Dodaj do ulubionych

Pytanie dotyczące krajów islamskich

IP: *.pl 19.09.01, 22:00
Mam prośbę do kolegów, którzy pochodzą z krajów arabskich albo po prostu wiedzą
więcej o państwach islamskich. Czy rzeczywiście jest tak, że islam ma
decydujący wpływ na myśli i zachowania ludzi tam żyjących? W końcu w naszym,
tzw. katolickim kraju, bardzo wielu ludzi wierzących na codzień specjalnie się
nie przejmuje zasadami religii, najwyższe funkcje sprawują nie-katolicy
(ateista Kwaśniewski, ewangelik Buzek, ateista Balcerowicz), itp. Więc jak to
jest z tym islamem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Muslim Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: *.*.*.* 19.09.01, 22:55
      Gość portalu: Ryszard napisał(a):

> Mam prośbę do kolegów, którzy pochodzą z krajów arabskich albo po prostu wiedzą
      >
      > więcej o państwach islamskich. Czy rzeczywiście jest tak, że islam ma
      > decydujący wpływ na myśli i zachowania ludzi tam żyjących? W końcu w naszym,
      > tzw. katolickim kraju, bardzo wielu ludzi wierzących na codzień specjalnie się
      > nie przejmuje zasadami religii, najwyższe funkcje sprawują nie-katolicy
      > (ateista Kwaśniewski, ewangelik Buzek, ateista Balcerowicz), itp. Więc jak to
      > jest z tym islamem?

to zalezy od krajow
      turcja to nie pakistan.....
      ludzie tak w innych krajach na swiecie dziela sie na wierzacych i nie wierzacych
      wsrod wierzacych masz praktykujacych i mniej praktykujacych lub nawet nie
      praktykujacych
      tak samo jak w polsce wiekszosc chodzi do kosciola raz w tygodnie
      mam nawet znajomy ktory dwa razy dzienie
      jak i mam kolega ktory dawno nie byl
      nie ma regul!

• Gość: Habibti Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: 49.108.205.* 19.09.01, 23:38
        Islam to religja dla fanatykow. Posluguje sie tylko i wylacznie przemoca i
        mordowaniem.
    • Gość: Habib Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: *.chello.pl 19.09.01, 23:01
      Generalnie w krajach Islamskich religia zajmuje bardzo ważną rolę. O ile w
      Polsce taki kardynał może co najwyżej komentować, o tyle w świecie Islamu jego
      odpowiednik ma pełnię władzy.
      To prawda, życie zupełnie podporzadkowane jest religii.
      Wszelkie łamanie nakazów religii jest natychmiast surowo karane <chodź to się
      powoli zmienia, idzie ku lepszemu>.
      Zależy też o których krajach Islamskich mowa. Wiadomo, że np. w Turcji panuje
      <chyba> pełna wolność religijna, podczas gdy w Afganistanie talibowie zapędzają
      ludzi jak bydło - batem - do meczetów.
      Zastanawia mnie jednak, czy takie podporzadkowanie <Islam = "podporządkowanie">
      religii nastąpiło ze strony wierzących, czy też zasady Islamu jako takie to
      wymuszają.
      • Gość: Allah Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: 191.189.28.* 19.09.01, 23:41
        Islam to dyktatura. Nie przeszczeganie Islamu grozi kara smierci.
        • Gość: Habib Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: *.chello.pl 20.09.01, 00:07
          A byłeś kiedyś w kraju Islamskim?
          • Gość: muslim Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: *.chartertn.net 20.09.01, 00:11
            A bylem.
            • Gość: Habib Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: *.chello.pl 20.09.01, 00:12
              To pytanie do "allaha", ja wiem, że byłeś :)))
              • Gość: harem Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: 202.74.46.* 20.09.01, 00:17
                Widzisz glupku jak latwo dajesz sie nabrac?
    • Gość: prawda Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: 186.185.228.* 19.09.01, 23:44
      A kiedy miną święte miesiące,
      wtedy zabijajcie bałwochwalców,
      tam gdzie ich znajdziecie;
      chwytajcie ich, oblegajcie
      i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!
      • Gość: Habib Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: *.chello.pl 20.09.01, 00:07
        Co to ma wspólnego z pozycją, jaką zajmuje religia?
    • Gość: ARABKA Re: Pytanie dotyczące krajów islamskich IP: 10.128.133.* / *.acn.pl 20.09.01, 11:08
      Gość portalu: Ryszard napisał(a):

> Mam prośbę do kolegów, którzy pochodzą z krajów arabskich albo po prostu wiedzą
      >
      > więcej o państwach islamskich. Czy rzeczywiście jest tak, że islam ma
      > decydujący wpływ na myśli i zachowania ludzi tam żyjących? W końcu w naszym,
      > tzw. katolickim kraju, bardzo wielu ludzi wierzących na codzień specjalnie się
      > nie przejmuje zasadami religii, najwyższe funkcje sprawują nie-katolicy
      > (ateista Kwaśniewski, ewangelik Buzek, ateista Balcerowicz), itp. Więc jak to
      > jest z tym islamem?

Ja jestem takiego zdania co Muslim. Oczywiscie religia pelni wazna role w zyciu
      muzulmanina, ale so praktykujacy i nie praktykujacy, wiec chyba to zalezy od
      kraju i ludzi w nim zyjacych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka