schlagbaum 17.09.06, 20:52 "Kto wykorzystuje swoich pracownikow nie jest patriota" Om sie wychowal na ekonomii marksistowskiej i tak mu juz zostalo. Nikt mu nie powiedzial na czym polega kapitalizm. W sumie biedny chlopczyna ten Jarus Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Re: Jeden taki powiedzial 17.09.06, 21:00 Mysle, ze on raczej stara sie tzw "dziki kapitalizm" w gospodarce ukrocic. Argumenty ma jakie ma, ale pracownicy w Polsce maja rzeczywiscie trudne zycie. Wlasnie czytalem, ze w kategorii 55-65 lat jedynie 27 % osob pracuje, w "leniwej" Francji okolo 37 % a w Niemczech okolo 45%. Ci starzy, jak ty i ja, na pewno chcieliby pracowac. Ale ich domorosli kapitalisci juz nie chca. PF Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Jeden taki powiedzial 17.09.06, 21:04 polski_francuz napisał: > Mysle, ze on raczej stara sie tzw "dziki kapitalizm" w gospodarce ukrocic. > Argumenty ma jakie ma, ale pracownicy w Polsce maja rzeczywiscie trudne zycie. > > Wlasnie czytalem, ze w kategorii 55-65 lat jedynie 27 % osob pracuje, > w "leniwej" Francji okolo 37 % a w Niemczech okolo 45%. Gospodarka rynkowa ma swoje prawa i nie zawsze sa one milutkie. Trzeba sie wiec na cos zdecydowac. Gospodarka rynkowa sterowanna recznie ma chyba slabiutkie szanse. > > Ci starzy, jak ty i ja, na pewno chcieliby pracowac. Ale ich domorosli > kapitalisci juz nie chca. > > PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Jeden taki powiedzial 17.09.06, 21:11 Poki co to ona bardziej dzika niz rynkowa. Ze slabym panswtem, bez zwiazkow... Allez Schalgie, wiesz ze masz dobry system a ja wiem ze jak Sarko bedzie chcial moje przywileje ukrocic to lud pojdzie na ulice. Polacy nie maja takiej ochrony. Do tego pewnie (mam nadzieje przynajmniej) pije Jarek. PF Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Jeden taki powiedzial 17.09.06, 21:15 polski_francuz napisał: > > Do tego pewnie (mam nadzieje przynajmniej) pije Jarek. > Myslisz, ze pije ? Powodow ma dosyc ale mimo wszystko nie sadze. Wyglada mi na takiego co nic na "p" Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Jeden taki powiedzial 17.09.06, 21:19 Czytalem gdzies, ze jeden lubi piwo a drugi wino. Ale juz nie pamietam ktory co. Jestem w Polszcze od wtorku do czwartku przyszlego tygodnia uzupelnie wiec braki w swiadomosci obywatelskiej. Co do meritum wyczuwam zbieznosc pogladow:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Jeden taki powiedzial 17.09.06, 21:26 polski_francuz napisał: > Czytalem gdzies, ze jeden lubi piwo a drugi wino. Ale juz nie pamietam ktory co. a ja lubie Sharon Stone www.kevbowers.pwp.blueyonder.co.uk/Sharon%20Stone%20Main.jpg > > Jestem w Polszcze od wtorku do czwartku przyszlego tygodnia uzupelnie wiec > braki w swiadomosci obywatelskiej. Powodzenia. Ja nie mialem czasu pojechac na sympozium do Gdanska w ubiegly czwartek wiec pojechali dwaj moi koledzy. Nie byli wczesniej w Polsce wiec wrocili z cala kupa nowych i to pozytywnych wrazen. Moze sciagniemy nawet jednego do pracy u nas. > > Co do meritum wyczuwam zbieznosc pogladow:) > ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Jeden taki powiedzial 17.09.06, 22:19 z mocnym panstwem i ze zwiazkami byla by etatystyczno-socjalistyczna , a nie rynkowa. A Jarus spoleczna nauke Kosciola tu zademonstrowal , cos w rodzaju trzeciej drogi . Czy ty wiesz np ,ze zgodnie z kat.katechizmem wstrzymanie pracownikowi wynagrodzenia jest "grzechem smiertelnym, wolajacym o pomste do nieba"? A czemu szlagi znow o tych trzech "p" , obsesja natrectw? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Krystek 18.09.06, 08:31 nie strasz mnie, ze Jarek nam koscielna ekonomie przygotowuje. Bo burzysz mi caly, cierpliwie i w watpliwaosciach budowany, potencjal sympatii dla rzadzacych. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Francuz 18.09.06, 11:46 po tym tempie budowania sympatii wnioskuje,ze skonczysz w okolicach koncowki drugiej kadencji .:))) A powaznie,masz metlik pojeciowy, czesto spotykany ,gdy ktos bazuje na medialnych etykietkach. Mniej sie zdziwie,jak po latach komuszej indoktrynacji stwierdzisz,ze Hitler to skrajna prawica, ale gdy slabe panstwo i brak zwiazkow jest u ciebie dowodem na brak rynkowych mechanizmow ,to juz gorzej. Znaczy sie ,Francja ze swym etetyzmem i szantazystami ze ZZ ,to modelowa gospodarka rynkowa.? W Polsce zreszta tez go nie ma,ale z zupelnie innych powodow. I drugi wszczepiony ci przesad,to agresja wobec tzw spolecznej nauki kosciola. Chyba polegajacy na niewiedzy,skoro kojarzy ci sie tylko z koscielna ekonomia a ta zapewnie z koscielnym ekonomem. Szkoda,bo warto poczytac,aby choc miec sladowe pojecie i wiedziec,ze Kosciol obstawal za kapitalizmem w czasach gdy nasi przefarbowani liberalowie krytykowali PZPR za odejscie od zasad komunizmu wojennego w wydaniu albanskim (Kuron + Modzelewski)i agitowali wies za kolchozami. A "koscielna ekonomia" to po prostu kapitalizm z ludzka twarza,nic nadzwyczajnego,taki kiedys byl ,albo zaczynal byc,i wszystko wskazywalo na to,ze w tym kierunku sprawy pojda. Nawet sa na to materialne dowody.To koncowka XIX w i poczatek XX,gdy boom gospodarczy sprawial,ze o masowym bezrobociu nie bylo mowy. Kapitalista staral sie o pracownika,fabryki obrastaly domami specjalnie przez niego budowanymi dla robotnikow,szpitalami,ochronkami i szkolami. To sa te materialne dowody,archeologa nie trzeba,stoja do dzis: osiedla mieszkaniowe dla robotnikow,ktore budowal krol cynku Godula,krolowie bawelny lodzkiej-Szeibler i Izrael Poznanski-ten ostatni na 1000 osob,na osiedlach Szeiblera robotnicy mieli 50% znizki czynszu, Park,szkola ,pralnia i kosciol-to byl standart,np w Nikiszowcu i Giszowcu To fabrykanci postawili w Lodzi pierwszy szpital, U Kunicera i Szai Rozenblatta robotnicy mieli prawo do darmowego leczenia i takich lekow. W Galicji istnialy kasy chorych i zapomogowe I nieraz znacznie bardziej socjalne ustawodastwo niz w pozniejszych czasach. Np w odrodzonej Rzeczpospolitej przepis Prawa Pracy zabraniajacy zatrudniania na nocnej zmianie mlodych kobiet i matek. He,he warto to przypominac tym dupkom,ktorzy pieprza o zdobyczach socjalizmu zapominajac o tych wlokniarkach,co po nocnej zmianie wracaly z pracy. Zasilki rodzinne byly tak skonstruowane,by starczyly na codzienny litr mleka, (nie podawane kwotowo) Obecnie wynosza 40 zl,przelicz,na litr mleka nie starczy A to wszystko byl "czysty" kapitalizm , z niczym nieprzymuszonej woli samych fabrykantow ,checi przytrzymania wlasnych robotnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Francuz 18.09.06, 12:10 Schlagie pisal (posrednio) o obronie pracujacych. Ja znam dwie: ZZ i silne, regulujace panstwo. Kosciola bym z tym nie mieszal. Dla mnie sluzy on do zbawienia. A grozba ekskomuniki ma mniejsza wage niz za czasow Cesarstwa Rzysmkiego Narodu Niemieckiego. I kapitalisci do Canossy nie pojda by dwa dni w sniegu lezec. Oni raczej na Bahamas na plazy leza i zlopia rum Jamajka i zbawienime sobie glowy nie zaprzataja. Wiec wracamy do znanych mechanizmow obrony ludu pracujacego. PF Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Francuz 18.09.06, 13:04 to znaczy uwazasz,ze Kosciol robi zle oglaszajac te rozne Pacem in terris Jana XXIII,czy Redempta hominis,Centesimus Annus JPII ? Ma dbac o zbawuenie,ale juz nie kapitalistow :))) Obrona pracujacych,to obrona przed bezrobociem ,model francuski mi nie imponuje,wg ostatnich statystyk bezrobocie spadlo z 10% do 8%,(w kolorowych suburbiach jest 4 razy wieksze) a jak podaje Le Pen na ta "walke z bezrobociem "rzad wydal kwote 65 miliardow Euro z budzetu Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Francuz 18.09.06, 13:10 Alez, nie oto chodzi. Chodzi o to, ze Kosciol nie moze przylomotac. Bo czym? Slowem Bozym. A kapitalisci maje grubsze skory niz islamisci. Panstwo moze: domiarem, podatkami, brakiem zgody na... ZZ moze: strajkiem. U nas faktycznie bezrobocie spada. Wielu sadzi, ze to z powodu starych co emerytury ida. Bo z drugiej strony fundusz emerytalny eksploduje:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
zejman1 Moze "przylomotac". 18.09.06, 13:49 PF napisal: "Chodzi o to, ze Kosciol nie moze przylomotac. Bo czym? Slowem Bozym. A kapitalisci maje grubsze skory niz islamisci. Panstwo moze: domiarem, podatkami, brakiem zgody na..." Wlasnie dlatego, ze Kosciol "moze przylomotac" katolicka teoria spoleczna czyni sie ogromne wysilki aby ja wetrzec w sciane i przedstawia jako "nie- intelektualna". Nie sposob jednak niezauwazyc, ze wlasnie katolicka nauka spoleczna(wystapila z tym bardzo wczesnie-vide sw.Tomasz z Akwinu) i papieskie encykliki spowodowaly zamiane nieokielznanego liberalizmu w system bardziej ludzki, w ktorym daje sie zyc. (Z) Odpowiedz Link Zgłoś
yann17 Re: Jeden taki powiedzial 17.09.06, 21:20 Pod koniec lat 70-tych mój wykładowca ekonomii politycznej mawiał do studentów na wykładach: No to, kto mi teraz powie czym się różni kapitalizm od socjalizmu ( różni tacy wymądrzali się jak diabli ) on zaś przerywał w pewnym momencie te popisy i mówił: w kapitalizmie jest wyzysk człowieka przez człowieka a w socjalizmie.... na odwrót Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.alban ha... ha... ha... ale śmieszne........ 18.09.06, 12:15 yann17 napisał: > Pod koniec lat 70-tych mój wykładowca ekonomii politycznej mawiał do studentów > na wykładach: > > No to, kto mi teraz powie czym się różni kapitalizm od socjalizmu > ( różni tacy wymądrzali się jak diabli ) on zaś przerywał w pewnym momencie te > popisy i mówił: > w kapitalizmie jest wyzysk człowieka przez człowieka > a w socjalizmie.... na odwrót W socjaliźmie jakoś nikt głodem nie przymierał i nikogo nie zmuszano by zapieprzał za minimum egzystencjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.alban Dziki kapitalizm zabił więcej ludzi niż stalinizm 18.09.06, 12:14 i nazizm razem wzięte. Więc przestań pieprzyć idioto, jak ci się podoba wyzysk to zapie..j za 800zł na miesiąc! Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Dziki kapitalizm zabił więcej ludzi niż stali 19.09.06, 18:12 Dziki kapitalizm ? Nigdy o tym nie slyszalem. Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko Re: Jeden taki powiedzial 18.09.06, 12:33 ..wielce zamozny polski biznesmen (kiedy bylem w Polsce na urlopie) Z nie ukrywana duma wyznal ,ze Kunta Kinte ze znanego serialu "Roots" w porownaniu z kilkudziesiecioma ludzmi w jego firmie byl....wolnym czlowiekiem. hmmm. i pomyslec ,ze palant w czasie komuny zajmowal sie jakas propaganda w dzielnicowym komitecie.....czego rowniez nie ukrywal. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Jeden taki powiedzial 18.09.06, 13:33 dlaczego twoje koledzy chca zybic papieza Odpowiedz Link Zgłoś