Dodaj do ulubionych

problem z wynajmem Ambasady KRL-D

15.01.06, 11:33
dziwi mnie ten tekst, część budynków była już dawniej wynajmowana m.in.
Zepterowi i jak dotąd nigdy nie było problemów z tego tytułu
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3113192.html
Obserwuj wątek
    • nicolas1981 Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 15.01.06, 12:03
      a mi raczej interesuje cos innego
      Jak wygladal przetarg dotyczacy wynajem tych budynkow

Oto inna glupota

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=289&w=34955035&a=34992480
      Ambasada krl-d juz wczesniej robila takie rzeczy ale nigdy nie bylo problemow,
      tez nie rozumiem, masz racje Bartek
      • nicolas1981 Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 15.01.06, 12:03
        impreza housowa byla kiedys w gmachach ambasady krl-d na Bobrowieckiej;-)
    • hamhung Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 15.01.06, 13:06
      Nie wiem jak to wygląda od strony formalnej w tym przypadku, ale zazwyczaj
      ziemia pod ambasadę przekazywana jest w użytkowanie a za bydynek (postawiony
      przez siebie) płaci państwo którego jest ta ambasada przedstawicielstwem.
      • kim_bar_tek Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 15.01.06, 13:19
        właśnie, przecież to są budynki które należą do KRL-D, nawet ich styl nie
        pozostawia co do tego najmniejszych wątpliwości - Koreańczycy powinni mieć
        prawo wynajmować to komu chcą, zwłaszcza że znakomita część tych pięknych
        budynków pozostaje pusta
        • nicolas1981 Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 15.01.06, 16:15
          I agree
          • zorska Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 16.01.06, 09:51
            Pięknych ? Bez jaj.
            • kim_bar_tek Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 16.01.06, 10:34
              a nie podobają Ci się, ta część od van Beethovena jest super
              • zorska Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 17.01.06, 10:54
                OK, ta czesc reprezentacyjna (pawilon) jest ciekawy (to w nim była impreza
                taneczna), ale reszta - te azjatyckie bloczki z tyłu lekko murszejące... Ja i
                tak lubię te budynki, bo przypominają mi mój wyjazd, sa w bardzo pyongyandzkim
                stylu.
                • kim_bar_tek Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 17.01.06, 16:06
                  no właśnie oto chodzi, są jak żywcem przeniesione z Pyongyangu, bo tak w
                  istocie było, cała ambasada przypłynęła w częściach z Korei
        • kapral160 Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 16.01.06, 11:38
          Problem polega na tym, że teren o statusie dyplomatycznym jest eksterytorialny.
          Ewentualne kontrole nie mają prawa dostępu do takich pomieszczeń. Dlatego też
          nie jest nieuzasadniony sprzeciw wobec takiego procederu.
          • hamhung Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 16.01.06, 15:14
            To prawda, teren ambasady jest chroniony prawem (Konwencją Genewską). (do
            takiej firmy teoretycznie nie moze przyjść na kontrolę Sanepid albo Urzad
            Skarobowy) Ciekawe czy jest możliwe częściowe zawieszenie eksterytorialności?
        • wybrzezewyspianskiego Re: problem z wynajmem Ambasady KRL-D 26.01.06, 21:41
          Oj muszę ci powiedzieć, że grubo się mylisz.
          Ambasada Koreańska ma prawo do korzystania z tego terenu tylko i wyłącznie w
          celach dyplomatycznych.
          Wyobraź sobie taką sytuację. Ambasada wynajmuje lokalnym mafiozom miejsce w
          biurowcu. Załóżmy, że ludzie ci produkują narkotyki w tym obiekcie. Problem
          polega na tym, że policja nie mogłaby postawić ani jednej stopy na terenie
          ambasady KRL-D, bo teren ten nie podlega prawu polskiemu. Więc wówczas możnaby
          składować tam różnego rodzaju brudy, które dla polskich służb byłyby niedostępne.
          Niech Koreańczycy dbają o to co mają, albo jak ich nie stać, to niech zostawią i
          poczekają, aż budynek sam się zawali. I tak budynek ten jest w lepszym stanie,
          niż większość domów na wsiach w KRL-D.
          A swoją drogą, ciekawe czy Koreańczycy prowadzą u nas jakiś lewy biznes o którym
          nie wiemy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka