Gość: grajek A nowoczesny samolot przeleci nam bokiem IP: *.net.autocom.pl 20.09.02, 14:40 Jas-39 Gripen to najnowocześniejsza maszyna ze wszystkich biorących udział w przetargu. Najnowocześniejsza bo najmłodsza. Amerykanie mają silną pozycję w Polsce i zabiegi Busha przyniosą całkiem sporą korzyść przemysłowi zbrojeniowemu w Stanach. Przecież wg niego jesteśmy najlepszym sojusznikiem USA (czytaj najbardziej naiwnym). Teraz poczekajmy na ruch ze strony Francuzów oraz Szwedów i Brytyjczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widi Re: A nowoczesny samolot przeleci nam bokiem IP: *.icpnet.pl 20.09.02, 15:09 A co Ty wiesz o grippenie !!??? A F 16 to sprawdzona maszyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grajek Re: A nowoczesny samolot przeleci nam bokiem IP: *.net.autocom.pl 20.09.02, 15:24 Gość portalu: widi napisał(a): > A co Ty wiesz o grippenie !!??? > A F 16 to sprawdzona maszyna Sprawdzony? Mały Fiat jest sprawdzony i ma mniej więcej tyle lat co F-16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yan Re: A nowoczesny samolot przeleci nam bokiem IP: *.utc.com 20.09.02, 18:04 Gość portalu: grajek napisał(a): > Gość portalu: widi napisał(a): > > > A co Ty wiesz o grippenie !!??? > > A F 16 to sprawdzona maszyna > > Sprawdzony? Mały Fiat jest sprawdzony i ma mniej więcej tyle lat > co F-16 Jest to glupi argument. Przeciez, mowi sie o ostatnim (update) modelu F16 a nie o modelu z przed 25 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Umowa ofsetowa? IP: *.mad.east.verizon.net 20.09.02, 14:46 Cyz to jest ta umowa ofsetowa czy juz zapomnielismy o tym warunku zachlystujac sie zerowym kredytem? Troche smiesznie brzmi w parametrach technicznych ile bomb mozna podwiesic. Po pierwsze na drogie bomby sterowane to nas pewnie nie stac a po drugie pewnie nigdy bomby nie beda nam potrzebne (zreszta jak te samoloty nie sa do konca potrzebne). No chyba ze rzeczywiscie po ostatniej rozmowie prezydentow powstala idea ze bedziemy trzecim "przyjacielem" USA... po Wlk. Brytanii i Izraelu. W koncu dobrze by bylo miec symbolicznego "udzialowca" w wojnach ktore nie zawsze moga byc sankcjonowane decyzjami ONZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM do Maćka IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.09.02, 15:06 Gość portalu: MaciekS napisał(a): > Cyz to jest ta umowa ofsetowa czy juz zapomnielismy o tym warunku > zachlystujac sie zerowym kredytem? > > Troche smiesznie brzmi w parametrach technicznych ile bomb mozna > podwiesic. Po pierwsze na drogie bomby sterowane to nas pewnie > nie stac a po drugie pewnie nigdy bomby nie beda nam potrzebne > (zreszta jak te samoloty nie sa do konca potrzebne). No chyba ze > rzeczywiscie po ostatniej rozmowie prezydentow powstala idea ze > bedziemy trzecim "przyjacielem" USA... po Wlk. Brytanii i > Izraelu. W koncu dobrze by bylo miec symbolicznego "udzialowca" w > wojnach ktore nie zawsze moga byc sankcjonowane decyzjami ONZ. W kwestii polityki zagranicznej/militarnej to moje marzenie, abysmy uczestniczyliw sojuszu USA-UK-Izrael. Te nacje/kraje stworzyly nowoczesną cywilizację i mają relatywnie najmniej na sumieniu (vide: Niemcy /WWII/; Hiszpania czy Francja). Myślę jednak, ze najwieksi europejscy łapówkarze (czyli francuzi) nie ustąpia bez walki która (znając nas samych i naszych politykow) może być wygrana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny odlot IP: *.waw.cdp.pl 20.09.02, 15:12 Wczoraj uprawiałem miłość francuską z Saracenem. Było cudownie, palce lizać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RedQueen F-16 IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.02, 15:25 Hmmm podsumowywujac cale to tutejsze zgromadzenie proponuje zaczac budowac latajace miotly !!! Sztab inzynierow mamy projektanto tez mamy !!! Biznes z tego tez bedzie pomyslcie taka technologie w polsce stworzyli !!!Fabryki budowac nie trzeba . Duzych nakladow finansowych tez nie trzeba . Tylko ludzi pozatrudniac !!! Socjal - hmmm socjal jest dla ludzie najbardziej potrzebujacych a czesto bywa tak ze ten socjal trafiea tez do tych do ktorych trafic nie powinien !!! Tak jest na calym swiecie !!! TAm gdzie pieniadze sa "komary" tam gdzie ich nie ma jedni zwalaja wine na drugich !!! Tak samo jest w polsce tak samo jest w USA i wszedzie indziej na swiecie !!! O dwoch lat mieszkam w niemczech i tu tez powoli zaczyna pracy brakowac !!! A dzien w dzien w telewizji wala reklamami ze 4.000.000 miliony ludzi jest bez pracy !!! (przy takich podatkach jakie placa firmy wcale sie niedziwie) w USA tez pieniadze wychadza z budzetu panstwa niewiadomo ktorymi drzwiamy !!! Jedno jest pewne bedzie nowy rzad ktory zwali wszystko na ten poprzedni przyjdzie nastepny rzad (co wyniesie ) i zwali to tez na ten poprzedni !!! Wszyscy mowia tak gdybym to ja doszedl do wladzy to... to bys gowno zrobil !!! bo kazdy wprowadza nowe pomysly !!! Ten rzad kupuje samoloty a drugi przyjdzie pdsumuje wszystko i powie tak ktory debil kupil te samoloty bo w tym czy w tym mozna bylo kupic lepsze i tansze !!! Zaraz sie odezwa slowa krytytkow i mnie tu zdoluja jednak kazdy to wszystko widzi po swojemu . Kazdy to wszystko rozumie inaczej !! Bo tez ktos by sie zapytal i wten sposob: No dobra samoloty sa , bomby (najnowsze cudenka technologiczne ) sa - prywatny sponsor . wszystko jest pilotow tez mamy . Teraz juz tylko wzbic sie w przestworzy i atakowac !!! Taaaaaa tylko skad wziasc kase na paliwo !!! - policja jezdzi wrakami broni nie maja a jak maja to ledwo udzwignac moga a jak juz wystrzeli to i tak celu nie trafi !! -Ludzie powoli na ulice zaczynaj wychodzic !!! -kilkaset tysiecy dzieci w tym roku doszkoly nie poszlo bo nie maja za co !! A co za tym idzie wzrasta analfabetyzm ... i wiele innych . Tym ktorzy powyjezdzali (pouciekali) z polski w czetry strony swiata wydaje sie latwo bo byc moze sie im jakos wiedzie !!! Przyznam szczerze ze moja mama takze uciekla do niemiec bo tam gzie mieszkalismy pracy zero a juz wszczegolnosci jak sie skonczylo 40 rok zycia !! I kazd sie wypowiada sproboj zyc z socjalu w USA w kanadzie czy gdziesz tam na syberii . Proponuje oddac czesc z tego socjalu potrzebujacym dzieciom w polsce napewno bezdieim sie zylo lepiej !!! A jak nie to powrocic do kraju i sprobowac zyc za kilkaset zlotych przez miesiac majac na utrzymaniu powiedzmy jedno dziecko i reszte oplat . Wtedy zaczynaja sie prawdzie realia zycia !!! Ja napisalem tak jak ja to widze . byc moze mnie skrytykuja zwyzywaja jacys experci od ekonomii . lub tez ci ktorzy mieszkaja poza granicami polski . Jmieszkam tu niecale dwa lata i wiem co sie w polsce dzieje !!! Bo moja reszta rodziny caly czas tam mieszka . Prywatne krytki prosze slac na adres tra_sh@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nexus Re: F-16 IP: 195.182.168.* 20.09.02, 15:50 > > Tym ktorzy powyjezdzali (pouciekali) z polski w czetry strony > swiata wydaje sie latwo bo byc moze sie im jakos wiedzie !!! > Przyznam szczerze ze moja mama takze uciekla do niemiec bo tam > gzie mieszkalismy pracy zero a juz wszczegolnosci jak sie > skonczylo 40 rok zycia !! I kazd sie wypowiada sproboj zyc z > socjalu w USA w kanadzie czy gdziesz tam na syberii . Proponuje > oddac czesc z tego socjalu potrzebujacym dzieciom w polsce > napewno bezdieim sie zylo lepiej !!! A jak nie to powrocic do > kraju i sprobowac zyc za kilkaset zlotych przez miesiac majac na > utrzymaniu powiedzmy jedno dziecko i reszte oplat . Wtedy > zaczynaja sie prawdzie realia zycia !!! > > Ja napisalem tak jak ja to widze . byc moze mnie skrytykuja > zwyzywaja jacys experci od ekonomii . lub tez ci ktorzy > mieszkaja poza granicami polski . Jmieszkam tu niecale dwa lata > i wiem co sie w polsce dzieje !!! Bo moja reszta rodziny caly > czas tam mieszka . > > Prywatne krytki prosze slac na adres tra_sh@hotmail.com "Ucieklem" z Polski juz 6 lat temu. "Ucieklem" z kraju rzadzonego na przemian przez komunistow, nieudacznikow i zlodziei. I wcale nie czuje sie z tym zle ! Wrecz przeciwnie - jestem dumny, ze udalo mi sie cos osiagnac w realiach gdzie wymagania sa wieksze, technologie bardziej zaawansowane, systemy i metody zupelnie inne. Ale za to zyje sie duzo lepiej. I nie widze najmniejszego powodu, dla ktorego mialbym wracac do "zycia za kilkaset zlotych" bojac sie wyjsc po zmroku na ulice i spotykajac na codzien ponurych, narzekajacych na wszystko ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RedQueen For NEXUS IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.02, 16:23 Gość portalu: nexus napisał(a): > > > > > Tym ktorzy powyjezdzali (pouciekali) z polski w czetry strony > > swiata wydaje sie latwo bo byc moze sie im jakos wiedzie !!! > > Przyznam szczerze ze moja mama takze uciekla do niemiec bo tam > > gzie mieszkalismy pracy zero a juz wszczegolnosci jak sie > > skonczylo 40 rok zycia !! I kazd sie wypowiada sproboj zyc z > > socjalu w USA w kanadzie czy gdziesz tam na syberii . > Proponuje > > oddac czesc z tego socjalu potrzebujacym dzieciom w polsce > > napewno bezdieim sie zylo lepiej !!! A jak nie to powrocic do > > kraju i sprobowac zyc za kilkaset zlotych przez miesiac majac > na > > utrzymaniu powiedzmy jedno dziecko i reszte oplat . Wtedy > > zaczynaja sie prawdzie realia zycia !!! > > > > Ja napisalem tak jak ja to widze . byc moze mnie skrytykuja > > zwyzywaja jacys experci od ekonomii . lub tez ci ktorzy > > mieszkaja poza granicami polski . Jmieszkam tu niecale dwa > lata > > i wiem co sie w polsce dzieje !!! Bo moja reszta rodziny caly > > czas tam mieszka . > > > > Prywatne krytki prosze slac na adres tra_sh@hotmail.com > > > "Ucieklem" z Polski juz 6 lat temu. "Ucieklem" z kraju > rzadzonego na przemian przez komunistow, nieudacznikow i > zlodziei. I wcale nie czuje sie z tym zle ! Wrecz przeciwnie - > jestem dumny, ze udalo mi sie cos osiagnac w realiach gdzie > wymagania sa wieksze, technologie bardziej zaawansowane, systemy > i metody zupelnie inne. Ale za to zyje sie duzo lepiej. I nie > widze najmniejszego powodu, dla ktorego mialbym wracac do "zycia > za kilkaset zlotych" bojac sie wyjsc po zmroku na ulice i > spotykajac na codzien ponurych, narzekajacych na wszystko ludzi. To nie o to chodzi !!! Chodzi mi o to jak ludzie krytykuja zycie bedac pozagranicami kraju!!! Jak wielce krytykuja to jak sie im tam zyje !!! Jk jest niektorymtam zle !!! To doich to kierowane bylo aby powrocili do kraju w ktorym powoli juz nic nie normalne a ludzie zaczynaja przymierac glodem !!! Ktos pewnie kiedys powie NIE jest tak zle!!! I bedzie tak mowil dopoki jego to nie trafi!!! z powazaniem p.s. sam poza krajem !!! i wiem czym zycie sie rozni !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: At Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.NCIFCRF.GOV 20.09.02, 15:41 Proponuje, by kierowano sie przy zakupie parametrami technicznymi maszyn a nie dodatkami do nich. Byle nie doszlo do sytuacji, ze dostaniemy produkt stary, nienowoczesny ale z bogatym pakietem inwestycji i kredytow. Nie tedy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: 63.82.101.* 20.09.02, 16:19 Przypuszczam ze gdyby Polska miala na wydanie tych pare miliardow w co wierze zeby miala, gdyby nasz kochany rzad nie kradl przez te wszystkie lata....to za takie pieniadze nasi inzynierowie, naukowcy i inni w tych dziedzinach nauczyli by nawet slona latac...nie mowiac o samolotach. I powiedzcie mi jeszcze moze tymi samolotami nasi rzadowcy beda odbywac podoroze po Polsce reklamujac swoja kampanie wyborcza hmmm? a na wojne wysla 35-cio letnia iskre i nie doleci nawet z Poznania do Gniezna bo awaria nastapi w polowie drogi...a nasz elitarny GROM bedzie latal Wilga a do strzelania dostanie poniemiecki karabin maszynowy skoro Niemcy i tak daja juz nam za darmo czolgi gdzie na lufach mozna tylko wieszac pranie... Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RedQueen Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.02, 16:36 Gość portalu: sowa napisał(a): > Przypuszczam ze gdyby Polska miala na wydanie tych pare > miliardow w co wierze zeby miala, gdyby nasz kochany rzad nie > kradl przez te wszystkie lata....to za takie pieniadze nasi > inzynierowie, naukowcy i inni w tych dziedzinach nauczyli by > nawet slona latac...nie mowiac o samolotach. I powiedzcie mi > jeszcze moze tymi samolotami nasi rzadowcy beda odbywac podoroze > po Polsce reklamujac swoja kampanie wyborcza hmmm? a na wojne > wysla 35-cio letnia iskre i nie doleci nawet z Poznania do > Gniezna bo awaria nastapi w polowie drogi...a nasz elitarny GROM > bedzie latal Wilga a do strzelania dostanie poniemiecki karabin > maszynowy skoro Niemcy i tak daja juz nam za darmo czolgi gdzie > na lufach mozna tylko wieszac pranie... Powodzenia No te czolgi to byl tylko taki dar upamietniajacy obie wojny swiatowe !!! Dali nam te czolgi abysmy wrazie ewentualnnego ataku mieli sie czym bronic !! Zeby niewyszlo tak ze polacy sami ziemie oddali !! No w polsce nie ma sluzyc do celow militarnych tylko do celow komercyjnych !! NP.reklamy proszu do prannia albo reklamy farby antyrdzewnej !!! A co do samolotow . No coz Jak sie do nich dorwie np Lepper to Polish White House zbombarduje i zwali na Osame Bin Ladena ze to taka przestroga aby polacy ich kraju nie najezdzali . Co do polskiej iskry NIe slyszalem aby ona nawet do poznania do leciala ostatnia spadla gdzies przed poznaniem !!! :) GROM ostatnio chcieli ich pociagiem wyslac !! TYlko ciekawe ktorym !! Bo polskie koleje PANSTWOWE jezdza tak wolno ze jakby tam dojechali bylo by juz po wojnie wojnie !!! Proponuje millera wyslac do afgenistanu na prywatne pertraktacje z wujkiem OSama na temat darowizny sprzetu militarnego i techologi !! Bo nawet jego organizacja jest lepiej uzbrojona od calego polskiego wojska !!! I wiecej kasy maja !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: King Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.broker.com.pl / 172.16.2.* 20.09.02, 16:24 Piperzyć UE! Jeszcze nikt ni wyszedł źle na sojuszu z USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RedQueen Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.02, 16:42 Gość portalu: King napisał(a): > Piperzyć UE! Jeszcze nikt ni wyszedł źle na sojuszu z USA Bo USA wciaz istnieje i naraie jeszcze kase maja !!! Ale juz im zaczyna powoli brakowac !!!3.8 bln $ publicznego dlugu !! Tak wiec to amerykanie sponsoruja te wojne i kazda nastepna a nie rzad !!! Na kij nam sojusz skoro walczyc nie mamy czym !! Oki samoloty bedziemy mieli !!! A skad kasa na uzbrojenie !!! I paliwo !!! Elitarne polskie jdnostki nie maja czym walczyc a za samoloty sie bierzemy!!! Proponuje skonstruowac bomby na sterowane zapachem !!! Tanie i bez zbednych wydatkow !! A jako glowicy urzyc polskie gowno z oczyszczalini sciekow !!! Po takim ataku nikt w takim smrodzie walczyc nie bedzie chcial !!! Propozcja do sprzedania dla innych panstw !! he he Odpowiedz Link Zgłoś
demo_driver Ale o co chodziiii ???? 20.09.02, 18:02 Jak widac konkurencja bedzie ostra a zwycieska oferta wcale nie musi byc najkorzystaniejsza dla Polski (niestety taka kasa moze komus przyslonic interes panstwa). Patrzac na zaistniala sytuacje chcialbym tez wrzucic swoje 3 grosze (a raczej oere) do dyskusji. 1. Polska niepotrzebnie jest w NATO. Organizacja jest politycznie i militarnie niewydolna, co jest spowodowane narastajaca przepascia polityczna i kulturowa pomiedzy USA i Europa. Ta niewydolnosc w przyszlosci bedzie sie tylko poglebiac. Pewnego dnia Polska bedzie musiala wybrac sojusz albo z USA albo z UE. Nasz kraj stojac w obliczu konfliktu pomiedzy USA i Europa powinien moim zdaniem zajac miejsce zgodne z uwarunkowaniami geograficznymi, kulturowymi, historycznymi oraz gospodarczymi. Poparcie USA jest bez wiekszej wartosci jezeli chcemy sie znalezc w zjednoczonej Europie. NATO narzuca na nas rygory polityczne (co jest dobre - ucywilnienie struktur wojskowych zawsze wychodzi na dobre. Ktos w koncu powinien miec kotrole nad masa ludzi z masa broni.), rygory militarne (co nie zawsze jest dobre - bo konflikty mozna roznie definiowac. Np. wg. Busha i jego administracji zniszczenie WTC jest wojna przeciw USA, co zkolei podpada pod 5 art. traktatu atlantyckiego... "atak na jedno z panstw NATO, jest rownoznaczny atakowi na wszystkie panstwa sojuszu") oraz rygory gospodarcze (co bardzo czesto nie jest dobre - zmuszanie kogos do wysokich wydatkow na zbrojenia w obliczu kryzysu gosp. oraz braku zagrozenia militarnego prowadzi do ruiny). Krotko mowiac NATO w obecnym modelu jest nie do przyjecia, bo jest to organizacja zdominowana przez jedno mocarstwo, ktore rownoczesnie z tej dominacji nie zamierza zrezygnowac. 2.Sytuacja gospodarcza kraju. Kiedys na wykladzie o Keynesie prof. udowadnial, ze aby postawic gospodarke na wlasciwe tory niekoniecznie trzeba inwestowac w dobra wytworcze, czy infrastrukture. Podal przyklad Niemiec hilterowskich, USA Reagana gdzie wydawano olbrzymie pieniadze na zbrojenia a co bylo faktycznie motorem wzrostu gospodarczego. To faktycznie moze tak dzialac. Ja jednak nie sadze zeby zakup samolotu bojowego oraz inwestycji w przemysl zbrojeniowy byl rozsadny. Po pierwsze Polska odnioslaby wieksze korzysci z inwestycji w infrastrukture (kolej, autostrady, zrodla energii, sieci telef. itd.), badania i rozwoj niz w akurat zbrojenia. W tej dziedzinie i tak nie mozemy konkurowac z USA, Izraelem czy innymi potentatami, wiec po co sie pchac w ten rynek. Po drugie wiazac sie z Lockeedem przemysl bedzie uzalezniony od widzimisie Amerykanow (kto jak nie Polacy wyleca z pracy pierwsi w czasch kryzysu? Amerykanie nie beda przeciez zwalniac w rodzimych fabrykach.) Wreszcie po trzecie. Rozbudowujac przemysl zbrojeniowy damy zatrudnienie tylko w tym jednym sektorze - co z kolei jest bardzo ryzykowne w obliczu dekoniunktury. Jezeli inwestycje poszlyby do wielu galezi rownoczesnie np. na transport, edukacje, badania i rozwoj oraz na dzial. produkc. wtedy taki podzial powodowalby, inwestycje mialyby wiekszy efekt (wiecej miejsc pracy, wiekszy produkt). W sytuacji, kiedy 20% ludzi zdolnych do pracy musi kombinowac, stawianie olbrzymiej stawki na przemysl zbrojeniowy jest nierozsadne. 3. Sytuacja miedzynarodowa. Do czego maja sluzyc zbudowane samoloty bojowe? Czy pan prez. Kwasniewski i pan prem. Miller juz sie nad tym zastanowili? Jezeli nie no to radzilbym. Ja widze juz sposob uzycia owych F-16. USA tocza obecnie "wojne z terrozymem". Bedzie to wymagalo oczywiscie wielkich nakladow zarowno fiansowaych jak i ludzkich. Jednak nie finanse budza tak wiele emocji w Kongresie co stracone amerykanskie zycia. Moim zdaniem Amerykanie udziela nam "pomocy finasowej" z mysla ze Polska w przyszlosci sie im odwdzieczy wysylajac swoje orly gdzies nad Afganistan, Jemen, Irak czy Arabie Saudyjska... Bo co Amerykanow obchodzi jakis Polak zestrzelony w F-16 gdzis w Azji? Ta sytuacja jest jak zywo wzieta z "Ojca chrzestnego", gdzie biedny kuzyn przychodzi do Don Corleone prosic o pomoc, nie wie jednak jak bardzo bedzie musial sie kiedys odwdzieczyc... 4.Jezeli juz... Jezli juz mamy kupic ten samolot to zrobmy to z glowa. Nie wiem jaki jest staus z prod. Eurofightera ale moze raczej cos takiego byloby lepsze? Tu chodziloby zarowno o produkcje, jak i badani i rozwoj no i nowoczesny samolot. A jezeli i na to nas nie stac to lepiej jednak kupic samolot w Europie niz od Amerykanow. Przynajmniej nie bedziemy do niczego prze nich zobligowani. Np. uzbekistan w zamian za garsc dolarow zobowiazal sie nie wydawac obywateli USA do Miedzynarowodego Trybunalu Sprawiedliwosci. Czy i my Polacy chcemy pojsc droga Uzbekistanu? Wyszlo troche dlugo, bo sie unioslem:) Pozdrawiam (Maciek, tak trzymac!) demo_driver (Oslo) PS: a lato w Norge trwa i trwa... Odpowiedz Link Zgłoś
sala.hamil Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot 20.09.02, 17:05 Zaleta F 16 jest to,ze samolot uczestniczyl w operacji Pustynna Burza I. Ma przygotowanie bojowe. Zaleta Mirag'ea jets to,ze go piloci chwala.Podobno dobrze sie go prowadzi. Zaleta Grippena jest np. jego nowoczesnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: 63.82.101.* 20.09.02, 18:16 tak F-16 walczyl w Pustynnej Burzy i bylo to 12 lat temu...Grippen jest dobry, Mirage zwrotny... a Iskra albo Wilga i tak wszystkich bije o leb....spada najszybciej i to bez ustrzelenia przez wroga....naciskasz przycisk katapultuj sie i co? ryjesz w ziemie razem z kabina prosze...to jest technologia...samoltem polskich produkcji mozesz latac i penetrowac podziemia...bo jakiego kija nam wiec zagraniczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RedQueen Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.02, 20:13 sala.hamil napisała: > Zaleta F 16 jest to,ze samolot uczestniczyl w operacji Pustynna Burza I. > Ma przygotowanie bojowe. > Zaleta Mirag'ea jets to,ze go piloci chwala.Podobno dobrze sie go prowadzi. > Zaleta Grippena jest np. jego nowoczesnosc. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 20.09.02, 17:55 To dobrze ,że w końcu kontrakt dotyczący zakupu samolotu wielozadaniowego dla polskiej armii nabiera rumieńców i jest na ukończeniu.nie możemy sobie pozwolić aby w XXI wieku latać na kukuruznikach i jeździc na konikach z szabelka.Już dawno sprawa samolotu powinna być załatwiona ,a nasi piloci powinni szkolić sie na najlepszym sprzęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: 206.28.214.* 20.09.02, 19:03 Jesli samoloty sa dobre, a transakcja korzystna dla kraju, to prosze bardzo. Ale tylko takimi kryteriami nalezy sie kierowac, a nie umowami 'pod stolem' typu, my wam skredytujemy, a wy z nami do Iraku (wiem, abstrahuje) ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAD Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.101.hostpool.rsmi.com 20.09.02, 20:57 Gość portalu: MM napisał(a): > Jesli samoloty sa dobre, a transakcja korzystna dla kraju, to > prosze bardzo. Ale tylko takimi kryteriami nalezy sie kierowac, > a nie umowami 'pod stolem' typu, my wam skredytujemy, a wy z > nami do Iraku (wiem, abstrahuje) ;o) NIE DO KONCA ABSTRACHUJESZ. kwach zyd w mycce na pale pojechal do usa i z towarzyszami z knesetu w waszyngtonie sie dogadal. ciekawe jak historia rozliczy kwacha - przeprosiny zydow za cos czego polacy nie zrobili a teraz kupuje zlom od nich. NIGDY NIE BIERZ POZYCZKI OD TEGO CO KUPUJESZ BO CIE DWA RAZY WYRUCHA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.new-york-28-29rs.ny.dial-access.att.net 20.09.02, 19:15 To wspaniała oferta. Od kogo? - Od największego mocarstwa. A oferta? - Nowa technologia. - Aż się nie może pomieścić w głowie, że po polskim niebie będą latać (należy przypuszczać, że tak) chłopaki na F-16. Ministrowie w rządzie, nie dziadować, tylko na uzbrojenie ostatni grosz dać. Dawniej byli ułani, koniki, a teraz takie cuda! Zainwestować w niepodległość za wszelką cenę. jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.214.79.3.Dial1.Boston1.Level3.net 20.09.02, 19:43 Przed zakupem nawet jednego z tych gratow lepiej zastanowcie sie,co sie zdarzylo krajom,ktorym "pomogla" hameryka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: San Louis Obisto Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: 170.29.1.* 20.09.02, 21:26 Gość portalu: U napisał(a): > Przed zakupem nawet jednego z tych gratow lepiej > zastanowcie sie,co sie zdarzylo krajom,ktorym "pomogla" > hameryka. Zastanawiajac sie na przykladzie II wojny swiatowej, to sprzymierza z Francja i W.Brytania byly tylko na papierze, Szwedzi ((niebieskoocy blondyni) wiadomo byli neutralnie pro- niemieccy. Hameryka pomogla Niemcom w ich odbudowie, odebrala Kuwejt Saddamowi (niewazne ze dla ropy); tez bez Hameryki to pewnie dalej by sie wzajemnie mordowano w Jugoslawii - czyt. w centrum tego najbardziej ucywilizowanego kontynentu. Jesli mozna na kogokolwiek liczyc, to przede wszystkim na Amerykanow, a nie na nikogo z Europy; wiekszosc tych europejskich politykow trzesie ze strachu przed wlasnym cieniem, a poza tym nie sa az tak pomocni w "pomaganiu" Polsce do wstapienia do Uni - kazdy patrzy swego interesu, a Amerykanie nie musza sie obawiac polskiej konkurencji na rynku europejskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: 206.28.214.* 20.09.02, 21:33 No, nie tak dawno, USA jeszcze 'pomagala' gospodarczo Argentynie. Ale to bylo przed tym, jak zgaszono swiatlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.214.108.70.Dial1.Boston1.Level3.net 21.09.02, 04:08 Gość portalu: San Louis Obisto napisał(a): > Gość portalu: U napisał(a): > > > Przed zakupem nawet jednego z tych gratow lepiej > > zastanowcie sie,co sie zdarzylo krajom,ktorym "pomogla" > > hameryka. > Zastanawiajac sie na przykladzie II wojny swiatowej, to > sprzymierza z Francja i W.Brytania byly tylko na papierze, > Szwedzi ((niebieskoocy blondyni) wiadomo byli neutralnie pro- > niemieccy. Hameryka pomogla Niemcom w ich odbudowie, odebrala > Kuwejt Saddamowi (niewazne ze dla ropy); tez bez Hameryki to > pewnie dalej by sie wzajemnie mordowano w Jugoslawii - czyt. w > centrum tego najbardziej ucywilizowanego kontynentu. Jesli mozna > na kogokolwiek liczyc, to przede wszystkim na Amerykanow, a nie > na nikogo z Europy; wiekszosc tych europejskich politykow > trzesie ze strachu przed wlasnym cieniem, a poza tym nie sa az > tak pomocni w "pomaganiu" Polsce do wstapienia do Uni - kazdy > patrzy swego interesu, a Amerykanie nie musza sie obawiac > polskiej konkurencji na rynku europejskim Ostatnim Amerykaninem,ktory nam pomogl i ktory byl Prezydentem AMERYKI,byl Prezydent Woodrow Wilson.Tamta AMERYKA i AMERYKANIE pokroju Wilsona nie istnieja.Dzisiejsza ameryka,to maska dla syjonistycznych smieci,a co zajonisty zrobily i robia z Polska,(czy mozremy ciagle mowic o Polsce?)nie trzeba chyba wymieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: San Louis Obispo Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: 170.29.1.* 20.09.02, 21:30 i po co splacac pozyczki Gierkowskie; obecny rzad powinien zrzec sie ich i niech sobie splaca partia ktora zastapila PZPR, a ona tez moze nic nie splacac, bo co im zachod zrobi? - chyba ze chca wiecej pozyczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.214.108.70.Dial1.Boston1.Level3.net 21.09.02, 05:44 Nie wiem,ile tych samolotow planuje sie zakupic,ale nie o to chodzi.Chcialbym wiedziec,jaki wklad w podniesienie stopnia samoobrony Polski maja miec te latawce.Mozemy rownie dobrze zakupic wycofane z Bushowej policji bebenkowce.A wogole,nie chodzi ulepszenie obronnosci Polski,a o wciagniecie jej w akcje bushowania wokol swiata.Tak wiec,za mala oplata (ile tych miliardow to ma kosztowac?)bedziemy mogli sluzyc pentagonowcom,jak psiaki na smyczy.Dodajmy do tego leopardy z wyswiechtanymi gasiennicami i do ktorych dostawy amunicji beda zalezaly od niemieckiego producenta......Co za sila. Jesli te latajace rury maja byc zakupione dla szpanu,to lepiej wrocic do ulanow i koni.Obronny efekt ten sam,z tym ze bardziej widowiskowy. Jak daleko jeszcze ten magister zawlecze strzepy Polski w kierunku jej totalnego rozpadu????? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot 20.09.02, 23:32 Pan amerykanski prezydent jest na tyle mily, ze od razu chce tez stworzyc Polsce okazje do utraty tych samolotow w ramach osi dobra Waszyngton - Warszawa. Silesius Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 21.09.02, 00:37 Lepiej oczywiscie kupic zlom od Francuzow (ktorzy kochaja nas w chwilach przetargu tak, jak kochali nas w 1939r), albo od Szwedow. Jedni i drudzy sa bezwzglednie lepsi od Amerykanow, a na pewno uczciwsi :-) Wszystkim im zalezy, aby pomoc ukochanej Polsce, temu wspanialemu krajowi, ktory pokojowo obalil komunizm. Oh Polsko, ty narodzie wybrany, w ktorym zyja tacy madrzy i prawi ludzie, ci, ktorzy wiedza wszystko nawet to z kim nalezy, a z kim nie nalezy robic interesy, dlaczego jestes taka biedna. Dlatego, ze te wszystkie madrale nie potrafia zrobic porzadku na swoim podworku bo to zbyt uciazliwe, lepiej pouczac innych i wyzywac wszystkich od baranow. Dlaczego wiec, skoro prezydent Bush jest, jak to ktos bardzo rozgarniety raczyl wyartykulowac, baranem, w Stanach jest troche lepiej niz w Polsce? A moze warto brac przyklad z takich baranow? Ale nie, my nie jestesmy takie barany, my jestesmy prawi ludzie (???) i nie bedziemy wzorowac sie na baranach, nawet za cene balaganu i biedy we wlasnym kraju. Jakiez to piekne i wzruszajace!!! Krytykujemy brzydkich Amerykanow, a dajemy sie skubac dobrym ludziom z UE. I nikt nie chce tego widziec. Nie potrafimy bronic wlasnych interesow to dlaczego maja to za nas robic inni? Pokrytykujmy sobie, powybrzydzajmy, ponarzekajmy i... idzmy do domu bo zupa juz na stole czeka. A jutro, zamiast popatrzec na rece naszych kochanych, krysztalowych politykow, zamiast zaczac robic porzadek z rodzimymi baranami, wlaczmy komputery, wejdzmy na strone GW i zajmijmy sie ocena prezydenta Busha i reszty. Gdyby tak jeszcze niektorzy zechcieli w miedzyczasie zajrzec do slownika ortograficznego (ja sie nie czepiam, bledy robimy wszyscy, ale sa pewne granice) bylby to wyrazny postep. Ale to chyba za duzo roboty, czy sie myle? Pozdrowienia, Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.proxy.aol.com 21.09.02, 03:23 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Lepiej oczywiscie kupic zlom od Francuzow (ktorzy kochaja nas w chwilach > przetargu tak, jak kochali nas w 1939r), albo od Szwedow. Jedni i drudzy sa > bezwzglednie lepsi od Amerykanow, a na pewno uczciwsi :-) Wszystkim im zalezy, > > aby pomoc ukochanej Polsce, temu wspanialemu krajowi, ktory pokojowo obalil > komunizm. Oh Polsko, ty narodzie wybrany, w ktorym zyja tacy madrzy i prawi > ludzie, ci, ktorzy wiedza wszystko nawet to z kim nalezy, a z kim nie nalezy > robic interesy, dlaczego jestes taka biedna. Dlatego, ze te wszystkie madrale > nie potrafia zrobic porzadku na swoim podworku bo to zbyt uciazliwe, lepiej > pouczac innych i wyzywac wszystkich od baranow. Dlaczego wiec, skoro prezydent > > Bush jest, jak to ktos bardzo rozgarniety raczyl wyartykulowac, baranem, w > Stanach jest troche lepiej niz w Polsce? A moze warto brac przyklad z takich > baranow? Ale nie, my nie jestesmy takie barany, my jestesmy prawi ludzie (???) > > i nie bedziemy wzorowac sie na baranach, nawet za cene balaganu i biedy we > wlasnym kraju. Jakiez to piekne i wzruszajace!!! > Krytykujemy brzydkich Amerykanow, a dajemy sie skubac dobrym ludziom z UE. > I nikt nie chce tego widziec. Nie potrafimy bronic wlasnych interesow to > dlaczego maja to za nas robic inni? > Pokrytykujmy sobie, powybrzydzajmy, ponarzekajmy i... idzmy do domu bo zupa juz > > na stole czeka. A jutro, zamiast popatrzec na rece naszych kochanych, > krysztalowych politykow, zamiast zaczac robic porzadek z rodzimymi baranami, > wlaczmy komputery, wejdzmy na strone GW i zajmijmy sie ocena prezydenta Busha i > > reszty. Gdyby tak jeszcze niektorzy zechcieli w miedzyczasie zajrzec do > slownika ortograficznego (ja sie nie czepiam, bledy robimy wszyscy, ale sa > pewne granice) bylby to wyrazny postep. Ale to chyba za duzo roboty, czy sie > myle? > Pozdrowienia, > Wojtek Z cala pewnoscia,NIE MYLISZ SIE !!! Pozdrawiam,jojo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paracelsus Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.reverse.qsc.de 21.09.02, 14:03 Dobrze, ze mamy szanse na zawarcie blizszego sojuszu z Amerykanami. Mam nadzieje tylko, ze skorumpowane komuchy niczego nie spapraja. Zreszta czy wybiora Francuza czy Szweda czy Amerykanina to i tak sobie dopelnia konta w Szwajcarii, a spoleczenstwu polskiemu beda przeswietlac kieszenie i mamic jakas abolicja. Kiedy ta Polska doczeka sie przywodcow z pierwszej polki a nie tylko wciaz towar drugiej kategorii z lewej polki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.214.92.50.Dial1.Boston1.Level3.net 21.09.02, 15:12 Mam zbawienny dla Polski pomysl.Zamiast nabywac zlom,mozemy obciac koszta o polowe,kupujac wylacznie system naprowadzania rakiet na cele.Zamiast skomplikowanej glowicy nalezy przywiazac sznurkami (po zniwach zostaja nadwyzki sznurka do snopowiazalek) butelki z bendzyna.Calosc mocujesz na dyszlu parokonnego pojazdu,kolka sa,dyszel ma nieograniczon zakres namierzania...Siedzisz na przyzbie i czekasz z zapalonym kwaczem w garsci,zeby zapalic knot w butelce.Oto leci grippen-dup!!-i po grippenie....Jadzie leopart-lubudu---koniec piesni.....Baba donosi kanapki z kiszka i usmiecha sie obiecujaco,ze nagroda po zmroku cie nie minie..... Aha...na podworku trzymac stado gesi,ktore nas ostrzegna przed atakiem piechoty,jak kiedys Rzym przed Gallow gromada,,, Widzita,jakie to proste????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 21.09.02, 15:35 US Creating Air Dominance for the 21st Century With F-22 www.f22-raptor.com/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.214.92.50.Dial1.Boston1.Level3.net 21.09.02, 15:45 Gość portalu: Michal napisał(a): > US Creating Air Dominance for the 21st Century With F-22 > > > <a href="http://www.f22-raptor.com/index.html"target="_blank">www.f22-raptor.co > m/index.html</a> To niczego nie zmienia.Beda miec tylko bardziej skomplikowane latajace zabawki,ktore spadna predzej czy pozniej. Albowien napisane jest:-Cokolwiek sie unasza-zawsze spaduje,a im wyzej sie unasza,tym nizej spaduje.Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Czym inni beda latac IP: *.tor.primus.ca 22.09.02, 02:47 Zachodnia Europa przechodzi na Eurofighter a Amerykanie na F/A-22 sa to oczywiscie najnowsze i najdrozsze latajace "zabawki" na ktore absolutnie nas nie stac.Moze lepiej sie narazie wstrzymac troche jeszcze to nasze wojsko zredukowac.Wydawac na drogi zachod-wschod.Zajac sie powaznie gospodarka.EU i jej super gospodarka to plus i minus dla nich,oni sie dlawia juz wlasnymi produktami ktore gdzies musza pchac.Nasze i innych bylych demoludow wejscie do EU to dla nich oddech utrzymujacy ich standard zycia.Ale i tak jestesmy u nich celem doraznym,bo nasz rynek "nasyca" w przeciagu 20-30lat.Ich glownym celem jest Rosja ktora jest rynkiem wielkosci Stanow Zjednoczonych.Przez najblizszy wiek ruch kolowy raczej bedzie podstawa transportu, a to szansa dla kraju na kolosalne pieniadze z tego tytulu i wszystkich innych zwiazanych z tym rzeczy.Moze wreszcie przy madrych ludziach u wladz nasze do tej pory nieszczesliwe polozenie geopolityczne nam zaprocentuje. Wtedy bedzie kasa na porzadny sprzet najnowszej generacji.Teraz i tak przez najblizesze 30lat na nic sie nie zapowiada w naszym regionie Europy.Oczywiscie lepiej byc przygotowanym wiec lepiej narazie doprowadzac stopniowo do porzadku to co mamy na ladzie rozmieszczone.Ponizej linki do producenta oferowanego nam F16 i innch "zabawek" firmy LockheedMartin. www.lockheedmartin.com/about/product_list_F.html Link do zdjec F/A-22 na ktory Amerykanie przechodza www.photos.external.lmco.com/dev/4D.acgi$DPC_Decode?1^DPC^ccccc^K^Raptor^6^Thumbnails^Photo%20Title^Select%20a% 20Company^1850^2100^0000000000000000^000000000000000^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyzunia Re: Czym inni beda latac IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 23.09.02, 22:24 polska z uwagi na swoje polozenie cz bedziue miala f-iles tam czy nie bedzia dla nato i tak na tyle warta ze beda nas holubic i bez tych samolocikow. czy nie mozna poszukac opcji owszem w nato ale na holere nam wojsko. wieki brat i tak obroni. [cholere]. jakos nie widac szansy na lokalny konflikt w naszym rejonie do ktorego byloby to potrzebne. a na wojenki kolegi dablju nie musimy jechac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.socantel.net 14.11.02, 02:51 Przy zakupie samolotu niezmiernie wazne sa ponizsze kryteria: 1. samolot musi byc technologicznie najbardziej zaawansowany (wladca powietrza jest rowniez wladca ziemi). 2. zakup nalezy uwarunkoweac montazem i produkcja czesci w kraju (zatrudnienie i opanowanie technologii). 3. dopiero teraz nalezy rozpatrzyc atrakcyjnosc oferty (konurencyjne ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad Re: Amerykanie chcą nam skredytować kupno samolot IP: *.socantel.net 14.11.02, 03:15 Jestem inzynierem mechanikiem wyksztalconym w Polsce, ale dlugo mieszkam w USA. Dobrze sie ocenia w Polsce amerykanska technologie. Ja tez bylem jej przychylny. Niestety. Tutaj widze powazne braki w tej dziedzinie. Amerykanskie samochody sa jednymi z gorszych w swiecie. Opinie, ze F-16 to zlom; w moim odczuciu nie sa bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś