pypcinski 20.04.05, 09:04 Podoba mi się wybór kard. Ratzingera na papieża. Sposób, w jaki Benedykt XVI mówi, jego gestykulacja, wyraz oczu - to wszystko do mnie przemawia. Podoba mi się to, co powiedział na otwarcie Konklawe. Ale - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pypcinski Re: Złoty Chrystus 20.04.05, 10:00 pyrus_zwyciezca napisał: > Jaki kolor pozwolilby Ci spac spokojnie ? Najlepiej żaden. Podkreśliłem, że chodzi o krucyfiksy kamienne. Dość duże. Faktura samego kamienia jest wystarczająca. Nie trzeba nic więcej. Ktos niżej napisał o malowaniu na cmentarzach postaci Chrystusa na srebrno i złoto. Proszę zauważyć, że tak się robi na krzyżach z taniego metalu, żeby je zabezpieczyć przed rdzewieniem. Tego samego rodzaju powłoką zabezpieczjącą (zapomniałem, jak się nazywa) powleka się w wielu miejscach również kaloryfery i inne powierzchnie narażone na rdzewienie. To ma jakiś sens. Estetycznie wątpliwe. Ale kamień - na złoto? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Hej odbierasz Kosciol wylacznie w kategoriach 20.04.05, 10:57 estetyki? Odrestaurowane scienne malunki na zabytkach we Wloszech tez moga Ci sie nie podobac- i co z tego? Ja mam inne obserwacje. Gratulowalam kolezance papieza z Niemiec a ona na to: Z Niemiec? Przeciez to bawarczyk (?!) Odpowiedz Link Zgłoś
pypcinski Re: Hej odbierasz Kosciol wylacznie w kategoriach 20.04.05, 11:06 To nie kwestia estetyki. Dla mnie to jakieś niejasne powiązanie Chrystusa ze złotem. Chrystus bardziej Król niż Nauczyciel? Ale tak naprawdę nie znam podtekstu kulturowego, w którego obrębie jakby należy postać Ukrzyżowanego malować na złoto. Gdyby Chrystus królujący - nawet bym nie zauważył. Ale Ukrzyżowany? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 a jednak czlowiek to nie tylko 20.04.05, 11:18 Land z ktorego pochodzi. Mysle ze ten Papiez reprezentowac bedzie cos wiecej- tak jak i nasz Papiez b. wiele soba reprezentowal. Znacznie ponad same Wadowice, z ktorych sie wywodzil. Dlatego wlasnie tak wiele osiagnal, bo tym nie wzgardzil ale poszedl, bogatszy o to - znacznie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
pyrus_zwyciezca Re: Złoty Chrystus 20.04.05, 11:24 pypcinski napisał: > Ktos niżej napisał o malowaniu na cmentarzach postaci Chrystusa na srebrno i zł > oto. Proszę zauważyć, że tak się robi na krzyżach z taniego metalu, żeby je zab > ezpieczyć przed rdzewieniem. Tego samego rodzaju powłoką zabezpieczjącą (zapomn > iałem, jak się nazywa) powleka się w wielu miejscach również kaloryfery i inne > powierzchnie narażone na rdzewienie. To ma jakiś sens. Estetycznie wątpliwe. > > Ale kamień - na złoto? Ma to taki sam sens jak malowanie drewna na zloto. Drewno to nie tani metal i nie rdzewieje a popatrz moze przy okazji na Oltarz Mariacki. Odpowiedz Link Zgłoś
lidko Re: Złoty Chrystus 20.04.05, 09:39 pypcinski napisał: > Podoba mi się wybór kard. Ratzingera na papieża. Sposób, w jaki Benedykt XVI mó > wi, jego gestykulacja, wyraz oczu - to wszystko do mnie przemawia. Podoba mi si > ę to, co powiedział na otwarcie Konklawe. > > Ale - Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: Złoty Chrystus 20.04.05, 09:45 A dlaczego w Polsce Jezus często przedstawiany jest jako blondyn o niebieskich oczach? Skoro jego matka była Żydówką a ojciec postacią z mitologii żydowskiej, to równie nieprawdopodobnie, co złota skóra... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 widzisz Pypciu cos sprowokowal 20.04.05, 12:09 a dlaczego na wszystkich egipskich malunkach jest tak dziwna stylistyka , tulow z przodu a glowa z profilu, przeciez to nienaturalne , krecza na sam widok dostaje. A czemu postac faraona malowana jest dwa razy wieksza niz otaczajacych go urzednikow? A czemu sfinks ma glowe czlowieka, przeciez takich stworzen nie bylo. ------------ widzisz Pypciu , do jakich stworow trafiles swoim podwazeniem symbolizmu ludowej estetyki??? Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Złoty Chrystus 20.04.05, 12:09 pypcinski napisał: > postać Chrystusa pomalowana jest na złoto. > > Nie wiem, dlaczego się to robi. Ale być może jednak coś to znaczy. CHrystus jest krolem. A zloto to kolor krolewski. Odpowiedz Link Zgłoś