Dodaj do ulubionych

Zasada wolnej konkurencji wedlug UE.

28.06.07, 20:38

Za parę dni będzie otwarty rynek energetyczny w państwach Unii Europejskiej.
Mieszkańcy UE będą mogli dowolnie wybierać swego dostawce gazu i prądu
elektrycznego.Z gazem nie ma problemu bo jego cena jest związana z cena ropy
naftowej natomiast elektryczność to inna para kaloszy.Dzięki swoim 58
reaktorom atomowym EDF (Electricité de France) dysponuje energia o conajmniej
50% tańsza niz reszta krajow.EDF eksportuje cala nadwyzke energii (~25%) do
sąsiednich krajow.No i oczywiscie mieszkancy Francji korzystaja z taniej energii.
Ale interpretując prawo wolnej konkurencji UE chce wyrównać ceny energii i
dać możliwość innym firmom wejść na rynek francuski.Praktycznie musi
nastąpić zwyżka cen dla konsumentów i zniżka dla konkurentów EDF aby oni
mogli sprzedawać energie po cenach konkurencyjnych.To znaczy Francja pomoże
innym producentom lub sprzedawca elektryczności na bardziej skuteczna
konkurencje z EDF.
Cos sie tutaj pokickalo jak mowi moja kolezanka Dana.
Obserwuj wątek
    • piotrgdansk8 Re: Zasada wolnej konkurencji wedlug UE. 28.06.07, 21:22
      Przecież Sarko uprosił Merkel (poszło gładko, bo Aniela jak Sarko jest bardziej
      narodową niż europejską socjalistką), aby zapis o nieskrępowanej
      konkurencyjności wypadł z eurokonstytucji.
    • polski_francuz Czy podszywanie 28.06.07, 21:26
      sie pod picarda sprawia ci satysfakcje?

Jestes tylko zlodziejem nickow czy tez po prostu glupkiem?

PF
      • pikard1 Re: Czy podszywanie 28.06.07, 23:47

Nie podszywam się pod nick picarda2 bo nim jestem jak to dałem do zrozumienia
        Zaczynasz mi powoli grac na nerwach.Pisze jako pikard1 bo mi się tak podoba
        jeśli jak zauważył Tomek zachowujesz się jak właściciel tego forum to skasuj
        moje posty.
        Ja nigdy nie nazwałem nikogo głupkiem chociaż w Twoim wypadku miałbym na to powody.
        • polski_francuz Re: Czy podszywanie 29.06.07, 07:39
          Jesli jestes pickardem to sorry. Zapamietam sobie, ze jeden nick ci nie wystarczy.

Jak dla mnie mozesz pisac co chcesz i brac takich przyjaciol jak chcesz.
          Reagowalem na podszywke.

PF
        • zibi_mazurak Re: Czy podszywanie 30.06.07, 17:12
          Mozesz uzywac takiego nicka jakiego chcesz, ale odpowiedz na moje posty o France
          Telecom, OK?
          • picard2 Re: Czy podszywanie 30.06.07, 18:59
            zibi_mazurak napisał:

> Mozesz uzywac takiego nicka jakiego chcesz, ale odpowiedz na moje posty o Franc
            > e
            > Telecom, OK?

Wybacz ale nie wiem o jakie pytanie Ci chodzi.Natomiast wiem dobrze ze można
            sobie wybrać dowolna ilość nickow bez pozwolenia.Ja jednak jestem przywiązany
            do picard2 i myślę ze administracja nie będzie z nim miała teraz problemów.
            • zibi_mazurak Re: Czy podszywanie 30.06.07, 19:56
              Pytania:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=64550674&a=64811858
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=64550674&a=64817189
              Bede dozgonnie wdzieczny, jesli powiesz mi, czy wszystkie te przedsiebiorstwa
              panstwowe zostana sprywatyzowane i kiedy. Zalezy mi na tym zeby rzad sprzedal
              wszystkie aktywa publiczne i aby francuski dlug publiczny sie zmniejszyl.

A takze chcialbym wiedziec czy jakies niepotrzebne ministerstwa zostana kiedys
              zlikwidowane, oraz czy ENA zostanie zlikwidowana.
              • zibi_mazurak Re: Czy podszywanie 30.06.07, 21:36
                Aha i odpowiedz jeszcze na te pytania OK?
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=62423760&a=65115611
                • zibi_mazurak Re: Czy podszywanie 30.06.07, 22:33
                  A także chciałbym zapytać: jaki jest wiek emerytalny wg prawa francuskiego i czy
                  Sarkozy zamierza go zmienić?
              • picard2 Re: Czy podszywanie 30.06.07, 22:13
                zibi_mazurak napisał:

>
                > Bede dozgonnie wdzieczny, jesli powiesz mi, czy wszystkie te przedsiebiorstwa
                > panstwowe zostana sprywatyzowane i kiedy. Zalezy mi na tym zeby rzad sprzedal
                > wszystkie aktywa publiczne i aby francuski dlug publiczny sie zmniejszyl.

Zakładam ze Twoje pytania są stawiane na serio
                Wszystkie przedsiębiorstwa pod kontrola Państwa nie sa i nie powinny być oddane
                administracji prywatnej ja mysle o SNCF , EDF ,TRE...Sprzedawac aktywy aby sie
                pozbyć długu nazywa się "méthode de gribouile".
                Nie należy sprzedawać przedsiębiorstw które są niezbędne dla życia i
                bezpieczeństwa Francji.Zresztą Francja ma mniej dlugow nominalnych niż
                np.Niemcy.nie mówiąc o USA.

> A takze chcialbym wiedziec czy jakies niepotrzebne ministerstwa zostana kiedys
                > zlikwidowane, oraz czy ENA zostanie zlikwidowana.
                Nie wiem.
                • zibi_mazurak Re: Czy podszywanie 30.06.07, 22:15
                  Pytam serio, ale nie pytam o twoją opinię, tylko czy rząd je sprywatyzuje, czy nie.
                  • picard2 Re: Czy podszywanie 30.06.07, 23:16
                    zibi_mazurak napisał:

> Pytam serio, ale nie pytam o twoją opinię, tylko czy rząd je sprywatyzuje, czy
                    > nie.

Jak na razie nie jestem ministrem ani jasnowidzem wiec nie wiem co rzad postanowi
                • zibi_mazurak Dług publiczny 30.06.07, 22:16
                  A jeśli chodzi o DP to jedyną uczciwą miarą jest DP jako procent PKB. Francja
                  jest nie lepsza od USA. Read this:
                  www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2186rank.html
              • picard2 Re: Czy podszywanie 30.06.07, 23:13
                zibi_mazurak napisał:

> Pytania:
                > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=64550674&a=64811858
                > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=64550674&a=64817189
                > Bede dozgonnie wdzieczny, jesli powiesz mi, czy wszystkie te przedsiebiorstwa
                > panstwowe zostana sprywatyzowane i kiedy. Zalezy mi na tym zeby rzad sprzedal
                > wszystkie aktywa publiczne i aby francuski dlug publiczny sie zmniejszyl.
                >
                > A takze chcialbym wiedziec czy jakies niepotrzebne ministerstwa zostana kiedys
                > zlikwidowane, oraz czy ENA zostanie zlikwidowana.

nie wiem

Francja sprzeda albo zakupi ilość przedsiębiorstw jaka będzie uważała słuszna
                dla swojej gospodarki
    • caesar_pl Re: Zasada wolnej konkurencji wedlug UE. 28.06.07, 23:24
      Widac ze nie kapujesz.Od lat mozna w Niemczech wybrac sobie dostawce pradu.
      www.tarifvergleich.de/energievergleiche/strom/?gclid=CKK3lePe_4wCFRROQwodyGAeDA
      Tysiace dostawcow z roznica na rok do pareset euro.Jesli chodzi o Francuzow - sprzedaja tanio prad Niemcom a w lecie jak prad drogi i woda w zbiornikach elektrowni atomowych jest ciepla czyli i efektywnosc atomowek niska kupuja drogi prad w Niemczech..ha,ha..
      • pikard1 Re: Zasada wolnej konkurencji wedlug UE. 29.06.07, 02:36
        caesar_pl napisał:

> Widac ze nie kapujesz.Od lat mozna w Niemczech wybrac sobie dostawce pradu.
        >href="www.tarifvergleich.de/energievergleiche/strom/?gclid=CKK3lePe_4wCFRROQwodyGAeDA"
        target="_blank">www.tarifvergleich.de/energievergleiche/strom/?gclid=CKK3lePe_4wCFRROQwodyGAeDA</a>

Nie kapuje tak dobrze jak Ty ale coś mi zostaje.

Tysiace dostawcow z roznica na rok do pareset euro.

Dostawcy kupują elektryczność hurtowa na giełdzie.Ten system może
        działać tak długo jak jedno z państw nie oferuje KWh za polowe ceny bo ma 58
        reaktorów jądrowych.

Jesli chodzi o Francuzow - przedaja tanio prad Niemcom a w lecie jak prad drogi
        i woda w zbiornikach elek rowni atomowych jest ciepla czyli i efektywnosc
        atomowek niska kupuja drogi prad w Niemczech..ha,ha..

Troche sie to kupy nie trzyma prad jest tani w lecie ale drogi w zimie.Francja.
        Francja w zimie eksportuje 30% swojej produjcji wiec nie ma po co kupowac
        energie gdzie indzuej.
        www.see.etat.lu/docs/stat_energ/stat_1999_trimestre4.pdf
    • cyniol Re: Zasada wolnej konkurencji wedlug UE. 03.07.07, 13:59
      Indywidualni odbiorcy zyskali prawo wyboru dostawcy prądu i gazu. Wolna
      konkurencja obowiazujaca od 1 lipca br. ma sprzyjać obniżeniu cen, wzrostowi
      jakości usług oraz rozwojowi infrastruktury.

- Zachęcam europejskich konsumentów by korzystali z wolności wyboru dostawcy
      energii - powiedział unijny komisarz ds. energetyki Andris Piebalgs.-
      Funkcjonalny rynek energii w Unii może zacząć działać tylko wtedy, gdy
      konsumenci będą aktywnie korzystać ze swoich nowych praw - podsumował.

Zgodnie z „dyrektywą energetyczną” nr 2003/54/WE przedsiębiorstwa mogły wybierać
      dostawcę energii już od 2004 r. Od 1 lipca br. takie prawo mają również
      gospodarstwa domowe w krajach Wspólnoty.

Dziesięć państw UE uwolniło rynek dostaw prądu i gazu jeszcze przed ostatecznym
      terminem, były to: Austria, Belgia, Czechy, Dania, Hiszpania, Holandia,
      Irlandia, Niemcy, Portugalia oraz Wielka Brytania (bez Irlandii Północnej).
      Wolny rynek energii elektrycznej funkcjonuje też od dawna w Finlandii i Szwecji,
      a wolny rynek dostaw gazu we Włoszech.

Z drugiej strony duża grupa krajów UE otworzyła swój rynek energii dopiero 1
      lipca br., są to: Bułgaria, Francja, Litwa, Luksemburg, Polska, Rumunia,
      Słowacja, Słowenia, Węgry oraz Irlandia Północna.

Inne kraje, jak choćby Grecja i Estonia wynegocjowały późniejsze terminy
      wdrożenia unijnej „dyrektywy energetycznej”.

Komisja kontynuuje naciski na rządy, aby te zapewniły uczciwą konkurencję i
      przeciwdziałały nadużywaniu pozycji monopolisty przez krajowych gigantów
      energetycznych. KE konsekwentnie dąży do rozdzielania produkcji energii i
      własności sieci przesyłowych.

Według KE sytuacja w której ta sama firma kontroluje zarówno produkcję jak i
      przesył energii prowadzi do monopolizacji rynku, co uniemożliwia swobodną
      konkurencję, zawyża ceny i hamuje inwestycje w branży. Słaby, zmonopolizowany
      rynek energetyczny jest bardziej podatny na wstrząsy spowodowane przerwami w
      dostawach, w związku z tym liberalizacja rynku może pozytywnie wpłynąć na
      bezpieczeństwo energetyczne Unii.

Obawy przed zwiększającą się zależnością od rosyjskich dostaw gazu spowodowały,
      że zagadnienia związane z bezpieczeństwem energetycznym są coraz poważniej
      dyskutowane w Brukseli. Starania KE o demonopolizację rynku usiłują utrudniać
      giganci energetyczni jak choćby niemiecki E.ON czy francuski EDF. Również wiele
      rządów obawia się wolnej konkurencji i dąży do wzmocnienia krajowych monopolistów.

Paradoksalnie, liberalizacja rynku energii wywołała proces odwrotny, czyli falę
      wielkich fuzji w miesiącach poprzedzających otwarcie rynku. Proces ten dobrze
      widać na przykładzie Hiszpanii, gdzie gigant energetyczny Endesa stał się celem
      kilku ofert przejęcia, natomiast inny gigant – Iberdrola przejął Scottish Power.
      Podobnie jest w Holandii, gdzie dwóch głównych dostawców Essent i Nuon prowadzą
      rozmowy o fuzji.

- Niezaprzeczalnie nastąpił wielki postęp. Niezaprzeczalny jest także fakt, iż
      wielu z naszych podstawowych celów nie udało się jeszcze osiągnąć - powiedział
      komentując uwolnienie rynku energii Piebalgs.

Na podstawie: euobserver.com, news.yahoo.com, news.google.com, bbc.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka