Dodaj do ulubionych

Miasteczko milionerów pod Moskwą

21.10.05, 12:25
CIEKAWE Z CZEGO TEN KRAJ BĘDZIE ŻYŁ JAK ZA 40-50 LAT ZACZNIE SIE KOŃCZYC ROPA
I GAZ?
Obserwuj wątek
    • floyd13 Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 12:27
      I tak właśnie wyglądałaby neoliberlana Polska Tuska i PO, w której podatek
      byłby liniowy.
      • adwach Re: Hej Floyd!!! 21.10.05, 14:29
        To teraz nie ma milionerów w Polsce i wszyscy są równi, tak?
        • floyd13 Re: Hej Floyd!!! 21.10.05, 14:58
          Chyba nie trudno zrozumieć, że chodzi mi o tak skrajną, jak rosyjska,
          polaryzację społeczeństwa. Przecież pomysł "3*15" w swojej pierwotnej formie, a
          więc bez żadnych ulg i odliczeń, najprostszą drogą doprowadziłby nasz kraj do
          stanu a'la podmoskiewskie miasteczko. Moi znajomi, którzy niedawno byli w
          Moskwie (wyjazd w ramach wymiany studenckiej) potwierdzają ten olbrzymi
          kontrast między biednymi, a miliarderami.
          • wiedmak A obecny czy Pisuaru system podatkowy do tego 21.10.05, 19:25
            nie doprowadzi? Jak cie razi istnienie miliarderow najprostszym sposobem jest
            rewolucyjne riezanie. To ze chcesz by bogaci uciekali ze swoimi podatkami na
            wyspe Man albo do Lichtensteinu nie czyni cie socjalista.
          • lmblmb Rosja to nie Polska, a szkoda (New York Times) 22.10.05, 08:42
            floyd13 napisał:

> Chyba nie trudno zrozumieć, że chodzi mi o tak skrajną, jak rosyjska,
            > polaryzację społeczeństwa. Przecież pomysł "3*15" w swojej pierwotnej formie, a
            >
            > więc bez żadnych ulg i odliczeń, najprostszą drogą doprowadziłby nasz kraj do
            > stanu a'la podmoskiewskie miasteczko.

Przedstaw dowody. To są dywagacje i domysły. Zupełnie jak byś słuchał rydzyka i
            umysł zamienił na emocje. Emocje nie są ci potrzebne.

Rosja to nie Polska, a szkoda. Przeczytaj: "Russia is not Poland, and that's too
            bad" www.google.com/search?q=%22Russia+is+not+Poland%2C+and+that%27s+too+bad
            • lmblmb Tutaj konkretny link do artykułów 22.10.05, 08:50
              Russia is not Poland...
              s99.middlebury.edu/EC230A/Supplements/Articles/Russia/NYTAugA.html#Too%20Bad
              -oraz-

Tilting but Standing As a Big Domino Falls; Ex-Communist Poland Holds Up Well
              Next to Russia's Staggering Economy
              s99.middlebury.edu/EC230A/Supplements/Articles/Poland/Poland-t/10-02a.html
              • turtlezzz Dzięki. 23.10.05, 02:16
                Ech, trzeba mniej narzekać ;)
                • lmblmb Marudzenie to w Polsce sport narodowy. 24.10.05, 07:37
                  > Ech, trzeba mniej narzekać ;)

Marudzenie to w Polsce sport narodowy. Proponuję uczcić marudzenie jakiś świętem
                  ;) - np. 2 maja.
                  • meerkat1 Re: Marudzenie to w Polsce sport narodowy. 25.10.05, 19:05
                    moze <maruda> napisze cos specjalnego z tej okazji?
      • gieroy_asfalta Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 15:04
        I tak właśnie wyglądałaby neoliberlana Polska Tuska i PO, w której podatek
        > byłby liniowy"
        ciemny solidaro-komuchu: Estonia ma liniowy i już nas dawno wyprzedziła.
        • floyd13 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 18:44
          Zamiast obrażać zastanowiłbyś się trochę nad różnicą między 200mln Rosją, a
          kilku milionową Estonią. Jesteśmy krajem dużym i na razie nas nie stać na
          podatek liniowy - za dużo ludzi żyje w skrajnej biedzie. Nie wspominając już
          o "kulturze" i etyce polityków oraz przedsiębiorców (myślę, że znacznie bliżej
          nam do Rosji niż do Estoni w tych względach).
        • tornson Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 22:11
          gieroy_asfalta napisał:

> ciemny solidaro-komuchu: Estonia ma liniowy i już nas dawno wyprzedziła.
          Ciekawe w czym? Pod koniec lat 90-ych mieli standard życie prawie jak na
          zachodzie, od tego czasu tylko dołują i juz są na nędznym poziomie Polski. A
          dzięki liniowemu podatkowi mają największy odsetek nędzarzy w całej UE.
          • xavras_wyzhryn Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 22.10.05, 03:02
            Ohydnie klamiesz, glupku.

Ciekaw jestem gdzie wyczytales takie brednie???
            Chyba w instrukcjach, ktore odbierasz z ruskiego konsulatu...
          • ziggy.s Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 22.10.05, 10:06
            > Ciekawe w czym? Pod koniec lat 90-ych mieli standard życie prawie jak na
            > zachodzie, od tego czasu tylko dołują i juz są na nędznym poziomie Polski.

Ty tomson znowu opsujesz swiat z punktu widzenia KGB.

To prawda, ze oficerowie kgb juz nigdy nie beda miec takiego standardu w Estonii
            jak na poczatku lat 90.

Wrecz mam nadzieje, ze skoncza wybierajac resztki ze smietnikow w kraju , ktorym
            niegdys rzadzili pod sowiecka okupacja.

A teraz mam nadzieje, ze i w Polsce przyjda ciezkie czasu na rezydentow smiersza
            i kgb, jak rowniez na miejscowych pacholkow sowieckich.
            • wujek_extrema Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 23.10.05, 01:40
              Ludzie jak wy sie nienawidzicie. Kto by pomyslal ze to czastki tego samego
              narodu. Jak to mozliwe zeby z tej nienawisci wyszlo jakies dobro albo sukces.
              Jak dobrze ze mnie tam nie ma. Milosz wrocil i po kilku miesiacach stwiedzil ze
              najwiekszym problemem Polski i Polako sa Polacy. Kazda okazja potwierdza ta
              prawde.
              • meerkat1 Re: Miasteczko milionerów pod... MALKINIA? 23.10.05, 15:33
                wujek_extrema napisała:

>" Ludzie jak wy sie nienawidzicie. Kto by pomyslal ze to czastki tego samego
                > narodu. Jak to mozliwe zeby z tej nienawisci wyszlo jakies dobro albo sukces.
                > Jak dobrze ze mnie tam nie ma. Milosz wrocil i po kilku miesiacach stwiedzil
                ze
                >
                > najwiekszym problemem Polski i Polako sa Polacy. Kazda okazja potwierdza ta
                > prawde."

Pytanie konkursowe:

Kto powiedzial, ze:

"DLA POLAKOW MOZNA ZROBIC WIELE, Z POLAKAMI - NIC!" ???????!

NO,.... NO??????
                • meerkat1 Re: Miasteczko milionerów w... WORKUCIE??? 23.10.05, 21:30
                  Seru, nerušte mě!
                  (slova: česká zlidovělá, hudba: melodie Hymny SSSR / RF)

Seru, nerušte mě,
                  papír podejte mě,
                  papír podejte mě
                  a nechte mě srát!

Ref.:
                  Seru na Lenina,
                  seru na Stalina,
                  seru na celý Sovětský sojuz!

My sereme za tři,
                  nám záchody patří,
                  nám záchody patří
                  a nechte mě srát!

Ref.:
                  Seru na Lenina,
                  seru na Stalina,

Seru nerušte mě,
                  hovno se dere ze mě,
                  hovno se dere ze mě,
                  A veliký kus!

Ref.:
                  Seru na Lenina,
                  seru na Stalina,

(Píseň se zpívá na melodii Hymny SSSR / Hymny RF)
                • wujek_extrema Re: Miasteczko milionerów pod... MALKINIA? 24.10.05, 03:09
                  Pewnie tez Milosz a moze ktos inny. Nie trzeba juz byc geniuszem albo Noblista
                  zeby takie wnioski wysnuc. Jakby poetycko tego nie sformulowac prawda pozostaja
                  jedna, Polak Polakowi najwiekszym wrogiem.
                  Nawet Papiez Was jeszcze nie nauczyl sie choc odrobine szanowac. Nie wspominam
                  juz o innych ludziach i narodach. To sie nazywa HUMANITARYZM
      • listek86 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 15:21
        A tak wszyscy beda biedni.
        Tez mi sprawiedliwosc, jak za Stalina.
        • floyd13 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 18:46
          Hmmm...jakoś socjalna polityka państw Zachodniej Europy nie doprowadziła do
          wspomnianego przez Ciebie zubożenia.
          • listek86 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 19:47
            Flojdzik, socjalna polityka panstw zachodniej europy w tej chwili doprowadza je
            do biedy. Anglia, Francja, Niemcy maja problem z tym socjalem, panstwo nie daje
            rady utrzymywac coraz starszego spoleczenstwa, mimo ze jest bogatsze
            kilkukrotnie. Podobnie jest u nas z ta roznica, ze w Polsce 60 lat byla
            destrukcja gospodarki (Ruscy) a tam powojenny boom gospodarczy, wlasnie dzieki
            wolnemu rynkowi i ryzykownym eksperymentom . Chcesz Kaczynskiego, ok, ale
            pamietaj, ze wtedy wszyscy beda biedni, Tez mi idea - zabrac bogatym, (rozkrasc
            w urzedzie zgodnie z przepisami) i co zostanie dac laskawie biednym. To nie
            Janosik. Jesli ma byc lepiej, to nalezy poswiecic biednych ( tzn dac im
            mozliwosci utrzymania - prace a nie "rybe") i pobudzic rynek wprowadzajac jedyne
            uczciwe opodatkowanie. I zadnych odpisow, umorzen podatkowych i innych pie..
            dzieki ktorym prowokuje sie tylko do cwaniactwa. Kiedy rynek sie rozkreci ci co
            beda chcieli byc biedni beda nadal, ci co sa z przymusu, nie beda sie wyrabiac z
            robota. To jest idea, a nie dajmy im po 900 zl miesiecznie i taka chodowla
            nierobow z przymusu badz z wyboru.
            P/S
            W Tusku tez mi wiele rzeczy nie gra, ale idee sa mi blizsze.
            • listek86 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 19:49
              hodowla*
            • floyd13 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 20:21
              Dlatego należy zadbać o przyrost naturalny - tak jak zrobiono to we Francji. To
              powinno być jednym z głównych piorytetów polityki państwa.
              Spierasz się ze mną o to, która idea jest lepsza. Ja nie mógłbym poświęcić
              biednych tak, jak Ty to chcesz zrobić. Są różne podejścia do oceny jakości
              ekonomii - ja jestem za taką ekonomią, która nie poświęca najmniejszych i
              najsłabszych w imię rzekomego dobrobytu w przyszłości. Sam zresztą chyba sobie
              zdajesz sprawę, że tak naprawdę tych najbogatszych z reguły nie interesuje los
              biednych - oni mają kapitał i go pomnażają, przy użyciu, rzecz jasna,
              wyrobników.
              A propos udało Ci się nazwać rzecz po imieniu - liberałowie raczej nie mówią
              głośno o poświęcaniu biednych dla "dobra sprawy". Ale brawo za szczerość.
              Zastanawia mnie to, jak łatwo uproszczasz sprawę - "jeżeli będę progi
              podatkowe, to wszyscy zbiedniejemy". Bzudra! Przykłady można mnożyć i w Europie
              i na świecie.
              Natomiast uważam, że w przyszłości, gdy będzie nas na to stać, można stopniowo
              wprowadzać podatek liniowy, przez sukcesywne zmniejszanie wyżeszego progu
              podatkowego. Ludzie, zauważcie, że to, co wprowadzi PiS, to jest i tak duży
              krok w kierunku zmnijeszenia podatków (w stosunku do tego, co wprowadziło SLD).
              Mniemam, że stąd u Ciebie taki brak empatii i wyczucia społecznego, bo sam
              nigdy nie znalazłeś się na dnie...
              Pozdrawiam.
              • listek86 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 21:09
                1. O przyrost naturalny musimy zadbac we wlasnym zakresie. Becikowe to jakis
                surrealizm w wydaniu braci. Panstwo tak nam pomaga, ze 3/4 znajomych zamiast
                robic dzieci kupuje koty.
                2. Podatek liniowy jest najsprawiedliwszym podatkiem jaki mozna sobie wyobrazic.
                Niech on bedzie 50% (dla zobrazowania) ale niech bedzie rowny dla wszystkich -
                to jest bardziej socjalistyczne podejscie jak socjalizm Kaczynskich - to moja
                idea i idea Tuska. Przy 15% - raj podatkowy dla inwestorow = pieniadze = praca.
                3. Biedni potrzebuja pracy by miec pieniadze. Z wlasnych informacji wiem, ze
                polowa bezrobocia jest napedzana sztucznie (szara strefa, lenistwo, wyludzanie
                swiadczen od panstwa - zlodziejstwo)
                4. Kaczynstcy zamiast redukowac administracje powiekszaja ja - patrz na
                administracje Lecha w Warszawie (choc sie zastrzegaja ze ma byc inaczej)
                5 Kaczynski to zacietrzewiony kurdupelek - Prezydent Polski ?! To powinien byc
                wizjoner, dobry charakterny facet (lub taka kobita z jajami) choc Tusk nie jest
                idealny niestety, ale jaki narod takie wszystko inne.
                6 Najwazniejsza rzecz w sporze jest taka, ze pieniadze o ktorych mowisz,
                przeznaczone dla biednych (zasilki, zaklady pracy chronionej, renty i emerytury,
                fundacje, chorzy, bezrobotni) sa dzielone w proporcjach 9 sztabek urzednik/firmy
                posredniczace - 1 sztabka potrzebujacy. I nie ludz sie , ze to sie zmieni. Jesli
                skonczyles ekonomie to swietnie znasz teorie. W zyciu jest troszke bardzo inaczej...
                • poczciwiec Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 22.10.05, 01:20
                  nie wiem czemu rowno pod wzgledem procentowym to wg Ciebie sprawiedliwy podatek :)
                  W polskim kapitalizmie prawie wszystko opiera sie na wyzysku, wiec nie widze powodu dla ktorego Ci wyzyskiwacze mieliby nie zwracac czesci pieniedzy w postaci podatkow panstwu czyli wszystkim. Gdyby wszyscy byli w miare uczciwi to moze taki podatek bylby do zaakceptowania.

Ale jak liniowy podatek to moze i liniowe mandaty? pare lat temu chyba gazeta pisala ze szef nokii zaplacil 10% rocznych dochodow mandatu za przekroczenie predkosci w wysokosci cos kolo 2 mln dolarow :) Tylko w Polsce pewnie by sie to nie sprawdzilo bo bogacze mieli by dziwnie male dochody eheeh.
              • listek86 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 21:14
                P/S
                Poza tym Ty chcesz poswiecic sredniozamoznych i aktywnych gospodarczo kosztem
                biednych (z czego duza czesc to leniuszki)
                To ja wole na odwrot.
            • gd-007 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 22.10.05, 12:29
              Bardzo madra wypowiedz.Od lat mieszkam w Niemczech i wie m do czego
              doprowadzila polityka socjalna tego kraju.Placenie pieniedzy dla bezrobotnych.
              zapomogi dla wielodzietnych rodzin obcokrajowcow,doplaty do mieszkan itd.
              Jezeli ktos chce to zawsze znajdzie prace i bedzie pracowal moge podac
              wiele przykladow ,byly czasy ze lepiej bylo dostac zasilek doplate do
              mieszkania i naczarno dorobic bo poco zrywac sie o 6 rano do fabryki
              za marne grosze.
      • don_stradi Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 16:47
        Kretyn Jak czytam takie rzeczy to mam jedną myśl: Ekonomia jako obowiązkowy
        przedmiot od podstawówki!!!
        • floyd13 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 18:51
          To w końcu się zdecyduj: jesteś don_strandi czy kretyn, bo dwa razy się
          podpisałeś.
          Tak się składa, że ekonomię właśnie kończyłem i to na AE w Krakowie. Jeśli nie
          wiesz, że program "3x15" PO w swojej pierwotnej wersji (bez ulg i dodatków)
          został ostro skrytykowany przez wszystkie środowiska ekonomiczne (nawet te
          liberalne), to stul paszczę.
          • xavras_wyzhryn Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 22.10.05, 03:05
            floyd13 napisał:
            > Tak się składa, że ekonomię właśnie kończyłem i to na AE w Krakowie.

To juz wiem absolwentow jakiej uczelni nigdy nie zatrudnie... :)
        • tornson Współczesna makroekonomia to ideologiczny 21.10.05, 22:16
          dogmat nic więcej. Takie kraje jak Japonia czy Korea Płd. rozwijały się dzięki
          temu że w latach 60-ych i 70-ych (Korea jeszcze na początku lat 90-ych) mieli
          gospodarkę bardziej socjalistyczną niż kapitalistyczną i łamali wszelkie zasady
          ekonomicznego dogmnatu (zakaz interwencjonizmu państwowego, wolny przepływ
          towarów ,kapitału i ludzi...).
          • xavras_wyzhryn Re: Współczesna makroekonomia to ideologiczny 22.10.05, 03:07
            No i wlasnie, baranku, w polowie lat 90-tych przepieknie sie to im wywalilo,
            zupelnie jak twoj zwiazek radziecki.
            Ciekawe dlaczego...
            • tornson Nieuku!!! 22.10.05, 12:31
              xavras_wyzhryn napisał:

> No i wlasnie, baranku, w polowie lat 90-tych przepieknie sie to im wywalilo,
              > zupelnie jak twoj zwiazek radziecki.
              > Ciekawe dlaczego...
              Ale ty jesteś tępak! Gospodarka Korei się wywaliła bo skończyło się centralne
              planowanie i został zmniejszony interwencjonizm państwowy.
              A jeśli nawet te brednie w które wierzysz byłyby prawdą, to lepiej mieć państwo
              na poziomie Bangladeszu (tak wyglądałaby dziś Korea Płd. gdyby nie ponad 20 lat
              interwencjonizmu państwowego i centralnego planowania) czy Korei Płd. z kryzysem
              z połowy lat 90-ych???
              • xavras_wyzhryn Re: Nieuku!!! 22.10.05, 13:26
                Szkoda pisania na ciebie, bo nie jestes w stanie czytac ze zrozumieniem, ani
                podjac polemiki, poniewaz slepo wypisujesz brednie, jakie podsuwaja ci w
                ambasadzie bylego zsrr.
                Wedlug tego co wypisujesz rajem gospodarczym powinny byc:
                a) kuba
                b) korea pln.
                c) wszystkie kraje bylego bloku wschodniego, a gospodarki zachodnie byc bankrutami
                Jakos dziwnym trafem jest wrecz odwrotnie...
                • tornson Re: Nieuku!!! 22.10.05, 13:50
                  xavras_wyzhryn napisał:

> Szkoda pisania na ciebie, bo nie jestes w stanie czytac ze zrozumieniem,
                  Nie przypisuj mi własnych przywar. Ty jak dziecko wierzysz w jakieś dogmaty
                  które są dla ciebie świętością, nie potrafisz wogóle spojrzeć na sprawy szerzej
                  niż klapki które założyła ci tępa propaganda.

> ani
                  > podjac polemiki, poniewaz slepo wypisujesz brednie, jakie podsuwaja ci w
                  > ambasadzie bylego zsrr.
                  > Wedlug tego co wypisujesz rajem gospodarczym powinny byc:
                  > a) kuba
                  > b) korea pln.
                  Wyobraź sobie Polskę z embargiem na handel z całą UE. W takiej sytuacji
                  moglibyśmy jedynie pomazyć o sytuacji KRLD. A takiej sytuacji jest właśnie Kuba,
                  ma embargo na handel z USA i ze wszystkimi jej pachołkami z Ameryki Środkowej, a
                  mimo to i tak jest najlepiej (po rónież niezależnej od USA Kostaryki)
                  rozwiniętym krajem Ameryki Środkowej i Karaibów. KRLD było jeszcze pod koniec
                  lat 80-ych na poziomie Tajlandii.
                  www.theodora.com/wfb1989/korea_north/korea_north_economy.html
                  www.theodora.com/wfb1989/thailand/thailand_economy.html
                  Poza tym w KRLD jest przegięcie w drugą stronę, tam stalinowskie rządy są zbyt
                  represyjne, a gospodarka jest za bardzo podporządkowana państwu, KRLD można
                  porównać do takich krajów jak Uganda czy Haiti gdzie panuje analogiczne
                  przegięcie w stronę kapitalizmu.

> c) wszystkie kraje bylego bloku wschodniego, a gospodarki zachodnie byc bankrut
                  > ami
                  > Jakos dziwnym trafem jest wrecz odwrotnie...
                  Zobacz sobie, ogłupiony przez antykomunistyczną propagandę biedaku, z jakiego
                  zapóźnienia spowodowanego kapitalizmem i IIWŚ startowały kraje komunistyczne.
                  Poziom uprzemysłowienia Europy Zachodniej do Wschodniej był w czasach zimnej
                  wojny jak 2:1, a przed IIWŚ jak 5:1, dziś jest chyba ze 4:1. Do tego kraje
                  komunistyczne były niepomiernie bardziej zniszczone IIWŚ i istniejącym tam
                  wcześniej kapitalizmem. Główny kraj komunistyczny (ZSRR) startował w 1920 jako
                  państwo totalnie zniszczone IWŚ i wojną domową i przedewszystkim carską
                  kompilacją feudalizmu i kapitalizmu, ogólnie tuż po rewolucji byli na niższym
                  poziomie niż kraje zachodnie przed rewolucją przemysłową. A gdy udało im się w
                  nieosiągalnym dla krajów kapitalistycznych tępie podgonić uprzemysłowiony świat,
                  to zaatakowali ich naziści powodując niewyobrażanle zniszczenia.
                  Postęp jakiego dokonywały kraje komunistyczne, mimo wrogości po stokroć
                  poteżniejszych wrogów z bloku zachodniego, był ogromny.
                  Zresztą kraje kapitalistyczne to nie tylko Zachodnia Europa, USA i Japonia, to
                  też Afryka, Ameryka Południowa, Azja pracujący swoją nędzą na bogactwo Zachodu.
                  Jak to wszystko zsumujemy to za czasów zimnej wojny wszystkie kraje
                  komunistyczne miały ze 2 razy większą produktywność niż wszystkie
                  kapitalistyczne (Chiny pomijamy bo oni trzymali i z kapitalistami i z komunistami).
                  • meerkat1 Absolwent szkoly Policyjnej w Slupsku w akcji! :-) 22.10.05, 13:55
                    Idzcie lepiej, tomson, i spalujcie jakiegos nowego kibica w Slupsku, bo juz
                    nudno powtarzac doniesienia o waszych dawnych osiagnieciach! ;-((((((((((((((((
                    • tornson Ile mam ci razy powtarzać że nie szkoły policji 22.10.05, 13:58
                      lecz Gwardyjskiego Klubu Sportowego przy Szkole Milicji/Policji i nie absolwent
                      lecz zawodnik (były już niestety).
                      • meerkat1 Re: Ile mam ci razy powtarzać że nie szkoły polic 22.10.05, 14:27
                        Rozumiem, wiec nie Dynamo Moskwa???

Bo ten, to byl klubem...KGB! :-)))
                        • tornson Trochę daleko musiałbym dojeżdżać. ;o> 22.10.05, 16:01
                          meerkat1 napisał:

> Rozumiem, wiec nie Dynamo Moskwa???
                          >
                          > Bo ten, to byl klubem...KGB! :-)))
                          • meerkat1 Re: Trochę daleko musiałbym dojeżdżać. ;o> 22.10.05, 16:15
                            A Dynamo...Kijow? :-)))
                            • tornson Jakbym grał zawodowo w nogę, to transferkiem 22.10.05, 17:29
                              do tego wielkiego klubu bym nie pogardził. :o]
                              Ale w piłce nożnej zaliczyłem tylko kilka spotkań w 3-cio ligowej Stali
                              Jezierzyce. :o/

meerkat1 napisał:

> A Dynamo...Kijow? :-)))
                  • turtlezzz Ojej, ty już lepiej kop tą piłkę.. 23.10.05, 02:28
                    btw - a propo przykładów, które przedstawiłeś - musisz wiedzieć, że z reguły przestawienie na gospodarkę komunistyczną powoduje początkowo szybki wzrost. A potem zaczyna się obsuw. Przestudiuj własne przykłady.

Lem kiedyś nazwał komunistyczną gospodarkę silnikiem Watta bez stabilizatora (regulatora odśrodkowego). Tym niezbędnym regulatorem jest wolny rynek.

Walcząc z poglądami całej prawie ludzkości staraj się wystrzegać wyzywania innych od nieuków. Bo stawia cię to w pozycji oszołoma. Pozdrawiam.
                    • tornson Globalny reżim korporacyjny to nie cała ludzkość, 23.10.05, 14:00
                      co najwyżej rak który ją trawi.

urtlezzz napisał:

> Walcząc z poglądami całej prawie ludzkości staraj się wystrzegać wyzywania inny
                      > ch od nieuków. Bo stawia cię to w pozycji oszołoma. Pozdrawiam.
      • aquarious Nie wazne czy bedzie socjal czy liberalizm... 22.10.05, 19:47
        Ludzie o co wy sie tak klocicie? Przeciez prawda jest taka, ze to nie wazne czy bedzie Polska socjalna czy liberalna. Najwazniejsze zeby ludzie zyli uczciwie i nie oszukiwali panstwa czyli samych siebie i wszystkich dookola. Jesli wszyscy ludzie beda placili podataki, pracowali a nie leniuchowali, nie robili przyslowiowych "wałków" to z czasem wszystkim sie bedzie zylo lepiej. Wszyscy tworzymy jedno panstwo, jeden organizm, ktory bedzie funkcjonowac poprawnie tylko wtedy, gdy organy beda zdrowe. Uczciwosc to podstawa sukcesu i droga do lepszego zycia nas wszystkich.
        Osobiscie jestem zwolennikiem panstwa liberalnego poniewaz uwazam, ze socjal tępi naszą motywacje do pracy. Jesli w Polsce wygra idea panstwa socjalnego to i tak nic zlego sie nie stanie. I w obu przypadkach potrzeba nam skutecznie dzialającej wladzy sadowniczej. Prawo wcale nie musi byc surowe, wazne zeby bylo skuteczne, sprawne i dawalo ludziom najlepsze jak to tylko mozliwe poczucie sprawiedliwosci. Dla mnie to jedyny sposob na lepsze jutro. Bo jesli ludzie sie nie zmienia to obojetnie jaka droga pojdziemy, czy to bedzie socjalizm czy liberalizm czy tez socjal-liberalizm to i tak podzialy zostana.
        • meerkat1 Re: Nie wazne czy bedzie socjal czy liberalizm... 23.10.05, 15:31
          Jak powiedzial sp. Teng-Siao-Ping:

Niewazne czy kot jest bialy czy czarny, byle lapal myszy!"

Patrzac na rozwoj gospodarczy i sile odpowiednio: USA, UK, Australii i Japonii
          oraz RFN, Francji, Grecji i Polski nie trudno ustalic, ktory kot jest
          najbardziej skuteczny, bez wzgledu na jego masc! :-))))))))))))))))))))))))))))
      • mbishop Floyd, Polska to nie Rosja! 23.10.05, 00:33

Zapewniam Cię, że skrajne rozwarstwienie rosyjskiego społeczeństwa nie ma NIC
        wspólnego ze stawkami podatkowymi. Vide Estonia lub Słowacja, gdzie wprowadzono
        liniowy i jakoś nikt miasteczek dla milionerów nie buduje.
        Polska jest zupełnie innym krajem niż Rosja i takie porównania to z Twojej
        strony czysta demagogia.
      • jakmi Konstancin góra 23.10.05, 15:21
        AAAAby kupienić willę w Konstancinie Jeziorna pięćset tysięcy dolarów to dużo
        za mało - te ceny z Moskwy to jakas promocja?. I po co ta dyskusja o podatkach?
        Jakie one nie będą niektórych zawsze będzie stać na takie domki.
    • marek_m_pl NIE BÓJ, NIE BÓJ .. 21.10.05, 12:39
      Ostatni karniser zatankują do Czołgu ii na Zapad!!
      Ale Kaczyński z O. Rydzem nas Obronią .. staną na
      Szańcu wypną .. 8 liter iii jak nie dupnie - jak 1oo armat !!
      EEEehehehehe ..
      kuźwa Ale 3o ooo milionerów .. sie k .. p .. kacapy podorabiały ..
      - mafia :P ot szto ..!!
    • at_work Łagier Rublowo- Archangielskoje 21.10.05, 14:35
      To upodobanie do koszarowania jest przemożne.
      Inaczej, zapewne nie czuliby się bezpiecznie.

_
      Pies na kaczki.
      • meerkat1 No, no! TYLKO BEZ TAKICH!!!! 21.10.05, 16:52
        LAGROW w FIEDIERACJI njet, tera tylko <KOLONIE KARNE>!!! :-)))

NB Abramowiecz nie skorzysta z oferty, bo ma wlasny palacyk w londynskiej
        Belgravii.

Dooooobrze byc nadwornym bankierem pplka Wsadzia ;-)))))))

Keeping up with the Jones's could take on a whole new meaning in a town being
        planned for rich Russians near Moscow.
        The $3bn (£1.7bn) town of Rublyovo-Arkhangelskoye will house some 30,000
        residents and is expected to be almost twice the size of Monaco.

It will be completely self-sufficient, boasting luxurious villas, a clinic,
        bars, sports facilities, a school and a marina on the Moscow River.

The project, due to start in 2006, is being financed by Nafta Moskva company.

Russian 'Amsterdam'

"Building elite apartments outside an industrial metropolis reflects a new
        tendency favoured by buyers," said Michael Belton, CEO of the project's
        developer, CMI Development, in a recent press release.

The 430-hectare (1,060-acre) development site is situated three kilometres (two
        miles) to the west of Moscow and has good transport links with the capital.

The future "millionaires' town" will have "a uniquely European feel", according
        to its British architects, John Thompson and Partners.

"We are trying to make it in the architectural style of old European cities
        like Prague, Amsterdam and Munich," Viktor Novichkov, a director of the
        project, told Britain's The Times newspaper.

It is estimated that Moscow alone has more than 30 dollar billionaires, vying
        for the top spot with London and New York.

• at_work Re: No, no! TYLKO BEZ TAKICH!!!! 21.10.05, 17:42
          Izwienitie pażausta,
          a szto eta, KOLONIE LETNIE?

_
          Pies na kaczki.
    • przecinaki Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 17:17
      www.jtp.co.uk/projects/moscowregion/moscowregion.htm
      troche nudne, popluczyny po Poundbury...
      ruscy wola wille, a tu jednak jakies budynki, co - w mieszkaniach mieliby
      mieszkac? watpie.. watpie..
    • andrzy Koniec z Kuncewem? 21.10.05, 18:13
      wyjscie.bo.pl
    • tornson Niech mi któryś proamerykański i proliberalny 21.10.05, 22:09
      pożyteczny głupek szczeknie tu na Rosję. Wy popieracie takie rozwiązania,
      państwo dla bogatych itp., więc nie macie prawa czepiać się Rosji z takich powodów.
      • xavras_wyzhryn [...] 22.10.05, 03:09
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • avin Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 21.10.05, 22:40
      adwach napisał:

> CIEKAWE Z CZEGO TEN KRAJ BĘDZIE ŻYŁ JAK ZA 40-50 LAT ZACZNIE SIE KOŃCZYC ROPA
      > I GAZ?
      Z pracy twoich mnukow.
    • dawidantyrydzyk 1 Miasteczko przy tysiacu zubożałych miast 21.10.05, 22:41
      To jest sprawiedliwosc jedni oplywaja w luxusie a inni gloduja Nie mial bym nic
      do tych bogaczy ale jestem przekonany ze akurat w rosji to 90% Milionerow
      dorobilo sie na przekretach zreszta tak jak i w polsce
      • poczciwiec Re: 1 Miasteczko przy tysiacu zubożałych miast 22.10.05, 01:09
        jak juz sie tam wprowadza to nic tylko ogrodzic i traktowac tak jak wiezienia
        30.000 tysiecy zlodziejow wraz z rodzinami z glowy :)
    • karielcia zasoby gazu starcza Rosji na 200 lat. 21.10.05, 22:46
      wiem, bo znam.
      a takich "miasteczek" mamy w US conajmniej 200.
      nie chwale i nie ganie
      stwierdzam jedynie fakty.
      piekne to nie jest.
      ale do najblizszej rewolucji sie utrzymie :)
    • dziadek_piaskowy Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 22.10.05, 03:22
      dacza Gusinskiego na zdjeciu to kompletne dno,co to za bezguscie,jak mozna bylo
      zaprojektowac tak ochydny dom,nie jest to ani architektura Pragi a tym bardziej
      Wiednia,przypomina bardziej budynek naczelnika milicji w Bukareszcie.
    • lmblmb Z niklu 22.10.05, 08:39
      neodymu, gadolinu, diamentów, uranu, azbestu, aluminium, i całej reszty tablicy
      mendelejewa. Niestety... dopóki mają surowce, nie będą mieli przemysłu i
      cywilizacji.
      • janosik6 pod warszawa jest tez miasteczko dla milionerow 22.10.05, 08:57
        i jakos niekt sie tym nie onanizuje....
        W samej warszawie sa ulice dla milionerow znowu jakos to przechodzi bez echa.
        Jest w w warszawie okolo 200ulic zamknietych dla takich popapranich chamow jak
        wiekszosc tutaj siedzi i jakos przechodzi to bez echa.
        Takiego syfu nigdzie nie znajdziesz , aby cale ulice byly zamkniete dla
        zwyklego zjadacza chleba.
        Stoja tam lysole z ochrony i nie wposzczaja na te ulice zwyklych polaczkow.
        Boja sie aby imn swoimi zwisajacymy ryjami ulice nie pobrodzili..
        Czy wy przestacie niedorobione swinskie ryje sie podniecac byle czym na
        wschodzie ?
        • jok007 Re: pod warszawa jest tez miasteczko dla milioner 23.10.05, 13:26
          kim dla ciebie jest normalny polak? Bo jeśli to gość który ma we krwi średnio 2 promile alkoholu, najpopularniejszym wymawianym przez niego słowem jest ku*** (wogle zna mało słów) i myje sie raz na tydzień to też bym nie chciał żeby ktoś taki sikał mi pod domem... Ale tacy ludzie potrafią tylko wyzywać innych (jak w twoim poście). Lepiej weź się do uczciwej roboty a nie wyzywaj innych ludzi którzy ciężko na swoje pieniądze pracują~!
      • nothingmore22 Re: Z niklu 14.08.15, 10:21
        Temat niklu jest bardzo ciekawy bo Polska może odegrać swoją role w jego wydobyciu w przyszłości. Warto poc zytać: rynekzlota24.pl/tag/nikiel. Metale rzadkie to pasjonująca dziedzina. Nie sądziłem że w perspektywie lat jego zasoby moga się wyczerpać.
    • krawat23 Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 22.10.05, 10:38
      Moge choś częściowo zaspokoić twoja ciekawość.
      Putin postawił cel - zwiekszyć dochód narodowy 2 razy w ciagu 10 lat.
      Jednoczesnie korzystajac ze zwiekszonych dochodów z ropy realizuje 4 wazne
      reformy - zdrowia, oświaty, komunalna i jeszcze jakąś -nie pamietam.
      Jednoczęsnie dyscyplinuje oligarchów (casus Chodorkowskiego - wyjatkowego
      kombinatora). Daje im zarobić, ale rząda płacenia podatków.
      Jednoczesnie reformuje system władzy (zdemoralizowany i doprowadzony do absurdu
      przez Jelcyna)mimo krytyki demagogów i "zyczliwych".
      W sumie Putin buduje normalny kapitalistyczny kraj. Przyjaciół szuka tam ,
      gdzie sie mozna najwiecej nauczyć - w starej Europie.
      Na marginesie - ukrainski minister powiedział ostatnio,że jesli Rosja nie
      podpisze umowy na dostawy gazu na Ukraine na ukraińskich warunkach to oni ten
      gaz beda po prostu zabierać bezpłatnie. Jesli dodać do tego histerie w Polsce i
      krajach nadbałtyckich to trudno sie Putinowi dziwić, że chce budowac gazociąg
      bałtycki.
      • meerkat1 Pplk Wsadz "dyscypplinuje oligarchow" ! BUHAHAHA! 22.10.05, 12:31
        Klasycznym przykladem jest sposb w jaki dyscyplinuje supermachera i oszusta,
        ABRAMOWICZA, ktory jest jego nadwornym bankierem.
        • 1ja Re: Pplk Wsadz "dyscypplinuje oligarchow" ! BUHAH+ 22.10.05, 13:01
          Nie klam.
          Ostatnio go znowu wybrali,jednoglosnie,na gubernatora Czukotki.
          Region jest absolutnie ekonomicznie samowystarczalny.
        • krawat23 Re: Pplk Wsadz "dyscypplinuje oligarchow" ! BUHAH 22.10.05, 13:02
          Abramowicz, prócz tego , że jest wielkim kombinatorem jest również sorawnym gub
          ernatorem Czukotki. Nie wiadomo, dlaczego chciał nim zostać, zapewne było w tym
          również wyrachowanie zwiazane z losem zagarnietych pieniedzy. Faktem jest to,
          że jego działalnośc jako gubernatora jest oceniana przez wszystkich bardzo
          dobrze. Czukotka jest teraz innym, relatywnie bogatym krajem z zadowolonymi
          mieszkańcami. Putin poprosił, aby Abramowicz został gubernatorem na druga
          kadencje. Ten niechetnie, ale zgodził sie.
          Tylko na wyspie Utopia Abramowicz trafił by do wiezienia, w zadnym kraju na
          swiecie nie. Takie sa realia (w Polsce np. Kulczyk).Mozna sie oburzać ale sami
          tego chcelismy. Tylko bardzo naiwni, a w Polsce lat 80-tych było nas wiele
          milionów, mogli liczyć na inny bieg historii. Pozostaje nadzieja, ze nasze
          wnuki, po wielu upokorzeniach i tragediach swoich dziadków i rodziców zaznaja
          szcześcia zycia w bogatym kraju kapitalistycznym, a i wtedy beda musieli sie
          dostosować do zasad stanowiacych jego podstawy ideologiczne i ekonomiczne.

• meerkat1 Re: Pplk Wsadz "dyscyplinuje oligarchow" ! BUHAHA! 22.10.05, 13:43
            "Tylko na wyspie Utopia Abramowicz trafiłby do wiezienia"

No to popatrz, kolego, gdzie trafiaja mega-oszusci i malwersanci w ...USA!

Jednym z nich jest np. niejaki ...KOZLOWSKI (byly szef TYCO Corp.)

A pplk Wsadz wsadzil wlasnie do kieszeni Abramowicza (ktory pootwieral mu tajne
            cyfrowe konta na Kajamanach, w Lichtensteinie i Andorze) 9 MILIARDOW $$$!!!

Nie nie z wlasnej kieszeni! :-)) Z kieszeni narodu rosyjskiego , ktorego
            interesy Wsadz tak ponoc gorliwie chroni przed "oligarchami". :-)))

Postudiuj sobie szczegoly dokonanych POZA Rosja zakupow od lewych "firm
            trzecich" przez Gazprom akcji Sibnieftu bedacych w duzej mierze wlasnoscia...

ABRAMOWICZA! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • czesikbis Re: Miasteczko milionerów pod Moskwą 22.10.05, 12:45
      z odsetek :)
    • ezpa7z9 W Polsce też są takie osiedla... 22.10.05, 22:38
      Bo Polska jest też w Europie jak Rosja.Europie Wschodniej oczywiście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka