Dodaj do ulubionych

Lata tłuste, lata chude

01.12.24, 12:49
"Na świecie tak się jakoś plecie, tak się dziwnie plecie dobre i złe.
Dziś smutno, dziś w kieszeni płótno, jutro znowu tęga mina, limuzyna, moc waluty, buty."

Tak śpiewał przed laty Stanisław Grzesiuk w jednej ze swoich piosenek ("Choć z kieszeni znikła flota").

A więc szczęscia i nieszczęscia przplatają się, a czasem nastepują po sobie seriami.
Przeżywało się lub kibicowało nastepującym szczęsciom i nieszczęsciom w ciągu ostatnich 30-tu 40-tu lat:

- nieszczęście awarii elektrowni atomowej w Czarnobylu
- szczęście wyrwania się z Polski Ludowej do RFN-u
- szczęście uzyskania zgody na emigrację z RFN-u do Kanady
- szczęście upadku muru berlińskiego, rozwiązania ZSRR
- szczęście uzyskania niepodległości przez państwa bałtyckie
- szczęście opuszczenia byłych "demoludów" przez wojska sowjeckie
- szczęście przystąpienia Polski do NATO i Unii Europejskiej
- szczęście dostępu do Internetu i dzięki temu do nieograniczonej wiedzy

- nieszczęście ataku terrorystycznego na WTC w roku 2001
- nieszczęście "zalewu" Internetu przez ruskich trolli z ich obrzydliwą, pełną nienawiści propagandą
- nieszczęście napaści Rosji na Ukrainę w roku 2014 i zabrania jej Krymu
- nieszczęście dojścia do władzy w Polsce nacjonalistycznej i anty-unijnej prawicy
- nieszczęście katastrofy w Smoleńskiej za czasów rządów tej prawicy
- szczęście dojscia do władzy w Polsce koalicji 15-go października
- nieszczęście trwającej wojny na Ukrainie wywołanej przez putinowką Rosję
- ??? wybrania ponownie Trumpa na prezydenta USA (oby było jak w starej piosence "Skaldów" pt.
"Katastrofa" ("mówiłem wtedy 'katastrofa' a dzisiaj myślę 'co za szczęście'")

A zatem to głównie Rosja jest zródłem wszystkich nieszczęść i "mącicielem świata", na które to miano sprawiedliwie zasługuje. Estonia i inne małe kraje nie przystąpiły do NATO, żeby napadać na Rosję, tylko żeby zabezpieczyć się przed napadem ze strony Rosji. Bo Rosja nie chce być normalnym krajem, tylko "żandarmem Europy" z racji posiadania najwiekszej w Europie liczby ludnosci. Rosja chce pomiatać innymi mniejszymi narodami, zastraszać je i zrobić z nich niewolników, takich samych jak naród rosyjski jest i był od wieków niewolnikiem carów i ich wiecznym "chłopem pańszczyznianym". "Zdeptany" butem i butą cara "wielki" Rosjanin po jednej stronie granicy, a wolny i szczęśliwy "mały" Estończyk (jak jego pobratymiec Fin) po drugiej stronie to policzek dla Rosji i jej wielkoruskiego nacjonalizmu i imperializmu. Ameryka jest dla nich wrogiem, uważają że "szuka hegemonii w Europie", która naprawdę powinna przypasć im - Rosji. Tak naprawde Ameryka jest "córką"
Europy, głównie zachodniej, pozarosyjskiej, więc jest niejako gościem w domu swoich "rodziców", a rodzice własnego "dziecka" z domu nie chcą wyrzucić, tylko przyjmują z otwartymi rękami. Wyrzucą natomiast obcego (ze "ZBiR-a"), który pęta się po okolicy i czycha na cudzy majątek, wolność i inne "łupy wojenne".

Obserwuj wątek
    • de_oakville Oglądam nadal "Wyzwolenie" 01.12.24, 12:52
      W liceum w PRL-u "pędzono nas" do kina na rosyjską epopeję wojenną "Wyzwolenie". Pięć razy, jako że miała pięć części. ZSRR i jego historia mało mnie wtedy interesowały, jako że komunistycznej propagandy prawie wszyscy mieli dość i "powyżej uszu". I "wystrzału z Aurory" i Lenina.
      Ale interesowała mnie historia Niemiec, której cześć przecież w tym filmie również pokazywano - imponujące sceny batalistyczne, film był zrobiony z rozmachem. Grali w nim rownież i polscy znani aktorzy - Olbrychski, Brylska, Englert, Pieczka i inni. Po napadzie Rosji na Ukrainę Olbrychski w wywiadzie powiedział "Kochałem ich język" - w czasie przeszłym. Rosyjski aktor Jurij Kamornyj grał w "Wyzwoleniu" Wasiljewa - dowódcę czołgu, w którego załodze był Polak grany przez Jana Englerta. Filmowa postać "Marusia" z "Czterech pancernych" romansowała z czołgistą "Jankiem Kosem", inną postacią filmową. Natomiast aktorka "Marusia" romansowała podobno z owym czołgistą Wasiljewem, również jako człowiekiem, a nie tylko postacią filmową.

www.pomponik.pl/plotki/news-pola-raksa-sensacyjny-romans-ujrzal-swiatlo-dzienne-zdradzil,nId,5953269
      Kamornyj żył tylko 37 lat, ponieważ został zastrzelony w Leningradzie przez milicjanta, bo podobno groził nożem jakiejś kobiecie. A może tylko wymachiwał szabelką stojąc na balkonie. Prawdy się nie dowiemy.
      Natomiast czołowy bohater filmu - "supermen" kapitan Cwietajew, grany przez innego rosyjskiego aktora Nikołaja Oljanina, mieszkał po rozpadzie ZSRR na Ukrainie i doznał na zdrowiu ciężkich skutków katastrofy w Czarnobylu. Chorował poźniej przez to na serce, rozpił się, ale żył aż 68 lat jak na tamtejszego "supermana" przystało.
      "Wyzwolenie" mogę oglądać i dziś bez emocji - mam na DVD - mówią w tym filmie po rosyjsku, ale są angielskie napisy.
      Nie mogę natomiast już oglądać rosyjskiego serialu o Annie German, który jeszcze 11 lat temu (2013) oglądałem z ciekawością i z przyjemnością. Pokazano w nim zbyt wiele ludzkiego cierpienia i nieszczęść, które uważałem, ogladając ten film, za odległą przeszłość, historię, która nigdy się już nie powtórzy. Rezultat "stalinowskiego reżimu". Ale dziś tego typu nieszczęścia się nadal powtarzają i ich zródłem, jak sobie uswiadomiłem, nie jest reżim tylko specyficzne "DNA" rosyjskiego ludu.

• boomerang Re: Oglądam nadal "Wyzwolenie" 01.12.24, 21:09
        jakoś mi to kompletnie umknęło, może dlatego że nie należałem do ZMSu
    • j-k Zyjesz za Oceanem, a Rosja nadal Toba trzesie 01.12.24, 13:21
      ja mam do Rosji blizej i rozumem, ze oni nie chca , by na wschod od Dniepru paletaly sie im obce/zachodnie wojska.

tylko Ukraincy maja inne zdanie na ten temat.

i dlatego ta wojna.

a tu mapa:

dorzecze Dniepru:
      .

www.travelin.pl/geo/rzeka-dniepr
      • krabat01 Re: Zyjesz za Oceanem, a Rosja nadal Toba trzesie 01.12.24, 14:49
        Zachodni Imperialisci samowolnie wytyczali granice w wielu krajach na swiecie. Wg swoich interesow. Do dzisiaj jest to zarzewie wielu konfliktow.
        Sowieccy komunisci samowolnie wytyczali granice republik swojego Imperium. Wg swoich interesow. Jeden z powodow konfliktu na Ukrainie.
        ( wielu dzisiaj popiera decyzje decyzje komuchow, swietow. Granice nie majace historycznych podstaw ) .

• j-k ja nie popieram decyzji Lenina z r. 1922 01.12.24, 16:39
          krabat01 napisał:

> Zachodni Imperialisci samowolnie wytyczali granice w wielu krajach na swiecie.
          > Wg swoich interesow. Do dzisiaj jest to zarzewie wielu konfliktow.
          > Sowieccy komunisci samowolnie wytyczali granice republik swojego Imperium. Wg s
          > woich interesow. Jeden z powodow konfliktu na Ukrainie.
          > ( wielu dzisiaj popiera decyzje decyzje komuchow, swietow. Granice nie majace
          > historycznych podstaw ) .

je nie popieram decyzji Lenina z r. 1922 ustalajacej granice "republikanskie" wewnatrz bylych republik ZSRR

i rozumiem, ze Rosjanie moga sie domagac ich rewizji.
      • pijatyka Re: obce wojska na wschód od Dniepru 01.12.24, 15:57

Z zapałem godnym lepszej sprawy kolportujesz na miękko główne tezy kacapskiej propagandy.

Obce wojska stacjonują w państwach bałtyckich i w Finlandii (teraz już wszyscy w NATO) i jakoś daje się z tym żyć - tylko na Ukrainę trzeba było napaść...

A naprawdę wszystko sprowadza się do snów o imperium i ruskim mirze - bez Ukrainy i Białorusi to po prostu o kant dupy rozbić i tyle.
        • krabat01 Re: obce wojska na wschód od Dniepru 01.12.24, 16:38
          pijatyka napisała:

> Z zapałem godnym lepszej sprawy kolportujesz [i]na miękko główne tezy kacap
          > skiej propagandy.

Pijaki nie wiedza, % ty im mozg zamulaja
          Jestem za Zelenskim, coraz czesciej mowi o pokoju

• pijatyka Re: Zelenski coraz czesciej mowi o pokoju 01.12.24, 18:57

Wszystko na co ew. może się zgodzić, to jakieś TYMCZASOWE linie demarkacyjne - nikt (ani na Ukrainie, ani w Europie, ani w USA) nie zgodzi się na uznanie siłą zmienionych granic. Koniec, kropka.

• krabat01 Re: Zelenski coraz czesciej mowi o pokoju 01.12.24, 19:24
              pijatyka napisała:

> Wszystko na co ew. może się zgodzić, to jakieś TYMCZASOWE linie demarkacyjne -
              > nikt (ani na Ukrainie, ani w Europie, ani w USA) nie zgodzi się na uznanie siłą
              > zmienionych granic. Koniec, kropka.

Jak to nazwac rozejm, pokoj, niewazne. - Ludzie nie beda ginac. Jest szansa, ze Ukraina nie straci jeszcze wiecej terenow. Dlatego popieram mowiacego o pokoju Zelenskiego. Mimo, ze komik wie, ze to jego koniec polityczny.
              Wiekszosc spoleczenstwa Ukrainy popiera, rozejm, pokoj
            • j-k to oczywiste. 01.12.24, 20:29
              pijatyka napisała:
              > Wszystko na co ew. może się zgodzić, to jakieś TYMCZASOWE linie demarkacyjne -
              > nikt (ani na Ukrainie, ani w Europie, ani w USA) nie zgodzi się na uznanie siłą zmienionych granic.

to oczywiste.

wystarczy, ze zgodza sie na koniec walk i uznanie stanu faktycznego.

granica w Korei pln i pld. tez nie jest uznana miedzynarodowo.

ale istnieje juz realnie 74 lata.

J.K.
              w polityce lat (zaledwie) 45.
              • pijatyka Re: koniec walk i uznanie stanu faktycznego 15.01.25, 02:06

Zawieszenie walk na froncie wschodnim - i nieuznawanie niczego (poza przebiegiem tymczasowej linii demarkacyjnej)

Dalej toczyć się będzie wojna hybrydowa z Ukrainą i z całym Zachodem, dalej będą utrzymane sankcje a kacapscy zbrodniarze ścigani po świecie. Ukraina będzie się umacniać, a Rosja słabnąć.

Koreański pat mógł trwać dekadami dzięki wyrównanym siłom protektorów obu bezpośrednich graczy; dziś poparcie Chin dla Rosji jest ostrożne, selektywne i dużo słabsze niż było onegdaj dla Korei Kim Ir Sena - ich dobrobyt zależy od przynajmniej względnie dobrych relacji z Zachodem i możliwości upłynniania tam swojego ogromnego eksportu.

Jeśli w ogóle zawarte zostanie jakieś porozumienie to nie potrwa ono dłużej niż 2-5 lat.

• de_oakville Polskie twarze, pro-imperialno-rosyjskie mózgi 02.12.24, 12:32
        j-k napisał:

> ja mam do Rosji blizej i rozumem, ze oni nie chca , by na wschod od Dniepru pal
        > etaly sie im obce/zachodnie wojska.

Za dużo jednak takich rusofili i "targowiczan" jest w Polsce, żeby się tam już czuć w pełni komfortowo. A to są specyficzni Polacy, nie biorąc jeszcze pod uwage tzw. "5-tej kolumny", nad ktorej usadzeniem na miejscu pewnie latami pracowali i doczekali się teraz "wielkiego żniwa". Nawet ta dyskusja to w pełni odzwierciedla.
    • hordol Re: Lata tłuste, lata chude 01.12.24, 16:34
      szczęście dostępu do Internetu i dzięki temu do nieograniczonej wiedzy
      podobno Sokrates powiedział "wiem,że nic nie wiem"
    • krabat01 Re: Lata tłuste, lata chude 01.12.24, 16:56

> Ameryka jest dla nich wrogiem, uważają że "szuka he
      > gemonii w Europie"

Dla ciebie Ameryka nie jest hegemonem w Europie..
      Militarnym ... , nie mowila jeszcze niedawno Europie na kogo trzeba napasc ( np. Irak )

>Wyrzucą natomiast obcego (ze "ZBiR-a"), który pęta
      > się po okolicy i czycha na cudzy majątek, wolność i inne "łupy wojenne".

wyrzuca zbira, jestes pewien ... Jestes wrozbita ...
    • jorl11 Re: Lata tłuste, lata chude 01.12.24, 21:36
      de_oakville napisał:

> A więc szczęscia i nieszczęscia przplatają się, a czasem nastepują po sobie
      > seriami.
      > Przeżywało się lub kibicowało nastepującym szczęsciom i nieszczęsciom w ciąg
      > u ostatnich 30-tu 40-tu lat:

Dobra de_o. Twoje osobiste nieszczecia i szczescia.
      Wiem ze jak przyjechales do Kanady trafiles do pracy, jakies technicznej, do Polaka kapitalisty i strasznie w dupe od niego dostawales. Zakladam ze dlatego bo on byl technicznie od Ciebie mnostwo razy lepszy a Ty nedzowaty. Ale do jakis prostych robot Ciebie zmusil malo placac. To bylo Twoje nieszczescie.

Potem zmieniles prace w ktorej pracowalej juz do emerytury. Jestem przekonany ze to byla panstwowa robota, tez techniczna, OK, ale tam narescie oddetchneles. Bo mogles gruchy obijac, panstwe czyli komunistyczne roboty tak juz maja, chronily Ciebie jakes przepisy abys mogl malo robic ale musieli Ciebie tam trzymac dalej.
      I to bylo Twoje szczescie

Myle sie drogi de_o? uwazam ze sie nie myl- Wiem ze nie potwierdzisz ale i nie zaprzeczys wyraznie.

Takim antykomunistom ucieklym z komuny bym wydal dozywotni i wazny na calym Swiecie zakaz pracy w komunistycznych czyli pantwowych pracach. Ty powinienes taki miec.
      Wtedy bys mial cale zycie pelne nieszczesc.
      • boavista4 Re: Trumpisci poluja na Huntera Bidena 02.12.24, 20:01
        Tak polowali tak temu dobremu czlowiekowi ub;lizali i nawet skazali, az biedny ojciec musial go ulaskawic! A przecież Hunter zrobil tyle dobrego dla Ukrainy, ze swiat dobra i Bog Sprawiedliwy mu tego nie zapomni, Powinnismy obchodzic dzien dobrego Huntera,

www.msn.com/en-us/news/politics/johnson-rips-hunter-biden-pardon-saying-trust-in-justice-system-damaged/ar-AA1v82Xz?ocid=msedgdhp&pc=HCTS&cvid=8ab7b4b24d0b489c85936b69d9e59164&ei=68
      • boavista4 Re: Lata tłuste, lata chude 02.12.24, 20:08
        Jorl! Jaqk ty mozesz ublizac de'Oakowi! On byl ofiara 9/11, Covida, rurek aluminiowych Saddama, Putina, antypierdolizmu, antysodomizmu, biegunki, Baby Jagi, byl ofiara i pozostal ofiara,
        Zmowmy za nim litanie do swietego Nataniahu, niech ma go pod swoja opieka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka