Gość: ErkA IP: debian:* / 172.16.253.* 12.04.03, 11:30 nie rozumiem, dlaczego ta glupia Turcja tak zazarcie nie chce, by powstalo panstwo Kurdow. Normalnie zawisc i zachlannosc...ale na co? Glooopia ta T_ó_rcja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ken Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: *.piekary.net / 192.168.16.* / *.piekary.net 12.04.03, 12:15 Nie rozumiesz bos sam głupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: *.if.uj.edu.pl 12.04.03, 12:25 Gość portalu: Ken napisał(a): > Nie rozumiesz bos sam głupi Naprwde, wspanialy poziom odpowiedzi. Zwlaszcza dla Polaka. Sprobuj sobie odpowiedziec, Ken, co by bylo, gdyby carat nie upadl w 1917 roku i skladal podobne protesty i grozby wobec Polakow wyzwalajacych Krakow i Poznan. Mam nadzieje, ze wreszcie swiat przypomni sobie o Kurdach, ktorzy zasluguja na wolnosc dokladnie tak samo, jak my, a tureckie grozby spotkaja sie z ultimatum amerykanskim: albo Kurdowie w Turcji dostaja nalezne im prawa, albo won z NATO i z rodziny cywilizowanych panstw. Niech zyje wolny Kurdystan! Chris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: *.chello.pl 12.04.03, 12:35 Zgadzam sie z Crisem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wmak Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: 82.64.92.* 12.04.03, 14:21 Gość portalu: max napisał(a): > Zgadzam sie z Crisem I ja rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajoj Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 07:47 Niestety, Izrael miał z Turcją układy dotyczące dostarczania mu wody, więc problem kurdyjski nie był poruszany na arenie międzynarodowej. Poza tym Turcja posiada cieśniny dardanelskie. Obecnie, po rozbiciu przez USA Jugosławii i otwarciu korytarza nr 8 (Bułgaria-Macedonia-Albania) dla kaukaskiej ropy, a także po ewentualnym rozszerzeniu (przez USA)panowania Srula do rzeki wielkiej, rzeki Eufrat (woda!) spodziewam się uszczuplenia Turcji, która jest zbyt dożym i silnym państwem jak na swoją odległość od Tel Awiwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZbigniewzWrocławia Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 13:51 Jak nie rozumiesz to Ci wytłumaczę. Kurdowie mieszkają w Turcji, Iraku i Iranie. Na pograniczu tych trzech państw. Powstanie samodzielnego państwa kurdyjskiego na części terytorium Iraku automatycznie postawi pod znakiem zapytania integralność terytorialną pozostałych dwóch. Obrona integralności terytorialnej to podstawowe prawo każdego państwa. Stąd protesty Turcji (i mniej głośne Iranu). Gdyby Niemcy z Opolszczyzny zarządali niezależności to czy mówiłbyś o zazdrości czy o V kolumnie? Oczywiście ocena moralna to jedno a ocena polityczna to drugie. Polacy powinni solidaryzować się z Kurdami, bo są w podobnej sytuacji jak Polacy w czasie zaborów. Polska nie powinna jednak podejmować żadnych zobowiązań czy deklaracji w sprawie niezależnego państwa Kurdów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: *.fastres.net 12.04.03, 14:04 Po I wojnie swiatowej 60% wegrow mieszkalo poza Wegrami u sasiadow i dalszym ciagu duzo ich to robi, Kurdowie maja prawo do swojego panstwa i chyba logicznie ze one powstanie w Iraku, ale nie maja prawa do "Wielkiego Kurdistanu" ktory tez obejmuje Ormiane i czesc Gruzji( wedlug Kurdow), i tez niech nie zapomna ze w czsie I wojny swiatowej brali czynny udzial w wymordowaniu 1.2 mil Ormianow i tez bezprawnym gwalceniu ich kobiet wspolnie z Turkami. I pozatym czemu Kurdistan Iracki jest podzielony na dwie czesci miedzy dwoma naczelnikami tribalnymi , jezeli to jest znak demokracji to lepiej niech wszystko zostanie jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strug Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: 192.168.0.* 12.04.03, 15:53 wydaje mi sie ze prawo kazdego narodu do samostanowienia jest duzo wazniejsza od nienaruszalnosci terytorialnej panstw. a juz na pewno nienaruszalnosc terytorialna nie jest "podstawowym prawem kazdego panstwa". panstwa nie sa (a przynajmniej wg mnie nie powinny) byc po to zeby po prostu byc, ale zeby reprezentowac swoich obywateli i zapewniac im ochrone. jezeli wiekszosc obywateli mieszkajacych na danym terenie nie chce byc reprezentowana przez jakies panstwo to nie powinno sie ich do tego zmuszac. normalna droga rozwiazywania takich sporow powinno byc referendum. (tak robi sie np w kraju baskow, czy w quebecu (nie wiem jak to sie pisze, ale chodzi mi o takie miejsce w kanadzie)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: *.fastres.net 12.04.03, 22:22 Ja uwazam ze sytuacja Serbska nie powinna sie powtorzyc, Kurdowie maja prawo na wlasny kraj ( chyba w Iraku gdzie maja tez struptury rzadowe) ale nie moga zmienic granic tureckich,syrskich co tez nie oznacza ze na tych terytoriach nie maja prawa do samorzadu, ale wydaje mi sie calkowicie nonsensowe ze na ich mapach takze Ormiania, Gruzja jest wlaczona do "wielkiego Kurdistanu" i chyba zapomnieli ze w 1916 roku wzieli czynny udzial w ludobojstwie Ormianskim, co do niemcow z Opola to to jest bardzo ciekawe, ale nie powinno sie zapomniec ze tam przybyli po 1626 roku po wymordowaniu slazakow przez wojska cesarskie ( Walensteinna), w wojnie 30-letniej sie uwaza ze 40% slazakow stracilo zycie, co chyba nie jest malo, tym bardziej ze to nie byla wojna co oni ja chcieli, duzo tez z nich zostala pozbawiona majatkow na podstawie "aktu restytucyjnego", nigdy nie pozwole sobie podwazac prawo Slazakow ( pochodzenia slowianskiego) do Slaska tak samo jak mam watpliwosci do prawa Polski do Pomorza Zachodniego, ale jezeli Niemcy z tym sie pogodzili to tez musza sie z tym pogodzic prawdziwi pomorzanie, ktorzy wybrali kulture niemiecka w XV wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Kurdowie Musza Miec Prawo Do Samostanowienia IP: *.proxy.aol.com 12.04.03, 18:25 reszta to wynik dobrej woli stron oraz tworczej inwencji, od strony technicznej. .. Daleki jestem od stwierdzenia, ze chciec to moc (wiele barier pozostaje do przelamania) jednakze uwazam, ze - w miejsce rozkladania rak - nalezy probowac poszukiwania akceptowalnych (dla stron) rozwiazan. .. K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Kurdowie Musza Miec Prawo Do Samostanowienia IP: *.gdynia.mm.pl 13.04.03, 02:54 Gość portalu: Krzys52 napisał(a): > reszta to wynik dobrej woli stron oraz tworczej inwencji, od strony technicznej > . > .. > Daleki jestem od stwierdzenia, ze chciec to moc (wiele barier pozostaje do > przelamania) jednakze uwazam, ze - w miejsce rozkladania rak - nalezy probowac > poszukiwania akceptowalnych (dla stron) rozwiazan. > .. > K.P. Trudno nie przyznać Ci racji. Sytuacja jest mocno skomplikowana. Tereny Kurdystanu są dosyć "dobrze wyposażone" w naftę. Kurdowie to duży naród (ok. 23 mln). Ostatnie 15 lat historii Kurdów to powstanie, zamieszki, terroryzm i wewnętrzne konflikty. Uzyskanie przez Kurdów jakiejkolwiek autonomii na obszarze Iraku, Turcji czy Iranu to powstanie potencjalnej bazy zaopatrzeniowej dla partyzantki w pozostałych dwóch krajach. Wszystkie te elementy są naturalną przyczyną obaw Turcji i Iranu. Obecnie, wojska kurdyjskie są dosyć powściągliwe. Jeżeli nie zrażą do siebie opinii publicznej, to jest szansa na stopniowe uzyskanie niezależności. Z drugiej strony, nie jest pewne, czy nowy zarząd Iraku będzie chciał się dzielić z Kurdami swoją zdobyczą. Kurdowie mają prawo do samostanowienia. To nie ulega wątpliwości. Pozostaje pytanie, czy potrafią je potwierdzić w akceptowalny dla innych sposób. I czy inni będą chcieli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajoj Re: Kurdowie Musza Miec Prawo Do Samostanowienia IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 07:49 tak samo jak Palestyńczycy. Wszystko zależy od aktualnej sytuacji geopolitycznej. chyba że geopolitykę zaliczycie do spiskowej teorii dziejów, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.04.03, 08:05 W tym roku mija 550 rocznica zdobycia Konstantynopola przez Turkow. Mysle, ze to juz pora zeby go oddali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Turcy nie wejdą do Iraku IP: *.fastres.net 13.04.03, 09:40 To chyba bedzie bardzo trudno bo tam teraz zyje prawie 23 mil ludzi, z tym musimy sie juz zgodzic, ale uratujmy Jeruzalem. Odpowiedz Link Zgłoś