moroux 18.04.06, 07:26 "Na całe szczęście żyjemy w kraju, w którym wolność słowa dopuszcza też kontrowersyjne programy". A w Polsce - 0,5 mln kary. Za obraze uczuć. Taka jest różnica między Europą, a polskim zaściankiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
el_p Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 08:13 "Ten film to wstrętne znieważenie naszej wiary - oceniał w Wielki Piątek biskup Fuldy Heinz-Josef Algermissen" Przynajmniej jasno sie zadeklarowali, ze nie chodzi juz o wiare w Boga tylko w Watykan Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:53 nie rozumiem cie koles to bluzganie na katalocyzm jest czyms super czego nalezy uczyc juz dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:56 MTV nie jest stacja dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
adamharibu *****czy kogoś zastanawia jak dwulicowym...***** 18.04.06, 10:02 trzeba być, by z jednej strony ronić krokodyle łzy po JP2, a z drugiej promować jeden z najgroźniejszych dla Kościoła tekstów czyli Ewangelię wg Judasza? ----------- blog dla tych, którzy przetrwali 17 lat prania mózgów haribu.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
krytykk Re: *****czy kogoś zastanawia jak dwulicowym...** 18.04.06, 10:04 ja nie płakałem... Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: *****czy kogoś zastanawia jak dwulicowym...** 18.04.06, 10:13 przyznales sie na anonimowym forum, teraz powiedz to rodzinie napewno cie zrozumia ;] Odpowiedz Link Zgłoś
krytykk Re: *****czy kogoś zastanawia jak dwulicowym...** 18.04.06, 10:16 Moja rodzina też nie płakała... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 [...] 18.04.06, 10:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: *****czy kogoś zastanawia jak dwulicowym...** 18.04.06, 10:27 sorry... guru... Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: *****czy kogoś zastanawia jak dwulicowym...** 18.04.06, 11:16 no to musisz byc z siebie dumny ;] pozdro 600 Odpowiedz Link Zgłoś
da_markos Muzułmanów to nie wyszydzą bo im sie wysadzi jeden 18.04.06, 13:11 w redakcji i beda miec kuku. ot prawo piesci dalej rzadzi, nabijamy sie z tych co nam nic nie zrobia... a z chrzescijan raczej nikt sie nie zdetonuje oraz nie wyda listu gonczego "wanted dead" za tworcami... Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta O co tyle hałasu, toż to fikcja! 18.04.06, 10:36 Ludziska, zachowajcie trochę dystansu! Przecież nawet dzieci wiedzą, że ani papież ani kardynałowie nie są tacy jakimi przedstawia ich ten film. Ja bym się na ich (wierzących) miejscu raczej cieszył, że ktoś w ogóle o kardynałach czy kościele chce robić filmiki. Przynajmniej część młodzieży się dowie, że istnieje coś takiego jak kościół i może się nim zainteresuje? :-) 4g63 napisał: > ja też nie, płakać za góru bandy złodzieji i darmozjadów? ... Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: O co tyle hałasu, toż to fikcja! 18.04.06, 12:22 > Ludziska, zachowajcie trochę dystansu! Przecież nawet dzieci wiedzą, że ani > papież ani kardynałowie nie są tacy jakimi przedstawia ich ten film. > Ja bym się na ich (wierzących) miejscu raczej cieszył, że ktoś w ogóle o > kardynałach czy kościele chce robić filmiki. Przynajmniej część młodzieży się > dowie, że istnieje coś takiego jak kościół i może się nim zainteresuje? :-) > każde dziecko polskie i niemieckie, że Auschwitz założyli Niemcy. Więc po co było protestować, jak była mowa o "polskich obozach koncentracyjnych"... my Polacy powinniśmy się cieszyć, że ktoś się w ogóle zainteresował naszą historią, że o niej pisze w prasie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: O co tyle hałasu, toż to fikcja! 18.04.06, 12:49 Ależ kochana, to przecież była tylko zwykła facecja... Chyba nie specjalnie sobie dobrałaś ten swój nick, sieriozna damo :-) facecja napisała: > > każde dziecko polskie i niemieckie, że Auschwitz założyli Niemcy. Więc po co > było protestować, jak była mowa o "polskich obozach koncentracyjnych"... my > Polacy powinniśmy się cieszyć, że ktoś się w ogóle zainteresował naszą > historią, że o niej pisze w prasie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaranowicka Re: *****czy kogoś zastanawia jak dwulicowym...** 18.04.06, 11:37 ty GURU poplacz sobie za slownikiem ortograficznym Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Nie jest to wszakze krytyka religii, tylko ludzi 18.04.06, 13:09 ktorzy sprawuja wladze w kosciele, ale nadal tylko ludzi dziwne to, ze ludzi traktuje sie jak swiete krowy Odpowiedz Link Zgłoś
zupa_wolowa Kościół nigdy nie grzeszył poczuciem humoru 18.04.06, 13:56 ...a w średniowieczu i renesansie niejednego za takie dowcipy spalono. Zatem jakoś się reakcji niemieckiego episkopatu nie dziwię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nazywam się Michał Borsuk, też nie płakałem 18.04.06, 11:26 > przyznales sie na anonimowym forum, teraz powiedz to rodzinie napewno cie > zrozumia ;] Moja rodzina też nie płakała. W zasadzie nikt w mojej rodzinie (20 do 80 lat) nie płakał po papieżu. Nie oznacza to, że nie wyło dyskusji na jego temat. Nie oznacza to, że dyskutanci nie wspierali papieża w niektorych poglądach. Co więcej, za życia papieża to starsze osoby w mojej rodzinie mówiły, że należy mu się emerytura. Bo my, Panie, normalni jesteśmy, hipokryzji nie dopuszczamy. PS W Poznaniu mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
bald_win2 Re: Nazywam się Michał Borsuk, też nie płakałem 18.04.06, 14:58 U mie dokładnie tak samo. Tyle że Warszawa. Wsród większości moich znajomych,w kraju i za granicą, podobnie. Nikt nie miał zamiaru podtrzymwać histerii umiejetnie podtrzymywanej i rozkręcanej przez SLDowskich władców TV z pomocą niezbyt stabilnych prezenterek. Odpowiedz Link Zgłoś
mangoid Re: Nazywam się Michał Borsuk, też nie płakałem 18.04.06, 14:59 Ja po Borsukach w wieku od 20 do 80 też nie będę płakał, ale na pewno sobie w domu podyskutujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
msyl ewangelia Judasza ? 18.04.06, 10:41 Tę jarmarczną literaturę poznałem ze 20 lat temu między braćmi katolikami. Nie widzę w niej nic groźnego dla religii. Poważnie mogą to traktować tylko medai , które szukają taniej sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: *****czy kogoś zastanawia jak dwulicowym...** 18.04.06, 13:04 Szczerze współczuję ludziom dla których zagrożeniem może być jakaś idea czy myśl. Mam nadzieję, że Kościół (już) nie traktuje swoich członków jak stada bezrozumnych baranów, których (jak sugerujesz) należałoby chronić przed "heretyckimi" treściami. Odpowiedz Link Zgłoś
madine1 Re: *****czy kogoś zastanawia jak dwulicowym...** 18.04.06, 14:24 > trzeba być, by z jednej strony ronić krokodyle łzy po JP2, a z drugiej promować > > jeden z najgroźniejszych dla Kościoła tekstów czyli Ewangelię wg Judasza? Tam, gdzie normalny człowiek widzi pluralizm, tam paranoik spod znaku Rydzyka i Kaczyńskich widzi dwulicowość i zakłamanie. Nie przykładaj pan własnej miary do Gazety. ___ Mądrość dedykowana braciom Kaczyńskim: Dwa półd*pki tworzą jedną d*pę, ale dwa półgłówki nie tworzą jednej głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:03 a to ciekawe bo ja myslalem ze ogladaja ta tv juz 12-latki, ba nawet mam taka jedna w domu i ona wlasnie to robi... dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
pjaxz HAŃBA!!!!!!!!!! 18.04.06, 10:09 Juz mozna odpuscic parodiowanie Watykanu ale ten plakat oburzyl mnie niesamowicie! Poraniony Chrystus ogląda telewizję....Przegięcie nie z tej ziemi... Jak kazdy chce aby go szanowano, musi tez sznowac innych. Jesli ta kreskowka zostanie wyemitowana, bedzie to porazka wolnosci. Nie mozna w ten sposob pojmowac wolnosci. Niech kazdy kto poprze MTV(a znajda sie tacy ludzie) zastanowi sie co robi ... Odpowiedz Link Zgłoś
krytykk Re: HAŃBA!!!!!!!!!! 18.04.06, 10:18 a co? chrystusowi już telewizji ogladać nie wolno? sam sie człowieku zastanów... Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: HAŃBA!!!!!!!!!! 18.04.06, 10:23 pjaxz napisał: "Jesli ta kreskowka zostanie wyemitowana, bedzie to porazka wolnosci." "Porazka wolnosci" bedzie jezeli jakokolwiek kreskowka nie zostanie wyemitowana. To ze masz prawo do wolnosci wypowiedzi niekoniecznie oznacza, ze masz prawo do narzucania swoich opinii innym ludziom. A jezeli uzyskasz takie prawo to mnie pozostaje uznac, ze mieszkasz w kraju, ktorego obywatele nie szanuja zasady wolnosci wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: HAŃBA!!!!!!!!!! 18.04.06, 18:23 > "Porazka wolnosci" bedzie jezeli jakokolwiek kreskowka nie zostanie > wyemitowana. tia... rozumiem że kreskówki o dobrym hitlerze i bandzie złych żydków też w imię wolności wypowiedzi mogą być transmitowane? bo przecież piszesz że każda kreskówka powinna być emitowana. Odpowiedz Link Zgłoś
kardynal_pacelli1 Re: HAŃBA!!!!!!!!!! 18.04.06, 11:51 pjaxz napisał: > Juz mozna odpuscic parodiowanie Watykanu ale ten plakat oburzyl mnie > niesamowicie! Poraniony Chrystus ogląda telewizję.... NIech ogląda, co mu żałujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:13 To w spolczuje (ja w tym wieku ogladalem cartoon network), ale to ze ogladaja nie znaczy, ze jest to stacja dla nich. MTV to stacja dla 16-24 latkow. Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:16 >MTV to stacja dla 16-24 latkow. a gdzie to jest napisane ? >(ja w tym wieku ogladalem cartoon network) fajnie ze ogladales cn ale moja siostra oglada mtv i co mam zrobic ? zreszta jej kolezanki tez. Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:28 mukroko napisał: > a gdzie to jest napisane ? Czytalem, ze taki jest target tej stacji. Zreszta wystarczy obejrzec pare programow, aby sie przekonac, ze to nie stacja dla 12-latkow. > fajnie ze ogladales cn ale moja siostra oglada mtv i co mam zrobic ? Wylaczyc TV? Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 11:16 > > fajnie ze ogladales cn ale moja siostra oglada mtv i co mam zrobic ? > > Wylaczyc TV? siostrze moze wylacze ale co z reszta dzieciakow ? > > a gdzie to jest napisane ? > > Czytalem, ze taki jest target tej stacji. Zreszta wystarczy obejrzec pare > programow, aby sie przekonac, ze to nie stacja dla 12-latkow. wejdz na strone mtv albo na jej telegazeta i znajdz mi tam taka informacje... Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 18:25 > > > a gdzie to jest napisane ? > > > > Czytalem, ze taki jest target tej stacji. Zreszta wystarczy obejrzec pare > > programow, aby sie przekonac, ze to nie stacja dla 12-latkow. > > wejdz na strone mtv albo na jej telegazeta i znajdz mi tam taka informacje. wejdź na stronę papierosów Spike i znajdź informację że grupą docelową są nastolatkowie. podejrzewam że będzie ciężko. popatrz sobie ile lat mają osoby na bilboardach reklamujących te papierosy i jaki język jest tam używany. zapewne podobnie jest z powyższym. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:47 > MTV nie jest stacja dla dzieci. - Jasne. Zazwyczasj oglądają go stateczni ludzie po 50tce o ugruntowanych poglądach i wyrobionej filozofii życia. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:24 > nie rozumiem cie koles to bluzganie na katalocyzm jest czyms super czego nalezy > uczyc juz dzieci ? Oczywiście że jest super, i dzieci powinny wiedzieć z czym mają doczynienia, a co, może lepiej jak ksiądz im tłucze do głowy głupoty o piekle i diabłach, po czym biedne dziecko zasnąć spokojnie nie może (nie mówiąc o innych rzeczach) ... więcej rozumu . . . Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaranowicka Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 11:39 dziwnego ksiedza miales...mnie uczyli, ze pieklo jest stanem ducha.moga siedziec obok siebie dwie osoby i jedna z nich bedzie w piekle,a druga w niebie. a ty pewnie religie znasz z obrazkow. Odpowiedz Link Zgłoś
olias nudni gó..arze od nowoczesnych (kiedyś) tryndów 18.04.06, 10:41 czy jest sens rozmów z dziećmi poprawności politycznej. Oni wyzdrowieją. w wieku 70 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
goove Odrobina krytyki nikomu nie zaszkodziła. 18.04.06, 11:37 Co za różnica nabijać się z polityka czy z księdza? Odpowiedz Link Zgłoś
uuuu8 Re: Odrobina krytyki nikomu nie zaszkodziła. 18.04.06, 11:52 nie ma roznicy pomiedzy krytykowaniem ksiedza, a krytykowaniem polityka. ale jest pomiedzy nietaktownym zartem z polityka, a z mojej wiary Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych A to dlaczego nie można "nietaktownie" 18.04.06, 12:08 żartować z wiary? Jeżeli chcę kogoś odciągnąć od głupich, moim zdaniem, przesądów to jednym ze sposobów jest ich wyśmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: A to dlaczego nie można "nietaktownie" 18.04.06, 18:28 > żartować z wiary? Jeżeli chcę kogoś odciągnąć od głupich, moim zdaniem, > przesądów to jednym ze sposobów jest ich wyśmianie. a dlaczego uważasz ze masz prawo do narzucania temu 'komuś' swoich poglądów. i to nawet kosztem ranienia jego uczuć? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Jak ktoś ma silną osobowość 18.04.06, 18:32 to nie wpłynę na niego znacząco albo w ogóle. Jak ktoś jest słaby to sam jest sobie winien. Ale zakazy to jakaś paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Jak ktoś ma silną osobowość 19.04.06, 09:35 > Jak ktoś ma silną osobowość > to nie wpłynę na niego znacząco albo w ogóle. Jak ktoś jest słaby to sam jest > sobie winien. Dobrze rozumiem? Jeżeli ktoś ma słabą osobowośc to ranienie jego uczuć jest dozwolone tak? Czyli słabych zniszczyć? Ale o faszyzm to pewnie oskarżasz drugą stronę... > Ale zakazy to jakaś paranoja. Np zakaz jeżdżenia na czerwonym świetle? Albo zakaz kradzieży? Albo zakaz rozpowszechniania treści rasistowskich? Zakazy to nie paranoja. Jeżeli ktoś tak pisze, to najwyżej wskazuje na to kto kształtuje mu jego odmóżdżony światopogląd. Duża część zakazów jest jak najbardziej słuszna. Problemem jest - gdzie jest granica pomiędzy granicą i zakazami. I o to można się spierać. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Źle rozumiesz. 19.04.06, 10:58 Chodzi o to że wyśmiewanie religii (zostawmy te uczucia bo nikt ich nie potrafi zdefiniować) jest dozwolone w każdej sytuacji. Osobą o silnym charakterze to nie zachwieje, osoba o słabym charakterze sama jest sobie winna. I nie pisz mi o narzucaniu poglądów bo przekreślasz misję ewangelizacyjną chrześcijaństwa. O rany! I wykład o zakazach. Pisałem o zakazach dotyczących obrażania tzw. "uczuć religijnych". Tych nie powinno być. Ale dobra próba zagadania problemu i wywołania u mnie paranoi społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Źle rozumiesz. 19.04.06, 11:36 > Chodzi o to że wyśmiewanie religii (zostawmy te uczucia bo nikt ich nie potrafi > zdefiniować) jest dozwolone w każdej sytuacji. Czy możesz uczciwie powiedzieć że zawsze twierdzisz że uczucia należy zostawić jako niedefiniowalne? Czy zostawiasz ten przywilej tylko uczuciom religijnym których jak widać bardzo nie lubisz? Czy wyśmiewasz też: - patriotyzm (głupia indoktrynacja) - miłość dwojga ludzi (zwykła chemia) - miłość macierzyńską (zwykła biologia) - altruizm (no toż to już zupełny debilizm i niczym się tego nie da wytłumaczyć) ? > O rany! I wykład o zakazach. Pisałem o zakazach dotyczących obrażania > tzw. "uczuć religijnych". Tych nie powinno być. Nie. Pisałeś o zakazach jako takich. Teraz uszczegaławiasz. Nie wiem dlaczego tak uparcie wyłączasz uczucia religijne z grupy przekonań którym należy się szacunek. Oczywiście - możemy się wzajemnie o wszystko obrażać. Jeżeli komuś nazwanie innego idiotą poprawia humor albo zwiększa samoocenę - to anonimowe fora są do tego naprawdę świetne. EOT (jeśli o mnie chodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Źle rozumiesz. 19.04.06, 13:37 entropia napisał: > > Czy możesz uczciwie powiedzieć że zawsze twierdzisz że uczucia należy zostawić > jako niedefiniowalne? To jaka jest definicja uczuć religijnych? > Czy zostawiasz ten przywilej tylko uczuciom religijnym kt > órych jak widać bardzo nie lubisz? > Czy wyśmiewasz też: > - patriotyzm (głupia indoktrynacja) Tak, zawsze. > - miłość dwojga ludzi (zwykła chemia) > - miłość macierzyńską (zwykła biologia) Zdarza mi się wyśmiać. Ale obrona tych uczuć nie jest zapisana w kodeksach. Więc tak bardzo mi nie przeszkadzają. Z powodu ich wyśmiania prokuratura nie zacznie postępowania z urzędu. > - altruizm (no toż to już zupełny debilizm i niczym się tego nie da wytłumaczyć > ) > ? Jako zawodowego egoistę często mnie śmieszy. > Nie. Pisałeś o zakazach jako takich. Teraz uszczegaławiasz. Nie, mój błąd. Miałem napisać o zakazach w tej kwestii tylko uogólniłem. > Nie wiem dlaczego tak uparcie wyłączasz uczucia religijne z grupy przekonań któ > rym należy się szacunek. Wyłączam uczucia religijne spod ochrony prawnej ze względu na trudności w ich zdefiniowaniu. I dołączam je do grona uczuć których nie mam obowiązku szanować. Zwłaszcza że te uczucia obecne są w sferze publicznej. > > Oczywiście - możemy się wzajemnie o wszystko obrażać. Jeżeli komuś nazwanie inn > ego idiotą poprawia humor albo zwiększa samoocenę - to anonimowe fora są do teg > o naprawdę świetne. Można nie reagować na nazwanie własnej osoby idiotą czym można wykazać wyższość nad obrażającym. Odpowiedz Link Zgłoś
matekman Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:02 Urywek tej kreskowki mozna zobaczyc tutaj: youtube.com/watch?v=rf7qGCbJv68&search=Popetown Odpowiedz Link Zgłoś
pardawa Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 11:51 www.revolvergroup.com/popetown/popetown1.mov Odpowiedz Link Zgłoś
natural7 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 12:54 Myślałem że to jest śmieszne a to jest nudne jak flaki z olejem. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 13:35 przede wszystkim nie ma oboowiazku , przymusu ogladac takie filmy - szczegolnie kardynalowie , zapracowani niech sobie odpuszcza telewizje .. Odpowiedz Link Zgłoś
zoja2006 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 08:14 Co za hipokryzja. Nie przypominam sobie aby jakakolwiek niemiecka gazeta opublikowala karykatury Mahometa. Gdzie sie wtedy podziala "wolnosc wypowiedzi"???? Nie jestem wierzaca katoliczka, nawet nie mieszkam w Polsce ale mdli mnie od czytania zakompleksionych, malych ludzikow na temat polskiego zascianka. Zascianki mozna znalezc wszedzie w kazdym kraju i kulturze wiec szanowny, zakompleksiony przedmowco nie musisz tak podkreslac swojej europejskosci. To smieszne jak niektorzy lubia podkreslac "narodowe wady" Polakow, oczywiscie zawsze pogardliwie wskazujac palcem "ONI" zlodzieje, pijacy, zascianek. Ja jestem swiatly, kulturalny,madry europejczyk. Zalosne..... A tak na marginesie jestem przeciwko emitowaniu tego rodzaju niesmacznych filmikow. Po pierwsze nalezy szanowac uczucia innych (ostatnio tolerancja, szanowanie uczuc innych zostalo zarezrwowane dla "kochajacych inaczej oraz muzulmanow). Po drugie niezaleznie czy jestesmy wierzacymi chrzescijanami (tak, tak- nie tylko katolicy wierza w Jezusa)czy jestesmy ateistami powinnismy moze miec wiecej szacunku do samych siebie. Czy bycie EUROPEJCZYKIEM jest rownoznaczne z podcinaniem galezi na ktorej kultura europejska wyrosla? Bo czy nam sie to podoba czy nie kultura zachodnia ma podloze w chrzescijanstwie. Tak wiec porownywanie ludzi wierzacych do zascianka jest nieporozumieniem. Czy w "niezasciankowej" Europie podobny film o muzulmanach albo homoseksualistach zostal by wyemitowany? Prawdopodobnie raptem po europejsku przypomiano by sobie ze przeciez nalezy byc "politically correct" i ze to jest wazniejsze od wolnosci slowa. To dopiero zascianek i hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
barb25 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 08:26 Zgadzam sie z tym co napisalas.To skandal ze mozna zniewazac chrzescijan i ich wiare w kazdy mozliwy sposob i zastawiac sie "wolnoscia slowa".Nonsens! Ciekawe czemu nic nie robia takiego o muzulmanach.TYle by bylo naprawde smiesznych filmow,chociazby o mordowaniu w imie "honoru" kobiet, albo o gejach -jak to sprowadzili z Afryki AIDS.Hi,hi,hi ale smieszne!!!! HIpokryzja siega niebios ,EU to kupa gnoju ,nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:11 jakoś tak śmiesznie- muzułmanów nie znam, nie widzę i niewiele o nich wiem a o czrnych łobuzach, na każdym kroku wciskających się do domów, łóżek i portfeli ludków zamieszkałych między odrą a bugiem można doczytac się tylko w półpodziemnych gazetkach. śmiało bracia niemcy[bracia w prześladowaniach przez katoli]. nie dajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:56 lecz sie koles... przesladowanie przez katoli.... jestes chory Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:26 Dzisiejsza Europa wyrosła na czymś innym niż katolicyźmie. Przede wszystkim na ideach Oświecenia. Ale to temat na dłuższą wypowiedź. Jeśli ktoś czuje się obrażony, niech idzie do sądu. A nie stosuje cenzurę prewencyjną. W przeciwnym razie uczucia religijne staną się swojego rodzaju paragrafem 22. Wszystko będzie można pod nie podciągnąć. Jeśli chodzi o muzułmanów to Polski premier był jedynym, który przepraszał za karykatury Mahometa. Nie pamiętasz? A wytykanie naszych wad narodowych jest konieczne. Zamiast zmiatać je pod dywan trzeba się z nimi rozprawić raz na zawsze. O wadach pisali XIX-sto wieczni wieszcze, pisał Żeromski, Gombrowicz, Miłosz, wielu innych. I nic w tej kwestii się nie zmieniło. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:01 > Dzisiejsza Europa wyrosła na czymś innym niż katolicyźmie. tez, ale jednym z fundamentow europy jest chrzescijanstwo i watykan > Jeśli ktoś czuje się obrażony, niech idzie do sądu. to tez ida tam z tym ludzie do sadu i wcale im sie nie dziwie > A wytykanie naszych wad narodowych jest konieczne. Zamiast zmiatać je pod dywan > trzeba się z nimi rozprawić raz na zawsze. jestes polonista czy co ? co to wogole znaczy "rozprawic" ? stworzyc lek na wady? > wieszcze, pisał Żeromski, Gombrowicz, Miłosz, wielu innych. to pisarze ktorzy pisali w czasach kiedy nie mielismy swojego panstwa, krytykowali kilka bledow historii, zauwaz ze nie miali co robic w okresie miedzywojennym... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:33 > tez, ale jednym z fundamentow europy jest chrzescijanstwo i watykan fundamentem europy jest sekta katolicka?? co za brednie, to że się pchają od tysiącleci gdzie tylko mogą, ze swoimi bogami to nie znaczy że można nadawać temu taką range ... sekta fundamentem europy - no no ... Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:51 Z Watykanem jako fundamentem pozwolę się nie zgodzić. Grecja, Rzym, a potem Oświecenie z Watykanem nie ma nic wspólnego. Co więcej, połowa Europy nie chce mieć z Watykanem nic wspólnego od czasów reformacji, czyli jakieś pół tysiąca lat. Jeśli mówię o rozprawieniu się to mam na myśli głośne wytykanie tych wad. Czyż nie jest tak, że mamy najwyższy wskaźnik nieufności w Europie? z czegoś to wynika. Powiedz mi, jaka jest różnica, czy pisarz, poeta, ktokolwiek, tworzy w czasach niepodległości, czy też zaborów? Wady są wadami, to, co nas boli jest ciągle tym samym. A jeśli już stawiać sprawę w taki sposób, to właśnie dziś, kiedy mamy niepodległe państwo, musimy wręcz mówić o tym, co jest w nas złe. Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 15:30 oka to mow co w ans jest zle, zapodaj cos... bo wiesz mi sie wydaje ze troszke przesadzasz, jestesmy ludzmi i tyle. nie wydaje mi sie zeby mozna bylo mowic w XXI wieku o jakis cechac narodowcyh szczegolnych, 60% ludnosci swiata oglada filmy z hollywood, a telewizja jest pierwszym i najwazniejszym srodkiem przekazu. swiat narodow sie juz skonczyl, a tym bardziej europa, wiec myslenie w kategoriach naszych narodowych wad wydaje mi sie przestarzale... > Z Watykanem jako fundamentem pozwolę się nie zgodzić. Grecja, Rzym, a potem > Oświecenie z Watykanem nie ma nic wspólnego. Co więcej, połowa Europy nie chce > mieć z Watykanem nic wspólnego od czasów reformacji, czyli jakieś pół tysiąca grecja rzym i oswiecenie ;] a gdzie sredniowiecze? renesans ? a co bylo by z europa gdyby w V-X wieku nie bylo instytucji kosciala katolickiego ktorego centrum bylo w watykanie ? kto wie czy nie bylibysmy druga afryka... co do reformacji, to wtedy owszem nie chcieli miec z watykanem nic wspolnego ale teraz to juz troszke inaczej wyglada... Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:55 popieram Ciż w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:07 zoja2006 napisała: "smieszne jak niektorzy lubia podkreslac "narodowe wady" Polakow, oczywiscie zawsze pogardliwie wskazujac palcem "ONI" zlodzieje, pijacy, zascianek. Ja jestem swiatly, kulturalny,madry europejczyk." Ja tam ani nie jestem "swiatly" ani "kulturalny", nawet w Europie nie mieszkam od dosc dlugiego czasu. Za to spedzilem troche zycia w polskich pierdlach za propagowanie wolnosci wypowiedzi i bylem zbudowany wolnoscia wypowiedzi, ktora znalazlem w Polske w roku 2000. O co Wam, do diaska, chodzi? Ktos zrobil film. Komus ten film sie nie podoba. No to co? Trzeba wyciac ten film z ogolnego obiegu? Czym takie podejscie rozni sie od podejscia standardowej sowieckiej cenzury? Tematem? Zoja, zastanow sie do czego nawolujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkiewicz Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 12:07 zgadzam sie z Zoja wierzacy z Frankfurtu Odpowiedz Link Zgłoś
inga141 Paranoja 18.04.06, 14:42 Zoja, napisałaś, że Europa wyrosła na chrześcijaństwie? Z tym się zgodzę. Ale z resztą zgodzić się nie mogę. Twierdzisz, że fundamentów naszej kultury (czyli katolicyzmu) nie należy podmywać. Je trzeba zburzyć, i to jak najszybciej, bo one się już chwieją w posadach. Watykan to instytucja zakłamana, od zawsze oplywająca w kasę i pragnąca władzy. Bóg? Ja go tu nie widzę, nigdy się nie pojawia. Chrześcijaństwo wyrosło na kłamstwach i niedopowiedzeniach, luki w teorii i rozumowaniu były zaszywane bardzo grubymi nićmi. Instytucja pod nazwą "Kościół" jest fanatyczne i okrutna. A niech mi ktoś powie, że moje słowa nie mają pokrycia, to chyba uduszę. Okrutna i fanatyczna, przykłady: palenie czrownic i niewiernych na stosach, masakra dokonana na Katarach. Innych przykładów nie trzeba szukać, same wyłażą na wierzch. Zachłanny i żądny władzy: W Renesansie były płatne odpusty, czyż nie? W S. Rzymie doszło do podziału, ponieważ jedni byli zdania, że Kościół nie powienien mieszać się w Politykę, a inni (znaczy właśnie Kościół), że wręcz musi - więc mieli władcę i najwyższego kapłana w jednym. Chyba zaczynam przynudzać - chciałam jeszczę powiedzieć, że nawet teraz gdy znaleźono Ewangelię Judasza, słychać liczne protesty ze strony kościła. Dlaczego? Ponieważ wszystko może się zacząć sypać, więcej ludzi może stracić wiarę, kościół staci wtedy większość wpływów i mogą być też straty finansowe. Ale żaden Ci tego wprost nie powie tylko będą mamrotać, że to fałszerstwo. Chyba się za bardzo rozpisałam, cóż, tak bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
zoja2006 Re: Paranoja 18.04.06, 20:46 Chodzilo mi glownie o to ze we wspolczesnej zachodniej cywilizacji (mam na mysli Zachodnia Europe i USA) bardzo modne jest ostatnio wieszanie psow i obrazanie chrzescijan a w szczegolnosci Katolikow. Jeszcze raz podkreslam ze nie jestem osoba wierzaca ale mam duzo szacunku do chrzesijanstwa dlatego ze nasza wspolczesna cywilizacja ma swoje korzenie w chescijanstwie. Owszem zgadza sie sa takze olbrzymie wplywy grecke i rzymskie ktore sa wazna spuscizna kulturowa w Europie i USA. Nie oburza mnie konstruktywana krytyka srodowiska watykanskiego i katolickich twardoglowych. Po prostu mam problem z trendem wsrod tzw "zachodnich liberalow". Obecnie mozna bezkarnie lzyc chrzescijan, nazywac ich zacofanymi ciemniakami, zarzucac zasciankowosc. Zadziwiajace jest tylko ze najmniejsza krytyka srodowisk homoseksualistow,zydowskich, muzulmanskich i ci sami ludzie przestaja krzyczec o wolnosci slowa i raptem mowia o "Hate Crime". Przeciez to czysta hipokryzja. Niedawno w radiu jeden z liberalow bronil zazarcie wielokrotnego morderce. Czlowiek ten twierdzil ze jest przeciwko karze smierci, uzywal argumentow ze kazdy czlowiek ma prawo do zycia, nawet wielokrotny morderca. Piekne, wzniosle, liberalne idealy. Ten sam czlowiek twierdzac ze spoleczenstwo nie ma prawa pozbawiac nikogo zycia, jednoczesnie powiedzial ze jest za aborcja. (Nawet nie to ze jestem przeciwko aborcji, jestem za w uzasadnionych przypadkach). Nie rozumiem tylko jak mozna protestowac przeciwko egzekucji seryjnego mordercy uzywajac argumentu ze kazda istota ma prawo do zycia i w tym samym czasie czasie byc zwolennikiem aborcji. Ten razem argument byl ze kazda kobieta ma prawo decydowac o tym co zrobi ze swoim cialem. THAT'S BULLSHIT. Jak wiadomo natura nie znosi prozni wiec jesli pozbedziemy sie Watykanu predzej czy pozniej jakas inna ideologia zastapi obecna. Jaka masz pwenosc ze to nie bedzie Islam? Jesli masz problem z okrucienstwem i brakiem tolerancji w lonie kosciolow chrzescijanskich to z pewnoscia tolerancyjna i lagodna "religia pokoju" pozwoli na wolnosc slowa o jakiej marzymy. A tak na marginesie przyczyna upadku cywilizacji rzymskiej o ile sie nie myle bylo wlasnie odcinanie sie od swoich korzeni, hedonizm i upadek religii. Odpowiedz Link Zgłoś
wr50m2 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:33 Czy ten film jest juz na torrencie? Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert ciekawe... 18.04.06, 09:35 w Polsce mozna bez problemu robic jaja z Putina, Chiraca (nie mowiac juz o innych glowach panstw np. Turkmenbaszy) ale niech no tylko ktos sprobuje posmiac sie z Watykanu... Wolnosc slowa? Wolne zarty! Odpowiedz Link Zgłoś
krytykk Re: ciekawe... 18.04.06, 09:39 a któryż to władca własnej kolonii pozwoli aby poddani się z niego nabijali? tak długo jak Polska będzie pod watykańską okupacją to nie będzie wolnosci słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
krytyka.org Cenzura: NIE. Bojkot: OK. 18.04.06, 09:37 cenzura obyczajowa prowadzi donikad. mowimy o kreskowce, formie sztuki, jesli komus sie nie podoba poczucie humoru zawarte w popetown, moze a) zignorowac ja b) bojkotowac mtv (mniejsze wplywy z reklamy, etc.) c) zorganizowac ruch obywatelski, wysylac listy, pisac petycje etc. proste, skuteczne, demokratyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bigtor Re: Cenzura: NIE. Bojkot: OK. 18.04.06, 10:20 Szanowny przedmówco; twirdzisz , że popetown to sztuka? Jasne, widziałem kiedyś "sztukę" polegającą na tym , że nagi aktor trzymając w rękach swoje odchody wypowiadał przez dobrych parę chwil znamienną kwestie cytuję: "gó.., gó......." Czy to do licha jest sztuka? Jeśli nie obowiązują nas żadne ograniczenia, to pozwólmy na gwałty, kradzieże i morderstwa; zabraniając tego ingerujemy przecież w czyjąś wolność. Dlatego proponuję chwilę zastanowienia nad kwestią moralności, nad tym że jednak jakieś granice naszej wolności muszą istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: Cenzura: NIE. Bojkot: OK. 18.04.06, 10:35 bigtor, Mylisz sztuke z zyciem. W zyciu mamy ograniczenia po to aby nie popasc w chaos. W sztuce, nawet tej najbardziej wulgarnej, takich ograniczen nie mamy. Za to jezeli mylimy sztuke z zyciem... tu sobie dopowiedz bo wlasnie to robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
bigtor Re: Cenzura: NIE. Bojkot: OK. 18.04.06, 10:58 ghotir Tak się składa że sztuka i życie stanowią nierozłączną, integralną część naszego istnienia, jest emocjonalnym wyrazem naszego życia. Dlatego jeżeli w sztuce sięgamy po "hardcore" to z naszymi emocjami jest coś nie tak. Bo czemóż ma słuzyć sztuka będąca kwintesencją brutalności, nienawiści czy zbiorem braku poszanowania dla czyiś uczuć religijnych (myślę tu o religiach kierujących się dobrem ogólnie pojętym i przyjętym); chyba tylko rozgłosowi niemogącemu się wybić "artyście" albo uzewnętrznieniu się sflustrwanemu bądz choremu psychicznie degeneratowi Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Może ty mi wyjaśnisz co to są "uczucia religijne"? 18.04.06, 11:13 Bo któryś już miesiąc na różnych forach się dopytuję i nikt nie jest w stanie mi tego wyłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bigtor Re: Może ty mi wyjaśnisz co to są "uczucia religi 18.04.06, 11:33 Przepraszam za złośliwość, ale ale czym jest Bóg , co to jest inteligencja i co było pierwsze jajo czy kura? Co do Jamesa Joycea; ma rację, człowiek staje się dorosłym przez całe życie i nie dorasta, bo gdyby to zrobił stałby się Bogiem Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Co to są, za przeproszeniem, "uczucia religijne"? 18.04.06, 11:50 Odpowiedz Link Zgłoś
bigtor Re: Co to są, za przeproszeniem, "uczucia religij 18.04.06, 11:58 Przepraszam ponownie ale widzę że "nie kąsasz intrygi" Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Chcę tylko uzyskać odpowiedź na pytanie. 18.04.06, 12:10 Pytam już trochę czasu o to i jeszcze nikt mi tego nie wyłuszczył a nawet nie próbował. Odpowiedz Link Zgłoś
bigtor Re: Chcę tylko uzyskać odpowiedź na pytanie. 18.04.06, 12:35 są pewne sformułowania zrozumiałe na tyle aby móc prowadzić dany dyskurs ,dialog itp. Pozwala to skupić się na problemie, zagadnieniu aktualnie dyskutowanym. Jeśli mielibyśmy analizować wszystkie sformułowania, związki frazeologiczno-znaczeniowe,skupiać się na ich etymologi oraz znaczeniu pierwotnym lub wtórnym, przedmiot dyskusji byłby delikatnie ujmując nieczytelny. Dlatego jeśli ktoś ma problemy ze zrozumieniem bądz określeniem znzczenia danego sformułowania, wyrżenia, albo nie powinien brać udziału w dyskusji, rozważaniu, albo przed podjęciem się w/w "zasięgnąć języka" na forum filozoficznym, jezykowym, z samym czcigodnym prof. Miodkiem włącznie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Chodzi mi o to co ludzie wierzący 18.04.06, 13:23 rozumieją przez takie uczucia. Nie domagam się wyjaśnienia językoznawczego. Odpowiedz Link Zgłoś
bigtor Re: Chodzi mi o to co ludzie wierzący 18.04.06, 13:42 Są trzy możliwości: albo jesteś nierozgarnięty albo sobie jaja robisz albo prowadzisz sądę na temat rozumienia odczuwanych emocji. Ale spróbuję jeszcze raz. Uczucie religijne: Jeśli darzę miłością Krzyż będący symbolem religijnym mojej wiary a ktoś ten Krzyż profanuje; godzi więc w moją miłość do Krzyża (jako symbolu) więc godzi w moje uczucie (miłości) religijne Czy teraz jest OK ? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych W związku z tym 18.04.06, 13:50 Jeśli kocham dziewczynę a ona łamie mi serce obrażając moje uczucia to prokuratura powinna wszcząć przeciwko niej postępowanie z urzędu a ja powinienem zacząć nawoływać do bojkotu tejże dziewczyny. Ale abstahując od tego, jak można kochać symbol? Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkiewicz Re: W związku z tym 18.04.06, 17:52 Twoje porownanie to jak picie wody w Szczawnicy a szczan.e w piwnicy ! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych No tak. Rozumiem że uczucia religijne to jakiś 18.04.06, 18:25 specjalistyczny rodzaj uczuć. Wyższy niż miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra A co rozumiesz przez swoją osobistą godność? 19.04.06, 11:02 Uczucia religijne dla wielu stanowią część ich osobistej godności. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych W jaki sposób się to dzieje? 19.04.06, 13:38 Jak to może byc część godności? I co to są uczucia religijne? Odpowiedz Link Zgłoś
ssszymon Re: Cenzura: NIE. Bojkot: OK. 18.04.06, 10:23 krytyka.org napisał: > cenzura obyczajowa prowadzi donikad. mowimy o kreskowce, formie sztuki, jesli > komus sie nie podoba poczucie humoru zawarte w popetown, moze a) zignorowac ja > b) bojkotowac mtv (mniejsze wplywy z reklamy, etc.) c) zorganizowac ruch > obywatelski, wysylac listy, pisac petycje etc. proste, skuteczne, demokratyczne A cóż niemcy takiego innego robią? A co do sztuki to sprubój w anglii opublikować prześmiewczy i oszczerczy wiersz na temat królowej. A poza tym ak cię oczerniają tommasz prawo iść do sądu, nie ważne czy robą to rymując czy prozą, więc trochę pomyśl bo inaczej odbieżesz sobie prawo do obrony, bo ktoś swoją wypowiedź nazwie sztuką. Odpowiedz Link Zgłoś
101ola Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:38 Mam nadzieje, ze Urban wzorem innych kolorowych pism dołączy ten interesujący film jako film na DVD. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
krytykk Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:41 eee Urban to watykańsko-gejowsko-pedofilskiego pornusa powinien dołączyć do gazety... wyszła by na jaw prawda o zboczeńcach w czarnych (i białych) sukienkach... Odpowiedz Link Zgłoś
veritas4 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:59 Hm... niemieckie MTV,to wszystko wyjaśnia. Jeśli ktoś ma czas i ochotę oglądać tamtejsze idiotyczne kreskówki to szczerze mu współczuję. Jest tyle pięknych rzeczy na świecie (wcale nie chodzi o modlitwę), że autentycznie mi takich ludzi żal. Emitują tam programy dla ogłupiałych z nudów, skretyniałych nastolatków, ew. zdziecinniałych dwudziestoparolatków rechoczącyh po puszczonym bąku. Szczerze mówiąc wydaje się, że dobór tematu nie ma tu większego znaczenia, w każdym razie nie ma znaczenia pierwszorzędnego. Nie tyle zatrważające jest to z kogo się będą śmiać, ile stan umysłów ludzi którzy to oglądają. Umysłów mających pociągnąć Europę w przyszłość... ............................ Proponuję T-shirt dla wolności - Nie płakałem po le madame Odpowiedz Link Zgłoś
36krzysiek Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:45 Brawo MTV! najwyzszy czas by po rozliczeniu faszyzmu i komunizmu wziac sie klechizm! banda cynicznych urzedasow pod plaszczykiem wiary nabija kabze i wyciaga lapy po wladze , majac za soba naiwnych ludzi pozbawionych wlasnych mozgow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
simprez Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:30 36krzysiek napisał: > Brawo MTV! najwyzszy czas by po rozliczeniu faszyzmu i komunizmu wziac sie > klechizm! banda cynicznych urzedasow pod plaszczykiem wiary nabija kabze i > wyciaga lapy po wladze , majac za soba naiwnych ludzi pozbawionych wlasnych > mozgow!!! odezwał się, kosiarz umysłów jeden...:( na tą spiskową teorię dziejów to sam wpadłeś (w co ciężko uwierzyć), czy towarzysz Urban cię zainspirował... ...ludzie naiwni w różne kretynizmy są skłonni uwierzyć, ale chyba są pewne granice... ...wiara nigdy nie jest tożsama z naiwnością, to ludzie naiwni tak ją postrzegają... Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 09:55 Mam nadzieje, ze w MTV Polska tez puszcza ten serial! Podobno jest swietny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkiewicz Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 17:58 Kawalek ogladalem -to dobre dla debili . Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych I bardzo dobrze. 18.04.06, 18:26 Niech też mają program. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastiannos Mam Pytanie o wolność słowa 18.04.06, 10:15 A jakby ktoś zmontował film porno z Żoną/Mężem twórcy serialu, takie ze zwierzątkami? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Zapewne obraziłoby to jego uczucia religijne. 18.04.06, 11:18 A propos, co to są te uczia religijne? Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:24 jestem wielce ciekaw, czy w tym kraju, który dopuszcza kontrowersyjne programy, dopuszczono by do emisji "Rabintown" albo "Imamtown"... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Nie wiem. Na razie sprawa jest z Watykanem. 18.04.06, 11:20 Może ty wyjaśnisz mi co to są te "uczucia religijne"? Odpowiedz Link Zgłoś
szemor Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:40 Wkrotce sie przekonasz, jak dziala prawo w Niemczech - zachodnim panstwie prawa. Bedzie to widac zwlaszcza w wysokosci kary, jaka dostanie MTV. Odpowiedz Link Zgłoś
tizullah Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:41 Podobnie komentowalem na stopklatce.pl wiec sie powtarzam... W celu rozwiania wszelkich watpliwosci... Jestem katolikiem, wychowanym w rodzinie o silnych (badz co badz) tradycjach religijnych. Obracam sie w srodowisku intelektualistow, rowniez bardzo zwiazanych z kultura katolicka. Jej idealy nie sa mi wiec obce. Wielka Brytania ma problem z produkowaniem (nie) popularnych seriali. W latach 90tych w Irlandii powstal Father Ted - satyra na katolicka parafie na malutkiej wysepce. Irlandzcy katolicy oburzeni, produkcja przeniesiona do Anglii, serial kupuje Channel 4 i prezentuje u siebie. Co w nim jest zlego? Bo przedstawia ojca Teda - hazardziste, ojca Dougala - kretyna (uroczego) i ojca Jack'a - alkoholika. I przy tym jest jednym z lepszych seriali komediowych jakie w zyciu widzialem. Jestem posiadaczem 3 serii ki z wielka przyjemnoscia wracam do niego. Ponadto, jestem pewien ze zarowno Wojtyla jak Ratzinger usmiali by sie ogladajac go, bo jest inteligentny i dowcipny. Ale w Polsce nigdy nie zostanie puszczony - bo ludzie beda czuc sie urazeni. CZYM na Boga??? Dla czego mozna nakrecic serial o nieudacznikach, kretynach, pijakach i innych - i jest swietny, lubiany i popularny, ale kiedy bohaterowie przywdzieja sutanny - jest juz obrazoborczy i zly? Czy ksieza stoja ponad prawem? Czy sa nadludzmi? Dla czego mozemy smiac sie z ludzi roznych narodowosci i ras, profesji takich jak smieciarz czy prezydent a ksieza sa pod ochrona? Komus chyba brakuje dystansy do siebie i swojego zycia. Europa ma kozenie zarowno antyczne, chrzesciajskie ak i oswieceniowe. To te trzy filary ja tworza i caly czas odgrwaja wielka role. A zart ni jest 'podcinaniem galezi' jak ktos zasugerowal. Smutasy... Czujecie sie osobiscie urazeni? Bzdura. Ostatnio modne jest bycie urazonym, tak wypada. Moja wiara jest moja sprawa - sprawa najbardziej osobista. Ale potrafgie smiac sie z samego siebie i wszystkich rzeczy wiazacych sie z moim zyciem. A jesli chodzi bezposrednio o Popetown... Jasne, zle niedobre i bolesne. Bohistoria Watykanu zawsze byla chwalebna a Papiez jest jak zawsze najlepszym czlowiekiem na ziemi... Popatrzcie na historie... Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Co kogo cieszy 18.04.06, 10:45 rozgadaliscie sie o tresci tak bardzo, ze zapomnieliscie o formie. Zycze Wam dobrej zabawy, niewazne ze ona nie ma zadnej konkluzji. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Co to są uczucia religijne? 18.04.06, 10:52 I jak następuje ich obrażenie? Czy jest to jednorazowy fakt czy może długotrwały proces? Czym objawia się obrażenie uczuć? Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: Co to są uczucia religijne? 18.04.06, 13:49 pytania zasadnicze - ale obrazeni milcza - sami nie wiedza co , jak i dlaczego - usmiac sie mozna z takich uczuc.. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_murzyn Pytanie dlaczego kościół znieważa wiarę ateistów ? 18.04.06, 10:54 Bo boi się utracić swoje ,przesycone bogactwem ,stołki ? Odpowiedz Link Zgłoś
artnow Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 10:58 Niechciane plakaty możecie obejrzeć TUTAJ Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Popatrzcie tylko jak szybko po przesławnym laniu 18.04.06, 11:06 odzyskali tupet jako "naród cywilizowany".Obejrzyjcie stare kroniki z Adolfem i te na gruzach 1000-letniej Rzeszy.Jeszcze im mało ??? Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk Ciekawe dlaczego.. 18.04.06, 11:12 ..MTV nie urzadzi sobie cyrku z muzułmanów ? bo redakcja wyleciałabyw powietrze ? prezenterzy poczuliby kosy na delikatnych gardziołkach ? Watykan to wygodny obiekt do opluwania - nie obije mordy, nie spali domu, nie porwie dzieci, nie utnie główki ... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Bo Watykan jest śmieszniejszy. 18.04.06, 11:16 Czy byłbyś w stanie wyjaśnić mi co to są te sławetne uczucia religijne? Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk Re: Bo Watykan jest śmieszniejszy. 18.04.06, 13:21 a gdzie użyłem tych słów ? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Nigdzie. 18.04.06, 13:24 Ale myslałem że ty wiesz i mi objaśnisz. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkiewicz Re: Ciekawe dlaczego.. 18.04.06, 12:18 Chrzescijanstwo Europy jest wypierane przez przeciwnikow religii. W powstala luke wpycha sie islam, ktory sobie na takie kpiny nie pozwoli. Przegraja glownie ci co w nic nie wierza i kochajacy inaczej. Jeszcze zaplacza za chrzescijanstwem, bo poczuja "kosy na delikatnych gardziołkach ". Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Bla, bla, bla. 18.04.06, 12:21 Zapomniałeś jeszcze formułki papieskiej o upadającej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
alkud ___________Katolicy wierzą w Jezusa czy w Papieża? 18.04.06, 11:31 to odnośnie "wstrętnego znieważenia wiary" --- religiapokoju.blox.pl/2006/04/Njusflesz.html Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: ___________Katolicy wierzą w Jezusa czy w Pap 18.04.06, 12:00 Kazda tego typu reakcja ze strony kosciola, tylko utwierdza mnie w tym, ze w Kosciele Katolickim najwazniejszy jest Jezus, a potem cala drabina od papieza do ministranta. +setki tysiace kolorowych obrazkow, rzezb, budowli, relikwi... I jakos tak o Bogu coraz mniej. Dla mnie to niepojete, jak mozna obrazic uczucia religijne, kpiac z pracownikow korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
convenience Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 11:47 Niby wywaζone komentarze,ale... Gdyby taki film powstał za czasów Karolka W. to zakłamani Polaczkowie by i do Strasourga na skargę poszli...:) A tak mozna i troche sie rozwagą popisac i poradować jak to niby chore społeczeństwo w Germanii!:) Żyjacy tu i tam. Odpowiedz Link Zgłoś
front242 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 11:49 A DOPIERO CO MOIWONO W NIEMCZECH ZE "ARABOWIE NIE MAJA POJECIA O WOLNOSCI SLOWA"-ZE KARYKATURY MAHOMETA SA JAK NAJBARDZIEJ DOPUSZCZALNE!A TERAZ GDY KTOS LACHA DRZE Z KOSCIELNYCH WATAZKOW-SWIETE OBURZENIE!!! TO NIC INNEGO JAK KATOLICKA OBLODA I ZAKLAMANIE!! Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Z tej zgnilej iskorumpowanej instytucji nie da 18.04.06, 11:58 sie kpic. Co by nie wymyslic to okaze sie przwda. Odpowiedz Link Zgłoś
winka53 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 12:00 <DOKLADNIE..........racja ..ZASCIANEK POLSKI............ Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Re: Rysunkowe kpiny z Watykanu budzą oburzenie w 18.04.06, 12:30 Niech to samo zrobią z Mekką i Medyną. Zobaczymy, co będzie. Niewmcy to śmierdzące tchórze, zwykłe skunksy. Niemcy nigdy nie należeli do walecznych. Umią się pastwić na bezbronnych. Czy w Niemczech pojawiła się karykatura Mahometa? Oczywiście, że nie. Dopiero by się działo. Tylu tam Turków i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Ja chętnie zrobię to samo z Mekką. 18.04.06, 13:26 Załatw mi fundusze. Odpowiedz Link Zgłoś
data1 Re: Wzywam MTV aby nakręciła kpinę z mułłów 18.04.06, 12:38 rabinów.............. pokażcie odwagę Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Może kiedyś pokażą. 18.04.06, 13:27 Na razie śmieją się z Watykanu-a jest z czego. Odpowiedz Link Zgłoś