Dodaj do ulubionych

"The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła

28.10.05, 11:40
Tzw. "nowa Europa" to juz zawsze byla fikcja. Postkomunizm trwa, teraz pod
opieka Busha.
Obserwuj wątek
    • witomir Koniec liberalizmu ekonom. tak jak innych utopii 28.10.05, 11:44
      Aż dziw, iż liberałowie nie zauważają zatracenia się ich ideałów własności i
      wolnej przedsiębiorczości w rzeczywistości kapitalizmu menadżerskiego,
      zdeterminowanej dominacją potężnych, bezimiennych (i ponadnarodowych) funduszy
      inwestycyjnych, do których z powodzeniem można zastosować kryterium
      socjalistycznej "własności uspołecznionej". Tak oto bohaterowie liberalnych
      epopei - kupcy, rzemieślnicy i producenci, zostali "niewidzialną ręką
      wielbionego przez liberałów kapitalizmu strąceni ze społecznego piedestału na
      rzecz specjalistów od rozporządzania cudzą własnością - "menadżerów" i
      spekulantów.
      • palestrina2005 Ale w USA liberalizm jakos dziala 28.10.05, 11:58
        USA są bardziej liberalne od UE i dużo szybciej się rozwijają.

Fundusze funduszami ale dbają o swoje interesy i pilnują swojej własności aby
        była dobrze zarządzana przez managerów.
        Oczywiście są złe rzeczy - np. krótkookresowe patrzenie na kursy akcji zamiast
        koncentrowanie się na wynikach długookresowych, wykorzystywanie pracowników,
        ekologia. Niewidzialna ręka nie zawsze działa i trzeba jej czasem trochę pomóc.
        Byle nie za dużo jak to ma miejsce w UE - bo prowadzi to do niepotrzebnej
        biurokracji, spodku przedsiębiorczości, korupcji i demotywacji społeczeństwa.
        • regeregerege Chociaż raz Al Guardian prawdę powiedział... 28.10.05, 12:12

• psotnyslon no i skończyło się babci sranie, jak zwykle nagle 28.10.05, 12:42
            • bigjoe DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 12:56
              co bylo glowna przyczyna wzrostu zaufania do pisu a mianowicie moralna kontra
              wobec sldowskiego rzadu kolesi, polacy mieli po prostu dosc niekonczacych sie
              afer wiec zaufali ludziom silnym, ktorzy moze beda potrafili uprzatnac
              polityczny chlew.
              ale lewacka ekstrema i jej propagandowa tuba w postaci guardiana oczywiscie
              narzuca duzo wygodniejsza dla swoich tez tresc o zacofaniu i tym podobnych, w
              swoim belkocie pomijajac rzecz najwazniejsza, mianowicie to, ze polacy po raz
              pierwszy w demokratycznych wyborach calkowicie odrzucili postkomune.
              rzygac mi sie chce jak czytam przedruki z tego szmatlawca
              • wroxi Nieszmatlawcem rozumku jest oscywiscie "Nasz ... 28.10.05, 13:09
                Nieszmatlawcem rozumku jest oczywiscie "Nasz Dziennik".
                Caly zachod to postkomunisci, a jedynie polscy narodowcy
                to prawdziwi kapitalisci i wiedza jak nalezy rzadzic.
                USA, Wielka Brytania, Niemcy, Francja to lewactwo i tez
                postkomunisci. Nie wiedza jak ma wygladac solidarne (solidarusze)
                panstwo i spoleczenstwo. Tylko PiS i prezydent elekt wiedza jak
                uszczesliwic ludzi w Polsce i na swiecie pod przywodztwem
                Rydzyka i jego ferajny.
                • podrzegacz PO WYCIERA SOBIE GĘBĘ INTERESEM POLSKI na zewnątrz 28.10.05, 21:29
                  Czyż to nie "Guardian" właśnie bronił niejakiego Kluczyka gdy ten stawał przed
                  Komisją Śledczą?
                  • fritz.fritz Swietny komentarz w Wprost do idiotyzmow G... jak 28.10.05, 22:43
                    guardian a nie jak g0w.....
                    Ciekawe, ze GW w swojej recenzji tego belkotu nie podala, tylko skoncentrowala
                    sie na walce ideologicznej z PiS i z Prezydentem Lechem.

**** omowienie jest krotkie, dlatego wlepilem. *******
                    www.wprost.pl/ar/?O=82570

Brytyjska prasa stanęła na wysokości zadania. Świat wydaje się prostszy, kiedy
                    ogląda się go z wielkich, niczym portrety Lenina, szpalt "Guardiana". Dzielni
                    korespondenci JKM przełamują stereotypy i obalają mity. Pierwszy z nich padł
                    porażony prądem odkrywczej krytyki. Otóż Polska jest biedna, a Białoruś bogata.

Jonathan Steele uprawia dziennikarstwo biurkowe. Nie ludzie jego
                    sprzymierzeńcem, lecz liczby. Przeczesuje on spisy, tabele, notuje każde
                    eurocenty, przelicza przez hektary i w ten sposób sięga fundamentów. Tym razem
                    pomógł mu Bank Światowy, który podłożył mu swe wyliczenia. Intuicja Steele'a
                    była nieomylna. Szybko rosnące bogactwa Białorusi rosną, jak wystrzelone z
                    procy. Co więcej rosną równo we wszystkich warstwach społecznych. Polska
                    biednieje, na dodatek nierówno, bo jeden biednieje, a drugi się bogaci. Ja na
                    Białorusi byłem i widziałem to inaczej. Nic me doświadczenie jednak w
                    porównaniu do nieubłaganych liczb.
                    Umysł naszego znawcy jednak pędzi dalej i wskakuje na tory analizy politycznej.
                    Po przejażdżce (tą chyba przeszli wszyscy korespondenci piszący o Polsce) po
                    bezdrożach prawicowego fanatyzmu, ultrakatolicyzmu, zwolenników publicznego
                    wieszania homoseksualistów dochodzimy do wniosku, że Lech Wałęsa był "miły" w
                    porównaniu z Lechem Kaczyńskim, który jest "wredny". Jest tam jeszcze coś o
                    liberałach, ale to, jak w całej Europie, margines.

Aby całej sprawie nadać międzynarodowy szyk, należy ją osadzić w jakimś
                    globalnym konflikcie. Pytanie brzmi więc, jak ten wredny Lech ma się do bardzo
                    niemiłego Rumsfelda? Otóż Lech pokrzyżował mu plany (może nie pokrzyżował, by
                    być poprawnym, tylko poprzestawiał szyki). Zniweczył knuty od dawna plan
                    tworzenia Nowej Europy. A plan zakładał pewnie, że Guardiana nie będzie można
                    czytać na Białorusi. Teraz jednak światło dotarło do Mińska. Europa odetchnęła
                    z ulgą.

Grzegorz Sadowski
                    • mirmat1 Niepobozne zyczenia lewackiej gadzinowki Guardian 29.10.05, 06:45
                      Naczelna szczekaczka Politycznej Poprawnosci fantazjuje na temat smierci "Nowej
                      Europy". Obroncy przywilejow pederastow, islamskiego teroryzmu i wszelkich
                      innych zboczen Starej Europy zalamuja oczywiscie rece nad powstaniem
                      Prorodzinnego, Eurosceptycznego i Pro-Amerykanskiego rzadu PiS. Coz wiec
                      zostalo czerwopnym niz niepobozne zyczenia i fantazje.
              • kralik1 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 13:15
                bigjoe napisał:

> co bylo glowna przyczyna wzrostu zaufania do pisu a mianowicie moralna kontra
                > wobec sldowskiego rzadu kolesi, polacy mieli po prostu dosc niekonczacych sie
                > afer wiec zaufali ludziom silnym, ktorzy moze beda potrafili uprzatnac
                > polityczny chlew.
                > ale lewacka ekstrema i jej propagandowa tuba w postaci guardiana oczywiscie
                > narzuca duzo wygodniejsza dla swoich tez tresc o zacofaniu i tym podobnych, w
                > swoim belkocie pomijajac rzecz najwazniejsza, mianowicie to, ze polacy po raz
                > pierwszy w demokratycznych wyborach calkowicie odrzucili postkomune.
                > rzygac mi sie chce jak czytam przedruki z tego szmatlawca

Odrzucic postkomune to odrzucic panstwo opiekuncze,i przyjac liberalna droge
                rozwoju, wiec nnie mow ze Polsacy odrzucili postkomune bo w rzeczywistosci
                glosujac na PiS, LPR i SO powrocili do komuny.

Czy naprawde myslisz ze Kaczynscy sa przeciw starym PRLowskim ukladom?
                jestes bardzo naiwny, nawet sam L.Kaczynski stwierdzil ze PRL nie bylo zle
                trzeba tylko troche pozmieniac i bedzie ok, i to jest cala twoja, bo niemoja IV
                RP.
                • woocash7 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 13:37
                  Podstawowa roznica pomiedzy PRL-em oraz RP jest wg mnie sposob gospodarowania,
                  w komunizmie wszystko nalezalo do panstwa, nie bylo prywatnej dzialalnosci
                  gospodarczej, a w RP to wlasnie prywatni przedsiebiorcy stanowia glowny motor
                  gospodarki. Wybor Kaczynskich, ktorzy otwarcie popieraja wiekszy udzial panstwa
                  w gospodarowaniu, odwrocenie niektorych skutkow prywatyzacji oraz w niektorych
                  przypadkach renacjonalizacje to jawny sentyment za PRL-em, ktory oznacza ze
                  mimo wszystkich swoich zapewnien o walce z komunistycznymi ukladami sa oni
                  nastawieni na mniej wiecej ten sam schemat. Lek moze sie dla wyborcow PIS-u
                  okazac gorszy od choroby, proponuje wziac sie do roboty. pozdrawiam
                  • anuszka_ha3.agh.edu.pl pluralistyczne wybory na Białorusi BUHAHA 28.10.05, 17:18
                    Guardian pisze, że:

"wybory na Białorusi nie będą mniej pluralistyczne niż w Polsce" !!!

ROTFL
                    ROTFL
                    ROTFL
                    • howgh1 WYBORY W USA TO KUPA SMIECHU 28.10.05, 18:17
                      Te ostatnie wybory w USA to istny cyrk, w niektorych powiatach w stanie Ohio na
                      2,000 uprawnionych do glosowania, oddano 3,000 glosow. Takie numery to tylko w
                      wolnych demokratycznie U$A :-)))
                • rerana Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 17:37
                  Kralik ty od trzech tygodni ciągle to samo albo LPR,albo Samoobrona ,albo
                  RM.Sięgnij pamięcią w historii,zawsze europa nas wycyckała ,w 39 zostawiła
                  Hitlerowi na straty,45 zostawili nas Stalinowi 89,wepchneli
                  swoją,nadprodukcje,wszelakiego towaru ,cyckali ,obiecywali .Tylko z tym że w UE
                  bezrobocie spadło a w Polsce wzrosło.Więc nie myśl że to robią za daramo.Dadzą
                  pare srebrników i wy poplecznicy Tuska mydlićie społeczeństwu oczy.Te sprawy
                  musimy sami między Polakami załatwić.Przestańmy się gniewać ja na PO,wy na
                  PiS.Polska i rodzina to rzecz święta.Nie ogłądajmy się na nikogo!!! Złodzieji z
                  lewa ,czy z prawa trzeba zamknąć!!!A to co Kwach zaczyna czynić jest
                  perfide,zresztą jego kolesiowi grozi kryminał.A on sam dla zamydleniu oczu stoi
                  na stanowisku,tylko pytam dla kogo,czy dla Polski czy dla kolesi typu
                  Miller.,,DOŚĆ WAŚNI"
                  • kralik1 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 21:46
                    Rerana Europa zawsze nas wykorzystywala,bo zawsze bylismy skluconym, slabym
                    narodem, calowo nie mowie ze panstwem, bo jako panstwo nigdy nie mielismy w
                    Europie znaczenia.
                    Co do Unii Europejskiej to ja nie oczekuje niczego od niej, ja nie chce zeby
                    UE dawala mi cokolwoek oprucz mozliwosci, bo takie jest jej zalorzenia, a to ze
                    jest w niej nadmiernie rozbudowany socjal, to zasluga wielu narodow
                    Europejskich, a raczej ich pewnych grup spolecznych, ktore z jakiegos powodu
                    nie sa zainteresowwane swoim rozwojem, tylko jalmuzna ludzi bogatszych.
                    Teraz przejdziemy do Tuska.
                    Widzisz mnie nie interesuja sam Tusk, jako Tusk, tak samo jak nie interesuje
                    mnie Kaczynski, Rokita, Miller Lepper i wszyscy inni, mnie interesuje to, co
                    maja do zaoferowania, interesuje mnie ich wizja panstwa, a nie obietnice ktore
                    mozna sobie wsadzic gleboko w tylek.
                    Mowisz rowniez o korupcji.
                    Widzisz, nie bardzo jestem w stanie uwierzyc ze jakikolwiek polityk na swiecie
                    potrafi rozwiazac ten problem, bo nie moze aa ten ktory to obiecuje jest dla
                    mnie klamca. O wiele lepszym rozwiazaniem jeset, zamiast scigac,zamykac,
                    straszyc, pietnowac, a to wszystko pod plaszczykiem prawa i sprawiedliwosci,
                    padczas gdy sie samemu swoje grzeszki zamiata pod dywanik prezydecki, lepsze
                    byloby rozwiazanie ktore proponuje PO, czyli jednomandatow okregi wyborcze,
                    (ktoremu jest przeciwne PiS,dlaczego? nie wiem.) dajace potezne narzedzie
                    jakim jest odpowiedzialnosc.
                    Ograniczenie panstwa w zyciu spolecznym a przedewszystkim ekonomii, bo tam
                    gdzie jest polityk, tam sa uklady a PiS jedyne co ma do zaoferowania to jeszcze
                    jedno ministerstwo!!!
                    No i na koniec, to co pieknie napisales "DOSC WASNI"
                    Tak wlasnie, bez wzgledu na poglady polityczne, musimy sie wzajemnie szanowac a
                    jak to jest naprawde, chyba wszyscy widzimy ale nie wszyscy zdajemy sobie z
                    tego sprawe.

Pozdrawiam cie serdecznie :)
              • dziadekksiadz Guardian lewacki? 28.10.05, 13:40
                "..ale lewacka ekstrema i jej propagandowa tuba w postaci guardiana.." ????!!!!!

Z calym szacunkiem kolego, ale jesli juz Guardian jest czyjas tuba to chyba
                raczej torysow-konserwatystow. Wystarczy przeczytanie jednego numeru lub jedna
                wizyta na stronie zeby zorientowac sie ,ze ich nastawienie jest bardzo
                anty-blairowskie anty-lewackie.
                • arius5 Czy Polacy maja kompleks na punkcie lewactwa ? 28.10.05, 14:01
                  Lewackie rzady, lewacka Europa, lewackie USA, lewackie to, lewackie tamto...
                  Najbardziej lewacka z tego wszystkiegi jest nadal Polska, nie da sie wykorzenic
                  przez kilkdziesiat lat lewackich nawykow i pogladow, dlatego czy chcecie, czy
                  nie, ale wlasnie ci wszyscy krzyczacy o lewactwie sa sami najbardziej lewaccy.

Mam nadzieje, ze kiedys Polska osiagnie te wolnosc i swobode wyboru, jaka maja w
                  Europie Zachodniej, ale do tego trzeba jeszcze dorosnac.
                  • bigjoe Re: Czy Polacy maja kompleks na punkcie lewactwa 29.10.05, 01:09
                    to nie kompleks, to strach - jak przed ptasia grypa, tyle, ze ta zaraza
                    nadchodzi wlasnie z zachodniej europy
              • gordon26 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym ehhehehehe 28.10.05, 13:50
                wolne wybory??? gdzie sie odbyły w polsce??? heheheeeh jaezeli one byly wolne to
                ja jestem swiety turecki. socjotechnika i manipulacja nieprawdziwymi reklamami
                pisu, manipulacja rada Ma ryja ktora bez zadnych adwersazy wciskała kit ciemn
                emu poniekąt spoleczenstwu nazywasz wolnoiścią wyboru?????????/ jak mozesz
                uciekac sie do takich sloganów. to jest niesmaczne. wez kalkulator i policz
                podatki jezeli potrafisz na przykaldzie reklamowki psiu z spadajaca zabawką
                ciekawe co ci wyjdzie jak odejmiesz proponowana obnizke watu o ktorej RACZONO
                ZAPOMNIEC wciskając wam kit. wez sobie kluske za wzor biznesmaena ktory dzieki
                luka w prawie wydymał sjkarb panstwa na wacie i sie z niego smieje. ale pije tu
                do reklamowki w ktorej ten biznesmen dla pisu a dlaminie prywatnie oszust
                skarbowy mowi iz PO chce powszechnego podatku katastralnego. wez i znajdz choc
                jedna wypowiedz polityka PO ktory to powiedzial a dam ci cala czapke gruszek. to
                jet manipulacja to jest socjotecznika. te otwarcie metra te broszury w gazetach
                teraz wybranie leeppera na marszła człowieka z wyrokami niezawislego sądu na v-c
                marszałka izby ktora twozy prawo!!! to jest zgroza to sa uklady to jest zgniłe
                panstwo
                • woocash7 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym ehhehehehe 28.10.05, 14:15
                  no dokladnie, moze mi juz cale te nerwy minely, ale gordon26 masz racje.
                  pozdrawiam
              • neolith Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 15:10
                Rzygac to mi sie chce jak czytam Twoje nedzne wypociny.
                • bigjoe Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 29.10.05, 01:04
                  neolith napisał:

> Rzygac to mi sie chce jak czytam Twoje nedzne wypociny.

aha. co jeszcze powiesz?
              • maciek9940 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 15:55
                Tak jest odrzucili postkomunę i zamienili ją na kaczystowską dyktaturę.

A z tego dla Europy wynika taka nauka , że nie należy się przejmować Łukaszenką
                bo przecież tym baranom z tych okolic taka sytuacja bardzo odpowiada. Potrafią
                to sami sobie wybrać w wolnych wyborach.

Tfu!!!!!

Życzę zdrowia bo na rozum za późno.
                • bigjoe Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 29.10.05, 01:08
                  zaraz zaraz, wyluzuj, jaka dyktatura? masz na mysli to co od miesiecy wciska
                  szanowny pierwszy szmatlawiec polski gazeta wybiorcza? dlaczego w takim razie
                  dziennikarz financial times, jeden z czterech zaproszonych do studia jedynki w
                  dniu wyborow, stwierdzil, ze tak naprawde pis jest bardziej liberalny niz partie
                  prawicowe na zachodzie?
                  rozumiem, ze niektorym wygodniej wierzyc guardianowi, wolny wybor
        • kamiloss3 Re: Ale w USA liberalizm jakos dziala 28.10.05, 16:59
          A tam działa chu... działa, Stany to tez fikcja, wszystko fikcja! Jedynym bytem jest Kaczor i jego partia. Kaczyński ! Kaczyński ! Kaczyński ! Jeeeeeeee! ; )
        • umghhh Re: Ale w USA liberalizm jakos dziala 28.10.05, 17:15
          liberalizm (z albo i bez neo) to jest dzis takie samo pojecie
          jak komunizm. Uzywaja go wszyscy malo kto rozumie wogole o czym
          mowi.
          Miales zapewne na mysli neoliberalizm czyli pojecie ekonomiczne.
          Jeslitak to przyklad USA jest slaby raczej bo faktycznego wolnego
          rynku tam nie ma przynajmniej nie w takim sensie jak my to rozumiemy.
          Protekcjonistyczne praktyki amerykanskiego rzadu na to nie pozwalaja.
          Czy to jest dobrze czy zle to zalezy jak sie na to patrzy.
          A wolny rynke czy tez newidzialna reka dziala zawsze. Tylko efekty
          jej dzialania nie zawsze sa pozadane.

//
        • mat56 To jest to co mu odpisalem 28.10.05, 21:19
          Zaznaczam ze nie jestem zwolennikiem PiS, a ponizszy tekst jest wyrazem tego co
          doczuwalo spoleczenstwo PRZED wyborami a nie po nich (przyznam ze tez jestem
          zawiedziony obecna syuacja!)

Dear Sir,

I have read your article 'Poland's disenchanted killed off 'New Europe'
          (Guardian, 28/10/2005) carefully and though I generally agree with its content
          I would like to draw your attention towards an important matter that had been
          crucial for the result of the elections (parliamentary as well as
          presidential), yet was not mentioned by you in the article.
          I do not fear (neither do 80% of my country men) European Union at all and it
          has not changed since the referendum (May 2004) when over 80% of voters
          said 'yes'.
          Note, that in spite of silly concerns raised mainly by political parties with a
          marginal significance on the Poland's political stage, the attitude towards UE
          has not changed and the popularity of its structures have not decreased. We are
          a happy member and I would not presume that it will significantly change soon.
          As you can notice the main opponent of the uninfication (the Polish Family
          League - LPR) hardly managed to enter the parliament (16 sits out of 460) and
          its leader Maciej Giertych, was brutally defeated in the presidential election.
          Why did the 'Law and Justice' win the elections and Lech Kaczysnki was voted
          the president'?
          You assumed a serious crisis in terms of unification, the feelings towards
          conservatism and catholicism...
          The vote of a polish Joe Doe was greatly affected by the way the previous
          coalition (the Left Democratic Alliance - ex communists, SLD) had governed the
          country, when the scale of the corruption had increased in a way that it was no
          longer in control. Mr Kaczynski (and other members of the party) was envisaged
          as a person not involved in any financial scandals and a person who was able to
          efficiently fight this serious problem.
          In my view, predicting a downfall of 'New Europe' would be slightly exaggerated
          in the conext of this particuar election in Poland.

Kind regards,
          blah blah blah
      • pipi41 Re: Koniec liberalizmu ekonom. tak jak innych uto 28.10.05, 12:56
        Panu Tuskowi prezydentowi in spe,
        entuzjaście 19 wiecznego kapitalizmu, dedykuję wiersz Marii Konopnickiej pt.
        "Wolny najmita".

Wąską ścieżyną, co wije się wstęgą

Między pólkami jęczmienia i żyta,

Szedł blady, nędzną odziany siermięgą,

Wolny najmita.

I nigdy wyraz nie był dalszym treści,

Jak w zestawieniu takim urągliwym!

Nigdy nie było tak głuchej boleści

W jestestwie żywym.

Rok ten był ciężki: ulewa smagała

Srebrnym swym biczem wiosenne zasiewy

I ziemia we łzach zaledwie wydała

Słomę a plewy.

Z chaty, za którą zaległy podatki,

Wygnany nędzarz nie żegnał nikogo...

Tylko garść ziemi zawiązał do szmatki

I poszedł drogą.

W powietrzu ciche zawisły błękity,

Echo fujarki spod lasu wschód wita...

Stanął i otarł łzę połą swej świty,

Wolny najmita.

Wolny, bo z więzów, jakimi go przykuł

Rodzinny zagon, gdzie pot ronił krwawy,

Już go rozwiązał bezduszny artykuł

Twardej ustawy...

Wolny, bo nie miał dać już dzisiaj komu

Świeżego siana pokosu u żłoba;

Wolny, bo rzucić mógł dach swego domu,

Gdy się podoba...

Wolny, bo nic mu nie cięży na świecie -

Kosa ta chyba, co zwisła z ramienia,

I nędzny łachman sukmany na grzbiecie,

I ból istnienia...

Wolny, bo jego ostatni sierota,

Co z głodu opuchł na wiosnę, nie żyje...

Pies nawet stary pozostał u płota

I z cicha wyje...

Wolny! - Wszak może iść albo spoczywać,

Albo kląć z zgrzytem tłumionej rozpaczy,

Może oszaleć i płakać, i śpiewać -

Bóg mu przebaczy...

Może zastygnąć, jak szrony, od chłodu,

Bić głową w ziemię, jak czynią szaleni...

Od wschodu słońca do słońca zachodu

Nic się nie zmieni.

Ubogi zagon u nędznej twej chatki

I mokrą łączkę, i mszary, i wrzosy

Obsadzi urząd... podatki! podatki!

Ty idź do kosy!

Idź, idź! Opłatę do kasy wnieść trzeba,

Choć jedno ziarno wydadzą trzy kłosy

I choć nie zaznasz przez rok cały chleba...

Idź, idź do kosy!

Czegóż on stoi? Wszak wolny jak ptacy?

Chce - niechaj żyje, a chce - niech umiera!

Czy się utopi, czy chwyci się pracy,

Nikt się nie spiera...

I choćby garścią rwał włosy na głowie,

Nikt się, co robi, jak żyje, nie spyta...

Choćby padł trupem, nikt słówka nie powie...

- Wolny najmita!"

Wyborcom PO doradzam wybór nowych władz (a tymczasowo zarząd komisaryczny
        sprawowany przez J. Kaczyńskiego), bo obecne skadają się z samych niedojdów.

• johnny-kalesony Re: Koniec liberalizmu ekonom. tak jak innych uto 28.10.05, 15:38
          No proszę ... przypomniałem sobie dzięki Tobie wierszyk Konopnickiej. Istotnie -
          może on być znakomitym komentarzem do brewerii wyprawianych przez socjalistów,
          którzy kombinują jak dorwać się do stołków i zdusić obywateli podatkami.
          A potem , podczas kolejnych wyborów wrzasnąć - "To nie my! My jesteśmy
          socjalistami, to znaczy - solidarystami. Winny jest podły liberalizm!".

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
      • kralik1 Re: Koniec liberalizmu ekonom. tak jak innych uto 28.10.05, 13:07
        witomir napisał:

> Aż dziw, iż liberałowie nie zauważają zatracenia się ich ideałów własności i
        > wolnej przedsiębiorczości w rzeczywistości kapitalizmu menadżerskiego,
        > zdeterminowanej dominacją potężnych, bezimiennych (i ponadnarodowych) funduszy
        > inwestycyjnych, do których z powodzeniem można zastosować kryterium
        > socjalistycznej "własności uspołecznionej". Tak oto bohaterowie liberalnych
        > epopei - kupcy, rzemieślnicy i producenci, zostali "niewidzialną ręką
        > wielbionego przez liberałów kapitalizmu strąceni ze społecznego piedestału na
        > rzecz specjalistów od rozporządzania cudzą własnością - "menadżerów" i
        > spekulantów.

Napisz cos od siebie, nie powtarzaj tych bredni bo ktos ci to napisal, pomysl
        sam i napisz a jak nnie potrafisz pomyslec sam, to nie wyskakuj z takimi
        pierdilami, bo to wlanie tacy jak ty ,kosztuja nas najwiecej.
        Nie umiesz czytac?
        Przeczytaj artykul jeszcze raz i pomysl.
        Poczytaj troche historie Polski i pomysl, czyz to nie jest tak, ze Polska
        zawsze tracila najwuecej, wlasnie przez tak inaczej myslacych polaczkaw jak ty?
        Pomysl, bo piszesz o liberalizmie o polityce a w ogole tego nie rozumiesz.
        W tobie jest tylko zawisc i nienawisc spowodowane calkowitym brakiem zdolnosci
        logicznego rozmowania.
        A moze ty wlasciwie myslisz? i wiesz ze liberalizm nie jest taki jak to
        przedstawiasz ale piszesz to, bo z jakiegos powodu chcesz nastraszyc, utrzymac
        biede?
        Bo przeciez liberalne, bogate spoleczenstwo nie bedzie glosowalo na populistow
        faszystow i komunistow.
        I co byscie wy, zadni wladz wtedy w normalnych warunkach zrobili?
        Bo w normalnej pracy takich jak ty, to raczej nie widze.
    • pawel027 "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 11:45
      przyznam ze to szczera prawda !!! dzieki fanom Ludwika D, Krzykliwego Ziobra,
      Kaczuchom oraz partnerom Andrzejowi L i Romanowi G my mlodzi musimy stad
      uciekac !!! czemu ??? ponizej wytlumaczenie:

rok 2009 jesień

odbieram zasiłek - jeden banknot ale jaki Cały miliard z
      wizerunkiem Andrzeja Leppera Prezesa Banku (po mieście chodzą słuchy
      że to ostatni zasiłek bo imperialiści nie chcą dać papieru) idę na
      miasto. Przed pomnikiem jaśnie panującego prezydenta tłum dzieci
      składający przysięgę. Wspólna modlitwa i w nagrodę po sucharku
      (trochę im zazdroszczę). Niestety nie udało się zagadać malca bo
      pan z kontroli skarbowej zwrócił uwagę na moją koszulę z
      zacerowanym rękawem. Obywatelu macie rachunek za łatę. Oczywiście miałem 17
      300
      000 plus Vat - ciśnienie wraca do normy. Na placu konstytucji zebrał
      się tłum przy stojącym odbiorniku TV nadają program o wyzysku obywateli w
      innych krajach przez pracodawców - nam to nie grozi, wszyscy zwiali
      - Tchórze! Pozostaliśmy my - solidarni i sprawiedliwi pełni
      radości i zapału - ach jak mocno witaliśmy przyjaciela naszego
      kraju obywatela Łukaszenkę. Wybory następne z racji oszczędności zostały
      odwołane,
      faktycznie został spełniony postulat o oszczędnym państwie.
      Ktoś szeptem mówił że do polski przyleciał jeden pracodawca na
      Pogrzeb rodziny ale kto wie czy to prawda. Przecież lotniska są nieczynne od
      dawna a z uwagi na ptasią grypę dodatkowo drutem kolczastym
      ogrodzono dojście do morza o minach na granicy lądowej nie można wspominać.
      Pamiętam proces z ostatnich pracodawców - dzielni stróże prawa bez
      trudu udowodnili mu że rolka papieru toaletowego została użyta
      prywatnie aż dwa razy - odsiedzi złodziej 15 lat. Prawo jest prawem
      i to jest sprawiedliwe amen.

Dobranoc - kończe pisać bo mamy 12 stopień zasilania a świece będą
      Za 2 miesiące. Tylko jestem dopiero 9325 na liście w sklepie więc może
      kilka lat dłużej przyjdzie czekać.

Gaszę świecę i szeptam modlitwę
      Boże spraw aby wirus H5N1 nie zwlekał i zaatakował kaczora może uda
      Się wybić przy okazji całe stado .......................
      • xx23 Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 12:06
        Idz do wariatkowa.
        • wmirowski Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 12:27
          No co ty, nie lubisz kabaretonów ? :D

Poczucie humoru jest oznaką inteligencji , "Przyjacielu". :D
          • iothe Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 12:53
            wmirowski napisał:

> Poczucie humoru jest oznaką inteligencji , "Przyjacielu". :D

Uwaga, bo za takie określenie można zostać pozwanym do sądu ;) - jak
            powiedziała ostatnio jedna z posłanek "teraz określenie <<przyjacielu>> jest
            gorszą obelgą niż powiedzenie komuś <<ty wale... przeciwpowodziowy>>" :DDD
            • wmirowski Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 13:01
              :D

Takie mam poczucie humoru, co ja na to poradze, obywatelu ? :D

(Ciebie nie smiem urazić "obelgą gorszą niż "wał... przeciwpowodziowy";)

Pozdrawiam!
        • kropekuk Zdolnosci pisarskich mu zazdroscisz? Wstyd! 28.10.05, 12:41

• trolling4food Eee, w dzisiejszym Głardianie wolę to 28.10.05, 12:50
            www.guardian.co.uk/france/story/0,11882,1602564,00.html
    • wolnyczlowiek1 [...] 28.10.05, 11:46
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • katarzynag madrzy wszyscy ze hej 28.10.05, 12:33
        ciekawa jestem gdzie byli ci wszyscy krzykacze, gdy odbywaly sie wybory
        a ile wczesniej z nich glosowalo np na leppera nie przyznajac sie do tego
        • howgh1 A IMPERIUM BRYTYJSKIE TO PRZESZLOSC :-)))) 28.10.05, 18:21
          Ci fanfaronadzi z Anglii to zawsze tacy przemadrzali, tylko pouczajo. A sami to
          stracili cale imperium, stali sie sredniakiem europ. Nasprowadzali
          roznokolorowych emigrantow do Anglii co pracujo za fryko.
          Zeby Anglicy nie nakradli tyle w przeszlosci zloto, nafta i inne mineraly z
          kolonii to teraz by jeszcze gorzej by im bylo niz Polsce.
          Chrzanieni zlodzieje kolonialni.
          • i-love-china Modl sie do boziulki pie..ny polaczku.......... 30.10.05, 16:15
            Moze Cie Twoj papiez pocieszy.........strzalem w doope........
    • wmirowski Wstyd mi 28.10.05, 11:47
      Dziękujemy wam PiSowi wyborcy.

Sami tego chcieliście.

ZSRR COME BACK! Zapomnieliście jeno dopisać na kartach !

Jak mi za was wstyd! To nie do opisania ! Wstyd wobec Europy, Ameryki,
      Wstyd mi bo juz widze jak Łukaszenko i Putin zacirerają z zadowolenia ręce!

Wstyd mi za Polskę. Po raz setny udowodniła ze Potrafi pokonać najwiekszego
      wroga (komuznizm) ale bez wroga sama sobie potrafi zadac śmiertelną ranę.

Wstyd mi... Tego całego Cholernego Sejmowego Cyrku z Kaczkami i Lepperem w
      Rolach głównych ! Wstyd mi ze polaków można tak łatwo okłamać !

Strasznie jak mi wstyd :(((((((((((((((((((((((((
      • gadach2 [...] 28.10.05, 11:50
        • wali7 Re: Wstyd mi 28.10.05, 11:54
          Prawdę napisał. Zastanów się lepiej nad sobą, bo chyba masz problemy z
          pojmowaniem rzeczywistości.
          • wmirowski Re: Wstyd mi 28.10.05, 11:57
            Prawda.. mia problemy ale mu je admin rozwiązał ;)
          • kropekus [...] 28.10.05, 12:03
            • wmirowski Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:07
              kropekus twoja wypowiedz jest ksenofobiczna. żal mi nania odpowiadać. ale radze
              poszuckac specjalistycznej pomocy lekarskiej.

Homoseksualizm jest czescią społeczeństwa czy ci sie to podoba czy nie.
              I to od czasow antycznych. Mozna wręcz wysunac teze ze nowoczesna cywilizacja,
              a zwłaszcza cześć fizlozoficzno-kulturalna jest w dużej części oparta na
              homoseksualiźmie. Nie mamawiam cie do niego ale namawiam do zaakceptowania tego
              prostego faktu i życia z nim w zgodzie.
              • ankapl9 Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:14
                Pedofilia jest też częścią społeczeństwa. Kazirodctwo też.
                Czy w związku z tym nie powinniśmy innym zaglądac do łóżek?
                A może orgaznizować parady osób w związkach kazirodczych?
                • wmirowski Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:21
                  ankapl9 napisała:

> Pedofilia jest też częścią społeczeństwa. Kazirodctwo też.
                  > Czy w związku z tym nie powinniśmy innym zaglądac do łóżek?
                  > A może orgaznizować parady osób w związkach kazirodczych?

to o czym mówisz to przestepstwo i powinno byc scigane z całą stanowczością.
                  Dewiancje seksualne zawsze były i będa karane. Najlepiej Kastracją bo to raczej
                  choroba, i raczej nieuleczalna.

Porównanie Parady Równości zupełnie chybione.
                  • kropekus i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzialo.. 28.10.05, 12:28
                    ..sie za Kaczorami.Bo ma dosyc bezczelnych typkow-takich jak ty.:-))
                    To dotyczy nie tylko Polski.Inwazja "dziwakow" musi byc zakonczona.Chociazby
                    dla podtrzymania gatunku.:-)))
                    A admin?Ten facio jest pod wasza kontrola i boi sie swojego cienia.
                    • wmirowski Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 13:10
                      Widze twój problem. Starasz je krzyczeć najgłośniej a jak ktoś odważy sie
                      odpowiedzieć to jest bezczelny.

Dzięki twojej wypowiedzi wiem juz s kim mam doczynienia.

Witaj Młodzieńcze Wszechpolski. Myślałeś, że cie nie poznam?
                      Smierdzisz faszyzmem na kilometr, Ty i Twoi koledzy którzy psują to Forum
                      ksenofobią, rasizmem, pieniactwem, buractwem i jeszcze kilkoma innymi
                      przymiotami, które równiez sprawiają ze sie wstydze za polskę jaką
                      reprezentujesz, a jaka okazała się większością.

Uważaj na siebie Wszechpolaku, bo jesli kiedyś osłabniesz zostaniesz zjedzony
                      przez swoich. Taka niestety wasza filozofia.
                      • kropekus Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 13:55
                        i czego wrzeszczysz? Bardzo ci nie pasuja ludzie ktorzy sprzeciwiaja sie
                        qurestwu jakie reprezentujesz.Ja opowiadam sie za normalnoscia w ktorej
                        kazdy zna swoje miejsce- jezeli jestes garbaty to nie pchaj sie do konkursu
                        pieknosci i nie wymuszaj uznania racji i zrozumienia.Jezeli jestes pedalem to
                        nie pchaj sie "pod oltarz" bo przypominasz humor Mleczki podpisany"Nie pie--ol
                        bez sensu".
                        • wmirowski Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 14:00
                          kto tu wrzeszczy ;)

Szkoda ze nie moge zacytowac twojego pierwszego postu, wszechpolaku, usuniętego
                          przez admina.

A co do twoje filozofii - bardzo ambitna :D nieżle Cie zindoktrynowli ;)
                          Powinienes dostac medal :) Liście Dębu do Krzyża którym napewno już się
                          szczycisz.

• kropekus Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 14:09
                            zboczony kolego, chcesz czy nie to i tak jestes w mniejszosci i ja nie zgadzam
                            sie abys sie eksponowal.Nie probuj tlumaczyc swojego wynaturzenia. Po prostu
                            nazwij go tym czym jest i probuj zyc w normalnym zdrowym spoleczenstwie.Nikt ci
                            za to glowy nie chce urwac,ze jestes inny.Ale nie probuj wynaturzac tego
                            spoleczenstwa bo doprowadzisz do katastrofy.To tak jakbys kasal wlasna reke.:-
                            )))
                            • wmirowski Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 14:15
                              Nonsens.

Jestem heteroseksualny a to pozbawia sensu cała Twoją wypowiedz.
                              • kropekus nie wierze...:-))))) 28.10.05, 14:18
                                • kralik1 Re: nie wierze...:-))))) 28.10.05, 14:19
                                  Nie wierzysz kropekus?
                                  A miales taka nadzieje...:)
                              • krystian71 he,he kilkanascie postow i wszystkie na temat d... 28.10.05, 14:22

• wmirowski Re: he,he kilkanascie postow i wszystkie na temat 28.10.05, 14:30
                                  to po co piszesz kolejny taki sam ?:D
                    • kralik1 Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 13:24
                      kropekus napisał:

> ..sie za Kaczorami.Bo ma dosyc bezczelnych typkow-takich jak ty.:-))
                      > To dotyczy nie tylko Polski.Inwazja "dziwakow" musi byc zakonczona.Chociazby
                      > dla podtrzymania gatunku.:-)))
                      > A admin?Ten facio jest pod wasza kontrola i boi sie swojego cienia.

No patrz jaka szmatka malutka jestes, nawet nie masz na tyle jaj zeby podpisac
                      sie swsoim nickiem tylko podszywasz sie pod czyis.
                      Ale to typowe dla wystraszonych samoopisiorow :)
                  • ethebor Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:34
                    Problem, ze trzeba by wykastrowac pewnie znaczna ilosc wybitnych wladcow. Spora
                    czesc malzenstw postaci z pomnikow zawarta byla osobami ponizej legalnego wieku.
                    ...to w Europie. Ile lat miala Aisza gdy poslubil jak Mahomet sprawdz sobie sam.

Kazirodztwo, hm jesli dobrze sobie przypominam to pierwszy maz Kleopatry byl
                    rowniez jej bratem...

wmirowski napisał:

> ankapl9 napisała:
                    >
                    > > Pedofilia jest też częścią społeczeństwa. Kazirodctwo też.
                    > > Czy w związku z tym nie powinniśmy innym zaglądac do łóżek?
                    > > A może orgaznizować parady osób w związkach kazirodczych?
                    >
                    > to o czym mówisz to przestepstwo i powinno byc scigane z całą stanowczością.
                    > Dewiancje seksualne zawsze były i będa karane. Najlepiej Kastracją bo to raczej
                    >
                    > choroba, i raczej nieuleczalna.
                    >
                    > Porównanie Parady Równości zupełnie chybione.
                    • wmirowski Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:56
                      Caius Iulius Caesar zwany Kaligulą Chciał zostać bogiem zaczynając od
                      spółkowania z siostrami, na wzór Zeusa.

Ale nie zmienia to faktu iz nazywano go osobą chorą. Za co oczywiście karał
                      smiercią ;)

W Polsce obowiązuje próg wiekowy, ponad którym kontakty seksualne nie są
                      przestępstwem. Jest to dobre rozwiązanie. Nikogo nie powinno obchodzić kto, z
                      kim i dlaczego, jesli nie łamie sie prawa.

Kastracja pedofili (recydywistów?) - nie widze innego rozwiązania. Inteligentny
                      męzczyzna, a tacy sa na ogół pedofile sa nie do powstrzymania. Ani karą, ani
                      nadzorem.

Ale nie to jest tematem dyskusji. mówimy o Homoseksualistach. Mieszanie
                      Homoseksualizmu z kaziroctwem i pedofilia jest jak mówienie ze Katolicyzm,
                      Islam i Judaizm to to samo.

• edek47 Homosie sa w takim razie tez nieuleczalnie chorzy. 28.10.05, 13:17
                        DLACZGO ROBIC DLA NICH WYJATKI ?...Bo LONEK DA VINCI byl pedalem ?
                        • wmirowski Re: Homosie sa w takim razie tez nieuleczalnie ch 28.10.05, 13:21
                          Da Vinci, Platon, Elton John, Oscar Wilde i miliony innych.

A tak zasadniczo to w czym ci oni przeszkadzają, Wszechpolaku ?
                          • edek47 NIE JESTEM Wszechpolakiem, jestem.... 28.10.05, 13:39
                            SUPERPOLAKIEM!!!!Homosie mi w niczym nie przeszkadzaja,ale nie musze byc
                            zmuszany do ogladania ich wynaturzonych wystepow.
                            • wmirowski Re: NIE JESTEM Wszechpolakiem, jestem.... 28.10.05, 13:40
                              Kto cie zmusza za przeproszeniem ?

Wszechpolakuwypierającysię.
                              • krystian71 Re: NIE JESTEM Wszechpolakiem, jestem.... 28.10.05, 13:45
                                nie trzas tak dupa, jeszcze nie wszystko stracone, nigdzie nie czytalem,ze
                                Kaczory maja zamiar was sadzac a nawet przymusowo leczyc.
                              • langston EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 13:45
                                Ten zakompleksiony gostek ktory swiata nie widzial poza swoim blokiem nazywa tak wszyskich ktorzy nie sa zakochani do szalenstwa w AWS pardon w PO

Stefan Niesiolowski, Marek Biernacki, Andrzej Golas... - "liberalami" z PO
                                buhahahahaaha
                                • wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 13:48
                                  <megaśmiech>

Świata nie widzi:D Toś mie rozbawił ;)

Przeczytaj sobie moj topic Wstyd Mi;) za Ciebie też Wszechpolaku.
                                  • langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 13:58
                                    Poczytalem sobie i co?
                                    Histeria jak u przyglupiej nastolatki.
                                    • wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:04
                                      To dlatego że byłem za rzadko bity, wg teorii marszałka Marka Jurka;)

a co do tego - Co z tego?
                                      Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.
                                      • langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:14
                                        Skoro tak bardzo przejmujesz sie opinia wyrazona przez czesc angielskiego
                                        lewackiego srodowiska na zamowienie z Polski, to pewnie wiesz ze w najbardziej
                                        elitarnym angielskim Eton Collage ciagle nie zniesiono kar cielesnych dla
                                        uczniow.
                                        wiedziales czy moze jednak toje postrzeganie swiata ogranicza sie do
                                        sasiedniego bloku?
                                        • wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:24
                                          Ubi lex, ibi poena
                                          nie dziwi mnie to.

Natomiast wogóle nie widze odnieniesia do tematu rozmowy?
                                          Chesz mi pokazac ze jestem nikim ? marna próba.

Z tym że ja dam ci dobra radę, w odpowiedzi na Twoją próbę obrażenia mnie:
                                          Errantem per agros ignorantia viae melius est ad rectum iter admovere quam
                                          expellere

I nie sądz mnie wg swojej miary - za krótka.
                                          • langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:43
                                            a co z kara cielesta w Eton?
                                            bo jakos starasz sie uciekac od tematu.

uzycie laciny ma wyjasnic mi twoj poglad na stosowanie kar cielesnych w Eton
                                            Collage?
                                            tak walsnie sachowuja sie yntelygencie=pseudointeligenci
                                            • wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:45
                                              niesłyszałeś, ze nie ma kar cielesnych w eton? nie ma o czym mówic. naucz sie
                                              czytać.
                                              • langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:46
                                                Oczywiscie ze w sa w Anglii kary cielesne.
                                                Nie wiem jak w lewackich szkolach podporzadkowanym ministerstu , ale do tych
                                                nawet Blair nie posyla swoich dzieci.
                                                • wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:49
                                                  słuchaj.

jesli chciałbym z Toba dyskutować, to bym się z tobą spotkał.
                                                  Ale uważam ze to strata czasu wiec tego nie zrobię.

Nic co ci powiem nie przebije sie do twojego zakutego w narodowo-katolicki
                                                  móżdzek pancerz.

Dyskusja nie ma sensu wiec proponuje ja zakonczyć w tym konkretnym miejscu.

Twoje informacje są na takim samym poziomie jak informacje PiS o chęciach
                                                  koalicji z PO.
                                                • kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:51
                                                  langston napisał:

> Oczywiscie ze w sa w Anglii kary cielesne.
                                                  > Nie wiem jak w lewackich szkolach podporzadkowanym ministerstu , ale do tych
                                                  > nawet Blair nie posyla swoich dzieci.

Ty czlowieku masz calkowicie popiepszone pod sufitem, w UK od wielu lat idzie
                                                  sie do wieziennia za bicie nieletnich, jest to gorzsze przestepstwo niz napad
                                                  rabunkowy, czy kradziez, ale ty g... wiesz a najglosniej bedziesz szczekal.
                                                  Co za kundel.
                                                  • langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:57
                                                    ja pisze o szkolach prywatynych. Jak nie wiesz albo wiesz tylko z
                                                    "Guardiana" to siedz cicho.
                                                  • wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:58
                                                    a szkoły prywatne w angli to niby sa ponad prawem albo sa eksterytorialne
                                                    bęcfale ?
                                                  • krystian71 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 15:02
                                                    nie trzeba do prywatnej szkoly chodzic , by wiedziec ja "bęcwal" napisac
                                                    Mamy wiec nowy temacik zastepczy na tym watku.
                                                    Po homosiach-bicie dzieci i to w mundurkach.
                                                    To jakies wielopietrowe zboczenie,skoro cie tak rajcuje
                                                  • kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 15:02
                                                    wmirowski napisał:

> a szkoły prywatne w angli to niby sa ponad prawem albo sa eksterytorialne
                                                    > bęcfale ?

Naprawde, nie ma sensu toczyc dyskusji z kims, dla ktorego dyskusja jest pusta,
                                                    niczym nie poparta pyskowka:)
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 15:09
                                                    Miło mi ze kroś mnie wesparł przeciw tym pyskaczom Wszechpolskim Giertycha.

Serdecznie pozdrawiam!
                                                  • kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 15:00
                                                    langston napisał:

> ja pisze o szkolach prywatynych. Jak nie wiesz albo wiesz tylko z
                                                    > "Guardiana" to siedz cicho.

Ja posylam swoja corke do prywatnej szkoly w Londynie, bo mieszkam to od 16
                                                    niemalze lat, i wiem, a ty nie wiesz, wiec ty chlopczyno bez czupryny w dresiku
                                                    siedz cicho :)))
                                                  • langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 15:19
                                                    nigdzie nie napisalem ze w kazdej...
                                                    Mozna mieszkac w Londynie i nie miec o nim ani o Anglii zielonego pojecia jesli
                                                    caly twoj swiat ogranicza sie do Ealing Brodway lub Kings Rd.
                                                  • kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 20:17
                                                    langston napisał:

> nigdzie nie napisalem ze w kazdej...
                                                    > Mozna mieszkac w Londynie i nie miec o nim ani o Anglii zielonego pojecia
                                                    jesli
                                                    >
                                                    > caly twoj swiat ogranicza sie do Ealing Brodway lub Kings Rd.

A ja ci mowie ze w zadnej szkole nie wolno stosowac przemocy, takie jest tu
                                                    prawo,i to probuje ci wytlumaczyc, ale ty dalej swoje pierdoly wygadujesz,i nie
                                                    potrafisz przyjac tego ze sie mylisz, co zreszta jest domena glupcow.
                                                    a moj swiat to Highbury:)
                                            • krystian71 zaraz ci napisze homo homini lupus,albo 28.10.05, 14:51
                                              per aspera ad astra , czy amor omnia vincit.
                                              Lub inna , losowo dobrana sentencje :)))
                                              buhahahaha
                                        • kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:27
                                          langston napisał:

> Skoro tak bardzo przejmujesz sie opinia wyrazona przez czesc angielskiego
                                          > lewackiego srodowiska na zamowienie z Polski, to pewnie wiesz ze w
                                          najbardziej
                                          > elitarnym angielskim Eton Collage ciagle nie zniesiono kar cielesnych dla
                                          > uczniow.
                                          > wiedziales czy moze jednak toje postrzeganie swiata ogranicza sie do
                                          > sasiedniego bloku?

Zniesiono, bo to jest karalne w UK, ale ty o tym nie wiesz, bo glupi jestes i
                                          sam niczego nie potrafisz od siebie napisac, powtarzasz tylko to co ci
                                          samoopisiory wkuli w ten lysy pust lebek i na dodatek nie zdajesz sobie nawet
                                          sprawy z tego ze oni sie z ciebie nabijaja,czyli wala z ciebie sobie
                                          zrobili, :)
                                          • langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:45
                                            ...a za z kodeksu karnego angielsiego i niemieckiego kary "za grzech sodomii"
                                            wykreslono dopiero w latach 1960tych
                                            z polskiego juz w latach 1920tych.
                                            Pisal ostatnio o tym Bratkowski w Rzepie- i kto tu jest "ciemnogrodem"
                                            • kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:56
                                              langston napisał:

> ...a za z kodeksu karnego angielsiego i niemieckiego kary "za grzech sodomii"
                                              > wykreslono dopiero w latach 1960tych
                                              > z polskiego juz w latach 1920tych.
                                              > Pisal ostatnio o tym Bratkowski w Rzepie- i kto tu jest "ciemnogrodem"

Ty... :)))
                • kralik1 Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 13:21
                  ankapl9 napisała:

> Pedofilia jest też częścią społeczeństwa. Kazirodctwo też.
                  > Czy w związku z tym nie powinniśmy innym zaglądac do łóżek?
                  > A może orgaznizować parady osób w związkach kazirodczych?

Widac ze masz powazne problemy natury osobistej, wstydzisz sie do czegos
                  przyznac i dlatego to pietnujesz?
              • ethebor Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:25
                Mozemy dyskutowac czy wplyw byl duzy czy nie. Poza tym moze do wplywu tez
                przyczynil sie urok zakazanego owocu. Fakt istnienia akceptuja wszyscy, nikt
                nikogo nie zamierza karac. Zdecydowanej wiekszosci ludzi nic nie szkodza
                homoseksualisci, jak chca moga miec bary i dyskoteki, ale organizowanie parad to
                przesada. Nie tylko w Polsce i nie tylko z przyczyn religijnych. Kiedy byla
                dyskuja w Polsce, ktos z Czech sie wypowiedzial ze u nich nawet nie byloby
                dyskusji: nie mozna i juz, a podobno to najbardziej zlaicyzowany kraj Europy.

wmirowski napisał:

> kropekus twoja wypowiedz jest ksenofobiczna. żal mi nania odpowiadać. ale radze
                >
                > poszuckac specjalistycznej pomocy lekarskiej.
                >
                > Homoseksualizm jest czescią społeczeństwa czy ci sie to podoba czy nie.
                > I to od czasow antycznych. Mozna wręcz wysunac teze ze nowoczesna cywilizacja,
                > a zwłaszcza cześć fizlozoficzno-kulturalna jest w dużej części oparta na
                > homoseksualiźmie. Nie mamawiam cie do niego ale namawiam do zaakceptowania tego
                >
                > prostego faktu i życia z nim w zgodzie.
                • wmirowski Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:33
                  Parada:

To kwestia sporna i można dyskutować o tym czy powinno sie coś takiego
                  organizować czy nie.

Jedno jest pewne. zakazywanie jej w tej formie w jakiej została zakazana jest
                  niezgodne z Konstytucją IIIRP. Być może w IVRP bedzie zabronione organizowanie
                  podobnych imprez, byc moze bedzie ograniczona wolność słowa, byc może...

Ale faktem dokonanym pozostaje ze Prezydent Warszawy postąpił sprzecznie z
                  konstytucją. I doskonale widziałał że to czyni.

Jesli w Czechach nie można. Ich sprawa - ich konstytucja.
                  • edek47 To nie ma nic wspolnego z wolnoscia... 28.10.05, 13:30
                    konstytucyjna, to nalezy do sfery prywatnosci ludzi i propagandy nie
                    potrzebuje.W ZAMKNIETYCH KLUBACH I W PRYWATNYCH DOMACH- TAK, NA SWIEZYM
                    POWIETRZU- NIE !!!!!
                    • wmirowski Re: To nie ma nic wspolnego z wolnoscia... 28.10.05, 13:39
                      KOnstytucja jest konstytucja, wolnośc słowa to wolnośc słowa, a wolność
                      zgoromadzen to wolność zgromaszeń.

To tak jak bym powiedział - Mów co chesz byleś to mówił w swoim domu i nikt cie
                      nie slyszał.

Odpowiedz ma moje wczesniejsze pytanie, Wszechpolski bulterierze ? Co ci
                      przeszkaszają homoseksualiści ?

Chesz dlasza liste słynnych homoseksualistów ?:
                      Aleksander Wielki? Czajkowski? Michał Anioł? Abraham Licnoln ? Trajan ?
                      Hardian ? Freddy Mercury ? Benny Hill ?

• edek47 Marcel PROUST- jak mogles o nim zapomniec ? 28.10.05, 14:01
                        Zrozum czlowieku, oni mi nie przeszkadzaja i przeszkadzac nie beda, dopoki nie
                        beda mnie zmuszac do tolereowania ich wyglupow.To, ze oni tacy sa nie jest moja
                        wina i nie musza mi przypominac, ze istnieja,ja ich nie skrzywdzilem.Niech maja
                        pretesje do Pana Boga , jesli wierza,albo do Natury, jesli nie wierza, ale nie
                        do mnie.
                        • edek47 Tak sie przez ciebie 'zdenerwowalem' ,ze zrobilem 28.10.05, 14:19
                          blad przez twoja pretensjonalnosc,A TEGO WYBACZYC JUZ TOBIE NIE
                          MOGE !!!!!!!!!!!!!!
                          • kralik1 Re: Tak sie przez ciebie 'zdenerwowalem' ,ze zrob 28.10.05, 14:31
                            edek47 napisał:

> blad przez twoja pretensjonalnosc,A TEGO WYBACZYC JUZ TOBIE NIE
                            > MOGE !!!!!!!!!!!!!!

Edziu, jak sie zdenerwowales, to walnij se setke i zapnij wkoncu ten rozporek!!!
                            • edek47 A gorale powiadaja.... 28.10.05, 14:48
                              ze homosie TO TAKIE KULTURALNE BEZWSTYDNIKI !!!Ty sie widocznie do nich nie
                              zaliczasz,musisz byc jakas prymitywna ich odmiana.
                              • wmirowski Re: A gorale powiadaja.... 28.10.05, 14:50
                                Ja jestem góralem i nie słyszałem żeby ktokolwiek tak mówił.
                                • wch4 Re: A gorale powiadaja.... 28.10.05, 14:52
                                  Ponieważ Ty jestes góralem nizinnym i niskopiennym.
                              • kralik1 Re: A gorale powiadaja.... 28.10.05, 14:58
                                Edziu nie denerwuj sie stary, walnij banie, zapnij rozporek, poczytaj trybune,
                                lepiej sie poczujesz, zapewniam cie :)))
                                • edek47 NUDNY JESTES !! 28.10.05, 15:03
                                  Spieprzaj,dziadu !!
                                  • kralik1 Re: NUDNY JESTES !! 28.10.05, 15:04
                                    Edziu tez cie kocham!!!!! :)))
                                    • kralik1 Re: NUDNY JESTES !! 28.10.05, 15:05
                                      Ale ten rozporek to lepiej zapnij:)))
      • toberson Re: Mnie jest wstyd za czerwona mafie ze rozkradla 28.10.05, 12:10
        Twoja banda czerwonych zlodzieji rozkradla kraj,a teraz nie ma winnych!!
        Czerwona mafie trzeba
        rozliczyc jak najszybciej!!To dzieki czerwonym rzadom nie ma postepu w tym
        kraju!!Przez wasze rzady oszustow tylko byly afery i korupcje na porzadku
        dziennym przez cztery lata!!Gdzie sie chowie wielkie zero(TOW>MILLER)on tyle
        naobiecywal,nawet dziewczynka z toenistrem niechce znac wiecej SLDupkow!!Teraz
        przyszedl czas rozliczen i naprawy panstwa!!Wmirowski ty sie zacznij leczyc
        alby wynochocha do moskali!!
        • wmirowski Re: Mnie jest wstyd za czerwona mafie ze rozkradl 28.10.05, 12:19
          Nie utożsamiam sie z "banda czerwonych zlodzieji" jak to ładnie nazwałes tylko
          z Platfora Obywatelską a raczej z Demokratami.pl.

Owszem pociągnąć ich do odpowiedzialności trzeba. Ale to nie jest najwazniejsze
          zadanie władzy w tym kraju!

Najwazniejsze jest naprawienie tego co ta "banda" popsuła i kontynuowanie tego
          co zaczęła. A dla PiS jest to sparawa trzeci albo czwartorzedna. najpierw cała
          władza, potem rozliczenia, potem świętowanie a potem naprawa ?
          Prowadzenie konsekwentnej linii i zodywanie respektu w Unii Europejskiej
          powinno byc dla nas priorytetem - a teraz zaczynamy się wycofywac z umów
          (referendum o euro) i tracic wiarygodność stabilnego partnera do rozmów.
          Zaczynamy byc odbierani jako warchoł. Nie sądze zebyś to zrozumiał bo sam do
          tego towarzystwa nalezysz co wyraznie widac po sposobie w jaki sie wypowiadasz.

Pozatym, za przeproszeniem, J.Kaczynski to niby nie naobiecywał ?

I na koniec dodam ze jak tak dalej sie toczyć sprawa będzie to faktycznie
          wyjade - do Irlandi. Wole zatrudnić 10 irlandczyków niż 1 polaka, jak tak dalej
          pojdzie. Zwłaszcza takiego jak ty.
          • edek47 PRAWDZIWY PATRIOTA z ciebie wyszedl... 28.10.05, 14:29
            JAK MOZESZ TAK SZANTAZOWAC NAROD POLSKI ?!!
            • wmirowski Re: PRAWDZIWY PATRIOTA z ciebie wyszedl... 28.10.05, 14:33

Ibi patria, ubi bene
              • edek47 Co, tylko na romanistyke ciebie przyjeli ?... 28.10.05, 14:56
                Zabraklo punktow na lepszy kierunek studiow.
                • wmirowski Re: Co, tylko na romanistyke ciebie przyjeli ?... 28.10.05, 15:00
                  To hobby.

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
                  • krystian71 Re: ubi tu cajus ibi ego caja 28.10.05, 15:03

• wmirowski Re: ubi tu cajus ibi ego caja 28.10.05, 15:13
                      Nie wiedziałem ze jestes panną młodą, a nawet gdybyś był to bym cie do mojego
                      domu nie wpuścił :P

sprawdz w Plutarchu "Moralia" 271, E.
                      i nie pisz bezsensu.
                      • krystian71 lex retro non agit, a finis coronat opus 28.10.05, 15:41
                        bo nec Hercules contra plures.
                  • edek47 A... to ciekawe!!!! 28.10.05, 15:22
                    Tak,lacina kuchenna nie przystoi homosiom.To tacy subtelni i nadwrazliwi
                    odmiency!
            • kralik1 Re: PRAWDZIWY PATRIOTA z ciebie wyszedl... 28.10.05, 14:42
              edek47 napisał:

> JAK MOZESZ TAK SZANTAZOWAC NAROD POLSKI ?!!

CZY TO PYTANIE KIERUJESZ DO L.KACZYNSKIEGO?!!
              BO JEZELI TAK, TO NAROD POLSKI JEST Z TOBA!!!
            • iszeng Re: PRAWDZIWY PATRIOTA z ciebie wyszedl... 28.10.05, 21:47
              nie wyjeżdżajcie wszyscy bo zostaną w tym pięknym kraju jedynie kaczuchy
              wszelkiej maści,aparatczyki z "Naszości" i tym podobne świry którzy puszczą z
              torbami tych którzy z różnych powodów nie wyjadą.Czuję się zawiedziony zarówno
              przez PIS jak i przez PO.Wyborcy im zaufali licząc na koniec epoki
              czerwonych.Panowie politycy mają jednak wszystkich pozostałych głęboko w dupie
              i prowadzą swoje partyjne wojenki ale za pieniądze podatnika.
              • kralik1 Re: PRAWDZIWY PATRIOTA z ciebie wyszedl... 28.10.05, 22:19
                iszeng napisał:

> nie wyjeżdżajcie wszyscy bo zostaną w tym pięknym kraju jedynie kaczuchy
                > wszelkiej maści,aparatczyki z "Naszości" i tym podobne świry którzy puszczą z
                > torbami tych którzy z różnych powodów nie wyjadą.Czuję się zawiedziony
                zarówno
                > przez PIS jak i przez PO.Wyborcy im zaufali licząc na koniec epoki
                > czerwonych.Panowie politycy mają jednak wszystkich pozostałych głęboko w
                dupie
                > i prowadzą swoje partyjne wojenki ale za pieniądze podatnika.

Przyjrzyj sie uwaznie tym gierkom politycznym a zapewniam cie, ze sie
                przekonasz, ze PO nie jest tu nic winne:)
        • arius5 Tylko czerwoni kradli ? 28.10.05, 14:03
          Mnie akurat to zwisa, bo od lat nie mieszkam w Polsce.
          Czerwoni sa po prostu na fali, ale kradli wszyscy.
          I kradna nadal, czerwoni, czarni, biali i zieloni.
      • exoriente Re: Wstyd mi 28.10.05, 12:44
        Sami tego chcieliście.
        ZSRR COME BACK! Zapomnieliście jeno dopisać na kartach !

Albo sobie robisz jaja, albo kompletnie nie rozumiesz, co piszesz.

• wmirowski Re: Wstyd mi 28.10.05, 12:59
          Jesli nie bedziemy integralna częścią Unii Europejskiej będziemy integralna
          częścia Rosji. W naszej szerogości geograficznej nie ma miejsca na Silne i
          niezalezne państwo. A wybór nalezy do nas.
          • langston zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:01
            jakis dziennikarzyna zainspirowany przez swojego polskiego kumpla podobnego do ciebie napisal pare bzdetow i placzesz.
            Wstyd mi za ciebie!
            • wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:04
              Nie byłem dostatecznie czesto bity jako dziecko i jestem teraz histeryczny ;)

Kazdy ma prawo do swojej opinii.

Moja jest taka - patrzysz a jestes ślepcem, słychasz ale jesteś głuchym, mówisz
              ale tylko Tobie sie tak wydaje.
              • langston Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:14
                ...ale przeciez pokazales ze wlasnie NIE MASZ swojej opinii tylko wyrabiasz sobie poglad na podstawie lewackich szmatlawcow
                • wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:17
                  <smiech>

Mam opinie na podstawie tego co robia PiSowcy, a nie na podstawie tego co
                  mówią, Wszechpolaku. Komorowski - nie, Niesiołowski - nie, MSWiA - nie, Lepper -
                  Tak, Gierych - tak. To wszytko znaczy - kolalicja - nie. Nie trzeba czytać
                  opinii politologów, żeby dojść do takiego wniosku, Wszechpolaku. Ale ty jestes
                  tak zindoktrynowany ze tego nie rozumiesz;) Szkoda mi Ciebie, Wszechpolaku.
                  • langston Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:36
                    No i wyciagasz bledne wnioski!
                    Marszalek Sejmu dla PO-tak, ale po zawiazaniu koalicji.
                    Trudno zeby PIS oddawal to stanowisko opozycji!.
                    Co do MSWiA to wiadomo od dawna ze tego typu ministerstwa mialy nalezec do PIS.
                    Czyzby PO w zamian za poparcie Kwacha, Urbana, Michnika i SLD obiecala zostawic UBekow w spokoju?

A czemuz to tak bronisz lidera AWS Stefana Niesiolowskiego (obecnie i chwilowo PO)
                    ...on tez jest "liberalem":)))) z ktorej strony:)))
                    • wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:44
                      > Marszalek Sejmu dla PO-tak, ale po zawiazaniu koalicji.
                      <smiech>
                      i Tylko Tusk tak ?:D Co daje PiSowi prawo wybierania kto tak a kto nie?
                      Nic. A senat ? Wicemarszałeka ma każdy klub poza PO. To sie nazwya stosunek
                      partnerski ;) Pomyśl potem mów, Wszechpolaku.

Na Senatora Niesiolowskiego głosowałem. Odpowiada mi styl polityki jaki
                      prowadzi.
                      • langston Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:47
                        daletego wlasnie twierdze ze jest ci blizej do AWS niz do PO,
                        a zreszta kto ich tam juz od siebie odrozni.
                        Znowu sie pomieszali. Teraz pod haslem "liberalizmu" tak?
                        • wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:50
                          A ja twierdze ze nie masz bladego pojecia o do czego mi blizej a i tak o tym
                          piszesz :) To sie nazywa bezsensu. Mowa-Trawa.

Wam płacą za psucie tego forum czy jak ? Jak to jest Wszechpolacy ?
                          • krystian71 Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:51
                            dostales czkawki ze strachu?
                            • wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:54
                              Witam kolejnego Wszechpolaka :D
                              Dużo was tu nie powiem.

Gdzie jak gdzie ale tu was sie nie spodziewałem spotkać.

czkawki ze śmiechu, owszem ? Strachu ? nie znam takiego pojęcia. W
                              przeciwnieństwie do was. Strach przed najśliniejszym trzyma was w szeregu. Homo
                              homini lupus est.
                              • krystian71 Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 14:11
                                powtarzam, czkawki i slinotoku, skoro kazdego myslacego inaczej nazywasz
                                Wszechpolakiem i wlepiasz lacine,e rozumiejac znaczenia tego przyslowia.
                                Splodziles kilkanascie postow,ktorych glownym tematem i przeslaniem jest
                                homoseksualizm,obrona jego racji,jakis zagrozen,o ktorych nawet w Guardianie
                                nie bylo mowy.
                                I co to ma byc,jak nie czkawka ze strachu.?
                                Musisz przyjac do wiadomosci,ze sprawy seksu takiego czy innego , to nie jest
                                najwazniejszy topic dla normalnych ludzi,ktory kieruje ich dlugopisem w lokalu
                                wyborczym.
                                Dla was pewnie tak, choc trudno mi to sobie wyobrazic ,jak mozna tak przezyc
                                zycie,ale coz, tak was natura stworzyla.
                                Trzeba przelknac jakos te gorzka pigulke i przyznac,ze sie przegralo wszystko
                                co bylo do przegrania
                                • wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 14:27
                                  <smiech>

Sam dajesz przykład "czkawki i slinotoku" ;)
                                  I to przedni :D
                                  • krystian71 juz niezle.pierwszy post bez wszech polaka 28.10.05, 14:42
                                    wiec zapomnij na chwile( jesli potrafisz) ile straciles, nie mogac z piorkiem w
                                    golej d...przejechac sie na platformie ulicami Warszawy i zastanow sie nad
                                    wyborem rodakow, czemu wlasnie takiego dokonali , i czemu on tak nie lezy
                                    Guardianowi, ze az glupie argumenty z zupelnie innej beczki wyciaga.
                                    Nowa Europa, dotyczy zupelnie czego innego,poparcia , rowniez brytyjskiej
                                    interwencji w Iraku i poki co w tej materii w Polsce nie zanosi sie na zadne
                                    zmiany.
                                    Chlopakom z GW cos sie pomylilo i zle swoj donos do Guardiana zatytulowali.
                                    Tylko pomysl, tyle staran, tyle lat straszenia Kaczynskimi,lustracja
                                    sasiadow,tyle podfalszowanych prognoz wyborczych-a tu same niepowidzenia.
                                    Pierw "przyjaciel Red.Naczelnego" Cimoszko zrejterowal ,demokraci ;pl
                                    wyautowani,kon na ktorego postawili na drugim miejscu dowlokl sie do mety...
                                    • wmirowski Re: juz niezle.pierwszy post bez wszech polaka 28.10.05, 14:46
                                      nudzisz i bredzisz.
                                      • krystian71 JA pisze na temat-choc to moje tylko poglady 28.10.05, 15:06
                                        tobie sie to nie udalo w zadnym miejscu
                                        • wmirowski Re: JA pisze na temat-choc to moje tylko poglady 28.10.05, 15:15
                                          de gustibus non disputantum est
                                          • krystian71 Re: JA pisze na temat-choc to moje tylko poglady 28.10.05, 15:57
                                            no wlasnie, wiec coz mnie moga obchodzic twoje gusty seksualne, skoro nic na
                                            ten tema guardian sie nawet nie zajaknal.
                                    • pan12345 Re: juz niezle.pierwszy post bez wszech polaka 28.10.05, 16:02
                                      co do cholery do tego maja Żydzi, to walka o nasze być albo nie być z kapitałem
                                      niemieckim i francuskim.
            • kralik1 Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 14:47
              langston napisał:

> jakis dziennikarzyna zainspirowany przez swojego polskiego kumpla podobnego
              do
              > ciebie napisal pare bzdetow i placzesz.
              > Wstyd mi za ciebie!

Nie jakis dziennikarzyna, tylko taka panuje opinia w UK na temat ostatnich
              wydarzen politycznych w Polsce.
              Nie upraszczaj tak sobie wszystkiego, bo na totalnego ignoranta wychodzisz :)
              • krystian71 Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 15:07
                o tych "opiniach" juz slyszelismy.
                Jedna z nich pare dni temu Rada Europy prostowala
                Tyle sa warte
                • kralik1 Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 20:30
                  krystian71 napisała:

> o tych "opiniach" juz slyszelismy.
                  > Jedna z nich pare dni temu Rada Europy prostowala
                  > Tyle sa warte

Zmartwie cie, bo to nie sa opinie tylko we UK ale w calej Europie, dalej
                  bedziesz twierdzil ze sa niewiele warte, ignorancie?
    • chruma Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 11:54
      nie ma sie czego wstydzić , zadupie i ciemnogród jak zwykle , my tylko
      potrafimy być bohaterami ale nie umiemy żyć codzienną normalnością w demokracji
      - bo to nie w polskim " herosów " charakterze , walka tak praca -a co to ?
    • alkud czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 11:54
      yep?

islam blog
      kicz blog
      • x2468 Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 12:07
        Prawicowa.
        • bigjoe GUARDIAN TO LEWACKI SZMATLAWIEC!!! 28.10.05, 13:00
          > Prawicowa.

???
          • langston Re: GUARDIAN TO LEWACKI SZMATLAWIEC!!! 28.10.05, 13:12
            Podobnie jak Gazeta Wybiorcza i New York Times.
            Tam tez mozemy spodziewac sdie plucia!
            • wmirowski Re: GUARDIAN TO LEWACKI SZMATLAWIEC!!! 28.10.05, 13:14
              Wszechpolaku kto ci każe czytac GW ?

Idz posłuchac R M moze Cie to uspokoi.
              • langston Re: GUARDIAN TO LEWACKI SZMATLAWIEC!!! 28.10.05, 13:41
                Radia Maryja slucham tylko wtedy gdy wystepuja tam politycy PO
                jak np. pan Miodowicz!
                • kralik1 Re: GUARDIAN TO LEWACKI SZMATLAWIEC!!! 28.10.05, 20:38
                  langston napisał:

> Radia Maryja slucham tylko wtedy gdy wystepuja tam politycy PO
                  > jak np. pan Miodowicz!

A co takiego cie przyciaga do pana Miodowicza?
                  Czyzby jego maskosc?podoba ci sie jago barwa glosu?
                  Co to takiego?
        • kralik1 Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 20:36
          x2468 napisał:

> Prawicowa.

Guardian to jaknajbardziej lewicowa gazeta, a ze atakuja rzad Blair'a to tylko
          dlatego, ze Blair jest bardziej liberalny niz sami liberalowie, a w jakis
          dziwny sposob, ekonomicznie stoja lepiej niz kiedykolwiek wczesniej za
          konserwy:)
      • evald Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 12:16
        Jesli by byla lewicowa to powinna bardziej poprzec. ALe tak sie sklada Ze PiS
        nie popiera zwykle ani prawicowa ani lewicowa, najwyzej faszystowskie...

• wergili Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 14:45
        To gazeta zbliżona do Partii Pracy.
        • 1maruti1 Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 15:05
          Jesli uwazasz, ze jest zblizona do Partii Pracy to niestety nic nie wiesz.
          Czytam regularnie. Potrafia tak pojechac po partii Pracy, ze glowa boli.
          Guardian daje glos zarowno liberalnym demokratom jak i konserwatystom jak i
          partii pracy jak i zielonym. Jest bodajze najbardziej niezalezna gazeta na
          swiecie.
      • 1maruti1 Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 15:02
        The Guardian to gazeta niezalezna, raczej lewicujaca, z silnym naciskiem na
        ekologie i prawa czlowieka. Nie jest wlasnoscia zadnej wielkiej korporacji, a
        organizacja non=profit.

Uwazana jest za czolowa gazete na swiecie, jedna z nabardziej cenionych, o
        niezwykle wysokiej jakosci. Obok The Independent najlepszy i najbardziej
        wiarygodny dziennik angielski.
    • polska444 Silna Polska nigdy nie była na rękę Europie 28.10.05, 12:00
      Nie będą mieli pachołka narodów, a było tak blisko...
      • master_in_lunacy Guardian" o Polsce: "Europa niewolników" umarła;) 28.10.05, 12:04
        dlatego eurodziewoczki się wkur...jają;)
      • indianski Re: Silna Polska nigdy nie była na rękę Europie 28.10.05, 12:22
        teraz beda mieli narod pacholkow
        • neceser gdzie byla silna Polska i gdzie bedzie, dlaczego? 28.10.05, 13:04
          noie win innych za swoja nedze. win siebie. nigdy silna polaska nie byla.
          zebrak silny? hehe
        • arius5 A kiedy Polska byla silna ? 28.10.05, 14:07
          Bo ja nie pamietam.
          Zawsze bylismy narodem pacholkow, dupolizow i slugusow.
          Politycznie i gospodarczo stalismy zawsze na dnie.

Europie nie na reke jest po prostu Polska, kraj slaby, skorumpowany, nie
          potrafaiacy nic zbudowac, zwasniony o wszystko.
          Czy to takie dziwne ?
    • darl ale nei było protesów jak komunista był prezydente 28.10.05, 12:05
      i to z jakim żywiorysem.
      • indianski Re: ale nei było protesów jak komunista był prezy 28.10.05, 12:20
        Bo w normalnym swiecie nikogo nie interesuje zyciorys czlowieka , tylko to co
        zrobil .
        • krystian71 Re: ale nei było protesów jak komunista był prezy 28.10.05, 12:37
          he,he , przeczytaj jeszcze raz co napisales
    • nocosty "Nowa Europa" umarła i niech spoczywa w pokoju. 28.10.05, 12:27
    • icc217 G e n i u s z IgnacyKrasicki 28.10.05, 12:40
      "Polak przed szkoda i po szkodzie glupi"
    • langston Te plugawe arytkuly inspirowane sa z Polski!!! 28.10.05, 12:59
      W TOK FM czyli stacji raczej wrogiej PIS w rozmowie z Gawryluk dziennikarze przyznali ze tego typu plugawe arytkuly najczesciej inspirowane sa z Polski!!!

Po za tym Guardian to taka angielska GW czyli bedzie pluc nie ma rady!
      • 1maruti1 Re: Te plugawe arytkuly inspirowane sa z Polski!! 28.10.05, 15:07
        Porownywanie Guardiana do GW to obraza dla tej pierwszej. Guardian to standard
        jakosci dziennikarskiej, jaka ma malo ktora gazeta swiatowa.

Zwracam tez uwage, ze ten artykul pojawil sie w dziale opinii.
      • kralik1 Re: Te plugawe arytkuly inspirowane sa z Polski!! 28.10.05, 20:50
        langston napisał:

> W TOK FM czyli stacji raczej wrogiej PIS w rozmowie z Gawryluk dziennikarze
        prz
        > yznali ze tego typu plugawe arytkuly najczesciej inspirowane sa z Polski!!!
        >
        > Po za tym Guardian to taka angielska GW czyli bedzie pluc nie ma rady!

Jasne, bo przeciez inni nie maja swojego rozumu, i to w Polsce rozprowadza sie
        informacje na caly swiat mowiace co dziennikarze i politycy maja mowic i pisac .
        Wedlug twojej teorii, caly swiat jest glupi, bo Polacy nim steruja.
        Jezeli tacy Polacy jak ty, to napewno swiat jest totalnie glupi:)
    • lobo13 Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 13:02
      Pewien kanclerz kraju nad Renem, a był nim Bismarck wypowiedział kiedyś
      znamienne słowa: "Chcecie wyrządzić Polakom krzywdę? Pozwólcie im rządzić się
      samym". Jakże znamienne i jakże na czasie są te słowa. Wynika z nich bowiem, że
      nawet 200 lat temu byliśmy narodem głupim i jesteśmy tak samo głupi do dzisiaj.
      Wniosek z tego jeden chyba. Jesteśmy narodem genetycznie skażony ciemnotą.
      A wiecie co najbardziej mnie utwierdza w tym przekonaniu? Ano Wy moi drodzy
      forumowicze.
      Jeszcze 3 miesiące temu, kiedy gorączka sondażowa dopiero zaczynała się
      ujawniać, Wy moi drodzy pisywaliście tutaj zupełnie co innego. Kogo obchodził
      program gospodarczy PiS? Kogo interesowała przeszłość panów Kaczyńskich? Kogo
      interesowały ich dotychczasowe dokonania? Kto wogóle próbował zastanawiać się
      jakie pomysły mają ci ludzie na poprawę służby zdrowia, finansów publicznych,
      rynku pracy?
      Wszyscy pialiście z zachwytu, gdy Kaczyński, Wasserman, Ziobro i inni budowali
      swoje kariery na wyciąganiu brudów SLD. Teczki, paliwa i media były
      najważniejszą rzeczą w państwie wymagającą natychmiastowego wyjaśnienia!!!
      Ktoby tam zadawał durne pytania na temat budowy autostrad, upraszczania prawa,
      usprawnienia wymiaru sprawiedliwości... Tożto bzdury były w porównaniu z tym,
      co do powiedzenia miał Kulczyk podczas swoich rozmów Kwaśniewskim.
      Teraz to sobie możecie wypisywać co chcecie. I tak niczego już to nie zmieni.
      A forum jest doskonałym przykładem zmienności poglądów Polaków zgodnej ze
      zmiennością rządów. To tylko potwierdza ogólnopanującą ciemnotę, nawet wśród
      tych, którzy dzisiaj uważają sie za mądrych, ponieważ bluzgają PiS. Szkoda
      tylko że pamięć o wcześniejszych wypowiedziach znika tak szybko...
      • langston ...ja pamietam Miodoowicz(PO) w Radiu Maryja 28.10.05, 13:11
        ...ja pamietam ze wszyscy raczej interesowali sie tym co powiedzial
        Miodowicz w Radiu Maryja o Cimoszewiczu.

No ale coz kazdy pamieta to co dla niego wygodne.
        • kralik1 Re: ...ja pamietam Miodoowicz(PO) w Radiu Maryja 28.10.05, 20:55
          langston napisał:

> ...ja pamietam ze wszyscy raczej interesowali sie tym co powiedzial
          > Miodowicz w Radiu Maryja o Cimoszewiczu.
          >
          > No ale coz kazdy pamieta to co dla niego wygodne.

No, nic dziwnego ze tyle tylko pamietasz, skoro tylko tyle widziales w
          telewizji a gazet nie czytasz:)

Ot, cala twoja wiedza "polityczna" :)
      • drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 13:19
        "W ostatnich wyborach parlamentarnych i prezydenckich największe poparcie
        uzyskała partia, która chce silnego państwa i jest bardzo podejrzliwa wobec
        wolnorynkowych reform minionych 15 lat..."

W ciągu tych 15 lat "reform" zadłużenie zagraniczne państwa wzrosło do około
        130 mld dolarów, zadłużenie wewnętrzne wynosi 400 mld i gdzie to dalej zmierza?
        Los naszego państwa i waluty zależy od kaprysu zagranicznego spekulacyjnego
        kapitału, który może zrobić wszystko. Przypomnę,że polityka Gierka
        zbankrutowała przy 20 mld zadłużenia mimo , że było ono spłacane.....

I w ciagu tych lat "reform" zadłużenie coraz bardziej się powiększa mimo
        wzrostu gospodarczego. Ciekawe co bedzie gdy ten wzrostowy cykl gospodarczy się
        skończy i nadejdzie osłabienie?
        Czy te "reformmy"(skąd my to znamy?)nie skończą się katastrofą jak w Argentynie
        czy Brazylii?

I żeby nie było nie jestem zwolennikiem Pisu ani Po.
        • conservator Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 13:36
          drex1 napisał:

>
          > I żeby nie było nie jestem zwolennikiem Pisu ani Po.

zapomniałeś dodać jescze: nie odróżniam socjalistów od liberałów i wydaje mi
          się że przez ostatnie kilkanaście lat rządzili ci ostatni z SLD i AWS na
          zmianę...
          • langston Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 13:40
            Przejzyj sobie liste poslow i senatorow PO.
            Znajdziesz tam zdecydowanie wiecej AWSu niz w PiSie.

Stefan Niesiolowski to tez "liberal"?
            dobre sobie....
            • conservator Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 13:50
              langston napisał:

> Przejzyj sobie liste poslow i senatorow PO.
              > Znajdziesz tam zdecydowanie wiecej AWSu niz w PiSie.
              >

I co z tego? Ci kórzy ustalają program partii i decydują o programie są
              liberałami lewacki działaczu...
          • drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 13:57
            ..zapomniałeś dodać jescze: nie odróżniam socjalistów od liberałów i wydaje mi
            > się że przez ostatnie kilkanaście lat rządzili ci ostatni z SLD i AWS na
            > zmianę...

Widzisz ja nigdy nie unznawałem Sld (pzpr)za socjalistów czy lewice dla mnie to
            partia władzy, która zrobi wszystko aby ją utrzymać, a etykietowanie lewica
            prawica jest dla mnie śmieszne i mija się z celem.
            A tak na marginesie to właśnie Sld obniżyło cit z 27 do 19, czyli zrobiło to
            co w ostatniej kampanii przedstawiane było jako najbardziej"liberalny"(3x15)
            z postulatów:)
            • conservator Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:01
              drex1 napisał:

> partia władzy, która zrobi wszystko aby ją utrzymać, a etykietowanie lewica
              > prawica jest dla mnie śmieszne i mija się z celem.

czyli podczas wyborów posługujesz się kostką i biada partiom które dostały
              numery powyżej szóstki...
              • drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:11
                "czyli podczas wyborów posługujesz się kostką i biada partiom które dostały
                > numery powyżej szóstki..."

Nie chodze już na wybory bo nie ma dla mnie żadnej alternatywy. Nie chcę tego
                dalej rozwijać, ale wybory jako takie nie maja znaczenia. Kto by nie rządził
                prowadzi taką samą (podobną) politykę. Jesteśmy więźniami zadłużenia i kiedyś
                za to zapłacimy.. niestety. A czy to będzie teraz czy później? Nie wiem
                • conservator Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:13
                  drex1 napisał:

> Nie chodze już na wybory bo nie ma dla mnie żadnej alternatywy. Nie chcę tego

i właśnie przez takich kretynów nigdy się w tym kraju nic nie zmieni...
                  • drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:21
                    "i właśnie przez takich kretynów nigdy się w tym kraju nic nie zmieni"

Nie znasz mnie, nie masz żadnych argumentów aby poważnie dyskutować i tylko
                    obrażanie ci zostaje.
                    Smutne.....

Ja właśnie przez takich jak ty co myślą że wszystkie rozumy zjadli i są
                    najmądzrzejsi zraziłem się do pozostałości po Unii Wolności, bo kiedyś ich
                    wspierałem..
                    Ale po twoim zachowaniu i tobie podobnych widzę, że dobrze zrobiłem.
                    • lobo13 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:40
                      > Nie znasz mnie, nie masz żadnych argumentów aby poważnie dyskutować i tylko
                      > obrażanie ci zostaje.
                      > Smutne

Ale niestety, twój tekst na temat niechodzenia na wybory mówi o tobie bardzo
                      wiele. Jeżeli masz w dupie swoje podstawowe prawo obywatelskie, to znaczy że
                      masz w dupie państwo, jesteś ignorantem przeświadczonym o beznadziei życia i
                      braku jakicholwiek perspektyw.Nie masz prawa wypowiadać się wogóle na tematy
                      polityki. I jesteś w grupie najbardziej winnych zaistniałej sytuacji.
                      • drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:55
                        "Nie masz prawa wypowiadać się wogóle na tematy polityki. I jesteś w grupie
                        najbardziej winnych zaistniałej sytuacji."

Jakich winnych, jakiej sytuacji?

To że w demokratycznych wyborach wygrywa partia, która rozumiem nie jest ci
                        biska, i działa w sposób który nie podoba się wielu, nie oznacza że ktoś jest
                        czemuś winny.

"jesteś ignorantem przeświadczonym o beznadziei życia i braku jakicholwiek
                        perspektyw"

Czy ja coś takiego napisałem? To że widzę jak działa ten system wcale tego nie
                        oznacza!!!!!!!

Zrozum(cie) to wreszcie.

A takie teksty, że nie mam prawa wypowiadać się na jakiś temat, traktuję jako
                        żart, bo chyba nie ma jeszcze takich ustaw zakazujących wypowiadać się POŁOWIE
                        Polski?

• kralik1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 20:58
          drex1 napisał:

> "W ostatnich wyborach parlamentarnych i prezydenckich największe poparcie
          > uzyskała partia, która chce silnego państwa i jest bardzo podejrzliwa wobec
          > wolnorynkowych reform minionych 15 lat..."
          >
          > W ciągu tych 15 lat "reform" zadłużenie zagraniczne państwa wzrosło do około
          > 130 mld dolarów, zadłużenie wewnętrzne wynosi 400 mld i gdzie to dalej
          zmierza?
          > Los naszego państwa i waluty zależy od kaprysu zagranicznego spekulacyjnego
          > kapitału, który może zrobić wszystko. Przypomnę,że polityka Gierka
          > zbankrutowała przy 20 mld zadłużenia mimo , że było ono spłacane.....
          >
          > I w ciagu tych lat "reform" zadłużenie coraz bardziej się powiększa mimo
          > wzrostu gospodarczego. Ciekawe co bedzie gdy ten wzrostowy cykl gospodarczy
          się
          >
          > skończy i nadejdzie osłabienie?
          > Czy te "reformmy"(skąd my to znamy?)nie skończą się katastrofą jak w
          Argentynie
          >
          > czy Brazylii?
          >
          > I żeby nie było nie jestem zwolennikiem Pisu ani Po.

Przeczytaj sobie jeszcze raz swoj wlasny post, i zadaj sobie pytanie,
          ile z tych 15 lat zostalo wykorzystane na reformy a ile zmarnowane?
          No i oczywiscie pomysl, ile bysmy wszyscy zyskali gdyby te reformy nie byly
          caly czas wstrzymywane?
          • drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 29.10.05, 15:20
            Nie rozumiesz o co mi chodzi.
            O konkretne sformułowanie, które użył Guardian:
            "i jest bardzo podejrzliwa wobec wolnorynkowych reform minionych 15 lat..."

Jeżeli te reformy doprowadziły do takiego rezultatu jak podałem to można być
            podejrzliwym:)
      • grabinx Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 14:51
        AMEN
    • chris12 Każdą sesję sejmu IV RP rozpocznie msza święta 28.10.05, 13:11
      Ojcze Rydzyku pomóż nam dać opór Zjednoczonej Europie.
    • abhaod Kaczynski ze swoja kara smierci do bussha 28.10.05, 13:12
    • robertpk nie tak szybko.. 28.10.05, 13:15
      ..to gierki Kaczorów wprowadziły nas w ten kanał.

ale, nie ma tego złego...

nastepne wybory będą już klarowne i jasne - wiadomo kto jest kim..
    • adam.2x "Mieszkancy Bialorusi maja podobne poglady.." 28.10.05, 13:20

Gratuluje awansu Polski. Chyba czas na nowe sojusze.
      • langston Twoje kompleksy przyslaniaja ci swiat!!! 28.10.05, 13:31
        A dlaczego przyjmujesz bezkrytycznie to co napisal ten lewacki szmatlawiec?
        Przeciez to zdanie jasno dowodzi ze artykul byl pisany na zanowienie z Polski.
        Anglik nie ma pojecia gdzie lezy Polska, Wegry, Czechy a o Bialorusi to pewnie nigdy nie slyszal.

Po za tym dlaczego uwazasz Bialorusinow za cos gorszego niz Holendrzy Niemcy, Finowie?
        • adam.2x Moje kompleksy przyslaniaja mi swiat ???? 28.10.05, 14:43

Jesli juz zaczynasz personalnie (OK, nie mam zalu) to powiedz o jakich
          kompleksach myslisz.

Nawet nie wiem jakiej masci jest Guardian ale ma racje w tym wypadku.

Nie uwazam nikogo za gorszego. Natomiast ani Polska ani Bialorus nie znajduje
          sie na poziomie Holandii, Finlandii czy Niemiec i to powinno byc glowna troska
          politykow odpowiedzialnych za gospodarka Polski - zostawmy Bialorus. Poza tym
          problemy gospodarcze tamtych bogatych krajow w duzej mierze wynikaja z
          przylaczenia do EU Polski na ktora trzeba placic zamiast investowac u siebie.
          Na dluzsza mete to sie bedzie oplacilo wszystkim ale teraz potrzeba troche
          zrozumienia ze strony Polski zamiast wyciagania rak po wiecej bo to tylko
          szkodzi calej idei EU. Trzeba nauczyc sie rozwiazywac swoje sprawy w zakresie
          swoich mozliwosci.
          • langston Re: Moje kompleksy przyslaniaja mi swiat ???? 28.10.05, 14:51
            > Poza tym problemy gospodarcze tamtych bogatych krajow w duzej mierze wynikaja
            z przylaczenia do EU Polski na ktora trzeba placic zamiast investowac u
            siebie.<

...to zdanie swiadczy o tym ze jestes niestety-sorry-ignorantem.
            Dzieki przyjeciu nowych panstw, powiekszeniu rynku itp. dawna "15"
            uratowala miliony miejsc pracy i to prawie za darmo.
            Bo chyba nie o oslawinoe "doplaty" dla polskich rolnikow na poziomie 25% unii.
            A tak przy okazji to Polska proponowala zniesienie jakichkolwiek doplat w calej
            UE. I co socjalizm UE zwyciezyl jeszcze raz.
            • adam.2x Re: Moje kompleksy przyslaniaja mi swiat ???? 28.10.05, 14:57
              langston napisał:

> .. "15"
              > uratowala miliony miejsc pracy i to prawie za darmo....
              -------------------
              To w sensie przyszlosciowym

>..A tak przy okazji to Polska proponowala zniesienie jakichkolwiek doplat w
              calej...
              ----------
              Tylko to chyba proponowala gdy byla "Nowa Europa". Poradz to teraz Samoobronie,
              PiS-owi ich bazie wyborczej.
              • krystian71 Re: Moje kompleksy przyslaniaja mi swiat ???? 28.10.05, 15:10
                chyba bardziej nalezaloby to polecic "starej Europie"

Poradz to teraz Samoobronie,
                >
                > PiS-owi ich bazie wyborczej.
                • adam.2x Re: Moje kompleksy przyslaniaja mi swiat ???? 28.10.05, 15:18
                  krystian71 napisała:

> chyba bardziej nalezaloby to polecic "starej Europie"
                  ---------------------------------

To tez ale ale jak powiadaja - zwroc teraz uwage na belke (nie M.Belke) we
                  wlasnym oku.
    • kilpikonna Drobne uściślenie 28.10.05, 13:29
      "Guardian pisze", "Guardian ocenia" - bez przesady. Artykuł, o którym mowa, nie
      jest głosem redakcji, tylko komentarzem jednego z felietonistów - Jonathana
      Steele'a, który, o ile rozumiem, robi w Guardianie za głównego radykała w
      sprawach międzynarodowych. Jego główne sympatie to nie tylko władze Białorusi,
      ale też Syrii i Sudanu, a także organizacja Hamas. Rok temu, przy okazji
      pomarańczowej rewolucji, sugerował, że pomarańczowi = nowy ukraiński faszyzm.
      Taki to koleżka. Chyba nie warto się zbytnio przejmować.
    • chris12 Zamienić Polskę w skansen "Dawna Europa" 28.10.05, 13:36
      Możemy być atrakcją turystyczną i robić kasę bo nie potrafimy inaczej inaczej.
      • langston Mow za siebie-jesli nie potrafisz -twoj problem 28.10.05, 13:42
    • olex5 Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 14:08
      The Guardian to smiec gazetowy.Uprawia tylko niezdrowa propagande.Pewnie
      redaktor tej gazety jest amerykaninem albo pracuje dla nich.
      Ameryka wykorzystala Irak do sklocenia Europy i znalazla do tego wykonawce-osla
      trojanskiego - Polske.Tylko Ameryce zalezy na tym zeby oslabiac UE i
      wykorzystuje do tego kazda okazje bo UE to dla nich konkurecja i rynek zbytu.Na
      szczescie juz w Europie nie maja tyle do powiedzenia i nie moga jak kiedys
      manipulowac europejskimi gieldami zeby wywierac naciski na rozne kraje i doic
      kase albo jak kiedys w chamski sposob wypierac europejskie firmy na
      zagranicznych rynkach.
      Uprawiajac wasalstwo znalezli takiego jak Polska ,ktory dla nich robi brudna
      robote bo w Polsce za kase kazdy sprzeda swoj kraj a nawet rodzine.
      • 1maruti1 Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 15:11
        Smiec gazetowy? Zdobywca najwiekszej ilosci nagrod miedzynarodowych za
        rzetelnosc dziennikarska i jedna z najbardziej szanowanych gazet przez
        Reporterow Bez Granic smieciem?

Po pierwsze GW zmanipulowal, bo ten tekst pojawil sie w dziale opinii. Po
        drugie Amerykanom na pewno sie nie podlizuja, bo jest organizacja non-profit
        niezalezna od jakiejkolwiek miedzynarodowej korporacji. A jako
        gazeta 'lewicujaca' (w duzym cudzyslowiu) watpie zeby jej chodzilo o
        podlizywanie sie Bushowi.
    • krystian71 Gorzej by bylo jakby nagle Guardian z GW 28.10.05, 14:30
      zaczal wyniki wyborow wychwalac.
      Wczesniejsze afery im nie przeszkadzaly, korupcja i dziki liberalizm
    • wch4 Re: "Nowa Europa" umarła już dawno! 28.10.05, 14:42
      Napisali, bo za to im płacą a Polacy nie muszą tym się przejmować, „pies
      szczeka a karawana jedzie dalej”.. Parafrazując wypowiedź kanclerza Niemiec,
      które przecież też są członkiem UE, Schrödera należy powiedzieć tym wszystkim
      pseudo autorytetom:„polska polityka gospodarcza i międzynarodowa prowadzona
      będzie w Warszawie’! I tyle!
    • zenek68 dla guardiana pisze jakis ,,Nasz,, , my przywiazni 28.10.05, 14:46
      do komunizmu i dlatego nie wybralismy Tuska i PO ? Paranoja...wyborcy
      powiedzieli jasno ze chca koalicji PiS i PO. niech ten ,,Nasz,, nie klamie
      Angolom...a to ze nie chcemy aby rzadzili u nas eurogeje i inne tego typu
      wynalazki to swiadczy tylko ze jestesmy normalni...pogieta Europa niech sie
      wyprostuje i nie lize d.... Putinowi...
    • monitorpolski Ale konserwatywna Europa się odrodzi 28.10.05, 14:47
      O ile GW nie przekręciła artykułu. Można powiedzieć, iż komentator "The
      Guardian" nie rozumie specyfiki kraju postkomunistycznego.

Partia Pis jest :
      "jest bardzo podejrzliwa wobec wolnorynkowych reform minionych 15 lat"

Ja też jestem podejrzliwy. Nazwanie sytuacji ,gdzie byli SBecy uwłaszczyli się
      na majątku narodowym, biznes ma związki z władzą, a w przypadku braku tych
      związków (R. Kluska) mogą urzędasy delikwenta zatopić, przemianami
      wolnorynkowymi jest szczytem bezczelności.

"W ostatnich wyborach parlamentarnych i prezydenckich największe poparcie
      uzyskała partia, która chce silnego państwa ", "Z dużym dystansem odnosi się
      także do Unii Europejskiej"

Straszne! Jak prawica może chcieć silnego państwa i nie lubić pedalsko-
      socjalistycznej UE?

"Największy nowy kraj członkowski UE jest tak samo przywiązany do starego
      modelu socjalnego oraz tak wystraszony niekontrolowaną globalizacją, jak
      obywatele Francji i Holandii, którzy odrzucili europejską konstytucję"

Bzdura.
      Nie neguję, iż część głosowała na Kaczora dla "solidarnej" Polski. (u mnie miał
      za to minusa) Ale tu chodzi o dekomunizację, rozliczenie z przeszlością i
      słabymi/skorumpowanymi rządami postkomunistów.
      • gacekemdk Re: Ale konserwatywna Europa się odrodzi 28.10.05, 17:58
        Pewnie, znowu polowanie na wiedżmy? Zgadzam się że kradli na potęge i co z
        tego? Przecie i tak nie oddadzą. Przeszłość zostawmy chistorykom i emerytom.
        Ważne jest "jutro"

Precz z solidaryzmem.
    • pendrek_wyrzutek "Stara Europa" tez umrze 28.10.05, 15:09
      Poczekajcie, jak Turcja wejdzie do Unii.
      Unia pojdzie droga Jugoslawii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka