galba 06.01.06, 17:54 I to by było na tyle w temacie unijnego cudu gospodarczego. Pełny sukces UE osiągnie gdy wyemigrują lub umrą wszyscy poza zatrudnionymi przy Komisji Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hektor_wektor Niemcy opuszczają Niemcy? 06.01.06, 18:08 Tak się zastanawiam czy trafne jest porównanie niemieckiej fali emigracji z lat 30-tych od tej, która występuje w czasach obecnych. W formie, w której to podano, tworzy się dość niejasny układ porównania. Myślę, że na przestrzeni lat zmieniły się środki technologiczne, możliwości, które wzmacniają szansę wyjazdu. Tyle. h_w Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Islamizacja zastapila nazyfikacje 07.01.06, 05:47 hektor_wektor napisał: > Tak się zastanawiam czy trafne jest porównanie niemieckiej fali emigracji z lat 30-tych od tej, która występuje w czasach obecnych. W formie, w której to > podano, tworzy się dość niejasny układ porównania. Myślę, że na przestrzeni lat zmieniły się środki technologiczne, możliwości, które wzmacniają szansę wyjazdu M: Porownanie bardzo trafne. Dzis tak jak w czasach Hitlera wielu Niemcow nie czuje sie jak u siebie w domu. Kiedys psuly im humor maszerujace oddzialy homonazistow Roehma z SA dzis maja islamonazistow walacymi 5 X dziennie lbami do Mekki. Tak czy inaczej nie wiele juz wkrotce z tych Szkopow zostanie i moze czas na to by slowianie powrocili nad Labe. Odpowiedz Link Zgłoś
jotwu61 Re: Islamizacja zastapila nazyfikacje 07.01.06, 06:05 Walnij raz dziennie swoim gazobetonowo-rasistowskim lbem o podloge. Powinno pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_harnas Re: Islamizacja zastapila nazyfikacje 07.01.06, 07:56 jotwu61 napisał:> Walnij raz dziennie swoim gazobetonowo-rasistowskim lbem o podloge. Powinno pom > oc. -------------------------------------------------------------------------------- No cóż!Multikulti to bzdura!A islam w tym wydaniu jest obcy i wrogi naszej kulturze,vide London 2005! Odpowiedz Link Zgłoś
evito takiego poczucia humoru jak Polacy nie ma zaden na 04.03.06, 22:12 takiego poczucia humoru jak Polacy nie ma zaden narod te kabaretowe wypowiedzidoprowadzily mnie do salw smiechu nie potrzeba Laskowika Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Niemcy opuszczają Niemcy 06.01.06, 18:12 coz... mnie to nie dziwi... wszak maja za soba lata rzadow "kanclerza tysiaclecia" i osiagneli "mistrzostwo w exporcie"... chyba exporcie rak do pracy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Niemcy opuszczają Niemcy 06.01.06, 20:05 > chyba exporcie rak do pracy :-) Może ten eksport (nie export ;o) ) też jest dotowany? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_r_k Kto głosuje nogami w Niemczech? 06.01.06, 18:40 W latach 90-tych, spotkałem w USA bardzo wielu niemieckich turystów z byłego NRD zachwyconych możliwością podróżowania na Zachód. Wielu z nich było wychowanych na książkach Karola Maya i jechało do Arizony, aby spotkać potomków Winnetou. Kiedy pytałem tych turystów, czy chcieliby osiedlić się w Ameryce, prawie bez wyjątku odpowiadali, że nie i występowali z wyliczanką, prosto z podręcznika „Antyamerykanizm dla Lektora Komitetu Powiatowego SED” (lub z niemieckiego tygodnika „Der Spiegel”, wydawanego przez Henryka Brodera, kumpla Adama Michnika). Jak się jednak zmieniło po latach rządów tandemu klownów Joschka Fischer (Człowiek Roku Gazety Wyborczej) i Gerhard Schröder (Człowiek Roku gazety „Czekista” od 1971 kiedy to wstąpił do Młodych Socjalistów na polecenie prowadzącego go oficera z KGB)! Od kilku lat, zwłaszcza po 11 września 2001 roku spotykam ciągle nowych niemieckich emigrantów, takich jak: mechanik samochodowy, kelnerka, właściciel cukierni, cała rodzina prowadząca piekarnię, facet polecający usługi typu układanie podłóg z kafelków czy desek, młoda studentka, pracująca w punkcie oprawy obrazów, itp., itd. Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Kto głosuje nogami w Niemczech? 06.01.06, 18:45 Wydawca (Herausgeber) Der Spiegel byl jego zalozyciel, Rudolf Augstein a jest Aust. Nie siej bzdur na forum. PF Odpowiedz Link Zgłoś
jan_r_k Moja wina 06.01.06, 19:04 Tak, ma Pan racje - dziękuję za zwrócenie uwagi na niewłasciwy termin przy nazwisku Pana Brodera. Zdaje sobie Pan pewno sprawę, że ten równolatek Adama Michnika, urodzony w Katowicach, i emigrant (z rodzicami) do Niemiec w 1958 roku, faktycznie kieruje linią polityczna Spiegla. Nikt mu nie podskoczy... Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Moja wina 06.01.06, 20:10 Sekcja Deutsche Politik des Spiegels, o ktorej mowisz, jest kierowana przez H.- J. Noack i D. Pieper. Broder jest w tej sekcji reporterem razem z 3 innymi kolegami. Nad nimi jest jeszcze vice szef i redakcja 8 osobowa. Broder musi sie napracowac zanim swoj punkt widzenia przeforsuje: 11 osob do przekonania. Ale moze ma dobre argumenty i dobrze pisze. Wowczas jest pewnie sluchany. Jako staly i wierny czytelnik Spiegla zwroce uwage na produkcje Brodera: versprochen! Na forum sie tyka. Taki savoir vivre. Sam mialem z tym klopoty na poczatku. Pozdr. PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 p_f - znów się bardzo mylisz 07.01.06, 00:47 Broder to takie sumienie Spiegla. Coś w rodzaju rabina sprawdzającego koszerność produktu. Koledzy niewiele mogą mu narzucić, Broder pisze i KONIEC.. Faktem jest, że am talent, ale to inny rozdział. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.who Plagiat jakiego swiat nie widzial. Brawo GW. 07.01.06, 05:36 By Erik Kirschbaum Fri Dec 30, 8:24 AM ET Germans are leaving their country in record numbers but unlike previous waves of migrants who fled 19th century poverty or 1930s Nazi terror, these modern day refugees are trying to escape a new scourge Odpowiedz Link Zgłoś
slsmyl Re: Plagiat jakiego swiat nie widzial. Brawo GW. 07.01.06, 09:46 No to rzeczywiscie skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Plagiat jakiego swiat nie widzial. Brawo GW. 07.01.06, 12:09 Ja bym juz nawet Gaziecie Wybiorczej te plagiaty darowal (permenentny brak atrybucji, za ktora w USA staje sie przed sadem, i to nie dziennikarskim!), ale zeby chociaz jej "tlumacze" znali jako tako angielski.... Szkoda, ze mahmuty zabijaja tlumaczy tylko w Iraku ...:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Plagiat jakiego swiat nie widzial. Brawo GW. 07.01.06, 11:09 Rzeczywiście obłęd. W jjakiej gazecie był ten artykuł? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Plagiat jakiego swiat nie widzial. Brawo GW. 07.01.06, 11:56 W zasadzie powinno się poinformować autora. Ale kto wie, może sam dał za darmo ten bełkot nie poparty żadnymi danymi do zaprzyjaźnionej GW. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: p_f - znów się bardzo mylisz 07.01.06, 09:18 Rozumiem co piszesz (taki nasz Zyd), ale znajac zamilowanie do hierarchii Niemcow, wierzylbym raczej ze szefowie sa sluchani. Ale jesli masz "insider information" to zamilcze. Z innej beczki: Angie sie wyrabia, usmiechnieta, selbstbewusst...co powiesz? PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: p_f - znów się bardzo mylisz 07.01.06, 11:12 polski_francuz napisał: > Rozumiem co piszesz (taki nasz Zyd), ale znajac zamilowanie do hierarchii > Niemcow, wierzylbym raczej ze szefowie sa sluchani Otóż to. Wiedzą jaka jest hierarchia, co można, czego nie. Nie znam kraju z większą autocenzurą niż Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek > Na forum sie tyka. 07.01.06, 06:17 polski_francuz napisał: > Na forum sie tyka. Taki savoir vivre. > Sam mialem z tym klopoty na poczatku. Niech sie Pan nie tyka ze mna. Swin razem nie pasalismy. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: > Na forum sie tyka. 07.01.06, 09:20 Nie ma zadnego ryzyka. Unikam takich forumowiczow. PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 mylisz się p_f i to bardzo 07.01.06, 00:44 Aust jest naczelnym redaktorem. Wydawca jest mieszany: w ca. 50 % wydawcą jest spółka redaktów Spiegla, taki rodzaj redaktorskiej spółdzielni wydawniczej, jak w polskiej Polityce. O tyle też i Augst jest współwydawcą, jako członek tej spółki. I tylko o tyle. Augstein, dawno już temu za życia, jako wydawca dał ZA DARMO udziały swoim redaktorom, by czasopismo politycznie UNIEZALEZNIC. Pozostałe 50% ma dziś Jahr& Gruen oraz dzieci Augsteina (głównie chyba córka Franciska-dziennikarka). Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Elektron kontra papier 07.01.06, 09:23 Dziek za info, cos mi sie o uszy obilo w wywiadzie Augsteina za jego zycia jeszcze przeprowadzonego przez mlodych redaktorow. Mam wlasnie przedluzyc abonament. Czy radzeisz mi electroniczna wersje czy papierowa? Mam mieszane uczucia. PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Elektron kontra papier 07.01.06, 11:15 Cz ja wiem? To kwestia gustu. Ja czytam sporo online, ale kupuję mimo to print (wersje się i tak różnią). Print jest poręczniejszy w podróży, korku czy w łazience niż komputer, lub wydruk z niego. No i jest coś dla oka (np. świetne okładki). Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club1 Trzeci wariant: print w wersji elektronicznej 07.01.06, 16:07 service.spiegel.de/digas/servlet/epaper?Q=SP Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Elektron kontra papier 09.01.06, 12:59 Wybacz kochana evo15 niedyskrecje ale... co ty robisz z tym "printem" w lazience - czy to jest ostatnia faza uzywanie printa ? Odpowiedz Link Zgłoś
towarzysz.dyrektor Mylisz się Evo i to bardzo. Czy to efekt dysleksji 07.01.06, 09:36 czy tez Twojej pobieznej wiedzy, ale Ty, uznana germanofilka i besserwisserka, powinnas wiedziec, ze rzekomy "Jahr& Gruen" tyle ma do czynienia ze Spieglem co zielona zabka z lustrzanka. Tak wykoslawic nazwe jednego z akcjonariuszy Twego ulubionego tygodnika to niezla wpadka. Wszystkiemu zapewne winny ten Bush, przez ktorego dostajesz drgawek, co bezposrednio przeklada sie na klawiature tego wstretnego US-wynalazku. "Gruner&Jahr" sie klania. Zapisz prosze. Wiecej starannosci, evo15. MNIEJ ODRUCHOWEGO BEBNIENIA W KLAWISZE, no chyba ze za to placa... Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: Kto głosuje nogami w Niemczech? 07.01.06, 00:57 Hehe tez znam ich troche , a znam ich 10 lat dluzej , z campingow na Pacific North West , od Montana , Idaho po po Washington i Oregon , zwlaszcza studentki - Czesto same , czasem z boyfriend'em , co to po dwoch glebszych postawionych przez bylego somsiada zza miedzy budzili siem rano z kacem i nie mieli zielonego pojecia co ich fraulein's wyprawialy jak spali ,... uklony ============================================================================== Od kilku lat, zwłaszcza po 11 września 2001 roku spotykam ciągle nowych niemieckich emigrantów, takich jak: mechanik samochodowy, kelnerka, właściciel cukierni, cała rodzina prowadząca piekarnię, facet polecający usługi typu układanie podłóg z kafelków czy desek, młoda studentka, pracująca w punkcie oprawy obrazów, itp., itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta socjalizm :-( 06.01.06, 18:54 a w Polsce ciemny lud nadal wierzy w "społeczną gospodarkę rynkową" i przeciwstawia się amerykańskiemu "dzikiemu kapitalizmowi":-( Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Niemcy, Francja - kolosy na glinianych nogach 06.01.06, 19:04 'Strefa euro' rozwija się wolniej od ...Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
atheix_mail Re: Niemcy, Francja - kolosy na glinianych nogach 07.01.06, 13:10 Tytuł twojego posta jest dla idiotów takich jak wy. Dzięki konsorcjum Airbus, gospodarka RFN rozwija się szybciej od Białorusi i od was. A nawet gdyby tak nie było, to i tak nie byłby to problem, bo gospodarka RFN jest silniejsza niż gospodarki wszystkich pozostałych krajów Europy razem wziętych, więc Białorusi dogonienie RFN zajęłoby 1000 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Niemcy to raj na ziemii 06.01.06, 19:34 no coz, kazdy jedzie tam, gdzie mysli ze mu bedzie lepiej, jedynm wychodzi, drugim nie, kwestia przeznaczenia. Przecietny Niemiec zyje na, powiedzmy na poziomie nowobogackich w Europie Wschodniej, ma srednio 3 auta, wlasny dom, wlasny interes, albo prace za 5000 EU. Ci bezrobotni, a jest ich 4,5 mln, dostaja do panstwa wszystko co potrzebuja do godnego zycia. bezrobotni to w wiekszosci cudzoziemcy, ktrozy w jakis sposob starcili tanie i niewykwalifikowane miejsc pracy, a o taka teraz w Niemczech trudno, sa zalani tania sila robocza ze Wschodu. Niektorzy niemieccy bezrobotni, nie musza juz pracowac do konca zycia, maja tyle kasy, ze nie wiedza na co ja wydawac, a wiec jada na Majorke, czy Tenerife, bo tam zycie tansze niz w Niemczech. Mimo zastoju gospodarczego, spowodowanego przesyceniem rynku konsumenta / na kontach niemieckich lezy kasa 500 miliardow Euro /, Niemcy sa ponowinie mistrzem swiata w eksporcie, bija poprostu wszystkich w kazdym mozliwym zakresie, zostawiajac daleko w tyle USA, Japonie i innych. Co naprawde jest problemem to odbudowa Niemiec wschodnich, na ktora ida coroscznie miliardy Euro, miliardy ida do kasy EU. Jednym slowem Niemcy to raj na swiecie, maja oczywiscie swoje problemy, ale w porownaniu do innych, mozna powiedziec , ze to male piwo. Jak wiadmom niemieckie piwo najlepsze. Prost! Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Niemcy to raj na ziemii 06.01.06, 20:08 A najgorsze jest,ze USA ,Kanada czy Australia sie prosza,by Niemcy tam sie osiedlali.Popatrzcie,jak w Niemczech pomoga ci wyemigrowac: www.google.de/search?num=20&hs=meb&hl=de&client=opera&rls=de&q=auswandern&btnG=Suche&meta=lr%3Dlang_de Polacy czesto myla pojecia:sie gdzies osiedlic lub pojechac na saksy.Niemcy sie w 99% osiedlaja,tzn.przywoza ze soba forse lub maja co najmniej niemiecka emeryture. A tacy to wiadomo sa wszedzie mile widziani.Nie tam polski bezrobotny,majacy tylko dwie rece (czasami obie lewe)... Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Re: Niemcy to raj na ziemii 06.01.06, 20:30 oczywiscie nie zawsze bieda i bark szans we wlasnym kraju / Polska / zmusza do emigracji, jest tez inna emigracja z wlasna kasa i wlasnymi pomyslami, gdzie mozna zarobic u innych lepiej niz u siebie. Trudno przypuszczac ze architekt niemiecki, opuszcza kraj, zeby zrywac azbest w usa, czy byc kelnerem w Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 RFN :"To jest cudowny kraj, na ziemi raj!" :-))) 06.01.06, 21:06 " Niemcy, którzy do niedawna znani byli z przyjmowania emigrantów, sami pakują walizki i szukają szczęścia na antypodach. A emigracyjne statystyki przerażają analityków. W 2004 r. z kraju wyjechało 150 tys. Niemców. Rok wcześniej 127 tys. Tak wielkiego odpływu ludzi nie notowano od kilkudziesięciu lat. - To tak, jakby miasto wielkości Heidelbergu spakowało manatki - komentuje prasa. W sumie od zjednoczenia Niemiec emigrację wybrało 1,8 mln obywateli. Dla porównania, gdy do władzy w Niemczech w 1933 r. doszli naziści, w wyniku represji i niegodzenia się na życie pod nazistowską dyktaturą w ciągu kilku lat kraj opuściło pół miliona osób. Tyle samo wyjechało z Niemiec do USA zaraz po wojnie." Czyzby przewidywanie nowej wojny? Globalizacyjnej, ktorej Niemcy nie moga wygrac? A moze to skutki socjalistycznej dyktatury SPD i "Gruenes"?-))) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: RFN :"To jest cudowny kraj, na ziemi raj!" :- 06.01.06, 21:08 A czy taki np. von Rumsfeld zostalby w Niemczech feldmarszalkiem? A Robert Mueller -dyrektorem FBI? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Re: Nawet kanclerz RFN emigruje! 06.01.06, 21:14 biedny merkaci, a kto przyjmie busza? do interesow trzba miec cos w glowie a nie w biblii. Azbest szkodzi coraz bardziej. best regards wz Odpowiedz Link Zgłoś
data1 Re: Nawet kanclerz RFN emigruje! 06.01.06, 22:23 z tego co mi wiadomo to sam Schroeder wygłaszał hasła że nie może być kanclerzem Niemiec ktoś kto doprowadzi do dwucyfrowego bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nawet kanclerz RFN emigruje! 07.01.06, 00:25 wasylzly napisał: > biedny merkaci, a kto przyjmie busza? Busha przyjmą z wdzięcznością w Iraku lub a Afganistanie. Myślę, że gdyby im dana taką szansę, to zaczęliby się o Busha bić. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Kto przyjmie Busha? :-))) 07.01.06, 11:35 Moze Texas! Maly to stan i na ville o 1000m2 miejsca sie pewnie nie znajdzie, ale na skromne rancho gdzies na wsi...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Vaterland ist abgebrannt 07.01.06, 13:36 eva15 napisała: > Teksas płonie. Ze wstydu. Na razie evuniu, to nie Texas plonie, tylko Paryz, Tulon, Marsylia, Dijon, etc. I to nie ze wstydu! ;-((( Kiedy Hamburg, Kolonia i Dusseldorf, to juz musisz uzgodnic z dr Zawahiri! :-) Sechs un zwanzig Mahmuten- Heimat, du bist pod knutem! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Vaterland ist abgebrannt 07.01.06, 17:32 Z jednym się z tobą zgadzam - w Europie jest za dużo tzw. "Gutmenschen", domorosłych filozofów-poczciwców, którzy z pokorą dają upokarzać własną kulturę. Hundertausend Professoren, Vaterland du bist verloren. Texas płonie a jakże, pokazują codzień w tv Odpowiedz Link Zgłoś
atheix_mail Re: Vaterland ist abgebrannt 08.01.06, 18:42 > Kiedy Hamburg, Kolonia i Dusseldorf, to juz musisz uzgodnic z dr Zawahiri! :-) Keep wishing. Prędzej generał Schneiderhan uzgodni ze swoim amerykańskim odpowiednikiem, kiedy złapać Zawahiriego. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nawet kanclerz RFN emigruje! 07.01.06, 00:23 meerkat1 napisał: > Do Kacapii! No widzisz, a ty mówiłeś, że Rosja upada... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nawet kanclerz RFN emigruje! 07.01.06, 00:32 Dlaczego evcia pyta o Rosję, skoro Meerkat napisał o Kacapii? Tego ostatniego słowa nie ma w żadnej encyklopedii ani wyszukiwarce. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nawet kanclerz RFN emigruje! 07.01.06, 01:35 podejrzewam, że chciałeś zadać pytanie na yntylygencję Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nawet kanclerz RFN emigruje! 07.01.06, 09:44 Owszem, zdarza mi się zadawać pytania na inteligencję (taka jest prawidłowa pisownia) ale nie kieruję ich do "lewicowych intelektualistów". Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nawet kanclerz RFN emigruje! 07.01.06, 11:16 poprawiajäc mnie pokazałeś, że nie wiesz, o co chodzi. Jak mówią Rosjanie - aluzju nie poniał. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_harnas Re: Nawet kanclerz RFN emigruje! 07.01.06, 08:21 eva15 napisała: No widzisz, a ty mówiłeś, że Rosja upada.. ---------------------------------------------------------- Jakbyś nie zauważyła,leży na dobre już od dawna. Duży trup,duży smród,to i dłużej się rozkłada! A ślepcy biją mu pokłony siłą przyzwyczajenia! Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Nawet kanclerz RFN emigruje! 07.01.06, 11:32 eva15 napisała: > meerkat1 napisał: > > > Do Kacapii! > > No widzisz, a ty mówiłeś, że Rosja upada... Owszem upada, ale nie tak szybko jak Niemcy, bo jest gazem wydmuchana! A GIERGARD jeszcze nie taki stary, wiec ...:-)))) A ja ci tez zycze wszystkiego najlepszego w br.! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: RFN :"To jest cudowny kraj, na ziemi raj!" :- 07.01.06, 00:40 To cudowny kraj, na ziemi raj! Kraj największych jaj, jaj, jaj! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: RFN :"To jest cudowny kraj, na ziemi raj!" :- 07.01.06, 01:41 Miałeś pewnie parę lat tzw. Duldung skończyło się, nie ułożyłeś sobie i stąd złość.. Tyle twego, co niemieckiego u bauera czy na budowie skrobnąłeś. Raju nie było, nie wyszło.. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: RFN :"To jest cudowny kraj, na ziemi raj!" :- 07.01.06, 09:39 Nie wiem, czy tą wypowiedzią nie stracę w evcinych oczach, ale nie posiadam kwalifikacji do pracy w gospodarstwie rolnym i na budowie, także żadnych doświadczeń. Roboty np. tapeciarskie i glazurnicze zlecam fachowcom. Muszę pracować głową, taki już los. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: RFN :"To jest cudowny kraj, na ziemi raj!" :- 07.01.06, 11:18 Miałam na myśli lata wcześniejsze, oczywiście. Jeśli nie bujasz i teraz ci się poprawiło, to gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niemcy to raj na ziemii 07.01.06, 23:21 To BARDZO słuszne spostrzeżenia, często się rzeczywiście o tym zapomina. Odpowiedz Link Zgłoś
nysanin1 Re: Niemcy to raj na ziemii 08.01.06, 16:54 eva15 napisała: > To BARDZO słuszne spostrzeżenia, często się rzeczywiście o tym zapomina. Ewuniu, ja mam jedno pytanie do Ciebie: Jezeli to taki raj ( o co sie nie spieram!) to dlaczego wiekszosc tej nowej emigracji kieruje sie do zapyzialego USA? Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Niemcy to raj na ziemii 06.01.06, 22:36 wasylzly napisał: > no coz, kazdy jedzie tam, gdzie mysli ze mu bedzie lepiej, jedynm wychodzi, dru > gim nie, kwestia przeznaczenia. Przecietny Niemiec zyje na, powiedzmy na poziom > ie nowobogackich w Europie Wschodniej, ma srednio 3 auta, wlasny dom, wlasny in > teres, albo prace za 5000 EU. Ci bezrobotni, a jest ich 4,5 mln, dostaja do pan > stwa wszystko co potrzebuja do godnego zycia. skad oszolomy takie bzdury biora??? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Dzis DAJE jeszcze godnie, a jutro- NIEGODNIE! :-)) 06.01.06, 23:11 Bezrobotni dostaja, jak dlugo sa robotni. I w dodatku jak dlugo chca za nich placic coraz wyzsze podatki. W Niemczech, towaryzszu, emeryture jednego Krauta wypracowuje juz tylko niecalych DWOCH Szkopow! Czy ty, marksistowska siroto, naprawde nie rozumiesz, ze panstwo NIE MA zadnego funduszu emerytalnego, a emerytury (i zasilki ) wyplaca z PRZYCHODOW BIEZACYCH?! A wiesz jakie sa te przychody obecnie w Niemczech, i w ogole w UE? Czy teraz juz wreszcie rozumiesz, dlaczego Niemcy przekroczyly dozwolony przez UE prog DEFICYTU????! :-))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_harnas Re: Dzis DAJE jeszcze godnie, a jutro- NIEGODNIE! 07.01.06, 08:31 meerkat1 napisał:> Czy teraz juz wreszcie rozumiesz, dlaczego Niemcy przekroczyly dozwolony przez > UE prog DEFICYTU????! :-))))))))))) --------------------------------------------------------------------- To za mało powiedziane!Niemiecki system emerytalny-wypisz,wymaluj-jest jak TITANIC!!!.Więkrzość jeszcze nie wie,że już nie żyje,światła się palą a orkiestra gra!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Odkrycie 07.01.06, 12:36 meerkat1 odkrył: > panstwo NIE MA zadnego funduszu emerytalnego, a emerytury (i zasilki ) > wyplaca z PRZYCHODOW BIEZACYCH A fundusze emerytalne mają fundusze emerytalne i nie wypłacają emerytur (i zasiłków) z bieżących przychodów? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Odkrycie 07.01.06, 13:02 W wiekszosci panstw europejskich sa dwa typy emerytury: . emerytura placona przez tych, ktorzy placa skladki na biezaco. Ta emerytura dobrze funkcjonuje jak liczba pracujacych jest >=liczbie emerytow. Co przestaje istniec w Europie. . emerytura przez kapitalizacje oszczednosci pracownika podczas jego pracy. Popularne w Stanach i UK. Jest tez nie bez niebezpieczenstw. Zalezy bowiem od ekonomii i jakosci "fonds managers". PF Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Odkrycie funduszy emerytalnych 07.01.06, 14:01 PF, dzięki za notatkę, ale rzecz jasna zdaję sobie z tego sprawę. Moim celem przy tym pytaniu było zwrócenie uwagi, że fundusze emerytalne w swojej istocie działają dokładnie tak jak opisane państwo - wypłacają emerytury z przychodów bieżących, bo niby z jakich? A wypowiedź meerkata sugerowała, że mają jakieś cudowne źródełko (własne fundusze emerytalne - tak to nazwałem) finansowania. A nietrudno dowieść, że podobnie jak przychody państwa, przychody bieżące funduszy emerytalnych w społeczności składającej z samych emerytów są równe 0, więc to wcale nie zapobieganie kłopotom, ale ich przymiatanie pod dywan. P.S. W ogóle w kwestii emerytur podoba mi się na początek dość prosta (także w sensie: zrozumiała) argumentacja p. Michalkiewicza z UPR. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Odkrycie, ktorego nie dokonal rs... 07.01.06, 13:48 Owszem maja, przykladem chociazby moj wlasny (forma IRA), w ktorym moje pieniadze lokowane sa w konkretny sposob ktory JA kontroluje, wzrost wartosci ktorego jest obliczany na biezaco (np. w zaleznosci od kursow gieldowych czy stopy oprocentowania obligacji) i z ktorego moge w KAZDEJ chwili wyjac pieniadze, tyle, ze zaplace wowczas IRS-owi wyzszy podatek z powodu ekstra dochodu, jesli w dalszym ciagu pracuje w pelnym wymiarze. Mam nadzieje, ze to moje "odkrycie" pozwoli ci sensowniej zainwestowac wlasne pieniadze na stare lata niz to ewidentnie robisz! :-) -------------------------------------------------------------------------------- "UCZYC SIE, UCZYC UCZYC SIE! (Lenin) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Odkrycie, ktorego nie dokonal rmeerkat.. 07.01.06, 14:11 meerkacie, w istocie swojej, to, co opisujesz, to żaden fundusz emerytalny, choćby się tak wprost nazywał, tylko zwykła działalność inwestycyjna. Ale ja przecież nie o tym piszę, tylko że opisywany tu fundusz i tak będzie wypłacał Ci te pieniądze ze swego zysku bieżącego, chyba że kreatywna amerykańska księgowość pozwala nazwać to inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur do wasyla 07.01.06, 00:30 Każdy emigruje tam, gdzie spodziewa się poprawy losu. Owszem. To już teraz wiadomo, dlaczego marynarze z "Kurska" zanurkowali i nie chcieli wypłynąć. W perspektywie mieli wszak powrót do bazy. Odpowiedz Link Zgłoś
jery1 wasyl z tym skad wzioles te dane o exporcie ? 07.01.06, 09:26 z podrecznika radziekiego pioniera ? Export USA jest kilkakrotnie wyzszy niz niemiecki .chyba ze dane te przeliczyles na 1 mieszkanca .... Odpowiedz Link Zgłoś
anlukas Re: wasyl z tym skad wzioles te dane o exporcie ? 07.01.06, 11:45 ze strony CIA:www.odci.gov/cia/publications/factbook/index.html: Germany export:$893.3 billion f.o.b. (2004 est.) import:$716.7 billion f.o.b. (2004 est.) USA: export:$795 billion f.o.b. (2004 est.) import:$1.476 trillion f.o.b. (2004 est.)(gdzie billion to miliard a trillion to bilion ekonomisto ) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: wasyl z tym skad wzioles te dane o exporcie ? 07.01.06, 12:48 Wymienianie CIA w kontekście podręcznika radzieckiego pioniera pachnie mi obrazą uczuć religijnych jery'ego. Natomiast podejrzenie wyrażone użyciem określenia 'ekonomisto' powinno chyba pójść dalej i prowadzić do explicite wyjaśnienia, że wśród wymienianych liczb chodzi o to, że 893.3 jest większe od 716.7. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_zenobia Przecietny niemiec ma 5000 euro miesiecznie?! 07.01.06, 14:43 >Przecietny Niemiec zyje na, powiedzmy na poziom > ie nowobogackich w Europie Wschodniej, ma srednio 3 auta, wlasny dom, wlasny in > teres, albo prace za 5000 EU. Przecietny niemiec ma 5000 euro miesiecznie?! Nie wierze. Szanowny Pan jest albo pijany albo wariat. Ciotka Zenobia. Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Drang nach Osten??? 06.01.06, 20:19 "O dziwo, trzecie miejsce w imigracyjnym rankingu zajęła... Polska - w 2004 r. do naszego kraju wyjechało prawie 10 tys. osób." Podobno historia lubi się powtarzać... Na razie to tylko 10 tysięcy i raczej niezorganizowanych (chyba). Poczekajmy aż przyjdą w równych kolumnach... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Sluchaj, eva, sluchaj! :-))))))))))))))))))))) 06.01.06, 21:12 "Ja do kraju nie wrócę - mówi dziennikarzom Reutersa 45-letnia Karin Manske, która założyła w USA firmę doradczą. - Z pewnością w Niemczech nie wiodłoby mi się tak dobrze jak w Stanach. " Evuniu, notuj skrzetnie, i bierz namiary! Sa vacaty dla dobrych ekonomistek: Greenspan odchodzi na emeryture, a Laura Tyson zostala dziekanem w London School of Economics! :-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Sluchaj, eva, sluchaj! :-)))))))))))))))))))) 06.01.06, 21:28 Boris Becker (zamieszkaly w Monaco)tez tak mowi,Schumacher (zamieszkaly w Szwajcarii) tez mowi to samo,co ta 45 letnia.I co w tym dziwnego? meerkat1 napisał: > "Ja do kraju nie wrócę - mówi dziennikarzom Reutersa 45-letnia Karin Manske, > która założyła w USA firmę doradczą. - Z pewnością w Niemczech nie wiodłoby mi > się tak dobrze jak w Stanach. " > > Evuniu, notuj skrzetnie, i bierz namiary! > > Sa vacaty dla dobrych ekonomistek: Greenspan odchodzi na emeryture, > a Laura Tyson zostala dziekanem w London School of Economics! :-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sluchaj, eva, sluchaj! :-)))))))))))))))))))) 07.01.06, 00:42 Ja rozumiem, że są wolne miejsca pracy dla dobrych ekonomistek. Tylko dlaczego informujesz o tym evcię? Nie lepiej to czytać Engelsa i Chomsky'ego od deski do deski setki razy? Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Re: Sluchaj, eva, sluchaj! :-)))))))))))))))))))) 06.01.06, 23:10 meerkat1 napisał: > "Ja do kraju nie wrócę - mówi dziennikarzom Reutersa 45-letnia Karin Manske, > która założyła w USA firmę doradczą. - Z pewnością w Niemczech nie wiodłoby mi > się tak dobrze jak w Stanach. " Meerkat, po co pytasz? Eva niejednokrotnie wyrazala sie o ludziach z USA ktorzy lubia dla siebie pracowac per "bydelko robocze". W koncu tak naprawde, jedynym marzeniem godnym czlowieka inteligentnego i wrazliwego to jest praca w budzetowce, gdzie moze on calymi dniami dyskutowac na forum z glupszymi od siebie lub surfowac internet w celu dobrego zaplanowania swoich szesciotygodniowych wakacji naleznych mu po calorocznej ciezkiej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Sluchaj, eva, sluchaj! :-)))))))))))))))))))) 06.01.06, 23:20 Szczesliwego Nowego Roku, colombino! Ja pytam, oczywiscie, retorycznie! A poza tym wiem od samej evy, ze marzy od dawna o wyjezdzie do Iranu, gdzie, jak pisala, "kobiety maja bardzo wiele swobod". Marzenie to nasililo sie odkad kanclerzyca zostala "komunistka Merklowa". [to rowniez doslowny cytat z dr evy! :-)))] No, ale teraz juz nie jestem tego pewien, odkad dowiedzialem sie z artykulu zainspirowanego przez Lubianke, ze "Polska WESPRZE USA w ataku na Iran". Polskiej bomby neutronowej wyprodukowanej potajemnie w Swierku, chyba nawet <eva> musi sie przestraszyc :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Sa jednak i tacy co MARZA o emeryturze w RFN! :-) 06.01.06, 23:26 "Władymir Putin chce kupić willę na niemieckim wybrzeżu Bałtyku. Jak doniósł wczorajszy "Bild", prezydent upatrzył sobie trzypiętrową Villę Perle w Heiligendamm w Meklemburgii. Budynek o powierzchni tysiąca m.kw. ma 160 lat, znajduje się tuż przy plaży, a jego wnętrza zdobią marmury i szlachetne drewno. W tej chwili trwają negocjacje między Kremlem a funduszem inwestycyjnym, który jest właścicielem willi. Strona niemiecka odmawia w tej sprawie komentarzy." " CO UZYJEM TO DLA MAS!" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 meerkata- socjalista szuka równości 07.01.06, 01:14 meerkata-socjalista szuka równości Rozumiem, że Bush nie to co wstrętny Putin, mieszka w socjalnym slumsie gotując na kocherku spirytusowym razem z mahmutami . Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 COS TY !! 07.01.06, 07:12 Przdwczoraj gaz Bushowi juz podlaczono,zadbal o to jego przyjaciel PUTIN,I TO NA DLUGOTERMINOWY KREDYT. Natomiast mahmutow od dluzszego czasu naturalizuje sie w IRAKU. Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Re: Sluchaj, eva, sluchaj! :-)))))))))))))))))))) 06.01.06, 23:28 Rowniez zycze wszystkiego najlepszego w Nowm Roku! Na szczescie Putin chyba przeprowadzi sie do Niemiec wiec moze jego obecnosc oslodzi troche koniecznosc mieszkania tam. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Sluchaj, eva, sluchaj! :-)))))))))))))))))))) 06.01.06, 23:35 > Meerkat, po co pytasz? Eva niejednokrotnie wyrazala sie o ludziach z USA > ktorzy lubia dla siebie pracowac per "bydelko robocze". Przy okazji spytaj się Evy o Rosjan. Już parę razy postawiła między USA i putinowską Rosją znak równości. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Sluchaj, adas313, sluchaj! :-)))))))))))))))))))) 07.01.06, 00:55 Odsyłam cię do powolnego, uważnego czytania moich postów. Ewentualnie przy pomocy kumatych. Jak widzę nic nie rozumiesz: ja piszę o bydełku wyborczym, i to nie tylko w USA - a to różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Słucham evo, słucham! 07.01.06, 01:03 Czytam Twe posty z należną im uwagą. I jeśli w jednym poście doszukujesz się równości między Rosją a USA, w drugim zachwycasz się Rosją, a w trzecim krytykujesz USA z góry na dół to zwyczajnie coś mi nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Słucham evo, słucham! 07.01.06, 01:16 bo ty nie rozumiesz, że ja się ani całkowicie Rosją zachwycam, ani USA całkowicie krytykuję. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Słucham evo, słucham! 07.01.06, 01:21 Żeby nie być gołosłownym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=34265053&a=34312397 kapitalizm w wydaniu Rosji jest OK. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=34411753&a=34469137 Kapitalizm w wydaniu US-koncernów jest be. Odpowiedz Link Zgłoś
nysanin1 Re: Słucham evo, słucham! 08.01.06, 17:04 eva15 napisała: > bo ty nie rozumiesz, że ja się ani całkowicie Rosją zachwycam, ani USA > całkowicie krytykuję. Ewuniu, tu troche przesadzilas!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Re: Sluchaj, eva, sluchaj! :-)))))))))))))))))))) 06.01.06, 23:56 jak ja kocham te ynteligentne rozmowki z jezuslandu, kochani czy juz azbest amerykanski naruszyl wam do tego stopnia system nerowy, ze najlepiej co umiecie to stawiac nawiasy, po kazdym zdaniu? Rozczarowujecie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxy2099 Re: Sluchaj, eva, sluchaj! :-)))))))))))))))))))) 07.01.06, 00:09 Wania, a ty juz innego argumentu niz "azbest" nie znasz ??? Widac strasznie owsiki cie podgryzaja bo calkiem tracisz bolszewicki rezon. Ale to typowe dla czerwonego bydla ... gdy argumentow brak to siegaja po azbest. Jestescie czerwoni tak do siebie podobni, ze zaczynam zastanawiac sie czy was tam wszystkich tow. Putin nie klonuje gdzies na glebokiej Syberii w wielkiej tajemnicy przed swiatem. Toz to jak zaprogramowane cyborgi, gdy zaimplementowany program obslugi mozgu trafia na przerwanie nie przewidziane przez programiste to wskakuje a azbestowa petle. Napij sie Wania wodki to ci zresetuje mozdzek. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Sluchaj, eva, sluchaj! :-)))))))))))))))))))) 07.01.06, 00:10 Po prostu US-wyzyskiwacze zaganiają każdego do układania azbestu. Taki to burżuazyjny kraj. (Czy Kolega przedmowca jest może informatykiem? ;o) ) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Sluchaj, meerkat, sluchaj! 07.01.06, 00:20 Jak mi załatwisz robotę Greenspana, to uwierzę w twą moc tajemną i będę cię szczerze podziwać. Jak chcesz, to się z tobą ożenię, żebyś miał spokojną starość i mógł się na okrągło udzielać na forum. Za darmo, dla przyjemności. Co do Niemiec to GW jak zwykle bełkocze. Wyjazdy oscylują od LAT dziesiątek na poziomie ca. 100.000- 140.000 rocznie. Ostatnio troszkę podskoczyły do 150.000 i nieszczęsna GW-propaganda w krzyk. Poniżej podaję statystyki Federalnego Urzędu Stat. Specjalnie dla ciebie po angielsku, boś troszkę niekumaty. Liczy się saldo przyjazdów i wyjazdów do Niemiec, ono jest DODATNIE, choć rzeczywiście OGROMNIE spada, wręcz na łeb na szyję. Ale to dlatego, że Niemcy mimo, że się nie mnożą, wpuszczają coraz mniej mahmutów. Bo słuchają USA, a te mówią, że mahmuty są brzydkie i robią złą oś. Meerkat, priviet s Nowym Godam. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Sluchaj, meerkat, sluchaj! 07.01.06, 00:22 Sorry, zapomniałam podać źródło: www.destatis.de/basis/e/bevoe/bev_bsp_t3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sluchaj, meerkat, sluchaj! 07.01.06, 00:38 A może energiczni i pracowici Niemcy emigrują do USA WŁAŚNIE DLATEGO, ŻE ROBOTY SIĘ NIE ZAŁATWIA PO ZNAJOMOŚCI? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Sluchaj, meerkat, sluchaj! 07.01.06, 00:52 A co ja na to mogę, że meerkat ma komunistyczną mentalność? Takie czasy w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sluchaj, meerkat, sluchaj! 07.01.06, 09:47 KTO, evcinym zdaniem, wprowadził w USA komunistyczną mentalność? Czy aby nie imigranici z ojczyzny Marksa i Engelsa? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Sluchaj, meerkat, sluchaj! 07.01.06, 11:20 owszem, oni , a raczej ich dzieci - wokółrządowi trockiści (Wolfowitz, Perle, etc) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Sluchaj, meerkat, sluchaj! POSLUCHALEM! 07.01.06, 11:45 eva15 07.01.06, 00:52 + odpowiedz A co ja na to mogę, że meerkat ma komunistyczną mentalność? Takie czasy w USA. Jak mnie lata temu wyrzucili z Ku-Klux-Klanu za "prawicowy ekstremizm", to uznalem, ze trzeba przesunac sie na lewo. Przestudiowalem "Krotka Historie WKP(b)", "Das Kapital" Marksa, "Mein Kampf" innego niemieckiego socjalisty ktorego nazwisko mi umknelo, itp. Chcialem nawet wstapic do RAF( tego w Niemczech!), zeby bombardowac miemieckich imperialistow jak moj Ojciec (w brytyjskim RAF), ale niestety przestalo istniec nim zdolalem sie skontaktowac z Baderem i Meinhoff. Wot, zalko! :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Sluchaj, meerkat, sluchaj! POSLUCHALEM! 07.01.06, 11:54 Rozumiem, że ciągła zmiana frontów twoją drugą naturą. Zjawisko opisane (kamerą) u W. Allena w "Zeligu" Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Re: Sluchaj, meerkat, sluchaj! 07.01.06, 07:21 No tak, na zlych osiach daleko sie nie zajedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lechu1 Niemcy glosuja nogami dosc EU biurokracji islam 06.01.06, 22:11 terroru i masowego islamskiego wykorzystywania socjalu EU. Niemcy maja dosc tego . I dlatego zostawiaja stetryczala EUislamie . EUROPA potrzebuje Slowian , oni moga uratowac ja od islamizacji i zniewolenia dlatego przyjmuja nowe panstwa do EU . Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Niemcy opuszczają Niemcy+ 06.01.06, 23:08 I kto teraz bedzie wspomagal biedne kraje w UE? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Niemcy opuszczają Niemcy+ 06.01.06, 23:42 Ludność napływowa. Będzie pracować równie wydajnie, ale za mniejsze stawki. Przy okazji zmniejszy się ilość ludzi do wspomagania w biednych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 00:21 GW jak zwykle bełkocze. Wyjazdy oscylują od LAT dziesiątek na poziomie ca. 100.000- 140.000 rocznie. Ostatnio troszkę podskoczyły do 150.000 i nieszczęsna GW-propaganda w krzyk. Poniżej podaję statystyki Federalnego Urzędu Stat. Liczy się saldo przyjazdów i wyjazdów do Niemiec, ono jest DODATNIE, choć rzeczywiście OGROMNIE spada, wręcz na łeb na szyję. Ale to dlatego, że Niemcy mimo, że się nie mnożą, wpuszczają coraz mniej mahmutów. Bo słuchają USA, a te mówią, że mahmuty są brzydkie i robią złą oś. www.destatis.de/basis/e/bevoe/bev_bsp_t3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 00:43 l-eva jak zwykle udowadnia, iz nie umie czytac ze zrozumieniem.... z reszta owa "przypadlosc" jakims dziwnym trafem przesladuje kazdego lewaka :-) eva15 napisała: > GW jak zwykle bełkocze. Wyjazdy oscylują od LAT dziesiątek na poziomie ca. > 100.000- 140.000 rocznie. Ostatnio troszkę podskoczyły do 150.000 i > nieszczęsna GW-propaganda w krzyk. Poniżej podaję statystyki Federalnego > Urzędu Stat. a co napisala GW: "W 2004 r. z kraju wyjechało 150 tys. Niemców. Rok wcześniej 127 tys. Tak wielkiego odpływu ludzi nie notowano od kilkudziesięciu lat." dane ze zrodla podanego przez l-eve: Departures -------------- Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 01:07 Jeśli nie pojąłeś na podstawie podanych stytystyk, że średnia od lat waha się między 100.000 a - 140.000, to ja ci pomóc nie mogę. Ja już w międzyczasie zrozumiałam, że nie jestem w stanie podnieść twej percepcji rzeczywistości. Dlatego coraz rzadziej reaguję na twoje posty. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 01:13 > Jeśli nie pojąłeś na podstawie podanych stytystyk, że średnia od lat waha się > między 100.000 a - 140.000, to ja ci pomóc nie mogę Evciu, skipper to nawet policzył w swoim poście. Średnia to 117 tysięcy, a więc mieści się w przedziale. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 01:20 eva15 napisała: > Jeśli nie pojąłeś na podstawie podanych stytystyk, że średnia od lat waha się > między 100.000 a - 140.000, to ja ci pomóc nie mogę. Ja już w międzyczasie > zrozumiałam, że nie jestem w stanie podnieść twej percepcji rzeczywistości. > Dlatego coraz rzadziej reaguję na twoje posty. hahahaha a srednia "wacha" sie kolo 100 000 (dokladnie 115 734), a ostanio bylo 150 000 (150 667) czyzby "wybitna ekonomistka l-eva" nie byla w stanie zauwazyc wzrostu?? dokladnie o 30%... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 01:33 Nieszczęśniku! Emigracja w Niemczech w JEDNYM roku 2004 była rzędu 150.000, przy ca. 86 mln ludności. Z tego wcale NIE wiemy, jak wysoka była REPTRIACJA, czyli powrót np. na starość gastarbeiterów do ojczyzny (Turcji, Grecji, Włoch etc.)Ich są przecież w Niemczech MILION Y i choś drobna część na starość wraca. W Polsce od przyjęcia do EU roczna emigracja to ca. 500.000-700.000 przy 38 mln ludności. Bij ty sobie pianę razem z Wojciechowskim, masz kwalifikacje na redaktora GW. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 01:40 > Z tego wcale NIE wiemy, jak wysoka była REPTRIACJA, W statystyce którą podałaś pisze wyraźnie: Departures Germany Germans 98 915 1 405 623 150 667 Total 596 455 8 383 093 697 632 Więc wiadomo kto wyjechał. Rozmawiamy o zmianach procentowych w emigracji, a nie o tym czy to jest dużo czy mało w skali Niemiec. > W Polsce Rozmawiamy o Niemczech. Oj, coś lubisz płynnie zmieniać temat ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 01:51 Biedaku, ty nawet nie rozumiesz słow "REPATRIACJA" i mylisz je z "WYJAZDAMI (Departures)/EMIGRACJA". Dobranoc... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 01:55 Departures to wyjazdy w ogóle, a więc między innymi repatriacja i emigracja. Wątpię czy w rubryce "Germans" są repatrianci. Taki drobny niuans logiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 11:33 chodzi mi o obcokrajowców, którzy nabyli obywatelstwo niemieckie a na starość i tak wrócili do domu. Sama znam paru Greków i Włochów (restauratorzy), których rodzice po przekazaniu im biznesu na starość wyjechali. Są w statystyce jako Niemcy, bo mają obywatelstwo. Nie twierdzę, że Niemcy nie wyjeżdóają. Wyjeżdzaą TROCHE więcej niż wcześniej. W sumie jest to jednak nadal nikły ułamek. Artykuł Wielińskiego to bezczelny plagiat z niejakiego Kirschbauma, który siedząc pewnie w uSA nie zadał sobie trudu sprawdzenia statystyk. Swoją drogą tak chamskiego zerżnięcia z kogoś jeszcze nie widziałam. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=34535785&a=34560505 Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 13:06 Zapomniałam dodać, że nadchodzi właśnie 1. duża fala przechodzenia na rentę gastarbeiterów. Ci , którzy przybyli jako 20.latkowie w latach 60. idą teraz na renty/emerytury. Jakaś niewielka, ale jednak, część nawet tych z niemieckim paszportem wraca do 1. ojczyzny. Tam cały czas inwestowali swoje oszczędności, postawili domy etc.. Poza tym to są cieple kraje, zdrowsze na stare kości. Również sporo starych Niemców mieszka z tych powodów w Hiszpanii, Włoszech czy płd. Francji. Liczbę tę szacuje się na do ca. 1 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Plagiaty to w GW Regula, a nie wyjatki! 07.01.06, 13:11 Evuniu! Nie zartuj! Czytaj regularnie "Economist", "PCworld" , "Nation", "Scientific American", "Nature", "Financial Times", "USNews$World Report", etc. Rzna "zurnalisci" Gaziety, az wiory leca, tyle tylko, ze czasem czlowiek oczy przeciera, ile (zwlaszcza w tekstach naukowo-technicznych) zostaje "zagubione w przekladzie"! ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Plagiaty to w GW Regula, a nie wyjatki! 07.01.06, 17:20 meerkat1 napisał: > Evuniu! Nie zartuj! > Czytaj regularnie "Economist", "PCworld" , "Nation", "Scientific > American", "Nature", "Financial Times", "USNews$World Report", etc. > Rzna "zurnalisci" Gaziety, az wiory leca, tyle tylko, ze czasem czlowiek oczy > przeciera, ile (zwlaszcza w tekstach naukowo-technicznych) zostaje "zagubione > w przekladzie"! Wiem, masz rację z europejskich zresztą też, tyle, że rzadziej Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 13:31 > Nie twierdzę, że Niemcy nie wyjeżdóają. Wyjeżdzaą TROCHE więcej niż wcześniej. > W sumie jest to jednak nadal nikły ułamek. A skąd to wiesz? A poza tym: statystyka uwzględnia narodowość czy obywatelstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 17:17 adas313 napisał: > > Nie twierdzę, że Niemcy nie wyjeżdóają. Wyjeżdzaą TROCHE więcej niż wcześ > niej. W sumie jest to jednak nadal nikły ułamek. > A skąd to wiesz? Stąd wiem, że nawet te 150.000 to jedynie ca. 0,2% z 86 mln. (Boże daj mi cierpliwość). > > A poza tym: statystyka uwzględnia narodowość czy obywatelstwo? Niemcem jest ten w świetle prawa, kto ma obywatelstwo Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 17:49 Sorry, chciałem się spytać skąd wiesz, ile w tych 150 tys. to repatrianci. > Niemcem jest ten w świetle prawa, kto ma obywatelstwo No to już jest coś. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 22:30 nie ma specjalnych statystyk. Można tylko szacować, myślę, że nie przekracza to 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 02:02 hahahahaha l-eva, ty lepiej juz wiecej nie podawaj zadnych danych, gdzy pograzasz sie tylko ich "interpretacja"... sugerujesz moze, iz Turcy masowo wyjezdzaja z Niemiec... to znaczy, ci posiadajacy obywatelstwo niemieckie, gdzy statystyka, na ktora powolujesz sie wyraznie rozdziela niemcow od pozostalych... jakos nie bardzo idzie w to uwierzyc... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 02:05 > l-eva, ty lepiej juz wiecej nie podawaj zadnych danych, Ależ niech podaje! Eva15 potrafi wyszperać w necie fajne i różne źródła informacji. Choć co do interpretacji zgoda - jest ona w wydaniu evy15 dość nieszablonowa. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 02:07 "nieszablonowa" :-) podziwiam delikatnosc ujacia sprawy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 JA wam dam przyklad SUBTELNOSCI!!! :-))))))))))))) 07.01.06, 11:57 skipper_ napisał: > "nieszablonowa" :-) > > podziwiam delikatnosc ujecia sprawy ;-) Wieeele lat, temu w okresie Zimnej Wojny, kiedy USA utrzymaly szereg baz lotniczych i nasluchowych w Islandii, zaczely sie tam rodzic masowo czarnoskore dzieci, czemu sprzyjalo postepowe nastawienien mlodych Islandek. Wowczas premier Islandii napisal do prezydenta Nixona list, w ktorym poprosil zeby [CYTUJE DOSLOWNIE Z DOKUMENTU ZNAJDUJACEGO SIE W ARCHIWACH!], zeby "Stany Zjednoczone wysylaly do Islandii tylko DOBOROWYCH zolnierzy" !!! No, TO jest dopiero <subtelnosc>! :-))) P.S. Nixon, nb. tionkuju aliuzju ponial i uwzglednil poczynajac od najblizszej rotacji wojsk. I dlatego Bork nie czuje, niestety, bluesa! ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 07.01.06, 11:50 masowo, biedaku, to nawet Niemcy NIE wyjeżdzają. Ale owszem, wśród tych wyjeżdzających raptem 150.000 Niemców jest jakaś część naturalizowanych. Samych Turków z niemieckim paszportem jest ok. 650.000. Polaków, Jugosłowian, Włochów, i innych pewnie w sumie duuużo więcej. Wielu wraca na starość do starej ojczyzny znam dużo takich przykładów. Pisałam już o Włochach czy Grekach do adasa, ale dotyczy to przecieś silnie i Polaków - też znam przykłady, zresztą pewnie prawie każdy z nas je zna. Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: korepetycje ze statystyki dla GW 09.01.06, 13:19 No prosze = a ty eva15 masz przesrane bo wizy do USA ci nie dali (ciekawe dlaczego) i musisz siedziec w Germanni - PS. Meerkat1 - blagam - nie odpowiadaj na te matrymonnialna propozycje evy15 - jej chodzi tylko o wize do USA i nawet z diablem (nie przymierzajac) by poszla do oltarza byle by wyjechac do USA... Odpowiedz Link Zgłoś
mobileinmobili Re: Niemcy opuszczają Niemcy, ale nie do NO 07.01.06, 01:54 chyba nie jada doNwe Orlean, bo tam jeszcze trupy pod gruzami, bark policji, miato wyglada jak po wojnie atomowej, pokazywali w telweizji murzynow siedzacych, na dachach, jakis niemytych chyba miesiacami ludzi uzbrojonych po zeby, bo tam nie ma policji. Z dwojga zlego, wybieram Bialorus. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_harnas Re: Niemcy opuszczają Niemcy, ale nie do NO 07.01.06, 08:57 mobileinmobili napisał:Z dwojga zlego, wybieram Bialorus. ------------------------------------------------------------ No toś daleko nie odjechał!Żebyś ty miał jeszcze jaki wybór! Odpowiedz Link Zgłoś
langston ZA TO PRZYJEZDZAJA ARABOWIE 07.01.06, 03:33 niedlugo Rzeczpospolita graniczyc bedzie od zachodu z arabami a od wschodu z Chinczykami Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 TO BEDZIE ZLE !!!!!! 07.01.06, 07:33 Chinczycy beda chcieli napoic konie w Sekwanie,a Arabowie beda chcieli sie polaczyc z mniejszoscia arabska na wschodzie,Polakom zostanie tyko Szwecja. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk To prawda! 07.01.06, 06:08 Widzę za granicą dużo Niemców. Wszyscy dobrze wykształceni, mówiący płynnym angielskim. Z Niemiec wykurzył ich socjalizm. Ludzie zawsze jadą tam, gdzie mają więcej wolności gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Re: To prawda! 07.01.06, 07:43 TO JUZ NIE NIEMCY.Niemcy na emigracji juz w pierwszym pokoleniu staja sie AMERYKANAMI,a Polacy po stu latach wciaz tancuja krakowiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: To prawda! 07.01.06, 10:56 Gowno prawda. Zyje i pracuje z nimi na codzien przez ostatnie 20 lat. Wiem dokladnie co mowia miedzy soba. Nie wiedza nawet, ze znam pruski bardzo dobrze, bo jestem z Poznanskiego. Starannie potrafia sie maskowac i cicho siedza, bo za kazdym razem jak ryja podnosi to dostaje w sam srodek paskudnej ukrytej nazistowskiej mordy( oczywiscie w postaci komentarza od roznej rasy ludzi, nie tylko Polakow). Mam kilku tzw,. narzedziowcow i innych z prus. Grzeczne to az do przesady, a jak zawziecie pracuje ramie w ramie z Meksykanami i innymi. Nie ci sami, ktorych znalem 20 lat temu, bezczelne aroganckie niemieckie swinie. Pamietam wieprza w tramwaju w Monachium jak powiedzial do mnie i mojej zony (rozmawialismy po Polsku) " Du must sprechen dojcz, du bist nur Pole." Przydalo by sie zatrudnic te zakaly swiata w Polsce do roboty, zeby odrobili wszystkie krzywdy wyrzadzone Polsce przez setki lat. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Re: To prawda! 07.01.06, 15:18 Nie mowie,ze takich Niemcow,ktorych opisujesz,nie ma.Ja spotkalem w swym zyciu innych,przyjaznych ludzi. Nie mozna wiec generalizowac i obarczac wszystkich Niemcow nazistowskim rodowodem.Moja rodzina pochodzi z polnocno-zachodniej Polski, znam jezyk niemiecki i wielu moich szkolnych kolegow bylo pochodzenia niemieckiego.Z tego , co pamietam, to wlasnie Polacy ich bez powodu nazywali 'frycami','szkiebrami' i 'szwabami', a dzialo sie to w latach 70-tych. W Australii , w ktorej mieszkam,rowniez spotkalem Niemcow ,ale nazistow wsrod nich nie bylo.Widocznie mam jakies dziwne szczescie, zaden pies mnie nigdy nie pogryzl, a Niemiec nie obrazil. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Czmu Australe nadsylaja sensowne komentarze 07.01.06, 12:03 edek47 napisał: > TO JUZ NIE NIEMCY.Niemcy na emigracji juz w pierwszym pokoleniu staja sie > AMERYKANAMI,a Polacy po stu latach wciaz tancuja krakowiaka. Czemu Australe nadsylaja sensowne komentrze i mahmutow deskami surfingowymi...? Bo CHODZA GLOWAMI W DOL, i dlatego maja DOBRZE UKRWIONE MOZGI! W przeciwienstwie do tych co caly czas podskakuja, zeby Hameryce do d... napluc! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Re: Czmu Australe nadsylaja sensowne komentarze 07.01.06, 15:57 Bardzo subtelnie , poetycko i obrazowo opisales cale zagadnienie.Pozdrowienia i Najlepszego w Nowym Roku ! Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Czemu Australe nadsylaja sensowne komentarze 07.01.06, 16:10 do edka47... Czy wiesz moze, jak brzmialo rodowe nazwisko rodzicow Johna Howarda? O ile pamietam, pochodzi[li] z Rumunii? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Re: Czemu Australe nadsylaja sensowne komentarze 07.01.06, 16:30 Zyciorysem tego naszego kurdupla sie nie interesowalem.Pamietam tylko, ze jego dziadek walczyl jako australijski zolnierz w czasie I w.w.Howard jest bardzo proangielski i jest monarchista,ale krolowa Elucha go olewa i tytulu 'sir' nie chce mu nadac,WIEC BYC MOZE NIE JEST TO ZUPELNIE 'CZYSTY' SYN ALBIONU. Odpowiedz Link Zgłoś
jery1 Komisja Eur powinna szybko ustanowic kloejny 07.01.06, 09:17 podatek tym razem od emigracji proponuję stwakę 100% .Niemcy mają jedne z najwyzszych podaktów w Europie nie dziwię się im ,ze wieja stamtąd Odpowiedz Link Zgłoś
stpaul Re: Niemcy opuszczają Niemcy 07.01.06, 09:46 "- Jak tak dalej pójdzie, wkrótce w niektórych sektorach niemieckiej gospodarki zacznie brakować rąk do pracy - przestrzega prof. Bode. Eksperci taki kryzys w Niemczech przewidują na rok 2010." Nie ma problemu. Wtedy do Niemiec pojadą Polacy. A do Polski przyjadą Ukraińcy. A na Ukrainę... Na Ukrainę na razie nikt nie przyjedzie i tam może w 2010 będzie "kryzys". Odpowiedz Link Zgłoś
mafjmafj Apel do lewaka 07.01.06, 10:16 Lewaku! Zanim zaczniesz się opowiadać za becikowym, większymi emeryturami dla górników, dopłatami dla rolników i ich ulgach paliwowych, za progresywnymi podatkami, za ingerencjami państwa w rynek, za spółkami skarbu państwa, ich prezesami i przetargami za związkami zawodowymi ... długo by wymieniać Pamiętaj, że ktoś za to wszystko płaci, ktoś całą gospodarkę pcha do przodu, ktoś musi tyrać(i nie chodzi tu o przelewanie z pustego w próżne), żeby się to wszystko kręciło, dzięki czemu i ty korzystasz na wzroście gospodarczym i nie zaprzeczaj Jeśli temu komuś, podcinasz skrzydła a są to zwykle ludzie dobrze wykształcenie a niekiedy majętni którzy poradzą sobie gdziekolwiek na świecie to może wkońcu się wypiąć na swoje polskie korzenie i sentyment dla Polski, oraz zwątpić, że w Polsce dla niego kiedyś będzie lepiej i polecieć gdzieś gdzie go przyjmą z otwartymi ramionami więc wyciągnij właściwy morał z Niemieckich tarapatów weź pod uwagę, że jak wielu takich ktosiów wyjedzie to ani arab ani bambus nie przyjedzie tu za niego tyrać bo arab wybierze Niemcy że niebędzie miałtu kto tyrać na darmozjadów i obiboków, ani na straty pkp ani na straty górnictwa ani na krusy. nikt ci tu nie zorganizuje roboty, bo nie będzie miał nią ani kto kierować, ani nie będzie się to opłacać Pozdro, Maciej Odpowiedz Link Zgłoś
mafjmafj Wiersz do LEWAKA 07.01.06, 10:32 Łatwo być Lewakiem i wyciągać łapę. Spróbuj tyrać jednak - mina będzie żedna. Przyjdzie US Przyjdzie ZUS to na becik to na KRUS na prezesa, jego hotel, sekretarkę, nowy fotel Na górnika i rolnika: ich dochodów nikt nie tyka Starczy, że butelką rzuci lub na drogę z broną ruszy Strajk takiego nic nie znaczy, każdy się obejdzie bez ich pracy. Kiedy jednak lekarz kwęknął, a argument miał pod ręką: że chorego nie wyleczy No to zaraz Dorn nań skrzeczy jak by był bandytą jakimś: wkładaj mundur i w baraki. PiS nas tutaj edukuje, że patriotów z nas wykuje. Do poświęceń wnet gotowych, dla kraju i wartości narodowych. Ty Lewaku zakonotuj, Nie ma dobrobytu bez krwi i potu... Ale też bez wiedzy i myśli Możesz robić co ci się przyśni. Ale nie będziesz miał nawet dziurawych gaci jeśli nikt ci za to nie zapłaci. Za tych co pchają ten wózek do przodu By nie musieli sami pchać na nim całego narodu. Żeby droga nie była za stroma. Żeby nie drżeli po każdych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Wiersz do LEWAKA 07.01.06, 13:00 mafjmafj napisał: Łatwo być Lewakiem i wyciągać łapę. Spróbuj tyrać jednak - mina będzie żedna. Przyjdzie US Przyjdzie ZUS to na becik to na KRUS na prezesa, jego hotel, sekretarkę, nowy fotel Na górnika i rolnika: ich dochodów nikt nie tyka" "I gornicy i hutnicy I hucpiarze-becikarze Z WSI i FSB Oni wciaz nie boja sie Bo miast lekow z ZUS-apteczki na rzadzacych maja teczki! Dzis panoszy sie Wszechpolski wciaz bezkarny agient "WOLSKI" Dalej w mediach nam pier..li Urban oraz Jozek "OLIN" Nie tknie nikt Kiszczaka-hooyka: Nadal placza wdowy z "Wujka"! Nowe sie gromadza chmurki Bo nie mamy drugiej rurki Czemu? Miller oraz Kwach Rzadzili miast pojsc pod piach [Dzis sie jeden z drugim chowa pod spodnice Alganowa!] Lepiej byloby, lecz, hej! W Klewkach siedzi CIA! Zas George Bush, ibis ponury niczym Reagan "dusi kury" polskie mieso nam zatruwa temu z Rosja jest obsuwa temu Polska upasc musi glosza media Bialorusi Po co prosto? Mozna krzywo radza Michnik i Luczywo Miast przesuwac sie na prawo do Lewicy laczmy zwawo Nic! Przetrwamy! "kapewu"? kraj uzdrowi ABW a jak znow sie coz zaKWASi poslemy doktor "Potasik" Polska juz nie bedzie chora przyklad daje jej "Agora" kazdy komuch znajdzie etat jesli poprze go "Gazeta" a jak sily jej nie stanie wymysli cos o Iranie co to Polska go napadanie razem z Bushem rope skradnie Wam by wlac lewaki rope w wasza tlusta, zdradna ZOPE! Odpowiedz Link Zgłoś
tomas235 Statystyki... 07.01.06, 14:08 Faktycznie nie wyglada to rozowo (The Economist): economist.com/countries/Germany/profile.cfm?folder=Profile%2DEconomic%20Data pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville "Szeptem do mnie mow" 07.01.06, 15:21 polonski napisal: >Pamietam wieprza w tramwaju w Monachium jak powiedzial do mnie i mojej zony >(rozmawialismy po Polsku) " Du must sprechen dojcz, du bist nur Pole." Przez takie wlasnie zachowanie niektorych Niemcow, wielu Polakow przebywajacych w tym kraju albo nie rozmawia wcale po polsku, albo rozmawia szeptem. Natomiast Niemcy postepuja podobnie w krajach anglosaskich - najczesciej rozmawiaja tylko po angielsku. >bezczelne aroganckie niemieckie swinie Lepiej nie uzywac takich okreslen, a to ze wzgledu na tych Niemcow, ktorzy sa O.K., chocby nawet byla ich mniejszosc. Znam takich. Najlepiej nazwac aroganckiego gbura aroganckim gburem, ale bez zadnych przymiotnikow okreslajacych jego narodowosc. Po to, zeby nie obrazic tych w tramwaju, ktorzy sa inni i mysla inaczej niz on. Nawet jesli taka jest tylko jedna osoba, nigdy nie wiadomo. Ja bym mu powiedzial: Ich bin sowohl Pole als auch Europäer. Und du bist nur Grobsack. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Re: "Szeptem do mnie mow" 07.01.06, 16:13 To prawda,w Australii Niemcy nie mowia po niemiecku,za wyjatkiem turystow z Niemiec.Do jednego Niemca raz zagadalem po niemiecku, odpowiedzial po angielsku,przeszedlem na polski, zapytal, czy jestem Jugolem. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Texas plonie, A JA GORE!!!! O tempora, o more![s] 07.01.06, 21:30 Gdzie jest Al Gore [tfurca Internetu] gdy go pilnie potrzeba? ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Texas plonie, A JA GORE!!!! O tempora, o more 07.01.06, 22:32 meerkat1 napisał: > Gdzie jest Al Gore [tfurca Internetu] gdy go pilnie potrzeba? ;-((( Nie ma go. Abranoff doniosł na niego, że podpalił Texas. Wszystko opłacił Putin. Odpowiedz Link Zgłoś
club66 Re: korepetycje ze statystyki dla GW 08.01.06, 07:27 eva15 napisała: >GW jak zwykle bełkocze. Wyjazdy oscylują od LAT dziesiątek na poziomie ca. >100.000- 140.000 rocznie. Ostatnio troszkę podskoczyły do 150.000 i >nieszczęsna GW-propaganda w krzyk. Artykul w GW oparty jest na publikacji w Reuters, ktora przedrukowaly dzienniki na wszystkich kontynentach. Moze Reuters przypniemy latke "jak zwykle belkocze". Co ty na to? www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/12/30/AR2005123001838_pf.html Germans leaving country to escape unemployment Zabawne sa te twoje dogmaty odnosnie Wlochow powracajacych z Niemiec do swojej ojczyzny. Owszem, Niemcy wyjezdzaja do Wloch pracowac na budowach za bardzo niskie wynagrodzenie;) Kto z cudzoziemcow mial opuscic butwiejace Niemcy dokonal tego 20 lat temu. Uciekaja tez ludzie wyksztalceni, lekarze w Wielkiej Brytanii maja placone trzy razy wiecej jak u siebie w Niemczech, we Francji "tylko" dwa razy wiecej. Niemcy wyjezdzaja ze swojego kraju w obawie przed bezrobociem, inni imigruja do Niemiec za praca z wynagrodzeniem siegajacym polowy tego co dostaje Niemiec z rownorzednym wyksztalceniem i stanowisku. Jak wyglada sytuacja w Niemczech niech posluzy ten cytat; "It's hard for me to even imagine any more what it's like to have so much unemployment," said Karin Manske, 45, who moved to the United States with her two children eight years ago to start her own business as a consultant.(...) Some of my friends moved to Australia, to Switzerland or London and I came to the U.S., where I'm definitely much better off than I would have been in Germany," said Wolfram Knoeringer, 33, an German architect who moved to Los Angeles in 2002.(...)There are an estimated 70,000 Germans living in southern California, many of whom have arrived in recent years. Odpowiedz Link Zgłoś
tokijczyk Re: Niemcy opuszczają Niemcy 08.01.06, 10:10 cyt"...Eksperci taki kryzys w Niemczech przewidują na rok 2010..." Zdaje sie ze Niemcy chca miec zamkniety rynek przed m.in. Polakami do 2011. Dobrze sie zlozy bo moze o rok sie skruci i wtedy pol Polski sie przeniesie do Niemiec aby im pomoc przy zmwywaniu, malowaniu, opiece nad starcami i dziecmi itd. Sorry, ale tak juz czlowiek mysli o tych rodakach z propagandy gazet ktore tylko prpaguja ile to sie zarabia w przeliczeniu na zlotowki gdzies tam nie bioraca pod uwage ze zycie tez jest drozsze, a co najwazniejsze nie pisza o wlasnych jako intelektualnych ludziach tylko zawsze "robolach" do prudnej pracy. Przeciez tez potrafimy i czesto jestesmy wyksztalceni lepieej niz na zachodzie, ale niestety raz jeszcze propaganda robi swoje. Przeczytane w "gazecie" cos w rodzaju nowej pro: "Spiesz sie zanim inni sie zalapia. Juz od Maja 2006 roku nowe kraje otworza swoj rynek!!!" Tak, Polaku emigruj!!!Tam na Ciebie czeka 5000 nowych miejsc pracy!!! Uciekaj z kraju sprzatac, zmywac, malowac itd. Tutaj Cie nie chcemy! Niemiec specjalista otwiera firme w Stanach, a Polak specjalista sprzata u Niemca,Turka, Zyda lub Marokana. Nie jestem rasista to tylko przyklad. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mafjmafj Re: Niemcy opuszczają Niemcy 08.01.06, 11:03 Tak już ci niemcy mają: do zmywania garów, czy pracy w polu się nie zniży, bo i tak większy dostanie zasiłek. Ale Niemiec z niskimi kwalifikacjami i tak nie pojedzie do USA, bo co go tam lepszego czeka? Niby więcej dostanie za zmywanie czy na budowie? Problem z Niemcami jest taki, że wyjeżdżają stamtąd najlepsi, ci co najbardziej pchają gospodarkę. Z polski też ucieka wielu wykształconych. Ci z prorynkowymi umiejętnościami (managerowie, informatycy, naukowcy) bynajmniej nie po to by zmywać. W kraju sobie radzą, ale wiedzą, że zasługują na coś lepszego i dostaną to za granicą. Te wyjazdy to duża strata dla polski. Póki co większość z decydujących się na wyjazd to jednak nisko lub nierynkowo wykształceni. Dla nich wyjazd jest z korzyścią bo tam dostaną więcej albo tu nie mają perspektyw realizacji zawodowej i decydują się na zmywani. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Re: Niemcy opuszczają Niemcy 08.01.06, 16:47 "...Szwajcaria masowo ściąga specjalistów z całej Europy..." tej Zachodniej, gwoli dokladnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
nysanin1 Re: Niemcy opuszczają Niemcy 08.01.06, 17:11 icc217 napisał: > "...Szwajcaria masowo ściąga specjalistów z całej Europy..." tej Zachodniej, > gwoli dokladnosci. Na razie. Nastepnie beda poszezac krag. Gotow jesten zalozyc sie z Toba o to. Odpowiedz Link Zgłoś
mars1234 wizja a Silicon Valley- Niemcy opuszczają Niemcy 08.01.06, 22:15 pracuje w San Jose, w Silcon Valley, California od 1993r. ( to jest 70 km na poludnie od San Francisco ); prowadze prace naukowo badawcze; zauwazylem ze poczawszy od konca lat 90tych zaczelo sie pojawiac stopniowo coraz wiecej nie tylo Niemieckich naukowcow i inzynierow ale tez tyle samo Francuskich. Troche mniej Angielskich. Widzi sie to i slyszy podczas lunch hour w restauraciach w Silicon Valley i slyszy sie niemiecki i francuski kiedy jestem w operze, na koncercie symfonicznym itp w San Francico. Tego nie bylo az tak duzo w polowie lat 90tych ale od okolo roku 1998 jest to zauwazalne ; Niemiecki tez zauwazylem w podobnych okolicznosciach w Chicago gdzie musze jezdzic w delegacje kilka razy w roku; Francuzi maja fajny klub/kawiarnie w Berkeley i stowarzyszenie. Kiedys rozmawialem z Niemcami w San Jose podzcas lunchu i wywlekali mi swoja frustracje ze w Niemczech nagradza sie pasywnosc gospodarcza i miernoty a "karze" przedsiebiorczosc i pracowitosc za pomoza roznego rodzaju zapomog i dotacji; po prosu tam wynalazczosc, pracowitosc, inwestowanie w siebie juz sie tak bardzo nie oplaca jak kiedys i to lepiej praktykowac w USA szczegolnie w Silcon Valley. Odpowiedz Link Zgłoś
uninhibited O tym ze niemcy uciekaja z niemiec pisalem 09.01.06, 03:08 juz w marcu 2006 roku Oto link : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=28557239&a=28557239 Niemcy uciekaja z wlasnego kraju Dzisiaj najczestrzym powodem , dla ktorego Niemcy uciekaja jest bezrobocie ; w maju tego roku bez pracy bylo przeciez 4,8 mln Niemcow Wyjezdzaja i studenci i emeryci . Ale politycy najbardziej martwia sie tym , ze z Berlina czy Monachium uciekaja takze specjalisci . Szacuje sie , ze 15-30 procent sposrod niemieckich naukowcow , ktorzy wyjezdzaja na zagraniczne stypendia , nie wraca do kraju . Tylko w USA pracuje dzis ich ok. 30 tysiecy . A moze byc jeszcze wiecej . Miesiecznik "Manager Magazin" we wspolpracy z prestizowa firma doradcza Mc Kinsey przygotowal niedawno raport "Pokolenie 05" bedacy portretem niemieckich studentow z wyzszych semestrow najbardziej renomowanych kierunkow . Pokolenie 05 okazalo sie pokoleniem " Good by " . Ponad 56% ankietowanych wyobraza sobie budowanie w niedalekiej przyszlosci nowej egzystencji za GRANICA. A najlepiej za oceanem ... W przeszlosci emigrowali z roznych powodow . Sposrod 5 milionow Niemcow ktorzy miedzy 1816a 1914 uciekli na druga strone Atlantyku , wiekszosc uciekla przed bieda lub uciskiem . Pozniej bylo podobnie - wyjezdzali glownie ci co co sie im zle powodzilo i gdy sytuacja gospodarcza byla szczegolnie trudna . W 1923 roku w czasie szalejacej hiperinflacji , Republike Weimarska porzucilo 115 tys obywateli Odpowiedz Link Zgłoś
uninhibited manipulacje evy55 09.01.06, 03:23 eva55 probuje sie tlumaczyc i wciskac nam ciemnote jak zwykle . W oficjalne dane nie chce wierzyc i wymysla GW i jej autorowi ze niemcy nie maja ochoty juz mieszkac we wlasnym kraju i spieprzaja do USA a nawet do Polski . Ale kiedy gazeta opisala niesprawdzone wiadomosci ze jakoby sa jakies wiezieniua w Polsce (brak jakichkolwiek dowodow i swiadkow ) to zrobila z tego odrazu obuz koncentratyczny . Biedaczka chora z nienawisci chciala by mieszkac w USA , ale jej nie daja wizy eva55 rowniez probuje pomniejszac rozmiary ucieczki Niemcow jakoby sa to Grecy i Wlosi tylko prawda jest inna ze emeryci i bezrobotni nie wymeldowuje sie aby nie stracic socjalu i ich w statystykach sie nie liczy Rzeczywisty rozmiar ucieczki jest o wiele wiekszy 3-4 krotnie wiekszy !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sly2015 Re: manipulacje evy55 09.01.06, 03:53 Niemcy : wysoki wskaźnik upadłości W roku 2006 wzrośnie liczba bankructw w Niemczech - przewiduje Euler Hermes. Firma zajmująca się ubezpieczaniem należności prognozuje, że w tym roku na każde 10 tysięcy niemieckich firm przypadnie 132 postępowań upadłościowych, a w 2006 roku będzie ich nawet 137. Branżą o najwyższym ryzyku upadłości jest budownictwo. Przewidywana liczba bankructw to 262 na 10 tysięcy firm. Najniższy wskaźnik oczekiwany jest w handlu (112 firm). Odpowiedz Link Zgłoś
uninhibited Spadek poziomu zycia w Niemczech 09.01.06, 04:16 -------------------------------------------------------------------------------- Drastyczny spadek poziomu zycia w Niemczech i Francji W ciągu 10 lat biedni stali się bogatymi. I odebrali inicjatywę polityczną prekursorom integracji Zmiana układu sił w zjednoczonej Europie jest, jak na jedno dziesięciolecie, naprawdę spektakularna. Od połowy lat 90. Niemcy, Francja i Włochy tak bardzo pozostały w tyle, że dziś to Wielka Brytania i Hiszpania przejęły rolę lokomotywy rozwoju Wspólnoty. Taki jest efekt zaniechania reform gospodarczych i utrzymywania niewydolnego państwa socjalnego. W 1996 roku poziom życia w Niemczech wynosił ponad 120 procent średniej Unii w jej obecnych granicach. Dziesięć lat później wskaźnik zmalał o 12 punktów procentowych, do 108 procent. Takiej skali spadku nie odnotowano w żadnym innym kraju Wspólnoty. Ale dwa pozostałe duże państwa założycielskie Unii, Francja i Włochy, również przeżywają głębokie trudności. W pierwszym z nich poziom życia spadł o 6 punktów procentowych w stosunku do średniej europejskiej, w drugim o 11 punktów procentowych i ledwie przekracza przeciętną Wspólnoty. Regres tym bardziej kłuje w oczy, że w tym czasie dwie inne potęgi Europy Zachodniej zrobiły spektakularne postępy. Gdy Hiszpania przystępowała w 1986 roku do Unii Europejskiej, była państwem gospodarczo zapóźnionym, które niedawno otrząsnęło się z dyktatury. Jednak w ciągu pokolenia, rzecz niewiarygodna, warunki życia osiągnęły tu poziom niemal równy niemieckiemu. Przez ostatnie 10 lat Hiszpania znacznie szybciej nadrabiała dystans do krezusów Europy niż nasz kraj. Godny podziwu jest postęp Wielkiej Brytanii. Zjednoczone Królestwo jest dziś zdecydowanie najbogatszym z dużych krajów Unii. Przeciętny Brytyjczyk może wydać teraz o 1/5 więcej niż Włoch. A jeszcze w połowie lat 90. nad Tybrem żyło się tak samo, jak nad Tamizą. Te głębokie zmiany nie pozostaną bez wpływu na rozkład wpływów politycznych w Unii. W tym eksperci są zgodni. Chodzi przede wszystkim o kierunek integracji. Swój sukces Brytyjczycy i Hiszpanie zawdzięczają podobnej polityce najpierw Margaret Thatcher, a potem José Maria Aznara: wyzwoleniu inicjatywy ludzi, zrzuceniu obciążeń państwa socjalnego, otwarciu gospodarki na konkurencję. Teraz tych samych recept można się spodziewać w całej Unii Europejskiej. Bardzo prawdopodobne jest też dalsze osłabienie francusko-niemieckiego tandemu, który jeszcze dwa - trzy lata temu miał ostatnie słowo przy podejmowaniu najważniejszych decyzji w Unii. "Francja stoi przed koniecznością podjęcia tak dramatycznych reform w kraju, że nie jest już w stanie zająć się Europą. Nie jest nawet w stanie wystąpić ze znaczącą inicjatywą poprawy stosunków politycznych z Polską Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Skad Niemcy dostaja tyle zielonych 09.01.06, 06:43 kart,ze moga dziesiatkami tysiecy rocznie do USA wyjezdzac i tam pracowac? Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Szanowny Panie Bartoszu T. Wielinski 09.01.06, 14:42 Po przestudiowaniu google i Pana obecnosci w necie wiem, ze Pan podczytuje forum, zreszta sam chetnie bierze udzial w dyskusjach na listach dyskusyjnych, wiec jestem pewny, iz predzej czy pozniej zapozna sie Pan z trescia tego watku. Przejde jednak do meritum, ktore zaczne od pytan skierowanych do Pana: Czy spotkal sie Pan kiedykolwiek z pojeciem "globalna wioska", "zasieg globalny", "korporacje miedzynarodowe", "migracje zawodowe", "swiat skurczyl sie do rozmiaru wlasnych kompetencji i narzedzi w postaci komputera oraz tel.komorkowego, z ktorego prowadzi sie telekonferencje z calym swiatem" itp.? Pytam z czystej ciekawosci. Zyjemy w czasach, w ktorych argumentowanie, iz ludzie emigruja wylacznie z powodu nedzy, czy "mizerii gospodarczej" kraju ojczystego traca nie tylko konserwatyzmem, ale regionalna zasciankowoscia kraju trzeciego swiata pozwalajacej wysnuc wniosek, iz osobiste dazenia rozwoju zawodowego, chec pozyskania miedzynarodowego doswiadczenia nie istnieja, a stwierdzenie "jestem Europejczykiem" lub "obywatelem swiata" traca myszka...spod polskiej strzechy... Powyzszy artykul jest zbyt duzym uproszczeniem powodow emigracji jakiejkolwiek i gdziekolwiek. To tak jakbym napisal, ze w Niemczech, w ktorych mieszka na stale ponad 1 mln Polakow, a 1,7 mln osob mowiacych po polsku, to zlodzieje samochodow, nielegalne kur-wy i sprzataczki, ktorzy wyemigrowali w wyniku "gospodarczej mizerii" klientow ich ojczyzny, no i dlatego, ze nie mozna bylo juz wiecej ukrasc. Jezeli pragnie Pan komentowac wydarzenia ze swiata albo ,wg Pana, "zascianka" jakim sa Niemcy nie wystarczy znac j.niemiecki, siedziec w Katowicach i sciagac wiadomosci prasowe z newsroomu. Niekedy warto kupic bilet, pojechac do komentowanego kraju i porozmawiac z ludzmi w nim zyjacymi, rowniez z Niemcami, by zrozumiec, iz kazdy inteligentny czlowiek- a tym bardziej dobry dziennikarz- im wiecej wie, tym skromniejsze i mniej kategoryczne zdanie wypowiada odnosnie jakiejkolwiek nacji. Co do "mizerii" niemieckiej- nie jestm zlosliwy ani msciwy, ale mimo wszystko zycze Polakom takiego wlasnie stanu gospodarczego, ktory moglby byc punktem wyjscia do naprawy gospodarki Rzeczypospolitej. Klaniam sie jednoczesnie przekazujac drobna uwage, by uwazal Pan na krewetki "ze swiata" serwowane w A Dongu. Wprawdzie swiatowe, ale podobno osatnio nie bywaja nazwbyt swieze (po rozmrozeniu). M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Szanowny Panie Bartoszu T. Wielinski 09.01.06, 15:04 widze, ze jednak Pan przejechal sie do Niemiec. Tym bardziej oczekuje od Pana jako dziennikarza rzetelnej informacji, w przeciwnym razie uznam Pan teksty za tendencyjne z zalozenia. Klaniam sie, M.S. ------------ Personalia • Korespondentka ”GW” w Berlinie rzecznikiem Bundestagu Anna Rubinowicz-Grundler, dotychczasowa korespondentka ”Gazety Wyborczej” w Berlinie, została rzecznikiem prasowym Bundestagu, izby niższej niemieckiego parlamentu. Rubinowicz-Grundler będzie jedną z czterech rzeczników Bundestagu. Wybrano ją w konkursie. Stanowisko obejmie 1 września. Informację potwierdził nam Marcin Bosacki, szef działu zagranicznego ”GW”. Anna Rubinowicz-Grundler z ”Gazetą Wyborczą” związana jest od blisko dziesięciu lat. Zaczynała jako dziennikarz działu zagranicznego, przed sześcioma laty została korespondentem dziennika w Niemczech. Na razie redakcja nie wybrała jej następcy. Według naszych informacji być może zostanie nim Bartosz T. Wieliński, do lipca dziennikarz oddziału ”GW” w Katowicach, a od 1 sierpnia – działu zagranicznego ”Gazety”. Od kilku tygodni pisze on o sprawach niemieckich, obecnie przebywa w Niemczech, skąd relacjonuje kampanię wyborczą do tamtejszego parlamentu. (MF) 29.08.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Do Lugompa 09.01.06, 15:10 chyba nie odpowiem. W koncu, jak <eva> mi to wielokrotnie przypomina, wczoraj sie nie urodzilem! Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Do Lugompa 09.01.06, 17:19 meerkat1 napisał: > chyba nie odpowiem. > > W koncu, jak <eva> mi to wielokrotnie przypomina, wczoraj sie nie urodz > ilem! ona (l-eva) rowniez ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Szanowny Panie Bartoszu T. Wielinski 09.01.06, 15:05 mathias_sammer napisał: > Co do "mizerii" niemieckiej- nie jestm zlosliwy ani msciwy, ale mimo wszystko > zycze Polakom takiego wlasnie stanu gospodarczego, ktory moglby byc punktem > wyjscia do naprawy gospodarki Rzeczypospolitej. obawiam sie, ze trzeba sporo zlej woli, by zyczyc Polsce stanu w jakim znajduje sie niemiecka gospodarka... porownywanie tylko wyzszego poziomu zycia (ktory ciagle spada) w niemczech do polskiego i pomijanie wszystkich problemow zjadajacych niemiecka gospodarke swiadczy albo o infantylnosci, albo swiadomej manipulacji... Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Szanowny Panie Bartoszu T. Wielinski 09.01.06, 17:41 Hehehe, celowe pomijanie wszelkich prob naprawy gospodarki niemieckiej, koncentrowanie sie wylacznie na dolegliwosciach i tworzenie mitow oraz wyolbrzymiane szczegolow, czy to w Polsce czy Niemczech, swiadczy nie tylko o slabym dziennikarstwie, ale o malostkowosci, braku wizji oraz kreceniu sie w kolko, z krecenia ktorego nic nie wynika poza zagraceniem miejsca w gazecie lub jej wersji elektronicznej. Taki rodzaj dziennikarstwa przypomina mi prace sredniowiecznego gonca, ktoremu wreczono glejt do zaniesienia, wiec ten niesie, jak mu kazano - co w sumie nie bylo takie zle. Gorzej, gdy goncowi dano mozliwosc wyboru i doniesienia kilka glejtow- wezmie ten, ktory najlzejszy i uniwerslany, by na wypadek zlapania gonca przez wroga nie odcieto mu glowy. Gdy goniec dotrze na miejsce, moze natomiast otrzymac nagrode od krola za znakomite pelnienie obowiazkow czyli przynoszenie wiadomosci podkreslajace patriotyzm, uwielbienie dla krola oraz przytakiwanie wiekszosci poddanych. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Szanowny Panie Bartoszu T. Wielinski 09.01.06, 17:49 mathias_sammer napisał: > Hehehe, celowe pomijanie wszelkich prob naprawy gospodarki niemieckiej, dobrze, ze napisales "prob"... szkoda, ze zapomniales dodac, iz wszytskie te proby okazaly sie jak na razie bezskuteczne... > Taki rodzaj dziennikarstwa przypomina mi prace sredniowiecznego gonca, ktoremu zdaje sie nie do konca rozumiesz role mediow we wspolczesnym swiecie (GW rowniez oraz czesc prasy w niemczech) media powinny przede wszystkim informowac, interpretacje pozostawiajac odbiorcom... niestety niektore probuja kreowac rzeczywistosc... Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Szanowny Panie Bartoszu T. Wielinski 09.01.06, 18:03 Kreowanie rzeczywistosci, traktowanie czytelnika jak durnia i mowienie mu co ma myslec- oto wspoleczesne dziennikarstwo polskie, w tym niekiedy artykuly pana Bartosza T. Wielinskiego. A co do prob- wole podejmowanie jakichkolwiek prob, niz siedzenie na dupie i narzekanie na rzad, rzeczywistosc, Niemca, Ruska, terorrystow. Narzekanie i nic nierobienie, ale przyjdzie dziennikarz i powie, co masz myslec. Daj Ci Panie Boze, ale mnie..nie opuszczaj! M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
monk_gasputin Niech emigrują do... 09.01.06, 16:27 ...Rosji, drogę dobrze znają... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 gdzie jest niby to bezrobocie w RFN? 09.01.06, 16:39 bo zdaje się, że tam tysiące ludzi m.in. z Polski są ściągani do pracy a niemiecki bezrobotny zawodowy popija przed TV piwko i żyje sobie z zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
adolf16_bratevy15 Tutaj - A kuku !!!!!! 09.01.06, 20:42 Kiepskie perspektywy zachodniego sąsiada Gospodarka Niemiec osiągnie w 2006 r. wzrost zaledwie o 1 proc., deficyt publiczny wyniesie 3,3 proc. - oceniają eksperci doradzający rządowi w Berlinie, a tworzący grupę "pięciu mędrców". Rząd zakłada wzrost o 1,2 proc. i deficyt 3,4 proc. Gorsze prognozy dla Europy Organizacja europejskich pracodawców UNICE przewiduje w jesiennym raporcie gorsze perspektywy rozwoju gospodarki. Dla strefy euro zakłada wzrost o 1,3 proc. (na wiosnę podawała 1,8), a w 2006 r. 1,8 (2,1). Cała Unia osiągnie w tym roku 1,6 proc. wzrostu, a w roku 2006 2,1 proc. Inflacja roczna będzie wyższa odpowiednio o 0,2 i 0,3 pkt i wyniesie w obu latach 2,2 proc. Szef UNICE Ernest- Antoine Seilliere zaapelował do Europejskiego Banku Centralnego, by nie podnosił stóp procentowych. Byłoby to niekorzystne dla wzrostu gospodarczego. Odpowiedz Link Zgłoś
adolf16_bratevy15 Re: gdzie jest niby to bezrobocie w RFN? 09.01.06, 20:46 Oś przegranych Francja i Niemcy nie są już w stanie odgrywać roli lokomotywy integracji europejskiej. Nie znajdą się bowiem wagony, które chciałyby się do niej doczepić. Były premier Hiszpanii Jose Maria Aznar nazywa tandem francusko- niemiecki "osią przegranych". Przywódcy obu tych krajów nadal jednak nie pojmują, co się dzieje, uznając się za pępek Europy. Tymczasem to głównie z powodu Francji i Niemiec cała unia pogrąża się w gospodarczej stagnacji i zostaje podważone zaufanie do wspólnej waluty europejskiej. Państwa te bezkarnie naruszyły jej fundament, gwałcąc zasady tzw. paktu stablizacyjnego, choć same ustanowiły go, by dyscyplinować innych. Słowem - Francja i Niemcy nie nadają się już na przewodników europejskiego stada, bo zatraciły poczucie kierunku, w jakim powinno ono podążać. Konstatacja tego faktu nie jest wyrazem fobii antyniemieckich czy antyfrancuskich. Gdy tylko te dwa europejskie kolosy przestaną się poruszać na glinianych nogach, mogą znów być przykładem dla innych. Duży może więcej tylko wtedy, gdy inni chcą go naśladować. Z tego powodu roli lokomotywy integracji nie są w stanie przejąć inne, poza Wielką Brytanią, duże państwa europejskie. Włochy "The Economist" określił mianem "chorego człowieka Europy". Podniosły się tam głosy o potrzebie rezygnacji z euro i powrotu do lira. Postulują to m.in. dwaj ministrowie obecnego rządu. Hiszpanie wyeliminowali się z gry po objęciu rządów przez Jose Luisa Rodrigueza Zapatero. Madryt stał się piewcą zbankrutowanego "modelu socjalnego" Europy, a Warszawa jest zbyt słaba gospodarczo, by aspirować do przywództwa. Latarnia antysklerozy Jeśli zrezygnujemy z brytanizacji, grozi nam euroskleroza podobna do tej, jaką Europa przeżywała w latach 70., w dekadzie dwóch wielkich kryzysów naftowych. To pod naciskiem Wielkiej Brytanii - a wbrew usiłowaniom Francji - udało się utrącić kandydaturę Guya Verhofstadta na szefa Komisji Europejskiej i wybrać na to miejsce Jose Manuela Barroso. Komisja zyskała tym samym zwolennika liberalnych zmian i proatlantykiego kursu w polityce zagranicznej zamiast kustosza "starej Europy", jakim byłby belgijski polityk. W momencie kryzysu konstytucyjnego Tony Blair jako jedyny - dotychczas - przywódca unijny wykazał się umiejętnością trzeźwego osądu wydarzeń. Tylko on stwierdził, że po referendach we Francji i Holandii trzeba dostrzec nie tylko zagrożenia, ale i szanse, jakie się pojawiły. Blair nie zamierza brnąć w skazany na klęskę proces ratyfikacji projektu eurokonstytucji. Zamiast tego nawołuje do debaty, której życzą sobie wyborcy - przede wszystkim o gospodarce. Szef brytyjskiej dyplomacji Jack Straw mówił po ogłoszeniu decyzji o odłożeniu na półkę projektu eurokonstytucji: "Unia Europejska musi stawić czoło siłom globalizacji w sposób, który będzie najlepszy dla prosperity, zatrudnienia i dobrobytu". Wprawdzie we Francji sam Chirac straszył wyborców inwazją anglosaskiego liberalizmu, ale wiele wskazuje na to, że i tam narasta przekonanie, iż nie taki diabeł straszny, jak go malują. Nicolas Sarkozy, minister spraw wewnętrznych w nowym rządzie i główny rywal Chiraca, uważa, że najlepszy model społeczny to taki, który przynosi wzrost zatrudnienia, "a więc nie taki, jak nasz" - dodaje. Tygodnik "L`Express" umieścił w ubiegłym miesiącu na okładce Tony`ego Blaira, pytając w tytule, dlaczego jemu się udaje. Pismo zauważa, że Blair uczynił swój kraj bogatszym i dzięki temu wygrał kolejne wybory, podczas gdy Francja, Niemcy i Włochy pogrążają się w stagnacji, a ich liderzy tracą zaufanie. Jeden z liderów chadeckich, Wolfgang Schaźble, twierdzi, że jeśli CDU reformami w Niemczech zdoła otworzyć drogę dla reform Sarkozy`emu, to Europa zyska środki, by znów iść do przodu. Brytyjskie przywództwo w unii sprzyjałoby umocnieniu tych tendencji. Podczas gdy francuscy politycy straszyli wyborców inwazją tanich polskich hydraulików i tureckich imigrantów, Londyn lobbował na rzecz otwarcia rynku usług w UE, czego domagała się też Polska. Blair nalega na ograniczenie pomocy publicznej dla nie radzących sobie firm i sektorów i będzie mocno wspierał działania Komisji Europejskiej także dążącej do tego celu. Rząd brytyjski uznał, że "politycy nie produkują samochodów" i zdecydował się na poświęcenie firmy samochodowej Rover - jednego z symbolów brytyjskiej gospodarki. Na taki racjonalny z punktu widzenia ekonomii krok nie stać dziś bodaj żadnego innego rządu w Europie, a został on podjęty w samym szczycie kampanii wyborczej, która decydowała o trzeciej kadencji Blaira! Pogrzeb socjalnej Europy Londyn nie dopuści do harmonizacji podatków, która zniszczyłaby gospodarki nowych państw członkowskich unii. Dąży też do ograniczenia, a może nawet likwidacji wspólnej polityki rolnej, pochłaniającej ponad połowę unijnego budżetu. Prof. Richard Baldwin, współpracownik Centre for European Policy Studies, przekonuje, że spór o CAP, zawieszony na czas referendum we Francji ze względów taktycznych, wybuchnie teraz z nową siłą przy okazji targów o budżet. Brytyjczycy proponują uczciwszy, bardziej przejrzysty i demokratyczny model integracji, niż robi to tandem niemiecko-francuski. Brytyjska koncepcja sprzyja też geopolitycznym interesom Polski. Po pierwsze, Londyn stawia na podtrzymanie więzów transatlantyckich, a nie na konfrontację Brukseli z Waszyngtonem. Po drugie, Francja i Niemcy próbują zastopować rozszerzanie unii (zwłaszcza o Turcję, z którą negocjacje mają się rozpocząć w październiku), podczas gdy Wielka Brytania je popiera. Z punktu widzenia Polski perspektywa integracji Ukrainy, a w przyszłości także Białorusi, ma pierwszorzędne znaczenie. Po referendach we Francji i Holandii opinie brytyjskie są słuchane w Europie z coraz większą uwagą. Przystępując do remontu unii, Wielka Brytania może liczyć na poparcie większości nowych państw członkowskich, na przychylność krajów skandynawskich, Holandii, Portugalii i Irlandii. Wszystkie one są bardziej zainteresowane wzrostem gospodarczym i redukowaniem barier dla handlu niż pogłębianiem integracji politycznej. Z tego powodu Jan Peter Balkenende, premier Holandii, odrzucił propozycję udziału w spotkaniu na szczycie z Chirakiem i Schroederem. Zaprezentowana w ostatnich dniach przez polski rząd, a zapowiadana na szczycie w Arras przez prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego reorientacja polityki polskiej w stronę francusko-niemiecką i atak na Wielką Brytanię jest więc działaniem rozmijającym się z dobrze pojętymi interesami Polski i Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
wrocek2015 Re: gdzie jest niby to bezrobocie w RFN? 09.01.06, 20:58 Niemcy do pracy Raport OECD zaleca Niemcom wydłużenie okresu pracy osób starszych w związku z malejącym przyrostem naturalnym i brakiem siły roboczej. Popiera decyzję rządu o podwyższeniu wieku emerytalnego z 65 do 67 lat, ale nie od 2035 r. tylko wcześniej. * Handel zagraniczny i inwestycje były motorem wzrostu w III kw., bo spożycie wewnętrzne zmalało. PKB zwiększył się o 0,6 proc. wobec II kwartału i o 1,3 proc. rocznie - podał urząd statystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
club66 Re: gdzie jest niby to bezrobocie w RFN? 09.01.06, 21:04 > spożycie wewnętrzne zmalało. Trudno na inne reakcje rynku, kiedy 5 milionow jest bez pracy, duzo wiecej milionow zarabia tylko €400/miesiac a setki tysiecy pracuje za 1€/godz. Odpowiedz Link Zgłoś
club66 Re: gdzie jest niby to bezrobocie w RFN? 09.01.06, 21:00 toja3003 napisała: >a niemiecki bezrobotny zawodowy > popija przed TV piwko i żyje sobie z zasiłku. Niemcy juz maja nowy zawod - bezrobotny :)) Gdyby nie ta nowa specjalizacja, chyba juz polowa bylaby bez pracy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wrocek2015 Polska jest trzecim krajem emigracji Niemców 09.01.06, 21:06 Polska jest trzecim krajem emigracji Niemców - po Stanach Zjednoczonych i Szwajcarii Cezary Gmyz Polska jako wymarzone miejsce osiedlania sie Niemców? To nie bajka. Wedlug danych niemieckiego Federalnego Urzedu Statystycznego, co pietnasty Niemiec opuszczajacy swój kraj na nowa ojczyzne wybral Polske. Tym samym zdystansowalismy Austrie i Hiszpanie, gdzie dotychczas Niemcy najchetniej sie przenosili. Byc moze nasz kraj juz zdystansowal nawet Szwajcarie, bowiem wiekszosc Niemców, którzy zamieszkali u nas, przebywa tu wlasciwie jedna noga. Choc w Polsce spedzaja wiekszosc czasu, wciaz sa zameldowani za Odra, jezdza samochodami na niemieckich numerach. Tak zyje wiekszosc niemieckich mieszkanców przygranicznego Osna Lubuskiego. Edmund Pilimon, burmistrz tego miasteczka, nie zna liczby niemieckich mieszkanców, bo czesc z nich to osoby z podwójnym obywatelstwem. Wiekszosc Niemców w Osnie ma zwiazki z Polska, jednak ich malzonkowie to zwykle stuprocentowi Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Polska jest trzecim krajem emigracji Niemców 12.01.06, 12:41 Niemcom podobaja sie zwlaszcza "pradawne miasta polskie po wiekach odzyskane": Schweinemunde, Stetin, Danzig, Breslau, Gruenberg, Hirschberg, Oppeln, Gleiwitz, Katowitz, Hindenburg, Kaiserhutte, itp. Sa tez bardzo rozczarowani, ze Koenigsberg nie lezy juz na terytorium Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Polska jest trzecim krajem emigracji Niemców 12.01.06, 12:55 Tak, tak:) M.S. Odpowiedz Link Zgłoś