kim_bar_tek 15.01.06, 11:33 dziwi mnie ten tekst, część budynków była już dawniej wynajmowana m.in. Zepterowi i jak dotąd nigdy nie było problemów z tego tytułu miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3113192.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nicolas1981 Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 15.01.06, 12:03 a mi raczej interesuje cos innego Jak wygladal przetarg dotyczacy wynajem tych budynkow Oto inna glupota forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=289&w=34955035&a=34992480 Ambasada krl-d juz wczesniej robila takie rzeczy ale nigdy nie bylo problemow, tez nie rozumiem, masz racje Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
nicolas1981 Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 15.01.06, 12:03 impreza housowa byla kiedys w gmachach ambasady krl-d na Bobrowieckiej;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hamhung Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 15.01.06, 13:06 Nie wiem jak to wygląda od strony formalnej w tym przypadku, ale zazwyczaj ziemia pod ambasadę przekazywana jest w użytkowanie a za bydynek (postawiony przez siebie) płaci państwo którego jest ta ambasada przedstawicielstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 15.01.06, 13:19 właśnie, przecież to są budynki które należą do KRL-D, nawet ich styl nie pozostawia co do tego najmniejszych wątpliwości - Koreańczycy powinni mieć prawo wynajmować to komu chcą, zwłaszcza że znakomita część tych pięknych budynków pozostaje pusta Odpowiedz Link Zgłoś
zorska Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 16.01.06, 09:51 Pięknych ? Bez jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 16.01.06, 10:34 a nie podobają Ci się, ta część od van Beethovena jest super Odpowiedz Link Zgłoś
zorska Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 17.01.06, 10:54 OK, ta czesc reprezentacyjna (pawilon) jest ciekawy (to w nim była impreza taneczna), ale reszta - te azjatyckie bloczki z tyłu lekko murszejące... Ja i tak lubię te budynki, bo przypominają mi mój wyjazd, sa w bardzo pyongyandzkim stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 17.01.06, 16:06 no właśnie oto chodzi, są jak żywcem przeniesione z Pyongyangu, bo tak w istocie było, cała ambasada przypłynęła w częściach z Korei Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 16.01.06, 11:38 Problem polega na tym, że teren o statusie dyplomatycznym jest eksterytorialny. Ewentualne kontrole nie mają prawa dostępu do takich pomieszczeń. Dlatego też nie jest nieuzasadniony sprzeciw wobec takiego procederu. Odpowiedz Link Zgłoś
hamhung Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 16.01.06, 15:14 To prawda, teren ambasady jest chroniony prawem (Konwencją Genewską). (do takiej firmy teoretycznie nie moze przyjść na kontrolę Sanepid albo Urzad Skarobowy) Ciekawe czy jest możliwe częściowe zawieszenie eksterytorialności? Odpowiedz Link Zgłoś
wybrzezewyspianskiego Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 26.01.06, 21:41 Oj muszę ci powiedzieć, że grubo się mylisz. Ambasada Koreańska ma prawo do korzystania z tego terenu tylko i wyłącznie w celach dyplomatycznych. Wyobraź sobie taką sytuację. Ambasada wynajmuje lokalnym mafiozom miejsce w biurowcu. Załóżmy, że ludzie ci produkują narkotyki w tym obiekcie. Problem polega na tym, że policja nie mogłaby postawić ani jednej stopy na terenie ambasady KRL-D, bo teren ten nie podlega prawu polskiemu. Więc wówczas możnaby składować tam różnego rodzaju brudy, które dla polskich służb byłyby niedostępne. Niech Koreańczycy dbają o to co mają, albo jak ich nie stać, to niech zostawią i poczekają, aż budynek sam się zawali. I tak budynek ten jest w lepszym stanie, niż większość domów na wsiach w KRL-D. A swoją drogą, ciekawe czy Koreańczycy prowadzą u nas jakiś lewy biznes o którym nie wiemy? Odpowiedz Link Zgłoś