Dodaj do ulubionych

Nagroda pokojowa Nobla dla polki Ireny Sandler

10.10.06, 13:23
Polka Irena Sandler 96 lat, jest kandydatka nagrody pokojowej Nobla.
Uratowala 2500 dzieci przed zaglada z Getta Warszawskiego w 1943 roku.

Ps; Z gazety Haaretz
Holocaust survivor groups here have joined the recommendation of the Polish
president, Lech Kaczynski, to award the Nobel Peace Prize to 96-year-old
Irena Sandlar.

Sandler, who was a member of the Polish underground group Zegota that was
dedicated to saving Jews, was recognized by the Yad Vashem Martyrs and Heroes
Remembrance Authority in 1965 for smuggling numerous Jewish children out of
the Warsaw Ghetto.
Obserwuj wątek
    • cepekkolodziej Re: Nagroda pokojowa Nobla dla polki Ireny Sandle 10.10.06, 14:38
      Ta Pani nosi nazwisko Sendler, nie Sandler czy Sandlar. I napradę zasługuuje nie tylko na to, żeby nie przekręcano Jej nazwiska, ale też żeby pisano o niej, że jest Polką, zawsze dużą literą.
      • marouder Gdyby Jasnie Kaczka nie chlapnal w czasie wizyty.. 10.10.06, 18:07
        ...w Izraelu, ze liczy na poparcie przez srodowiska zydowskie kandydatury p.
        Sendler, to moze by cos z tego i bylo..
        Niestety jest przyjete, ze kandydatury do pokojowego Nobla proponuje sie
        ANONIMOWO, bez otwierania publicznie buzi przez mezow stanu, czy srodowiska
        opiniotworcze!
        • miquel6 Re: Gdyby Jasnie Kaczka nie chlapnal w czasie wiz 11.10.06, 16:20
          No cos nie ma duzego zainteresowania wsrod polakow czyzby Walensie bardziej sie
          nalezalo?
          A moze dlatego ze nagroda bylaby za uratowanie 2500 tysiaca zydowskich dzieci.
    • chaziaj Jesli chodzi o Katyn 11.10.06, 16:49
      to tych 17 Zydow z NKWD, wystrzelalo okolo 5 tys oficerow w tym 2 generalow.
      Transporty z Kozielska zaczely sie w koncu marca a skonczyly w koncu
      kwietnia, okolo 300 osob dziennie. Specjalny oddzial NKWD odbieral ofiary
      na stacji kolejowej, nastepnie dostarczal do lasku pod Katyniem gdzie
      zostali doprowadzeni na brzeg olbrzymiego dolu i pozbawieni zycia
      strzalem w tyl glowy, przez wyzej wymienionych zydowskich oprawcow.
      Mialem kiedys ich nazwiska, ze stron internetu, ktora to strona zostala
      natychmiast zablokowana. Jesli znajde to kartke to wam podam
      nazwiska.
      • chaziaj Wsrod tych zamordowanych byl takze moj dziadek. 11.10.06, 16:50
        • 1ja Re: Wsrod tych zamordowanych byl takze moj dziade+ 11.10.06, 19:55
          W NSZ-cie byl.
          Nalezalo mu sie.
          Do spodni lubil zagladac.
          Pederasta jaki?
    • goldbaum Ironia losu 11.10.06, 17:14
      Dzisiaj dzieci tych dzieci nie ratuja zycia obcych im dzieci.
      Oni je morduja nacisnieciem guziczka (Liban, Palestyna).

Zeby uratowac zycie tych dzieci, wcale nie musieliby ryzykowac wlasnym zyciem
      jak Sendlerowa. Wystarczyloby nie nacisnac na guziczek.
      • 1ja Re: Ironia losu+ 11.10.06, 19:57
        Ze zyjesz?
    • ariadna-enta Re: Wystarczy ratowac zydowskie bachory... 11.10.06, 18:31
      doprawdy dziwię się moderatorom,że tolerują tutaj takiego chama jak
      chaziaj,który ratowanie czyjegoś życia nazywa zdradą stanu i nazywa bezbronne
      dzieci bachorami.
      Nieważne czy Irena Sendlerowa dostanie Nobla- dla mnie jest bohaterką bo kiedy
      szalało zło ona potrafiła wznieść się na wyżyny człowieczeństwa. No,ale taki
      chaziaj nie jest w stanie tego pojąć.
      Poza tym co miały wspólnego tamte żydowskie dzieci(często niemowęta) z tym co
      się stało w Katynie,gdzie zresztą też zginęło wiele ludzi pochodzenia
      żydowskiego.
      • chaziaj Nalezalo wiec ratowac takze niemieckie dzieci??? 11.10.06, 18:34
        • chaziaj A czy ty ratujesz dzisiaj palestynskie dzieci??? 11.10.06, 18:37
          Arap, do nich strzela i mowi to otwarcie na forum.
          Tutaj oczywiscie nie negujesz, jak i moderator.
          Najlepiej wiec zamknac pyszczek i za duzo nie krzyczec!!!
          • ariadna-enta Re: A czy ty ratujesz dzisiaj palestynskie dzieci 11.10.06, 19:03
            Ty jednak jesteś dureń chaziaj,a twoje argumenty są o kant dupy rozbić.
            Co ty mi tu chrzanisz o niemieckich dzieciach- o ile mi wiadomo w tamtych
            czasach nikt na nie nie polował,nie musiały się ukrywać,ani posyłać do gazu.
            Co do palestyńskich dzieci to pytanie nie pod ten adres ja mieszkam w Polsce.
            A ty uratowałeś jakieś dziecko palestyńskie albo czeczeńskie?
            Dziecko zawsze jest niewinne bez względu na pochodzenie i twoja nienawiść do
            żydowskich dzieci jest dla mnie oznaką paranoi. Nie zgrywaj mi tutaj wrażliwca
            pochylającego się nad losem dzieci bo to zwykła hipokryzja.
            A pyszczek to ty sobie przymknij bo w chamstwie bijesz tu wszystkich na głowę.
            Twoje teksty mi się nie podobają i będę o tym pisać, a jak się nie podoba to
            nie czytaj.
            • chaziaj Re: A czy ty ratujesz dzisiaj palestynskie dzieci 11.10.06, 19:10
              Pisze to co mysle, Polacy idioci uratowali wiecej Zydow jak cala
              Europa razem. Co dzisiaj z tego maja, paranoiku!
              Owszem, zostali nazwani ludobojcami i zadaja ponad to przestepcy
              60 mld. dlarow.
              Lepiej sie zajmij polskimi dziecmi, bo nawet dzisiaj co trzecie
              jest glodne!!!
              • ariadna-enta Re: A czy ty ratujesz dzisiaj palestynskie dzieci 11.10.06, 19:45
                Ja też piszę to co myślę i uważam,że pomieszałeś kilka kwestii- po pierwsze
                wątek jest o Irenie Sendlerowej,która w tamtych konkretnych czasach widząc co
                się wyprawia pośpieszyła potrzebującym z pomocą,zresztą jestem przekonana,że
                ratowałaby dzieci także o innym pochodzeniu
                Po drugie owszem są tacy,którzy szkalują Polaków( no cóż idioci są
                wszędzie),ale to nie ma nic wspólnego z działalnoscią tej zacnej kobiety.
                Jeżeli chodzi o zwrot majątków pożydowskich to jest to sprawa skomplikowana,ale
                choćbyś nie wiem jak zaprzeczał po wojnie zdarzały się często przypadki,że
                jakiś Żyd wracał cudem ocalały z obozu, a tu kuku w jego domu mieszkali już
                sobie w najlepsze jacyś Polacy i jeszcze byli żli i zdziwieni ,że gość wrócił.
                Żydzi nie są bez winy,ale i Polacy do świętoszków nie należą- wszędzie są
                ludzie tacy i tacy.
                A jeżeli chodzi o polskie dzieci to wyobraż sobie,że w szkole,do której chodzi
                mój syn co miesiąc wpłacam pewną kwotę pieniędzy (zresztą nie tylko ja) na
                dożywianie dzieci, oddaję też ubrania do PCK.
                • chaziaj Przeciez nacjonalizacje przemyslu 11.10.06, 20:04
                  i wszystkiego nie przeprowadzali Polacy tylko Zydzi, ktorzy
                  to byli przy rzadach z ramienia Stalina?
                  Przeciez juz nawet dziecko wie ze w 1944 zostal zainstalowany
                  rzad na sowieckich bagnetach gdzie w 100% byli Zydzi.
                  Jesli maja dzisiaj problemy to niech sie rozliczaja sami ze soba,
                  nastepnie z Niemcami i Rosja.
                  • ariadna-enta Re: Przeciez nacjonalizacje przemyslu 11.10.06, 20:23
                    no tak Ci,którzy przyszli ,ze wschodu to 100procent Żydzi, a może 200 procent?-
                    sprawdzałeś to osobiście?.Ale cóż się dziwić kiedy wysyłasz tu poronione
                    posty,że Hitler, Himmler, Gebbels też byli Żydami- w twoim chorej z nienawiści
                    łepetynie nie mieści się pojęcie,że zło czai się wszędzie bez względu na nację
                    i religię.
                    Szkoda czasu na dyskusję z tobą bo ciężko dyskutować z kimś kto cierpi na manię
                    prześladowczą i wszędzie widzi Żyda nawet pod własnym łożkiem.
                    • absztyfikant Re: Przeciez nacjonalizacje przemyslu 11.10.06, 20:24
                      Facet jest ewidentnie chory psychicznie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka