Dodaj do ulubionych

66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR

22.06.07, 18:52
Tak, dzisiaj mija ta ocznica, której nikt tu nie zauważył, co swiadczy o
wieku internautów. Dla mnie,wówczas młodej dziewczyny, ten dzień zapowiadał
koniec hitlerowskiej okupacji, choc nikt sie nie spodziewał, ze miną jeszcze
cztery lata i jeden miesiąc nim to nastąpi na mojej rodzinnej ziemi. Cały
zycie pamietam, jak radziecki lotnik na strąconym przez Niemców samolocie
strzelił do siebie, gdy opadał na spadochronie. Wolał śmierc niz niewolę lub
kulkę od hitlerowskich siepaczy, a ja widziałam to na własne oczy. Chwała
Armii Radzieckiej, dzięki niej mogłam pójśc do polskiej szkoły i nie musiałam
juz chodzic na tajne komplety nauczania stale narażona na represje okupanta.
Tzw. wielka polityka nie była mi wówczas w głowie.
Obserwuj wątek
    • capitalissimus Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 18:54
      Ten lotnik bardziej obawiał się wpaść w łapy NKWD gdyby Armia Czerwona go z
      hitlerowskich łap odbiła.
      Czy również chwalisz Armię Czerwoną, sojusznika Wehrmachtu, za wejście do
      Polski 17 września?
      • off_nick Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 19:01
        Ten lotnik bardziej obawiał się wpaść w łapy NKWD gdyby Armia Czerwona go z
        hitlerowskich łap odbiła.
        Czy również chwalisz Armię Czerwoną, sojusznika Wehrmachtu, za wejście do
        Polski 17 września?

capitalissimus napisał

myślisz,że młoda Joasia wiedziała co to jest NKWD?
        • joanna.barska1 Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 19:05
          Młoda Joasia wiedziała, co to gestapo, które aresztowało jej ojca...
          • capitalissimus Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 19:07
            Mój dziadek wpadł w łapy NKWD.
            • tornson To jest Forum Kraj a nie forum "ja i moja rodzina" 22.06.07, 23:25
              A statystycznie w latach IIWŚ stokroć więcej Polaków zginęło z rąk hitlerowców
              niż z rąk radzieckich. Więc z punktu widzenia tematyki tego forum to Joasia ma
              rację a nie Ty. A jak dodamy jeszcze fakt że celem faszystów była eksterminacja
              conajmniej 3/4 polskiej nacji, a ZSRR nas od tego ocaliło, to już wogóle
              przesądza że poprostu bredzisz.
              • ghotir To jest forum "Swiat" - Tornson 23.06.07, 12:46
                Zatem opowiesci o miedzynarodych losach rodziny zalozycielki tego watku sa jak
                najbardziej na temat.

tornson napisał: "celem faszystów była eksterminacja conajmniej 3/4 polskiej
                nacji".

Celem hitlerowskich Niemiec bylo zawladniecie slowianskimi terenami. Kropka. Za
                cholere nie wiem skad Ci sie wziela ta 1/4 polskiej populacji, ktora mniala
                przetrwac hitlerowska ofensywe. NIe przypominam sobie aby Hitlerowcy okreslili
                liczbe slowianskich niewolnikow.

ZSSR ocalil Europe od Hitlera, w procesie ocalajac Polske i inne kraje
                slowianskie. NIesmialo dodam, ze ta akcja ZSSR nie byla szczegolnie dobrze
                widziana przez US.

Tornson,
                Od dosc dawna mam watpliwosci wobec Ciebie.
        • capitalissimus Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 19:06
          Myślę, że z tekstu starej Joasi wynika, że wciąż nie wie.
          • joannabarska Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 24.06.07, 12:11
            capitalissimus,ta stara Joasia wie o wiele wiecej niz tyn czy tamten młokos.
      • joanna.barska1 Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 19:02
        Jak zawsze słownie chuliganisz, nie mniej gdyby hitlerowcy zajęli w 1939 r.
        całe terytorium, ówczesnej Polski ,to z pwnoscia zdobyliby Moskwę i wojna mogła
        potrwac tak długo, ze w piecach krematoryjnych palono by masowo i Polakow.
        Polaków nieżydowskiego pochodzenia! Czy niektórzy z was mają nienawiść we krwi?
        Nie żyliscie w tamtych czasach, lepiej więc pomilczeć. A wykładu z historii i
        tak nie pojmiesz.
        • capitalissimus Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 19:08
          Hehe, no tak - pakt Ribbentrop-Mołotow to było zbawienie dla Polski. A Sowieci
          Polaków nie zabijali, prawda?
          • joanna.barska1 Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 19:18
            Delegacja złozona z przedstawicieli Zachodu nie spieszyła się latem 1939 r. do
            ZSRR: przypłynęła statkiem. Rozmowy na niskim szczeblu toczyły sie jak po
            grudzie. Stalin zrozumiał, ze nic z tego nie bedzie, a pakt z Hitlerem dawał mu
            nieco oddechu przed 22 czerwca 1941 roku. Ciekawe jednak ,kiedy zrozumiał,
            jakim błędem było wymordowanie wskutek hitlerowskiej prowokacji
            Tuchaczewskiego i czołówki wojskowych? Zapewne po klęskach jesienią 1941 r...
            • joanna.barska1 Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 19:21
              Hrabio, powtarzasz wersję pewnych historyków, która w swietle dalszych wydarzeń
              nie wydaje sie prawdziwa.Ale tu nie miejsce na szersze dywagacje, moze na innym
              forum?
              • hrabia.mileyski Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 19:51
                joanna.barska1 napisała:

Ale tu nie miejsce na szersze dywagacje, moze na innym
                >
                > forum?

Czego się wstydzisz? Pisz dalej. Na tym forum też chcą wiedzieć.
                Choć faktycznie zagadnienie bardzo szerokie.
                Wyobraź sobie, ze tu nie jest miejsce dla wyłącznie prosowieckiej propagandy.
                Pisz swoja wersje historii, nie uciekając sie na samym poczatku do watpliwej
                jakości wybiegu, że pewnie coś prawdą nie jest, a cos jest nia na pewno.
                Bo na pewno nie jest prawdą (co jest w obowiazującym w Rosji po dziś dzień
                podręczniku), że np. w roku 1940 Francja napadła na III Rzeszę.
                Piszę tak na wyrost, gdybyś zechciała przytaczać przykłady osiągnięć sowieckich
                historyków.
                Forumowiczom należy sie odrobina prawdy.
                • danuta49 Na twoje zaburzenia świadomości nie ma leku;-)! 22.06.07, 20:50
                  >Bo na pewno nie jest prawdą (co jest w obowiazującym w Rosji po dziś dzień
                  podręczniku), że np. w roku 1940 Francja napadła na III Rzeszę.<
                  Gdzie ty taki podręcznik widziałeś???Może jakieś dane - tytuł, autor,
                  wydawnictwo,rok wydania;-)Tak mogli o tym pisać tylko w roku 1940 i 1941, choć
                  też nie pisali!
                  • hrabia.mileyski Nie obrażaj mnie, skoro niewiele o tym wiesz 22.06.07, 21:00
                    danuta49 napisała:
                    Tak mogli o tym pisać tylko w roku 1940 i 1941, choć
                    > też nie pisali!

Nie dostaniesz linku, ni kserokopii.
                    Jesli sprawa tak cie frapuje, spróbuj sama dotrzeć do źródeł.
                    Fragmenty tego (obowiazujacego - powtarzam) podrecznika były nawet niedawno
                    cytowane w telewizyjnym programie publicystycznym.
                    To jest prawda, mimo, iż sam w to wierzyć nie chciałem.
                    • danuta49 Kacza telewizornia jako autorytet;-))))))))))))))) 22.06.07, 21:07
                      Przez 3 lata mój ojciec budował 30 lat temu elektrownię poza Polską,a ja
                      chodziłam do sowieckiej szkoły.I korzystałam z ich podręczników - wiem co w
                      nich pisali.Ty zaś tylko poczytałeś Suworowa(Rezuna)-on pisze niezłe ksiązki,
                      ale tego u niego nie ma-i uważasz się za superkompetentnego;-)))))))))
                      • hrabia.mileyski Re: Kacza telewizornia jako autorytet;-)))))))))) 22.06.07, 21:19
                        danuta49 napisała:
                        > Przez 3 lata mój ojciec budował 30 lat temu elektrownię poza Polską,a ja
                        > chodziłam do sowieckiej szkoły.

Więc sięgnij na półkę i zweryfikuj. Może tego fragmentu sie nie nauczyłaś.

Ty zaś tylko poczytałeś Suworowa(Rezuna)-on pisze niezłe ksiązki,
                        > ale tego u niego nie ma

Masz rację - to nie od Suworowa wiem.
                        Udaj sie na stronę Marka Markiewicza, może znajdziesz.
                        Znam człowieka - to poważny i rzetelny gość.

No i nie krzycz więcej :)
                      • herr7 Rezun to fantasta 22.06.07, 22:22
                        ale jak najbardziej potrafi zaspokoić pana hrabiego.
                • rusek11 Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 21:39
                  hrabia.mileyski napisał:
                  > Bo na pewno nie jest prawdą (co jest w obowiazującym w Rosji po dziś dzień
                  > podręczniku), że np. w roku 1940 Francja napadła na III Rzeszę.
                  > Piszę tak na wyrost, gdybyś zechciała przytaczać przykłady osiągnięć
                  sowieckich
                  > historyków.
                  > Forumowiczom należy sie odrobina prawdy.

nie klam, pieprzysz frajer

he...he...
                  • hrabia.mileyski Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 21:49
                    rusek11 wypluł:

> he...he..

Ot, własciwy człowiek we własciwym temacie. Powiedział, co wiedział i wszyscy
                    zobaczyli ile wie. A nauki pobierał u samych źródeł.
                    • rusek11 Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 21:51
                      co ci do mojej nauki klamczuszku?

he...he...
                      • hrabia.mileyski Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 22:01
                        rusek11 wydał z siebie:

> he...he...

No to "he...he..." wydal z siebie tę przeogromną wiedzę, zaatakuj frontalnie i
                        zadaj kłam kalumniom, które spadają na Ojczyznę Socjalizmu.
                        Nie leń się "> he...he..." tylko wyrusz na front ideologicznej walki i pokaż co
                        umiesz.
                        • rusek11 Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 22:16
                          cos ci sie porabalo klamczuszku
                          moze nie wiesz ze wojna sie skonczyla i walczysz pisdzielcu z komuchami
                          i pieprzesz, pieprzesz jak nawedzony

he...he...
                          • hrabia.mileyski Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 22:30
                            rusek11 pluje dalej:
                            > he...he...

Rusek, co z toba? Miałes zadawać kłam mitom, łamać fronty, z okrzykiem
                            "uurraaa!" zdobywać okopy, odeprzeć ataki imperialistycznych propagandzistów, a
                            ty co...?
                            Taki prztyczek??!
                            Może nie jesteś za mocny w temacie?

Jak zresztą chcesz, ja juz też nie mam dla ciebie czasu.
                            • rusek11 Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 22:35
                              spadaj klamczuszku

he...he...
              • hrabia.mileyski Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 20:01
                joanna.barska1 napisała:

> Hrabio, powtarzasz wersję pewnych historyków,

Widzisz jeszcze jakiś mój post?
                Sytuacja jest groteskowa - odpowiadasz na post, którego admini wycięli w kosmos.
                Oni też znają "poprawna" wersję historii. I jej sie trzymają.
                Ambasada interweniowała?
                • hrabia.mileyski Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 20:05
                  hrabia.mileyski napisał:

> joanna.barska1 napisała:
                  >
                  > > Hrabio, powtarzasz wersję pewnych historyków,
                  >
                  >
                  > Widzisz jeszcze jakiś mój post?

Przepraszam admina, post jest, ale zafiksowała konfiguracja drzewka.
                  Ukłony dla bratniej ambasady.
            • hrabia.mileyski Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 20:41
              Rozmowy na niskim szczeblu toczyły sie jak po
              > grudzie. Stalin zrozumiał, ze nic z tego nie bedzie, a pakt z Hitlerem dawał mu
              >
              > nieco oddechu przed 22 czerwca 1941 roku.

Joannobarska! Pisanie o tym ,ze Stalin za wszelka cene starał sie odsunąć widmo
              wojny z Niemcami, gdyz chciał sie do tej wojny (obronnej jak sugerujesz) lepiej
              przygotować jest nastepnym zakłamaniem historii. Jesli byłoby, jak piszesz, to
              dlaczego mimo to tak fatalnie sie przygotował, mając ok 24000 czołgów(siedem
              razy wiecej, niż agresorzy) i innego sprzetu? W wojnie przygranicznej, a i
              póxniej poniósł katastroficzna klęskę. Zadasz sobie pytanie dlaczego? Już nie
              musisz, wyjasniam to w innym miejscu.
              Wyjasnisz może paradoks swego rozumowania, jesli uświadomisz sobie, ze do 41
              roku wspierał ze wszystkich możliwych sił Niemcy, przesyłając im ogromne ilości
              surowców wojennych, w tym ropę, stal, aluminium.
              Kręcił bicz na własny tyłek?
              A może chciał, by III Rzesza wpierw zgniotła Zachód, zanim wujaszek Joe wyzwoli
              Europę aż po Atlantyk?
              Czy rozumiesz sens haseł o wznieceniu swiatowej rewolucji proletariackiej?
              Okazja - jedna na tysiąc własnie była w zasiegu reki - było to wydarzenie,
              które na Zachodzie nazwano II Wojną Światową.
            • ghotir Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR - Joanna 23.06.07, 23:57
              joanna.barska1 napisała: "Ciekawe jednak ,kiedy [Stalin] zrozumiał,
              jakim błędem było wymordowanie wskutek hitlerowskiej prowokacji Tuchaczewskiego
              i czołówki wojskowych?"

Joanno, rozwin te prowokacje, jej sie nie uczy w zachodnich szkolach. Historia
              tego brytyjskiego statku tez nie jest nauczana. Za to w zachodnich szkolach, w
              tym w szkolach w Polsce, jedzie sie na wywozkach na Sybir. Te dotknely duza
              grupe Polakow i Wankowicz, m.in., je naglosnil. Bardzo wielu Polakow ucierpialo
              w wyniku paktu Ribbentrop-Molotow i te cierpienia teraz napedzaja rusofobie w
              Polsce. Przydalby sie tutaj balans poznawczy i Ty zdajesz sie niezle
              wyekwipowana do wprowadzenia go. Prosze...
            • danuta49 Stalin byl okrutny ale bardzo racjonalny!!! 24.06.07, 09:05
              >Ciekawe jednak ,kiedy zrozumiał, jakim błędem było wymordowanie wskutek
              hitlerowskiej prowokacji Tuchaczewskiego i czołówki wojskowych?<
              1.Stalin wyrżnąl niekompetentnych politruków(a taki byl wlaśnie Tuchaczewski i
              spólka),biurokratów i czekistów z wojskowymi stopniami. Niemcy nic do tego nie
              mieli(choć może próbowali)- większość kumpli Tuchaczewskiego już siedziala w
              momencie gdy,wg.Schllenberga(szef wywiadu zagraniczego RSHA(Urząd Bezpieczństwa
              Rzeszy), dopiero podejmowno decyzję o tej prowokacji.Również Karol Radek zdążyl
              wymienić jego nazwisko w procesie moskiewskim.Tuchaczewski byl niekompetentnym
              karierowiczem - wysmiewal jego teksty o wojnie 20 roku m.in.Pilsudski,a
              wszystkie jego "dziela" to pozbawiona sensu nowomowa.
              2.Stalin rzeczywiście chcial 6 lipca zaatakować Hitlera i byl znakomicie
              przygotowany do ataku(choć jeszcze przygotowań nie zakończyl 22.06), a nie do
              obrony.Atak ze strony Hitlera uważal za samobójczy dla tego ostatniego, co się
              zresztą potwierdzilo.Skądinąd nie widzę niczego zlego w planach zaatakowania
              Hitlera;-)
              3.Różnica dla Polaków pomiędzy Hitlerem i Stalinem byla taka, że Hitler chcial
              ich wyrżnąć(ziemie wykorzystując dla Niemców), a Stalin chcial wlączyć do
              swojego imperium(takiego jakie bylo), w którym mu byli potrzebni żywi.
              Czy lepiej jest być martwym Slowianinem czy żywym czlonkiem "socjalistycznej
              spoleczności" - wybór należy do ciebie.
              3.Stalin kierowal się wylącznie polityczną racjonalnością ZSRR, a nie jakimiś
              moralnymi czy etycznymi mglawicami.Tak jak zresztą politycy na calym świecie z
              G.W.Bushem na czele.To tylko w Polsce panuje mit polityki jako dzialaności
              etycznej, a nie realizacji interesów swoich krajów czy ich grup rządzących.I
              tyle;-)
              • joannabarska Danuta 49 czyli ignorant(ka)! 24.06.07, 12:10
                Tuchaczewski był zawodowym oficerem armii carskiej,a nie żadnym niekompetentnym
                politrukiem. Niemcy bali się jego wielkich talentów wojskowych, dlatego
                sfabrykowane przeciwko niemu "dokumenty" szpiegowskie przekazali prezydentowi
                Czechosłowacji, a ten w dobrej mierze dostarczyl je Stalinowi. Stalin miał
                swoje półprywatne porachunki z Tuchaczewskim za rok 1920 (walki w Polsce). Czy
                zdajesz sobie sprawe, ze jestes adwokatem stalinowskich procesów, podczas
                których wydano wiele wyroków smierci na kwiat radzieckiej wojskowosci? A może
                po prostu prowokujesz? Poniewaz armia radziecka pozbawiona była głowy (głów),
                nie wierzę w żadne plany napasci na Hitlera. A najazd hitlerowców na ZSRR tak
                zaskoczyl Stalina, ze trzeba było kilku dni, aby doszedł on do siebie.
                • danuta49 Chcesz wierzyć w legendy to sobie wierz;-) 24.06.07, 12:34
                  1.Już nawet Rosjanie zbliżają się do uznania, że takie "prewencyjne" uderzenie
                  Stalin planowal!!!
                  2.Tuchaczewski byl w chwili przystąpienia do czerwonych zaledwie
                  podporucznikiem. I z takimi też umiejętnościami pozostal.Zawodowym woskowym
                  armii carskiej(pulkownikiem sztabu generalnego!) byl marszalek ZsRR
                  Szposznikow,ale akurat jemu wlos z glowy nie spadl.Poczytaj najlepsze prace
                  twojego "geniusza"(wydano je w Polsce okolo roku 1956).
                  3.Poczytaj wspomnienia Waltera Schellenberga(też wydane w Polsce), który mial
                  tą akcję przygotowywać.A potem porównaj daty - aresztowań, procesów
                  moskiewskich itd.Po prostu daty się nie zagadzają - większość kumpli
                  Tuchaczewskiego (m.in.Primakow i Putna) już siedziala, gdy w grudniu 1936 roku
                  Hitler rzekomo wydal rozkaz przeprowadzenia tej operacji;-)O faktach
                  dżentelmeni nie dyskutują.
                  4.Stalin likwidowal różnych ludzi.W procesach moskiewskich również np.Jagodę i
                  Jezowa(bylych szefów OGPU/NKWD) a także komandarma(taki mial wojskowy stopień;-
                  ))))))) Frinowskiego (pierwszy zastępca Jeżowa).Czy sądzisz, że akurat ta
                  trójka nie zasużyla na swój wyrok???;-)Rozstrzelano również np.Rozowskego
                  (generalny prokurator wojskowy w roku 1937),czy szwagra Stalina Redensa(szef
                  moskiewskiego NKWD)!Tuchaczewskiego sądzili rozstrzelani niedlugo po nim
                  Blucher, Sztern i Dybienko!Też mieli rzeki krwi na rękach;-)Rozstrzelano szefa
                  i twórcę Dalstroju (wiesz co to bylo?)Berzina i jego zastępcę Garanina, szefa
                  Glagu Plinera i wielu innych.Wszyscy mieli stopnie wojskowe;-)Czy to wedlug
                  ciebie byly niewinne owieczki???
                  • joannabarska Re: Chcesz wierzyć w legendy to sobie wierz;-) 25.06.07, 01:56
                    danuto49 - róznimy sie,ale nie tak za bardzo. Faktem jest, ze Stalin kazał np
                    mordować oficerów, a potem mordowano tych, co tych oficerów rozstrzelali, a z
                    kolei przyhodziła podobna kolej rzeczy na tych ostatnich. Niestety, to wygląda
                    na paranoję, ale to nie pierwszy przypadek w historii,kiedy psychopaci
                    podejmowali najwazniejsze nie tylko dla swego kraju decyzje.Co do
                    Tuchaczewskiego drobna uwaga: jego talenty wojskowe doceniał i Piłsudski, więc
                    nie nie umniejszaj jego roli. Podajesz pewne daty, nie polemizuję, bo
                    musiałabym sprawdzic,ale bede sie uperała przy twierdzeniu, ze Stalin nie miał
                    w owym czasie dostatecznych sil, aby uderzyc prewencyjnie na Niemcy. Podobnie
                    jak Piłsudski w 1933 roku, gdy Hitler doszedl do władzy, ale tu weszłybyśmy na
                    całkiem nowy temat.
                    • danuta49 Re: Chcesz wierzyć w legendy to sobie wierz;-) 25.06.07, 02:08
                      1.> jego talenty wojskowe doceniał i Piłsudski, więc nie nie umniejszaj jego
                      roli.<
                      Pilsudski z niego i jego pustej nowomowy kpil,a nie go docenial.
                      >ale bede sie upierała przy twierdzeniu, ze Stalin nie miał
                      w owym czasie dostatecznych sil, aby uderzyc prewencyjnie na Niemcy<
                      Stalin sil mial dość, ale skoncentrowal je optymalnie do uderzenia(choć bardzo
                      ryzykownie) - przy samej granicy.Dzięki temu Niemcy przeważające lotnictwo
                      radzieckie zlikwidowali na lotniskach zapchanych samolotami, a mieszczących się
                      często parę kilometrów od granicy.Już po rozpoczęciu wojny,nie patrząc na
                      zmianę sytuacji, kazal im nacierać za wszelką cenę, co jeszcze bardziej
                      zwiększylo niemiecką przewagę.Tym niemniej, rozpoczynając wojnę w najgorszy
                      możliwy sposób Stalin jednak ją wygral.To znaczy, że tym badziej mial dość sil
                      by wygrać w sytuacji,gdyby to on zadal znienacka pierwszy cios!!!
                      • hrabia.mileyski Re: Chcesz wierzyć w legendy to sobie wierz;-) 25.06.07, 12:33
                        danuta49 napisała:
                        > Stalin sil mial dość, ale skoncentrowal je optymalnie do uderzenia(choć bardzo
                        > ryzykownie) - przy samej granicy.............

Przeczytałem z niekłamanym uznaniem. Jednak mozna siegać do historii, pomimo
                        wielu przekłamań ze strony tej głoszonej "oficjalnie".
                        Nawiasem mówiąc Barska zasługuje raczej na miano propagandystki i trudno w tych
                        warunkach na rzetelna wymiane poglądów.
        • caria-caria Re: 66 rocznica śmierci mojego pradziadka 22.06.07, 19:11
          rozstrzelało Go NKWD w parę godzin po napaści!
          No coment.
        • ghotir Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR - Joanna 23.06.07, 23:47
          joanna.barska1 napisała: "Czy niektórzy z was mają nienawiść we krwi?"

Joanno,

Nie mam nienawisci we krwi. Zawodowo zajmuje sie historia na jej abstrakcyjnym
          poziomie i z tego poziomu wiem, ze masz racje w swoim tekscie wprowadzajacym.
          Ale bardzo prosze, zwroc uwage na to, ze wiekszosc ludzi rozumuje na konkretnym
          poziomie. Na tym poziomie Stalin podburzyl Ukraincow do wymordowania rodziny
          mojej matki. Moja matka byla zbyt madra aby nasaczyc siebie, i mnie, jadem
          wobec Rosjan. Ale wielu Polakow patrzy na Rosje przez pryzmat ich wlasnych
          historii rodzinnych. Nie potepiaj tych ludzi.

Na marginesie, gratuluje Ci watku; potrzebne nam sa tutaj takie watki.

Na drugim marginesie zastanawia mnie ozywienie Rosjan na tym forum. To
          ozywienie zdaje sie wspolgrac czasowo z zaostrzeniem konfliktu politycznego
          miedzy US i Rosja...

• tornson ZSRR nigdy nie miało układów sojuszniczych 22.06.07, 23:21
        z Hitlerem. Stalin poprostu wykiwał Zachód (ściślej zachodnie środowiska
        korporacyjne i ich polityczne marionetki) które doprowadziły Hitlera do władzy i
        aż do 1938 roku układały z nim sobie wzorowe stosunki byle tylko doprowadzić do
        krwawej wojny Niemiec i ZSRR. Do tej wojny jak wiadomo doszło i tak, ale w
        międzyczasie dzięki cwaniactwu politycznemu Stalina Hitler uderzył na Europę
        Zachodnię co przesądziło o tym że w starciu Rzeszy i ZSRR Zachód musiał wziąść
        stronę ZSRR.
      • uniaeuropejska1 Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 06.07.07, 13:19
        Ta napaść jakby na własne życzenie.Po pierwsze Stalin mógł spokojnie zabić
        Hitlera w latach trzydziestych,nawet w 1939 r,bo Hitler był z "wizytą" w
        podbitej Polsce.po drugie Rosjanie wiedzieli o ogromnej armi skoncentrowanej
        blisko granic ZSRR.Tylko,że Stalin nie wierzył w raporty wywiadu,bo on już
        nikomu nie wierzył.Paranoja podejrzeń jako go ogarnęła skutecznie zatamowała
        racjonalny ogląd świata.Po prostu ten oszust ciagle sie obawiał,że ktoś go
        zdemaskował i dlateo tak nie ufał i tak zabijał ludzi ze swojego otoczenia.
    • douglasmclloyd To trzeba świętować 22.06.07, 19:01
      Dwóch okupantów Polski chwyciło się za łby.
      • hrabia.mileyski Mały włos, a stałoby sie inaczej.... 22.06.07, 19:18
        Sowieci dostali tęgie lanie na samym początku i wielu sie zastanawiało dlaczego
        tak się stało? Czyzby kompletnie nie byli przygotowani do wojny?
        Otóż nie, moi drodzy, przygotowani byli świetnie, tylko że - do wojny agresywnej!
        Mieli ogromna liczbe wojsk, zgromadzoną przy granicy z IIIRzeszą, w tym kilka
        dywizji powietrznodesantowych - dysponowali wówczas siedmiokrotna przewagą w
        czołgach (na całym terytorium).Brakowało im jednego - map terenu, na którym
        przyszło sie im bronić. bo do obrony kompletnie przygotowani nie byli - na ich
        mapach (spalili tego całe wagony) były Berlin, Hamburg i Paryż - wszystko
        doskonałej jakości.
        Prawdopodobnym terminem ich agresji była połowa lipca. Niemcy na ich
        nieszczęście zrobili to szybciej.
        • tornson Ale ty pieprzysz koleś!! 22.06.07, 23:39
          "Byli przygotowani do wojny ofensywnej ale nie byli do obronnej"
          Ty jesteś zi0br0 z wiedzy o militariach. Jeśli byliby gotowi do ofensywy i
          zmiażdżenia sił Wermachtu to zaraz po niemieckiej napaści podjęliby działania
          zaczepne i wyparliby Wermacht raz dwa.
          Spróbuj wyskoczyć z tymi swoimi bajeczkami na Forum Militaria to by cię
          wyśmiano, o ile wogóle ktoś odpisałby na twój kretyński post.
        • uniaeuropejska1 Re: Mały włos, a stałoby sie inaczej.... 06.07.07, 13:22
          Może jeszcze Nowy Jork były na tych mapach? Nietety nie podajesz żadnych źródeł
          historycznych.
    • grzegorzlubomirski Tego dnia zaczela sie prawdziwa wojna, wszytko 22.06.07, 19:22
      wczesniejsze (od 1939-41) to byly tak zwane w jezyku generalicji Wehrmachtu)
      Vorbereitungskriege - wojny przygotowawcze, czyszczenie przedpola.

Wojna przeciwko ZSRR spelniala wszytkie cele istnienia ruchu faszystowskiego.

1. Zdobycie olbrzymich obszarow na wschodzie
      2. Pogrzebanie komunizmu
      3. Stwarzala swietna okazje do wykonczenia Zydow
      4. Zniewolenie i eksterminacje "podludzi" slowian
      5. Likwidowala ostatnia niezalezna od III Rzeszy siele na kontynencie

Tak w ideologii jak i w praktyce dzialania Hitlera wojna przeciwko ZSRR
      stanowila sens jego istnienia i glowny cel istnienia tak faszyzmu jak i III
      Rzeszy.
      • hrabia.mileyski Re: Tego dnia zaczela sie prawdziwa wojna, wszytk 22.06.07, 19:36
        Powtarzasz kanon sowieckich historyków - nie było w 39r wybuchu IIWŚ, była
        Wielka Wojna Ojczyźniana. I to dopiero w 1941. Widocznie naukę pobierałes w
        szkole sowieckiej.
        Dlaczego własnie tak traktują historię sowieci?
        Bo szalenie niewygodnie byłoby im przyznać, że działania wojenne rozpoczęli 17
        wrzesnia 1939r. Myślą też, ze tym samym wykreślą ze świadomości(głównie swojej)
        to, co miało miejsce w Katyniu.
        No bo przecież skoro wojna zaczeła się później, to nie mogli miec w 39r jeńców
        wojennych.
        To cała długa historia z tą sowiecką "historią".
        • grzegorzlubomirski Oraz wielu innych. Przeczytaj sobie stosowny artyk 22.06.07, 19:48
          ul w ostatnim Die Zeit. Chyba nie chcesz nikomu wmowic ze podboj Polski byl
          glownym celem Hitlera. Hitlera az do roku 1939 nie widzial wogole Polski jako
          glownego wroga; byl nim zawsze ZSRR. Polska byla po drodze ale jak najbardziej
          widzial ja w koalicji z Niemcami. ZSRR mogl byc tylko zniszczony.

Wglad w dokumanty wehrmachtu jak i dowodztwa potwierdza to jednoznacznie.
          Zreszta to jest banal.

W ciagu pierwszego dnia bitwy Kurskiej zuzyto wiecej amunicji niz podczas calej
          kapani wrzesniowej, wszystkich kampani roku 1940 oraz walk w Afryce. 90%
          zolnierzy i 95% sprzetu Niemcy stracili na froncie wschodnim. Wszystko na temat.
          • hrabia.mileyski Re: Oraz wielu innych. Przeczytaj sobie stosowny 22.06.07, 19:57
            grzegorzlubomirski napisał:

> ul w ostatnim Die Zeit.

Szanowny Panie Grzegorzu L. Nie musze czytać niemieckich gazet, by cokolwiek
            wiedzieć na temat II WŚ.
            Powiem bardzo delikatnie, że było to z Pana strony mało stosowne.
            • tornson Współczesna niemiecka prasa jest bardziej 22.06.07, 23:46
              antyhitlerowska niż prasa Polska. Tam żadna gazeta nie odważyłaby się dobrze
              pisać o hitlerowcach i ich pachołkach, w Polsce co rusz słychać głosy poparcia
              dla polskich hitlerowców (NSZ) czy kolaborujących podczas IIWŚ i do dziś
              sławiących "etos" SS Bałtów. A rządowy organ propagandy zwany IPN ostatnio
              zaliczył gestapowców do ofiar komunistycznych represji.
            • uniaeuropejska1 Re: Oraz wielu innych. Przeczytaj sobie stosowny 06.07.07, 13:25
              Musisz tylko czytać antyradzieckie.
    • indris Miałaś przebłysk natchnienia 22.06.07, 19:32
      " ten dzień zapowiadał koniec hitlerowskiej okupacji..."

Ale nie wszyscy go mieli. Baardzo wielu spodziewało sioe powtórki z pierwszej
      wojny światowej, kiedy Niemcy rozgromili Rosję. Zwłaszcza, że pierwszy rok
      wojny wydawał sie to potwierdzać. KLęski ZSRR były bodaj większe niz w latach
      1914-1917. To chyba dlatego Anders zdecydowł sie wyjść z ZSRR, "generałowie są
      zawsze gotowi do poprzedniej wojny".
      Gdyby rząd polski miał Twoje przebłyski, może Lwów byłby polski. jezeli PKWN
      wytargował Białystok (też włączony do ZSRR), to rząd RP mógł wytargować Lwów.
      No ale jeżeli sie upierano przy granicy ryskiej, to wyszło jak wyszło.
      • hrabia.mileyski Re: Miałaś przebłysk natchnienia 22.06.07, 19:41
        jezeli PKWN
        > wytargował Białystok (też włączony do ZSRR), to rząd RP mógł wytargować Lwów.
        > No ale jeżeli sie upierano przy granicy ryskiej, to wyszło jak wyszło.

To całkiem nie tak.
        Wystarczyło, aby Stalin przeciągnał czerwonym ołówkiem kreske po mapie (prawie
        równa mu wyszła) i juz było po Lwowie.Ta kreska była i rozkazem i prawem - jak
        to w satrapii.
        Ta mapa sie zachowała.
        • tornson Tą kreskę wytyczył niejaki Lord Curzon, 22.06.07, 23:50
          Stalin dla świętego spokoju zgodził się poprzeć to co kiedyś Zachód
          zaproponował. No ale gdyby te łajzy z Londynu poszły na kompromisy i
          zaakceptowały nowe realia polityczne w Polsce to być może wytargowaliby Lwów
          (bardziej należał się Polsce niż Białystok), ale oni woleli snuć bajeczki o
          wojnie jądrowej przeciw ZSRR i karmić bogoojczyźniaków w kraju bajeczkami o
          Andersie na białym koniu.
        • joannabarska Gdyby Lwów,hrabio... 24.06.07, 11:52
          Gdyby Lwów po wojnie pozostał w granicach Polski, to po rozkładzie ZSRR
          mielibysmy w Galicji w latach 90. drugie Bałkany.
          • hrabia.mileyski Re: Gdyby Lwów,hrabio... 25.06.07, 12:46
            joannabarska napisała:

> Gdyby Lwów po wojnie pozostał w granicach Polski, to po rozkładzie ZSRR
            > mielibysmy w Galicji w latach 90. drugie Bałkany.

Gdyby przyjąć tok Twojego rozumowania, to bez zmrużenia oka powinniśmy też oddać
            Niemcom Śląsk. Uniknelibyśmy wówczas separatystycznych ciągotek co poniektórych
            Ślązaków, jak też istnienia mniejszości niemieckiej.

Z całą Galicją też niemały problem. W swej znaczacej części kultywuje sentyment
            do Najjaśniejszego Pana Cesarza Austro-Węgier.
            Nawiasem mówiąc - czy w swoich badaniach historycznych (przedstalinowskich rzecz
            jasna) znalazłaś moment, w którym to Lwów należał do Rosji?
            Pomijam okres zaborów, kiedy "rosyjskimi" miastami były Warszawa, a nawet Łódź.
            • joanna.barska1 Re: Gdyby Lwów,hrabio... 25.06.07, 16:32
              Hrabio,co za porównanie - Lwów i Sląsk? Ciągoty to nie to samo co walka o
              poszerzenie właśnie utworzonego państwa. Lwów należał nie do Rosji, ale
              wchodzil wraz z Ukrainą w skład ZSRR. Po 1939 roku łącznie ze Lwowem. Teraz
              jest w granicach niezawisłej Ukrainy, z ktora staramy sie zaprzyjażnic.
              Zresztą...Czy zauwazyłeś,choćby słuchajac przemowienia Kuczmy, że język
              ukraiński nie wymaga tłumaczenia na polski? I jeszcze ciekawostka z mego
              zycia.W latach 60.byłam jako gosc w szkole o polskim jezyku wykładania we
              Lwowie. Dzieciaki na lekcji mowiły po polsku (z akcentem),ale w czasie przerwy
              na korytarzu już po...rosyjsku. Nie po ukraińsku...
              • joanna.barska1 Hrabio,fotki w prezencie 25.06.07, 16:40
                www.moje.friko.pl/ Hrabio,w prezencie...Lwów był miastem mojej matki w
                jej dzieciństwie...
                • hrabia.mileyski Ależ, droga Joanno.... 25.06.07, 18:21
                  Nie, nie myliłem się.chodziło o analogiczny sposób rozumowania, nie zaś o
                  analogie faktyczne. Nikt powazny biorąc, pod uwagę kontekst zarówno historyczny,
                  jak i kulturowy nie ośmieli sie podważyć polskości miasta Lwowa. Piszę celowo
                  "miasta Lwowa", gdyż faktycznie była to wyspa w zywiole ukraińskim. Ale zauważ
                  też ile było nieudanych prób zawiązania państwowości Ukrainy. W zasadzie teraz
                  można dopiero o tym mówić. Granice państwa polskiego przez długie za to wieki
                  obejmowały Lwów. Obejmowały też przez krótki czas Kijów(i nie chodzi o
                  Piłsudskiego), lecz w tym przypadku nonsensem jest mówić o jego polskości. Tu
                  nie może byc wątpliwości i żadna historia, choćby nie wiem jak wielkiego
                  imperium nie może zakryć faktów. Może owo imperium przypominać o swej okupacji,
                  jak też o tym, że czerwona krechą przeniosło miasto na swoje terytorium,
                  obawiając sie tak silnego ośrodka kultury polskiej u swych granic.
                  A może to po prostu nalezy traktować jako osobista zemstę Stalina na Polakach,
                  nie do takich przecież dewiacyjnych pomysłów zdolny był jego umysł.
                  Nie mam nic do Ukraińców, wspieram ich wysiłki budowy demokratycznego państwa,
                  ale jednocześnie chciałbym, aby historia była otwarta i czytelna dla wszystkich.
                  Sprzeciwiam sie tez zamazywaniu przeszłosci samego miasta. Bo to, co jest
                  świadectwem jego znaczenia i wielkości powstawało wraz z państwem, w którego
                  mieściło sie granicach.

Dziekuje za dedykowane fotografie i teksty.Nie posiadam kresowych korzeni w
                  pokoleniu moich dziadków i rodziców - moja matka pochodzi z Kujaw, śp.ojciec zaś
                  ze Śląska, a poznali sie we Francji. Ale moi praprzodkowie ze strony matki
                  pochodzą z tzw. linii kijowskiej.
        • uniaeuropejska1 Re: Miałaś przebłysk natchnienia 06.07.07, 13:29
          Po Lwowie "nie było" Lwów do dzisiaj istnieje.Może przeciągnął nie byle jak?A
          Churchill jak by zaznaczył linię graniczną?Innym kolorem? I co z tego?
    • camille_pissarro Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 19:59
      "Kaczor" ten , który nie pojechał do Brukseli o tym pamietał ;-)))
    • tomek_bg Szkoda, że to nie ZSRR "wyzwolił" Europę spod 22.06.07, 20:02
      ręki niedawnego koleżki. Żylibyśmy sobie w globalnej komunie od Władywostoku (a
      może i Tokio) do Irlandii. I byłoby fajno.
      • hrabia.mileyski Re: Szkoda, że to nie ZSRR "wyzwolił" Europę spod 22.06.07, 20:13
        A jakże, byli na to przygotowani. Na załączonym obrazku jest makieta najwyższego
        budynku świata - Pałacu Rad, w którym to przyjmowanoby kolejne państwa w poczet
        Republik Radzieckich.
        Budowę przerwały działania wojenne. Projekt z lat 30-tych.
        img513.imageshack.us/my.php?image=1169609819stalinsgrandvje5.jpg
        • joannabarska Bądżmy w zgodzie przynajmniej co do tego 22.06.07, 20:25
          Rozważania hrabiego przypominaja mi obie Koree z czerwca 1950 roku. Południowa
          napaśc miała na Północną, a tymzasem te "zaatakowane" wojska KRL-D bardzo
          szybko zajęły prawie całą Republikę Korei (tej Południowej). Różnica jest
          jedna: wojska radzieckie w 1941 r. nie zaatakowały Niemiec hitlerowskich. Nie
          miały przede wszystkich kadr wojskowych wyokiego szczebla z wiadomych powodów.
          No i inne były wówczas koalicje, ale to całkiem inne zagadnienie.
          • hrabia.mileyski Re: Bądżmy w zgodzie przynajmniej co do tego 22.06.07, 20:52
            joannabarska napisała:

> Rozważania hrabiego przypominaja mi obie Koree z czerwca 1950 roku.

Nie kręć i nie wykrecaj sie sianem, Barska. Dosyć tej sowietologii.
            Czas na historię.

Różnica jest
            > jedna: wojska radzieckie w 1941 r. nie zaatakowały Niemiec hitlerowskich.

I tu jest sedno sprawy i kontekst dalszych wydarzeń.
            Gdyby sowieci uderzyli kilka tygodni chociaż wcześniej (a przypominam, że
            prawdopodobna data ataku to połowa lipca), to sprawy potoczyłyby sie zgoła inaczej.
            Nie trzeba ukończyć akademii wojskowych by wiedziec czy rózni sie wojna obronna
            od wojny napastniczej.
            Ten krótki moment sowieci po prostu przegapili.
            A dla nas byłoby pewnie wszystko jedno, choć tu sa tez zdania odmienne.
            • andrzej.sawa Re: Bądżmy w zgodzie przynajmniej co do tego 22.06.07, 21:32
              Jest wersja,że stalin planował atak na sierpień.
              • hrabia.mileyski Re: Bądżmy w zgodzie przynajmniej co do tego 22.06.07, 22:31
                andrzej.sawa napisał:

> Jest wersja,że stalin planował atak na sierpień.

Nie upieram się.
        • karbat Re: Szkoda, że to nie ZSRR "wyzwolił" Europę spod 22.06.07, 20:30
          capitalissimus napisał:

> Hehe, no tak - pakt Ribbentrop-Mołotow to było zbawienie dla Polski. A
          Sowieci Polaków nie zabijali, prawda?

a Czechow kto napadl ? marsjanie ?
          wowczas nie mielismy potencjalnych mozliwosci
          aby napasc na kogoswiekszego ,pobic i zdobyc cos znaczacego ;)
          • hrabia.mileyski Re: Szkoda, że to nie ZSRR "wyzwolił" Europę spod 22.06.07, 21:13
            karbat napisał:
            > a Czechow kto napadl ? marsjanie ?

Nie, Polacy rzecz jasna. Może ci sie sytuacja rozjasni, gdy poznasz dwa powody
            zajęcia w 1938r Zaolzia:

Po pierwsze: Czesi wykorzystali trudną sytuację Polski w okresie wojny z
            sowietami w 1920r i bezprawnie zajęli te tereny.
            Po drugie: po układzie monachijskim tereny te przypadłyby i tak Niemcom.
            Polska już nie łudziła sie, że wojna jest nieunikniona. Przynajmniej z
            tego terenu nie zatakowały później wojska niemieckie.
            Czechosłowacja praktycznie przestała istnieć, zamieniając się w Protektorat
            Czech i Moraw. Osobnym, kadłubowym i zależnym od Rzeszy krajem stała sie Słowacja.
            • axayacatl Vysoce urozený pane hrabě. 23.06.07, 09:36
              Situace na Těšínsku vypadalo jinak než ji tady popisuješ.

Za prvé: ČSR vojensky obsadila Těšínsko v roce 1919 (ne v roce 1920!), kdy
              většina čsl. armády (legií) byla ještě v zahraničí a do roku 1920 bojovala s
              bolševiky na Sibiři. Protiprávní obsazení? Těšínsko bylo do roku 1918 součástí
              českých zemí v rámci R.-U. Předtím patřil Těšín k polskému státu naposled okolo
              roku 1340!

Za druhé: Po "Mnichovském diktátu" 29.9.1938 byla ztracena území s německým
              obyvatelstvem,a ne Těšínsko. Území s maďarskou a polskou menšinou "Mnichov"
              neřešil. Tato území byla od ČSR odtržena až na základě maďarského a polského
              ultimáta a následné "Vídeňské arbitráže" ze 2.11.1938. Čili to nebylo proti
              zájmům Německa, ale na základě spolupráce Německa, Maďarska a Polska vedoucí k
              oslabení a následnému zničení ČSR. Od roku 1936 měli Německo a Polsko sepsánu
              smlouvu o neútočení a byli do zániku ČSR 15.3.1939 faktickými spojenci.

P.S. Pro příště by si hraběcí milost měla zjistit základní fakta.
      • tornson Dla nas napewno byłoby to lepsze. 23.06.07, 00:03
        Potencjał Bloku Wschodniego powiększony o Francję, Zachodnie Niemcy i resztę
        Europy, być może nawet z rozpędu radzieckie czołgi poszłyby przez Madryt i
        zatrzymały się dopiero w Lizbonie katrupiąc ostatnie faszystowskie junty w
        Europie. W ramach tak potężnego "Bloku Wschodniego" dużo szybciej rozwinęłyby
        się biedne i totalnie zacofane przed wojną kraje Wchodniej Europy (więc także i
        my). Zapewne straciłaby Europa Zachodnia, ale niewiele, zaś dzięki większemu
        wzrostowi na wschodzie suma sumarum Europa by nie straciła. Zajęcie całych
        Niemiec przez ZSRR sprawiłoby że cały inżyniersko-naukowy potencjał pokonanej
        Rzeszy pracowałby dla "Wschodu" a nie dla USA. Dekolonizacja Afryki pod dyktando
        komunistów (rozwój edukacji i służby zdrowia tego nawet największy beton
        antykomunistyczny nie może odmówić krajom komunistycznym) rozwiązałoby najgorsze
        problemy kontynentu, Afryka zyskałaby na takim układzie chyba najwięcej. Brak
        aktywistów NSDAP i SS w Ameryce Południowej (Amerykanie już nie mogliby ich tam
        przemycić, a ZSRR by ich niemal wszystkich unicestwił) przypieszyłby ruchy
        rewolucyjne na drugiej półkuli.
        Najwięcej staciłoby oczywiście USA, Europa Zachodnia po stronie ZSRR a nie po
        stronie Ameryji odwróciłaby losy zimnej wojny i Ameryka dogorywałaby dziś.
    • ewa1125 Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 22.06.07, 20:26
      Mlodym ludzim brakuje szerszej perspektywy i teraz naprawde trudna ja
      zdobyc.Jak cie gnebia i groza ci smiercia,to to,kto cie od gnebicieli uwolni
      nie ma znaczenia. a to,co potem robi gnebiciel,to juz inna historia.Na
      szczescie dzisiaj nie musimy wybierac,czy mamy zgnac z reki nazisty,czy byc pod
      wplywem komunistow.Ale,kto to teraz doceni.Mamy wolna,demokratyczna Polske,o
      ktorej nie marzyli nawe Kaczynscy z Wlesa.I zamiast ja rozwijac,patrzec w
      przyszlosc,mamy gdybania malych ludzikow,ktorzy jedyny wazny wybor w zyciu maja
      wtedy jak ida kupic cos do supermarketu.Mam do nich apel-niech porozmowiaja z
      kims,kto przezyl wojne,Prl,kto musial dokonywac wyborów,dla nas nie do
      pomyslenia,moze troche zmieni poglady.Nam nikt realnie smiercia nie
      grozi,mozemy byc bohaterami,bo nie musimy decydowac o zyciu innych.Takie to
      proste,ale nikt o tm nie pomysli.
    • black_razor Bandyta napadl bandyte ha ha ha ha 22.06.07, 20:54
      joanna.barska1 napisała:

> Tak, dzisiaj mija ta ocznica, której nikt tu nie zauważył, co swiadczy o
      > wieku internautów. Dla mnie,wówczas młodej dziewczyny, ten dzień zapowiadał
      > koniec hitlerowskiej okupacji, choc nikt sie nie spodziewał, ze miną jeszcze
      > cztery lata i jeden miesiąc nim to nastąpi na mojej rodzinnej ziemi. Cały
      > zycie pamietam, jak radziecki lotnik na strąconym przez Niemców samolocie
      > strzelił do siebie, gdy opadał na spadochronie. Wolał śmierc niz niewolę lub
      > kulkę od hitlerowskich siepaczy, a ja widziałam to na własne oczy. Chwała
      > Armii Radzieckiej, dzięki niej mogłam pójśc do polskiej szkoły i nie musiałam
      > juz chodzic na tajne komplety nauczania stale narażona na represje okupanta.
      > Tzw. wielka polityka nie była mi wówczas w głowie.

Co lepsze dzuma czy cholera. Jedno i drugie to jednak zaraza.
      • ewa1125 Re: Bandyta napadl bandyte ha ha ha ha 22.06.07, 21:00
        a jak nie masz inego wyboru?co wybierzesz,szybka smierc,czy dlugie konanie,z
        opcja,ze moze wymysla lekarstwo?
      • rusek11 Re: Bandyta napadl bandyte ha ha ha ha 22.06.07, 21:47
        black_razor napisał:
        Co lepsze dzuma czy cholera. Jedno i drugie to jednak zaraza.

ruscy powinni byly zaczekac poki hitlerek zagazuje wiecej Polakow
        to miales na mysli zboczku intelektualny?

he...he...
    • sansone1 jeden bandyta na drugego bandyte napadl 22.06.07, 21:26
      wiadza ze chcial cala Europe dla siebie miec.
      • joannabarska Kończę z tym tematem 22.06.07, 21:43
        Ja to widzę inaczej: dla mnie i mojej rodziny to, co się stało 4 lat (i 1
        miesiac) pózniej było wyzwoleniem. Nikt mi tez nie przeszkadzał w
        studiowaniu ,i to na KUL-u. Nie każde życie jest identyczne. Kończę z tym
        tematem, bo nie mam zamiaru wyważać otwartych drzwi. Tych co myśla inaczej,
        tych, których wtedy nie bylo na świecie ,przekonywac nie ma sensu. Są
        odpowiednie ku temu (dzisiaj) podręczniki.Radzę jednak nie korzystac tylko z
        jednego.
        • hrabia.mileyski Re: Kończę z tym tematem 22.06.07, 21:53
          joannabarska napisała:

> odpowiednie ku temu (dzisiaj) podręczniki.Radzę jednak nie korzystac tylko z
          > jednego.

Amen.

PS.Szkoda, ze już nie napiszesz więcej. Twój podręcznik na pewno jest ciekawy.
    • herr7 ciekawy link 22.06.07, 22:09
      Dotyczy wydarzeń w Niemirowie, małym miasteczku na Ukrainie w pobliżu granic z
      Polską. Tak się składa, że dom w który wjechał ten radziecki czołg należał do
      moich krewnych. Wewnątrz był zabity radziecki czołgista.

www.dishmodels.com/gshow.htm?p=2483
    • tornson Chwała Armii Czerwonej i jej genialnym dowódcom 22.06.07, 23:16
      z Żukowem, Koniewem i mającym polskie korzenie Rokossowskim na czele!
      Niestety czystki wśród oficerów dokonane przez Stalina i jego nieudolność w
      dowodzeniu armią sprawiły że pierwszy rok zmagań z hitlerowcami to był koszmar a
      pełne wyzwolenie od nazizarazy przyszło dopiero w 1945. No ale z drugiej strony
      gdyby nie stalinowska industralizacja ZSRR (w niecałe 20 lat radziecki przemysł
      dokonał takiego skoku na jaki Zachodnia Europa potrzebowała około 100 lat) to
      dziś mieszkalibyśmy w 1000 Letniej Rzeszy albo i wogóle by nas nie było, co
      jeszcze bardziej potwierdza że Stalin to najbardziej kontrowersyjna postać w
      historii.
      • rusek11 Re: Chwała Armii Czerwonej i jej genialnym dowódc 22.06.07, 23:21
        wiele Polakow walczylo ramie w ramie z zolnierzami ZSRR i niestety ginelo
        i tego poswiecenia nie wolno zapominac
        • borrka Nie tobie, gnojku... 22.06.07, 23:49
          mowic na temat Polskich Zolnierzy.
          • herr7 banderowcy głosu nie mają! 22.06.07, 23:50
            • rusek11 Re: banderowcy głosu nie mają! 23.06.07, 00:07
              boryska jest za glupi nawet na banderowca
              jest benderowcem i chyba juz sie nie zmieni
              en.wikipedia.org/wiki/Bender_(Futurama)
              :))))
              • herr7 to Ukrainiec z Rawy Ruskiej 23.06.07, 00:11
                szlag to trafia, bo gdyby granica przebiegała parę kilometrów na wschód to on
                dzisiaj byłby obywatelem Unii, a tak jest jedynie zachodnio-ukraińskim
                wycieruchem, którym wszyscy pogardzają.
                • rusek11 Re: to Ukrainiec z Rawy Ruskiej 23.06.07, 00:21
                  fakt, jest ukraincem i to z tych najgoszych, nacjonalistow.
                  ale o ruskich glupoty pisze
          • tornson Zamknij się "pożyteczny idioto" nazioli! 23.06.07, 00:06
    • w_ojciech śmiertelny taniec łotrów 23.06.07, 01:29
      O czym tu pamiętać?
      • felusiak1 Re: śmiertelny taniec łotrów 23.06.07, 02:52
        Choćby o tym, ze ludność pod sowietami witała niemców chlebem i solą
        a po armii czerwonej zostały pełne piwnice trupów.
        • joanna.barska1 Re: śmiertelny taniec łotrów 23.06.07, 10:26
          Oj,felusiak,felusiak...Ten chleb bardzo szybko zamieniono w granaty. Nawet "żli
          swoi" są lepsi niż "dobrzy cudzy". Za Wehrmachtem (też nie bez winy) szły
          trupie czaszki SS i gestapo...
          • felusiak1 joannobarska 23.06.07, 18:41
            moja ta droga obrończynio swoich. Moja rodzina pochodzi ze wschodu i doświadczyła
            niemal dwóch lat sowieckiej okupacji. Niektórzy wyszli z Andersem, po niektórych
            zaginąl ślad. Sowieci uciekli już wieczorem 22 czerwca zostawiając pełne
            badziewia magazyny i pełne trupów piwnice NKWD. Niemcy powitani zostali
            ukradzionym z magazynów chlebem i solą. I jedni i drudzy byli obcy.
            Faktem jest, że nastroje szybko opadły i rzeczywistość zapukała do drzwi.
        • ghotir Re: śmiertelny taniec łotrów 24.06.07, 00:06
          Ooops, zdaje sie przywloklem tutaj Felusiaka podazajacego moja sciezka.

Juz Ci Joanna odpowiedziala na Twoja glupawa odzywke ale ja Ci cos dodam od
          siebie. Witajaca chlebem i sola Hitlerowcow ludnosc Ukrainy byla oglupiona
          hitlerowska propaganda tak jak Ty jestes teraz oglupiony propaganda Bush Jr.
          Ukraincy bardzo szybko przekonali sie, ze popelnili pomylke; Ty uparcie trwasz
          w swojej pomylce.
          Bardzo prosze, udaj sie na watki wymagajace mniej pamieci.
          • felusiak1 ghotir, ty debilny jesteś czy udajesz? 24.06.07, 01:47
            mój wpis w tym watku wyprzedza twój o niemal 21 godzin, zatem to ty podążasz za
            mną a nie ja za tobą. Przestałem ci dokuczać wobec czego nie prowokuj mnie.
            I nie bzdurz mi tu o Ukrainie. Chlebem i sola witali rdzenni polacy, którym dwa
            lata sowieckiej okupacji dały sie mocno we znaki.
            • ghotir Re: ghotir, ty debilny jesteś czy udajesz? 24.06.07, 04:36
              Och,

Wyglada na to, ze zgraly sie Twoje i moje zainteresowania.

Ciesze sie, ze dalem Ci cos do roboty. Przynajmniej w czasie kiedy sprawdzales
              nasze wejscia na ten watek nie zasmrodziles innych watkow opowiesciami o tym
              jakim to debilem ja jestem.

W sprawie sowiecko-hitlerowskiej wojny wiemy, ze masz klapki na oczach. Dla
              Ciebie fakty sa niewazne. Wazne jest, ze Twoja rodzina cierpiala. Za to
              cierpienie wypiales sie na racjonalism. RIP.
              • felusiak1 Podlecz się ghotir 24.06.07, 07:01
                i bardzo proszę nie wmawiaj mi, ze kula w łeb od czerwonoarmisty jest lepsza niz
                od gestapowca. Wraz z moja rodzina cierpiały miliony a po setkach tysiecy
                przepadł ślad. Fakt, ze ludzie witali Niemców dowodzi, ze sowieci dali sie we znaki.
                Mój dziadek zwykł mówić, że sowieci to ten sam garnitur co niemcy jedynie
                wywrócony na lewa stronę.
    • olek_na_gazie To rocznica zdrady Hitlera wobec Stalina 23.06.07, 05:18
      jeszcze 20 czerwca pociągi z surowcami jechały przez most w Brześciu Litewskim w
      kierunku zachodnim.

• gieroy_asfalta ot, pożali się sojusznicy... 23.06.07, 15:36
      i juz chyba żaden poważny historyk nie zaprzecza, że Hitler jedynie ubiegł
      Stalina w ataku, stąd jego początkowe sukcesy; bo armia sowiecka była
      nastawiona na atak nie ćwicząc nawet obrony.
      Dla wielu mieszkańców np. Białostoczyzny wkroczenie Niemców było wyzwoleniem, i
      wielu z nich uratowało przed katorgą i zatraceniem na Sybirze.
      • joannabarska Re: ot, pożali się sojusznicy... 24.06.07, 11:56
        Uratowało na krótko. Wielu wywieziono teraz nie na Wschód, ale na Zachód,
        wielu kończyło zycie w charakterze dymu!
        • de_oakville Re: ot, pożali się sojusznicy... 24.06.07, 13:49
          joannabarska napisała:

> Uratowało na krótko. Wielu wywieziono teraz nie na Wschód, ale na Zachód,
          > wielu kończyło zycie w charakterze dymu!

Tak, to prawda jesli chodzi o ludnosc cywilna. Jednak w przypadku oficerow
          wzietych do niewoli, to z niemieckich "oflagow" wracali oni po wojnie
          najczesciej zywi do kraju. Z Katynia, Miednoje i Charkowa nikt nie wracal, a
          przez dlugie lata nie bylo nawet wiadomo, co sie z nimi stalo. Oczywiscie za to
          wszystko nie mozna winic narodu rosyjskiego, tylko Stalina i jego otoczenie.
          Narod rosyjski byl sam gnebiony i zastraszony. Natomiast wiekszosc Niemcow byla
          wolna i pomimo tego kochala Hitlera - dala sie "uwiesc".
          "To nie byl 'Führer' tylko 'Verführer'" (uwodziciel).
          • terraincognita Zaczęło sie od własnych oficerów 25.06.07, 00:54
            Stalin zaczął od wymordowania w ł a s n y c h oficerów. Na oficerów polskich
            przyszedł czas nieco póżniej. Tragedią bolszewików był fakt
            zlekceważenia "testamentu" Lenina, w którym ten ostrzegał przed oddaniem władzy
            Stalinowi. Oddali mu tę władze i przypłacili to własnym zyciem . Lista
            delegatów na zjazd partyjny, który decydowal o Stalinie, i lista rozstrzelanych
            potem to dokument wstrząsający.
            • danuta49 Nie wszystkich-glównie karierowiczów-politruków 25.06.07, 01:36
              oraz biurokratów i czekistów z wojskowymi stopniami.Zostawil za to bylych
              oficerów carskich o wysokich kwalifikacjach.Np.późniejszy marszalek ZSRR
              Szaposznikow byl pulkownikiem sztabu generalnego armii carskiej,podobnie
              Wasilewski i Tolbuchin - sztabskapitanami.
            • andrzej.sawa Re: Zaczęło sie od własnych oficerów 25.06.07, 07:05
              Czerwony terror rozpoczął lenin z dzierżyńskim.Stalin był w tym wiernym uczniem
              lenina.
              • sansone1 wlasnie 30.06.07, 19:42
                ale o tym sie chetnie zapomina, ze Lenin rozkaz na zlikwidowanie calej rodziny
                Cara osobiscie wydal...
                • byly1ja Re: wlasnie+ 30.06.07, 21:30
                  zapomina sie,ze angielski rzad nie chcial wpuscic tej rodziny do Anglii.
                  Kierenskij im to proponowal.
    • byly1ja Re: ?+ 24.06.07, 05:31
      Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR
      capitalissimus 22.06.07, 19:08 + odpowiedz

Hehe, no tak - pakt Ribbentrop-Mołotow to było zbawienie dla Polski.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Nie biorac pod uwage ogrom dyskusji,niesmialo zapytuje:
      "A co z Zaolziem"?
      • ghotir Re: ?+ - Lania 24.06.07, 06:45
        Ty kpisz czy o droge pytasz?
        Fakt, ze "sanacyjne" wladze Polski zagarnely Zaolzie, byl jednym z czynnikow
        umozliwiajacych propagandowo pakt Ribbentrop-Molotow.
        • felusiak1 libed 24.06.07, 07:08
          Bzsety wypisujesz ghotir. Patrząc wstecz, Stalin dazył do odzyskania tego co
          straciła Rosja po 1917 roku. stad zwiazaqnie sie z Hitlerem w celu zagarniexia
          wschodniej polski, aneksja Litwy, łotwy, Estonii i Bessarabii oraz napaść na
          Finlandie. Zaolzie nie ma zadnego znaczenia
          • ghotir Re: libed - Felusiak 24.06.07, 08:15
            Jak zwykle fakty masz mniej wiecej takie jakie sa. Twoje interpretacje tych
            faktow to cala poezja. Poetykuj sobie do upojenia. Ani ja Ciebie nie przekonam
            do racjonalnosci ani Ty mnie do szalenstwa. RIP.

Ale jak mi sie znowu wpierniczysz w powazne watki to bede bardzo nieprzyjemny.
            • felusiak1 Re: libed - Felusiak 24.06.07, 08:19
              Kiedy napiszesz coś poważnego, na poziomie to ukleknę. Mysle jednak, ze do tego
              nie dojdzie. Musiałbys przejawiać intellectual capacity co nie wydaje sie ci
              zagrażac.
      • sansone1 Slask Cieszynski w tym takze tzw zaolzie 24.06.07, 08:48
        Zaolzie przez polakow tak zwane, dla czechow raczej Slesko sie
        nazywa..dobrowolnie sie do Krolestwa Czeskiego( ktore czescia cesarstwa
        Hamburskiego byla, ale zawsze jako panstwo niepodlegle,przylaczyl, a w roku 1918
        polacy zbrojnie czesc jego do ich panstwa przylaczyli, Duza czesc Polakow ktoa
        na Slesku zyje dopiero w czasie rozwoju przemyslowego w latach 50 XIX wieku tam
        z Polski przybyla i zadnymi cieszyniakami nigdy nie byla.
        A co do Pistow( odpowiednik kalifow) to nie byla zadna rodzina, tylko nazwa
        slowianska na wojewode, wojewodzi, ktorzy sie z szeregow zolnierzy ojca Mieszka
        wywodzili, jak on w czasie podboju ziem polskich ( byl z Wielkoposlki) rody
        miejscowe niszczac wlasnych osadzil i skad tez po Chrobrym az przez 2 stulecia
        wojna domowa w Polsce trwala, wojna miedzy tymi ktorym odebrano, a tymi co odebrali.
        a tak pozatym, okupacja tzw zaolzia nie byla polskim dobrym gestem....bo sie
        represjami przeciwko czechom skonczyla.
        • byly1ja Re: Aha+ 24.06.07, 09:35
          A ze Polska PO 1917 Kijow zajela,tylko,ze w ... dostala,a potem cud na wisle
          sie zdarzyl.
          Obuncie Zeligowskiego i zajecia przez niego Wilna juz nie wspominam-bom
          niesmialy.

A co do Piastow?
          Chazary,co innego Chazara co inneco Chazara Kolodzieja myszom skarmili.
          Konnice pejsata mieli,wioski napadali Polakow grzecznych w arkan brali.
          Chlopow i dzieci w niewole sprzedawali.
          Wiesniaczki w polon zabierali.
          I na nich bez zgody sie zenili.
          Tak okrutnie z nimi postepowali.
          Bibliografia, dotyczaca Dziejow starych:Stranger-specjalista od Krotkich
          Historyj.
          • byly1ja Re: Aha-P.S+ 24.06.07, 09:55
            Co tam Zaolzie,Kijow,Wilno?
            Krolestwo Glickie okupowali wraz ze Lwowem:
            ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8%D0%BB_%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B9
            ((Patrz Google-Даниил Галицкий).
            Tatarzy Z jednej strony-Polska z drugiej.
            Galiczyna-Zaolzie-Ribentrop+Molotow
            • byly1ja Re: Aha-P.S+P.S2+ 24.06.07, 10:06
              Wlasnie aby nie bylo gadki ordzennych ziemiach Polski:
              www.halychyna.ukrbiz.net/ukraine.html
              Wersja Polska:
              "Pod względem politycznym większość tego obaszru należała do księstwa Rusi
              Halickiej, które od XIV wieku przeszło we władanie Korony Polskiej."---
              pl.wikipedia.org/wiki/Ru%C5%9B_Czerwona
              Poprzez glosowanie ludnosc galicka do Polski sie przlaczyla.

Wersja ukrainska:
              uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D1%83%D1%81%D1%8C
              • byly1ja Re: A tutaj+ 24.06.07, 10:09
                Kawe na lawe:
                "У сер. 13 ст. Ч.Г. зруйнували татари, і вони занепали. У другій пол. 14 ст.
                територія Ч. Г. була захоплена Польщею і Великим князівством Литовським."
                Skutki katolickiego "Drang nah Osten"-czyli wypraw papieskich na Wshod:
                uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8
            • andrzej.sawa Re: Aha-P.S+ 25.06.07, 07:16
              Na temat pogranicza polsko-ukraińskiego nie wypowiadaj się tak zdecydowanie,bo
              nie masz racji.
              Wołynianie to plemię Słowian zachodnich,Król Daniel Halicki-piastowicz dostał
              koronę z Rzymu,którą mu załatwił jego kuzyn,też piastowicz.Większość rodów
              bojarów ruskich stała się Polakami,a znaczna część ludności zamieszkującej
              obecną Ukrainę zachodnią i Kijowszczyznę pochodzi z Małopolski i Mazowsza -
              zasiedlała znacznie wyludnione przez najazdy tatarskie ziemie,aż po Dzikie Pola.
          • sansone1 Re: Aha+ 24.06.07, 18:37
            wlasnie co do tzw Piastow, skad oni sie wzieli, bo widac ze rodzina ojca Miszka
            dosc wielka byla , ze potrafil swoimi ktrewnymi wszelkie grody, dopiero co
            podbitym kraju miedzy Odra i Wisla obsadzic, moze on jakim sudotworca dzieci
            byl i jak wytlumczyc ta wojne domowa ,ktora prawie w stulecia trwala,. bo bajki
            o niecheci polakow do chrzescijanstwa pozostawmy komunistom, jak meczennikami
            wlasnie przedstawiciele kosciola byli.
            Moze warto by bylo reszkom cial Piastow DNA zbadac...
    • byly1ja Re: Dla porownania:+ 24.06.07, 14:38
      • Chcesz wierzyć w legendy to sobie wierz;-)
      danuta49 24.06.07
      .Tuchaczewski byl w chwili przystąpienia do czerwonych zaledwie
      podporucznikiem. I z takimi też umiejętnościami pozostal.Zawodowym woskowym
      armii carskiej(pulkownikiem sztabu generalnego!) byl marszalek ZsRR
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      . В записке В.И. Ленину, датированной летом 1919 года, Председатель
      Реввоенсовета республики Л.Д. Троцкий сообщал, что им отмобилизовано 67 тысяч
      офицеров и он надеется до конца года отмобилизовать еще 50 тысяч. Это были
      почти все офицеры, находящиеся на территории республики. По-видимому, задача
      была им выполнена, поскольку в 1920 году он довел численность регулярной
      Красной армии до пяти с половиной миллионов человек. Он организовал Полевой
      штаб Реввоенсовета республики, высший оперативный орган Главного командования
      Красной армии, в котором служили бывшие царские генералы и адмиралы: М.А. Бонч-
      Бруевич, В.Н. Егорьев, Ф.В. Костяев, П.П. Лебедев, Д.П. Парский, Н.И. Ратель,
      В.М. Альтфатер, и А.П. Зеленый. Под их руководством были разработаны новые
      уставы, которые высоко оценили белые офицеры, воевавшие по уже устаревшим
      уставам царской армии.

В книге известного советского военачальника и военного историка Г.Х.
      Эйхе "Опрокинутый тыл" приводятся интересные данные об участии офицерского
      корпуса в Гражданской войне на стороне белых. За время Гражданской войны в
      Добровольческой армии Деникина находилось до 30 тысяч кадровых офицеров, в
      армии Колчака - до 10 тысяч. Около 5 тысяч кадровых офицеров было сосредоточено
      в Белой армии на севере Р
      • byly1ja Re: Kto byl kto w Armii Czerwonej:+ 24.06.07, 14:51
        rusrev.com/content_p/oficer.htm
    • felusiak1 Chwała Armii Radzieckiej 24.06.07, 16:38
      napisała joannabarska.
      W moje strony już 17 września 1939 roku przyszła Armia Radziecka.
      W listopadzie odbyły sie wybory i wszyscy jednogłośnie opowiedzieli sie za
      właczeniem terenów do ZSSR. Tym samym wszyscy stali sie sowieckimi obywatelami
      de jure a to oznaczało pobór do "Armii Radzieckiej". Szkoły zostały otwarte,
      językiem wykładowym rzecz jasna był rosyjski.
      A w październiku 1939, ówczesny minister spraw zagranicznych powiedział był
      że oto "z mapy europy zniknął na zawsze pokraczny bękart traktatu wersalskiego"
      W 1939 roku Armia Czerwona (gdyż tak wtedy sie zwała) otrzymała rozkaz
      chodzenia. Ale gdzie tu iść? Do Estonii, na Litwe i łotwę. Do Rumunii i rzecz
      jasna do Finlandii ale tu dostała po pazurach. Finowie okazali sie twardzi.
      Bombardowania Helsinek nie złamały ich ducha. po niespełna dwóch latach
      Finlandia wraz z Niemcami napadła na ZSSR.
      • byly1ja Re: Chwała Armii Radzieckiej+ 24.06.07, 17:29
        Tez sie chwalili,ze guzika nie dadza.
        Ale wg.facit w reku,Polske Polakom wywalczyla.
        • andrzej.sawa Re: Chwała Armii Radzieckiej+ 25.06.07, 07:19
          Nie Polakom,a polskim komunistom,kolabarantom stalinowskim.
          • byly1ja Re: Chwała Armii Radzieckiej+ 25.06.07, 11:17
            A tobie nie?
            Z ksiezyca sie zwaliles?
            W obozie jakims nauczyli cie pisac?
      • you-know-who Re: Chwała czy nie chwala 26.06.07, 10:28
        napisz wiecej o tym co na twoich terenach stalo sie w miesiac-dwa po tym witaniu
        faszystow chlebem i sola. jak faszysci, widzac zapedy polakow do odegrania sie
        na ukraincach, bialorusinach (ethnic cleansing), wyslali po nich ciazarowki i
        rozwiazali ten drobny problem powstajacej dwuwladzy.

plan hitlera i plan stalina w stosunku do polski.
        co wybralbys dla siebie? plan stalina byl zrealizowany, mimo to inteligencja go
        przetrwala. a jak to bylo w iii rzeszy? nie ma porownania.

chlopi i biedota, zdecydowanie przewazajaca czesc polakow?
        zalozmy ze mieli do wyboru: walczyc z niemcami albo sowietami, albo z obydwoma
        okupantami po rowno. co bylo w ich interesie? znowu odpowiedz jasna.
        nie dac sie zabic, a to bylo duzo latwiejsze pod sowietami.

moze odpowiedz nie jest jasna w przypadku klasy sredniej, ktora starala sie
        przetrwac w sposob nie zawsze nadajacy sie do budujacych seriali telewizyjnych.

jesli miales w rodzinie kogos kogo wywieziono na wschod, rozumiem to.
        ale ja mialem na jego miejscu kilku z mojej rodziny, ktorych wywieziono do
        obozu hitlerowskiego. i takich jak ja jest znacznie wiecej;
        dla nich armia czerwona to w wiekszosci biedni ludzie wcieleni do wojska,
        ktorym nalezy sie szacunek i wdziecznosc.

"hrabia" (nie umie nawet udawac arystokracji) uwaza tak samo tylko odwrotnie:
        mowi ze na szczescie hitlerowcy zaatakowali dobrze cccp, ale niestety nie udalo
        sie. faktycznie, szkoda ze ci hrabio niemcy nie wycieli troche drzewa
        genealogicznego, oszczedziliby mi sluchania pierdul.

• judensztajn Re: 66 rocznica napaści Hitlera na ZSRR 25.06.07, 15:36
      wreszcie rozsądny głos. tak, chwała Armii Czerwonej i ZSRR- naszym wybawcom
    • byly1ja Re: Aha+ 25.06.07, 20:26
      Re: Aha-P.S+
      andrzej.sawa 25.06.07, 07:16 + odpowiedz

Na temat pogranicza polsko-ukraińskiego nie wypowiadaj się tak zdecydowanie,bo
      nie masz racji.
      Wołynianie to plemię Słowian zachodnich,Król Daniel Halicki-piastowicz dostał
      koronę z Rzymu,którą mu załatwił jego kuzyn,też piastowicz.Większość rodów
      bojarów ruskich stała się Polakami,a znaczna część ludności zamieszkującej
      obecną Ukrainę zachodnią i Kijowszczyznę pochodzi z Małopolski i Mazowsza -
      zasiedlała znacznie wyludnione przez najazdy tatarskie ziemie,aż po Dzikie Pola.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Co za bzdury,kuzyn korone zalatwil?
      Polska katolicka w Stosunku do Rusi Drang nach Osten uprawiala.
      Cos w rodzaju wypraw krzyzowych panstwa katolickiego.
      Tak,jak kiedys;"Polska" chrzest od papieza przyjela by przed katolikami ja
      bronil.Tak i ksiaze galicki w 1254 korone krolewska przyjal,by przed Polska sie
      bronic.
      A musial,bo Rus juz Tatarzy rozwalili.
      I tak,ksiestwa ruski,ktorzy w sojuszu z Tatarami byli,a szczegolnie
      prawoslawnymi przed zaborami Litewskimi i Polskimi,a potem Litewsko-Polskimi sie
      obronili.
      Inne w niewole popadli.
      • andrzej.sawa Re: Aha+ 26.06.07, 09:24
        Dziecko ucz się,a potem dopiero zacznij pisać.Głupoty potrafisz teraz
        wypisywać,poucz się,to może napiszesz coś mądrego.
        • byly1ja Re: Aha+ 26.06.07, 09:29
          Czy to co tutaj napisales jest jest miernikiem twego poziomu intelektualnego?
          I swiadczy o poziomu twej widomosci historii twego kraju?

P.S
          Jezeli jestem dzieckiem,to musisz byc starym prochnem.
          Zyjesz jeszcze?
          Czy z zaswiatoch gadasz?
          • byly1ja Re: P.S+ 26.06.07, 10:04
            Zapedy polskie,w ramach krzewinia katolicyzmu,jako wypraw krzyzowych na Wschod,
            oraz wypraw grabiezczo-lupierzczych na Rus i Rosje,zakonczyly sie Dmitriami
            faszywymi,Naria Mniszek,okupacja Kremla,Wziecia do niewoli cara
            Szujskiego,ktory w tej niewoli umarl.
            Role potem sie odwrocily.
            Tron kroli polskich wyladowal w prywatnej toalecie
            Katarzyny.rosyjskiej "Niemki".
            A Rossijanie obchodza date wypedzenia Polakow z Kremla,jako swieto Narodowe.
            To sie powinno znac,panie Sawa,a nie ....... glupie banialuki.
            • andrzej.sawa Re: P.S+ 26.06.07, 11:25
              Dziecko,nie truj.

Do Moskwy Polacy przybyli na zaproszenie Romanowych.
              • byly1ja Re: P.S+ 26.06.07, 12:45
                Pie.. stara.
                Do Warszawy Rosjanie przybyli,bo ich obywatele zaprosili.
                A i Niemcy tez.
              • byly1ja Re: P.S+ 26.06.07, 12:47
                Pie.. stara.
                Mozesz wymienic takiego Romanowa.
                Bo od czasu jak pierwszy Romanow nastal,to Polacy rzeczywiscie na zaproszenie
                jezdzili-po prosbe.
                • andrzej.sawa Re: P.S+ 26.06.07, 15:25
                  Po prostu poucz się historii dziecko.
                  • byly1ja Re: Aha+ 26.06.07, 15:32
                    Panie Andrzeju z za swiatow.
                    Nawet z panskiej historii wynika:
                    Ze jak Polacy z niewoli wypuscili tate pierwszego cara Romanowa(Misza na imie
                    mial),to owszem bywali oni w Moskwie na zaproszenia.
                    Jak ich na dywanik tam wyzywali.
                    A moze Pan,panie Andrzejku;innych Romanowow znal?
                    • byly1ja Re: P.S+ 26.06.07, 15:35
                      Z uwagi na moj wiek i,ze pan dzieckiem mnie nazywa ,musi byc pan juz calkowicie
                      zdziecinialym prochnem.
                      • joanna.barska1 Bez poznania historii Rosji nie zrozumiesz Putina 30.06.07, 13:04
                        W TVP2 był ostatnio ciekawy film paradokumentalny o Katarzynie Wielkiej. Boze,
                        zeby tyle, co ona, naczytali sie dzisiejsi władcy Polski! Jej droga do kariery
                        to chwilami droga po trupach, ale groby sie zapadły, zieleń pozostała. Bez
                        poznania historii Rosji nie zrozumie się Putina.
                        • hrabia.mileyski Re: Bez poznania historii Rosji nie zrozumiesz Pu 30.06.07, 14:11
                          Nie zapominaj, ze Katarzyna urodziła sie i wychowywana była w Szczecinie - a to
                          były diametralnie rózne warunki od tych, które jako czternastolatka zastała w
                          Rosji.Skłonni jesteśmy do daleko idących uproszczeń,a wręcz zakłamań wskazując
                          na rosyjskie tło kulturowe panowania Katarzyny. Nie mozna pominąć jej
                          szczególnie bliskich kontaktów z kulturą i filozofią zachodnioeuropejską -
                          szczególnie ożywione stosunki w sferze intelektualnej łączyły ją z Wolterem. To
                          francuskie Oswiecenie wywarło największy wpływ na rządy carycy. Nie do
                          pominięcia jest fakt kilkunastoletniego odsunięcia Katarzyny od spraw państwa
                          przez carycę Elżbietę.
                          To był okres, gdy przyszła Katarzyna Wielka (niewątpliwie też z nudów) siegała
                          po wszelką dostępną literaturę i kształtowała swą umysłowość na bazie prądów
                          oswieceniowych, tych pochodzących z Francji szczególnie.
                          W zasadzie można powiedzieć, że od strony intelektualnej nic jej nie łączyło tak
                          z władcami Rosji, jak też z rosyjskim - w wiekszości złozonym z analfabetów -
                          dworem.
                          Prawdopodobnie miałaby niewielkie szanse na objęcie tronu, gdyby nie morderstwa
                          na osobach męża Piotra III i więzionego prawowitego dziedzica carów Iwana.
                          Umiała zdobywać przychylność dla swej osoby, a jej zdolności polityczne
                          objawiały sie nie tylko w doborze zwolenników, ale tez (a może głównie) kochanków.
                          Intelektualnie znajdowała ujście w Poniatowskim, gdy trzeba było wsparcia wojska
                          przygarneła Orłowa, a gdy nastała potrzeba rozbudowy imperium stała sie wierną
                          kochanką (niektórzy twierdza, że też utajnioną żoną) Potiomkina.
                          Można długo opowiadać historię Katarzyny, ale w kontekście wyżej wyrażonej
                          opinii mozna stwierdzić tylko jedno: władczyni ta w sposób najdalej idący
                          stanowiła kontrast i przeciwwagę dla typowego dla tradycji i kultury rosyjskiej
                          sposobu sprawowania władzy. Przywoływanie w tym kontekście Putina jest czystym
                          nieporozumieniem. Katarzyna pełną garścią czerpała natchnienie z kultury
                          europejskiej i bardzo daleko było jej do modelu ciasnych horyzontów aparatczyka.
                          Sam Putin, i owszem, wpisuje się w ciąg historycznego rosyjskiego
                          samodzierżawia, ale na litość boską - nie jest to związek, w który moznaby bez
                          uszczerbku dla prawdy i rozumnego podejścia umieścić Katarzynę!
                          • byly1ja Re: Bez poznania historii Rosji nie zrozumiesz Pu+ 30.06.07, 16:42
                            1.
                            Skad ta pewnosc co do analfabetyzmu Dworu?
                            2.
                            A zreszta jezeliby to tak bylo,to swiadczyloby o Polakach,ktorzy ten
                            Dwor "okupowali"-a bylo ich tam co nie miara.
                            3.
                            O jej polskim kochanku Poniatowskim,ktory ja kultury uczyl-bez przesady.
                            Aby wziac go do swego loza-przepuscila go przez komisje lekarska.
                            Potem dwie dworki,ktore sprawdzily pod wzgledem ........
                            Potem dostal oddzielny departament kolo jej wlasnego.
                            P....... go kidy chciala.Za to mu placila.
                            Czyli byl zwyklym zigolo tamtych czasow.
                            Wolterowi tez placila.

Intelektualnie i umyslowo Polacy tamtych czasow niewiele od Rosjan sie roznili.
                            Wiec zarzuc teorie wyzszosci.
                            Po tytuly hrabiowskie do Kati przyjezdzali.
                            I w pas jej sie klaniali.

Katarzyna nigdy przez Elzbiete od wladzy nie byla odsunieta.
                            Do wladzy doszla jak Piotra usmiercila.
                            Ale i Europa swieta nie byla:Inkwizycje,wojny religijne,feudalne.:

"W XVIII w. inkwizycja została zniesiona w większości krajów europejskich.
                            Najdłużej działała we Włoszech, bo aż poza połowę XIX w. (do 1859)."
                            portalwiedzy.onet.pl/57536,,,,inkwizycja,haslo.html
                            Ale i dwie wojny swiatowe nie zapomnij-w Europie.

Nie demonizuj Putina.
                            Pomysl o sprzedawczykach,ktorzy za tytul hrabiowski zaborcom OJCZYZNE sprzedali.
                            O ile sie nie myle w Polsce za wyjatkiem Litwy tytulow szlacheckich nie bywalo.
                            A potem hrabiow wiecej bylo od tych zasciankowych(orzesada).
                            • hrabia.mileyski Re: Bez poznania historii Rosji nie zrozumiesz Pu 30.06.07, 16:53
                              Dyskusja z kims, kto ma tak powazne braki nie tylko w historii, ale tez kulturze
                              osobistej, przypominać może tylko taką, jaka prowadzi dziad z obrazem.

Gdzie Barska??!!
                              • byly1ja Re: Bez poznania historii Rosji nie zrozumiesz Pu+ 30.06.07, 16:57
                                Czyzby pan hrabia byl tym dziadem?
                              • andrzej.sawa Re: Bez poznania historii Rosji nie zrozumiesz Pu 30.06.07, 21:33
                                Barska?
                                Uczy się historii zamiast chrzanić bzdury o krasnoj armii - wyzwolicielce.
                                • byly1ja Re: Panie Andrzejku+ 30.06.07, 22:04
                                  Pan juz pokazal klase z historii.
                                  Chodzilo panu o zaproszenia Polakow do Moskwy na zaproszenie Romanowowych.
                                  Popieprzlo sie to Panu:
                                  1.Polacy byli wzywani do Moskwy-na dywanik.
                                  Niektorzy los zigolo wybierali.
                                  Niektorzy tytuly hrabiowskie dostawali.
                                  A jak Romanowi sie skonczyli.
                                  Dzierzynski z Mienzynskim oraz Redensem porzadzili.
                                  A potem oni tylko na dywanik byli zapraszani.
                                  Niegodzi sie historii falszowac z wiedzy lub niewiedzy.
                                  Niech pan reke hrabiemu poda.
    • w_ojciech Jaki ryt nakazuje pamietać o tej dacie? /bt 30.06.07, 21:13
    • giuseppe53 a bandycka napść Sowietów na Finlandie to co? 30.06.07, 22:21
      akt pokoju i przyjaźni? a okupacja bezprawna do dzisiaj Prus Wschodnich i Wysp
      Kurylskich to wkład rosyjskich bandytów w międzynarodowy pokój?
      A agresja Korei Płd. Afganistanu by tylko te większe wspomnieć i przede
      wszystkim 100.000.000 trupów które Rosja a nie Niemcy ma na sumieniu to pryszcz?
      Ludzie opamiętajcie się i uczcie historii!
      • byly1ja Re: a bandycka napść Sowietów na Finlandie to co?+ 30.06.07, 22:27
        Prosze panajak waza Prusy Wschodnie w porownaniu z Ziemiami Odzyskanymi?
        Z Kurylami roznie bywalo:
        pl.wikipedia.org/wiki/Wyspy_Kurylskie
      • byly1ja Re:P.S+ 30.06.07, 22:28
        Tu Afganistan,tam Irak-co wy tam robicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka