Dodaj do ulubionych

Relacje polsko-zydowskie - Lekcja # 1

10.09.05, 15:57
Na poczatku musze zaznaczyc ze musialem wychodzic ogladajac ten film
("Hiding and Seeking")wiec w moim streszczeniu moga byc jakies niescislosci -
Sprawa ma sie tak , w czasie wojny polska rodzina ukrywala zydowska przez dwa
lata ryzykujac wlasnym zyciem

Po wojnie Zydzi wyemigrowali do US i sprawa poszla by w zapomnienie gdyby nie
syn uratowanego Zyda , ktory postanowil odwiedzic rodzinne strony ojca nie
mogac zrozumiec jego nienawisci do gojow , szczegolnie Polakow , nie
wylaczajac tych ktorzy uratowali mu zycie. Jedna scena fimu warta
zapamietania, kiedy wnuczek zadaje mu pytanie czy w podobnych okolicznosciach
narazal by sie zeby ratowac swoich zbawcow , odpowiedzial bez zastanowienia
"nie" tonem co do ktorego nie ma watpliwosci dlaczego przez 60 lat nigdy nie
zainteresowal sie czy jego zbawcy zyja , nie wspominajac o wdziecznosci .

Film warty obejrzenia , szczegolnie dla tych , ktorzy maja watpliwosci na
temat relacji polsko-zydowskich ,...

uklony

Ps. Nie wiem dlaczego , ale Rifka , zona autora fimu , wypisz , wymaluj z
wygladu kojarzy mi sie z nasza dana - Nie tylko z wygladu :)))

============================================================================

Menachem's father felt so strongly that, after coming to America, he gave up
a good job in upstate New York and moved to Brooklyn so he could raise his
family in an Orthodox environment. In the film he unapologetically expresses
his antipathy to non-Jews, especially the Christian Poles who, in his view,
had a hand in the camps and murders of his family and other Jews. When
Menachem's explains to his father-in-law, Chaim, that he and Rifka are taking
Tzvi Dovid and Akiva to Poland to seek the family's history, the old man
warns Menachem against going to Poland, saying that all Poles are dangerous
and treacherous. (Yet in an eerily touching moment, Menachem's wheelchair-
bound father remembers exactly his old address in Poland as his "home," which
he belatedly wants to see again.)

www.pbs.org/pov/pov2005/hidingandseeking/about.html

Obserwuj wątek
    • arap1 [...] 10.09.05, 16:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • i-love-2-bike Re: Relacje polsko-zydowskie - Lekcja # 1 10.09.05, 16:25
      wystarczy popatrzec jak zydzi tutaj piszacy odnosza sie do tych,ktorzy z nimi
      sie nie zgadzaja,aby zrozumiec ich mentalnosc. dla nich kazdy kto ich po nogach
      nie caluje to wrog,a pamiec ludzka jest bardzo krotka,szczegolnie jak juz nikogo
      nie potrzebujesz. ja nie mam najmniejszej watpliwosci,ze gdyby sytuacja sie
      odwrocila to nikt polakom by nie pomogl,bo i nie pomaga nawet za to co zrobili
      dla innych.i jeszcze jedno czego mozesz spodziewac sie po ludziach,ktorzy
      odrzucaja dziela artystow kiedys tam w zamierzchlych czasach ich krytykujach.
      ktos kto zyje za murem w wiezieniu nabiera mentalnosci straznika.
      • arap1 Re: Relacje polsko-zydowskie - Lekcja # 1 10.09.05, 16:37
        jakos nie czujemy sie za murem wezienia...jezdzimy po calym swiecie...to ze nam
        dano nam B.W to bydlo mu....m za morde trzymac ....ty sama polakom pomagasz???
        patriotka niedorobiona ciekawe...ile dolcow wyslalas na odbudowe P.L ..he..he
        ZYDZI wysylaja do ISRAELA...co sie nazywa SOLIDARNOSC z NARODEM...a nie ta
        solidarnosc gdanska z pojacem WALESA na czele
        • jabez Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 17:36
          arap1 napisał:

> e...ile dolcow wyslalas na odbudowe P.L ..he..he
          > ZYDZI wysylaja do ISRAELA...co sie nazywa SOLIDARNOSC z NARODEM...a nie ta
          > solidarnosc gdanska z pojacem WALESA na czele

Nasza polska solidarnosc zauwazylem w Chicago-Jackowo ,
          stali sobie chlopasie i rozmawiali komu cos skubnac , co drugie slowo
          to przeklenstwo typu k...a i ch.. , psioczyli przede wszystkim
          na Zydow i ... murzynow , siedzac na zasilkach socjalnych doja wode
          i trzaskaja sie juz nie tylko miedzy soba , a w niedziele ida do kosciolka
          tak jak na wsi razem i razem wychodza , a potem to znowu obiad i woda
          i trzeskanie po mordach .
          Wstyd .
          Najgorsze w tym wszystkim , ze dla wiekszosci Polakow krytyka jest
          jednoczesnie obraza .
          Stad sie nie dziwie ze nie mozna wyjsc z tego blota , najlepiej
          powiedziec : Zyd winny ze dostalem(am) biegunki .

P.S. A.Einstein -Zyd
          L.Strauss -Zyd
          JEZUS -ZYD

• rattler Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 17:58
            A co ty tam robisz ??? Przeciez Jackowo to punkt docelowy 'turystow' na saxach
            oraz miejsce zbiorki zulikow i nieudacznikow - Zabladziles sierotko , czy nie
            mial ci kto wytlumaczyc , ze poza Jackowem tez ludziska zyjom ?

Na temat postu i zydowskiej wdziecznosci oczywiscie nie masz nic do powiedzenia
            he, he, to by tlumaczylo ktos ty za jeden - Ty tylko zakupy tam robisz :)))

narazie

-------------------------------------------

Nasza polska solidarnosc zauwazylem w Chicago-Jackowo
            • jabez Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 18:10
              rattler napisał:

> A co ty tam robisz ??? Przeciez Jackowo to punkt docelowy 'turystow' na
              saxach
              > oraz miejsce zbiorki zulikow i nieudacznikow - Zabladziles sierotko , czy nie
              > mial ci kto wytlumaczyc , ze poza Jackowem tez ludziska zyjom ?
              >
              > Na temat postu i zydowskiej wdziecznosci oczywiscie nie masz nic do
              powiedzenia
              > he, he, to by tlumaczylo ktos ty za jeden - Ty tylko zakupy tam robisz :)))
              >
              > narazie
              >
              > -------------------------------------------
              >
              > Nasza polska solidarnosc zauwazylem w Chicago-Jackowo

Zakupow nie robilem .
              Nie pojade do czikago .
              Najczesciej bywam kolo Harrisburg'a .

Co do Zydow , owszem moge tobie napisac .
              Moji znajomi z Izraela wysylaja pieniadze do Polski na cele dobroczynne
              m.in. na osrodek dla ludzi uzaleznionych od narkotykow , a takze
              na cele restauracjne zabytkowych objektow , nie wysylaja na Auschwitz .
              Takich ludzi jest wiele w Izraelu , ale w Polsce nie mozna o tym mowic ,
              bo zakonczyloby sie to tragedia roznych typow jak rydzyk i jankowski .

• explicit Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 20:44
                Zydowska hojnosc rowna sie zydowskiej hutzpie , ktora znamy z autopsji - W
                ubieglym tygodniu chwalili sie ze po tygodniu uzbierali az $ 600 tys na ofiary
                Katriny , biorac pod uwage ze zyje tu prawie 3 miliony Zydow nietrudno szybko
                na palcach przeliczyc ich hojnosc na centy :)

Inna zrodla podaja podobna sume z adnotacja , ze na pomoc zydowskim ofiarom .

Pomniki , muzea pamieci Holokaustu w ktorych uwzglednia sie wylacznie zydowskie
                straty w ludziach buduje sie w Stanach i na swiecie nie z zydowskich skladek a
                za pieniadze podatnika w danych krajach - W Berlinie wlasnie skonczono i oddano
                z hukiem do uzytku , w W-wie w trakcie budowy ,...

Szczodrosc Zydow z USA w pomocy Israel'owi nie zna granic , (z tym sie zgadzam
                bo az KILKA MILIARDOW rocznie) zwlaszcza ze pochodzi z tax deductible donacji
                Zydow i wydebionych szantazem od korporacji darow w formie : Wyposazenia szkol
                szpitali , przedszkoli , sierocincow , czy innych zydowskich organizacji ,...

Ta legendarna "zydowska hojnosc" jest realna kosztem naszego skarbu panstwa ,
                ktore trzeba uzupelnic podwyzszajac podatki przecietnego six-pack Joe , ktory
                bez tego wymuszonego gestu i tak robi bokami .

Pokaz mi jedna organizacje zydowska ktora pomaga gojom , a ja ci pokaze setke
                innych , ktore zamuja sie ich dojeniem ,...

uklony

==============================================================================

Moji znajomi z Izraela wysylaja pieniadze do Polski na cele dobroczynne
                m.in. na osrodek dla ludzi uzaleznionych od narkotykow , a takze
                na cele restauracjne zabytkowych objektow , nie wysylaja na Auschwitz .
                Takich ludzi jest wiele w Izraelu , ale w Polsce nie mozna o tym mowic ,
                bo zakonczyloby sie to tragedia roznych typow jak rydzyk i jankowski .
                • polski_francuz Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 21:40
                  No co do forsy to mozna by sie raczej z toba zgodzic. I Izrael i Zydzi sa
                  niezwykle biegli w finansach. I niewielu ich chyba jest w stanie wyrolowac.
                  Chinczycy moze?

PF
              • rattler Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 22:43
                Ja rowniez !!! Nie nadstawiaj lba za Zyda i nie oczekuj wdziecznosci . Po tym
                filmie moge dodac jeszcze , ze zdarzaja sie wyjatki - Nawet wsrod Zydow .

narazie

------------------------------------------

• i-love-2-bike Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 18:49
            jabez napisał:

> arap1 napisał:
            >
            > > e...ile dolcow wyslalas na odbudowe P.L ..he..he
            > > ZYDZI wysylaja do ISRAELA...co sie nazywa SOLIDARNOSC z NARODEM...a nie t
            > a
            > > solidarnosc gdanska z pojacem WALESA na czele
            >
            > Nasza polska solidarnosc zauwazylem w Chicago-Jackowo ,
            > stali sobie chlopasie i rozmawiali komu cos skubnac , co drugie slowo
            > to przeklenstwo typu k...a i ch.. , psioczyli przede wszystkim
            > na Zydow i ... murzynow , siedzac na zasilkach socjalnych doja wode
            > i trzaskaja sie juz nie tylko miedzy soba , a w niedziele ida do kosciolka
            > tak jak na wsi razem i razem wychodza , a potem to znowu obiad i woda
            > i trzeskanie po mordach .
            > Wstyd .
            > Najgorsze w tym wszystkim , ze dla wiekszosci Polakow krytyka jest
            > jednoczesnie obraza .
            > Stad sie nie dziwie ze nie mozna wyjsc z tego blota , najlepiej
            > powiedziec : Zyd winny ze dostalem(am) biegunki .
            >
            > P.S. A.Einstein -Zyd
            > L.Strauss -Zyd
            > JEZUS -ZYD
            >

widocznie jabezie kobitka nie byla zbyt hot,skoro mysli ci sie placza na drugi dzie.
            1. k.. i ch.. to reguralnie wywalaja z siebie owi uwielbiani przez ciebie zydzi
            polscy z izraela,lacznie z ich kobietami. po drugie polonia amerykanska pomaga
            polsce i to sporo,jesli o tym nie wiesz tos duren lub cymbal,take your pick.
            zobacz kto to jest chociazby pani piasecka-johnson,jesli tego nazwiska nie
            znasz,zobacz kto lozy na rozne sierocince,pomaga powodzianom,szkolom,kosciolom
            ,zaklada businesy et., a potem otwieraj swa buzie na temat polonii z jackowa.
            swoja droga wcale sie nie dziwie,ze wielu z nas takiej milej holotki polskiej
            twego typu,ktora to obrabia nam tylek z zazdrosci jak moze,znac nie chce bo i po
            co sobie rece brudzic o jakies nieudane szmatlawce z polamanymi nogami,ktore sie
            slabo zrastaja.
            ps. polonia jest jaka jest,ale najgorsze sa te polskie chamy,ktore smaruja tylek
            wlasnym rodakom podlizujac sie sluzalczo innym,tych co wlasnie polakow maja
            gleboko...
            • jabez Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 19:09
              i-love-2-bike napisała:

> jabez napisał:
              > Zyd
              > >> >
              >
              > widocznie jabezie kobitka nie byla zbyt hot,skoro mysli ci sie placza na
              drugi
              > dzie.
              > 1. k.. i ch.. to reguralnie wywalaja z siebie owi uwielbiani przez ciebie
              zydzi
              > polscy z izraela,lacznie z ich kobietami. po drugie polonia amerykanska pomaga
              > polsce i to sporo,jesli o tym nie wiesz tos duren lub cymbal,take your pick.
              > zobacz kto to jest chociazby pani piasecka-johnson,jesli tego nazwiska nie
              > znasz,zobacz kto lozy na rozne sierocince,pomaga powodzianom,szkolom,kosciolom
              > ,zaklada businesy et., a potem otwieraj swa buzie na temat polonii z jackowa.
              > swoja droga wcale sie nie dziwie,ze wielu z nas takiej milej holotki polskiej
              > twego typu,ktora to obrabia nam tylek z zazdrosci jak moze,znac nie chce bo i
              p
              > o
              > co sobie rece brudzic o jakies nieudane szmatlawce z polamanymi nogami,ktore
              si
              > e
              > slabo zrastaja.
              > ps. polonia jest jaka jest,ale najgorsze sa te polskie chamy,ktore smaruja
              tyle
              > k
              > wlasnym rodakom podlizujac sie sluzalczo innym,tych co wlasnie polakow maja
              > gleboko...

Rachelcio , udowodnilas znowu swoj katolicyzm w sytlu jankowskiego
              i rydzyka .
              Mylisz sie gleboko z tym ze ,sluzalczo, i polakow naja gleboko w ..
              Napisalem tobie ze tak nie jest .
              Poza tym konstruktywna krytyka jest blogoslawienstwem , jezeli sie ja przyjmie.
              • i-love-2-bike Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 20:19
                jabez napisał:

>
                > Rachelcio , udowodnilas znowu swoj katolicyzm w sytlu jankowskiego
                > i rydzyka .
                > Mylisz sie gleboko z tym ze ,sluzalczo, i polakow naja gleboko w ..
                > Napisalem tobie ze tak nie jest .
                > Poza tym konstruktywna krytyka jest blogoslawienstwem , jezeli sie ja przyjmie
                > .

ty mi tu nie rachelciuj polski chamanie.czlowiek okazal ci sympatie,jak lkales z
                powodu zlamanej nogi,tylko po to,zebys mnie chamstwem i plugawstem opluwal na
                kazdym wpisie co dzien. jedes typowy polski prostak z brudnymi paluchami,a
                takich omijam z daleka,bo na szczescie nigdy nie musialam sie z takimi
                zadawac.wole tych z jackowa jak ich tam nazywasz,oni nie boja sie pracy ani
                wyzwania jakim jest zycie w obcym panstwie,ale nie szanuje tych polskich
                chamoli,ktorzy to sami z brudu wyrosli a udaja strasznie mundrych.
                • jabez Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 20:35
                  i-love-2-bike napisała:

> jabez napisał:
                  >
                  .
                  >
                  > ty mi tu nie rachelciuj polski chamanie.czlowiek okazal ci sympatie,jak
                  lkales
                  > z
                  > powodu zlamanej nogi,tylko po to,zebys mnie chamstwem i plugawstem opluwal na
                  > kazdym wpisie co dzien. jedes typowy polski prostak z brudnymi paluchami,a
                  > takich omijam z daleka,bo na szczescie nigdy nie musialam sie z takimi
                  > zadawac.wole tych z jackowa jak ich tam nazywasz

Hi , ty bylas szybsza w opluwaniu , no i nie uzywalem epitetow !
                  Moje palce hmmm ! Sa czyste zadbane , chocíaz ciezko pracuje !

,oni nie boja sie pracy ani
                  > wyzwania jakim jest zycie w obcym panstwie

Nie zauwazylem jak sie zabieraja do pracy !

,ale nie szanuje tych polskich
                  > chamoli,ktorzy to sami z brudu wyrosli a udaja strasznie mundrych.

Nazywaj mnie jak chcesz , napisalem to co jest prawda .

Przeciez mozna konstruktywnie pisac , czy musza byc epitety ?
                  Czy rzeczywiscie musi nas dzielic poglad na Zydow ?
                  Polecam Biblje i Stary i Nowy Testament .

• i-love-2-bike Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 20:43
                    jabez napisał:

>
                    >
                    > Nazywaj mnie jak chcesz , napisalem to co jest prawda .
                    >
                    > Przeciez mozna konstruktywnie pisac , czy musza byc epitety ?
                    > Czy rzeczywiscie musi nas dzielic poglad na Zydow ?
                    > Polecam Biblje i Stary i Nowy Testament .

ty nie udawaj glupiego. chyba pamietasz co i jak piszesz na czyj temat. ja
                    ciebie nie atakowalam pierwsza,a mam takie a nie inne poglady,ktore zwykle
                    wypowiadam w sposob cywilizowany w przeciwienstwie do ciebie,ktory mi d..
                    obrabiasz na kazdym wpisie. ty sobie mozesz polecac dzem z musztarda komu tylko
                    ci sie podoba,ale ja nie prosze o rade,szczegolnie od takiego einsteina jak ty.
                    w tej chwili dzieli nas cos wiecej niz poglady na tematy polityczne,mysle,ze
                    jeli ktos jest dla ciebie zyczliwy to nie nalezy go opluwac tylko dlatego,ze
                    mysli inaczej niz ty. chyba slyszales,ze palenie czarownic i wiek sredni juz
                    daaawno przeszly. widac jak w polsce podchodzicie do
                    tolerancji,wielonarodowosci,czy roznicy w opniii. przede wszystkim jestes
                    lojalny w stosunku do jednej grupy ludzi,a drugich masz gdzies,a w dodatku ci
                    sie wydaje,ze wlasnie ta opluwana przez ciebie grupa ludzi powinna takim jak
                    tobie pomagac. nie boj bidy polaku,ja pomagam,ale tym,ktorzy tego potrzebuja i
                    na te pomoc zasluguja a nie tym czerwonym burzujom,do ktorych ty nalezysz.
                    >
                    >
                    >
                    >
                    • jabez Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 21:13
                      i-love-2-bike napisała:

> jabez napisał:
                      >
                      > >
                      > >
                      > > Nazywaj mnie jak chcesz , napisalem to co jest prawda .
                      > >
                      > > Przeciez mozna konstruktywnie pisac , czy musza byc epitety ?
                      > > Czy rzeczywiscie musi nas dzielic poglad na Zydow ?
                      > > Polecam Biblje i Stary i Nowy Testament .
                      >
                      > ty nie udawaj glupiego. chyba pamietasz co i jak piszesz na czyj temat. ja
                      > ciebie nie atakowalam pierwsza,a mam takie a nie inne poglady,ktore zwykle
                      > wypowiadam w sposob cywilizowany w przeciwienstwie do ciebie,ktory mi d..
                      > obrabiasz na kazdym wpisie. ty sobie mozesz polecac dzem z musztarda komu
                      tylko
                      > ci sie podoba,ale ja nie prosze o rade,szczegolnie od takiego einsteina jak
                      ty.

Ej Rachelcio , wlasnie w tym sek ze wypowiadasz sie w sposob "cywilizowany"
                      tylko co pod tym terminem rozumiesz ?

> w tej chwili dzieli nas cos wiecej niz poglady na tematy polityczne,mysle,ze
                      > jeli ktos jest dla ciebie zyczliwy to nie nalezy go opluwac tylko dlatego,ze
                      > mysli inaczej niz ty. chyba slyszales,ze palenie czarownic i wiek sredni juz
                      > daaawno przeszly. widac jak w polsce podchodzicie do
                      > tolerancji,wielonarodowosci,czy roznicy w opniii. przede wszystkim jestes
                      > lojalny w stosunku do jednej grupy ludzi,a drugich masz gdzies,a w dodatku ci
                      > sie wydaje,ze wlasnie ta opluwana przez ciebie grupa ludzi powinna takim jak
                      > tobie pomagac. nie boj bidy polaku,ja pomagam,ale tym,ktorzy tego potrzebuja i
                      > na te pomoc zasluguja a nie tym czerwonym burzujom,do ktorych ty nalezysz.

Po pierwsze juz raz napisalem ze , nie jestem czerwony (a to moja droga
                      powinnas wyczytac z moich postow ) , jestem troche na prawo od centrum !
                      Po drugie pomagam tak samo jak Ty .
                      Czy ktos wie o tym jak Ty ,albo ja pomagam ?
                      Nie ! I tak samo jest z tymi ,ktorych tak zawziecie zwalczasz .
                      I mysle ze tak lepiej , ja nie jestem z tych ,ktorzy sie lubia afiszowac!
                      Tylko po co ta nienawisc , przecie Jezus powiedzial :" a milosci bym nie mial".
                      Czyz nie warto sprowokowac do czytania Biblii ?
                      Jak daleko jest KK od nauki Jezusa oddalony ,moge Tobie przykladow dac
                      bez miary .
                      Stad tez odszedlem od kosciola katolickiego , poniewaz nie dziala na gruncie
                      Biblii !
                      A poza tym ma wujka ,ktory jest ksiedzem katolickim i wiem jak wyglada
                      od "podszewki" zycie ksiezy !
                      Po trzecie nie opluwalem Ciebie w chamski sposob !
                      Chamski sposob masz Ty .
                      Zycze Tobie konstruktywniejszych postow .

• i-love-2-bike Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 21:20
                        jabez napisał:

>
                        > Zycze Tobie konstruktywniejszych postow .

sluchaj mnie nie obchodzi w co ty wierzysz,wiara to sprawa intymna i nie powinno
                        sie nia obnosic na forum. z drugiej strony wiara nie jest namacalna tylko
                        duchowa i jesli ja mialabym nie wierzyc bo jakis czlowiek ja schanbil,to znaczy
                        ,ze sama nie rozumiem jej idei. po drugie chyba pamietasz jakich slow uzywales w
                        stosunku do mnie,jesli nie to polecam wyszukiwarke,mnie nie bawia te wszystkie
                        cytowania,ale mam dosc dobra pamiec.a jesli chodzi o krytyke innych i
                        konstruktywnosc radze zaczac od siebie,kazdemu z nas pomoze mala tolerancja i
                        kultura slowa w stosunku do drugich,jak rowniez rzeczowy obiektywizm co,kto i
                        jak tu nadaje. dobre rady latwo dawac drugim,ciezej je samemu wcielac w
                        zycie,ale jedno czego nie wybaczam to kumanie sie z obcymi na szkode wlasnego
                        narodu.
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        • jabez Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 21:24
                          i-love-2-bike napisała:

> jabez napisał:
                          >
                          > >
                          > > Zycze Tobie konstruktywniejszych postow .
                          >
                          > sluchaj mnie nie obchodzi w co ty wierzysz,wiara to sprawa intymna i nie
                          powinn
                          > o
                          > sie nia obnosic na forum. z drugiej strony wiara nie jest namacalna tylko
                          > duchowa i jesli ja mialabym nie wierzyc bo jakis czlowiek ja schanbil,to
                          znaczy
                          > ,ze sama nie rozumiem jej idei. po drugie chyba pamietasz jakich slow
                          uzywales
                          > w
                          > stosunku do mnie,jesli nie to polecam wyszukiwarke,mnie nie bawia te
                          wszystkie

Tobie tez polecam wyszukiwarke !

> cytowania,ale mam dosc dobra pamiec.a jesli chodzi o krytyke innych i
                          > konstruktywnosc radze zaczac od siebie,kazdemu z nas pomoze mala tolerancja i
                          > kultura slowa w stosunku do drugich,jak rowniez rzeczowy obiektywizm co,kto i
                          > jak tu nadaje. dobre rady latwo dawac drugim,ciezej je samemu wcielac w
                          > zycie,ale jedno czego nie wybaczam to kumanie sie z obcymi na szkode wlasnego
                          > narodu.

W tym problem ze nie jestes obiektywna !
                          To mi pachnie na faszyzm !

>
                          • i-love-2-bike Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 21:28
                            jabez napisał:

>
                            > W tym problem ze nie jestes obiektywna !
                            > To mi pachnie na faszyzm !

no to konczymy dyskusje bo ja z demagogami,ktorzy maja pelna gebe pustych
                            frazesow nie rozmawiam. najwyrazniej nie dorosles do wymiany zdan na otwartym
                            forum,ty musisz miec kogos takiego jak ty,kto sie z toba zgodzi inaczej go
                            obrzucasz jakimis idiotycznymi epitetami,ktorych znaczenie ci sie myli. faszysci
                            wlasnie to robili,to najwyrazniej twoi idole.a teraz idz popal ksiazki
                            tych,ktorzy sie z twoimi idolami nie zgadzaja,na szczescie ja mieszkam w
                            bardziej cywilizowanym panstwie i nie musze sie na takich oszolomow jak ty patrzec.
                            >
                            >
                            >
                            >
                            >
                            >
                            >
                            >
                            > >
                            • jabez Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 21:45
                              i-love-2-bike napisała:

> jabez napisał:
                              >
                              >
                              > >
                              > > W tym problem ze nie jestes obiektywna !
                              > > To mi pachnie na faszyzm !
                              >
                              > no to konczymy dyskusje bo ja z demagogami,ktorzy maja pelna gebe pustych
                              > frazesow nie rozmawiam. najwyrazniej nie dorosles do wymiany zdan na otwartym
                              > forum,ty musisz miec kogos takiego jak ty,kto sie z toba zgodzi inaczej go
                              > obrzucasz jakimis idiotycznymi epitetami,ktorych znaczenie ci sie myli.
                              faszysc
                              > i

Stoisz przed lustrem ?

> wlasnie to robili,to najwyrazniej twoi idole.a teraz idz popal ksiazki
                              > tych,ktorzy sie z twoimi idolami nie zgadzaja,

To znaczy ksiazeczki wielkich liter ? Jak tak to juz dawno spalilem !

na szczescie ja mieszkam w
                              > bardziej cywilizowanym panstwie i nie musze sie na takich oszolomow jak ty
                              patr
                              > zec.

To ze mieszkasz w cylwilizowanym kraju nie znaczy ze sama jestes
                              zcywilizowana !

>
                              >
                              • i-love-2-bike Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 21:57
                                jabez napisał:

>
                                >
                                > To ze mieszkasz w cylwilizowanym kraju nie znaczy ze sama jestes
                                > zcywilizowana !
                                >
                                >
                                > ty najpierw zainwestuj w slownik jezyka polskiego,bo takich neologizmow jakie
                                ty tworzysz jeszcze w naszym polskim nie ma. chyba ,ze lopata machasz i sie
                                poprawna polszczyzna nie zajmujesz.
                                >
                                > >
                                > >
                          • krystian71 > To mi pachnie na faszyzm ! 10.09.05, 21:57
                            cudowna, polska skladnia, he,he
                            • jabez Re: > To mi pachnie na faszyzm ! 10.09.05, 22:12
                              krystian71 napisała:

> cudowna, polska skladnia, he,he

Hi krystek !

No na nic innego ciebie nie stac .
                              Czy jest prawda ze jestes z trojmiasta ?
                              • krystian71 Re: > To mi pachnie na faszyzm ! 10.09.05, 22:35
                                a co to ma za znaczenie kim i skad jestem.
                                Moge tu napisac , ze jestem wlasna ciocia z Ameryki i tez musisz mi uwierzyc ,
                                albo nie.Moge napisac, ze co tydzien wysylam paczki z pomoca dla glodujacej
                                Biafry i to bedzie glupie bo nieweryfikowalne.
                                Moge napisac, ze Polonia, nawet ta biedna, z Jackowa nigdy Polsce nie pomagala,
                                choc kazdy wie, ze jest przeciwnie.Bo to BYLO weryfikowalne, bo sam takie
                                paczki w stanie wojennym otrzymywalem, bo stanela jak mur za Polska, gdy wazyla
                                sie sprawa przyjecia Polski do NATO.
                                Powiem ci Jabez, mnie to wlasciwie super brzydza te domagania sie pomocy,
                                licytacja na zaslugi.Pomoc amerykanska i polonijna zreszta z calego swiata w
                                stanie wojennym , byla mi dlatego bliska sercu , ze zaczela przychodzic
                                zupelnie spontanicznie.Kto mial niby o nia wystapic.Zyd-rzecznik Urban? Ten sie
                                cieszyl, ze rzad sam sie wyzywi, to mu wystarczalo.
                                Zupelnie nie rozumiem, dlaczego na watek splita o stosunkach polsko-zydowskich
                                wlasnie z tym problemem wlazles.
                                Tzn rozumiem, temat jest niewygodny, nalezalo jaknajszybciej go zmienic.
                            • i-love-2-bike Re: > To mi pachnie na faszyzm ! 10.09.05, 22:15
                              krystian71 napisała:

> cudowna, polska skladnia, he,he

podobnie jak zcywilizowana. jak widac ktos kulal w szkole nie bez
                              powodu,ksiazeczki zbyt ciezkie byly a ich zawartosc ciezko do glowy wchodzila i
                              tak juz zostalo.
                              • jabez Re: > To mi pachnie na faszyzm ! 10.09.05, 22:21
                                i-love-2-bike napisała:

> krystian71 napisała:
                                >
                                > > cudowna, polska skladnia, he,he
                                >
                                > podobnie jak zcywilizowana. jak widac ktos kulal w szkole nie bez
                                > powodu,ksiazeczki zbyt ciezkie byly a ich zawartosc ciezko do glowy wchodzila
                                i
                                > tak juz zostalo.

Wiesz to z autopsji ?
                                • i-love-2-bike Re: > To mi pachnie na faszyzm ! 10.09.05, 22:22
                                  jabez napisał:

> i-love-2-bike napisała:
                                  >
                                  > > krystian71 napisała:
                                  > >
                                  > > > cudowna, polska skladnia, he,he
                                  > >
                                  > > podobnie jak zcywilizowana. jak widac ktos kulal w szkole nie bez
                                  > > powodu,ksiazeczki zbyt ciezkie byly a ich zawartosc ciezko do glowy wchod
                                  > zila
                                  > i
                                  > > tak juz zostalo.
                                  >
                                  > Wiesz to z autopsji ?

a co nie rozumiesz wlasnych wpisow? chyba dosc jasno bylo ci powiedziane kto tu
                                  sie rypie i jak cwaniaczku. tak tos gieroj az milo,tylko kurcze ten polski ci
                                  sie troszeczke myli jak sie madrzysz za bardzo w czyims imieniu.
                                  • jabez Re: > To mi pachnie na faszyzm ! 10.09.05, 22:27
                                    i-love-2-bike napisała:

> jabez napisał:
                                    >
                                    > > i-love-2-bike napisała:
                                    > >
                                    > > > > podobnie jak zcywilizowana. jak widac ktos kulal w szkole nie bez
                                    > > > powodu,ksiazeczki zbyt ciezkie byly a ich zawartosc ciezko do glowy
                                    > wchod
                                    > > zila
                                    > > i
                                    > > > tak juz zostalo.

Stad tez wyjazd do usa ?
                                    > >
                                    > > Wiesz to z autopsji ?
                                    >
                                    > a co nie rozumiesz wlasnych wpisow? chyba dosc jasno bylo ci powiedziane kto
                                    t
                                    > u
                                    > sie rypie i jak cwaniaczku.

Kto i z kim sie rypie ?
                                    Ja czytam po prostu twoje posty!

tak tos gieroj az milo,tylko kurcze ten polski ci
                                    > sie troszeczke myli jak sie madrzysz za bardzo w czyims imieniu.

Nigdy w czyims imieniu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                  • krystian71 Re: > To mi pachnie na faszyzm ! 11.09.05, 00:04
                                    zajrzalem do skrzynki, odpowiem jutro, bo juz na nos padam, a duzojest do
                                    gadania.
                                    Buziam
                          • rattler Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 10.09.05, 23:43
                            Cholera wlazlem na to forum zeby nie zapomniec polskiego :)))

narazie

To mi pachnie na faszyzm !
                            • i-love-2-bike Re: Relacje katolicko-polskie- Lekcja # 1 11.09.05, 02:12
                              rattler napisał:

> Cholera wlazlem na to forum zeby nie zapomniec polskiego :)))
                              >
                              > narazie
                              >
                              > ------------------------------------------
                              >
                              > To mi pachnie na faszyzm !

no to nie uczyc sie od debilkow typu sempiasto-jabezowego,tylko od mundrych
                              przekreconych:))
        • rattler Re: Relacje polsko-zydowskie - Lekcja # 1 12.09.05, 18:37
          Widac to szczegolnie w polskich miastach , wycieczki koszernej latorosli
          otoczonej uzbrojonymi gorylami :)))

narazie

jakos nie czujemy sie za murem wezienia...jezdzimy po calym swiecie...
    • czarny.rycerz Re: Relacje polsko-zydowskie - Lekcja # 1 10.09.05, 20:45
      Widizałem, ale jak zwykle Żydzi wyszukaja jakąs furmanke w Polsce, żeby ją pokazać na filmie.
      Trzeba zajechac z kamerą do kibuców i pokazać ich nowoczesnosc.
      • neceser Re: Relacje polsko-zydowskie - Lekcja # 1 10.09.05, 20:46
        a co ty w kibutzach widziales nienowoczesnego? moze poznajesz swoje
        uprzedzenia i cieszysz sie zes polaczek antysemicki?
        czarny.rycerz napisał:

> Widizałem, ale jak zwykle Żydzi wyszukaja jakąs furmanke w Polsce, żeby ją
        poka
        > zać na filmie.
        > Trzeba zajechac z kamerą do kibuców i pokazać ich nowoczesnosc.
        • mmkkll Re: Relacje polsko-zydowskie - Lekcja # 1 10.09.05, 21:06
          --------------------------
          /| /| | |
          ||__|| | PROSIMY NIE KARMIĆ |
          / O O\__ |
          / \ TROLLA |
          / \ \ |
          / _ \ \ ----------------------
          / |\____\ \ ||
          / | | | |\____/ ||
          / \|_|_|/ | __||
          / / \ |____| ||
          / | | /| | --|
          | | |// |____ --|
          * _ | |_|_|_| | \-/
          *
          • mmkkll ?? 10.09.05, 21:07
            --------------------------
            /| /| | |
            ||__|| | PROSIMY NIE KARMIĆ |
            / O O\__ |
            / \ TROLLA |
            / \ \ |
            / _ \ \ ----------------------
            / |\____\ \ ||
            / | | | |\____/ ||
            / \|_|_|/ | __||
            / / \ |____| ||
            / | | /| | --|
            | | |// |____ --|
            * _ | |_|_|_| | \-/
            *
    • sempiasty musiałeś wychodzić biedaku? 10.09.05, 22:12
      przerost prostaty?
      musimy co kwadrans do toalety?
      ciężkie jest twoje zycie
      skoro już się rozsypujesz...
      • explicit Re: musiałeś wychodzić biedaku? 10.09.05, 22:33
        W przeciwienstwie do ciebie niezatrudniony ciulu , ja pracuje na chleb i nie
        mam czasu sleczyc 24/7 przed TV , czy latac pod kilkoma nick'ami na forum ,...

przysiady

przerost prostaty?
        musimy co kwadrans do toalety?
        ciężkie jest twoje zycie
        skoro już się rozsypujesz...
        • sempiasty mózgu już nie wyleczysz lecz więc chociaz prostatę 10.09.05, 22:46
          biedny paranoiku
          • explicit Re: mózgu już nie wyleczysz lecz więc chociaz pro 10.09.05, 23:07
            Ty nie masz co leczyc chocbys chcial bo na "strychu" pusto :) No , moze odciski
            na dupie , znana chroniczna dolegliwosc niezatrudnionych ,...

przysiady
      • aaki ???? 10.09.05, 22:36
        a skąd wiesz,że przy przeroście prostaty jest częsta mikcja?
        • sempiasty Re: ???? 10.09.05, 22:44
          czy aby się nie wymądrzasz?
          z tą mikcją na forum to pasujesz jak...

a wiedzę którą posiadam
          w kwestii skutków przerostu prostaty
          ma każde dziecko w Polsce
          oglądające reklamy w TV
          • aaki Re: ???? 10.09.05, 22:50
            no cóz- nie ja zacząłem o przeroście prostaty-tylko ty usiłowałes byc inteligentnie złośliwy
            reklam w tv nie oglądam choć nie przeczę,że dla niektórych to spora atrakcja i rozrywka
            • explicit Re: ???? 11.09.05, 17:44
              Nie wytykajac palcem :))) Proponuje zdzielic cwieka klonicom po jego sempiastym
              lbie , to moze sam sie domysli ,...

uklony

reklam w tv nie oglądam choć nie przeczę,że dla niektórych to spora atrakcja i
              rozrywka
    • krystian71 Szewach Weiss z zaklopotaniem mowil cis na ten 10.09.05, 22:38
      temat w TV,to mialo byc cos takiego jak psychologiczne zepchniecie strasznych
      wspomnien a wiec i wdziecznosci w niepamiec...
      pozdr
    • samsone A jedawbym byl tych stosunkow szczyt. 12.09.05, 21:20
      Biedni Polacy zydow mordowali.....i za co za zydowski nedzny kaftan, albo by
      sobie u ich przyszlych Germanskich panow dobre polskie imie zrobic, czy Germani
      to docenili.
      • rattler Re: A jedawbym byl tych stosunkow szczyt. 14.09.05, 18:57
        No ty juz porzadnie naj/bany - Ktora tam godzina ??? :)))

narazie

Biedni Polacy zydow mordowali.....i za co za zydowski nedzny kaftan, albo by
        sobie u ich przyszlych Germanskich panow dobre polskie imie zrobic, czy Germani
        to docenili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka