old.european 28.10.05, 11:40 Tzw. "nowa Europa" to juz zawsze byla fikcja. Postkomunizm trwa, teraz pod opieka Busha. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witomir Koniec liberalizmu ekonom. tak jak innych utopii 28.10.05, 11:44 Aż dziw, iż liberałowie nie zauważają zatracenia się ich ideałów własności i wolnej przedsiębiorczości w rzeczywistości kapitalizmu menadżerskiego, zdeterminowanej dominacją potężnych, bezimiennych (i ponadnarodowych) funduszy inwestycyjnych, do których z powodzeniem można zastosować kryterium socjalistycznej "własności uspołecznionej". Tak oto bohaterowie liberalnych epopei - kupcy, rzemieślnicy i producenci, zostali "niewidzialną ręką wielbionego przez liberałów kapitalizmu strąceni ze społecznego piedestału na rzecz specjalistów od rozporządzania cudzą własnością - "menadżerów" i spekulantów. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Ale w USA liberalizm jakos dziala 28.10.05, 11:58 USA są bardziej liberalne od UE i dużo szybciej się rozwijają. Fundusze funduszami ale dbają o swoje interesy i pilnują swojej własności aby była dobrze zarządzana przez managerów. Oczywiście są złe rzeczy - np. krótkookresowe patrzenie na kursy akcji zamiast koncentrowanie się na wynikach długookresowych, wykorzystywanie pracowników, ekologia. Niewidzialna ręka nie zawsze działa i trzeba jej czasem trochę pomóc. Byle nie za dużo jak to ma miejsce w UE - bo prowadzi to do niepotrzebnej biurokracji, spodku przedsiębiorczości, korupcji i demotywacji społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bigjoe DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 12:56 co bylo glowna przyczyna wzrostu zaufania do pisu a mianowicie moralna kontra wobec sldowskiego rzadu kolesi, polacy mieli po prostu dosc niekonczacych sie afer wiec zaufali ludziom silnym, ktorzy moze beda potrafili uprzatnac polityczny chlew. ale lewacka ekstrema i jej propagandowa tuba w postaci guardiana oczywiscie narzuca duzo wygodniejsza dla swoich tez tresc o zacofaniu i tym podobnych, w swoim belkocie pomijajac rzecz najwazniejsza, mianowicie to, ze polacy po raz pierwszy w demokratycznych wyborach calkowicie odrzucili postkomune. rzygac mi sie chce jak czytam przedruki z tego szmatlawca Odpowiedz Link Zgłoś
wroxi Nieszmatlawcem rozumku jest oscywiscie "Nasz ... 28.10.05, 13:09 Nieszmatlawcem rozumku jest oczywiscie "Nasz Dziennik". Caly zachod to postkomunisci, a jedynie polscy narodowcy to prawdziwi kapitalisci i wiedza jak nalezy rzadzic. USA, Wielka Brytania, Niemcy, Francja to lewactwo i tez postkomunisci. Nie wiedza jak ma wygladac solidarne (solidarusze) panstwo i spoleczenstwo. Tylko PiS i prezydent elekt wiedza jak uszczesliwic ludzi w Polsce i na swiecie pod przywodztwem Rydzyka i jego ferajny. Odpowiedz Link Zgłoś
podrzegacz PO WYCIERA SOBIE GĘBĘ INTERESEM POLSKI na zewnątrz 28.10.05, 21:29 Czyż to nie "Guardian" właśnie bronił niejakiego Kluczyka gdy ten stawał przed Komisją Śledczą? Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Swietny komentarz w Wprost do idiotyzmow G... jak 28.10.05, 22:43 guardian a nie jak g0w..... Ciekawe, ze GW w swojej recenzji tego belkotu nie podala, tylko skoncentrowala sie na walce ideologicznej z PiS i z Prezydentem Lechem. **** omowienie jest krotkie, dlatego wlepilem. ******* www.wprost.pl/ar/?O=82570 Brytyjska prasa stanęła na wysokości zadania. Świat wydaje się prostszy, kiedy ogląda się go z wielkich, niczym portrety Lenina, szpalt "Guardiana". Dzielni korespondenci JKM przełamują stereotypy i obalają mity. Pierwszy z nich padł porażony prądem odkrywczej krytyki. Otóż Polska jest biedna, a Białoruś bogata. Jonathan Steele uprawia dziennikarstwo biurkowe. Nie ludzie jego sprzymierzeńcem, lecz liczby. Przeczesuje on spisy, tabele, notuje każde eurocenty, przelicza przez hektary i w ten sposób sięga fundamentów. Tym razem pomógł mu Bank Światowy, który podłożył mu swe wyliczenia. Intuicja Steele'a była nieomylna. Szybko rosnące bogactwa Białorusi rosną, jak wystrzelone z procy. Co więcej rosną równo we wszystkich warstwach społecznych. Polska biednieje, na dodatek nierówno, bo jeden biednieje, a drugi się bogaci. Ja na Białorusi byłem i widziałem to inaczej. Nic me doświadczenie jednak w porównaniu do nieubłaganych liczb. Umysł naszego znawcy jednak pędzi dalej i wskakuje na tory analizy politycznej. Po przejażdżce (tą chyba przeszli wszyscy korespondenci piszący o Polsce) po bezdrożach prawicowego fanatyzmu, ultrakatolicyzmu, zwolenników publicznego wieszania homoseksualistów dochodzimy do wniosku, że Lech Wałęsa był "miły" w porównaniu z Lechem Kaczyńskim, który jest "wredny". Jest tam jeszcze coś o liberałach, ale to, jak w całej Europie, margines. Aby całej sprawie nadać międzynarodowy szyk, należy ją osadzić w jakimś globalnym konflikcie. Pytanie brzmi więc, jak ten wredny Lech ma się do bardzo niemiłego Rumsfelda? Otóż Lech pokrzyżował mu plany (może nie pokrzyżował, by być poprawnym, tylko poprzestawiał szyki). Zniweczył knuty od dawna plan tworzenia Nowej Europy. A plan zakładał pewnie, że Guardiana nie będzie można czytać na Białorusi. Teraz jednak światło dotarło do Mińska. Europa odetchnęła z ulgą. Grzegorz Sadowski Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Niepobozne zyczenia lewackiej gadzinowki Guardian 29.10.05, 06:45 Naczelna szczekaczka Politycznej Poprawnosci fantazjuje na temat smierci "Nowej Europy". Obroncy przywilejow pederastow, islamskiego teroryzmu i wszelkich innych zboczen Starej Europy zalamuja oczywiscie rece nad powstaniem Prorodzinnego, Eurosceptycznego i Pro-Amerykanskiego rzadu PiS. Coz wiec zostalo czerwopnym niz niepobozne zyczenia i fantazje. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 13:15 bigjoe napisał: > co bylo glowna przyczyna wzrostu zaufania do pisu a mianowicie moralna kontra > wobec sldowskiego rzadu kolesi, polacy mieli po prostu dosc niekonczacych sie > afer wiec zaufali ludziom silnym, ktorzy moze beda potrafili uprzatnac > polityczny chlew. > ale lewacka ekstrema i jej propagandowa tuba w postaci guardiana oczywiscie > narzuca duzo wygodniejsza dla swoich tez tresc o zacofaniu i tym podobnych, w > swoim belkocie pomijajac rzecz najwazniejsza, mianowicie to, ze polacy po raz > pierwszy w demokratycznych wyborach calkowicie odrzucili postkomune. > rzygac mi sie chce jak czytam przedruki z tego szmatlawca Odrzucic postkomune to odrzucic panstwo opiekuncze,i przyjac liberalna droge rozwoju, wiec nnie mow ze Polsacy odrzucili postkomune bo w rzeczywistosci glosujac na PiS, LPR i SO powrocili do komuny. Czy naprawde myslisz ze Kaczynscy sa przeciw starym PRLowskim ukladom? jestes bardzo naiwny, nawet sam L.Kaczynski stwierdzil ze PRL nie bylo zle trzeba tylko troche pozmieniac i bedzie ok, i to jest cala twoja, bo niemoja IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 13:37 Podstawowa roznica pomiedzy PRL-em oraz RP jest wg mnie sposob gospodarowania, w komunizmie wszystko nalezalo do panstwa, nie bylo prywatnej dzialalnosci gospodarczej, a w RP to wlasnie prywatni przedsiebiorcy stanowia glowny motor gospodarki. Wybor Kaczynskich, ktorzy otwarcie popieraja wiekszy udzial panstwa w gospodarowaniu, odwrocenie niektorych skutkow prywatyzacji oraz w niektorych przypadkach renacjonalizacje to jawny sentyment za PRL-em, ktory oznacza ze mimo wszystkich swoich zapewnien o walce z komunistycznymi ukladami sa oni nastawieni na mniej wiecej ten sam schemat. Lek moze sie dla wyborcow PIS-u okazac gorszy od choroby, proponuje wziac sie do roboty. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl pluralistyczne wybory na Białorusi BUHAHA 28.10.05, 17:18 Guardian pisze, że: "wybory na Białorusi nie będą mniej pluralistyczne niż w Polsce" !!! ROTFL ROTFL ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
howgh1 WYBORY W USA TO KUPA SMIECHU 28.10.05, 18:17 Te ostatnie wybory w USA to istny cyrk, w niektorych powiatach w stanie Ohio na 2,000 uprawnionych do glosowania, oddano 3,000 glosow. Takie numery to tylko w wolnych demokratycznie U$A :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
rerana Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 17:37 Kralik ty od trzech tygodni ciągle to samo albo LPR,albo Samoobrona ,albo RM.Sięgnij pamięcią w historii,zawsze europa nas wycyckała ,w 39 zostawiła Hitlerowi na straty,45 zostawili nas Stalinowi 89,wepchneli swoją,nadprodukcje,wszelakiego towaru ,cyckali ,obiecywali .Tylko z tym że w UE bezrobocie spadło a w Polsce wzrosło.Więc nie myśl że to robią za daramo.Dadzą pare srebrników i wy poplecznicy Tuska mydlićie społeczeństwu oczy.Te sprawy musimy sami między Polakami załatwić.Przestańmy się gniewać ja na PO,wy na PiS.Polska i rodzina to rzecz święta.Nie ogłądajmy się na nikogo!!! Złodzieji z lewa ,czy z prawa trzeba zamknąć!!!A to co Kwach zaczyna czynić jest perfide,zresztą jego kolesiowi grozi kryminał.A on sam dla zamydleniu oczu stoi na stanowisku,tylko pytam dla kogo,czy dla Polski czy dla kolesi typu Miller.,,DOŚĆ WAŚNI" Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 21:46 Rerana Europa zawsze nas wykorzystywala,bo zawsze bylismy skluconym, slabym narodem, calowo nie mowie ze panstwem, bo jako panstwo nigdy nie mielismy w Europie znaczenia. Co do Unii Europejskiej to ja nie oczekuje niczego od niej, ja nie chce zeby UE dawala mi cokolwoek oprucz mozliwosci, bo takie jest jej zalorzenia, a to ze jest w niej nadmiernie rozbudowany socjal, to zasluga wielu narodow Europejskich, a raczej ich pewnych grup spolecznych, ktore z jakiegos powodu nie sa zainteresowwane swoim rozwojem, tylko jalmuzna ludzi bogatszych. Teraz przejdziemy do Tuska. Widzisz mnie nie interesuja sam Tusk, jako Tusk, tak samo jak nie interesuje mnie Kaczynski, Rokita, Miller Lepper i wszyscy inni, mnie interesuje to, co maja do zaoferowania, interesuje mnie ich wizja panstwa, a nie obietnice ktore mozna sobie wsadzic gleboko w tylek. Mowisz rowniez o korupcji. Widzisz, nie bardzo jestem w stanie uwierzyc ze jakikolwiek polityk na swiecie potrafi rozwiazac ten problem, bo nie moze aa ten ktory to obiecuje jest dla mnie klamca. O wiele lepszym rozwiazaniem jeset, zamiast scigac,zamykac, straszyc, pietnowac, a to wszystko pod plaszczykiem prawa i sprawiedliwosci, padczas gdy sie samemu swoje grzeszki zamiata pod dywanik prezydecki, lepsze byloby rozwiazanie ktore proponuje PO, czyli jednomandatow okregi wyborcze, (ktoremu jest przeciwne PiS,dlaczego? nie wiem.) dajace potezne narzedzie jakim jest odpowiedzialnosc. Ograniczenie panstwa w zyciu spolecznym a przedewszystkim ekonomii, bo tam gdzie jest polityk, tam sa uklady a PiS jedyne co ma do zaoferowania to jeszcze jedno ministerstwo!!! No i na koniec, to co pieknie napisales "DOSC WASNI" Tak wlasnie, bez wzgledu na poglady polityczne, musimy sie wzajemnie szanowac a jak to jest naprawde, chyba wszyscy widzimy ale nie wszyscy zdajemy sobie z tego sprawe. Pozdrawiam cie serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziadekksiadz Guardian lewacki? 28.10.05, 13:40 "..ale lewacka ekstrema i jej propagandowa tuba w postaci guardiana.." ????!!!!! Z calym szacunkiem kolego, ale jesli juz Guardian jest czyjas tuba to chyba raczej torysow-konserwatystow. Wystarczy przeczytanie jednego numeru lub jedna wizyta na stronie zeby zorientowac sie ,ze ich nastawienie jest bardzo anty-blairowskie anty-lewackie. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Czy Polacy maja kompleks na punkcie lewactwa ? 28.10.05, 14:01 Lewackie rzady, lewacka Europa, lewackie USA, lewackie to, lewackie tamto... Najbardziej lewacka z tego wszystkiegi jest nadal Polska, nie da sie wykorzenic przez kilkdziesiat lat lewackich nawykow i pogladow, dlatego czy chcecie, czy nie, ale wlasnie ci wszyscy krzyczacy o lewactwie sa sami najbardziej lewaccy. Mam nadzieje, ze kiedys Polska osiagnie te wolnosc i swobode wyboru, jaka maja w Europie Zachodniej, ale do tego trzeba jeszcze dorosnac. Odpowiedz Link Zgłoś
bigjoe Re: Czy Polacy maja kompleks na punkcie lewactwa 29.10.05, 01:09 to nie kompleks, to strach - jak przed ptasia grypa, tyle, ze ta zaraza nadchodzi wlasnie z zachodniej europy Odpowiedz Link Zgłoś
gordon26 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym ehhehehehe 28.10.05, 13:50 wolne wybory??? gdzie sie odbyły w polsce??? heheheeeh jaezeli one byly wolne to ja jestem swiety turecki. socjotechnika i manipulacja nieprawdziwymi reklamami pisu, manipulacja rada Ma ryja ktora bez zadnych adwersazy wciskała kit ciemn emu poniekąt spoleczenstwu nazywasz wolnoiścią wyboru?????????/ jak mozesz uciekac sie do takich sloganów. to jest niesmaczne. wez kalkulator i policz podatki jezeli potrafisz na przykaldzie reklamowki psiu z spadajaca zabawką ciekawe co ci wyjdzie jak odejmiesz proponowana obnizke watu o ktorej RACZONO ZAPOMNIEC wciskając wam kit. wez sobie kluske za wzor biznesmaena ktory dzieki luka w prawie wydymał sjkarb panstwa na wacie i sie z niego smieje. ale pije tu do reklamowki w ktorej ten biznesmen dla pisu a dlaminie prywatnie oszust skarbowy mowi iz PO chce powszechnego podatku katastralnego. wez i znajdz choc jedna wypowiedz polityka PO ktory to powiedzial a dam ci cala czapke gruszek. to jet manipulacja to jest socjotecznika. te otwarcie metra te broszury w gazetach teraz wybranie leeppera na marszła człowieka z wyrokami niezawislego sądu na v-c marszałka izby ktora twozy prawo!!! to jest zgroza to sa uklady to jest zgniłe panstwo Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym ehhehehehe 28.10.05, 14:15 no dokladnie, moze mi juz cale te nerwy minely, ale gordon26 masz racje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neolith Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 15:10 Rzygac to mi sie chce jak czytam Twoje nedzne wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
bigjoe Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 29.10.05, 01:04 neolith napisał: > Rzygac to mi sie chce jak czytam Twoje nedzne wypociny. aha. co jeszcze powiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
maciek9940 Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 28.10.05, 15:55 Tak jest odrzucili postkomunę i zamienili ją na kaczystowską dyktaturę. A z tego dla Europy wynika taka nauka , że nie należy się przejmować Łukaszenką bo przecież tym baranom z tych okolic taka sytuacja bardzo odpowiada. Potrafią to sami sobie wybrać w wolnych wyborach. Tfu!!!!! Życzę zdrowia bo na rozum za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
bigjoe Re: DEBILE, dlaczego nie wspomna o tym 29.10.05, 01:08 zaraz zaraz, wyluzuj, jaka dyktatura? masz na mysli to co od miesiecy wciska szanowny pierwszy szmatlawiec polski gazeta wybiorcza? dlaczego w takim razie dziennikarz financial times, jeden z czterech zaproszonych do studia jedynki w dniu wyborow, stwierdzil, ze tak naprawde pis jest bardziej liberalny niz partie prawicowe na zachodzie? rozumiem, ze niektorym wygodniej wierzyc guardianowi, wolny wybor Odpowiedz Link Zgłoś
kamiloss3 Re: Ale w USA liberalizm jakos dziala 28.10.05, 16:59 A tam działa chu... działa, Stany to tez fikcja, wszystko fikcja! Jedynym bytem jest Kaczor i jego partia. Kaczyński ! Kaczyński ! Kaczyński ! Jeeeeeeee! ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
umghhh Re: Ale w USA liberalizm jakos dziala 28.10.05, 17:15 liberalizm (z albo i bez neo) to jest dzis takie samo pojecie jak komunizm. Uzywaja go wszyscy malo kto rozumie wogole o czym mowi. Miales zapewne na mysli neoliberalizm czyli pojecie ekonomiczne. Jeslitak to przyklad USA jest slaby raczej bo faktycznego wolnego rynku tam nie ma przynajmniej nie w takim sensie jak my to rozumiemy. Protekcjonistyczne praktyki amerykanskiego rzadu na to nie pozwalaja. Czy to jest dobrze czy zle to zalezy jak sie na to patrzy. A wolny rynke czy tez newidzialna reka dziala zawsze. Tylko efekty jej dzialania nie zawsze sa pozadane. // Odpowiedz Link Zgłoś
mat56 To jest to co mu odpisalem 28.10.05, 21:19 Zaznaczam ze nie jestem zwolennikiem PiS, a ponizszy tekst jest wyrazem tego co doczuwalo spoleczenstwo PRZED wyborami a nie po nich (przyznam ze tez jestem zawiedziony obecna syuacja!) Dear Sir, I have read your article 'Poland's disenchanted killed off 'New Europe' (Guardian, 28/10/2005) carefully and though I generally agree with its content I would like to draw your attention towards an important matter that had been crucial for the result of the elections (parliamentary as well as presidential), yet was not mentioned by you in the article. I do not fear (neither do 80% of my country men) European Union at all and it has not changed since the referendum (May 2004) when over 80% of voters said 'yes'. Note, that in spite of silly concerns raised mainly by political parties with a marginal significance on the Poland's political stage, the attitude towards UE has not changed and the popularity of its structures have not decreased. We are a happy member and I would not presume that it will significantly change soon. As you can notice the main opponent of the uninfication (the Polish Family League - LPR) hardly managed to enter the parliament (16 sits out of 460) and its leader Maciej Giertych, was brutally defeated in the presidential election. Why did the 'Law and Justice' win the elections and Lech Kaczysnki was voted the president'? You assumed a serious crisis in terms of unification, the feelings towards conservatism and catholicism... The vote of a polish Joe Doe was greatly affected by the way the previous coalition (the Left Democratic Alliance - ex communists, SLD) had governed the country, when the scale of the corruption had increased in a way that it was no longer in control. Mr Kaczynski (and other members of the party) was envisaged as a person not involved in any financial scandals and a person who was able to efficiently fight this serious problem. In my view, predicting a downfall of 'New Europe' would be slightly exaggerated in the conext of this particuar election in Poland. Kind regards, blah blah blah Odpowiedz Link Zgłoś
pipi41 Re: Koniec liberalizmu ekonom. tak jak innych uto 28.10.05, 12:56 Panu Tuskowi prezydentowi in spe, entuzjaście 19 wiecznego kapitalizmu, dedykuję wiersz Marii Konopnickiej pt. "Wolny najmita". Wąską ścieżyną, co wije się wstęgą Między pólkami jęczmienia i żyta, Szedł blady, nędzną odziany siermięgą, Wolny najmita. I nigdy wyraz nie był dalszym treści, Jak w zestawieniu takim urągliwym! Nigdy nie było tak głuchej boleści W jestestwie żywym. Rok ten był ciężki: ulewa smagała Srebrnym swym biczem wiosenne zasiewy I ziemia we łzach zaledwie wydała Słomę a plewy. Z chaty, za którą zaległy podatki, Wygnany nędzarz nie żegnał nikogo... Tylko garść ziemi zawiązał do szmatki I poszedł drogą. W powietrzu ciche zawisły błękity, Echo fujarki spod lasu wschód wita... Stanął i otarł łzę połą swej świty, Wolny najmita. Wolny, bo z więzów, jakimi go przykuł Rodzinny zagon, gdzie pot ronił krwawy, Już go rozwiązał bezduszny artykuł Twardej ustawy... Wolny, bo nie miał dać już dzisiaj komu Świeżego siana pokosu u żłoba; Wolny, bo rzucić mógł dach swego domu, Gdy się podoba... Wolny, bo nic mu nie cięży na świecie - Kosa ta chyba, co zwisła z ramienia, I nędzny łachman sukmany na grzbiecie, I ból istnienia... Wolny, bo jego ostatni sierota, Co z głodu opuchł na wiosnę, nie żyje... Pies nawet stary pozostał u płota I z cicha wyje... Wolny! - Wszak może iść albo spoczywać, Albo kląć z zgrzytem tłumionej rozpaczy, Może oszaleć i płakać, i śpiewać - Bóg mu przebaczy... Może zastygnąć, jak szrony, od chłodu, Bić głową w ziemię, jak czynią szaleni... Od wschodu słońca do słońca zachodu Nic się nie zmieni. Ubogi zagon u nędznej twej chatki I mokrą łączkę, i mszary, i wrzosy Obsadzi urząd... podatki! podatki! Ty idź do kosy! Idź, idź! Opłatę do kasy wnieść trzeba, Choć jedno ziarno wydadzą trzy kłosy I choć nie zaznasz przez rok cały chleba... Idź, idź do kosy! Czegóż on stoi? Wszak wolny jak ptacy? Chce - niechaj żyje, a chce - niech umiera! Czy się utopi, czy chwyci się pracy, Nikt się nie spiera... I choćby garścią rwał włosy na głowie, Nikt się, co robi, jak żyje, nie spyta... Choćby padł trupem, nikt słówka nie powie... - Wolny najmita!" Wyborcom PO doradzam wybór nowych władz (a tymczasowo zarząd komisaryczny sprawowany przez J. Kaczyńskiego), bo obecne skadają się z samych niedojdów. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Koniec liberalizmu ekonom. tak jak innych uto 28.10.05, 15:38 No proszę ... przypomniałem sobie dzięki Tobie wierszyk Konopnickiej. Istotnie - może on być znakomitym komentarzem do brewerii wyprawianych przez socjalistów, którzy kombinują jak dorwać się do stołków i zdusić obywateli podatkami. A potem , podczas kolejnych wyborów wrzasnąć - "To nie my! My jesteśmy socjalistami, to znaczy - solidarystami. Winny jest podły liberalizm!". Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: Koniec liberalizmu ekonom. tak jak innych uto 28.10.05, 13:07 witomir napisał: > Aż dziw, iż liberałowie nie zauważają zatracenia się ich ideałów własności i > wolnej przedsiębiorczości w rzeczywistości kapitalizmu menadżerskiego, > zdeterminowanej dominacją potężnych, bezimiennych (i ponadnarodowych) funduszy > inwestycyjnych, do których z powodzeniem można zastosować kryterium > socjalistycznej "własności uspołecznionej". Tak oto bohaterowie liberalnych > epopei - kupcy, rzemieślnicy i producenci, zostali "niewidzialną ręką > wielbionego przez liberałów kapitalizmu strąceni ze społecznego piedestału na > rzecz specjalistów od rozporządzania cudzą własnością - "menadżerów" i > spekulantów. Napisz cos od siebie, nie powtarzaj tych bredni bo ktos ci to napisal, pomysl sam i napisz a jak nnie potrafisz pomyslec sam, to nie wyskakuj z takimi pierdilami, bo to wlanie tacy jak ty ,kosztuja nas najwiecej. Nie umiesz czytac? Przeczytaj artykul jeszcze raz i pomysl. Poczytaj troche historie Polski i pomysl, czyz to nie jest tak, ze Polska zawsze tracila najwuecej, wlasnie przez tak inaczej myslacych polaczkaw jak ty? Pomysl, bo piszesz o liberalizmie o polityce a w ogole tego nie rozumiesz. W tobie jest tylko zawisc i nienawisc spowodowane calkowitym brakiem zdolnosci logicznego rozmowania. A moze ty wlasciwie myslisz? i wiesz ze liberalizm nie jest taki jak to przedstawiasz ale piszesz to, bo z jakiegos powodu chcesz nastraszyc, utrzymac biede? Bo przeciez liberalne, bogate spoleczenstwo nie bedzie glosowalo na populistow faszystow i komunistow. I co byscie wy, zadni wladz wtedy w normalnych warunkach zrobili? Bo w normalnej pracy takich jak ty, to raczej nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel027 "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 11:45 przyznam ze to szczera prawda !!! dzieki fanom Ludwika D, Krzykliwego Ziobra, Kaczuchom oraz partnerom Andrzejowi L i Romanowi G my mlodzi musimy stad uciekac !!! czemu ??? ponizej wytlumaczenie: rok 2009 jesień odbieram zasiłek - jeden banknot ale jaki Cały miliard z wizerunkiem Andrzeja Leppera Prezesa Banku (po mieście chodzą słuchy że to ostatni zasiłek bo imperialiści nie chcą dać papieru) idę na miasto. Przed pomnikiem jaśnie panującego prezydenta tłum dzieci składający przysięgę. Wspólna modlitwa i w nagrodę po sucharku (trochę im zazdroszczę). Niestety nie udało się zagadać malca bo pan z kontroli skarbowej zwrócił uwagę na moją koszulę z zacerowanym rękawem. Obywatelu macie rachunek za łatę. Oczywiście miałem 17 300 000 plus Vat - ciśnienie wraca do normy. Na placu konstytucji zebrał się tłum przy stojącym odbiorniku TV nadają program o wyzysku obywateli w innych krajach przez pracodawców - nam to nie grozi, wszyscy zwiali - Tchórze! Pozostaliśmy my - solidarni i sprawiedliwi pełni radości i zapału - ach jak mocno witaliśmy przyjaciela naszego kraju obywatela Łukaszenkę. Wybory następne z racji oszczędności zostały odwołane, faktycznie został spełniony postulat o oszczędnym państwie. Ktoś szeptem mówił że do polski przyleciał jeden pracodawca na Pogrzeb rodziny ale kto wie czy to prawda. Przecież lotniska są nieczynne od dawna a z uwagi na ptasią grypę dodatkowo drutem kolczastym ogrodzono dojście do morza o minach na granicy lądowej nie można wspominać. Pamiętam proces z ostatnich pracodawców - dzielni stróże prawa bez trudu udowodnili mu że rolka papieru toaletowego została użyta prywatnie aż dwa razy - odsiedzi złodziej 15 lat. Prawo jest prawem i to jest sprawiedliwe amen. Dobranoc - kończe pisać bo mamy 12 stopień zasilania a świece będą Za 2 miesiące. Tylko jestem dopiero 9325 na liście w sklepie więc może kilka lat dłużej przyjdzie czekać. Gaszę świecę i szeptam modlitwę Boże spraw aby wirus H5N1 nie zwlekał i zaatakował kaczora może uda Się wybić przy okazji całe stado ....................... Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 12:06 Idz do wariatkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 12:27 No co ty, nie lubisz kabaretonów ? :D Poczucie humoru jest oznaką inteligencji , "Przyjacielu". :D Odpowiedz Link Zgłoś
iothe Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 12:53 wmirowski napisał: > Poczucie humoru jest oznaką inteligencji , "Przyjacielu". :D Uwaga, bo za takie określenie można zostać pozwanym do sądu ;) - jak powiedziała ostatnio jedna z posłanek "teraz określenie <<przyjacielu>> jest gorszą obelgą niż powiedzenie komuś <<ty wale... przeciwpowodziowy>>" :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 13:01 :D Takie mam poczucie humoru, co ja na to poradze, obywatelu ? :D (Ciebie nie smiem urazić "obelgą gorszą niż "wał... przeciwpowodziowy";) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
trolling4food Eee, w dzisiejszym Głardianie wolę to 28.10.05, 12:50 www.guardian.co.uk/france/story/0,11882,1602564,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
wolnyczlowiek1 [...] 28.10.05, 11:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynag madrzy wszyscy ze hej 28.10.05, 12:33 ciekawa jestem gdzie byli ci wszyscy krzykacze, gdy odbywaly sie wybory a ile wczesniej z nich glosowalo np na leppera nie przyznajac sie do tego Odpowiedz Link Zgłoś
howgh1 A IMPERIUM BRYTYJSKIE TO PRZESZLOSC :-)))) 28.10.05, 18:21 Ci fanfaronadzi z Anglii to zawsze tacy przemadrzali, tylko pouczajo. A sami to stracili cale imperium, stali sie sredniakiem europ. Nasprowadzali roznokolorowych emigrantow do Anglii co pracujo za fryko. Zeby Anglicy nie nakradli tyle w przeszlosci zloto, nafta i inne mineraly z kolonii to teraz by jeszcze gorzej by im bylo niz Polsce. Chrzanieni zlodzieje kolonialni. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-china Modl sie do boziulki pie..ny polaczku.......... 30.10.05, 16:15 Moze Cie Twoj papiez pocieszy.........strzalem w doope........ Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Wstyd mi 28.10.05, 11:47 Dziękujemy wam PiSowi wyborcy. Sami tego chcieliście. ZSRR COME BACK! Zapomnieliście jeno dopisać na kartach ! Jak mi za was wstyd! To nie do opisania ! Wstyd wobec Europy, Ameryki, Wstyd mi bo juz widze jak Łukaszenko i Putin zacirerają z zadowolenia ręce! Wstyd mi za Polskę. Po raz setny udowodniła ze Potrafi pokonać najwiekszego wroga (komuznizm) ale bez wroga sama sobie potrafi zadac śmiertelną ranę. Wstyd mi... Tego całego Cholernego Sejmowego Cyrku z Kaczkami i Lepperem w Rolach głównych ! Wstyd mi ze polaków można tak łatwo okłamać ! Strasznie jak mi wstyd :((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
gadach2 [...] 28.10.05, 11:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wali7 Re: Wstyd mi 28.10.05, 11:54 Prawdę napisał. Zastanów się lepiej nad sobą, bo chyba masz problemy z pojmowaniem rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: Wstyd mi 28.10.05, 11:57 Prawda.. mia problemy ale mu je admin rozwiązał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus [...] 28.10.05, 12:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:07 kropekus twoja wypowiedz jest ksenofobiczna. żal mi nania odpowiadać. ale radze poszuckac specjalistycznej pomocy lekarskiej. Homoseksualizm jest czescią społeczeństwa czy ci sie to podoba czy nie. I to od czasow antycznych. Mozna wręcz wysunac teze ze nowoczesna cywilizacja, a zwłaszcza cześć fizlozoficzno-kulturalna jest w dużej części oparta na homoseksualiźmie. Nie mamawiam cie do niego ale namawiam do zaakceptowania tego prostego faktu i życia z nim w zgodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ankapl9 Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:14 Pedofilia jest też częścią społeczeństwa. Kazirodctwo też. Czy w związku z tym nie powinniśmy innym zaglądac do łóżek? A może orgaznizować parady osób w związkach kazirodczych? Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:21 ankapl9 napisała: > Pedofilia jest też częścią społeczeństwa. Kazirodctwo też. > Czy w związku z tym nie powinniśmy innym zaglądac do łóżek? > A może orgaznizować parady osób w związkach kazirodczych? to o czym mówisz to przestepstwo i powinno byc scigane z całą stanowczością. Dewiancje seksualne zawsze były i będa karane. Najlepiej Kastracją bo to raczej choroba, i raczej nieuleczalna. Porównanie Parady Równości zupełnie chybione. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzialo.. 28.10.05, 12:28 ..sie za Kaczorami.Bo ma dosyc bezczelnych typkow-takich jak ty.:-)) To dotyczy nie tylko Polski.Inwazja "dziwakow" musi byc zakonczona.Chociazby dla podtrzymania gatunku.:-))) A admin?Ten facio jest pod wasza kontrola i boi sie swojego cienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 13:10 Widze twój problem. Starasz je krzyczeć najgłośniej a jak ktoś odważy sie odpowiedzieć to jest bezczelny. Dzięki twojej wypowiedzi wiem juz s kim mam doczynienia. Witaj Młodzieńcze Wszechpolski. Myślałeś, że cie nie poznam? Smierdzisz faszyzmem na kilometr, Ty i Twoi koledzy którzy psują to Forum ksenofobią, rasizmem, pieniactwem, buractwem i jeszcze kilkoma innymi przymiotami, które równiez sprawiają ze sie wstydze za polskę jaką reprezentujesz, a jaka okazała się większością. Uważaj na siebie Wszechpolaku, bo jesli kiedyś osłabniesz zostaniesz zjedzony przez swoich. Taka niestety wasza filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 13:55 i czego wrzeszczysz? Bardzo ci nie pasuja ludzie ktorzy sprzeciwiaja sie qurestwu jakie reprezentujesz.Ja opowiadam sie za normalnoscia w ktorej kazdy zna swoje miejsce- jezeli jestes garbaty to nie pchaj sie do konkursu pieknosci i nie wymuszaj uznania racji i zrozumienia.Jezeli jestes pedalem to nie pchaj sie "pod oltarz" bo przypominasz humor Mleczki podpisany"Nie pie--ol bez sensu". Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 14:00 kto tu wrzeszczy ;) Szkoda ze nie moge zacytowac twojego pierwszego postu, wszechpolaku, usuniętego przez admina. A co do twoje filozofii - bardzo ambitna :D nieżle Cie zindoktrynowli ;) Powinienes dostac medal :) Liście Dębu do Krzyża którym napewno już się szczycisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 14:09 zboczony kolego, chcesz czy nie to i tak jestes w mniejszosci i ja nie zgadzam sie abys sie eksponowal.Nie probuj tlumaczyc swojego wynaturzenia. Po prostu nazwij go tym czym jest i probuj zyc w normalnym zdrowym spoleczenstwie.Nikt ci za to glowy nie chce urwac,ze jestes inny.Ale nie probuj wynaturzac tego spoleczenstwa bo doprowadzisz do katastrofy.To tak jakbys kasal wlasna reke.:- ))) Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 14:15 Nonsens. Jestem heteroseksualny a to pozbawia sensu cała Twoją wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: nie wierze...:-))))) 28.10.05, 14:19 Nie wierzysz kropekus? A miales taka nadzieje...:) Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: he,he kilkanascie postow i wszystkie na temat 28.10.05, 14:30 to po co piszesz kolejny taki sam ?:D Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: i teraz wiesz czemu spoleczenstwo opowiedzial 28.10.05, 13:24 kropekus napisał: > ..sie za Kaczorami.Bo ma dosyc bezczelnych typkow-takich jak ty.:-)) > To dotyczy nie tylko Polski.Inwazja "dziwakow" musi byc zakonczona.Chociazby > dla podtrzymania gatunku.:-))) > A admin?Ten facio jest pod wasza kontrola i boi sie swojego cienia. No patrz jaka szmatka malutka jestes, nawet nie masz na tyle jaj zeby podpisac sie swsoim nickiem tylko podszywasz sie pod czyis. Ale to typowe dla wystraszonych samoopisiorow :) Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:34 Problem, ze trzeba by wykastrowac pewnie znaczna ilosc wybitnych wladcow. Spora czesc malzenstw postaci z pomnikow zawarta byla osobami ponizej legalnego wieku. ...to w Europie. Ile lat miala Aisza gdy poslubil jak Mahomet sprawdz sobie sam. Kazirodztwo, hm jesli dobrze sobie przypominam to pierwszy maz Kleopatry byl rowniez jej bratem... wmirowski napisał: > ankapl9 napisała: > > > Pedofilia jest też częścią społeczeństwa. Kazirodctwo też. > > Czy w związku z tym nie powinniśmy innym zaglądac do łóżek? > > A może orgaznizować parady osób w związkach kazirodczych? > > to o czym mówisz to przestepstwo i powinno byc scigane z całą stanowczością. > Dewiancje seksualne zawsze były i będa karane. Najlepiej Kastracją bo to raczej > > choroba, i raczej nieuleczalna. > > Porównanie Parady Równości zupełnie chybione. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:56 Caius Iulius Caesar zwany Kaligulą Chciał zostać bogiem zaczynając od spółkowania z siostrami, na wzór Zeusa. Ale nie zmienia to faktu iz nazywano go osobą chorą. Za co oczywiście karał smiercią ;) W Polsce obowiązuje próg wiekowy, ponad którym kontakty seksualne nie są przestępstwem. Jest to dobre rozwiązanie. Nikogo nie powinno obchodzić kto, z kim i dlaczego, jesli nie łamie sie prawa. Kastracja pedofili (recydywistów?) - nie widze innego rozwiązania. Inteligentny męzczyzna, a tacy sa na ogół pedofile sa nie do powstrzymania. Ani karą, ani nadzorem. Ale nie to jest tematem dyskusji. mówimy o Homoseksualistach. Mieszanie Homoseksualizmu z kaziroctwem i pedofilia jest jak mówienie ze Katolicyzm, Islam i Judaizm to to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Homosie sa w takim razie tez nieuleczalnie chorzy. 28.10.05, 13:17 DLACZGO ROBIC DLA NICH WYJATKI ?...Bo LONEK DA VINCI byl pedalem ? Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: Homosie sa w takim razie tez nieuleczalnie ch 28.10.05, 13:21 Da Vinci, Platon, Elton John, Oscar Wilde i miliony innych. A tak zasadniczo to w czym ci oni przeszkadzają, Wszechpolaku ? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 NIE JESTEM Wszechpolakiem, jestem.... 28.10.05, 13:39 SUPERPOLAKIEM!!!!Homosie mi w niczym nie przeszkadzaja,ale nie musze byc zmuszany do ogladania ich wynaturzonych wystepow. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: NIE JESTEM Wszechpolakiem, jestem.... 28.10.05, 13:40 Kto cie zmusza za przeproszeniem ? Wszechpolakuwypierającysię. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: NIE JESTEM Wszechpolakiem, jestem.... 28.10.05, 13:45 nie trzas tak dupa, jeszcze nie wszystko stracone, nigdzie nie czytalem,ze Kaczory maja zamiar was sadzac a nawet przymusowo leczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
langston EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 13:45 Ten zakompleksiony gostek ktory swiata nie widzial poza swoim blokiem nazywa tak wszyskich ktorzy nie sa zakochani do szalenstwa w AWS pardon w PO Stefan Niesiolowski, Marek Biernacki, Andrzej Golas... - "liberalami" z PO buhahahahaaha Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 13:48 <megaśmiech> Świata nie widzi:D Toś mie rozbawił ;) Przeczytaj sobie moj topic Wstyd Mi;) za Ciebie też Wszechpolaku. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 13:58 Poczytalem sobie i co? Histeria jak u przyglupiej nastolatki. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:04 To dlatego że byłem za rzadko bity, wg teorii marszałka Marka Jurka;) a co do tego - Co z tego? Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:14 Skoro tak bardzo przejmujesz sie opinia wyrazona przez czesc angielskiego lewackiego srodowiska na zamowienie z Polski, to pewnie wiesz ze w najbardziej elitarnym angielskim Eton Collage ciagle nie zniesiono kar cielesnych dla uczniow. wiedziales czy moze jednak toje postrzeganie swiata ogranicza sie do sasiedniego bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:24 Ubi lex, ibi poena nie dziwi mnie to. Natomiast wogóle nie widze odnieniesia do tematu rozmowy? Chesz mi pokazac ze jestem nikim ? marna próba. Z tym że ja dam ci dobra radę, w odpowiedzi na Twoją próbę obrażenia mnie: Errantem per agros ignorantia viae melius est ad rectum iter admovere quam expellere I nie sądz mnie wg swojej miary - za krótka. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:43 a co z kara cielesta w Eton? bo jakos starasz sie uciekac od tematu. uzycie laciny ma wyjasnic mi twoj poglad na stosowanie kar cielesnych w Eton Collage? tak walsnie sachowuja sie yntelygencie=pseudointeligenci Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:45 niesłyszałeś, ze nie ma kar cielesnych w eton? nie ma o czym mówic. naucz sie czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:46 Oczywiscie ze w sa w Anglii kary cielesne. Nie wiem jak w lewackich szkolach podporzadkowanym ministerstu , ale do tych nawet Blair nie posyla swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:49 słuchaj. jesli chciałbym z Toba dyskutować, to bym się z tobą spotkał. Ale uważam ze to strata czasu wiec tego nie zrobię. Nic co ci powiem nie przebije sie do twojego zakutego w narodowo-katolicki móżdzek pancerz. Dyskusja nie ma sensu wiec proponuje ja zakonczyć w tym konkretnym miejscu. Twoje informacje są na takim samym poziomie jak informacje PiS o chęciach koalicji z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:51 langston napisał: > Oczywiscie ze w sa w Anglii kary cielesne. > Nie wiem jak w lewackich szkolach podporzadkowanym ministerstu , ale do tych > nawet Blair nie posyla swoich dzieci. Ty czlowieku masz calkowicie popiepszone pod sufitem, w UK od wielu lat idzie sie do wieziennia za bicie nieletnich, jest to gorzsze przestepstwo niz napad rabunkowy, czy kradziez, ale ty g... wiesz a najglosniej bedziesz szczekal. Co za kundel. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:57 ja pisze o szkolach prywatynych. Jak nie wiesz albo wiesz tylko z "Guardiana" to siedz cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:58 a szkoły prywatne w angli to niby sa ponad prawem albo sa eksterytorialne bęcfale ? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 15:02 nie trzeba do prywatnej szkoly chodzic , by wiedziec ja "bęcwal" napisac Mamy wiec nowy temacik zastepczy na tym watku. Po homosiach-bicie dzieci i to w mundurkach. To jakies wielopietrowe zboczenie,skoro cie tak rajcuje Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 15:02 wmirowski napisał: > a szkoły prywatne w angli to niby sa ponad prawem albo sa eksterytorialne > bęcfale ? Naprawde, nie ma sensu toczyc dyskusji z kims, dla ktorego dyskusja jest pusta, niczym nie poparta pyskowka:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 15:09 Miło mi ze kroś mnie wesparł przeciw tym pyskaczom Wszechpolskim Giertycha. Serdecznie pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 15:00 langston napisał: > ja pisze o szkolach prywatynych. Jak nie wiesz albo wiesz tylko z > "Guardiana" to siedz cicho. Ja posylam swoja corke do prywatnej szkoly w Londynie, bo mieszkam to od 16 niemalze lat, i wiem, a ty nie wiesz, wiec ty chlopczyno bez czupryny w dresiku siedz cicho :))) Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 15:19 nigdzie nie napisalem ze w kazdej... Mozna mieszkac w Londynie i nie miec o nim ani o Anglii zielonego pojecia jesli caly twoj swiat ogranicza sie do Ealing Brodway lub Kings Rd. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 20:17 langston napisał: > nigdzie nie napisalem ze w kazdej... > Mozna mieszkac w Londynie i nie miec o nim ani o Anglii zielonego pojecia jesli > > caly twoj swiat ogranicza sie do Ealing Brodway lub Kings Rd. A ja ci mowie ze w zadnej szkole nie wolno stosowac przemocy, takie jest tu prawo,i to probuje ci wytlumaczyc, ale ty dalej swoje pierdoly wygadujesz,i nie potrafisz przyjac tego ze sie mylisz, co zreszta jest domena glupcow. a moj swiat to Highbury:) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 zaraz ci napisze homo homini lupus,albo 28.10.05, 14:51 per aspera ad astra , czy amor omnia vincit. Lub inna , losowo dobrana sentencje :))) buhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:27 langston napisał: > Skoro tak bardzo przejmujesz sie opinia wyrazona przez czesc angielskiego > lewackiego srodowiska na zamowienie z Polski, to pewnie wiesz ze w najbardziej > elitarnym angielskim Eton Collage ciagle nie zniesiono kar cielesnych dla > uczniow. > wiedziales czy moze jednak toje postrzeganie swiata ogranicza sie do > sasiedniego bloku? Zniesiono, bo to jest karalne w UK, ale ty o tym nie wiesz, bo glupi jestes i sam niczego nie potrafisz od siebie napisac, powtarzasz tylko to co ci samoopisiory wkuli w ten lysy pust lebek i na dodatek nie zdajesz sobie nawet sprawy z tego ze oni sie z ciebie nabijaja,czyli wala z ciebie sobie zrobili, :) Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:45 ...a za z kodeksu karnego angielsiego i niemieckiego kary "za grzech sodomii" wykreslono dopiero w latach 1960tych z polskiego juz w latach 1920tych. Pisal ostatnio o tym Bratkowski w Rzepie- i kto tu jest "ciemnogrodem" Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: EDEK 47 NIE PRZEJMUJ SIE ON TAK MA!!! 28.10.05, 14:56 langston napisał: > ...a za z kodeksu karnego angielsiego i niemieckiego kary "za grzech sodomii" > wykreslono dopiero w latach 1960tych > z polskiego juz w latach 1920tych. > Pisal ostatnio o tym Bratkowski w Rzepie- i kto tu jest "ciemnogrodem" Ty... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 13:21 ankapl9 napisała: > Pedofilia jest też częścią społeczeństwa. Kazirodctwo też. > Czy w związku z tym nie powinniśmy innym zaglądac do łóżek? > A może orgaznizować parady osób w związkach kazirodczych? Widac ze masz powazne problemy natury osobistej, wstydzisz sie do czegos przyznac i dlatego to pietnujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:25 Mozemy dyskutowac czy wplyw byl duzy czy nie. Poza tym moze do wplywu tez przyczynil sie urok zakazanego owocu. Fakt istnienia akceptuja wszyscy, nikt nikogo nie zamierza karac. Zdecydowanej wiekszosci ludzi nic nie szkodza homoseksualisci, jak chca moga miec bary i dyskoteki, ale organizowanie parad to przesada. Nie tylko w Polsce i nie tylko z przyczyn religijnych. Kiedy byla dyskuja w Polsce, ktos z Czech sie wypowiedzial ze u nich nawet nie byloby dyskusji: nie mozna i juz, a podobno to najbardziej zlaicyzowany kraj Europy. wmirowski napisał: > kropekus twoja wypowiedz jest ksenofobiczna. żal mi nania odpowiadać. ale radze > > poszuckac specjalistycznej pomocy lekarskiej. > > Homoseksualizm jest czescią społeczeństwa czy ci sie to podoba czy nie. > I to od czasow antycznych. Mozna wręcz wysunac teze ze nowoczesna cywilizacja, > a zwłaszcza cześć fizlozoficzno-kulturalna jest w dużej części oparta na > homoseksualiźmie. Nie mamawiam cie do niego ale namawiam do zaakceptowania tego > > prostego faktu i życia z nim w zgodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: a co ty nazywasz rzeczywistoscia? 28.10.05, 12:33 Parada: To kwestia sporna i można dyskutować o tym czy powinno sie coś takiego organizować czy nie. Jedno jest pewne. zakazywanie jej w tej formie w jakiej została zakazana jest niezgodne z Konstytucją IIIRP. Być może w IVRP bedzie zabronione organizowanie podobnych imprez, byc moze bedzie ograniczona wolność słowa, byc może... Ale faktem dokonanym pozostaje ze Prezydent Warszawy postąpił sprzecznie z konstytucją. I doskonale widziałał że to czyni. Jesli w Czechach nie można. Ich sprawa - ich konstytucja. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To nie ma nic wspolnego z wolnoscia... 28.10.05, 13:30 konstytucyjna, to nalezy do sfery prywatnosci ludzi i propagandy nie potrzebuje.W ZAMKNIETYCH KLUBACH I W PRYWATNYCH DOMACH- TAK, NA SWIEZYM POWIETRZU- NIE !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: To nie ma nic wspolnego z wolnoscia... 28.10.05, 13:39 KOnstytucja jest konstytucja, wolnośc słowa to wolnośc słowa, a wolność zgoromadzen to wolność zgromaszeń. To tak jak bym powiedział - Mów co chesz byleś to mówił w swoim domu i nikt cie nie slyszał. Odpowiedz ma moje wczesniejsze pytanie, Wszechpolski bulterierze ? Co ci przeszkaszają homoseksualiści ? Chesz dlasza liste słynnych homoseksualistów ?: Aleksander Wielki? Czajkowski? Michał Anioł? Abraham Licnoln ? Trajan ? Hardian ? Freddy Mercury ? Benny Hill ? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Marcel PROUST- jak mogles o nim zapomniec ? 28.10.05, 14:01 Zrozum czlowieku, oni mi nie przeszkadzaja i przeszkadzac nie beda, dopoki nie beda mnie zmuszac do tolereowania ich wyglupow.To, ze oni tacy sa nie jest moja wina i nie musza mi przypominac, ze istnieja,ja ich nie skrzywdzilem.Niech maja pretesje do Pana Boga , jesli wierza,albo do Natury, jesli nie wierza, ale nie do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Tak sie przez ciebie 'zdenerwowalem' ,ze zrobilem 28.10.05, 14:19 blad przez twoja pretensjonalnosc,A TEGO WYBACZYC JUZ TOBIE NIE MOGE !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: Tak sie przez ciebie 'zdenerwowalem' ,ze zrob 28.10.05, 14:31 edek47 napisał: > blad przez twoja pretensjonalnosc,A TEGO WYBACZYC JUZ TOBIE NIE > MOGE !!!!!!!!!!!!!! Edziu, jak sie zdenerwowales, to walnij se setke i zapnij wkoncu ten rozporek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A gorale powiadaja.... 28.10.05, 14:48 ze homosie TO TAKIE KULTURALNE BEZWSTYDNIKI !!!Ty sie widocznie do nich nie zaliczasz,musisz byc jakas prymitywna ich odmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: A gorale powiadaja.... 28.10.05, 14:50 Ja jestem góralem i nie słyszałem żeby ktokolwiek tak mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
wch4 Re: A gorale powiadaja.... 28.10.05, 14:52 Ponieważ Ty jestes góralem nizinnym i niskopiennym. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: A gorale powiadaja.... 28.10.05, 14:58 Edziu nie denerwuj sie stary, walnij banie, zapnij rozporek, poczytaj trybune, lepiej sie poczujesz, zapewniam cie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: NUDNY JESTES !! 28.10.05, 15:05 Ale ten rozporek to lepiej zapnij:))) Odpowiedz Link Zgłoś
toberson Re: Mnie jest wstyd za czerwona mafie ze rozkradla 28.10.05, 12:10 Twoja banda czerwonych zlodzieji rozkradla kraj,a teraz nie ma winnych!! Czerwona mafie trzeba rozliczyc jak najszybciej!!To dzieki czerwonym rzadom nie ma postepu w tym kraju!!Przez wasze rzady oszustow tylko byly afery i korupcje na porzadku dziennym przez cztery lata!!Gdzie sie chowie wielkie zero(TOW>MILLER)on tyle naobiecywal,nawet dziewczynka z toenistrem niechce znac wiecej SLDupkow!!Teraz przyszedl czas rozliczen i naprawy panstwa!!Wmirowski ty sie zacznij leczyc alby wynochocha do moskali!! Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: Mnie jest wstyd za czerwona mafie ze rozkradl 28.10.05, 12:19 Nie utożsamiam sie z "banda czerwonych zlodzieji" jak to ładnie nazwałes tylko z Platfora Obywatelską a raczej z Demokratami.pl. Owszem pociągnąć ich do odpowiedzialności trzeba. Ale to nie jest najwazniejsze zadanie władzy w tym kraju! Najwazniejsze jest naprawienie tego co ta "banda" popsuła i kontynuowanie tego co zaczęła. A dla PiS jest to sparawa trzeci albo czwartorzedna. najpierw cała władza, potem rozliczenia, potem świętowanie a potem naprawa ? Prowadzenie konsekwentnej linii i zodywanie respektu w Unii Europejskiej powinno byc dla nas priorytetem - a teraz zaczynamy się wycofywac z umów (referendum o euro) i tracic wiarygodność stabilnego partnera do rozmów. Zaczynamy byc odbierani jako warchoł. Nie sądze zebyś to zrozumiał bo sam do tego towarzystwa nalezysz co wyraznie widac po sposobie w jaki sie wypowiadasz. Pozatym, za przeproszeniem, J.Kaczynski to niby nie naobiecywał ? I na koniec dodam ze jak tak dalej sie toczyć sprawa będzie to faktycznie wyjade - do Irlandi. Wole zatrudnić 10 irlandczyków niż 1 polaka, jak tak dalej pojdzie. Zwłaszcza takiego jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 PRAWDZIWY PATRIOTA z ciebie wyszedl... 28.10.05, 14:29 JAK MOZESZ TAK SZANTAZOWAC NAROD POLSKI ?!! Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: PRAWDZIWY PATRIOTA z ciebie wyszedl... 28.10.05, 14:33 Ibi patria, ubi bene Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Co, tylko na romanistyke ciebie przyjeli ?... 28.10.05, 14:56 Zabraklo punktow na lepszy kierunek studiow. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: Co, tylko na romanistyke ciebie przyjeli ?... 28.10.05, 15:00 To hobby. Homo sum, humani nihil a me alienum puto. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: ubi tu cajus ibi ego caja 28.10.05, 15:13 Nie wiedziałem ze jestes panną młodą, a nawet gdybyś był to bym cie do mojego domu nie wpuścił :P sprawdz w Plutarchu "Moralia" 271, E. i nie pisz bezsensu. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 lex retro non agit, a finis coronat opus 28.10.05, 15:41 bo nec Hercules contra plures. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A... to ciekawe!!!! 28.10.05, 15:22 Tak,lacina kuchenna nie przystoi homosiom.To tacy subtelni i nadwrazliwi odmiency! Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: PRAWDZIWY PATRIOTA z ciebie wyszedl... 28.10.05, 14:42 edek47 napisał: > JAK MOZESZ TAK SZANTAZOWAC NAROD POLSKI ?!! CZY TO PYTANIE KIERUJESZ DO L.KACZYNSKIEGO?!! BO JEZELI TAK, TO NAROD POLSKI JEST Z TOBA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iszeng Re: PRAWDZIWY PATRIOTA z ciebie wyszedl... 28.10.05, 21:47 nie wyjeżdżajcie wszyscy bo zostaną w tym pięknym kraju jedynie kaczuchy wszelkiej maści,aparatczyki z "Naszości" i tym podobne świry którzy puszczą z torbami tych którzy z różnych powodów nie wyjadą.Czuję się zawiedziony zarówno przez PIS jak i przez PO.Wyborcy im zaufali licząc na koniec epoki czerwonych.Panowie politycy mają jednak wszystkich pozostałych głęboko w dupie i prowadzą swoje partyjne wojenki ale za pieniądze podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: PRAWDZIWY PATRIOTA z ciebie wyszedl... 28.10.05, 22:19 iszeng napisał: > nie wyjeżdżajcie wszyscy bo zostaną w tym pięknym kraju jedynie kaczuchy > wszelkiej maści,aparatczyki z "Naszości" i tym podobne świry którzy puszczą z > torbami tych którzy z różnych powodów nie wyjadą.Czuję się zawiedziony zarówno > przez PIS jak i przez PO.Wyborcy im zaufali licząc na koniec epoki > czerwonych.Panowie politycy mają jednak wszystkich pozostałych głęboko w dupie > i prowadzą swoje partyjne wojenki ale za pieniądze podatnika. Przyjrzyj sie uwaznie tym gierkom politycznym a zapewniam cie, ze sie przekonasz, ze PO nie jest tu nic winne:) Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Tylko czerwoni kradli ? 28.10.05, 14:03 Mnie akurat to zwisa, bo od lat nie mieszkam w Polsce. Czerwoni sa po prostu na fali, ale kradli wszyscy. I kradna nadal, czerwoni, czarni, biali i zieloni. Odpowiedz Link Zgłoś
exoriente Re: Wstyd mi 28.10.05, 12:44 Sami tego chcieliście. ZSRR COME BACK! Zapomnieliście jeno dopisać na kartach ! Albo sobie robisz jaja, albo kompletnie nie rozumiesz, co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: Wstyd mi 28.10.05, 12:59 Jesli nie bedziemy integralna częścią Unii Europejskiej będziemy integralna częścia Rosji. W naszej szerogości geograficznej nie ma miejsca na Silne i niezalezne państwo. A wybór nalezy do nas. Odpowiedz Link Zgłoś
langston zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:01 jakis dziennikarzyna zainspirowany przez swojego polskiego kumpla podobnego do ciebie napisal pare bzdetow i placzesz. Wstyd mi za ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:04 Nie byłem dostatecznie czesto bity jako dziecko i jestem teraz histeryczny ;) Kazdy ma prawo do swojej opinii. Moja jest taka - patrzysz a jestes ślepcem, słychasz ale jesteś głuchym, mówisz ale tylko Tobie sie tak wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:14 ...ale przeciez pokazales ze wlasnie NIE MASZ swojej opinii tylko wyrabiasz sobie poglad na podstawie lewackich szmatlawcow Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:17 <smiech> Mam opinie na podstawie tego co robia PiSowcy, a nie na podstawie tego co mówią, Wszechpolaku. Komorowski - nie, Niesiołowski - nie, MSWiA - nie, Lepper - Tak, Gierych - tak. To wszytko znaczy - kolalicja - nie. Nie trzeba czytać opinii politologów, żeby dojść do takiego wniosku, Wszechpolaku. Ale ty jestes tak zindoktrynowany ze tego nie rozumiesz;) Szkoda mi Ciebie, Wszechpolaku. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:36 No i wyciagasz bledne wnioski! Marszalek Sejmu dla PO-tak, ale po zawiazaniu koalicji. Trudno zeby PIS oddawal to stanowisko opozycji!. Co do MSWiA to wiadomo od dawna ze tego typu ministerstwa mialy nalezec do PIS. Czyzby PO w zamian za poparcie Kwacha, Urbana, Michnika i SLD obiecala zostawic UBekow w spokoju? A czemuz to tak bronisz lidera AWS Stefana Niesiolowskiego (obecnie i chwilowo PO) ...on tez jest "liberalem":)))) z ktorej strony:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:44 > Marszalek Sejmu dla PO-tak, ale po zawiazaniu koalicji. <smiech> i Tylko Tusk tak ?:D Co daje PiSowi prawo wybierania kto tak a kto nie? Nic. A senat ? Wicemarszałeka ma każdy klub poza PO. To sie nazwya stosunek partnerski ;) Pomyśl potem mów, Wszechpolaku. Na Senatora Niesiolowskiego głosowałem. Odpowiada mi styl polityki jaki prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:47 daletego wlasnie twierdze ze jest ci blizej do AWS niz do PO, a zreszta kto ich tam juz od siebie odrozni. Znowu sie pomieszali. Teraz pod haslem "liberalizmu" tak? Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:50 A ja twierdze ze nie masz bladego pojecia o do czego mi blizej a i tak o tym piszesz :) To sie nazywa bezsensu. Mowa-Trawa. Wam płacą za psucie tego forum czy jak ? Jak to jest Wszechpolacy ? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:51 dostales czkawki ze strachu? Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 13:54 Witam kolejnego Wszechpolaka :D Dużo was tu nie powiem. Gdzie jak gdzie ale tu was sie nie spodziewałem spotkać. czkawki ze śmiechu, owszem ? Strachu ? nie znam takiego pojęcia. W przeciwnieństwie do was. Strach przed najśliniejszym trzyma was w szeregu. Homo homini lupus est. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 14:11 powtarzam, czkawki i slinotoku, skoro kazdego myslacego inaczej nazywasz Wszechpolakiem i wlepiasz lacine,e rozumiejac znaczenia tego przyslowia. Splodziles kilkanascie postow,ktorych glownym tematem i przeslaniem jest homoseksualizm,obrona jego racji,jakis zagrozen,o ktorych nawet w Guardianie nie bylo mowy. I co to ma byc,jak nie czkawka ze strachu.? Musisz przyjac do wiadomosci,ze sprawy seksu takiego czy innego , to nie jest najwazniejszy topic dla normalnych ludzi,ktory kieruje ich dlugopisem w lokalu wyborczym. Dla was pewnie tak, choc trudno mi to sobie wyobrazic ,jak mozna tak przezyc zycie,ale coz, tak was natura stworzyla. Trzeba przelknac jakos te gorzka pigulke i przyznac,ze sie przegralo wszystko co bylo do przegrania Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 14:27 <smiech> Sam dajesz przykład "czkawki i slinotoku" ;) I to przedni :D Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 juz niezle.pierwszy post bez wszech polaka 28.10.05, 14:42 wiec zapomnij na chwile( jesli potrafisz) ile straciles, nie mogac z piorkiem w golej d...przejechac sie na platformie ulicami Warszawy i zastanow sie nad wyborem rodakow, czemu wlasnie takiego dokonali , i czemu on tak nie lezy Guardianowi, ze az glupie argumenty z zupelnie innej beczki wyciaga. Nowa Europa, dotyczy zupelnie czego innego,poparcia , rowniez brytyjskiej interwencji w Iraku i poki co w tej materii w Polsce nie zanosi sie na zadne zmiany. Chlopakom z GW cos sie pomylilo i zle swoj donos do Guardiana zatytulowali. Tylko pomysl, tyle staran, tyle lat straszenia Kaczynskimi,lustracja sasiadow,tyle podfalszowanych prognoz wyborczych-a tu same niepowidzenia. Pierw "przyjaciel Red.Naczelnego" Cimoszko zrejterowal ,demokraci ;pl wyautowani,kon na ktorego postawili na drugim miejscu dowlokl sie do mety... Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: juz niezle.pierwszy post bez wszech polaka 28.10.05, 14:46 nudzisz i bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 JA pisze na temat-choc to moje tylko poglady 28.10.05, 15:06 tobie sie to nie udalo w zadnym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: JA pisze na temat-choc to moje tylko poglady 28.10.05, 15:15 de gustibus non disputantum est Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: JA pisze na temat-choc to moje tylko poglady 28.10.05, 15:57 no wlasnie, wiec coz mnie moga obchodzic twoje gusty seksualne, skoro nic na ten tema guardian sie nawet nie zajaknal. Odpowiedz Link Zgłoś
pan12345 Re: juz niezle.pierwszy post bez wszech polaka 28.10.05, 16:02 co do cholery do tego maja Żydzi, to walka o nasze być albo nie być z kapitałem niemieckim i francuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 14:47 langston napisał: > jakis dziennikarzyna zainspirowany przez swojego polskiego kumpla podobnego do > ciebie napisal pare bzdetow i placzesz. > Wstyd mi za ciebie! Nie jakis dziennikarzyna, tylko taka panuje opinia w UK na temat ostatnich wydarzen politycznych w Polsce. Nie upraszczaj tak sobie wszystkiego, bo na totalnego ignoranta wychodzisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 15:07 o tych "opiniach" juz slyszelismy. Jedna z nich pare dni temu Rada Europy prostowala Tyle sa warte Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: zakompleksiony jestes strasznie! 28.10.05, 20:30 krystian71 napisała: > o tych "opiniach" juz slyszelismy. > Jedna z nich pare dni temu Rada Europy prostowala > Tyle sa warte Zmartwie cie, bo to nie sa opinie tylko we UK ale w calej Europie, dalej bedziesz twierdzil ze sa niewiele warte, ignorancie? Odpowiedz Link Zgłoś
chruma Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 11:54 nie ma sie czego wstydzić , zadupie i ciemnogród jak zwykle , my tylko potrafimy być bohaterami ale nie umiemy żyć codzienną normalnością w demokracji - bo to nie w polskim " herosów " charakterze , walka tak praca -a co to ? Odpowiedz Link Zgłoś
alkud czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 11:54 yep? islam blog kicz blog Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: GUARDIAN TO LEWACKI SZMATLAWIEC!!! 28.10.05, 13:12 Podobnie jak Gazeta Wybiorcza i New York Times. Tam tez mozemy spodziewac sdie plucia! Odpowiedz Link Zgłoś
wmirowski Re: GUARDIAN TO LEWACKI SZMATLAWIEC!!! 28.10.05, 13:14 Wszechpolaku kto ci każe czytac GW ? Idz posłuchac R M moze Cie to uspokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: GUARDIAN TO LEWACKI SZMATLAWIEC!!! 28.10.05, 13:41 Radia Maryja slucham tylko wtedy gdy wystepuja tam politycy PO jak np. pan Miodowicz! Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: GUARDIAN TO LEWACKI SZMATLAWIEC!!! 28.10.05, 20:38 langston napisał: > Radia Maryja slucham tylko wtedy gdy wystepuja tam politycy PO > jak np. pan Miodowicz! A co takiego cie przyciaga do pana Miodowicza? Czyzby jego maskosc?podoba ci sie jago barwa glosu? Co to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 20:36 x2468 napisał: > Prawicowa. Guardian to jaknajbardziej lewicowa gazeta, a ze atakuja rzad Blair'a to tylko dlatego, ze Blair jest bardziej liberalny niz sami liberalowie, a w jakis dziwny sposob, ekonomicznie stoja lepiej niz kiedykolwiek wczesniej za konserwy:) Odpowiedz Link Zgłoś
evald Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 12:16 Jesli by byla lewicowa to powinna bardziej poprzec. ALe tak sie sklada Ze PiS nie popiera zwykle ani prawicowa ani lewicowa, najwyzej faszystowskie... Odpowiedz Link Zgłoś
wergili Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 14:45 To gazeta zbliżona do Partii Pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 15:05 Jesli uwazasz, ze jest zblizona do Partii Pracy to niestety nic nie wiesz. Czytam regularnie. Potrafia tak pojechac po partii Pracy, ze glowa boli. Guardian daje glos zarowno liberalnym demokratom jak i konserwatystom jak i partii pracy jak i zielonym. Jest bodajze najbardziej niezalezna gazeta na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: czy Guardian to lewicowa gazeta? 28.10.05, 15:02 The Guardian to gazeta niezalezna, raczej lewicujaca, z silnym naciskiem na ekologie i prawa czlowieka. Nie jest wlasnoscia zadnej wielkiej korporacji, a organizacja non=profit. Uwazana jest za czolowa gazete na swiecie, jedna z nabardziej cenionych, o niezwykle wysokiej jakosci. Obok The Independent najlepszy i najbardziej wiarygodny dziennik angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
polska444 Silna Polska nigdy nie była na rękę Europie 28.10.05, 12:00 Nie będą mieli pachołka narodów, a było tak blisko... Odpowiedz Link Zgłoś
master_in_lunacy Guardian" o Polsce: "Europa niewolników" umarła;) 28.10.05, 12:04 dlatego eurodziewoczki się wkur...jają;) Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Silna Polska nigdy nie była na rękę Europie 28.10.05, 12:22 teraz beda mieli narod pacholkow Odpowiedz Link Zgłoś
neceser gdzie byla silna Polska i gdzie bedzie, dlaczego? 28.10.05, 13:04 noie win innych za swoja nedze. win siebie. nigdy silna polaska nie byla. zebrak silny? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 A kiedy Polska byla silna ? 28.10.05, 14:07 Bo ja nie pamietam. Zawsze bylismy narodem pacholkow, dupolizow i slugusow. Politycznie i gospodarczo stalismy zawsze na dnie. Europie nie na reke jest po prostu Polska, kraj slaby, skorumpowany, nie potrafaiacy nic zbudowac, zwasniony o wszystko. Czy to takie dziwne ? Odpowiedz Link Zgłoś
darl ale nei było protesów jak komunista był prezydente 28.10.05, 12:05 i to z jakim żywiorysem. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: ale nei było protesów jak komunista był prezy 28.10.05, 12:20 Bo w normalnym swiecie nikogo nie interesuje zyciorys czlowieka , tylko to co zrobil . Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: ale nei było protesów jak komunista był prezy 28.10.05, 12:37 he,he , przeczytaj jeszcze raz co napisales Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 G e n i u s z IgnacyKrasicki 28.10.05, 12:40 "Polak przed szkoda i po szkodzie glupi" Odpowiedz Link Zgłoś
langston Te plugawe arytkuly inspirowane sa z Polski!!! 28.10.05, 12:59 W TOK FM czyli stacji raczej wrogiej PIS w rozmowie z Gawryluk dziennikarze przyznali ze tego typu plugawe arytkuly najczesciej inspirowane sa z Polski!!! Po za tym Guardian to taka angielska GW czyli bedzie pluc nie ma rady! Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Te plugawe arytkuly inspirowane sa z Polski!! 28.10.05, 15:07 Porownywanie Guardiana do GW to obraza dla tej pierwszej. Guardian to standard jakosci dziennikarskiej, jaka ma malo ktora gazeta swiatowa. Zwracam tez uwage, ze ten artykul pojawil sie w dziale opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: Te plugawe arytkuly inspirowane sa z Polski!! 28.10.05, 20:50 langston napisał: > W TOK FM czyli stacji raczej wrogiej PIS w rozmowie z Gawryluk dziennikarze prz > yznali ze tego typu plugawe arytkuly najczesciej inspirowane sa z Polski!!! > > Po za tym Guardian to taka angielska GW czyli bedzie pluc nie ma rady! Jasne, bo przeciez inni nie maja swojego rozumu, i to w Polsce rozprowadza sie informacje na caly swiat mowiace co dziennikarze i politycy maja mowic i pisac . Wedlug twojej teorii, caly swiat jest glupi, bo Polacy nim steruja. Jezeli tacy Polacy jak ty, to napewno swiat jest totalnie glupi:) Odpowiedz Link Zgłoś
lobo13 Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 13:02 Pewien kanclerz kraju nad Renem, a był nim Bismarck wypowiedział kiedyś znamienne słowa: "Chcecie wyrządzić Polakom krzywdę? Pozwólcie im rządzić się samym". Jakże znamienne i jakże na czasie są te słowa. Wynika z nich bowiem, że nawet 200 lat temu byliśmy narodem głupim i jesteśmy tak samo głupi do dzisiaj. Wniosek z tego jeden chyba. Jesteśmy narodem genetycznie skażony ciemnotą. A wiecie co najbardziej mnie utwierdza w tym przekonaniu? Ano Wy moi drodzy forumowicze. Jeszcze 3 miesiące temu, kiedy gorączka sondażowa dopiero zaczynała się ujawniać, Wy moi drodzy pisywaliście tutaj zupełnie co innego. Kogo obchodził program gospodarczy PiS? Kogo interesowała przeszłość panów Kaczyńskich? Kogo interesowały ich dotychczasowe dokonania? Kto wogóle próbował zastanawiać się jakie pomysły mają ci ludzie na poprawę służby zdrowia, finansów publicznych, rynku pracy? Wszyscy pialiście z zachwytu, gdy Kaczyński, Wasserman, Ziobro i inni budowali swoje kariery na wyciąganiu brudów SLD. Teczki, paliwa i media były najważniejszą rzeczą w państwie wymagającą natychmiastowego wyjaśnienia!!! Ktoby tam zadawał durne pytania na temat budowy autostrad, upraszczania prawa, usprawnienia wymiaru sprawiedliwości... Tożto bzdury były w porównaniu z tym, co do powiedzenia miał Kulczyk podczas swoich rozmów Kwaśniewskim. Teraz to sobie możecie wypisywać co chcecie. I tak niczego już to nie zmieni. A forum jest doskonałym przykładem zmienności poglądów Polaków zgodnej ze zmiennością rządów. To tylko potwierdza ogólnopanującą ciemnotę, nawet wśród tych, którzy dzisiaj uważają sie za mądrych, ponieważ bluzgają PiS. Szkoda tylko że pamięć o wcześniejszych wypowiedziach znika tak szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
langston ...ja pamietam Miodoowicz(PO) w Radiu Maryja 28.10.05, 13:11 ...ja pamietam ze wszyscy raczej interesowali sie tym co powiedzial Miodowicz w Radiu Maryja o Cimoszewiczu. No ale coz kazdy pamieta to co dla niego wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: ...ja pamietam Miodoowicz(PO) w Radiu Maryja 28.10.05, 20:55 langston napisał: > ...ja pamietam ze wszyscy raczej interesowali sie tym co powiedzial > Miodowicz w Radiu Maryja o Cimoszewiczu. > > No ale coz kazdy pamieta to co dla niego wygodne. No, nic dziwnego ze tyle tylko pamietasz, skoro tylko tyle widziales w telewizji a gazet nie czytasz:) Ot, cala twoja wiedza "polityczna" :) Odpowiedz Link Zgłoś
drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 13:19 "W ostatnich wyborach parlamentarnych i prezydenckich największe poparcie uzyskała partia, która chce silnego państwa i jest bardzo podejrzliwa wobec wolnorynkowych reform minionych 15 lat..." W ciągu tych 15 lat "reform" zadłużenie zagraniczne państwa wzrosło do około 130 mld dolarów, zadłużenie wewnętrzne wynosi 400 mld i gdzie to dalej zmierza? Los naszego państwa i waluty zależy od kaprysu zagranicznego spekulacyjnego kapitału, który może zrobić wszystko. Przypomnę,że polityka Gierka zbankrutowała przy 20 mld zadłużenia mimo , że było ono spłacane..... I w ciagu tych lat "reform" zadłużenie coraz bardziej się powiększa mimo wzrostu gospodarczego. Ciekawe co bedzie gdy ten wzrostowy cykl gospodarczy się skończy i nadejdzie osłabienie? Czy te "reformmy"(skąd my to znamy?)nie skończą się katastrofą jak w Argentynie czy Brazylii? I żeby nie było nie jestem zwolennikiem Pisu ani Po. Odpowiedz Link Zgłoś
conservator Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 13:36 drex1 napisał: > > I żeby nie było nie jestem zwolennikiem Pisu ani Po. zapomniałeś dodać jescze: nie odróżniam socjalistów od liberałów i wydaje mi się że przez ostatnie kilkanaście lat rządzili ci ostatni z SLD i AWS na zmianę... Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 13:40 Przejzyj sobie liste poslow i senatorow PO. Znajdziesz tam zdecydowanie wiecej AWSu niz w PiSie. Stefan Niesiolowski to tez "liberal"? dobre sobie.... Odpowiedz Link Zgłoś
conservator Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 13:50 langston napisał: > Przejzyj sobie liste poslow i senatorow PO. > Znajdziesz tam zdecydowanie wiecej AWSu niz w PiSie. > I co z tego? Ci kórzy ustalają program partii i decydują o programie są liberałami lewacki działaczu... Odpowiedz Link Zgłoś
drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 13:57 ..zapomniałeś dodać jescze: nie odróżniam socjalistów od liberałów i wydaje mi > się że przez ostatnie kilkanaście lat rządzili ci ostatni z SLD i AWS na > zmianę... Widzisz ja nigdy nie unznawałem Sld (pzpr)za socjalistów czy lewice dla mnie to partia władzy, która zrobi wszystko aby ją utrzymać, a etykietowanie lewica prawica jest dla mnie śmieszne i mija się z celem. A tak na marginesie to właśnie Sld obniżyło cit z 27 do 19, czyli zrobiło to co w ostatniej kampanii przedstawiane było jako najbardziej"liberalny"(3x15) z postulatów:) Odpowiedz Link Zgłoś
conservator Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:01 drex1 napisał: > partia władzy, która zrobi wszystko aby ją utrzymać, a etykietowanie lewica > prawica jest dla mnie śmieszne i mija się z celem. czyli podczas wyborów posługujesz się kostką i biada partiom które dostały numery powyżej szóstki... Odpowiedz Link Zgłoś
drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:11 "czyli podczas wyborów posługujesz się kostką i biada partiom które dostały > numery powyżej szóstki..." Nie chodze już na wybory bo nie ma dla mnie żadnej alternatywy. Nie chcę tego dalej rozwijać, ale wybory jako takie nie maja znaczenia. Kto by nie rządził prowadzi taką samą (podobną) politykę. Jesteśmy więźniami zadłużenia i kiedyś za to zapłacimy.. niestety. A czy to będzie teraz czy później? Nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
conservator Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:13 drex1 napisał: > Nie chodze już na wybory bo nie ma dla mnie żadnej alternatywy. Nie chcę tego i właśnie przez takich kretynów nigdy się w tym kraju nic nie zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:21 "i właśnie przez takich kretynów nigdy się w tym kraju nic nie zmieni" Nie znasz mnie, nie masz żadnych argumentów aby poważnie dyskutować i tylko obrażanie ci zostaje. Smutne..... Ja właśnie przez takich jak ty co myślą że wszystkie rozumy zjadli i są najmądzrzejsi zraziłem się do pozostałości po Unii Wolności, bo kiedyś ich wspierałem.. Ale po twoim zachowaniu i tobie podobnych widzę, że dobrze zrobiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
lobo13 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:40 > Nie znasz mnie, nie masz żadnych argumentów aby poważnie dyskutować i tylko > obrażanie ci zostaje. > Smutne Ale niestety, twój tekst na temat niechodzenia na wybory mówi o tobie bardzo wiele. Jeżeli masz w dupie swoje podstawowe prawo obywatelskie, to znaczy że masz w dupie państwo, jesteś ignorantem przeświadczonym o beznadziei życia i braku jakicholwiek perspektyw.Nie masz prawa wypowiadać się wogóle na tematy polityki. I jesteś w grupie najbardziej winnych zaistniałej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 14:55 "Nie masz prawa wypowiadać się wogóle na tematy polityki. I jesteś w grupie najbardziej winnych zaistniałej sytuacji." Jakich winnych, jakiej sytuacji? To że w demokratycznych wyborach wygrywa partia, która rozumiem nie jest ci biska, i działa w sposób który nie podoba się wielu, nie oznacza że ktoś jest czemuś winny. "jesteś ignorantem przeświadczonym o beznadziei życia i braku jakicholwiek perspektyw" Czy ja coś takiego napisałem? To że widzę jak działa ten system wcale tego nie oznacza!!!!!!! Zrozum(cie) to wreszcie. A takie teksty, że nie mam prawa wypowiadać się na jakiś temat, traktuję jako żart, bo chyba nie ma jeszcze takich ustaw zakazujących wypowiadać się POŁOWIE Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 28.10.05, 20:58 drex1 napisał: > "W ostatnich wyborach parlamentarnych i prezydenckich największe poparcie > uzyskała partia, która chce silnego państwa i jest bardzo podejrzliwa wobec > wolnorynkowych reform minionych 15 lat..." > > W ciągu tych 15 lat "reform" zadłużenie zagraniczne państwa wzrosło do około > 130 mld dolarów, zadłużenie wewnętrzne wynosi 400 mld i gdzie to dalej zmierza? > Los naszego państwa i waluty zależy od kaprysu zagranicznego spekulacyjnego > kapitału, który może zrobić wszystko. Przypomnę,że polityka Gierka > zbankrutowała przy 20 mld zadłużenia mimo , że było ono spłacane..... > > I w ciagu tych lat "reform" zadłużenie coraz bardziej się powiększa mimo > wzrostu gospodarczego. Ciekawe co bedzie gdy ten wzrostowy cykl gospodarczy się > > skończy i nadejdzie osłabienie? > Czy te "reformmy"(skąd my to znamy?)nie skończą się katastrofą jak w Argentynie > > czy Brazylii? > > I żeby nie było nie jestem zwolennikiem Pisu ani Po. Przeczytaj sobie jeszcze raz swoj wlasny post, i zadaj sobie pytanie, ile z tych 15 lat zostalo wykorzystane na reformy a ile zmarnowane? No i oczywiscie pomysl, ile bysmy wszyscy zyskali gdyby te reformy nie byly caly czas wstrzymywane? Odpowiedz Link Zgłoś
drex1 Re: "The Guardian" kpiny sobie robi? 29.10.05, 15:20 Nie rozumiesz o co mi chodzi. O konkretne sformułowanie, które użył Guardian: "i jest bardzo podejrzliwa wobec wolnorynkowych reform minionych 15 lat..." Jeżeli te reformy doprowadziły do takiego rezultatu jak podałem to można być podejrzliwym:) Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Każdą sesję sejmu IV RP rozpocznie msza święta 28.10.05, 13:11 Ojcze Rydzyku pomóż nam dać opór Zjednoczonej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk nie tak szybko.. 28.10.05, 13:15 ..to gierki Kaczorów wprowadziły nas w ten kanał. ale, nie ma tego złego... nastepne wybory będą już klarowne i jasne - wiadomo kto jest kim.. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x "Mieszkancy Bialorusi maja podobne poglady.." 28.10.05, 13:20 Gratuluje awansu Polski. Chyba czas na nowe sojusze. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Twoje kompleksy przyslaniaja ci swiat!!! 28.10.05, 13:31 A dlaczego przyjmujesz bezkrytycznie to co napisal ten lewacki szmatlawiec? Przeciez to zdanie jasno dowodzi ze artykul byl pisany na zanowienie z Polski. Anglik nie ma pojecia gdzie lezy Polska, Wegry, Czechy a o Bialorusi to pewnie nigdy nie slyszal. Po za tym dlaczego uwazasz Bialorusinow za cos gorszego niz Holendrzy Niemcy, Finowie? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Moje kompleksy przyslaniaja mi swiat ???? 28.10.05, 14:43 Jesli juz zaczynasz personalnie (OK, nie mam zalu) to powiedz o jakich kompleksach myslisz. Nawet nie wiem jakiej masci jest Guardian ale ma racje w tym wypadku. Nie uwazam nikogo za gorszego. Natomiast ani Polska ani Bialorus nie znajduje sie na poziomie Holandii, Finlandii czy Niemiec i to powinno byc glowna troska politykow odpowiedzialnych za gospodarka Polski - zostawmy Bialorus. Poza tym problemy gospodarcze tamtych bogatych krajow w duzej mierze wynikaja z przylaczenia do EU Polski na ktora trzeba placic zamiast investowac u siebie. Na dluzsza mete to sie bedzie oplacilo wszystkim ale teraz potrzeba troche zrozumienia ze strony Polski zamiast wyciagania rak po wiecej bo to tylko szkodzi calej idei EU. Trzeba nauczyc sie rozwiazywac swoje sprawy w zakresie swoich mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Moje kompleksy przyslaniaja mi swiat ???? 28.10.05, 14:51 > Poza tym problemy gospodarcze tamtych bogatych krajow w duzej mierze wynikaja z przylaczenia do EU Polski na ktora trzeba placic zamiast investowac u siebie.< ...to zdanie swiadczy o tym ze jestes niestety-sorry-ignorantem. Dzieki przyjeciu nowych panstw, powiekszeniu rynku itp. dawna "15" uratowala miliony miejsc pracy i to prawie za darmo. Bo chyba nie o oslawinoe "doplaty" dla polskich rolnikow na poziomie 25% unii. A tak przy okazji to Polska proponowala zniesienie jakichkolwiek doplat w calej UE. I co socjalizm UE zwyciezyl jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Moje kompleksy przyslaniaja mi swiat ???? 28.10.05, 14:57 langston napisał: > .. "15" > uratowala miliony miejsc pracy i to prawie za darmo.... ------------------- To w sensie przyszlosciowym >..A tak przy okazji to Polska proponowala zniesienie jakichkolwiek doplat w calej... ---------- Tylko to chyba proponowala gdy byla "Nowa Europa". Poradz to teraz Samoobronie, PiS-owi ich bazie wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Moje kompleksy przyslaniaja mi swiat ???? 28.10.05, 15:10 chyba bardziej nalezaloby to polecic "starej Europie" Poradz to teraz Samoobronie, > > PiS-owi ich bazie wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Moje kompleksy przyslaniaja mi swiat ???? 28.10.05, 15:18 krystian71 napisała: > chyba bardziej nalezaloby to polecic "starej Europie" --------------------------------- To tez ale ale jak powiadaja - zwroc teraz uwage na belke (nie M.Belke) we wlasnym oku. Odpowiedz Link Zgłoś
kilpikonna Drobne uściślenie 28.10.05, 13:29 "Guardian pisze", "Guardian ocenia" - bez przesady. Artykuł, o którym mowa, nie jest głosem redakcji, tylko komentarzem jednego z felietonistów - Jonathana Steele'a, który, o ile rozumiem, robi w Guardianie za głównego radykała w sprawach międzynarodowych. Jego główne sympatie to nie tylko władze Białorusi, ale też Syrii i Sudanu, a także organizacja Hamas. Rok temu, przy okazji pomarańczowej rewolucji, sugerował, że pomarańczowi = nowy ukraiński faszyzm. Taki to koleżka. Chyba nie warto się zbytnio przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Zamienić Polskę w skansen "Dawna Europa" 28.10.05, 13:36 Możemy być atrakcją turystyczną i robić kasę bo nie potrafimy inaczej inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 14:08 The Guardian to smiec gazetowy.Uprawia tylko niezdrowa propagande.Pewnie redaktor tej gazety jest amerykaninem albo pracuje dla nich. Ameryka wykorzystala Irak do sklocenia Europy i znalazla do tego wykonawce-osla trojanskiego - Polske.Tylko Ameryce zalezy na tym zeby oslabiac UE i wykorzystuje do tego kazda okazje bo UE to dla nich konkurecja i rynek zbytu.Na szczescie juz w Europie nie maja tyle do powiedzenia i nie moga jak kiedys manipulowac europejskimi gieldami zeby wywierac naciski na rozne kraje i doic kase albo jak kiedys w chamski sposob wypierac europejskie firmy na zagranicznych rynkach. Uprawiajac wasalstwo znalezli takiego jak Polska ,ktory dla nich robi brudna robote bo w Polsce za kase kazdy sprzeda swoj kraj a nawet rodzine. Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: "The Guardian" o Polsce: "Nowa Europa" umarła 28.10.05, 15:11 Smiec gazetowy? Zdobywca najwiekszej ilosci nagrod miedzynarodowych za rzetelnosc dziennikarska i jedna z najbardziej szanowanych gazet przez Reporterow Bez Granic smieciem? Po pierwsze GW zmanipulowal, bo ten tekst pojawil sie w dziale opinii. Po drugie Amerykanom na pewno sie nie podlizuja, bo jest organizacja non-profit niezalezna od jakiejkolwiek miedzynarodowej korporacji. A jako gazeta 'lewicujaca' (w duzym cudzyslowiu) watpie zeby jej chodzilo o podlizywanie sie Bushowi. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Gorzej by bylo jakby nagle Guardian z GW 28.10.05, 14:30 zaczal wyniki wyborow wychwalac. Wczesniejsze afery im nie przeszkadzaly, korupcja i dziki liberalizm Odpowiedz Link Zgłoś
wch4 Re: "Nowa Europa" umarła już dawno! 28.10.05, 14:42 Napisali, bo za to im płacą a Polacy nie muszą tym się przejmować, „pies szczeka a karawana jedzie dalej”.. Parafrazując wypowiedź kanclerza Niemiec, które przecież też są członkiem UE, Schrödera należy powiedzieć tym wszystkim pseudo autorytetom:„polska polityka gospodarcza i międzynarodowa prowadzona będzie w Warszawie’! I tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
zenek68 dla guardiana pisze jakis ,,Nasz,, , my przywiazni 28.10.05, 14:46 do komunizmu i dlatego nie wybralismy Tuska i PO ? Paranoja...wyborcy powiedzieli jasno ze chca koalicji PiS i PO. niech ten ,,Nasz,, nie klamie Angolom...a to ze nie chcemy aby rzadzili u nas eurogeje i inne tego typu wynalazki to swiadczy tylko ze jestesmy normalni...pogieta Europa niech sie wyprostuje i nie lize d.... Putinowi... Odpowiedz Link Zgłoś
monitorpolski Ale konserwatywna Europa się odrodzi 28.10.05, 14:47 O ile GW nie przekręciła artykułu. Można powiedzieć, iż komentator "The Guardian" nie rozumie specyfiki kraju postkomunistycznego. Partia Pis jest : "jest bardzo podejrzliwa wobec wolnorynkowych reform minionych 15 lat" Ja też jestem podejrzliwy. Nazwanie sytuacji ,gdzie byli SBecy uwłaszczyli się na majątku narodowym, biznes ma związki z władzą, a w przypadku braku tych związków (R. Kluska) mogą urzędasy delikwenta zatopić, przemianami wolnorynkowymi jest szczytem bezczelności. "W ostatnich wyborach parlamentarnych i prezydenckich największe poparcie uzyskała partia, która chce silnego państwa ", "Z dużym dystansem odnosi się także do Unii Europejskiej" Straszne! Jak prawica może chcieć silnego państwa i nie lubić pedalsko- socjalistycznej UE? "Największy nowy kraj członkowski UE jest tak samo przywiązany do starego modelu socjalnego oraz tak wystraszony niekontrolowaną globalizacją, jak obywatele Francji i Holandii, którzy odrzucili europejską konstytucję" Bzdura. Nie neguję, iż część głosowała na Kaczora dla "solidarnej" Polski. (u mnie miał za to minusa) Ale tu chodzi o dekomunizację, rozliczenie z przeszlością i słabymi/skorumpowanymi rządami postkomunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Ale konserwatywna Europa się odrodzi 28.10.05, 17:58 Pewnie, znowu polowanie na wiedżmy? Zgadzam się że kradli na potęge i co z tego? Przecie i tak nie oddadzą. Przeszłość zostawmy chistorykom i emerytom. Ważne jest "jutro" Precz z solidaryzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek "Stara Europa" tez umrze 28.10.05, 15:09 Poczekajcie, jak Turcja wejdzie do Unii. Unia pojdzie droga Jugoslawii. Odpowiedz Link Zgłoś