Dodaj do ulubionych

Jeszcze w kwestii Morela.

06.07.05, 19:34
Pytanie chciałbym skierować głównie do tutejszych Żydów, którzy być może
orientują się w izraelskim prawodawstwie. Czy istniałaby możliwość sądzenia Morela
w Izraelu? Nie zauważyłem, by ktoś z taką inicjatywą wyszedł, a jest to chyba jedyna
możliwość, bo nie znam państwa, które by wydawało swoich obywateli. Może wtedy
tamtejsze Ministerstwo Sprawiedliwości nie miałoby szans wychodzić z tego typu
przykrym uzasadnieniem?
Obserwuj wątek
    • i-lowe-2-bike Re: Jeszcze w kwestii Morela. 06.07.05, 19:48

A za co? Przecież on nie w Izraelu działał. A poza tym on wlczył z mordercami
      jego rodaków? Może wpadli w jego ręce niewinni, ale takie jest życie. Gdyby
      sytuacja byla odwrotna, ciekawa jestem jak by to ładnie pieścili pana Morela i
      innych żydków. Ja ich nie kocham, ale co prawda to prawda.

mmkkll napisał:

> Pytanie chciałbym skierować głównie do tutejszych Żydów, którzy być może
      > orientują się w izraelskim prawodawstwie. Czy istniałaby możliwość sądzenia
      Mor
      > ela
      > w Izraelu? Nie zauważyłem, by ktoś z taką inicjatywą wyszedł, a jest to chyba
      j
      > edyna
      > możliwość, bo nie znam państwa, które by wydawało swoich obywateli. Może
      wtedy
      > tamtejsze Ministerstwo Sprawiedliwości nie miałoby szans wychodzić z tego
      typu
      > przykrym uzasadnieniem?
      • mmkkll Re: Jeszcze w kwestii Morela. 06.07.05, 19:52
        Pytałem o konkrety, czyli o to, czy jest szansa, aby doprowadzić do skazania Morela,
        wytaczając mu proces przed izraelskim sądem. Postanowienie izraelskiego Ministerstwa
        Sprawiedliwości mówi jednoznacznie, że kroki, które podjęła strona polska nie dadzą
        już żadnego efektu. Mi akurat zależy na tym, aby ktoś taki został ukarany, a dalsze
        kontynuowanie żądania ekstradycji nic nie da. Czasu pozostało niewiele, bo ów
        stalinowski zbrodniarz niedługo będzie wąchał kwiatki od spodu.
        • grzegorz1948 Re: Jeszcze w kwestii Morela. 06.07.05, 20:52
          Jest tylko jeden problem ze on stal sie najpierw morderca a potem Izraelczykiem:
          Wielu nazistow z takim zyciorysem zostalo pozbawionych obywatelstwa USA i
          wydanych panstwom w ktorym dokonali tych czynow. Jezeli chodzi o Zydow to jakby
          mieli tych wszystkich przestepcow wydawac to by musieli Palestynczykow prosic o
          Gastarbeiter.
          • mmkkll Re: Jeszcze w kwestii Morela. 06.07.05, 23:07
            > Wielu nazistow z takim zyciorysem zostalo pozbawionych obywatelstwa USA i
            > wydanych panstwom w ktorym dokonali tych czynow.

No tak. Przykład Demianiuka, tyle że on obywatelstwo USA uzyskał, nie informując
            władz o swoich czynach. Można to też tłumaczyć izraelskimi wpływami w USA.
            Polska nie ma zbyt dużych wpływów na świecie, więc trzeba sięgnąć po inne
            metody. Ponawiam więc pytanie.
          • dana33 Re: Jeszcze w kwestii Morela. 07.07.05, 00:34
            wielu nazistow z takimi zyciorysami, madry grzesiu, zyje lub zylo w kilku
            krajach poludniowej ameryki jako obywatele tych krajow.

a tu wychodzi z grzesia znow prostacki antysemita: "Jezeli chodzi o Zydow to
            jakby mieli tych wszystkich przestepcow wydawac to by musieli Palestynczykow
            prosic o Gastarbeiter."

po polsku, prostaku, powinno byc "to by musieli Palestynczykow prosic o
            Gastarbeiterow."

palestynczykow my nie musimy prosic, zeby byli naszymi gastarbeiterami, oni
            sami sie o to prosza.
            • aaki dana... 07.07.05, 00:45
              nie wiem jak Ty ,ale ja przypuszczam iż pan samuel dopuścił się większości tych czynów, o które jest posądzany. Oficjalne wyjaśnienia i tłumaczenia odpowiednich władz i instytucji izraelskich brzmią dla mnie faryzeuszowsko :-( (nomen-omen)
              Oczywiście to tylko moja subiektywna ocena....
              LAJLA TOW
              • dana33 Re: dana... 07.07.05, 08:34
                boker tov, aki... nie znam morela, zakladam, ze te oskarzenia nie sa puste, ze
                facet ma duzo na sumieniu. nie bronie go w zadnym wypadku. jak dobrze wiesz,
                nie jestem zadna agentka i nie mam zadnych kontaktow ani w rzadzie ani w
                ministerstwie sprawiedliwosci i absolutnie nie czuje sie odpowiedzialna za ich
                decyzje. wszystko, co ja tutaj robie na forum w tej sprawie, to po prostu
                wyrazenie mojego oburzenia na to, ze te typy antysemickie chca pokazac israel
                jako schronisko przestepcow tego swiata i zydow, wszystkich mind you, jako
                moreli. w ktoryms momencie kazdy z nas traci cierpliwosc, nawet ja, i wtedy
                dokladam dokladnie tym samym: sa inne kraje, w tym rowniez i polska, ktore
                ukrywaja swoich przestepcow. niemilo to sie slyszy? jasne ze nie milo. mnie tez
                nie jest milo sluchac, ze my zydzi ukrywamy przestepcow. do tego to nie calkiem
                prawda: swiat wie, ze oni sa u nas. przestepcy jak morel i przestepcy jak
                bagsik. wytlumaczenie israela nie jest dobre? mozliwe. a jak polska tlumaczy
                ukrywanie swoich? a argentyna? a boliwia? widzisz aki, kij ma dwa konce.
                poniewaz ta banda nie gra fair, nie widze najmniejszego powodu, nie pokazywac
                im ich podlosci.
                • cepimierz Re: dana... 07.07.05, 09:31
                  A moje subiektywne odczucie jest takie:

Z niewiadomych powodów daje się wiarę świadkom "ocalonym z Holokaustu" -
                  • dana33 Re: dana... 07.07.05, 09:52
                    podwojne standardy ci przeszkadzaja, cepku? nu, nu..... widzisz, ja uwazam, ze
                    ty masz podwojne standardy w sprawach zydowsko-arabskich. tu ci te podwojne nie
                    przeszkadzaja?

wczoraj pokazywano u nas sprawozdanie z ramalli czy tez z gazy, juz nie
                    pamietam, z zebrania wierchuszki palestynskiej z obywatelami, w celu
                    wyjasnienia i przygotowania tych szarych obywateli na zmiany, jakie nastapia w
                    sierpniu..... byla masa pytan, ale odpowiedzi prawie nie mieli.... pytania byly
                    ciekawe: co bedzie z praca, w momencie jak israel bedzie mial granice z
                    obszarem gazy? co sie stanie z domami osadnikow? (jak widac wierchuszka nie
                    powiedziala, ze chce rozwalenia tych domow). w jaki sposob beda mogli przejsc z
                    gazy do west bank? co bedzie z opieka lekarska? wierchuszka sie lekko jakala
                    przy odpowiedziach. ludzie siedzieli na sali i jakos nie widzialam radosci na
                    ich twarzach, natomiast glebokie zaniepokojenie. niektorzy nawet mowili o
                    obnizeniu sie standartu zyciowego..... taaaak, bardzo im zle bylo pod nasza
                    okupacja....
                    • goldbaum probujesz? 07.07.05, 09:56
                      Pewnie. Co to szkodzi? Moze cepimierz rzeczywiscie da sie nabrac i wpusci sie w
                      bicie piany na zupelnie inny temat.
                    • cepimierz Re: dana... 07.07.05, 09:59
                      Znowu to samo.

Ja mówię o sprawach polsko-izraelskich (ew. na odwrót), w odpowiedzi otrzymuję kwestie izraelsko-palestyńskie (ew. na odwrót).

Trochę to nielogiczne. A nawet mocno.
                      • dana33 Re: dana... 07.07.05, 10:05
                        ty mowisz o czyms, na co juz dawno dostales odpowiedz. ja natomiast mowie o
                        czyms, o czym nikak od ciebie odpowiedzi nie dostaje. od dlugiego czasu.
                        rowniez wiem, ze nie dostane. tylko ci tak podtykam pod nos twoje double
                        standards....
                        • cepimierz Re: dana... 07.07.05, 10:22
                          Jakie znów moje podwójne standardy? Mnie w tej chwili interesują stosunki Izrael-Polska; ich refleksem jest motywacja odmowy ekstradycji Morela.

W innych momentach wyrażałem jasno swoje stanowisko wobec przymykania oczu na to, co osiedleńcy (i broniący ich żołnierze) wyprawiają na Terytoriach Okupowanych. Dla mnie jest sprawą oczywistą, że takze w tych wypadkach stosowanie podwójnych standardów wzmacnia bazę zwolenników ekstreamlnych rozwiązań, po obu stronach.

Twarde stanowisko rządu wobec wszelkich aktów bezprawia mogłoby przyspieszyć proces pokojowy. Podobnie jak twarde stanowisko wobec typów pokroju Morela - proces normalizacji stosunkow polsko-żydowskich.

Żeby Cię zdenerwować od samego rana, podaję link do artykułu w Haaretzu. Napisany przez kogoś, kto sam służył na Terytoriach. I widzi wobec tego obecne wydarzenia z trochę bardziej niż Twoja obiektywnej perspektywy.

www.haaretz.com/hasen/spages/596845.html
                          • dana33 Re: dana... 07.07.05, 10:43
                            tego linku nawet nie przeczytam, cepku, bo haaretz to dla mnie naprawde nie
                            gazeta.
                            tak, tak, w innych wyrazales swoje poglady na temat przymykania oczu. na
                            postepowania israelczykow. ja pisze jasno o twoim zamykaniu oczu na
                            postepowania arabow. to wlasnie twoj double standard, cepku. nie krec tutaj, bo
                            jednak moze sie zdarzyc, ze moja noga bedzie silniejsza niz moja sympatia.

zdenerwowac mnie nie mozesz. jutro zaczyna sie shabat i mam 2,5 dnia wolnego.
                            oprocz tego taki nieobjektywny czlowiek jak ty nie moze denerwowac. najwyzej
                            wywolac lekki usmiech politowania.
                            • cepimierz Re: dana... 07.07.05, 10:51
                              dana33 napisała:

> tego linku nawet nie przeczytam, cepku, bo haaretz to dla mnie naprawde nie
                              > gazeta.

No i dobra.

> tak, tak, w innych wyrazales swoje poglady na temat przymykania oczu. na
                              > postepowania israelczykow. ja pisze jasno o twoim zamykaniu oczu na
                              > postepowania arabow.

Jest coś takiego jak przyczyna i skutek. Który z kolei zmienia się w przyczynę. Która daje skutek.

to wlasnie twoj double standard, cepku.

Zgadza się. Zawsze uważałem, że macie wiecej m ozliwości, większe pole manewru, więcej środków. Tylko trzeba chcieć nie mieć za sąsiadów terrorystów, a raczej zwykłych ludzi, przyjaznych i chętnych do współpracy.

nie krec tutaj, bo
                              >
                              > jednak moze sie zdarzyc, ze moja noga bedzie silniejsza niz moja sympatia.

To i niech będzie. Tylko uważaj z nogą, jak będziesz blisko bramki. Bo jeszcze możesz strzelić samobója.

najwyzej
                              > wywolac lekki usmiech politowania.

I na zdrowie.
                          • krystian71 Re: dana... 07.07.05, 10:46
                            no i dales sie zepchnac ze sciezki.
                      • goldbaum Re: dana... 07.07.05, 10:05
                        To jest jak najbardziej logiczne! Problem lezy po twojej stronie. Nie rozumiesz
                        po prostu logiki... koszernej.
                • goldbaum Re: dana... 07.07.05, 09:42
                  dana33 napisała:

> sa inne kraje, w tym rowniez i polska, ktore ukrywaja swoich przestepcow.

Jestem niepoprawnym optymista i ciagle jeszcze mam nadzieje, ze ktorys z
                  hucpiarzy poda wreszcie jakies chocby jedno KONKRETNIE nazwisko przestepcy
                  "ukrywanego" przez Polske, ktory mialby sumieniu zbrodnie podobne do zbrodni
                  Morela i ktore sa poparte podobna liczba dowodow i zeznan bezposrednich swiadkow.
                  Nalezalbym wtedy do pierwszych, ktorzy domagaliby sie jego ujecia i skazania.

A tak?
                • aaki hyhm dana.... 07.07.05, 15:24
                  1. a czy ja kiedykolwiek twierdziłem ,że jestes agentką mossadu, szinbetu czy czegoś tam ? jeśli nawet by tak było to mnie to nie przeszkadza ;-)
                  2. mówienie typu "my robimy żle bo/ale i inni robią żle" może teoretycznie jest słuszne ale moralnie nie do końca etyczne.
                  Nie wykluczam,że jestem idealista/nierealista...
                • rattler Re: dana... 07.07.05, 16:45
                  Masz racje Dana , najpierw nie zrobia porzadek na wlasnym podworku - Towarzysz
                  Stolzman (tak sie sklada ze tez Zyd) ojciec prezydenta Kwasniewskiego byl
                  komendantem podobnego obozu z polskimi patriotami z AK i podziemia. Osobiscie
                  bral udzial w przesluchaniach gdzie setki zameczono , rozstrzelanO lub
                  wywieziono w glab Rosji i cicho sza . Ja od kilku lat ponawiam prosbe o info na
                  ten temat z racji ze moj ojciec tam siedzial i chce sie dowiedziec cos wiecej
                  niestety bez skutku , a IPN nie raczy potwierdzilo ze moje listy doszly.

Zadnego procesu nie bedzie, czy w Polsce czy w Izraelu bo nie jest to w
                  interesie nie tylko zioncow w Izraelu, ale rowniez klice przy korycie w Polsce,
                  bo wielu z nich ma backround i szkielety w szafie jak towarzysz Kwasniewski.

narazie

------------------------------------------

sa inne kraje, w tym rowniez i polska, ktore ukrywaja swoich przestepcow.
                  niemilo to sie slyszy?
              • goldbaum do aaki... 07.07.05, 09:35
                Jak ty mozesz? Zadam ci proste pytanie: Morel przeciez jest Zydem.
                Jak Zyd moze byc czegokolwiek winien?
                • dana33 Re: do aaki... 07.07.05, 09:45
                  ty pod zly adres rzucasz swoja ironie, drzewiecki.... aki wprawdzie nie stoi
                  slepo po stronie zydow, ale rowniez nie stoi slepo przeciw zydom. natomiast dla
                  ciebie drzewiecki i twoich kolesiow, to juz slowo zyd, wszystko jedno czy
                  morderca czy samarytanin, to dziala jak czerwona plachta na byka... mozg to juz
                  ci dawno wysechl, drzewiecki....
                  • goldbaum Re: do aaki... 07.07.05, 09:48
                    jak bedziesz miala cos konkretnego do powiedzenia (poza belkotem) to daj znac.
            • grzegorz1948 Re: I cos Danusiu powiedziala nowego? 07.07.05, 00:50
              Ze jestem prostakiem i antysemita to mowilas juz setki razy.I co dalej?
              A jak jestes przy temacie Gastarbeiter jest obcojezyczny a wiec mozesz go tylko
              spolszczyc ale nie odmienic.
              A co dotyczy Palestynczykow to oni byli tam juz przed 1948rokiem a wiec Zydzi
              sa albo okupantami albo Gastarbeiter u Palestynczykow.Albo znow zrobilem blad
              myslowy?
              www.hagalil.com/archiv/2000/08/kibbuz.htm
              Albo nie zrozumialem tekstu?
              Danus zagraj znowu w slepo!!!!!!!!!!!!!!
              PS.Tekst jest w jezyku niemieckim bo chodzi o emigracje Zydow z Niemiec do
              PALESTYNY i to w okresie Hitlera
        • i-love-2-bike Re: Jeszcze w kwestii Morela. 07.07.05, 01:08
          mmkkll napisał:

> Pytałem o konkrety, czyli o to, czy jest szansa, aby doprowadzić do skazania Mo
          > rela,
          > wytaczając mu proces przed izraelskim sądem. Postanowienie izraelskiego Ministe
          > rstwa
          > Sprawiedliwości mówi jednoznacznie, że kroki, które podjęła strona polska nie d
          > adzą
          > już żadnego efektu. Mi akurat zależy na tym, aby ktoś taki został ukarany, a da
          > lsze
          > kontynuowanie żądania ekstradycji nic nie da. Czasu pozostało niewiele, bo ów
          > stalinowski zbrodniarz niedługo będzie wąchał kwiatki od spodu.

jak juz ci madrze moja podszywka powiedziala to nie nastapi bo i po co? nie po
          to przyjmuja roznych bandytow z calego swiata,zeby ich skazywac za cos,a poza
          tym wiele zydow prawdopodnie sie bardzo cieszy z takiego obrotu sprawy vide nasz
          fredzio54,ktory to uwaza,ze morel to bohater.
          • mmkkll Re: Jeszcze w kwestii Morela. 07.07.05, 01:30
            To, że to podszywka zauważyłem po fakcie. Cały czas pytam o możliwości prawne i nie
            mogę doczekać się odpowiedzi. Może gdyby polska strona wytoczyła mu proces w
            Izraelu, to efekty byłyby jednak odmienne?
            • i-love-2-bike Re: Jeszcze w kwestii Morela. 07.07.05, 01:54
              mmkkll napisał:

> To, że to podszywka zauważyłem po fakcie. Cały czas pytam o możliwości prawne i
              > nie
              > mogę doczekać się odpowiedzi. Może gdyby polska strona wytoczyła mu proces w
              > Izraelu, to efekty byłyby jednak odmienne?

pytac mozesz,ale bedzie to pytanie retoryczne,gdzy jak wiadomo nasza strona
              izraelska lubi siebie przedstawiac jako ofiary a nie jako.....
            • goldbaum Pewnie tak. 07.07.05, 09:51
              mmkkll napisał:

> Może gdyby polska strona wytoczyła mu proces w
              > Izraelu, to efekty byłyby jednak odmienne?

Pewnie tak. Wszyscy swiadkowie zostaliby aresztowani i postawieni przed sadem za
              "antysemityzm".
              • dana33 Re: Pewnie tak. 07.07.05, 09:55
                wiesz drzewiecki, duren to ty jestes nie z tej ziemi.... ty sie nie wstydzisz
                pokazywac twojej glupoty? nie? git. to pokazuj dalej.
                • goldbaum Re: Pewnie tak. 07.07.05, 09:58
                  Od popisywania sie glupota i falszem to jestescie tutaj wy. Nikt wam konkurencji
                  nie zrobi. Powinnas mi byc wdzieczna za to, ze tylko pomagam ukazac ja w calej
                  wyrazistosci i krasie.
    • aaki morel nie zostanie wydany ("argumenty" izraelskie) 06.07.05, 23:37
      1. on nie dopuscił sie tych czynów,o które jest oskarżany ;-)
      2. jesli nawet się dopuścił to dlatego,że wycierpiał bardzo wiele w czasie wojny od nazistów i kolaborantów-polaków więc miał moralne prawo tak czynić ;-
      3. żądanie ekstradycji to antysemicki spisek niemców ;-)
      4. przecież polacy także zabili wielu żydów po wojnie ,a sprawcy tych czynów nie ponieśli kary ;-)
      5. mimo wszystko gdyby ktoś miał jeszcze jakieś watpliwości to patrz ponownie pkt 1.
      wstyd.....

• mmkkll Re: morel nie zostanie wydany ("argumenty" izrael 07.07.05, 00:01
        Ad. 3 : Polaków i nazistów prędzej.
        • aaki Re: morel nie zostanie wydany ("argumenty" izrael 07.07.05, 00:05
          od polaków i kolaborujących z polakami niemców,a czyny morela były tylko odreagowaniem wczesniejszej sytuacji więc nie można go potępić ;-)
          • mmkkll Re: morel nie zostanie wydany ("argumenty" izrael 07.07.05, 00:12
            > od polaków i kolaborujących z polakami niemców
            Już mówiłem, że od Polaków oraz nazistów ;). Nie każdy nazista to Niemiec i nie
            każdy Niemiec to nazista ;). Tak więc nie projektuj naszych narodowych wad oraz
            zbrodni nazistów na naród niemiecki ;).
            • aaki Re: morel nie zostanie wydany ("argumenty" izrael 07.07.05, 00:23
              a więc wycierpiał od złych,antysemickich polaków i od złych,kolaborujących z z tymi polakami niemców-nazistów
              • junyj.chimik Nie. Wycierpiał od Polaków i nazistów. 07.07.05, 00:28
                • marysia57 Re: Nie. Wycierpiał od Polaków i nazistów. 07.07.05, 05:19
                  OFICIALNY ZYCIORYS MORELA W ARCHIWUM INSTYTUTU PAMIECI
                  NARODOWEJ.

Urodził się 15 XI 1919 r. we wsi Garbów w pow. Lublin. Pochodził z żydowskiej
                  rodziny. Wraz z trzema braćmi pomagał prowadzić ojcu niewielką piekarnię,
                  jednak ze względu na złe warunki materialne już rok później Salomon Morel
                  wyjechał do ciotki, do Łodzi w poszukiwaniu pracy. Tam podjął pracę w firmie
                  konfekcyjnej i pracował jako ekspedient. Po wybuchu wojny wrócił do rodziców do
                  Garbowa. Chcąc uniknąć pobytu w getcie, rodzina Morelów musiała się ukrywać. Z
                  początkiem 1942 r. Salomon wraz z bratem Izaakiem i innymi kolegami założył
                  grupę, która okradała pobliskie wioski. W czasie jednego z napadów grupa
                  została ujęta przez partyzantów AL. Salomon cała winę zrzucił na starszego
                  brata, unikając w ten sposób ukarania. W 1943 r. Salomon wstąpił do
                  parczewskiej partyzantki gdzie służył w batalionie im. Hołody, w którym
                  wykonywał głównie prace gospodarcze.

Jeszcze w tym samym roku zginął brat - Izaak. Ostatni z braci - Józef zaginął w
                  czasie okupacji przeprawiając się do ZSRR. Morel pomagał przeprowadzać
                  przedstawicieli Krajowej Rady Narodowej z Lasów Parczewskich za Bug, latem 1944
                  roku organizował w Lublinie Milicję Obywatelską. Następnie został przydzielony
                  do służby w charakterze naczelnika więzienia na Zamku w Lublinie, gdzie
                  więziono żołnierzy AK, później pracował w Tarnobrzegu. 15 III 1945 r. Morel
                  został naczelnikiem Obozu P10:22 2001-10-16racy w Świętochłowicach. Był znany z
                  nieludzkiego traktowania więźniów. Po likwidacji obozu w Świętochłowicach Morel
                  pełnił funkcję naczelnika w więzieniach w Opolu, Katowicach, Raciborzu i
                  Jaworznie. Pracę w więziennictwie zakończył w maju 1968 r. na stanowisku
                  komendanta więzienia w Katowicach. Służbę ukończył w stopniu pułkownika. W
                  czasie pracy kształcił się w Katowickim Gimnazjum Z.M.P., w którym w 1949 r.
                  zdał maturę. W 1958 r. rozpoczął naukę na studiach zaocznych Wydziału Prawa
                  Uniwersytetu Wrocławskiego. W końcu 1964 r. obronił pracę magisterską
                  pt. "PRACA WIĘŹNIÓW I JEJ ZNACZENIE." Salomom Morel został odznaczony Krzyżem
                  Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, a także Złotym Krzyżem Zasługi.

Do 1992 r. Salomon Morel mieszkał w Katowicach. W lutym 1990 roku Główna
                  Komisja Badania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Warszawie Oddział w
                  Katowicach rozpoczęła badanie tematu Obozu Pracy w Świętochłowicach - Zgodzie,
                  a 10 lipca 1992 roku wszczęła śledztwo w tej sprawie. W tym samym roku Salomon
                  Morel wyemigrował do Izraela. Aktualnie śledztwo jest kontynuowane przez
                  Komisję Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu O/Katowice, a w jego toku
                  badane są także i inne wątki związane z tematem.

----------------------------------------------------------------------------
      • goldbaum Re: morel nie zostanie wydany ("argumenty" izrael 07.07.05, 09:43
        aaki napisała:

> 1. on nie dopuscił sie tych czynów,o które jest oskarżany ;-)
        > 2. jesli nawet się dopuścił to dlatego,że wycierpiał bardzo wiele w czasie woj
        > ny od nazistów i kolaborantów-polaków więc miał moralne prawo tak czynić ;-
        >
        > 3. żądanie ekstradycji to antysemicki spisek niemców ;-)
        > 4. przecież polacy także zabili wielu żydów po wojnie ,a sprawcy tych czynów n
        > ie ponieśli kary ;-)
        > 5. mimo wszystko gdyby ktoś miał jeszcze jakieś watpliwości to patrz ponownie
        > pkt 1.
        > wstyd.....
        >

Piszesz jak prawdziwy Zyd!
      • w0man29 Re: morel nie zostanie wydany ("argumenty" izrael 07.07.05, 16:14
        a wszyscy Żydzi to ofiary zagłady ..
    • esterka_cichodajka Wystepowanie z wnioskami do Izraela 07.07.05, 02:52
      mija sie z celem.
      Izrael nigdy nie przyzna Polakom racji.
      Ich zbrodniarze sa usprawiedliwieni!
      Niewazne czy klamali w swoich zyciorysach jak Morel czy Kosinski.
      Ich zdaniem oszukac goja, to nie grzech. To tylko sprytna gra z przeciwnikami
      ich pogladow. Prawo nie ma tu nic do rzeczy.
    • silesius.funkulo Koniec staran o ekstradycje 07.07.05, 07:11
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050707/kraj/kraj_a_16.html
      ...co oznacza ni mniej ni wiecej jak koniec zajmowaniem sie Morelem w ogole ze
      strony polskiej dyplomacji, jak slusznie zreszta tytuuje Rzepa. Jedyne co mozna
      jeszcze zrobic to odebrac temu skurwysynowi polska emeryture, ale to
      wymaga zmiany ustawy, na co szansa jest dopiero po wyborach.

A mozliwosc procesu w Erecu mozna miedzy bajki wlozyc. Juz samo uzasadnienie
      tamtejszego MS potwierdza jeno, iz jest to panstwo wyznaniowe przekladajace
      talmudyczne dogmaty o zydowskim wybranstwie na litere prawa. O przeinaczaniu
      przezen historii juz nie wspomniajac.

• goldbaum Najlepsze jest to 07.07.05, 09:47
        ze oni ciagle i ciagle nie moga zrozumiec, dlaczego na swiecie ciagle rosnie
        antysemityzm :-)
    • samsone Czy tego Morela mozna zjesc. 07.07.05, 09:56
      Bo go tutaj ktos tak bardzo stara sie sprzedac.
      • cepimierz Re: Czy tego Morela mozna zjesc. 07.07.05, 10:01
        Musisz sprawdzić, czy ma świadectwo koszerności. Wygląda na to, że je otrzymał.

Mozesz skonsumować.

Smacznego.
        • samsone Re: Czy tego Morela mozna zjesc. 07.07.05, 10:36
          A jak go ugotowac....? Z cous.cuosemem
          • cepimierz Re: Czy tego Morela mozna zjesc. 07.07.05, 10:38
            Jak najbardziej.

Tylko nie dostań po nim niestrawności.
      • goldbaum Pomysl nie bylby najgorszy 07.07.05, 10:07
        Zamiast zabiegac o ekstradycje Morela trzeba bylo go kupic.
        Niegramotni ci nasi prawnicy. Nie wiedza, ze u koszernych wszystko jest tylko
        kwestia ceny...
        • dana33 Re: Pomysl nie bylby najgorszy 07.07.05, 10:34
          drzewiecki, zlotko.... kazdy twoj wpis to wpis antysemity, wg wszelkich regul
          widzianych rpzez swiat.... ty nic, tylko potwierdzasz twoj prymitywizm, kazdym
          twoim slowem....
          cos ci powiem, drzewiecki, wole byc koszerna tysiac razy, niz takim nedznym
          gojem, jak ty.
          • samsone Re: Pomysl nie bylby najgorszy 07.07.05, 10:38
            Dziwne ze antysemita Kristian znikl i sie wojo1111 pojawil o drzewach nie mowiac.
            • krystian71 [...] 07.07.05, 10:44
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • krystian71 [...] 07.07.05, 11:27
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • goldbaum co ci tak nie w smak koszerna? 07.07.05, 11:09
            moja ogolna opinia o koszernych w kwestii sprzedac-kupic? Jest o wiele bardziej
            kwalifikowana niz twoja opinia o polskich sadach.

A antysemitow to wy tu rzeczywiscie naprodukowaliscie. Mozesz koszerna poklepac
            z uznaniem siebie i cala ta reszte fredziow i jareczkow z daleka po ramieniu.
            • krystian71 Re: co ci tak nie w smak koszerna? 07.07.05, 11:22
              jesli zalozymy , ze o to wlasnie im chodzi-wyrazy uznania sie naleza , pelen
              profesjonalizm.

goldbaum napisał:

A antysemitow to wy tu rzeczywiscie naprodukowaliscie. Mozesz koszerna poklepac
              > z uznaniem siebie i cala ta reszte fredziow i jareczkow z daleka po ramieniu.

• fredzio54 Re: Jeszcze w kwestii Morela. 07.07.05, 16:29
      szkoda ze bylo za malo niemiec
      • mmkkll Re: Jeszcze w kwestii Morela. 07.07.05, 16:54
        Było przede wszystkim "za duzo polak", fredziu. I o to mi chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka