wj_2000 12.02.06, 15:34 Jakoś o atomie ani słowa. Bez niego program rezygnacji z węgla i węglowodorów wydaje się nierealny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jankbh Szwecja nie chce ropy, gazu i węgla 12.02.06, 15:40 Pomysl dobry, ale jak to u socjalistów tlumaczenie pokretne i dla naiwnych. Wszelkie biopaliwa, bioetanole, biogazy, biodiesle nie sa w niczym bardziej ekologiczne niz ropa i jej przetwory - przy spalaniu daja dokladnie to samo: CO2 i wode, oraz caly ten syf powstajacy ze spalania zanieczyszczen, a im bardziej "ekologiczne" paliwo to tym zanieczyszczen wiecej. No ale energetyczne uniezaleznienie sie jest tez warte staran. Naprawde postep bedzie dopiero przy powszechnym zastosowaniu w motoryzacji silników na wodór - bo wtedy przy spalaniu powstaje tylko woda. Ale i ten wodór trzeba jakosc uzyskac, a do tego jest potrzebna energia elektryczna - czyli jezeli sie nie ma elektrowni atomowych, hydroelektrowni czy wiatraków jest to dalej spalanie ropy lub wegla oraz przenoszenie zanieczyszczen z centrów miast w inne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger a ja nie CHCE czytać analfabetów z GW 12.02.06, 15:59 Szwecja nie CHCĘ ropu, a za to ja nie CHCE czytać analfabetów z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: a ja nie CHCE czytać analfabetów z GW 12.02.06, 16:27 No muszę się z tobą zgodzić. Co to za forma gramatyczna "Szwecja nie chcę"?!?!?! Ale można im zwracać uwagę, a oni nic. Nie ma dnia bez kilku przynajmniej błędów… -+++- A Szwedów popieram… Zamiast rzycać się od jednego dostawcy ropy do drugiego, uniezależnią się całkiem. Polacy do tego etapu może zmądrzeją za 200 lat. Na razie fajniej się rzucać teczkami, jak dzieci w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcio_g NIE ZGŁASZAJCIE BŁĘDÓW! 12.02.06, 22:58 Nie zastępujmy redaktorów - Kochani! Jak widać, dziennikarz-analfabeta może napisać "Szwecja nie chcę", korektor tego nie przeczyta, tylko włączy spell-checkera w wordzie (który oczywiście nie znajdzie żadnego błędu) i umieści niusa na serwerze. Potem życzliwi internauci skwapliwie zgłoszą wszystkie błędy (merytyoryczne też, żeby niedouczony pismak nie musiał się wstydzić) i w papierowym wydaniu oraz w wersji internetowej już wszystko będzie ładnie. Komentarzy internautów redakcja nie czyta (jak widać wciąż nie poprawili błędu), ale wiem, że dość szybko reagują na zgłoszenia błędu (przycisk: "zgłoś problem lub błąd"). Płacą nam za to? NIE, więc może przestańmy ich zastępować w pracy, przestańmy wykonywać pracę, za którą ktoś inny jest (nie)odpowiedzialny... Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
maciekamigo 5 ZŁ TO BENZYNA I ON BĘDĄ KOSZTOWAĆ JUŻ W WAKACJE 13.02.06, 00:48 Zobaczycie!! Pamiętacie co się działo w zeszłym roku? W tym będzie jeszcze gorzej. Wkrótce zostanie zniesiona tymczasowa obniżka akcyzy i dopiero się zacznie. Dlatego ja przesiadłem się na CNG i polecam każdemu takie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koprofag4 Re: 5 ZŁ TO BENZYNA I ON BĘDĄ KOSZTOWAĆ JUŻ W WAK 13.02.06, 07:45 czesto jezdze samochodami na CNG i na razie nie zdecydowalbym sie na to rozwiazanie w swoim wozie - po pierwsze koszt, po drugie zasieg (mamy w sluzbowych samochodach drugie butle a i tak nie przejedziesz wiecej niz 280 km), po trzecie(nie)licznosc stacji, ktore sa na dodatek zawodne (takie stacje powstaja przy spolkach dystrybucyjnych, sporo kosztuja, czesta sie psuja a tankowanie np autobusu trwa od 22 do 4 rano) po czwarte jeszcze wiekszy koszt jesli chcesz miec taka druga butle w bagazniku - wtedy to jest ok 10 tys zet pomijam fakt ze majac dwie butle caly sprzet troche wazy i zajmuje mniej wiecej caly bagaznik reasumujac - nie polecam (na razie) Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Och, jaka szkoda.... 13.02.06, 08:20 a podobno miała do nich iść odnoga wiadomego supergazociągu... ktoś jednak tego nie chce? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: a ja nie CHCE czytać analfabetów z GW 12.02.06, 23:30 He, he, he! Naiwnych nie sieja..... Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: a ja nie CHCE czytać analfabetów z GW 13.02.06, 06:00 20 SEK to ok. 9 zł, a nie 5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: a ja nie CHCE czytać analfabetów z GW 13.02.06, 06:59 Czy jestes zmuszony do czytania GW? GW nie jest jedyna gazeta codzienna w RP. Odpowiedz Link Zgłoś
jas_wedrowniczek2 Re: a ja nie CHCE czytać analfabetów z GW 13.02.06, 07:14 dan3iger napisał: > Szwecja nie CHCĘ ropu, a za to ja nie CHCE czytać analfabetów z GW. Jak łatwo być krytykiem. A czy kolega wie, że sam również popełnił błąd? Złą końcówkę w odmianie trudno uznać za objaw "analfabetyzmu" . Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Brak Ci inteligencji widzę 13.02.06, 13:19 Brak Ci inteligencji widzę by dostrzec ironię. No trudno, niektórym trzeba dyktować PO-WO-LI I ZRO-ZU-MIA-LE dzięku czemu np. pan Marcinkiewicz cieszy się takim doskonałym odbiorem w narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Kolejny cios dla lewackich ekoterrorystow 13.02.06, 14:08 i defetystow. W Irlandii znleziono zloza gazu ktore zaspokoja w 100% potrzeby tego kraju na nastepnce cwiercwiecze!. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jas_wedrowniczek2 Porażający błysk inteligencji 18.02.06, 14:08 I jak tu rzeczowo dyskutować... Niestety głębia twoich tyleż ironicznych co dowcipnych uwag jest niestety na tym samym, a może i niższym poziomie co krytykowany przez ciebie tekst. >Brak Ci inteligencji widzę by dostrzec ironię. No trudno, niektórym trzeba > dyktować PO-WO-LI I ZRO-ZU-MIA-LE O WIELKI dan3iger ! teraz także rozumiem, że tylko głupiec mógł zwrócić Ci uwagę zamiast podziwiać twój kunszt wysławiania i wnikliwość spostrzeżenia, że zamiast "nie chcę ropu" należy pisać "nie chcę ropy". Porażający błysk inteligencji. Jaś / Sopot Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Szwecja nie chce ropy, gazu i węgla 12.02.06, 20:14 jankbh napisał: > Wszelkie biopaliwa, bioetanole, biogazy, biodiesle nie sa w niczym bardziej > ekologiczne niz ropa i jej przetwory - przy spalaniu daja dokladnie to samo: > CO2 No nie przesadzaj!!!!!! W fazie intensywnego wzrostu roślin przeznaczonych na te biopaliwa z atmosfery zostaje zabrane tyle C02 ile w cyklu spalania zostanie wydalone. Gdyby zamiast uprawy, pole pozostawało nieużytkiem z jakąś świńska trawką, nędznie wegetującą, padajace Słońce marnowałoby się i nie byłoby z niego żadnego pożytku. Nikły byłby także pobór CO2 z atmosfery. Odpowiedz Link Zgłoś
typical1 Re: Szwecja nie chce ropy, gazu i węgla 13.02.06, 00:15 Etanole i inne biopaliwa powstaja w wyniku asymilacji CO2 przez rosliny. Uwolnione z powrotem do atmosfery nie powoduja znaczacego wzrostu dwutlenku. Paliwa kopalne uwalniaja dwutlenek magazynowany przez setki milionow lat. Problem w tym, ze dzieje sie to w zbyt krotkim czasie, stad zmiany klimatyczne. Tak wiec nie jest to poketne tlumaczenie dla naiwnych... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Szwecja nie chce ropy, gazu i węgla 13.02.06, 01:05 Jeśli pozyskujesz biogaz dajmy na to z fermentacji słomy, to podczas spalania tego metanu uwalniasz do atmosfery dwutlenek węgla, który ta słoma zaabsorbowała w trakcie wzrostu. Gdy znów posadzisz zboże, to tenże dwutlenek węgla znów zostanie wchłonięty przez roślinę. Czyli niebardzo biopaliwa są bardziej szkodliwe. Oczywiście to jest skrót myślowy, ale mniej więcej tak to wygląda! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Szwecja nie chce ropy, gazu i węgla 13.02.06, 02:31 A takie coś znalazłem zamiast wodoru www.members.lycos.co.uk/mymek/index2.html Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 eee tam 13.02.06, 06:55 Tamten "pomysł" to >>przeróbmy autostrady i inne drogi na tory kolejowe<< (tramwajowe? a czemu nie tańsza instalacja napowietrzna = trolejbus?) plus sterta błędów formalnych Odpowiedz Link Zgłoś
joee2 New wziąłeś pod uwagę, że rośliny... 13.02.06, 02:50 z których się produkuje biopaliwo pochłaniają podczas swojego życia z powietrza dokładnie tyle dwutlenku węgla ile potem oddadzą przy spalaniu paliwa z nich wyprodukowanego Odpowiedz Link Zgłoś
tempus Re: New wziąłeś pod uwagę, że rośliny... 13.02.06, 04:20 joee2 napisał: > z których się produkuje biopaliwo pochłaniają podczas swojego życia z powietrza > dokładnie tyle dwutlenku węgla ile potem oddadzą przy spalaniu paliwa z nich > wyprodukowanego A czy nie powstaje on z reakcji spalania związków ogganicznych (zawierających węgiel) z tlenem z atmosfery? Odpowiedz Link Zgłoś
tempus Re: Szwecja nie chce ropy, gazu i węgla 13.02.06, 04:30 Nie tylko woda powstanie przy spalaniu w atmosferze wodoru. Powstaną także tlenki azotu. Niektóre szkodliwe. Ale na szczęście w bardzo małych ilościach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 12.02.06, 15:46 Przypomina mi się rysunek satyryczny z czasów, gdy w Niemczech debatowano nad rezygnacją z energetyki jądrowej. Rysunek przedstawiał karykaturę Joschkę Fischera, który mówił "Po co nam elektrownie atomowe, przecież prąd mamy z gniazdka". Oczywiście zieloni (w Niemczech czy Szwecji) nie są aż tak naiwni, ale obawiam się, że niewiele mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo63 Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 12.02.06, 15:46 Szwedzi dobrze kombinują, nie dziwota że są w czołówce państw rozwiniętych prze USA i Japonią Pzdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla+ 12.02.06, 15:52 Wlasnie! Bedziemy sprowadzac prad z Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Szwecja 13.02.06, 00:28 Szwecja MA elektrownie atomowe, hydroelektrownie i wiatraki! Buduje sie domy z pochlaniaczami promieni slonecznych na dachu. Ta gadka na temat paliwa ekologicznego to flirt z zielonymi aby nie protestowali przeciwko elektrowniom atomowym ... Goran Persson wie co robi, przeciez wkrotce wybory! Ale i ten wodór trzeba jakosc uzyskac, a do tego jest potrzebna energia elektryczna - czyli jezeli sie nie ma elektrowni atomowych, hydroelektrowni czy wiatraków jest to dalej spalanie ropy lub wegla oraz przenoszenie zanieczyszczen z centrów miast w inne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
marrys Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 00:28 Autor nie pisze, ze udział energetyki jadrowej stanowi ponad 40 % w całej produkcji energii elektrycznej Szwecji. Wszystkie elektrownie atomowe (11 jadrowych blokow) planuje sie zamknac w latach 2012-2025. Planowane uniezaleznienie sie od ropy oraz stopniowe odchodzenie od energii atomowej zmusza Szwecje do poszukiwania nowych zrodel. Byc moze uda im sie zadziwic swiat swa innowacyjnnoscia. Wizje Perssona i innych idealistow sa piekne, ale czy realne? Szczesc im Boze & God bless America w rozwoju ambitnych ekologicznych technologii. Liczne panstwa unii beda sie nadal starac wzmocnic imperium sasiada poprzez zwiekszenie zuzycia ropy i gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Szwecja 13.02.06, 00:37 Pod wplywem protestow Danii zamknieto niedawno jeden reaktor jadrowy w elektrowni Barsäbeck niedaleko Malmö. W planie jest zamkniecie drugiego reaktora, ale terminy sie odwleka ... Bo jaka jest perspektywa? Sprowadzanie pradu z Danii, a prad ten produkowany jest na polskim weglu! Ciekawe, ze przeciwko elektrowni atomowej w Skanii protestuja mieszkancy Danii, a petycje ZA zachowaniem tej elektrowni pochodza od ludzi mieszkajacych w jej najblizszym sasiedztwie... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Szwecja 13.02.06, 01:12 W sumie masz rację, Szwecja będzie ekologicznym krajem, bo jako taka nie będzie spalała wegla i ropy, po prostu nie będzie produkowała prądu, który kupi z innego kraju, który skolei będzie dalej korzystał z brudnej energii. Ale Szwecja jako kraj będzie się jawiła jako ekologiczny. Tak samo jest u nich z ochroną lasów. Swoich prawie nie wycinają, bo i po co, skoro można sprowadzać drewno z Syberii. Ktoś przyjedzie i popatrzy, jak tu cudnie, lasów pełno itd., ale nie wie, ze ta sama Szwecja niszczy syberyjską tajge. Odpowiedz Link Zgłoś
marrys Re: Szwecja 13.02.06, 01:50 Zamkniecie jednego reaktora w Barseback zostalo wymuszone wynikiem referendum w 1980 r. Z zamknieciem nastepnych Szwedzi sie narazie nie spiesza. Szwedzi troszcza sie o swe srodowisko naturalne, a skutkiem zrezygnowania z elektrowni atomowych bylby oczywiscie wzrost emisji gazow cieplarnianych oraz koniecznosc importu energii elektrycznej, byc moze „brudnej”. Jak narazie Szwecja jest eksporterem energii do Danii, Niemiec, Norwegii i Finlandii! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Szwecja 13.02.06, 09:21 Tak, to ciekawe. Ale jakoś tam gdzie ja byłem, to w gniazdkach był niemiecki prąd:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 01:02 - Chcemy być przygotowani zarówno mentalnie, jak i technologicznie, na świat bez ropy. Wielu ludzi uważa, że za pięć-sześć lat litr benzyny może kosztować 20 koron (5 zł) - mówi Martin Larsson z ministerstwa ds. ekorozwoju. Następna gafa wybiórczych pismaków. A od kiedy to 20 koron to 5 zł? Jeśli 1 SEK - 0,4092 PLN, to 20 koron = 8,18 zł, czyż nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
szlomcio1 Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 01:26 A czy Ty nie wiesz ze te pismaki pisza w GW za 850 pln na miesiac? Czego wiec oczekiwac od nich? Niujorkowskie pismaki z New York Times przeliczajac na polska walute maja srednia TYGODNIOWKE na poczatek kariery ok.25000 zl.! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 09:25 Ale tu nie trzeba wiele szukać, wystarczy wejść gdzie kolwiek, na stronę byle jakiego banku i tam jest kurs korony, albo jak jeden z drugim człapie do roboty, to może zajść do kantoru:) Odpowiedz Link Zgłoś
parseq Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 01:28 Rezygnacja z ropy do celów energetycznych i transportowych to rozłożony na lata, ale jednocześnie czysty, czyli może najlepszy sposób na dyktat państw producentów tego paliwa. G.W.Bush wojuje ze światem arabskim na skróty i słono to go/USA kosztuje. Jednak popchnięcie napędu samochodów w stronę wodoru też nie jest wolne od wad. Aby go wytworzyć można użyć gazu (metanu) lub węgla, co znów jest mało ekologiczne. Najczyściej (i najdrożej) wodór wychodzi z... elektrolizy wody. A kto ma dużo (intensywnego!) słońca w roku, wolne (pustynne) przestrzenie i pieniądze na inwestycje w farmy ogniw słonecznych? Coż, znowu Ci Arabowie. Może wreszcie wyjdzie produkcja energii przy pomocy syntezy termojądrowej? Wówczas byłby to koniec zależności od ropy, gazu, węgla i pewnych w naszym rozumieniu mniej demokratycznych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 01:50 niech jeszcze zrezygnują z plastików, gumy, nawozów sztucznych i asfaltu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re:Oni będą zyli z miłości do siebie... 13.02.06, 01:53 To jest ambitna próba , mówiąc poważnie, trzeba ich naśladować aby uzyskać prawdziwą niepodległość. W każdym innym wypadku można tylko udawać ,że się jest suwerennym. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re:Szwecja 13.02.06, 02:50 żle to zrozumiales! Mieszkancy Szwecji sa jak najbardziej za utrzymaniem elektrowni jadrowych do czasu kiedy w 100 % beda mogli zaspokoic swoje potrzeby z innych "czystych" zrodel! Ale jesli chodzi o np. elektrownie w Barsebäck, to bylo przeciw niej kilka demonstracji zielonych - jedna nawet europejska. No i Duńczycy naciskają - bo po wylączeniu drugiego reaktora mają nadzieję, ze bedą mogli SPRZEDAWAC Szwecji swój brudny prąd! Musze powiedziec, ze Szwedzi maja coraz wieksze zaufanie tego najbardziej efektywnego zrodla energii, ale podobno (specjalistką nie jestem) szwedzkie elektrownie sa juz dość stare i ich utrzymywanie w idealnym stanie kosztuje za duzo, a budowanie nowych nie jest zgodne z duchem czasu. koczisss napisal> ... Szwecja będzie ekologicznym krajem, bo jako taka nie będzie spalała wegla i ropy, po prostu nie będzie produkowała prądu, który kupi z innego kraju, który skolei będzie dalej korzystał z brudnej energii. Ale Szwecja jako kraj będzie się jawiła jako ekologiczny ... Odpowiedz Link Zgłoś
spike20 Ameryka znowu przewodzi! W nasladowaniu Brazylii 13.02.06, 04:38 Juz widze jak busio i jego ekipa (wszyscy z branzy ropy naftowej) uzalezniaja USA od ropy... Owszem oglosil "rewolucyjne" paliwa z trzciny i odkryl ponownie po 2000 lat wiatraki ale jednoczesnie z oredziem zwolniono ludzi z narodowego instytutu badan nad energiami odnawialnymi. Oficjalnie ciecia budzetowe spowodowane zwrostem wydatkow na ? Oczywiscie na zbrojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Ameryka znowu przewodzi! W nasladowaniu Brazy 13.02.06, 06:36 Ah te "narodowe instytuty badan" ... Ilez one dobra przysporzyly takim krajom jak USSR czy nawet PRL. Czy w Rosji czy w USA, pieniadza wydawane na rzadowe projekty sa przewaznie marnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
spike20 Re: Ameryka znowu przewodzi! W nasladowaniu Brazy 13.02.06, 07:04 Oczywiscie dlatego np. "niewypalil" taki rzadowy pomysl jak internet... Dlatego taki Singapur z bidy zdycha i amerykanska przeciez panstwowa armia do dupi. A wlasciwie skoro masz racje (?) to o czym wlasciwie mowil busio jako przedstawiciel rzadu? O edukacji, o terrorze, o panstwowej przeciez polityce zagranicznej o roli panstwa w rozwoju nieropopochodnej energii itd itd. Dlaczego w Nowym Orleanie nie zostawili walow przeciwpowodziowych Coca Coli? Prywatnie na pewno byloby cacy! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re:Szwecja 13.02.06, 09:48 Czy ja coś o elektrowniach jądrowych wspominałem? Pisałem tylko o ropie i węglu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_zubrycki Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 04:50 A o atomie ani slowa bo jest uzalezniony od ropy. Substancje radioaktywne nie rosna na drzewach tylko trzeba je wydobyc i przewiesc. Do tego nie uzywa sie uzadzen na prad. To po pierwsze. A po drugie, to radioaktywne substancje trzeba gdzies kupowac, mysle, ze Szwecja nie ma wystarczajacych zasobow dla siebie, plus, nie ma co, jest ich tez ograniczona ilosc, wiec ich ceny tez zaczna rosnac( co juz sie dzieje, bo mozna kupic je o duzo slabszej jakosci niz na poczatku rozwoju tego przemyslu) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chardonnay Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 05:11 No to trzeba wiac z Norwegii.Jak nikt nie bedzie chcial kupowac ropy to znow beda trawe jesc ...je tak dawno to byla tam niezla wies :) Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 05:15 > A o atomie ani slowa bo jest uzalezniony od ropy. Substancje radioaktywne nie > rosna na drzewach tylko trzeba je wydobyc i przewiesc. Robiono takie wyliczenia i to są ilości mniejsze niż w przypadku tradycyjnych technologii, w szcególności węgla, którego potrzeba ogromnych ilości. Źródła odnawialne również wymagają energii chociażby przy budowie. > tez ograniczona ilosc, wiec ich ceny tez zaczna rosnac( co juz sie dzieje, bo > mozna kupic je o duzo slabszej jakosci niz na poczatku rozwoju tego przemyslu) Akurat nie. Ceny pozimnowojenne sa dużo niższe niz w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych z powodu likwidacji broni jądrowej i mniejszego zapotrzebowania na materiały do celów wojskowych. Co prawda ostatnio zaczęły rosnąć, ale są ciagle sporo poniżej ich "naturalnego" poziomu. Poza tym reaktory powielające rozwiązują problem surowca niemal zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tempus Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 11:20 igor_zubrycki napisał: > A o atomie ani slowa bo jest uzalezniony od ropy. Substancje radioaktywne nie > rosna na drzewach tylko trzeba je wydobyc i przewiesc. Wydobyć i przewieźć to najmniejszy problem. Problem to produkcja paliwa jądrowego o odpowiedniej zawartości odpowiednich izotopów. > Do tego nie uzywa sie > uzadzen na prad. To po pierwsze. A co się używa? Tragarzy? > A po drugie, to radioaktywne substancje trzeba gdzies kupowac, mysle, ze > Szwecja nie ma wystarczajacych zasobow dla siebie, plus, nie ma co, jest ich > tez ograniczona ilosc, wiec ich ceny tez zaczna rosnac( co juz sie dzieje, bo > mozna kupic je o duzo slabszej jakosci niz na poczatku rozwoju tego przemyslu) > Pozdrawiam Nie myśl za dużo, bo Ci słabo wychodzi. Chodziłeś kiedyś do jakiejś szkoły??? Odpowiedz Link Zgłoś
belial13 Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 06:13 A my,Polska,Biskupin Europy?My będziemy kombinowac aby uniezaleznic się od czarnej watykańskiej mafii.Moze za lat 20,30,50,100? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 06:59 wj_2000 napisał: > Jakoś o atomie ani słowa. o atomie? postępowi lewicowcy? raczysz zartować :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 07:48 Im glupszy tym bardziej "zielony"( to akurat jest od dawna wiadomo,kiedys mowiono o durniu "malpa zielona")wiecej ma do powiedzenia.Szwecja ma,po pierwsze,wielka ilosc rzek gorskich na ktorych mozna postawic elektrownie wodne.Podobnie jest w Austri ktora przoduje w wykorzystaniu energi wodnej.W Polsce nigdy takiej ilosci energi nie uzyska sie z rzek z tej prostej przyczyny ze ich brak.Spalamie paliw,niezaleznie jakich powoduje wydzielanie wielkich ilosci ciepla.I jest bez znaczenia czy pali sie weglem czy np wierzba energetyczna.Inna sprawa jest CO2.Jednak najmniej wydzielaja tego zwiazku elektrownie wiatrowe,wodne i atomowe. W zamian za swoja "ekologicznosc" wiatraki potrzebuja wiele tworzyw sztucznych i ktore produkuje sie z ropy.Po paru latach nalezy je utylizowac co dzisiaj jest nieoplacalne a wrecz niemozliwe.Po kazdym huraganie wyrzuca sie na smietnik wielkie ilosci polamanych wiatrakow.Nie przerabia,lecz wywala na skladowiska ktore pozostana prawdopodobnie tam przez wieki Ku zmartwieniu przyszlych pokolen. Ponadto wiatraki zabijaja wielkie ilosc ptakow,wydzielaja infradzwieki a te plosza zwierzeta i ludzi(choc tego nie slyszymy,nie plosza natomiast owadow,ktore rozmnazaja sie w poblizu wiatrakow bez przeszkoe pozerajac wszystko co zielone.Aby temu zaradzic,nalezy uzyc oczywiscie chemi.Produkcja biopaliw plynnych zuzywa duze ilosci...ropy.600-700 gram ropy dla wyprodukowania 1 litra np paliwa z rzepaku.Do tego wielkie plantacje rzepaku czy slonecznikow powoduja niesamowity rozwoj szkodnikow,ktore musza byc trute.Znowu chemicznie. Ogniwa sloneczne to znowu plastik i metale ciezkie.Tak jak z wiatrakmi.Za pare lat na smietnik "szczegolnej troski". Ku radosci przyszlych pokolen. I niech cymbal"antybusio" nie smieje sie z Brazyli.W Brazyli zuzywa sie wiecej biopaliw niz w jakimkolwiek europejskim kraju.(co prawda wycofujac sie cichcem z wysokich kosztow bioenergi). A wiec czy sie to komus podoba czy nie,to pozostaje atom.I niech nie jeczy tlumok ze to rowniez musi byc transportowane.Jeden wagon pretow paliwowych zastepuje tysiace wagonow wegla,nie wydziela ani grama CO2,,nadtlenkow azotu,a co do skazenia,to od "atomow" zginelo wielokrotnie mniej ludzi niz od spalania wegla.Tylko w Polsce umiera tysiace na choroby wynikle z wdychania produktow spalania wegla.Tyle ze bez wielkiego "BUM".Po cichu. Odpowiedz Link Zgłoś
tempus Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 11:38 x2468 napisał: > W zamian za swoja "ekologicznosc" wiatraki potrzebuja wiele tworzyw sztucznych > i > ktore produkuje sie z ropy.Po paru latach nalezy je utylizowac co dzisiaj jest > nieoplacalne a wrecz niemozliwe.Po kazdym huraganie wyrzuca sie na smietnik > wielkie ilosci polamanych wiatrakow.Nie przerabia,lecz wywala na skladowiska > ktore pozostana prawdopodobnie tam przez wieki Ku zmartwieniu przyszlych > pokolen. Za te rewelacje chyba zgłoszę Cię do nagrody Nobla! :))) > Produkcja biopaliw plynnych zuzywa duze ilosci...ropy.600-700 gram ropy dla > wyprodukowania 1 litra np paliwa z rzepaku. Coś ci się pokręciło. W artykule jest mowa o biopaliwach z roślin, a nie o paliwach ropopochodnych z domieszką składników uzyskanych z roślin! Odpowiedz Link Zgłoś
gazeciarz44 Niech mi Pani Redaktor 13.02.06, 07:36 wymieni trochę złotówek na SEK po takim kursie... Odpowiedz Link Zgłoś
zbojnik Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 08:19 > Jakoś o atomie ani słowa. Bez niego program rezygnacji z węgla i węglowodorów > wydaje się nierealny. Energia atomowa wcale nie jest tania. To ruch typu "z deszczu pod rynnę". -- Zadbaj o przyjaciół! By oni mogli dbać o Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 08:32 A masz jakas alternatywe? Odpowiedz Link Zgłoś
drzordrz Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 08:37 x2468 napisał: > A masz jakas alternatywe? Przeczytaj ten artykul, o ktorym tu mowa. To wlasnie jest "alternatywa", ktora Szwedzi po cichu i bez fanfar po prostu zrealizuja w czasie, ktory zaplanowali. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 10:02 Czy ty rozumiesz co czytasz? to jnie jest zadna alternatywa.Silnki hybrydowy jest rowniez napedzany paliwem plynnym.Z ta roznica ze na autostradzie silnik spalinowy napedza prodnice ktory laduje akumulator.W miescie samochod porusza sie kosztem tak wyprodukowanej i zgromadzonej energi.Caly ten cykl kosztuje jednak nastepne kilkadziesiat procent zmarnowanej na ciepla energi.Jedyn plus,to usuniecie zrodla zanieczyszczen poza miasto.Jednak nie za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
drzordrz Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 13.02.06, 14:33 x2468 napisał: > Czy ty rozumiesz co czytasz? to jnie jest zadna alternatywa.Silnki hybrydowy > jest rowniez napedzany paliwem plynnym.Z ta roznica ze na autostradzie silnik > spalinowy napedza prodnice ktory laduje akumulator.W miescie samochod porusza > sie kosztem tak wyprodukowanej i zgromadzonej energi.Caly ten cykl kosztuje > jednak nastepne kilkadziesiat procent zmarnowanej na ciepla energi.Jedyn plus,t > o > usuniecie zrodla zanieczyszczen poza miasto.Jednak nie za darmo. A co to wszystko ma do energii atomowej??????? Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re:Najmniej śmierdzi własny gnój,a szczególnie mój 13.02.06, 08:56 Czyżby etanol i estry kwasów tłuszczowych nie miały węgla? Chyba, że chodzi o zasadę cyrkulacji węgla, ale to nie dla władzy. Skarży się wypasiony od października poseł rządowy będący podsekretarzem stanu przy Radiu Maryja, jem czekoladę to robię kupę czekoladą, jak jem perliczki w sosie borowikowym, to leci taki gulasz grzybowy, a jak dojadam surówkę z kapusty, to leci bigos. Rób tak jak ja odpowiada wypasiony bonza partyjny, zasadę cyrkulacji znasz? Jedz gów no, będziesz zdrowy partyjnie i fizycznie, będziesz s rał gów nem! Najmniej śmierdzi własny gnój, a szczególnie mój! Widzę koryto i jest tak blisko. Ja nie wybrzydzam i zjadam wszystko choć smród w salonie, byle do władzy w samoobronie! Szukam ochoty do życia. Mam dużą zdolność krycia. Jak członek w pozycji bojowej chcę służyć Czwartej Ludowej! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenqa 20 koron to nie 5 złotych! 13.02.06, 10:47 Szanowna Pani Katarzyno Tubylewicz ze Sztokholmu, chyba dawno nie miała Pani kontaktu z Krajem, skoro 20 koron przelicza Pani na 5 złotych... Korona szwedzka kosztuje co najmniej 40 groszy, co w rezultacie daje 8 złotych za 20 koron. Troszkę więcej rzetelności, proszę. Magdalenka, Sztokholm Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: 20 koron to nie 5 złotych! 24.02.06, 17:52 Pani Katarzyna przyjechala do Sztokholmu (z Warszawy) ZROBIC reportaz. Prawdopodobnie placi za wszystko redakcyjna karta VISA, stad jej "bloga nieswiadomosc" o kursie korony! Odpowiedz Link Zgłoś
watotem Re: Szwecja nie chcę ropy, gazu i węgla 14.02.06, 13:41 IMO nie masz racji. Zamiast tolerować wzrost zużycia energii, należy je ograniczać. Zamiast żarówek i świetlówek, lampy diodowe, perspektywicznie oparte o OLED. W domach wydzielone instalacje oświetleniowe niskiego napięcia. Energooszczędne budownictwo. Preferencje dla nabywców i producentów sprzętu AGD należącego do klasy energetycznej 'A'. Zamiast atomu, energetyka rozproszona. Wiesz że w Polsce tuż po wojnie było 6500 małych elektrowni wodnych? Dziś nie działa nawet tysiąc... a co gorsza, nic nie robi się by ułatwiać zmianę tego stanu... Odpowiedz Link Zgłoś