synagodze. To ze jest
                ksiedzem to nie byl moj wymysl tylko on sam mi to powiedzial
                • manny_ramirez ps do mosze 06.04.05, 23:01
                  Teraz sobie uzmyslowilem moj blad. Uzylem zlego wyrazu nie chodzilo o ksiedza
                  ale o KAPLANA oczywiscie":)))
                  • mosze.rabejnu Re: ps do mosze 06.04.05, 23:08
                    Pospieszylem sie z odpowiedzia :-)
                    Zajelo mi to wiecej niz 10 minut, a w meidzyczasie poprawiles sie :-)
                    Pewnie ze wlasnie kaplan
                • mosze.rabejnu Re: do patrioty 06.04.05, 23:06
                  :-)
                  chyba uzyl slowo "priest" a nie ksiadz. To doslowne tlumaczenie
                  hebrajskiego "Cohen". Ale to co robi Cohen w synagodze - nie ma nic wspolnego
                  z tym co robi ksiadz w kosciele. Nic ale to NIC!!!!
                  Ja Ci powiem dokladnie co on robi w USA innego niz reszta Zydow ktorzy nie sa
                  potomkami Aarona (pierwszego Kaplana. Wlasnie wole slowo kaplan)
                  1. W swieta przekazuje blogoslawienstwo Boga do ludzi.
                  2. Jak go wzywaja do czytania Tory , to zawsze idzie jako pierwszy.
                  Reszta "zwyklych parchatych" dopiero po nim.
                  3. Kiedy ktos chce "wykupic" (nie ma lepszego tlumaczenia slowa "pidjan")
                  swojego pierworodnego syna to moze go (albo dowolnego innego potomka Aarona)
                  uzyc w tym celu.

Wiecej nic!

P.S. Przeczytalem jeszcze raz watek o rabinach. O ile sie nie myle,
                  prosto_z_mostu w pierwszej wypowiedzi okreslil "przyczyne" nieobecnosci rabinow
                  jako WYMOWKE. Zydzi nie czesto oglaszaja ze katolickie obrzedy sa przez nich
                  uwazane za poganstwo. Nie wiem co mnie dzisiaj napadlo zeby to roztrabic (i
                  urazic uczucia szanownej biedronki i rachelki). Chyba to ze nie zrozumiales o
                  co prosto_z_mostu chodzilo.

P.P.S. Zapytaj swojego Cohena co moje nazwisko znaczy :-)
                  • manny_ramirez Re: do patrioty 06.04.05, 23:10
                • explicit Re: do patrioty 07.04.05, 00:19
                  Niech pieli i wezmie moze kogos do pomocy , wszystkim (jak wypieli) bedzie
                  latwiej zyc na tej ziemi :)))

uklony

Ciagle wypelnia te obowiazki ktore im pozostaly do wyplenienia w synagodze.
            • patriota Re: do patrioty 06.04.05, 23:07
              Uwazaja nas za pogan a wiec chyba niegodnych dialogu, respektu...
              Jak tu mowic o "dialogu" skoro strona mowiaca, szukajaca kontaktu jest tylko jedna strona?

Czyli dialog miedzy chrzescijanami a zydami mimo prob i staran Papieza jest po prostu iluzja.
          • zniwiarka Re: do patrioty 06.04.05, 22:31
            > Jesli Zydzi nie odrozniaja jednego od drugiego to znaczy, ze ich normy i
            > obyczajowosc sa zupelnie odmienne od tych, jakie wyznaja chrzescijanie.

No właśnie O TO CHODZI.
            Kazde wyznanie ma inne normy, inne zwyczaje, inne obrzedy, wynika z innych
            uwarunkowań historyczno-obyczajowych. I z innej mentalności.
            Dlatego tak trudno sę dogadać. Dlatego procez ekumenizm jest taki trudny.
            Bo wszyscy musza znaleźć wspólną płaszczyznę, która jest jedna: szacunek dla
            drugiego człowieka.
            • patriota Re: do zniwiarki 06.04.05, 22:59
              zniwiarka napisała:

> No właśnie O TO CHODZI.
              > Kazde wyznanie ma inne normy, inne zwyczaje, inne obrzedy, wynika z innych
              > uwarunkowań historyczno-obyczajowych. I z innej mentalności.

Nie odroznianie miedzy ZLEM polegajacym na zadawaniem smierci i cierpienia i wyrazem SZACUNKU jakim jest zlozenie holdu zmarlemu to nie tylko jakas tam roznica w "normach", "zwyczajach" czy "obrzedach".

To dowod istnienia religii nie odrozniajacej dobra i zla.

> Bo wszyscy musza znaleźć wspólną płaszczyznę, która jest jedna: szacunek dla
              > drugiego człowieka.

Jak mozna mowic o szacunku dla drugiego czlowieka, jesli nie ma sie szacunku wobec zycia?
              Zadawanie innym cierpienia i smierci jest ZAWSZE najgorsza forma zla.
              Religia stawiajaca znak rownosci miedzy najgorsza forma zla a obrzedem nie bedacym powodem niczyjego cierpienia i smierci jest antyreligia lub jest religia zla.

• ben_shaprut Życzę owocnej edukacji... 06.04.05, 23:03
                • patriota nawzajem 06.04.05, 23:10
                  zniwiarka postawila znak rownosci miedzy zabijaniem (zwierzat) i gestem szacunku wobec zmarlej osoby.
                  Jestem przekonany, ze wiekszosc ludzi na swiecie potrafilaby odroznic, ktory z tych czynow jest dobry a ktory zly - niezaleznie od religii.

W judaizmie jak widac wyglada to inaczej.
                  • ben_shaprut Czytaj o ludziach i ich wierzeniach, a potem 06.04.05, 23:12
                    krytykuj - osądzać nie masz prawa (tako rzecze chrzescijaństwo)
                    • patriota wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:16
                      widze jednych, dla ktorych zlo jest zlem a dobro dobrem i widze innych dla ktorych zlo (zadawanie cierpienia i smierci) i dobro (okazanie szacunku zmarlemu i to zasluzonemu) jest..... wzgledne, relatywne, zalezne od "norm" "obrzedow" i "obyczajow"....

Sorry ale dla mnie zadawanie cierpienia i smierci (obojetnie komu) zawsze bedzie przejawem zla a okazanie szacunku wybitnej osobie oczywistoscia.
                      • manny_ramirez Re: wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:18
                        Czy nie mozesz zrozumiec tego ze oni po prostu NIE MOGA wziasc udzialu w
                        naszych obrzedach. Tak ich religia nakazuje i koniec. Ja tez uwazam ciagle ze
                        jakies gest wobec Papieza powinni rabinowie uczynic ale nie moze byc to
                        WYMSUZONE uczestnictwo w obrzedach ktore sa im grzeszne. Czy myslsiz ze
                        Papiezowi by sie to podobalo gdybys ich to tego przymuszali???
                        • patriota Re: wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:29
                          Nie rozumiemy sie. Nikogo do niczego nie zmuszam. To nonsens!
                          Moje posty odnosza sie jedynie do postu zniwiarki, w ktorym postawila znak rownosci miedzy udzialem w obrzedzie religijnym i mordowaniem zwierzat.

Religia, ktora swoim wyznawcom nie jest w stanie przekazac na czym polega roznica miedzy jednym a drugim nie jest chyba religia potrafiaca odroznic dobro od zla.
                          • manny_ramirez Re: wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:31
                            ALE ona tam nigdzie nie sugerowala takie rownosci i sami Zydzi tego tak nie
                            widza . Oni po prostu OGOLNIE nie moga brac udzialu w anszych obrzedach bo
                            uwazaja je za poganskie
                          • ben_shaprut Nie chcesz! 06.04.05, 23:31
                          • migselv Re: wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:36
                            Czy moglbys dac link do wypoweidzi "zniwiarki" gdzie pisze o zydowskim
                            obrzedzie religijnym mordowania zwierzat?

Przeczytalem caly watek, ale byc moze po prostu nie zauwazylem tego.
                            • manny_ramirez Re: wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:37
                              nie ma czegos takiego, zniwiarka pisala o poganskim nie zydowskim mordowaniu
                              zwierzat. jej pierwszy post w tym watku
                              • migselv Re: wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:40
                                Nie rozumiem wiec, dlaczego "patriota" uczepil sie wlasnie tego? Przeciez "ten"
                                rytual "zniwiarka" podala jako przyklad!
                                • ben_shaprut Uczepił się go, ponieważ ja napisałem (w myśl 06.04.05, 23:45
                                  nauk Św. Pawła), że dla porównania chrześcijanin nie może uczestniczyć w akcie
                                  składania ofiary bożkowi ani spożywać jego mięsa - temu człowieczkowi
                                  wystarczyło to do stworzenia mitu... Gdzie on odbierał katechezę...?
                                  • migselv Re: Uczepił się go, ponieważ ja napisałem (w myśl 06.04.05, 23:57
                                    Tez jestem ciekaw- "Gdzie on odbierał katechezę...?"
                                    • ben_shaprut Może nie odbierał? 07.04.05, 00:01
                                    • patriota logika nie ma nic wspolnego z katecheza 07.04.05, 00:02
                                      a ta jak widac szwankuje u was i to powaznie.

Zniwiarka motywujac nieobecnosc rabinow podczas uroczystosci pogrzebowych papieza podala:
                                      "Prosty przykład - jak by jakieś wyznanie tolerowalo składanie ofiar ze
                                      zwierząt, czy sądzisz, że Papież zabiłby zwierzę?"

Czy az tak trudno to zrozumiec, ze wedlug zniwiarki bierny udzial w uroczystosciach pogrzebowych jest porownywalny z osobistym zabijaniem zwierzat?

Naprawde tak trudno to zrozumiec?
                                      • ben_shaprut Jeśli wierzysz, katecheza kładzie podwaliny pod 07.04.05, 00:04
                                        twoją logikę religijną; jeśli nie wierzysz, bądź łaskaw nie prekładać swoich
                                        prywatnych kompleksów na język wiary...
                                        • patriota "logika religijna" :))))) 07.04.05, 00:12
                                          I bez "logiki religijnej" jestem w stanie dostrzec roznice miedzy zupelnie zbytecznym zadawaniem cierpienia i poklonem przed zmarlym.

Przestan rozsmieszac :)))
                                          • ben_shaprut Bez niej dostrzegasz jedynie czubek własnego 07.04.05, 00:15
                                            zadartego nosa...
                                            Pokory, rzekomy chrześcijaninie...!
                                          • ben_shaprut A Biblię czytasz także bez logiki? a czytasz? 07.04.05, 00:28
                                      • migselv Re: logika nie ma nic wspolnego z katecheza 07.04.05, 00:05
                                        Dla mnie jej przyklad nie sprawia problemu w zrozumieniu jej!
                                        Dla ciebie tak!
                                        • patriota Re: logika nie ma nic wspolnego z katecheza 07.04.05, 00:14
                                          migselv napisał:

> Dla mnie jej przyklad nie sprawia problemu w zrozumieniu jej!

To znaczy, ze nadajesz na tej samej czestotliwosci co zniwiarka.
                                          Prawie sie tego domyslilem wczesniej :))
                                • manny_ramirez Re: wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:45
                                  ja tez nie, chyba nie mial czego innego wiec uczepil sie tego
                              • mosze.rabejnu Re: wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:44
                                Czy w chrzescianstwie istnieje takie pojecie "mordowanie zwierzat" ?
                                W judaizmie jest tylko "zabijanie".
                                Zabijanie bez przyczyny (np polowanie na zwierzeta miesa ktorych sie nie je)
                                jest zabronione. Wegetarianizm jest zas wsrod Zydow bardzo rzadkim
                                zjawiskiem...
                                Osobiscie lubie mieso, przyznaje sie wiec do przyczyniania sie do "mordowania"
                                zwierzat.
                                • ben_shaprut Nie o to chodzi - żadna normalna religia nie 06.04.05, 23:52
                                  chodowli... adwersarz po prostu chce dopiec - jakiś rydzykowski pomiot
                                  antyżydowski i antykoncyliacyjny...
                            • patriota Re: wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:55
                              migselv napisał:

> Czy moglbys dac link do wypoweidzi "zniwiarki" gdzie pisze o zydowskim
                              > obrzedzie religijnym mordowania zwierzat?

A dlaczwego mialbym dawac ci link do czegos, czego nigdzie nie przeczatalem?

• ben_shaprut To dlaczego pisałeś? prorok czy ki pieron? 07.04.05, 00:02
                                • patriota "pisalem"??? Chyba jestes bardzo zmeczony :))) 07.04.05, 00:15
                                  Nie byloby lepiej pojsc spac?
                          • explicit wlasnie czytam i widze ,... Hej ty , patrioto ! 07.04.05, 00:14
                            Daruj sobie i nam , te swoje PETA-freak dogmaty , jestes bardzo nietaktowny i
                            do przesady nuuudny !

uklony

mordowaniem zwierzat.
                            • patriota hej, niezbyt... explicit 07.04.05, 00:20
                              Wiesz w ogole dlaczego rabini nie moga wziac udzialu w uroczystosciach pgrzebowych? Bo ich udzial w tych uroczystosciach bylby tak ....
                              nieprzyjemny, niemoralny i barbarzynski jakby mieli osobiscie zabic jakies zwierze.

"Prosty przykład - jak by jakieś wyznanie tolerowalo składanie ofiar ze
                              zwierząt, czy sądzisz, że Papież zabiłby zwierzę?"
                              • manny_ramirez patriota przestan juz 07.04.05, 00:24
                                Wiadomo ze nie moga bo to dla nich zlamanie zakazow religijnych. To powinno Ci
                                wystarczyc. Ty zabilbys koze w ofierze aby oddac czesc zasluzonemu poganinowi.
                                Maja zrobic gest ale nie MOZNA oczekiwac aby brali udzial w obrzedach ktorym im
                                zabrania ich religia.
                                • patriota Re: patriota przestan juz 07.04.05, 00:28
                                  manny_ramirez napisał:

> Wiadomo ze nie moga bo to dla nich zlamanie zakazow religijnych. To powinno
                                  > Ci wystarczyc.

I wystarcza mi. Pisalem ci przeciez, ze nikogo do niczego nie zamierzam zmuszac bo i jak? Za szczyt idiotyzmu i zaklamania uwazam jedynie argumentacje zniwiarki.

> Ty zabilbys koze w ofierze aby oddac czesc zasluzonemu poganinowi.

Przez chwile uwazalem cie za rozsadnego goscia....
                                  • manny_ramirez Re: patriota przestan juz 07.04.05, 00:29
                                    jestem rozsadny:)
                                    a argumentacja zniwiarki tez jezeli przeczytasz ja z otwartym umyslem i na
                                    spokojnie
                                    • patriota Re: patriota przestan juz 07.04.05, 00:34
                                      manny_ramirez napisał:

> jestem rozsadny:)

Doprawdy?
                                      > "Ty zabilbys koze w ofierze aby oddac czesc zasluzonemu poganinowi."

> a argumentacja zniwiarki tez jezeli przeczytasz ja z otwartym umyslem i na
                                      > spokojnie

Na spokojnie i na niespokojnie udzial w czyims pogrzebie ciagle jest dla mnie czyms zupelnie innym od osobistego zakatrupienia zwierzecia (ofiarnego).

Dziwnie jestem przekonany, ze olbrzymia wiekszosc ludzi widzi to podobnie.
                                      • manny_ramirez Re: patriota przestan juz 07.04.05, 00:55
                                        A rozumiesz co to metafora lub analogia? Mi sie wydaje ze po prostu szukasz
                                        udry na sile
                        • explicit Re: wlasnie czytam i widze 06.04.05, 23:56
                          Główny sefardyjski rabin Izraela Shlomo Amar , jedzie , ale nie wezmie udzialu
                          w pogrzebie , bo musi sie przygotowywac do Passover (ponad 2 tygodnie) , glowny
                          rabin Haify , Shear-Yishuv Hacohen , tez jedzie , co on tam bedzie robil ,
                          cholera wie, tego nawet nie pisza ,...

Osobiscie akceptuje tlumaczenie Mosze rabejnu ,... Nie owija w bawelne i nie
                          robi z siebie i innych , idiotow .

Przy okazji - Przestaje sie dziwic , dlaczego maja tyle wrogow i co za tym stoi
                          ze spotkalo ich tyle nieszczesc na przestrzeni historii ,... Oczekujesz
                          tolerancji ? Okaz ja pierwszy wobec blizniego swego .

uklony

============================================================================

Czy nie mozesz zrozumiec tego ze oni po prostu NIE MOGA wziasc udzialu w
                          naszych obrzedach. Tak ich religia nakazuje i koniec. Ja tez uwazam ciagle ze
                          jakies gest wobec Papieza powinni rabinowie uczynic ale nie moze byc to
                          WYMSUZONE uczestnictwo w obrzedach ktore sa im grzeszne.
                          • ben_shaprut Wiesz? Jakoś nie chce mi się z tobą polemizować 06.04.05, 23:59
                            Ponoć jestem forumowym antysemitą, ale to, co piszesz... No sorry, ale nie ma z
                            czym polemizować, ciuciuś...
                            Idź spać, dziecko...
                      • manny_ramirez Przeczytaj to patriota 06.04.05, 23:20
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22433992&wv.x=2&a=22460636
                    • biedronka24 osadzac nie ale zauwazac i dostrzegac tak 07.04.05, 12:08
                      inaczej jak pojdziesz wlasciwa droga - we wlasnym postepowaniu? Jak wychowasz
                      dzieci?
              • zniwiarka Re: do patrioty 06.04.05, 23:58
                patriota napisał:

> Nie odroznianie miedzy ZLEM polegajacym na zadawaniem smierci i cierpienia i
                wyrazem SZACUNKU jakim jest zlozenie holdu zmarlemu to nie tylko jakas tam
                roznica w "normach", "zwyczajach" czy "obrzedach".
                > To dowod istnienia religii nie odrozniajacej dobra i zla.

o czym Ty piszesz, do licha? Jaki dowód na jaką religię?
                Postaram się wytłumaczyć to jasniej. Zaznaczam jednak, że podaję przykład
                zupelnie oderwany od dyskutowanej na watku sytuacji, czyli NIE pisze o
                judaizmie, a sytuacja jest hipotetyczna:
                żyje plemię w afrykańskim buszu, ktore ma swojego boga Bie. Bóg Bie jest
                bogiem opiekuńczym. Daje ludziom deszcz, daje siłę, niektórym daje wiedzę i
                wyjatkowe umiejetności (np. leczenia).
                Jak widzisz bóg Bie daje dużo, a żąda niewiele. Żąda, aby co 8 obrotów księżyca
                złozyc mu ofiarę z kozy. Odbywa się to wśród zawodzeń czarownika, tańców
                mężczyzn i śpiewów kobiet. Rozpala sie wielkie ognisko, czarownik zabija kozę,
                piecze sie ją i wszyscy zjadają.
                Cały ten obrządek wziął się stąd, że ludzie Ci żywią sie niemal wyłącznie
                roslinami, bo o mięso nie jest łatwo. Ich dobry bóg Bie ustanowił więc święto,
                aby co 8 dni MUSIELI zjeść mięso, czyli białko zwierzęce, niezbędne do zycia.
                Mądrze to sobie ten bóg wymyslił, nie?
                Podkreslam, że plemię to zyje teraz, w XXI wieku. I sporo jest na świecie
                takich plemion z takimi obrzedami.
                A teraz wyobraź sobie, że Papież jedzie do nich z wizytą. W dowód uznania i
                szacunku zapraszaja Go na swoje święto i jako honorowy gość ma zabić kozę. Jest
                to duże wyróżnienie, bo normalnie robi to czarownik.
                Czy Papież zabiłby tę koze, jak myslisz? Czy wziąłby udział w tej uroczystości?
                Czy raczej starałby sie tego uniknąć?

> Jak mozna mowic o szacunku dla drugiego czlowieka, jesli nie ma sie szacunku
                wo > bec zycia?
                > Zadawanie innym cierpienia i smierci jest ZAWSZE najgorsza forma zla.
                > Religia stawiajaca znak rownosci miedzy najgorsza forma zla a obrzedem nie
                bedacym powodem niczyjego cierpienia i smierci jest antyreligia lub jest
                religia zla.

hm... lubisz schabowego?
                Jak myslisz, czy ryby, którymi Chrystus obdzielił głodnych, to żyły czy były
                plastikowe?
                • ben_shaprut Najpierw poczytaj o innych, a dopiero potem 07.04.05, 00:10
                  wzywaj ich na apel - nie jesteś Bogiem...
                • patriota Re: do zniwiarki 07.04.05, 00:10
                  Zajrzyj tutaj, to moze i ty w koncu zrozumiesz.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22461594&a=22469589
                  P.S. Dla przypomnienia: nie wiem czy wiesz ale zyjemy w XXI wieku. Rytualne (a wiec zupelnie zbyteczne) zabijanie zwierzat (i to jeszcze OSOBISCIE!) nawet w takim kraju jak Izrael pojmowane chyba jest jako przejaw barbarzynstwa.
                  A moze sie myle?
                  Osobiscie (jak i wielu innych ludzi) uwazam cos takiego za przejaw ZLA.

• ben_shaprut Sorry - to nie było do ciebie, ale do "patrioty" 07.04.05, 00:12
    • abe_ltd Don't waste your greath, manny 06.04.05, 23:57
      Absence of the Jewish spiritual leaders has a symbolic meaning, a very
      deliberate and premeditated meaning. We all get it, thank you very much.
      No to jak oni tak, to jedna odpowiedz jest: 'And up yours!"
      Regards
      ABE (very angry today after reading tees' thread)
      • abe_ltd breath mialo byc oczywisce, ale mi sie palce trzes 06.04.05, 23:58
        a ze zlosci
      • ben_shaprut Abe, proszę! Bądź uczciwą rasistką - jak dotąd... 07.04.05, 00:01
        Wqrwiony2 (mogę udowodnić)
        • abe_ltd Jaka rasistka?????!!!!!! 07.04.05, 00:05
          Ty oczywisce ten sam wqrwiony,ktory mi wystawil swiadectwo na konkursie groszka
          (snapshot w towarzystwie Hitlera)?
          Moj drogi, wqrwiony, ja tu pod twoja nieobecnosc przeszlam pewna metamorfoze
          pogladow i nabylam bardzo cywilizowany o ile nie przyjazny nawet stosunek do
          naszych Starszych Braci w Wierze.
          .... do czasu do kiedy nie przeczytalam dzisiaj paru kawalkow komentujacych
          naszego Papieza i nasz Kosciol przez prase izraelska.
          Nie-nienawidze za to Zydow, ale przyznam ze jestem wsciekla.
          A ty o jakiej rasistce?
          • ben_shaprut No nie wqrwiaj się! Dotąd nie protestowałaś - 07.04.05, 00:08
            np. kiedy broniłem cię przed Abstraktem jako uczciwą rasistkę...
            • abe_ltd Skad ty bierzesz te dane???? 07.04.05, 00:10
              O ile chodzi o ocene ludzi na tym forum to chyba ty jestes najszybszy.
              Niektorych oceniasz zanim ich posty jeszcze przeczytasz.
              Spusc palec ze spustu bo krzywde sobie jeszcze zrobisz.
              • manny_ramirez Netanyahu o Papiezu do abe 07.04.05, 00:12
                Prawie wszystkie artykuly ktore dzis czytalem w prasie izraelskiej byly w tym
                duchu. Masz inne?
                www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost/JPArticle/ShowFull&cid=1112581160683&p=1006953079865
                • abe_ltd Mam inne 07.04.05, 00:19
                  Twojego i tak nie moge przeczytac bo nie mam zamiaru sie logowac.
                  Inne, wredne pomowienia zostaly to podane do wiadomosci publicznej ale Cenzura
                  Ubecka je wyciela momentalnie.
                  Tutaj moj komentarz do jednego z takich kalumni. Czytaj szybko bo zaraz wytna

--------------------------------------------------------------------------------
                  Bloody jewish sh_thead!
                  Let's deal with it:
                  "The catholic church exists by controling the poorest people on earth using supe
                  > rstition and fear of the unknown. "
                  Wrong. The Catholic Church (mind the capital letters you illiterate peddler!)
                  exists and will exist for milenia to come because it is based on the most
                  humane principle of loving thy neighbour, of loving another human being, and of
                  forgiving of which you are clearly incapable.
                  "It have caused the death of more Jews in the
                  > last 1700 years than the Romans,Hitler and Stalin together."
                  Firstly, establish the causal link between the Catholic Church and the
                  persecution of Jews in Europe in the Middle Ages. Have you ever considered the
                  fact that it wasn't the teaching of our Church but your own Jewish attitude of
                  isolation and contempt for the Europeans (your hosts, you ungrateful schmack!)
                  that might have caused the persecutions? And in how many instances did the
                  persecutions culminate in something more severe than a simple exile of the Jews
                  from one country after another, until they landed up in the most Catholic place
                  out of all christian countries in Europe, called Poland, where they enjoyed
                  tolerance and thrived for centuries. It was the Catholic country that at the
                  end of the day extended a warm welcome to the Jews after all protestant
                  countries kicked their sorry arses out.
                  And now you little hate-monger, kindly support your empty accusations with some
                  facts and cite to us statistics showing numbers of Jews murdered at the orders
                  of the Catholic Church, plus places and dates of such occurrences in the last
                  1700 years.
                  Then give us similar statistics about the Roman extermination of Jews.
                  And in case you forgot, add also details of the Egyptian genocide of Jews
                  (don't remember, they were also verrrry bad to you...)
                  And even if by some miracle you will be able to show a pattern of killing of
                  Jews in the teachings of the Catholic Church over the two milenia, I will still
                  bet all I have that in no way and at no level does it compare to the holocaust.
                  But you, you lying dirt, you don't even compare but you dare to say that
                  Catholic CHurch was the author of a jewish genocide greater than the nazi
                  holocaust. You prove it you deceitful bastard, or someone at the Catholic
                  Church should receive a complaint and take your sorry arse to court over this
                  most vicious defamation of the Church.
                  "the constant pressure on the cathol
                  > ics of the world to blame the Jews for the death of their mythical savior or
                  re
                  > cognise the fact that he himself was a Jew"
                  As a Catholic I have never ever experienced such constant pressure from my
                  Church to blame Jews for Jesus' death. Quite to the contrary, and I will vow
                  for it. You, you little insect, have never been to Church and never read our
                  New Testament and never heard a sermon because if you had you would have never
                  said something as stupid as you did.
                  Jesus Christ is God's son sent to us as a Man (not just as a Jew) to save all
                  mankind (not just your Jewish arses) from Sin. Race, nationality, ethnic
                  background and all that crap that you are trying to ascribe to Him is of NO
                  RELEVANCE as He cannot be defined by his ethnicity. So don't try to lower our
                  faith to a cult of a jewish individual. I won't say anymore in this matter
                  because you are too stupid to understand the mysteries of our christian faith.

What's you full name you scum so that we can send you text to someone who can
                  deal with it.

• manny_ramirez Re: Mam inne 07.04.05, 00:21
                    ale masz link do calosci
                    A Netanyahu wypowiadal sie jak wiekszosc prasy bardzo pozytywnie
                    Nie wiedzialem ze trzeba tam logowac:(((
                  • ben_shaprut Oj ty biedna "nierasistko"-to nie piszcz chociaż 07.04.05, 00:21
                    żeś pokrzywdzona...
              • ben_shaprut Bo cię znam - jeśli jesteś tą samą ABE z New 07.04.05, 00:13
                Zealand, a nie podszywką...
                • abe_ltd Ja jestem ta sama ABE ale ty mnie na pewno nie 07.04.05, 00:21
                  znasz skoro twierdzisz ze jestem rasistka. Probujesz wlasne poglady na mnie
                  przetransportowac. NO thank you. I don't want to share your cross.
                  • ben_shaprut Wqrwiony2 - zawsze ten sam - i pamiętam... 07.04.05, 00:23
    • patriota No wlasnie "argumenty, niedouczony looserze" :)) 07.04.05, 00:22
      Gdzie to niby napisalem to, czego sie rzekomo doczytales "looserze"?

Nie pozostalo ci naprawde juz nic poza dziecinnymi wyzwiskami?
    • migselv Re: Argumenty? zapytaj proboszcza na katechezie - 07.04.05, 00:25
      Och, ben! To po prostu jakis gowniarz, ktoremu sie wszystko pokrecilo:)))
      Nie wie gdzie prawa strona, a gdzie lewa:)))
      A propos stron i prawa (m.in. religijnego) byloby dobrze, gdyby nasz "patriota"
      przejechal sie do Anglii i sprobowal jechac samochodem zgodnie z
      polskimi "przykazaniami", tj. prawa strona, szbyko by sie dowiedzial o
      roznicach w prawach:)))
    • ben_shaprut Czytałeś Nowy Testament? Nie? to sio, małolacie... 07.04.05, 00:29
    • explicit Re: do zniwiarki 07.04.05, 00:31
      Maniek , jestes oportunista bez polotu ,... Ciesze sie ze cie natchnalem :)))

uklony
      • manny_ramirez Re: do zniwiarki 07.04.05, 00:33
        oportunista, o co Ci chodzi????
        Ze potrafie sie przyznac do beldu to swiadczy o mym oportunizmie????
        • explicit Re: do zniwiarki 07.04.05, 01:20
          W moim kramie poderwales mi klienta , pozyczyles towar i sprzedajesz jak swoj ,
          w swoim kramie ,... :)))

uklony

oportunista, o co Ci chodzi????
          • manny_ramirez Re: do zniwiarki 07.04.05, 01:38
            no to jak ta to juz chyba oprtunista ale z polotem:)))
            • explicit Re: do zniwiarki 07.04.05, 02:37
              To tylko tak wyglada , bo ci to ubralem w ladne slowka :)))

uklony

no to jak ta to juz chyba oprtunista ale z polotem:)))
    • ben_shaprut To uzasadnij w oparciu o Torę, dlaczego rabini 07.04.05, 00:36
      mieliby pojechać do Rzymu...
      Nie potrafisz...?
      Nic dziwnego, dzieciaku...
      • i-love-2-ski Re: To uzasadnij w oparciu o Torę, dlaczego rabin 07.04.05, 00:41
        ben_shaprut napisał:

> mieliby pojechać do Rzymu...
        > Nie potrafisz...?
        > Nic dziwnego, dzieciaku...

ludzie rozejdzcie sie bo sie niedobrze robi. jesli ktos nie widzi powodu do
        oddania czci papiezowi to trudno go nauczyc w 5 minut, a jak sie chce znalesc
        wymowke to kazdy ja znajdzie,z ksiegami swietymi i pieczatkami prosto od Boga.
        ja dziekuje za to,ze papiez byl inny i w inny sposob interpretowal wiare inaczej
        tylko mury,trupy i zgliszcza czekalyby na kazdego.a teraz dajcie sobie wszyscy
        spokoj bo prawda jest jedna a interpretacji i usprawiedliwien takiego,czy innego
        wykrecenia sie od oddania czesci temu naszemu Wybranemu sa tysiace, i kazde jest
        tak samo dobre i wiarygodne. szkoda,ze jak zabijani sa ludzie to nie mamy tylu
        religijnych wytlumaczen aby tego nie czynic,bardzo zaluje.
        • ben_shaprut Rachel - po prostu uczciwie bronię niewinnych - 07.04.05, 00:44
          ty wiesz, jaki mam światopogląd...
          • biedronka24 niewinnych tak 07.04.05, 11:52
            ale niejaki mosze nie jest niewinny. On reprezentuje bardzo niebezpieczny
            swiatopoglad i bezpodstawna niechec do wyznania katolickiego co przy okazji ujawnil.
            Jesli twierdzi, ze mowi prawde- niech przyzna sie do tego a nie rzuca tezy,
            ktore bez tej informacji- kluczowej w tym momencie nie maja sensu
        • ben_shaprut Inna sprawa: racja, Rachelko, czas spać - dzięki 07.04.05, 00:46
          za przywołanie do rozsądku.
    • abe_ltd Re: Próbujesz grać nie-rasistką - zapomniałaś swo 07.04.05, 00:45
      Przypomnij mi co tam takiego rasistowskiego napisalam (cytaty prosze a nie
      wykwity twojej, jak widze ostatnio, bujnej wyobrazni i kwiecistego jezyka.
      Baie danke
    • daimona no dobrze, ale przeciez na pogrzebie był 18.04.05, 13:18
      główny rabin z Rzymu.
      Jemu nie przeszkadzały "przepisy" wziąć udział w pogrzebie?
      • mamzerek Re: no dobrze, ale przeciez na pogrzebie był 18.04.05, 16:42
        daimona napisała:

> główny rabin z Rzymu.
        > Jemu nie przeszkadzały "przepisy" wziąć udział w pogrzebie?

widocznie biedak nie bardzo sie zna na prawie zydowskim. nie zazdroszcze
        rzymskim zydom. ale tez sie nie dziwie. jedna z (glupich?) wymowek rabina
        izraelskiego bylo ze nie chcial spedzic szabasu w rzymie. teraz zaczynam
        rozumiec dlaczego. tam napewno nie ma prawdziwej minjan :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka