kain_brat_abla 08.06.06, 07:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cygan37 Re: CIA kryła Eichmanna 08.06.06, 08:01 Czy Trybunał w Hadze nie powinien zażądać Morela? Odpowiedz Link Zgłoś
forresty Re: CIA kryła Eichmanna 08.06.06, 08:13 też mi sensacja. Werener von braun budował amerykanom rakiety, eichmann to kolega niemieckich ministrów, dzisiejsza bundeswehra budowana była przez nazistowskich oficerów (zagrozili buntem wojska kiedy chciano ich pozbawić stopni wojskowych) a jedną z pierwszych ustaw nowego bundestagu była ustawa liberalizująca skutki denzyfikacji. Dzisiejsze Niemcy to ciągle kraj postfaszystowski tak jak polska to dalej kraj postkomunistyczny choć przynajmniej w Polsce wiekszosc społeczeństwa o ten reżim sie nie prosiła. Odpowiedz Link Zgłoś
amrik Re: CIA kryła Eichmanna 08.06.06, 11:17 To prawda. A swoja droga propaganda stalinowska w latach 50-tych (pochody 1- majowe na ktorych kukla eisenhowera czy macarthura szla pod reke z hitlerem) nie byla tak odlegla od prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
terence Re: CIA kryła Eichmanna 08.06.06, 12:09 Werner von Braun to naukowiec, nie porównuj go do SS mana który nadzorował transporty ludobójcze! Odpowiedz Link Zgłoś
braad Werner von Braun był członkiem SS 08.06.06, 13:07 Korzystał w Penemunde z niewolniczej siły roboczej. Produkował broń, służącą terrorystycznym nalotom. Gdyby nie jego wiedza, Amerykanie nie współpracowaliby z nim, tylko powiesili. Ot real-polit. Wydaje mi się, że porównanie jak najbardziej słuszne... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika byl sprytny i zwial w dobra strone. Reszte przygar 08.06.06, 16:21 neli Ruskie. Kto wedlug was robil radziewcki program kosmiczny? Poczytajcie i porownajcie konstrukcje V2, rakiety Redstone i ruskich. Wyjatkowo podobne. Wszyscy to robili i robia. Ot real-politik. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: CIA kryła Eichmanna 08.06.06, 19:31 Trybunal w Hadze nie ma prawa zajmowac sie sprawami, ktore sie wydarzyly przed data jego utworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
siddha Za jakies 50 lat to samo bedzie z WTC... 08.06.06, 19:43 Okaze sie, ze sa dowody na to iz USA sam doprowadzil do tych tzw. terrorysrycznych atakow! Himmler kiedys powiedzial: Co zrobic zeby spoleczenstwo najlepiej uzbrojonego panstwa na swiecie jednoglosnie zgodzilo sie isc na wojne? Proste, zostac zaatakowanym! Pozdrowienia dla myslacych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Za jakies 50 lat to samo bedzie z WTC... 09.06.06, 07:31 Juz sa podejrzenia,ze CIA wiedziala o planach Arabow dotyczacych zamachow samolotowych na WTC.Ale CIA "pozwolila" by te ataki sie odbyly.Wlasnie w celu zastraszenia swiata arabska zaraza i otwarcie sobie mozliwosci ingerencji zbrojnej w Iraku i nie tylko.Ciekawe,czy prawda wyjdzie kiedys na jaw... Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 CIA kryła Eichmanna 08.06.06, 23:46 A może by tak jeszcze odkryć prawdę o sprzedaży przez Amerykanów ropy niemickim u-botom na Atlantyku. Odpowiedz Link Zgłoś
braad przecież nie o Żydach tu mowa 08.06.06, 08:01 Tylko o hipokryji. Olbrzymiej. Odpowiedz Link Zgłoś
flight358 Re: przecież nie o Żydach tu mowa 08.06.06, 08:27 oczywiscie, ale szkoda ze tylko jedna osoba to rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
braad wątek Watykanu 08.06.06, 08:34 temu warto się przyjrzeć. Jak można było pomagać ludziom oskarżonym o ludobójstwo ("klasztorny szlak"). Jak można ukrywać i pomagać w ucieczce takim ludziom jak Eichmann czy A. Pavelic? A w sprawie E., to niezłe mial plecy: Watykan, rządy Argentyny (Peron wydał tysiące czystych paszportów dla zbiegów) i NRF, wywiad CIA. A Mossad dał radę takiemu "układowi". Może pogonić PiS i niech rządzi Mossad ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Jak można? 08.06.06, 09:11 Ano wystarczy nieco wiedzy historycznej i logicznego myślenia. Jakie były relacje kościół - faszyści w Portugalii, Hiszpanii, Włoszech, Niemczech itd..... O stosunku Watykanu w Hitlera nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
machwok Re: Jak można? 08.06.06, 11:17 Eh... trochę to leniwe z Twojej strony, że masz dostęp do Internetu, a mimo to nie chce Ci się troszkę poszperać dla ustalenia pewnych faktów. Skorzystałem z popularnej wikipedii i oto co znalazłem na ten temat (w części Post World War II). Prawdą jest, że Eichmannowi pomógł powiązany z Watykanem (i nazizmem też) biskup Alois Hudal, ale czy jest to powód do wydawania takich totalnych sądów jak Twoje? ps. Czy dobrze zgaduję, że sympatyzujesz z lewicą (czyli z jej umiłowainem do umasowiania wszysktiego i ściągania odpowiedzialności z jednostek)? Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Re: Jak można? 08.06.06, 11:33 Poszukaj lepiej: Kosciol kolaborowal z nazistami w wielu krajach www.cuttingedge.org/articles/RC130.html www.mtholyoke.edu/acad/intrel/frholo.htm Odpowiedz Link Zgłoś
s.t.garp Re: Jak można? 08.06.06, 11:50 machwok napisał: > Eh... trochę to leniwe z Twojej strony, że masz dostęp do Internetu, a mimo to > nie chce Ci się troszkę poszperać dla ustalenia pewnych faktów. Skorzystałem z > popularnej wikipedii i oto co znalazłem na ten temat (w części Post World War I > I). Prawdą jest, że Eichmannowi pomógł powiązany z Watykanem (i nazizmem też) b > iskup Alois Hudal, ale czy jest to powód do wydawania takich totalnych sądów ja > k Twoje? > ps. Czy dobrze zgaduję, że sympatyzujesz z lewicą (czyli z jej umiłowainem do u > masowiania wszysktiego i ściągania odpowiedzialności z jednostek)? Wikipedia może być jedynie źródłem wiedzy wyjściowej. Każdy może tam jakąś bzdure napisać więc trzeba weryfikować informacjew innych źródłach. A co do kościoła, to oczywiście, że część sympatyzowała z nazizmem. To właśnie duchowni zorganizowali pierwszy w historii Holocaust, tylko nie jest on tak głośno nazywany. Nie wierzycie? poczytajcie o Torquemadzie i jego dokonaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
braad dajcie spokój hiszpańskiej inkwizycji 08.06.06, 12:01 wojnom krzyżowym Dajmy spokój temu, że pierwsze getta powstały w Państwie Kościelnym, dajmy spokój wojnom religijnym. Skupmy się na II WŚ. Nie tylko na Włochach czy niemcach. Spójrzmy na południe: do Słowacji, a zwłaszcza do Niezawisłego Państwa Chorwackiego. Spójrzmy, kto był komendantem obozu w Jasenocacu, gdzie mogło zginąć do 800 000 Serbów, a okrucieństwo w nim panujące przerażało SSmanów. Spójrzym na chorwackich księży i biskupów nawracających prawosławnych Serbów za pomocą karabinów maszynowch (ich własne słowa). Zwróćmy uwagę na takie drobiazgi jak zachowanie Watykanu względem Atne Pavelica (zamieszany i skazany za zamach na króla Jugosławi dostąpił zaszczytu audiencji, natomiast polski mister Beck nie, ponieważ popełnił zbrodnię rozwodu. Ponadto Pawelic przez 2 lata po wojnie ukrywał się na Watykanie.) Spójrzmy jeszcze na działaność Piusa XII, choć jak potraktował encyklikę potępiającą faszyzm, przygotowaną przez poprzednika, a której Pius XI nie zdążył ogłość.... itp, itd Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Odczepcie sie od Watykanu i Ojców Swietych 08.06.06, 19:27 30% Niemcow to katolicy. Za Hitlera byl to pewnie wiekszy odsetek. Dlaczego chcecie aby Ojciec Swiety potepial swoje dzieci w Nimeczech? To, ze zdarzylo im sie zyc pod rzadami Hitlera, ktorego sami demokratycznie sobie wybrali nie bylo ich wina. W koncu obozy koncentracyjne byly glownie aby zniszczyc Zydow, ktorych znaczna czesc Polakow tez nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Wszechpolacy tez robia wyjatki od Nie Zabijaj 08.06.06, 19:34 Poczytajcie strone internetowa Mlodziezy Wszechpolskiej. Nakazuje ona byc dobrym Polakiem i katolikiem przestrzegajacym wszystkich przykazan. Wyjatek kaze zrobic tylko od przykazania Nie Zabijaj. Sadze, ze w przypadku wojny czy konicznosci rozwiazania problemu nie wygodnej dla nich mniejszosci w Polsce nie widzieliby oni problemu w odrestaurowaniu obozow koncentracyjnych i korzystania z deklarowanego juz dzisiaj wyjatku od Nie Zabijaj. Katolicy niemieccy za Hitlera robili tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Nic nie zrozumiałeś. 08.06.06, 11:56 W latach 30 XX wieku w Hiszpanii to KK był podporą Franco, to fakt. Nie słyszałem o protestach KK we włoszech przeciwko Mussoliniemu. Ani potępienia Hitlera w latach 40. A sprawa pomocy zbrodniarzom tylko dopełnia kistorię stosunku kościołą do faszyzmu. I tyle na ten tamat. Co do moich poglądów to jestem konserwatystą. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczek04 Re: Jak można? 08.06.06, 14:13 No i pamiętajmy, że przez lata największe poparcie naziści uzyskiwali od Stalina i komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: przecież nie o Żydach tu mowa 08.06.06, 09:04 raczej o real-politik. braad napisał: > Tylko o hipokryji. Olbrzymiej. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Jakim prawem skazano go w Izraelu? 08.06.06, 08:08 Eichmann nigdy nie był wcześniej w państwie Izrael (wizytował przed wojną kibuce w Palestynie z ramienia rządu III Rzeszy) i nie popełnił tam żadnego przestępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
braad Re: Jakim prawem skazano go w Izraelu? 08.06.06, 08:11 to nie ma znaczenie. W polsce byłoby podobnie. Poszukaj w kk Odpowiedz Link Zgłoś
galba Fakt, to było wbrew prawu 08.06.06, 08:14 braad napisał: > to nie ma znaczenie. W polsce byłoby podobnie. Poszukaj w kk a. E. nie popełnił przestępstwa na terenie Izreale b. nie popełnił przestępstwa przeciwko obywatelowi tego kraju Powinien być sądzony w Niemczech lub Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
braad Re: Fakt, to było wbrew prawu 08.06.06, 08:21 dziwnie prawisz. To co piszesz, nie ma najmniejszego znaczenia. Zapewne taka możliwość jest przewidziana w izraelskim kk, ba nawet jestem pewien, że jest. Niestety nie mogę tego udowodnić, ponieważ nie mam kodeksu karnego Izraela z lat 60. Jeśli taki masz, i taka możliwość nie jest w nim przewidziana to masz racje. Ale tylko pod tymi dwoma warunkami Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Fakt, to było wbrew prawu 08.06.06, 09:05 Nie sądzę by w kodeksie karnym Izraela była możliwość skazania jakiekokolwiek człowieka za przestepstwa popełnione na jakimkolwiek Żydzie w jakimkolwiek okresie czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Może tak mieli w stosunku do sprawców holocaustu 08.06.06, 10:06 Zberodnie wojenne, ludobójstwo są traktowane w szczególny sposób. Poza tym Izrael przyznawał automatycznie swe obywatelstwo wszystkim Żydom. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Może tak mieli w stosunku do sprawców holocau 08.06.06, 10:19 "Zberodnie wojenne, ludobójstwo są traktowane w szczególny sposób." Czyli powinny być ścigane wbrew prawu? "Poza tym Izrael przyznawał automatycznie swe obywatelstwo wszystkim Żydom." Sugerujesz, że żydowskie pochodzenie Eichmanna miało na to wpływ? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberchmura Re: Fakt, to było wbrew prawu 08.06.06, 12:50 Możliwość sądzenia go w Izraelu dawała ustawa o sądzeniu sprawców morderstw przeciwko narodowi żydowskiemu generalnie chodziło o zarzut celowego ludobójstwa żydów a ustawa na mocy której ścigano istaniała w izraelu. Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Fakt, to było wbrew prawu 08.06.06, 08:37 W Polsce by go prawdopodobnie skazali (choć w czasach Moczara i s-ki... kto wie) a w Niemczech pewnie nie. Spotkała go sprawiedliwość tam gdzie to było dla niego najbardziej bolesne - w państwie narodu który chciał zmieść z powierzchni ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Fakt, to było wbrew prawu 08.06.06, 09:02 Dokładnie, ale nie zdecydowało prawo, a skrajny nacjonalizm (zwinił Żydom - państwo żydowskie go osądzi). Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Jakim prawem skazano go w Izraelu? 08.06.06, 09:03 To jawne bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ms473 Re: Jakim prawem skazano go w Izraelu? 08.06.06, 15:47 Jest to dość trudny casus prawny, jednak Izreal miał dość mocne argumenty za takim rozwiązaniem. Argumenty te nawet podane są w innych postach w tej dyskusji, ale się do nich nie odniosłeś. W ogóle całą sprawę rozsądniej jest traktować jako próbę szukania przez państwo Izrael sprawiedliwości, niż jako odwet rasowy. To drugie rozumowanie jest bardzo miłe samym faszystom, którzy lubili zawsze stawiać znak równości między sobą i innymi. Brzydki SS-mann, bo zabijał ludzi, ale też brzydki AK-owiec, bo też zabijał. Warto zachować miarę w takich ocenach. Wydaje się zresztą, że Izrael miał podstawy uważać, że Eichmann może się wymknąć sprawiedliwości. Obecne doniesienia prasowe to potwierdzają. Rząd zachodnioniemiecki nie był zainteresowany jego aresztowaniem, podobnie jak CIA. Odpowiedz Link Zgłoś
kolegazpoznania Re: Jakim prawem skazano go w Izraelu? 08.06.06, 08:47 Jak to nie był??? Przecież on się urodził w Haifie. O tym oczywiście artykuł nie wspomina. Podobnie jak o tym, że większość aparatu represji stanowili po prostu Niemcy Żydowskiego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Jakim prawem skazano go w Izraelu? 08.06.06, 09:06 Był wcześniej w Izraelu? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Jakim prawem skazano go w Izraelu? 08.06.06, 09:23 O ile Austria jest państwem żydowskim, to masz rację! Większość aparatu represji stanowili biedni Austriacy, których pan z wąsikiem zaanektował. Załogi większości KZ to przeważającej większości obywateli tego kraju. Liczą się fakty a nie antysemityzm! Odpowiedz Link Zgłoś
kolegazpoznania Re: Jakim prawem skazano go w Izraelu? 08.06.06, 17:16 jaki antysemityzm??? czy jeśli prawda jest niewygodna, to ten, kto o niej mówi od razu jest okrzyknięty antysemitą lub ciemnogrodzianinem??? Napisałem prawdę. Poczytaj,porozmawiaj z ludźmi, historykami, nie wchłaniaj wyłącznie propagandy prasy, podręczników do liceów, poszerz horyzonty. PS W życiu nie słuchałem Radia M, nie czytałem i nie widziałem na własne oczy ND, ani innych tego typu "mediów". Jestem historykiem. Moja matka była córką Żydówki i Niemca, mój ojciec był synem Żyda (starozakonnego) i Czeszki polskiego pochodzenia. Los sprawił, że spotkali się w Warszawie. Tu zamieszkali, otrzymali obywatelstwo, dzięki temu jestem Polakiem. Tu się urodziłem i szanuję ten kraj, bo tu spedziłem swoja młodosć, skończyłem pierwsze studia. Nie pisz, że jestem antysemitą, bo to śmieszne. Po czym poznać ni to Żyda ni Polaka?, że najczęściej, gdy nie ma argumentu krzyczy "antysemita". Odpowiedz Link Zgłoś
ronsorensen Re: Jakim prawem skazano go w Izraelu? 08.06.06, 17:46 nie jestes tylko antyseta. jestes tez durniem Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Jakim prawem skazano go w Izraelu? 08.06.06, 09:07 to jest dokladnie moje stanowisko. Eichmann powinien byc sadzony w Polsce lub Niemczech, poniewaz tam popelnil swoje zbrodnie. Panstwo Izrael powstalo w 1948 roku. W czasie zaglady Zydow, Izraela nie bylo. Wobec tego nie istnialo prawo, na powstawie ktorego go sadzono. baltazarus napisał: > Eichmann nigdy nie był wcześniej w państwie Izrael (wizytował przed wojną > kibuce w Palestynie z ramienia rządu III Rzeszy) i nie popełnił tam żadnego > przestępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada skąd wiesz jakie było wtedy prawo? 08.06.06, 10:10 Zbrodnie wojenne są traktowane w szczególny sposób. Izrael był szczególnym państwem (każdy Żyd miał prawo do obywatelstwa). Poza tym - Eichman wszędzie dostałby taką samą karę. Po co więc bić pianę? Czy to obrona nazizmu i ludobójstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: skąd wiesz jakie było wtedy prawo? 08.06.06, 10:17 Może każdego uznanego przez Żydów za antysemitę stawiać przed izraelskim sądem? Odpowiedz Link Zgłoś
braad jeżeli na to pozwla Izraelski KK 08.06.06, 10:39 to i owszem. Zobaczcie jak podobny (a nawet mniej oczywisty, bo nie chodzi tu o ludobójstwo) problem rozwiązuje polski KK vide art 110 Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus A umiesz Ty czytać? 08.06.06, 10:58 "Art. 110. § 1. Ustawę karną polską stosuje się do cudzoziemca, który popełnił za granicą przestępstwo skierowane przeciwko interesom Rzeczypospolitej Polskiej, obywatela polskiego, polskiej osoby prawnej lub polskiej jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej. § 2. Ustawę karną polską stosuje się w razie popełnienia przez cudzoziemca za granicą przestępstwa innego niż wymienione w § 1, jeżeli przestępstwo jest w ustawie karnej polskiej zagrożone karą przekraczającą 2 lata pozbawienia wolności, a sprawca przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i nie postanowiono go wydać." Gdzie tu jest powiedziane, że można skazać kogoś kto działał przeciw RP gdy ona nie istniała? Eichmann nie mógł działać przeciw interesom Izraela, bo tych interesów nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
bloghh Re: A umiesz Ty czytać? 08.06.06, 11:26 Normalnie obowiazuje zasada "prawo nie dziala wstecz" Ale jest od niej pare wyjatkow. Np zbrodnie wojenne. Tu prawo ewidentnie zadzialalo wstecz, co jest dopuszczalne. Tak samo bylo z dekretami PKWN n/t kar dla odpowiedzialnych za kleske wrzesniowa, faszyzacje kraju itp i dekretow karajacych zbrodniarzy wojennych. Na logike wydawaloby sie, ze bylo to bezrawne, ale de iure nie bylo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
braad Widzę, że mam do czynienia z osobą inteligentą 08.06.06, 11:48 i musze napisać wprost. Art. 110 kk jest przykładem na to jak może cudzoziemiec odpowiać przed polskim sądem za przestępstwo popełnione za granicą. Analogiczny przepis powinien znajdować się w izraelskim kk. Puls przepis o odpowiedzialności za zbrodnie ludobójstwa. Poza tym musimy znać izraelski obowiązujący w 1960 i kodeks postępowania karnego obowiązujący w 1962. A jeżeli piszemy o polskim prawie karnym to art 110 trzeba analizować łącznie z 105 kk i 118 kk. Zasada "lex retro non agit" jest tutaj wyłączona. Gdyby była bezwzględnie stosowana nie możnabyłoby karać zbrodniarzy jakich kolwiek, z komunistycznymi włącznie. Wnoskowanie jest następujące: "choć działali zgodnie z prawem, to prawo było jednak zbrodnicze" Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Widzę, że mam do czynienia z osobą inteligent 08.06.06, 12:21 Problem w tym, że ci zbrodniarze nie działali zgodnie z obowiązującym prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
braad Sprawa nie jest dla wszystkich jednoznaczna 08.06.06, 12:30 trudna do dyskusji na forum. E. działał zgodnie z nazistowskim prawem. Ale jego działaność stanowiła zbrodnię wg polskiego, izraelskiego, i kto wie jeszcze jakiego prawa. Ja zamierzałem tylko wykazać, że można odpowiadać, za czyny popełnione za granicą, nawet jeżeli jest się cudzoziemcem nigdy nie przebywającym na terenie tego państwa, którego prawo się złamało. Kończę z wymądrzaniem, ale myślę, że udało mi się to wykazać. Co do polskiego prawa, to trzeba patrzyć jeszcze na polskie prawo karne materialne obowiązujące wtedy, czy USTAWĘ z dnia 22 kwietnia 1964 r. w sprawie wstrzymania biegu przedawnienia w stosunku do sprawców najcięższych zbrodni hitlerowskich popełnionych w okresie drugiej wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
jinx00 Re: baltazarus 08.06.06, 22:31 mam nadzieje, ze w swoim zyciu codziennym jestes tak dokladny jak w udowadnianiu jaka to wielka niesprawiedliwosc popelnil Izrael osadzajac i wieszajac Eichmann'a. mnie sie wydaje ze zupelnie niepotrzebnie oni go do tego Izraela przywozili i trzeba go bylo walnac w Argentynie i sie nie pieprzyc z logistyka tego przedsiewziecia. ... mam nadzieje tez ze z takim samym zacieciem rozliczasz tych ktorych wybrales (poslow, senatorow, radnych, burmistrzow, itp.). Polska naprawde potrzebuje takich osob jak ty co by patrzyli "wladzy" na rece i mowili co robia wbrew prawu. pozdrawiam dokladnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: skąd wiesz jakie było wtedy prawo? 08.06.06, 14:07 pandada napisał: > Poza tym - Eichman wszędzie dostałby taką samą karę. Po co więc bić pianę? > Czy to obrona nazizmu i ludobójstwa? A masz jeszcze jakieś wątpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika w Polsce by dostal czape szybciej niz w dwa lata 08.06.06, 16:25 podstawowe zasady prawa - prawo nie dziala wstecz. Panstwo izraelskie w okresie 39-45 nie istnialo. Sadzeniem powinni zajmowac sie Polacy, poniewaz Oswiecim i inne obozy byly ulokowane tutaj. Wiekszosc ofiar hitlerowcow to OBYWATELE Polski. pandada napisał: > Zbrodnie wojenne są traktowane w szczególny sposób. Izrael był szczególnym pańs > twem (każdy Żyd miał prawo do obywatelstwa). > > Poza tym - Eichman wszędzie dostałby taką samą karę. Po co więc bić pianę? Czy > to obrona nazizmu i ludobójstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Teraz tak samo ukrywa się byłych komuchów z PRL 08.06.06, 08:09 Udają świętoszków, pracują na najwyższych szczeblach władzy. Zauważcie że jak tak spojrzeć, to winni PRL są tylko Jaruzelski, Kiszczak i kilku innych ludzi, a gdzie reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Teraz tak samo ukrywa się byłych komuchów z P 08.06.06, 08:40 No, to ile komór gazowych w PRL było, skoro już porównujemy Jaruzelskiego z Eichmannem? Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Teraz tak samo ukrywa się byłych komuchów z P 08.06.06, 09:46 no wlasnie, tez bym chcial wiedziec. kolejny kretyn ten twoj przedmowca, pewnie urodzil sie u schylku PRLu, ale wszystko doskonale "pamieta" :) ale jeszcze bardziej chcialbym wiedziec, jaka bedzie teraz melodia internetowych folksjankesow, dla ktorych oskarzenia CIA i Watykanu o ulatwianie nazistom ucieczki i ukrywania sie to "lewackie brednie" i "sowiecka propaganda" :) Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Teraz tak samo ukrywa się byłych komuchów z P 09.06.06, 13:29 Przecież to wszystko do cholery jest już od dawna znane, czemu zaprzeczać? Wystarczy spojrzeć kto pracował dla Adenauera po 1945 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Teraz tak samo ukrywa się byłych komuchów z P 08.06.06, 10:11 wskaż zbrodniarzy i donieś na nich. Czy któryś zbrodniarz zaginął i ktoś go ukrywa? Odpowiedz Link Zgłoś
wacek77 A Polacy (?) kryją Żydów 08.06.06, 08:11 Ciekawe czego boją się krewni i znajomi królika (wiadomo którego) występując w obronie ekstradycji, a nawet zaocznego sądu, w stosunku do zbrodniarzy komunistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
patman I co, w USA rządzą Żydzi? 08.06.06, 08:12 Czyżby rząd Izraela wcale nie miał takich wpływów w Stanach, jak to niektórzy miłośnicy teorii spisku twierdzili? Odpowiedz Link Zgłoś
flight358 Re: I co, w USA rządzą Żydzi? 08.06.06, 08:38 Przeciez Guardian Weekly juz kilka lat temu kilka razy pisal ze celem apokaliptycznej sekty amerykanskiej jest budowa trzeciej swiatyni w Jerozolimie, a nastepnie przechrzczenie Zydow (jak rowniez o planach budowy wyrzutni rakiet w Tatrach). Poza tym tutejszy artykul jest chyba niedokladny. CNN dalo do zrozumienia, ze to CIA ujawnilo te dokumenty, czyz nie? www.cnn.com/2006/US/06/06/nazi.crimes/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
pandada CIA ujawniło z mocy prawa 08.06.06, 10:12 a nie z łaski. Wyjścia nie mieli, a i dzisiejsi pracownicy pewnie nie wiedzieli co tam się znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
jaremma A GW i wszystkie rzady RP chronia banderowcow 08.06.06, 08:21 Jedna z wielkich szych OUN, Mykola Labed umarl pare lat temu w USA. Ten czlowiek byl w Prowidzie OUN i jest odpowiedzialny za smierc ponad 100 tysiecy Polakow, setek tysiecy Zydow oraz innych ludzi, w tym Ukraincow. Ale w Polsce, lacznie z GW, zajetej promowaniem 'wspolpracy' polsko-ukrainskiej problemu zbrodni UPA nie ma na wokandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
a39dam [...] 08.06.06, 08:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio ..."dzięki pomocy Watykanu"... 08.06.06, 08:39 Popatrzcie tylko, jaki to "łańcuch ludzi dobrej woli" pomagał zacnemu człowiekowi! Watykan, Adenauer, CIA... Tylko te paskudne "żydy i masony" się na niego uwzięły. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: CIA kryła Eichmanna 08.06.06, 08:41 Ciemne sprawy CIA nie zmieszczą się na wołowej skórze. Przewroty polityczne na zamówienie, morderstwa polityków, wojny domowe w imię obrony wolności (naturalnie amerykańskiej), to dla nich normalna praca. Gdyby Ameryka nagle stała się małym normalnym krajem trybunały międzynarodowe miały by co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 A Izrael ukrywa Morela... 08.06.06, 08:56 ..i innych zbrodniarzy komunistycznych żydowskiego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: A Izrael ukrywa Morela... 08.06.06, 09:09 > ..i innych zbrodniarzy komunistycznych żydowskiego pochodzenia. Mieciowi Moczarowi dziękuj. Gdyby nie kampania "antysyjonistyczna" być może wcale ukochanego PRL-u by nie opuścili i nie musiałbyś łapać wiatru w polu... Odpowiedz Link Zgłoś
pandada gdzie go ukrywa? 08.06.06, 10:14 w schronie nuklearnym? WB "ukrywa" Wolińską. Co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do ksks3 08.06.06, 17:53 ksks3 napisał: > Ciemne sprawy CIA nie zmieszczą się na wołowej skórze. Przewroty polityczne na > zamówienie, morderstwa polityków, wojny domowe w imię obrony wolności > (naturalnie amerykańskiej), to dla nich normalna praca. Gdyby Ameryka nagle > stała się małym normalnym krajem trybunały międzynarodowe miały by co robić. Korekta. Gdyby Ameryka, Izrael, Anglia, Rosja i Niemcy nagle staly sie normalnymi krajami ... to trybunaly miedzynarodowe musialyby byc powiekszone conajmniej o dziesiec razy, bo inaczej nie pododolalyby swoim zadaniom. Nie badzmy jednak optymistami. Taki cud sie nie zdarzy! Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 CIA kryła Eichmanna 08.06.06, 22:52 Nie na darmo już kiedyś powiedzano że CIA jest najbardziej przestępczą organizacją na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
bociu11 zarqawi is dead 08.06.06, 08:54 co z tego jak przed chwilo zabili zarqawiego w iraqu,czyli jak chco to mogo,ale jak chco Odpowiedz Link Zgłoś
awacss Adenauer nie taki święty 08.06.06, 09:02 O Adenauerze mówi się tylko z szacunkiem,to pomnikowa postać a w związku z naszym wejściem do UE nawet u nas media o nim mówią "ojciec" zjednoczenia Europy.Tymczasem rację miały komuchy -Adenauer był kryptonazistą a Niemcy nigdy porządnie nie rozliczyły się z nazizmem.Denazyfikacja była powierzchowna. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Re: Adenauer nie taki święty ... Adenauer ... 08.06.06, 09:26 . i każdy kolejny niemiecki kanclerz prowadzą politykę korzystną dla własnego państwa. Dla Adenauera podstawowym zadaniem było uznanie Niemiec na arenie międzynarodowej jako pełnoprawnego partnera. I to mu się w pełni udało. Wpierw współpraca gospodarcza w ramach pierwszego europejskiego związku sześciu państw. Gospodarka niemiecka była już wtedy odbudowana po zniszczeniach wojennych i mogła wykorzystać starą dominację w Europie. Potem odbudowa Bundeswehry i jej wstąpienie do NATO. Umiejętnie wykorzystywano "zimną wojnę" do budowania swojej pozycji. Od czasu do czasu wylewano łzy nad podziałem Niemiec, ale w gruncie rzeczy korzystano z tego. Adenauer zatrudniał urzędników reżimu NS kierując się zasadą, która do dziś obowiązuje w polityce niemieckiej -"zobaczymy jak inni na to zareagują". Odpowiedz Link Zgłoś
carlitos35 O Holocauście - nigdy nie dość ! 08.06.06, 09:05 I to właśnie teraz ! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: O Holocauście - nigdy nie dość ! 08.06.06, 09:27 adenauera , wtedy gdzi dzieci nim straszono,pamiętam w takim pięknym białym płaszczu. z czarnym krzyżem. takim samym jak von jungingen pod grunawaldem naszał. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur No i gdzie te lewaki, które pprzą głupoty, jakoby 08.06.06, 09:17 USA były kolonią Izraela? Ale faktycznie, trochę z tym osłanianiem Niemiec przesadzono. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: No i gdzie te lewaki, które pprzą głupoty, ja 08.06.06, 09:48 i gdzie te gluptaki, ktore na wyscigi nazywaly oskarzenia USA o pomoc nazistom po wojnie "lewackimi bredniami" i "komunistyczna propaganda"? Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: No i gdzie te lewaki, które pprzą głupoty, ja 08.06.06, 09:57 tak BTW, z ta "kolonia" to oczywiscie zdecydowana przesada, to raczej sytuacja "zlapal Kozak Tatarzyna", ale abstrahujac od tego - chyba nikt nigdy nie twierdzil, ze potezne wplywy lobby proizraelskiego w USA istnialy od samego poczatku panstwa Izrael, bo o tamtych czasach tu mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert w 1950 r. dzięki pomocy Watykanu... 08.06.06, 09:20 Kochany Watykan, zawsze czulem ze jest to swiatowe centrum milosierdzia i troski. Odpowiedz Link Zgłoś
phun Tak centrum milosierdzia i troski dla brunatnuch 08.06.06, 09:58 zreszta tak wogole to caly KK pala milczaca sympatia do tego podobnych ruchow wystrczy spojrzec na to co robi RM i tolerancja na jaka te dzialania napotykaja. Odpowiedz Link Zgłoś
becket2 Gazeta ''uczy'' historii 08.06.06, 09:20 Artykuł „CIA kryła Eichmanna” to typowy „smród” Wyborczej. Wyborcza was nauczy historii. Oj taaak… Jeszcze chwila, a dowiemy się, że Adenauer był faszystą i w pewnym sensie prowadził politykę zbliżoną do polityki Hitlera. Gaspari, Schumann − to też „naziści”. To jest na tyle żałosne, że nawet nie ma się czym emocjonować czy polemizować. Można się tylko domyślać, co się za takimi tekstami kryje. Kończę tradycyjnie stwierdzeniem, że „Wyborcza powinna być zamknięta, a jej zarząd, redakcja i publicyści powieszeni”. Pozdrawiam i życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Gazeta ''uczy'' historii 08.06.06, 09:22 do dzisiaj w rzadach i urzedach RFN i landow jest cale mnostwo nazistow Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika a ja myslalem, ze sa na emeryturze?! 08.06.06, 10:00 jankowski1960 napisał: > do dzisiaj w rzadach i urzedach RFN i landow jest cale mnostwo nazistow Odpowiedz Link Zgłoś
phun Re: a ja myslalem, ze sa na emeryturze?! 08.06.06, 10:03 naszczescie w niemczech nie maja wstepu do parlamentu a nazizm w niemczech przypomina folklor polityczny ktory jest skutecznie tepiony, w przeciwienstwie do polski gdzie faszyzm jest traktowany jak patriotyzm im ktos wiekszy faszysta tym wiekszy patriota. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Gazeta ''uczy'' historii 08.06.06, 10:09 Byli i tacy, co przeszli z KPD do NSDAP a potem znowu do SED. Byli i tacy, którzy z Gestapo przeszli do Stasi. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Prosze o przyklady na szczytach partii SED, SPD 08.06.06, 14:55 ludzi kotrzy nalezeli do NSDAP, bo wsrod CHRZESCIJNAKICH demokratow az sie od takich roilo. Odpowiedz Link Zgłoś
phun ciekawe kiedy polscy faszysci zalaza wlasna miedzy 08.06.06, 10:00 miedzynarodowke natomiast dobrze ze GW pisze o takich zeczach poniewaz odslaniaja rabek prawdy dla pokolenia ktore jest przyczadzone propaganda solidaruchowato - styropianowa. Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba Re: ciekawe kiedy polscy faszysci PHUn 08.06.06, 10:38 phun napisała: ...natomiast dobrze ze GW pisze o takich zeczach poniewaz odslaniaja rabek prawdy > dla pokolenia ktore jest przyczadzone propaganda solidaruchowato - styropianowa -------------- faktycznie, rabek to jest maciupenki Odpowiedz Link Zgłoś
logos_urta Ucz się Historii - do źrodeł 08.06.06, 11:21 Jesteś wykształcony, krytyczny - szukaj a znajdziesz. Operation Sunrise - Eine Kapitulation und ihr Geheimnis Przyjemnej lektury (bez dyżurnych historyków od historii politycznej z IPN) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.siudalski Fischmann 08.06.06, 09:23 Coś mi sie ten cały artykuł nie podoba tak naprawdę to jego przesłaniem jest oplucie CIA z tego co pamietam, a to już bedzie 46 lat, to Eichmann zmienił nazwisko na Fischmann, łatwa przeróbka dokumentów a nie Clemens żył biednie i w biednej dzielnicy gdzie nawet ulice nie były ośietlane kogo mógł skompromitować zeznaniami jeśli zachowały się dokumenty, kto, gdzie i za co był odpowiedzialny? bzdura, artykuł wyjatkowo niskiej próby Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Emigracyjne życie Eichmanna wcale nie .. 08.06.06, 09:38 .. było takie piękne. Poprawny urzędnik nagle musiał pracować jako robotnik lub komiwojażer i żył raczej biednie. Gdyby wiedział co go czeka być może wróciłby do Niemiec w końcu lat 50-tych. W tym czasie nie groziła mu żadna wysoka kara przed niemieckim sądem. W czerwcu 1951 roku wykonano ostatnie wyroki śmierci na zbrodniarzach wojennych i była to zasługa wyłącznie sądów alianckich. Na ulicach niemieckich miast były już nawet protesty przeciwko tym egzekucjom. Wokół procesów przed sądem we Frankfurcie było dużo medialnego szumu, były nawet i wysokie wyroki, ale skazani dość szybko opuścili więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
logos_urta Re: Fischmann 08.06.06, 12:00 CIA codziennie pluje w swoją "twarz" swoimi działaniami. Nawet obywatele amerykańscy nie mają szacunku dla tej instytucji. Wiem jedno, że służby takie to ciemna strona real - polityk. Sprawy brudne i śmierdzące oraz hipokryzja to w ich działaniach dominuje. Nie uprawiam tzw. historii politycznej w wydaniu IPN, nie jestem moralizatorem w rodzaju "świętoszka". Brzydzę się zdecydowanie tą najbrudniejszą częścią real-polityk, niezależnie kto ją realizuje (CIA, MOSAD, GRU, STASI, SB, UOP, itp.) Na pytanie czy służby te nie czynią też dobra, odpowiem i owszem, ale za jaką cenę ... Losu Lejzorka Rojtszwańca (jednostka jest niczym). _______________________________________________________________________________ Bądź krytyczny, staraj się zachować szacunek dla siebie. Bądź Homo dla siebie i dla Innych. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Wielka Brytania kryje Wolinska-Brus 08.06.06, 09:40 zbrodniarza stalinowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Szwecja kryje Stefana Michnika.... 08.06.06, 09:41 zbrodniarza stalinowskiego - brata nadredaktora Michnika..... wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Szwecja kryje Stefana Michnika.... 08.06.06, 10:00 Forumowiczów zamęcza jakiś koneser, dla niepoznaki z dziesiątką. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekzi Re: Szwecja kryje Stefana Michnika.... 08.06.06, 10:23 Ale prawda czy fałsz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Szwecja kryje Stefana Michnika.... 08.06.06, 11:31 > Ale prawda czy fałsz ??? Prawda, prawda. Ale nie kryliby się gdyby nie tacy koneserzy. Także z dziesiątką. Niech się raz zdecydują czy kampania antysyjonistyczna Moczara była fajna czy niefajna. Podobało im się to przecież, więc muszą przyjąć z całym dobrodziejstwem inwentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: Szwecja kryje Stefana Michnika.... 08.06.06, 11:35 koci móżdżku, zalosnie miauczysz na tym forum. co wlasciwie chciales wymialczec w swojej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Szwecja kryje Stefana Michnika.... 08.06.06, 12:52 > koci móżdżku, zalosnie miauczysz na tym forum. co wlasciwie chciales wymialczec > > w swojej wypowiedzi? Myślałem, że jako koneser (zapewne intelektu?) w lot pojmiesz. Krótko i węzłowato: chciałoby się mieć Morela i Wolińską u siebie? Chciałoby się. To było nie wywalać z jednorazowym paszportem. Dalsze pretensje kieruj do Moczara... Odpowiedz Link Zgłoś
langston Morel wyjechal z Polski w 1993roku 08.06.06, 20:48 Cos ci sie pokrecilo kolego -nie wszysko jest tak jak ci sie wydaje. Morel wyjechal z Polski w 1993roku gdy rozpoczelo sie sledztwo przeciw niemu. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: Szwecja kryje Stefana Michnika.... 08.06.06, 12:00 kocie filemonie - nie kazdy tak jak ty jest rasista. zbroniarz czy to hitlerowski czy stalinowski powinien poniesc kare przed sadem. Jestem oburzony tym, iz zbrodniarze tacy jak Michnik, Wolinska-Brus, Morel chronieni sa przez rzady rzekomo demokratycznych milujacych prawa czlowieka panstw..... P.S. Mam nadzieje, iz taka ilosc informacji jest w stanie przyswoic twoj koci mozdzek. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejtakitam poprostu jak zawsze to wina wstretnych polakow 08.06.06, 21:47 ze byly mordy a zbrodniarze popijaja cuba libre na plazy, i to nie wazne ze facet zamordowal tysiace niewinnych ludzi bo wkoncu wedlug filemone pan moczar go wypuscil ... w 1993 roku. a tak na marginesie kocie filemonie czy jak tam sie nazywasz dzieciaku to w 68 roku podczas nagonki antysemickiej przeprowadzonej przez rzad komunistyczny wyjechala glownie inteligencja, studenci i ludzie ktorym mozna bylo latwo dokopac i chcesz wierzyc czy nie ale grube cwaniaki zostaly i zaczely wyjezdzac w latach 90 jak im sie do d... zaczeli dobierac Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 CIA kryła Eichmanna 08.06.06, 09:53 A może się dowiemy od kogo Niemcy pożyczyły kasę na wojnę. Podobno w 1939 r nieżle były zadłużone. Wojna to jednak bardzo kosztowny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika CXyklon B zostal wynaleziony przez niemieckiego 08.06.06, 10:05 Zyda. Prof. Haber byl ojcem broni chemicznej (nmasowego razenia). Sam bral udzial w oproznianiu butli z gazem na froncie zachodnim w czasie pierwszej wojny. Niemiecki zyd Haber byl zbrodniarzem wojennym, ale umarl zanim go hitlerowcy wykonczyli. Jakos nie slychac o osiagnieciach tego genialnego chemika. A moze powinien miec pomnik w Tel Awiwie? myslacyszaryczlowiek1 napisał: > A może się dowiemy od kogo Niemcy pożyczyły kasę na wojnę. Podobno w 1939 r > nieżle były zadłużone. Wojna to jednak bardzo kosztowny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Radio Erewań 08.06.06, 10:33 Haber urodził się jako żyd, ale przeszedł na katolicyzm Zajmował się gazami bojowymi, ale w czesie I wojny światowej Wynalazł Cyklon B, ale jako środek ochrony roślin Z powodu pochodzenia został i zmuszony do emigracji i zmarł w 1934. Wielu członków jego rodziny zginęło w Auschwitz. Informacje o Haberze są łatwo dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Haber byl zbrodniarzem wojennym!!! Za co zostal 08.06.06, 16:31 kapitanem, bedac cywilem? Za gazowanie !!! Jego najwiekszym problemem bylo, ze nie moze sluzyc hitlerowcom.I to jest powszechnie wiadomym. Pikantnym szczegolem jest, ze rodzine Habera wymordowano przy pomocy jego wynalazku. Bowiem hitlerowcy nie lubieli Zydow, chrzczonym i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
justas32 Re: CIA kryła Eichmanna 08.06.06, 10:11 Cóż, jednak rzygać się chce. Jak to wszyscy pomagali mordercy - Watykan, amerykanie, argentyńczycy i niemcy (odcinający się od faszystowskiej przeszłości). I tylko ten nieładny Izrael się na niego uwziął - i do tego złamał prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
qfc To Polacy-antysemici chronili Eichmanna. 08.06.06, 10:07 Polacy sa wszyscy antysemici. Oni chronili Eichmnna. Co wiecej placili mu za rady jak zabijac Zydow. Amerykanie tego robic nie mogli. Oni kochaja Zydow. To byli polscy agenci (przypuszczalnie rodziny Giertychow) ktorzy dzialali w CIA. Dlatego trzeba zrobic ekstradycje Romana Giertycha i jego ojca do Izraela, a nie Morela czy Gasiorowskiego do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Re: To Polacy-antysemici chronili Eichmanna. 08.06.06, 16:19 gadasz jak goebels pijany po 5 butelkach wina Odpowiedz Link Zgłoś
piwosz8 Przez pięć lat pracował jako drwal, a w 1950 r. dz 08.06.06, 10:17 Przez pięć lat pracował jako drwal, a w 1950 r. dzięki pomocy Watykanu udało mu się osiąść w Argentynie,..........czytajcie dokładnie kto pomagał zbrodniarzom wojennym w ucieczce na zachód i kto brał z tego tytułu pieniądze - za darmo tego nie robili Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Re: Przez pięć lat pracował jako drwal, a ..... 08.06.06, 15:05 Z tym Watykanem to lekka przesada. Dokładnie można wskazać księży lub zakonników, którzy opiekowali się uchodźcami, w pewnych przypadkach przymykali oczy i wystawiali dokumenty wyjazdowe. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby w przyszłości okazało się, że i ówczesny rząd niemiecki stał za tymi machinacjami. Odpowiedz Link Zgłoś