Dodaj do ulubionych

Jedyni w swoim rodzaju!

23.04.05, 22:34
Politycy rosyjscy sa niezawodni.
Ostatnio Czernomyrdin oswiadczyl, ze Ukraincy powinni kierowac swe pretensje o wywolanie sztucznego glodu (Holodomoru), pod adresem...Gruzji!
Bo Stalin byl Gruzinem.
Logiczna kolej rzeczy, wskazuje winnych zbrodni CzeKa i NKWD, tzn. Polakow.
Bo Feliks "Dobre Serce" pochodzenia sie nie wypieral.

www.mosnews.com/news/2005/04/20/georgiaforstalin.shtml
Obserwuj wątek
    • read1 Re: Jedyni w swoim rodzaju! 23.04.05, 22:37
      I cóż za poczucie humoru... hmm, to chyba nie humor to Rosja.
    • ebenezum Mnie to nie śmieszy, ale przeraża. Rosja? Wolę 23.04.05, 22:40
      Chiny - przynajmniej znają się na interesach.
      A człowiek w obu jest szmatą...
    • j-k To ja wiem. Narod rosyjski jest bogobojny 23.04.05, 22:42
      Pierwsi komunisci, z bandyta Leninem na czele, to byli, Zydzi, lub pol-Zydzi...
      a Rosjanie dali sie tylko okupowac.

Rosjanie, to po prostu dobrzy i lagodni ludzie, wierzacy kazdemu.
    • borrka A Pszeki tylko knuja... 24.04.05, 10:35
      Jesli chodzi o pozycje "chlopca do bicia", jestesmy w mozgach rosyjskim niezle usytuowani i to niezalezenie od politycznej orientacji mozgu.
      Wlasciwie cala historia stosunkow polsko-rosyjskich, to akty agresji wojskowej lub propagandowo-politycznej ze strony polskiej, versus matczyna dobroc i cierpliwosc Rosji.
      Jednym z bardzie zabawnych przykladow aberacji intelektualnych naszych braci znad Jeniseju, bylo (i jest) przekonanie, ze ZDRADZILISMY ich na rzecz Zachodu.
    • lortea Re: Jedyni w swoim rodzaju! 24.04.05, 10:42
      Poczekajcie do uroczystości majowych, wtedy dopiero putin dosoli nam mówiąc o
      faszystowskiej AK, dobrobycie lat komunizmu. Innych jegi głupot nie jestem w
      stanie przewidzieć.
      • naf-naf Re: Jedyni w swoim rodzaju! 24.04.05, 12:07
        Myslisz, ze wogole raczy o "was" wspomniec?
        • borrka Obawiam sie... 24.04.05, 12:18
          Sadzac po nieudolnosci rosyjskiej dyplomacji, obawiam sie, ze raczy.
          Jest to calkowicie zbedne politycznie, ale Wowa ma juz tylko jeden osiagalny cel - moskiewskie uroczystosci i retoryka typu "dobrodziejstwa Jalty" jest mu potrzebna na uzytek wewnetrzny.
          Dla diadi Wani z Tambowa.
          • borrka Moze tak na temat? 24.04.05, 12:21
            PS. Nafku. a moze sprobuj sie merytorycznie ustosunkowac do wypowiedzi Czernomyrdina?
            • naf-naf Re: Moze tak na temat? 24.04.05, 12:37
              Slynna juz w swiecie elokwencja Czarnomyrdina nie wymaga chyba komentsarzy. Choc mysl, ze nie warto na Rosjan i ich panstwo zrzucac cala odpowiedzialnosc za czyny, w ktorych Ukraince mieli zauwazalnu przeciez udzial, podzoelam.Ukry tez sa narodem zdolnym, isnt it?
        • lortea Re: Jedyni w swoim rodzaju! 24.04.05, 12:35
          hau-hau, myślę że zechce bo to palant, widzisz, masz coś wspólnego z putinem.
          • naf-naf Re: Jedyni w swoim rodzaju! 24.04.05, 14:43
            Mam od ciebie ostatnio same komplementy!Dzieki, Roslino!
    • jorl prymitywny borrka 24.04.05, 13:19
      Coz borrka, piszesz ze ten znany Wielki Glod na Ukrainie byl CELOWO spowodowane
      przez Stalina. Aby wyniszczyc Ukraincow. I dlatego powinni Rosje i Rosjan
      nienawidziec. Jak Ty to robisz.
      Wiec ja mam w domu taka Historie Swiata w wielu tomach. Z metr dlugosci.
      Napisana przez historykow ze Szwajcarii.
      I tam oczywiscie sie tym Glodem Ukrainskim tez zajmuja. Ale pisza jakos inaczej
      jak Ty. I praktycznie cala Polska.
      A wiec ten glod byl dlatego poniewaz Stalin podjal decyzje kolektywizacji
      rolnictwa w ZSRR. Zwlaszcza na Ukrainie byl wielki opr przeciwko temu.
      Zrozumiale, bylo duzo dosc dobrze prosperujacych chlopow. W koncu mieli NEP.
      Zakladanie kolchozow bylo robione tam sila. A chlopi, zwlaszcza ukrainscy, tego
      NIE chcieli. I w mojej ksiazce pisza ze woleli palic zapasy zboza, zabic bydlo,
      a nie dac tego do kolchozow. No i wtedy na nastepny rok nie bylo ziarna do
      zasiewow, zywca. A ze wykonawcy komunistyczni tego rozkazu kolektywizacji byli
      dosyc nedzni organizacyjnie, dopuscili do tego niszczenia zapasow przez
      Ukraincow.

Oczywiscie jest pytanie czy ta decyzja kolektywizacji byla sluszna.
      Gospodarczo. Coz, Stalin, tez pisza w moich szwajcarskich ksiazkach, podjal ja
      bo chcial zaczac budowac przemysl. Do tego potrzebowal robotnikow do miasta. A
      mogl ich tylko miec ze wsi. I kolchozy mialy byc odbiarca traktorow i innych
      maszyn z fabryk.Jak dotad rolnictwo w Rosji i na Ukrainie bylo bardzo
      prymitywne. Sochy, duzo pracy ludzkiej. A wiec scalanie gruntow w postaci
      kolchozow umozliwialo pozyskanie rak do pracy w przemysle.

Ja wiem, zebys drogi borrka wolal aby ZSRR sie NIE uprzemyslowil. Coz, wtedy by
      Hitler ich pokonal. Co by sie Tobie zapewnie podobalo.
      Tylko ze wtedy zapewne Ty, borrka bys NIE istnial. Polska by miala ponizej 10
      mil ludzi. 4 klasy aby rozumiec Pana. Mowiacego naturalnie po niemiecku. Bo by
      Hitler wojne WYGRAL jakby pokonal dalej chlopska Rosje.

A poza tym, liczby zaglodzonych Ukraincow podawane zwlaszcza w Polsce sa
      mnozone przez niezle wspolczynniki.
      No i wole czytac o historii w powazniejszych jak polskich publikacjach. Bo
      polskie sa prymitywne. Jak i Ty tez, drogi borrka.
      Pozdrowienia

• borrka prymitywny borrka -jakze slusznie powiedziane! 24.04.05, 13:27
        Boze, KRYNICA MADROSCI przemowila!
        Ja juz nie wiem, gdzie wzrok podziac, przytloczony sila argumentow.
        I jeszcze te "szwajcarskie ksiazki".
        Tym mnie doprawdy na kolana powaliles.
        Ale prawda powoli przebija sie przez nasza ciemnate.
        Zaczynamy rozumiec, ze "radzieccy" zrobil to dla naszego dobra.
        Ukraincy tez rozumieja.
        • naf-naf Re: prymitywny borrka -jakze slusznie powiedzian 24.04.05, 16:38
          Tak Borrenku! bo przeciez do udprawiedliwiania kradziezy ropy i gazu sa potrzebne preteksty!
          • borrka Tylko kurka prosze nie zakrecac! 24.04.05, 16:50
            Mnie Nafku w to nie mieszaj.
            Jeszcze nie dokopalem sie do rury, ale pracuje nad tym.
            Mam w piwnicy wykop.
            To sa duze inwestycje dla mnie i mam nadzieje, ze nie zakrecicie mi kurka, jak Bat'ce.
      • siestas to niezupelnie tak bylo. 24.04.05, 15:02
        wpawdzie masz racje, ze to chlopi sami niszczyli zboze i zabijali bydlo,
        ale przyczyny kolektywizacji byly ideologiczne.
        Zlikwidowac klase chlopska, jako obronczynie drobnego kapitalizmu.

Stalin ludzi do pracy w miastach wcale nie potrzebowal, mial ich dosc, duzo
        bylo tez bezrolnych chlopow, ktorzy chetnie za praca do miast by poszli.

A skolektywizowane rolnictwo w latach 30-tych nigdy nie osiagnelo poziomu
        produkcji
        sprzed kolektywizacji.

Gospodarczo byl to powazny blad.
        • naf-naf Re: to niezupelnie tak bylo. 24.04.05, 15:16
          W kazdym razie to nie dotyczylo tylko Ukrainy. Represje nie mialy wymiaru narodowosciowego.Sa wlasnie swiadectwem rownego traktowania... Na Ukrainie wsrod organizatorow nie brakowalo Ukraincow.Jest to tragiczny watek WLASNEJ historii, ktorego chce sie pozbyc na koszt sasiada.
          • borrka Za Imperium Rosyjskie odpowiadaja Rosjanie. 24.04.05, 16:37
            Demagogia Nafku.
            Rosjanie, a konkretnie ich elity rzadzace imperium Romanowow, ponosza PELNA odpowiedzialnosc za komunizm i jego konsekwencje w rodzaju Holodomoru.
            I nie zmienia tego bajki syjonistycznym spisku, lotewskich strzelcach, czy last but not least, Krwawym Felku.
            To degeneracja dynastii i systemu zjednej strony, a szowinistyczna slepota Bialych z drugiej, umozliwily sukces gangu Ilicza.
            Narod odpowiada za swoje panstwo, a w Imperium Rosyjskim gospodarzami byli Rosjanie.
            • naf-naf Re: Za Imperium Rosyjskie odpowiadaja Rosjanie. 24.04.05, 17:11
              No, mily, to wiekszosc Ukraincow, za wyjatkiem niewielu bardzo zdrajcow na rzecz Austrii i Niemec, byla wiecej niz gorliwymi tego "Imperyum" paddanymi!To "imperyum" wspoltworzyla!I byla jego wspolgospodarzem. Skromnie ci przypomne, ze szlachta malorosyjska zadnej odrebnosci od rosyjskiej szlachty nie stanowila!Dumnie poczutajac siebieb czescia Monarchii Rosyjskej!Schemat kolonialny tu przystaje jak najmniej. Rozumiem, ze bardziej do przyjecia dla ciebie jest mysl, ze to Rosjanie glodzili sie nasmierc.I oszczedzasz braciom-Ukraincom tej stresujacej swiadomosci!
              • borrka Re: Za Imperium Rosyjskie odpowiadaja Rosjanie. 24.04.05, 18:39
                A coz to za byt trancendentny "szlachta maloruska"?
                Szlachta ukrainska byla dawno spolonizowana, badz wywodzila sie z carskich nadan na podbitych terenach.
                Nic dziwnego, iz beneficjenci takich nadan, sluzyli dobroczyncy.
                Byly rowniec wypadki glebokiej rusyfikacji, co nie zmienia istoty sprawy.
                Za rozwoj sytuacji politycznej w Rosji poczatku 20 wieku odpowiedzialnosc ponosi niemiecka w gruncie rzeczy dynastia carska i wielkoruska lub NIEMIECKA z pochodzenia warstwa arystokracji.
                W momencie, gdy Romanowowie odwazyli sie podniesc reke na swych niemieckich kuzynow, ich los byl przesadzony ostatecznie.
                NIGDY nie osiagali powodzenia bez wspolpracy z pruskimi pobratymcami.
                Gdy spojrzec na nazwiska carskich generalow w I Wojnie, staje sie jasne, dlaczego Niemcom tak dobrze szlo na froncie rosyjskim.

Rola etnicznych Rosjan sprowadzala sie do popierania i akceptacji istniejacego stanu rzeczy w Rosji carskiej, a potem ulegania propagandzie Czerwonych lub Bialych.
                Ale tak naprawde byla to dosc bezwolna masa i w tym sensie moze przesadzilem nieco, mowiac o odpowiedzialnosci narodu rosyjskiego za przebieg wypadkow historycznych.
                • naf-naf Re: Za Imperium Rosyjskie odpowiadaja Rosjanie. 24.04.05, 18:47
                  Doskonale!A wiec, z roszczeniami prosze zwracac sie do Niemiec!Zreszta, jestem za jak najscislejsza przyjaznie rosyjsko-niemiecka!
                  • borrka Re: Za Imperium Rosyjskie odpowiadaja Rosjanie. 24.04.05, 19:25
                    Nie badz taki Czernomyrdin Nafku!

Przyjazne stosunki z faszystami?
                    I Ty to tak w przeddzien wielkiej rocznicy?
                    No, jeszcze z faszystkami, to bym zrozumial...
                    • naf-naf Re: Za Imperium Rosyjskie odpowiadaja Rosjanie. 24.04.05, 19:42
                      Zdradze ci kolejna tajemnice: dziadek mi skonczyl Franzoesische Gimnasium w Berlinie, pochodzi gugenotow pruskich! Wiec Prusy to drugi po Polsce moj wielki setyment! Wiec jestem takim skrzyzowaniem historycznym!Szybko skrecac nie warto...
                      • j-k Za nieszczescia Europy odpowiadaja glownie Niemcy. 24.04.05, 19:53
                        i nigdy z ta moja teoria sie nie ukrywalem.
                        1. za rozbiory Polski.
                        2. za rozpoczecie obu wojen.
                        3. za komunizm w Rosji (przewiezienie bandy Lenina ze Szwajcarii do Finlandii)

ale Niemcy przyznaly sie do swoich grzechow.

Wasze rosyjskie lenistwo intelektualne i spychotechnika, nie pozwala sie
                        wam do waszych rosyjskich bledow i zaniedban przyznac.

• naf-naf Re: Za nieszczescia Europy odpowiadaja glownie Ni 24.04.05, 19:58
                          "Nasz" blad ,ze dopuscilismy tego, stanowilismy glebe.Bylismy /i jestesmy/ bierni i naiwni, iddajemy inicjatywe innym.Odpowiedzialnosc ofiary.Musze przyznac, jest to dosc haniebne.Lecz nie ma juz kogo przepraszac.Lecz czt warto "nas" rozwsciwczac? Zabawa przeciez posrednia i niebiezpieczna!
                      • borrka Coz za rozmaitosc genealogiczna! 24.04.05, 20:34

Dzyngis Chan zdaje sie, Pruscy hugenoci...
                        Moze jeszcze masz Starowierow wsrod przodkow?
                        Awwakuma?
                        Ale tego znani z tolerancji rodacy spalili chyba na stosie, wiec nie wiem, czy dorobil sie potomstwa...

Co do problemow Rosjan, to uwazam, ze zrodlem wielu niepowodzen jest u Was silny szowinizm, ktory ulatwia manipulowanie narodem.
                        • naf-naf Re: Coz za rozmaitosc genealogiczna! 24.04.05, 20:45
                          Nie, z Czingizep rzesadziles! Kniazem nie jstem jednak...Sklad mam mniej wecej taki : Niemce z doczepka Francji - 25%, Polska czysta - 50%,Molorosja z domieszka Polska, mocna, z Zydowska, nieduza - reszta. Mi jakos starczy...
        • jorl Re: to niezupelnie tak bylo. 24.04.05, 15:19
          siestas napisała:

> wpawdzie masz racje, ze to chlopi sami niszczyli zboze i zabijali bydlo,
          > ale przyczyny kolektywizacji byly ideologiczne.
          > Zlikwidowac klase chlopska, jako obronczynie drobnego kapitalizmu.
          >

Ja mowie o FAKTACH a nie o jakis tam zamiarach. I glod na Ukrainie NIE
          spowodowali komunisci podobno zabierajac chlopom zywnosc a sami chlopi
          ukrainscy zachowujac sie "na zlosc babci niech mi uszy zmarzna".
          Ale ja czytam w polskiej propagandzie wlasnie ze to komunisci rabujac chlopow
          celowo bo chcieli ich wyniszczyc.
          Typowe polskie klamstwo

> Stalin ludzi do pracy w miastach wcale nie potrzebowal, mial ich dosc, duzo
          > bylo tez bezrolnych chlopow, ktorzy chetnie za praca do miast by poszli.
          >
          > A skolektywizowane rolnictwo w latach 30-tych nigdy nie osiagnelo poziomu
          > produkcji
          > sprzed kolektywizacji.
          >
          > Gospodarczo byl to powazny blad.

Fakt, rolnictwo dopiero krotko przed przed wojna osiagnelo produkcje mniej
          wiecej NEPu. Ale w tych 10 latach zbudowano przemysl tez dzieki temu udalo sie
          nie przegrac wojny z Niemcami.
          A czy to byl blad? Kazdy moze sobie teraz tak twierdzic. Bo nie da sie jeszcze
          raz sie cofnac i zrobic inaczej. Aby cos tam udowodnic.
          Pozdrowienia

• borrka Szwjcarskie ksiazki. 24.04.05, 16:21
            To juz nieco przesadziles, Krynico Madrosci.
            To nie jest "polskie klamstwo", bo Polacy ogolnie niewiele maja do tego.
            Jesli juz, to ukrainskie - pol internetu jest na ten temat i ja, jakby mi nie bylo przykro, wierze zrodlom ukrainskim, a nie rosyjskiej propagandzie, ze Ukraincy sami sie zaglodzili.
            Ale Twoim "szwajcarskim ksiazkom", to bym uwierzyl chyba.
            Strasznie mi chlopie imponujesz swoja erudycja,
            Czy jestes ze szlachty kurlandzkiej?
            • kyle_broflovski Re: Szwjcarskie ksiazki. 24.04.05, 16:55
              Borrka
              po ostatnich doniesieniach o wybuchu w ruskiej elektrowni atomowej w kursku
              zaczynam podejzewac ze nie jestes pacjentem zbieglum z instytucji a pracujesz w
              reklamie a twoja retoryka antyrosyjska jest sloganem akcji reklamowej
              producentow lugoli.

bez strachu przed rosja narod nie bedzie chcial na Moskwe maszerowac, kto wtedy
              bedzie pil paskudna lugole?
      • read1 "woleli palic zapasy zboza, zabic bydlo, 24.04.05, 15:15
        a nie dac tego do kolchozow" bo chłopi według ciebie i tych szwajcarskich
        historyków byli niedorozwinięci. Zobaczyli władzę radziecką i pomyśleli 'spalmy,
        a władza radziecka da nam nowe po wcieleniu do kołchozów, byle tylko byli
        przygotowani do tego organizacyjnie'. Twoi historycy musieli mieć pewne źródła,
        jak np. G.B. Shaw który u was był oglądał i chwalił!
        Strach myśleć jak ci historycy uzasadniają epidemie czarnej ospy... pewnie tak
        'chłopi i miejski plebs szukali już zakażonych, których brali do domostw i tam
        oczekiwali na pierwsze krosty, po czym wychodzili na rynek by inni ich znaleźli
        i wzieli do siebie'.
        Jak wynika z twojego postu opracowania historyczne ocenia się po 1. narodowości
        autorów (i tu na górze hierarchii stoi historiografia radziecka/rosyjska, a
        zaraz za nią szwajcarska) 2. długości, w metrach. Nieocenione są więc dzieła Lenina.
        • jorl Re: "woleli palic zapasy zboza, zabic bydlo, 24.04.05, 15:27
          read1 napisał:

> a nie dac tego do kolchozow" bo chłopi według ciebie i tych szwajcarskich
          > historyków byli niedorozwinięci. Zobaczyli władzę radziecką i
          pomyśleli 'spalmy
          > ,

Takie sa fakty. Jak chcesz uprawiac propagande to prosze. To w koncu forum
          Swiat. 80% bez sensu.
          A polska "historia" uprawia z Rosja Zimna Wojne. Mozna. A wtedy trzeba klamac.
          I to sie robi.
          Ale czy warto? Wlasciwie Polsce teraz juz nic innego nie zostalo. Ja tak dalej
          trzymac.
          Pozdrowienia
      • krystian71 szok,wiec szwajcarscy naukowcy wykryli 25.04.05, 08:15
        ze tak naprawde to bylo SAMOBOJSTWO.
        Ale skoro tak stoi w ksiazkach co az metr dlugosci maja...
    • jorl Znowu amator j-k 24.04.05, 23:05
      j-k napisał:

> i nigdy z ta moja teoria sie nie ukrywalem.
      > 1. za rozbiory Polski.
      > 2. za rozpoczecie obu wojen.
      > 3. za komunizm w Rosji (przewiezienie bandy Lenina ze Szwajcarii do Finlandii)
      >
      > ale Niemcy przyznaly sie do swoich grzechow.
      >
      > Wasze rosyjskie lenistwo intelektualne i spychotechnika, nie pozwala sie
      > wam do waszych rosyjskich bledow i zaniedban przyznac.
      >

1. Za rozbiory Polski Niemcy przeprosily???
      Kiedy i gdzie? Typowa j-k bzdura!

2.Z rozpoczecie OBYDWU wojen? Znowu bzdura j-k. Za I WS NIE.
      Tylko za druga.

> 3. za komunizm w Rosji (przewiezienie bandy Lenina ze Szwajcarii do
      Finlandii)???

Nigdy za to nie przeprosily.

Jak zwykle j-k rezprezentujesz niespojne poglady historyczne.

A wina za rewolucje w Rosji ponosi 100 poprzednich lat nierobstwo arystokracji
      rosyjskiej. Ci Twoi ulubieni biali.
      A mogli na poczatku 19 w. kraj modernizowac. Tylko ze woleli jezdzic do Baden-
      Baden do wod. Albo do Paryza.

I zaprzepascili prawidlowy rozwoj kapitalistyczny wtedy kiedy sie wszyscy tak
      rozwijali. Zachod. I do tego byl wtedy czas.
      A w 20 w. juz tego czasu nie bylo. I ogromne zaleglosci. Ktore trzeba bylo
      latac inaczej. Jak Stalin.

Pozdrowienia

• krystian71 Re: Znowu amator j-k 25.04.05, 08:33

• abe_ltd Przynajmniej sa precyzyjni. n.t 24.04.05, 23:54

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka