tymczak1 15.11.05, 11:03 I ma racje Ceccarelli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bedulek [...] 15.11.05, 11:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopismo Tam się widzę zaczyna dziać jak we Francji 15.11.05, 17:31 oby się tylko tak nie skończyło... Najpierw łotry lwami chrześcijan spasali, a teraz marna drewniana tabliczka im przeszkadza... Że już nawet nie wspomnę, kto Chrystusa przybił do krzyża.... Odpowiedz Link Zgłoś
bedulek Chwała i cześć KAROLOWI WOJTYLE ! 15.11.05, 11:11 ŚWIĘTEMU KAROLOWI WOJTYLE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Świętemu później....... 15.11.05, 13:56 bedulek napisał: > ŚWIĘTEMU KAROLOWI WOJTYLE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
trolling4food Zamiast realizacji próśb - tablica 15.11.05, 17:05 Watykan, 24.11.2002 Watykański Sekretarz Stanu w wywiadzie dla „Corriere della Sera” nawiązał do niedawnej wizyty Jana Pawła II we włoskim Parlamencie. Papież cały czas liczy na akt łaski wobec więźniów – stwierdził kardynał Angelo Sodano wyrażając nadzieję, że włoski rząd wkrótce uchwali niezbędną ustawę. O sytuacji w więzieniach Ojciec Święty mówił w przemówieniu do włoskich parlamentarzystów. Przypomniał wówczas, że okazanie łaski więźniom przez skrócenie kar mogłoby stać się dla nich pobudką do wysiłku osobistej odnowy dla ponownego włączenia w życie społeczne. O ogłoszenie amnestii Jan Paweł II zaapelował do włoskiego rządu także podczas Roku Wielkiego Jubileuszu. Apele pozostały do tej pory bez odzewu. Wśród włoskich biskupów panuje jednak przekonanie, że apel Papieża mimo dramatycznej sytuacji w zakładach karnych nie zostanie wysłuchany. Biskup Silvano Montevecchi w czasie jednej ze swych homilii wygłoszonych w ciężkim więzieniu w Marino del Tronto stwierdził, że zachowanie włoskiego Parlamentu doskonale oddaje włoskie przysłowie: słucham chętnie piosenkarza, ale nie słucham piosenki. Wiceprzewodniczący Konferencji Episkopatu Włoch arcybiskup Alessandro Plotti kolejny raz zaapelował do Parlamentu, by jak najszybciej zajął się sytuacją w więzieniach i ogłosił amnestię. Odpowiedz Link Zgłoś
speev Re: Zamiast realizacji próśb - tablica 15.11.05, 17:23 uważam, że powinniśmy wycofać wojska z Iraku i ich najechać. nie będzie Makaron pluł nam w twarz. i w beret. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Chwała i cześć KAROLOWI WOJTYLE ! 15.11.05, 14:03 bedulek napisał: > ŚWIĘTEMU KAROLOWI WOJTYLE !!! A CHAŁA nie wystarczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
bedulek SANTO SUBITO !! 15.11.05, 11:12 Boże w Trójcy Przenajświętszej, dziękujemy Ci za to, że dałeś Kościołowi Papieża Jana Pawła II, w którym zajaśniała Twoja ojcowska dobroć, chwała krzyża Chrystusa i piękno Ducha miłości. On, zawierzając całkowicie Twojemu miłosierdziu i matczynemu wstawiennictwu Maryi, ukazał nam żywy obraz Jezusa Dobrego Pasterza, wskazując świętość, która jest miarą życia chrześcijańskiego, jako drogę dla osiągnięcia wiecznego zjednoczenia z Tobą. Udziel nam, za Jego przyczyną, zgodnie z Twoją wolą, tej łaski, o którą prosimy z nadzieją, że Twój sługa Papież Jan Paweł II zostanie rychło włączony w poczet Twoich świętych. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
agtom11 Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 12:00 bedulek napisał: > Boże w Trójcy Przenajświętszej, > dziękujemy Ci za to, > że dałeś Kościołowi Papieża Jana Pawła II, > w którym zajaśniała Twoja ojcowska dobroć, > chwała krzyża Chrystusa i piękno Ducha miłości. > On, zawierzając całkowicie Twojemu miłosierdziu > i matczynemu wstawiennictwu Maryi, > ukazał nam żywy obraz Jezusa Dobrego Pasterza, > wskazując świętość, która jest miarą życia chrześcijańskiego, > jako drogę dla osiągnięcia wiecznego zjednoczenia z Tobą. > Udziel nam, za Jego przyczyną, zgodnie z Twoją wolą, tej łaski, > o którą prosimy z nadzieją, że Twój sługa Papież Jan Paweł II > zostanie rychło włączony w poczet Twoich świętych. Amen. -------------------------------------------------------------------------------- Odp:dla bedulek:: Z takimi poematami to do kaplicy lub przed kapliczke przy drodze-ja chce mieć wolny parlament od wszelakiego oszołomoństwa i innych tych rodzajów plag. Po to są kośćioły i inne bóżnice aby tam swoje poematy wygłaszać a parlament powinien być czysty od szeregu tych kaznodzieji. Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 13:15 Wydawalo mi sie ze mamy wolnosc slowa. Dlaczego dyskryminujesz go ze wzgledu na jego wiare? Ma prawo pisac modlitwe. Nikogo w niej nie obraza, w odminnosci od twojej wypowiedzi. Troche tolerancji kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
speev Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 17:24 tylko ciekawe czy piewca tej modlitwy byłby taki tolerancyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
nieruchomy_spin Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 17:38 spalic czarownice i niewiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdos Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 15:34 Wybacz ale takie same argumenty podawali pewni smutni panowie, ktorzy swego czasu wmawiali mi i moim rodzicom, ze czekolada szkodzi wiec powinna byc na kartki a i miesem musimy sie dzielic z ZSRR. Widac ze jeszcze zyja... Powiedz wyznawcom Mahometa zeby schowali swoja religie do meczetow, chyba ze trzesiesz portkami - na katolikow mozna pluc - i tak przeciez powinni byc milosierni Odpowiedz Link Zgłoś
theresathe Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 15:39 Jakoś nic nie słyszałam o mahometańskiej tablicy w jakimkolwiek europejskim parlamencie Odpowiedz Link Zgłoś
oraw Re: SANTO SUBITO !! ```````````````do biedulka!!!! 15.11.05, 12:47 Każdy szuka u innych tego czego nie ma sam!!!!! Temu biedulkowi tak potrzeba ŚWIĘTOŚCI bo sam pewnie niewierzący i mocno zachwiany w zasadach moralnych(tyle ,że to wszystko ukryte w podświadomości) Musimy Mu to uzmysłowić!!! A poza tym jeśli mnie ktoś mówi,że jakaś Gazeta zagraniczna to taka ICHNA GW to uważam to za najlepszy komplement!!!!!!(szkoda ,że nie znam włoskiego) mUSI MI WYSTARCZYC NAJWSPANIALSZA GAZETA PRZENAJWSPANIALSZEGO REDAKTORA BOHATERA MOJEGO KOCHANE ADAMA MMMICHNNIKKKA! A teraz biedulku wal mnie w mordę!Daj mi tę satysfakcję,bo też jestem buddysta! Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: SANTO SUBITO !! ```````````````do biedulka!!! 15.11.05, 13:17 kolejnym jasnowidzem jestes, ze znasz losy ludzi, ktorych nie znasz? Obrazasz kogos ze wzgledu na jego religie i poglady. Troszke wyluzuj Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: SANTO SUBITO !! 15.11.05, 14:06 bedulek napisał: > Boże w Trójcy Przenajświętszej, > dziękujemy Ci za to, > że dałeś Kościołowi Papieża Jana Pawła II, > w którym zajaśniała Twoja ojcowska dobroć, > chwała krzyża Chrystusa i piękno Ducha miłości. > On, zawierzając całkowicie Twojemu miłosierdziu > i matczynemu wstawiennictwu Maryi, > ukazał nam żywy obraz Jezusa Dobrego Pasterza, > wskazując świętość, która jest miarą życia chrześcijańskiego, > jako drogę dla osiągnięcia wiecznego zjednoczenia z Tobą. > Udziel nam, za Jego przyczyną, zgodnie z Twoją wolą, tej łaski, > o którą prosimy z nadzieją, że Twój sługa Papież Jan Paweł II > zostanie rychło włączony w poczet Twoich świętych. Amen. Podziękuj jeszcze temu bogu za wszystkie wojny, za głodową śmierć milionów dzieci, za klęski typu trzęsienie ziemi, tsunami, cyklony.., za katastrofy przemysłowe, w których ginie tysiące... a potem zrób to swoje AMEN... Odpowiedz Link Zgłoś
kiminohikari Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 11:37 facet ma racje... swoja droga : "Jak dodał, o planach jej odsłonięcia nie wiedziało nawet jej dwóch wiceprzewodniczących." nie przypomina to wieszania krzyza na wiejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
agtom11 Re: Włochy: Kraj ROZSĄDKU!!!!!!!!!!! 15.11.05, 11:54 Polski parlament powinien wziąść przykład z parlamentu włoskiego w którym istnieje prawdziwa demokracja cechująca się tolerancją wobec wszystkich. A w polskim parlamencie istniało,istnieje i będzie istnieć zawsze jakieś kołtuństwo które w zależnośći kto ma większość narzuca swoje dyktaty wieszająć krzyże na sali,a na zewnątrz stawiająć bałachwolcze pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
mack82 Brawo wloski parlament!! 15.11.05, 12:28 Jak widac nasz kraj jest juz jedynym w swiecie, w ktorym konstytucyjny zapis o rownouprawnieniu wszystkich religii pozostaje tylko na papierze. We Wloszech katolicy potrafia uszanowac fakt, ze sa w ich panstwie obywatele nie podzielajacy katolickich ani nawet chrzescijanskich wartosci. U nas nas na taka wiesc mohery razem z lysymi nazistami przeladowuja bron. I nie widze szans na uzdorwienie sytuacji... Szkoda Polski Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk widac Wlochy nie ulegly papiezomanii jak Polska 15.11.05, 12:22 nie mozemy wymagac od Wlochow aby padli na kleczki jak cala Polska i wielbili Karola Wojtyle. uwazam ze mieli prawo odmowic. Odpowiedz Link Zgłoś
ddaa Re: widac Wlochy nie ulegly papiezomanii jak Pols 15.11.05, 12:27 Lewackie oszołomstwo w akcji. Nie chcą naszego Papieża, będą wieszać połksiężyce. Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 Re: widac Wlochy nie ulegly papiezomanii jak Pols 15.11.05, 12:34 widziales gdzies cos o wieszaniupolksiezycow w parlamencie? to tego sa swiatynie kultu danje religii parlament nie sluzy do wieszania krzyzy, polksiezycow, mezuz, totemow, figurek mbc z odkrecana glowka i swieta woda czy jelit przodkow Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: widac Wlochy nie ulegly papiezomanii jak Pols 15.11.05, 14:41 ddaa napisał: > Lewackie oszołomstwo w akcji. Nie chcą naszego Papieża, będą wieszać > połksiężyce. Mniejszym złem byłoby powieszenie takich oszołomów jak ty... Aleś wymyślił: jak nie Wojtyła to półksiężyc...??? TUMAŃSTWO rozpleniło się na dobre nad Wisłą... Odpowiedz Link Zgłoś
big.em Re: widac Wlochy nie ulegly papiezomanii jak Pols 15.11.05, 15:04 ddaa napisał: > Lewackie oszołomstwo w akcji. Nie chcą naszego Papieża, będą wieszać > połksiężyce. Zdecydowanie nie moj to byl papiez, wiec zapewne moiwsz o sobie i ludziom Tobie podobnym (przynajmniej swiatopogladowo). A swoja droga z checia powiesil bym Ciebie glowa do dolu i okladal pala dopoki nie zrozumiesz, ze sa w tym kraju ludzie wyznajacy inna religie z ktorymi tez trzeba sie liczyc i nie mozna narzucac im niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Ale bzdury w GW 15.11.05, 12:30 też mi temat, po co to nagłaśniać? Nie chcą, niech przeniosą w inne miejsce, zdejmą, to jest ich problem a nie Polaków. W domu też się kłócimy o miejsce obrazka, to nasza sprawa, tak ten problem jest włoskim. Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 Re: Ale bzdury w GW 15.11.05, 12:35 uwazam ze powinna powstac Rada Programowa przy RM do Spraw Spraw Wartych Naglasniania w GW Odpowiedz Link Zgłoś
to_zem_ja Re: Ale bzdury w GW 15.11.05, 16:35 hehe dobre, ale mnie sie wydaje ze cos takiego to już jest tylko nie zdefiniowane... radio M televizjaT i gazeta N DZ.... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Ale bzdury w GW 15.11.05, 14:44 ajkaj napisała: > też mi temat, po co to nagłaśniać? Nie chcą, niech przeniosą w inne miejsce, > zdejmą, to jest ich problem a nie Polaków. W domu też się kłócimy o miejsce > obrazka, to nasza sprawa, tak ten problem jest włoskim. Rzeczywiście, nie należy nagłasniać głupoty katolickiej... to jest "nasz" problem?? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_falkowski Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 12:30 I tak powinno być. Państwo to państwo, Kościół to Kościół! Dwie różne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 12:35 Tym bardziej, że w naszym kraju chrześcijanin=katolik. Pora zauważyć też innych. I, do tych, którzy sięgną zaraz to inwektywy - nie jestem lewakiem, gejem, semitą ani masonem. Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 12:36 alez oczywiscie ze jestes a skoro sie z gory wypierasz, znaczy ze czujesz sie winny ergo jestes! ty zydopedale Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 12:47 Eee, daleko Ci jeszcze do demagogii swoich mocodawców typu Romek G., bądź tata Grzybek. Wywód średni, powiedzonko standartowe. A może to Ty się tak kotłowałeś w "męskich uściskach" na spotkaniach MW ?! Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 12:50 nieumiejetnosc wyczucia ironii oznaka nieprzesadnie lotnego umyslu Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 13:00 Wskaż mi punkt swojej dlawszystkichlotnychzrozumiałej ironii. Mam wrażenie, że brakuje jej "mrugnięcia oczkiem". Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 14:51 misiek.s napisał: > Wskaż mi punkt swojej dlawszystkichlotnychzrozumiałej ironii. Mam wrażenie, że > brakuje jej "mrugnięcia oczkiem". A jednak to on ma rację... napisał to samo co ja, tyle że ja napisałem BARDZO POWAŻNIE a on z "mrugnięciem oczka"... podajcie sobie ręce... Odpowiedz Link Zgłoś
nieruchomy_spin Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 17:43 nawet jezeli jest i zydem i pedalem to co z tego? dostanie zolta gwiazde. idz sie pomodlic o sile w swietej wojnie Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 14:49 misiek.s napisał: > Tym bardziej, że w naszym kraju chrześcijanin=katolik. Pora zauważyć też > innych. I, do tych, którzy sięgną zaraz to inwektywy - nie jestem lewakiem, > gejem, semitą ani masonem. Po co się tłumaczysz? ja, na przykład, neguję istnienie boga, czy mam się tłumaczyc że nie jestem kimś tam?? Wręcz przeciwnie: wiem, że jestem kimś... i już.. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s Re: Chrześcijanizm to nie jedyna religia!!! 15.11.05, 15:36 Na pewno nie przede mną, kierowałem się do osób dla których ateista, agnostyk, niekatolik=element wywroty, zły i plugawy.A rękę zawsze chętnie podaję, o ile ta druga jest "czysta". Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 14:46 marcin_falkowski napisał: > I tak powinno być. Państwo to państwo, Kościół to Kościół! Dwie różne sprawy. Aczkolwiek w tym jedno jest tylko prawdziwe: sracz to sracz... szkoda, że kościół w to nie wierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 chcialem zglosic votum separatum 15.11.05, 12:31 ja sie nie modle, prosze mnie wylaczyc niewatpliwie bedulek mowi w imieniu co najmniej dwoch osob (liczba mnoga zobowiazuje) ta druga jednakowoz nie jestem ja ps jestem za rozdzialem kosciola od panstwa ps2 czy robi to ze mnie automatycznie wroga kosciola? Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: chcialem zglosic votum separatum 15.11.05, 13:23 Oczywiscie, ze nie. Ale wizyta JPII w parlamencie wloskim byla wydarzeniem historycznym. Jesli parlamentarzysci uznali, ze warto to upamietnic to zrobili to. Badzcie troche tolerancyjni tez w stosunku do katolikow. Tablica przeciez nie zmieni prawa stanowionego przez parlament, jest tylko pamiatka. Czy ona kogos obraza? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: chcialem zglosic votum separatum 15.11.05, 14:14 cuauhtemoc napisał: > Oczywiscie, ze nie. Ale wizyta JPII w parlamencie wloskim byla wydarzeniem > historycznym. Jesli parlamentarzysci uznali, ze warto to upamietnic to zrobili > to. Badzcie troche tolerancyjni tez w stosunku do katolikow. Tablica przeciez > nie zmieni prawa stanowionego przez parlament, jest tylko pamiatka. Czy ona > kogos obraza? TAK!!! Laickie uczucia i odczucia deputowanych niewierzących... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: chcialem zglosic votum separatum 15.11.05, 14:12 eexmd2 napisał: > ja sie nie modle, prosze mnie wylaczyc > niewatpliwie bedulek mowi w imieniu co najmniej dwoch osob (liczba mnoga > zobowiazuje) ta druga jednakowoz nie jestem ja > > ps jestem za rozdzialem kosciola od panstwa > ps2 czy robi to ze mnie automatycznie wroga kosciola? Ty masz stuprocentową rację a bedulek jest BIEDULEK... i to tłumaczy wszystko... Może jeszcze być prowokatorem... ale ta żarliwość raczej to wyklucza.. Odpowiedz Link Zgłoś
j243 Proste 15.11.05, 12:36 "Parlament jest instytucją świecką, która łączy katolików, wyznawców innych religii i niewierzących" ................ Takie proste i może dlatego takie trudne do zrozumienia w katolandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asp420 Polska: Protesty przeciw dziennikarstwu GW 15.11.05, 12:37 Tytul balamutny. Co to znaczy nie chca? To znaczy kto konkretniej? Nie dowiedzialem sie ani kto jest za, a ni kto przeciw. O nastrojach spolecznych ani slowa. Nie mowie czy tablica powinna wisiec czy nie (mam moieszane uczucia). Mam za to jednoznaczne co do GW - gazeta ta coraz bardziej wyznacza standardy jak dziennikarstwo wygladac NIE POWINNO. Stanowi wiec pewien antywzorzec. To juz Fakt, NIE czy SE sa bardziej uczciwe w swym dziennikarstwie - nie udaja przynajmniej tego czym nie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
mack82 Re: dziwny facet z ciebie 15.11.05, 12:45 Dokladnie! Nie pojmuje ludzi, ktorzy tu pluja na Wyborcza! Skoro wlazicie na ten portal to znaczy, ze uwazacie newsy GW za przydatne, a moze nawet i opiniotowrcze. I tak powinno byc. I tak jest - GW kreauje opinie nawyt tych tepych mozdzkow, ktore tu na nia pluja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_panski Sorry, ale to Ty czegoś nie rozumiesz. 15.11.05, 12:53 Jak można coś krytykować, nie znając tego?? Przecież to wówczas nie jest krytyka, tylko albo poddawanie się stereotypom tworzonym przez innych ludzi (a więc byloby to nieuzasadnione), albo po prostu czyste bluzgi i półkłamstwa. To dlatego czytam, co wypisuje GW. A może też dlatego, że wciąż wierzę, że jej redaktorzy jednak zaczną kiedyś stosować pewne etyczne standardy dziennikarstwa - a przede wszystkim obiektywizm. No cóż, latka leca, a moja wiara że tak się stanie wciąż nie jest zaspokojona... A tak przy okazji: poczytajcie sobie inne gazety - dopiero poznanie różnych punktów widzenia pozwala na całościowy osąd. Tylko że wielu ludzi nie ma na to czasu albo woli. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Sorry, ale to Ty czegoś nie rozumiesz. 15.11.05, 14:54 xyz_panski napisała: > Jak można coś krytykować, nie znając tego?? > Przecież to wówczas nie jest krytyka, tylko albo poddawanie się stereotypom > tworzonym przez innych ludzi (a więc byloby to nieuzasadnione), albo po prostu > czyste bluzgi i półkłamstwa. > > > To dlatego czytam, co wypisuje GW. A może też dlatego, że wciąż wierzę, że jej > redaktorzy jednak zaczną kiedyś stosować pewne etyczne standardy dziennikarstwa > - a przede wszystkim obiektywizm. No cóż, latka leca, a moja wiara że tak się > stanie wciąż nie jest zaspokojona... > > A tak przy okazji: poczytajcie sobie inne gazety - dopiero poznanie różnych > punktów widzenia pozwala na całościowy osąd. Tylko że wielu ludzi nie ma na to > czasu albo woli. Na przykład "Nasz Dziennik"... a może "Niedzielę"... A odp[owiadając, to pisz listy do redakcji z zapytaniami czy już piszą po twojej myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_panski A jakies MERYTORYCZNE argumenty "przeciw" podasz?? 15.11.05, 17:05 ... a nie tylko wysmiewanie? Wysmiewanie się jest fajne w pierwszym momencie, bo budzi usmiech na twarzy. Szkoda tylko, ze zawiera jedynie polprawdy i odwraca uwagę od meritum. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: A jakies MERYTORYCZNE argumenty "przeciw" pod 15.11.05, 17:18 xyz_panski napisała: > ... a nie tylko wysmiewanie? > Wysmiewanie się jest fajne w pierwszym momencie, bo budzi usmiech na twarzy. > Szkoda tylko, ze zawiera jedynie polprawdy i odwraca uwagę od meritum. Chces argumentów?? Dobrze, tylko sprecyzuj jakich argumentów i na obronę czego?? Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_panski Dokładnie to miałam powiedzieć, tylko mnie ubiegłe 15.11.05, 12:47 ...ś. Dodać można jedynie tyle, ze 'La Repubblica' to nie żaden głos narodu, bo nawet nie jest najczęściej czytanym dziennikiem, tylko typowo lewicowa - jak oni sami się zresztą określają - gazeta, której lewicowość wyraża się głównie w kwestiach społecznych. Ale naprawdę, "Gazeta Wyborcza" ostatnio przechodzi standard wyznaczony przez samą siebie w subiektywizmie i wręcz kłamstwach. PS. Ostatnio czytałam książkę, gdzie wylistowane było 16 najważniejszych metod stosowanych w propagandzie - tego dnia w wydaniu internetowym GW znalazlam zastosowane 13 z tych 16 metod. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1979 Re: Dokładnie to miałam powiedzieć, tylko mnie ub 15.11.05, 16:06 a sprawdzxalas inne gazety, czy tylko GW ci przeszkadza? bo ciekawa jestem, co bys napisala o Naszym Dzienniku np, wprost czy polityce... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_panski A czy Ty znasz jakiekolwiek medium w Polsce, które 15.11.05, 17:21 ... jest obiektywne? [mówię o dużych] Z prasy najbliższa była przez pewien czas "Rzeczpospolita" - powtarzam: *najblizsza*. Z telewizji moze Polsat - albo moze po prostu sprawiali tylko takie wrazenie, bo sie niewiele zajmowali informacjami ani opiniami, koncentrując się na bycie 'siermiężną' telewizją ;) Co jednak nie zmienia faktu, że można starać się dążyć do obiektywizmu. A niestety Gazeta Wyborcza się od tego ideału ostatnio oddala. Odpowiedz Link Zgłoś
hudges Re: Dok?adnie to mia?am powiedziec´, tylko mnie ub 15.11.05, 19:38 xyz_panski napisa?a: > ...s´. > > Dodac´ moz˙na jedynie tyle, ze 'La Repubblica' to nie z˙aden g?os narodu, bo nawet > nie jest najcze˛s´ciej czytanym dziennikiem, tylko typowo lewicowa - jak oni sami > sie˛ zreszta˛ okres´laja˛ - gazeta, której lewicowos´c´ wyraz˙a sie˛ g?ównie w kwestiac > h > spo?ecznych. > > Ale naprawde˛, "Gazeta Wyborcza" ostatnio przechodzi standard wyznaczony przez > sama˛ siebie w subiektywizmie i wre˛cz k?amstwach. > > PS. Ostatnio czyta?am ksia˛z˙ke˛, gdzie wylistowane by?o 16 najwaz˙niejszych metod > stosowanych w propagandzie - tego dnia w wydaniu internetowym GW znalazlam > zastosowane 13 z tych 16 metod. > Z˙a?osne. Krzyz Panski z tymi katolickimi besserwisserami. Gazeta Wyborcza, widziana z perspektywy z zachodu, jest na swiatowym poziomie, a jak jest niepropagandowa potwierdza istnienie tegoz forum, w ktorym kazdy moze sie wypowiedziec, nawet ty xyz_u panski, z twoimi konserwatywnymi pogladami. Jak chodzi o tablice: religia moze jedynie nalezec do sfery prywatnej. Na szczescie rozumieja to Wlosi, co moze rozjasni w glowie Polakom katolikom, ktorzy staraja sie przewyzszyc Jana Pawla w swojej wierze i Watykan w pozadaniu wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kudi bedulek=moherek 15.11.05, 12:38 facet lecz sie i przestan tworzyc zaklecia. jak chcesz znac Boza wole to wez do reki Pismo Swiete. Odpowiedz Link Zgłoś
oraw Re: bedulek=moherek 15.11.05, 12:58 kudi napisał: > facet lecz sie i przestan tworzyc zaklecia. > jak chcesz znac Boza wole to wez do reki Pismo Swiete. --------------------------------------------------------- a skąd w tym piśmie znalazła się WOLA BOŻA? JCHR powiedział - Odpowiedz Link Zgłoś
screwball nono.. 15.11.05, 12:46 ..to nasi parlamentarzysci nie moga byc gorsi. Nikt przeciez nie moze przescignac ich w balwochwalstwie. Proponuje usypac kopiec im JPII, moglby spelniac nie tylko funkcje kultu religijnego ale rowniez praktyczna- zamontuje sie wyciag i bedzie zima jak znalazl dla narciarzy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: nono.. 15.11.05, 14:57 screwball napisał: > ..to nasi parlamentarzysci nie moga byc gorsi. Nikt przeciez nie moze > przescignac ich w balwochwalstwie. Proponuje usypac kopiec im JPII, moglby > spelniac nie tylko funkcje kultu religijnego ale rowniez praktyczna- zamontuje > sie wyciag i bedzie zima jak znalazl dla narciarzy. pozdrawiam Byłoby to świetokradztwo... czy nie miałbyś odczucia, zjeżdżając, ze jedziesz po nosie JP?? Odpowiedz Link Zgłoś
labadz3 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:03 Jestem ochrzczony, bierzmowany, ślub kościelny, dzieci ochrzczone, należałem do NZS, nie należałem ZSMP ani PZPR, brałem udział w strajkach itd. Chciałbym mieszkać w kraju świeckim,a to się nie udaje. Klerykalizacja życia publicznego i świadomości społecznej mnie przeraża. Co mam ze sobą teraz zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:06 Prawdziwy Polak powiedziałby: wyjedź do Izraela! Odpowiedz Link Zgłoś
wzr1 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 23:49 Prawdziwy komuch niech wyjedzie do Korei albo na Kubę Odpowiedz Link Zgłoś
suuuka Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:22 O, a jednak gdzieś można nie wieszać papieżo-tablic! Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:27 Swiat nie jest taki tradiczny :) Odpowiedz Link Zgłoś
daruma1 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:29 Jak to "Nie chcą"? Jaki "protest"? W artykule czytamy poglady jednego dziennikarza z jednej włoskiej gazety (chyba lewicowej?), który nie wymienia nikogo komu też się to nie podoba. Czemu więc GW nadała tej wiadomości tak sensacyjny tytuł??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:31 Bo GW stacza sie coraz nizej i musi tytulami nadrabiac. Im gorszy artykul tym bardziej sensacyjny tytul musi miec. Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:44 oczywiscie ze tytul jest lekko demagogiczny tym niemniej nalezy przypomniez ze gw zawsze byla w drugim jesli nie w pierwszym szeregu piewcow jp2 wiec nie nalezy jej podejrzewac o wrogosc w stosunku do Najwybitniejszego Wg Polakow Czlowieka Stulecia po drugie po to sie ma rozum zeby myslec a nie kierowac sie tytulami po trzecie wreszcie nie ma i nigdy nie bedzie dziennikarstwa obiektywnego gdyz kazdy czlowiek ma swoje poglady ew pisze to za co mu placa chodzi jedynie o to by swoje poglady racjonlanie i bez swiadomych klamstw uargumentowac (jak w np w polityce) gw w porownaniu do nd lub rm jest wciaz daleko z przodu chociaz faktem jest ze sie stacza i goni se i fuckt Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Re:BOŻE dziękuję Ci za 10 przykazań krórych i tak 15.11.05, 13:39 większość Twoich wyznawców nie przestrzega. Zywy przykład to wszystko co dotyczy J.P. II w mojej ojczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 10 Przykazań dał Bóg Jahwe=Ojciec Jezusa Chrystusa 15.11.05, 14:37 niejakiemu Mojżeszowi na dwóch tablicach kamiennych-ok.1500lat p.n.e. A Monisia Olejnik jako hipokrytka mówiła dzisiaj w radiu Zet do marszałka sejmu Marka Jurka-"jako katolik chciałabym żeby pan mówił prawdę".uhahaha... Tak Włosi mają rację,tablica nie powinna się znajdować w sali posiedzeń plenarnych.W polskim sejmie także nie powinno być żadnych temu podobnych...w sali posiedzeń plenarnych.Ale co tu gadać,jak biskupi są obecni na... uroczystościach państwowych.Nawet biskup polowy "flaszka czyli pijak" niejaki generał Głódż bierze z publicznej kasy 9.500,- emerytury... Należy oddzielić państwo od kościoła.Znamiona państwa wyznaniowego już mamy,ale zawdzięczamy to Hance Suchockiej/b.premier i ambasador w Watykanie i niejakiemu Kwaśniewskiemu Olkowi,jeszcze przez chwilę prezydentowi RP. Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Re: 10 Przykazań dał Bóg Jahwe=Ojciec Jezusa Chry 15.11.05, 14:54 > Tak Włosi mają rację,tablica nie powinna się znajdować w sali posiedzeń > plenarnych. Po pierwsze - którzy Włosi? Po wtóre - jeśli dla włoskich parlamentarzystów było to wydarzenie warte upamiętnienia - to dlaczego nie mogą sobie tablicy na tą okoliczność wmurować? Z twojej wypowiedzi wynika, że gdyby JPII nie był głową kościoła, toby tablica była ok? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: 10 Przykazań dał Bóg Jahwe=Ojciec Jezusa Chry 15.11.05, 15:02 r202 napisał: > > Tak Włosi mają rację,tablica nie powinna się znajdować w sali posiedzeń > > plenarnych. > > Po pierwsze - którzy Włosi? > Po wtóre - jeśli dla włoskich parlamentarzystów było to wydarzenie warte upamię > tnienia - to dlaczego nie > mogą sobie tablicy na tą okoliczność wmurować? Z twojej wypowiedzi wynika, że g > dyby JPII nie był głową > kościoła, toby tablica była ok? Twoje rozumowanie jest po prostu zasrane: gdyby JP nie był głową kościoła, NIE BYŁOBY ŻADNEJ TABLICY... logika nie jest twoją mocną stroną... no cóż poznac pana po cholewach a katolika-polaka po braku logiki... Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 Re: 10 Przykazań dał Bóg Jahwe=Ojciec Jezusa Chry 15.11.05, 15:10 r202 napisał: > > Tak Włosi mają rację,tablica nie powinna się znajdować w sali posiedzeń > > plenarnych. > > Po pierwsze - którzy Włosi? > Po wtóre - jeśli dla włoskich parlamentarzystów było to wydarzenie warte upamię > tnienia - to dlaczego nie > mogą sobie tablicy na tą okoliczność wmurować? Z twojej wypowiedzi wynika, że g > dyby JPII nie był głową > kościoła, toby tablica była ok? nic podobnego.żadnych tablic w sali posiedzeń plenarnych sejmu polskiego. We włoskiej sali posiedzeń plenarnych izby deputowanych uczyniono to w tajemnicy wobec deputowanych w tym dwóch wiceprzewodniczacych izby.Takie rzeczy robi sie co najwyzej przez aklamacje. a Ty wybitny Forumowiczu czytaj dokladnie posty ktore komentujesz. TAK.Dekalog/10 Przykazań,którymi szczycą się min.katolicy rzymscy otrzymał Mojżesz od Ojca Chrystusa Jezusa Boga Jahwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jacusek Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 13:41 No cóż Włosi mają dobrze - Świeckość Państwa jest możliwa nawet przy większości katoików. Szkoda, że tak ciężko zrozumiec zasadę, że RELIGIA JEST SPRAWĄ PRYWATNĄ KAŻDEGO Z NAS. Mnie nie obchodzi kto ma jakie wyznanie dopóki nie próbuje go narzucić. Taj jak wisi krucifiks w Urzędach. Ja nie ide tam do kościoła tylko co załatwić jako obywatel, którego poglądy należy szanować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Pisiowato-rydzyjkowaty rząd powinien w tym momenci 15.11.05, 13:55 e wypowiedzieć wojne Włochom !!! Co za nietakt !! buahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bboy U nas taka debata za jakieś 100 lat 15.11.05, 14:15 Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że z liczących się gazet i mediów wszystkie są katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem1 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 14:23 Gazetko, czemu tak bardzo nienawidzisz Polakow y znów zaczynasz macic!!! Ceccarelli i Republica to Wlochy tak jak ty jestes Polska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marszal80 Re: Włochy: Protesty przeciw tablicy ku czci JPII 15.11.05, 14:26 przypomina mi to potajemne wieszanie krzyza w polskim parlamencie, powieszono go zrobila sie awantura ale nikt nie chcial go pozniej zdejmowac gdyz zrobilaby sie jeszcze wieksza, wiec mamy swieckie panstwo z krzyzem na czele Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Re: Włochy: Protesty... - a to co za bzdura? 15.11.05, 14:39 " ... od ponad pół wieku w Izbie nie zawiesza się żadnych tablic. Zauważył jednocześnie, że w miejscu, gdzie wisi obecnie drewniana tablica dedykowana Janowi Pawłowi II, wisiała inna ... " Ciekawe, skad sie wziela drewniana tablica dedykowana JPII skoro od ponad pol wieku nie wiesza sie zadnych. Pol wieku temu niewielu bylo takich co wiedzieli ze Karol Wojtyla, wtedy w wieku ok.35 lat, bedzie kiedys JPII Jak sensacje - to tylko w GW Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Włochy: Protesty... - a to co za bzdura? 15.11.05, 15:06 marianna_777 napisała: > " ... od ponad pół wieku w Izbie nie zawiesza się żadnych tablic. Zauważył > jednocześnie, że w miejscu, gdzie wisi obecnie drewniana tablica dedykowana > Janowi Pawłowi II, wisiała inna ... " > > Ciekawe, skad sie wziela drewniana tablica dedykowana JPII skoro od ponad pol > wieku nie wiesza sie zadnych. Pol wieku temu niewielu bylo takich co wiedzieli > ze Karol Wojtyla, wtedy w wieku ok.35 lat, bedzie kiedys JPII > > Jak sensacje - to tylko w GW Poducz się czytać... a jak trzeba to i dwa-trzy razy przeczytaj, żeby raz zrozumiec... oj ci katolicy-polacy... Odpowiedz Link Zgłoś