Dodaj do ulubionych

KULTURA ZYDOWSKA.-nie ma takiej?

IP: *.tnt38.chi5.da.uu.net 24.06.03, 04:42
Nigdy takiej zydzi nie wytworzyli.
Mamy wiele kultur w historii jak Babilonska,Sumeryjska,mwzopotanska,
Perska,Egipska,to te kilka z rejonu a zydowskiej jako takiej nie ma.
Jak sie yle to prosze mi dac ling albo adres gdzie moge zobaczyc zydowski
przyczynek do swiata kultury i techniki.Nie chodzi mi o pojedyncze przyklady
lecz o calos jakiegos okresu rozkwitu uwieczninego w zdobyczach
cywilizacjnych.
Obserwuj wątek
    • net4 ptasi muzdzek, 24.06.03, 04:55
      Gość portalu: Sokol napisał(a):

> Nigdy takiej zydzi nie wytworzyli.
      > Mamy wiele kultur w historii jak Babilonska,Sumeryjska,mwzopotanska,
      > Perska,Egipska,to te kilka z rejonu a zydowskiej jako takiej nie ma.
      > Jak sie yle to prosze mi dac ling albo adres gdzie moge zobaczyc zydowski
      > przyczynek do swiata kultury i techniki.Nie chodzi mi o pojedyncze przyklady
      > lecz o calos jakiegos okresu rozkwitu uwieczninego w zdobyczach
      > cywilizacjnych.
      • Gość: Sokol Re: ptasi muzdzek net 4 IP: *.tnt38.chi5.da.uu.net 24.06.03, 05:05
        net4 napisał:

> Gość portalu: Sokol napisał(a):
        >
        > > Nigdy takiej zydzi nie wytworzyli.
        > > Mamy wiele kultur w historii jak Babilonska,Sumeryjska,mwzopotanska,
        > > Perska,Egipska,to te kilka z rejonu a zydowskiej jako takiej nie ma.
        > > Jak sie yle to prosze mi dac ling albo adres gdzie moge zobaczyc zydowski
        > > przyczynek do swiata kultury i techniki.Nie chodzi mi o pojedyncze przykla
        > dy
        > > lecz o calos jakiegos okresu rozkwitu uwieczninego w zdobyczach
        > > cywilizacjnych.
        >
        >Net 4 potwierdza moje zdanie na ten temmat.Podalem zeby mi dac link do web
        strony lub wskazac jakies zrodla czy muzea gdzie sie organizuje swiatowa wystawe
        kultury i cywilizacji zydowskiej.
        Nie chodzi mi o muzea holokaustowe bo to zadna kultura-to wstyd aby zydzi sie
        tym holokaustami afiszowali jako czesc ich jestestwa.
        Czyz nie maja nic przyjemnego do pokazania?.teraz w Chicago jest retrospektywna
        wystawa sztuki egipskiej.No i co zydki-ponoc wielkie ludzie jestescie macie cos
        takiego?.
        Gdybyscie sie nie podlanczali do innych narodow i ich kultur to by nawet tego
        pojedynczego zyda artysty nie bylo.
        Wstyd,wstyd,i jeszcze raz wstyd a taki stary narod sie ponoc na 5000 lat
        okresla.
        Tak to moze i prawda z tym ze z tego to jest 4950 zerowania na innych kulturach
        a ostatnie 50 to high tech zydowska kultura zabijania w Palestynie i nie tylko.

wstyd,wstyd i jeszcze raz wstyd
        • wesoly3 Re: ptasi muzdzek net 4 24.06.03, 05:09
          holocaust industry - to jest high tech
          • Gość: Sokol Re: ptasi muzdzek net 4 IP: *.tnt38.chi5.da.uu.net 24.06.03, 05:14
            wesoly3 napisał:

> holocaust industry - to jest high tech

Tak,to jest 100% zydowskie.Tego im nikt nie odbierze,zawsze beda mieli
            pelny kredyt co do maney extortion.Lecz to chyba nie jest kultura-co?
            To chyba w zydowskim rozumieniu high tech kultura.

Wstyd,wstyd i chanba.Nie dziwie sie ze sie nie przyznaja ze zydy jak wsrod
            gojow.
            • Gość: A.D. He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 24.06.03, 05:22

> wesoly3 napisał:
              >
              > > holocaust industry - to jest high tech
              >
              > Tak,to jest 100% zydowskie.Tego im nikt nie odbierze,zawsze beda mieli
              > pelny kredyt co do maney extortion.Lecz to chyba nie jest kultura-co?
              > To chyba w zydowskim rozumieniu high tech kultura.
              >
              > Wstyd,wstyd i chanba.Nie dziwie sie ze sie nie przyznaja ze zydy jak wsrod
              > gojow.

>> Nu,bubele, my mamy pieniadze. I to jest ta cala kultura, ktora sie liczy i
              liczy i liczy....
              • Gość: Sokol Re: He,he... IP: *.tnt38.chi5.da.uu.net 24.06.03, 05:26
                Gość portalu: A.D. napisał(a):

>
                > > wesoly3 napisał:
                > >
                > > > holocaust industry - to jest high tech
                > >
                > > Tak,to jest 100% zydowskie.Tego im nikt nie odbierze,zawsze beda mieli
                > > pelny kredyt co do maney extortion.Lecz to chyba nie jest kultura-co?
                > > To chyba w zydowskim rozumieniu high tech kultura.
                > >
                > > Wstyd,wstyd i chanba.Nie dziwie sie ze sie nie przyznaja ze zydy jak wsrod
                >
                > > gojow.
                >
                > >> Nu,bubele, my mamy pieniadze. I to jest ta cala kultura, ktora sie lic
                > zy i
                > liczy i liczy....

Tak,to jest kult pieniadza.Ura-gdzies im po drodze sie zgubila.
        • net4 Re: ptasi muzdzek sokol 24.06.03, 06:00

> net4 napisał:
          >
          > > Gość portalu: Sokol napisał(a):
          > >
          > > > Nigdy takiej zydzi nie wytworzyli.
          > > > Mamy wiele kultur w historii jak Babilonska,Sumeryjska,mwzopotanska,
          > > > Perska,Egipska,to te kilka z rejonu a zydowskiej jako takiej nie ma.
          > > > Jak sie yle to prosze mi dac ling albo adres gdzie moge zobaczyc zydo
          > wski
          > > > przyczynek do swiata kultury i techniki.Nie chodzi mi o pojedyncze pr
          > zykla
          > > dy
          > > > lecz o calos jakiegos okresu rozkwitu uwieczninego w zdobyczach
          > > > cywilizacjnych.
          > >
          > >Net 4 potwierdza moje zdanie na ten temmat.Podalem zeby mi dac link do web
          > strony lub wskazac jakies zrodla czy muzea gdzie sie organizuje swiatowa
          wystaw
          > e
          > kultury i cywilizacji zydowskiej.
          > Nie chodzi mi o muzea holokaustowe bo to zadna kultura-to wstyd aby zydzi sie
          > tym holokaustami afiszowali jako czesc ich jestestwa.
          > Czyz nie maja nic przyjemnego do pokazania?.teraz w Chicago jest
          retrospektywna
          >
          > wystawa sztuki egipskiej.No i co zydki-ponoc wielkie ludzie jestescie macie
          cos
          >
          > takiego?.
          > Gdybyscie sie nie podlanczali do innych narodow i ich kultur to by nawet tego
          > pojedynczego zyda artysty nie bylo.
          > Wstyd,wstyd,i jeszcze raz wstyd a taki stary narod sie ponoc na 5000 lat
          > okresla.
          > Tak to moze i prawda z tym ze z tego to jest 4950 zerowania na innych
          kulturach
          >
          > a ostatnie 50 to high tech zydowska kultura zabijania w Palestynie i nie
          tylko.
          >
          > wstyd,wstyd i jeszcze raz wstyd
          • net4 Re: ptasi muzdzek sokol 24.06.03, 06:01

• Gość: Sokol net4-obrzezany na mozgu IP: *.tnt37.chi5.da.uu.net 26.06.03, 05:11

Uwaga-kultura zydowska pilnie poszukiwana.

• Gość: dana33 Re: net4-obrzezany na mozgu IP: *.bb.netvision.net.il 26.06.03, 08:35

>
                > Uwaga-kultura zydowska pilnie poszukiwana.
                >
                >
                nu, wrono, ja ci zdradze tajemnice, bo wiem osobiscie: net4 to ksiadz, nikaki
                zyd.
              • Gość: M Re: net4-obrzezany na mozgu IP: 212.65.27.* 26.06.03, 09:06

>
                > Uwaga-kultura zydowska pilnie poszukiwana.
                >
                W naszym kraju? -
                "Kazdy fragment zniszczonej synagogi, kazda samotna, zarosla mogila daje dzis
                swiadectwo prawdzie" - bp Tadeusz Pieronek

p.s. Zapoznaj sie z historia narodu zydowskiego.
                • Gość: Sokol Re: net4-obrzezany na mozgu IP: *.tnt4.chiega.da.uu.net 26.06.03, 09:23
                  Gość portalu: M napisał(a):

>
                  > >
                  > > Uwaga-kultura zydowska pilnie poszukiwana.
                  > >
                  > W naszym kraju? -
                  > "Kazdy fragment zniszczonej synagogi, kazda samotna, zarosla mogila daje dzis
                  > swiadectwo prawdzie" - bp Tadeusz Pieronek
                  >
                  > p.s. Zapoznaj sie z historia narodu zydowskiego.
                  Nie zmieniaj tematu.O niszczeniu bedzie w innym watku.Zapoznasz sie co
                  zniszczyli zydzi co inni zbudowali.
    • besciak Re: KULTURA ZYDOWSKA.-nie ma takiej? 26.06.03, 10:31
      Powinno sie na poczatku dyskusji ustalic znaczenie slowa "kultura". W innym
      przypadku nie ma o czym dyskutowac.

Co to jest kultura i kiedy mozna mowic ze nacje maja jakas kulture? Ano wtedy
      jak sie zaczyna porownywac nacje do siebie. Np ich obyczaje, literature,
      religje itp.

A tu troche o znaczeniu slowa kultura. Mam nadzieje ze haslo to nie opracowali
      jacys Zydzi bo nie bedzie to mialo dla Ciebie zadnego znaczenia.

//kultura (łc. cultura ‘uprawa; sposób życia; wykształcenie’) 1. całokształt
      materialnego i duchowego dorobku ludzkości obejmującego całość jej dziejów lub
      określoną w ich ramach epokę. 2. społeczność z różnych epok historycznych
      wydzielona na podstawie pewnych cech specyficznych, np. sposobu grzebania
      zmarłych, rodzaju rysunku lub formy ceramiki. 3. poziom rozwoju
      intelektualnego, moralnego, jaki osiąga społeczeństwo, grupa lub jednostka w
      danej epoce. 4. poziom wyspecjalizowania, dostępności danej dziedziny lub typu
      działalności. 5. umiejętność obcowania z ludźmi; dobre wychowanie, takt,
      obycie. 6. biol. sztuczna uprawa drobnoustrojów na specjalnie przygotowanej
      pożywce. 7. roln. uprawa roli, hodowla roślin, np. k. wodnehydroponika8. k.
      leśna – młody drzewostan powstały z siewu lub sadzenia. 9. k. fizyczna –
      dziedzina obejmująca wychowanie fizyczne, sport, higienę osobistą oraz
      organizację czynnego wypoczynku.\\
      • Gość: dana33 Re: KULTURA ZYDOWSKA.-nie ma takiej? IP: *.bb.netvision.net.il 26.06.03, 10:35
        besciak napisał:

> Powinno sie na poczatku dyskusji ustalic znaczenie slowa "kultura". W innym
        > przypadku nie ma o czym dyskutowac.
        >
        > Co to jest kultura i kiedy mozna mowic ze nacje maja jakas kulture? Ano wtedy
        > jak sie zaczyna porownywac nacje do siebie. Np ich obyczaje, literature,
        > religje itp.
        >
        > A tu troche o znaczeniu slowa kultura. Mam nadzieje ze haslo to nie
        opracowali
        > jacys Zydzi bo nie bedzie to mialo dla Ciebie zadnego znaczenia.
        >
        > //kultura (łc. cultura ‘uprawa; sposób życia; wykształcenie’) 1. ca
        > łokształt
        > materialnego i duchowego dorobku ludzkości obejmującego całość jej dziejów
        lub
        > określoną w ich ramach epokę. 2. społeczność z różnych epok historycznych
        > wydzielona na podstawie pewnych cech specyficznych, np. sposobu grzebania
        > zmarłych, rodzaju rysunku lub formy ceramiki. 3. poziom rozwoju
        > intelektualnego, moralnego, jaki osiąga społeczeństwo, grupa lub jednostka w
        > danej epoce. 4. poziom wyspecjalizowania, dostępności danej dziedziny lub
        typu
        > działalności. 5. umiejętność obcowania z ludźmi; dobre wychowanie, takt,
        > obycie. 6. biol. sztuczna uprawa drobnoustrojów na specjalnie przygotowanej
        > pożywce. 7. roln. uprawa roli, hodowla roślin, np. k. wodnehydroponika8. k.
        > leśna – młody drzewostan powstały z siewu lub sadzenia. 9. k. fizyczna &#
        > 8211;
        > dziedzina obejmująca wychowanie fizyczne, sport, higienę osobistą oraz
        > organizację czynnego wypoczynku.\\

nu, nareszcie, brawo!!!
    • Gość: Heinz21 Re: KULTURA ZYDOWSKA.-nie ma takiej? IP: *.telia.com 26.06.03, 11:19
      encyklopedia.pwn.pl/39328_1.html
      • besciak Re: KULTURA ZYDOWSKA.-nie ma takiej? 26.06.03, 11:23
        Ten kawalek mi sie najbardziej podoba.

Wrona podjela bardzo trudny temat o ktorym nie ma zielonego pojecia.

//Nie było i nie ma żadnej ogólnie przyjętej teorii kultury. Różni autorzy,
        różne dyscypliny nauk. (np. filozofia kultury, historia kultury, antropologia
        kulturowa, socjologia, etnografia) i różne szkoły nauk. (np. ewolucjonizm,
        funkcjonalizm, strukturalizm) skupiały uwagę na poszczególnych aspektach
        kultury — zależnie od stawianych celów badawczych i całości zapatrywań na życie
        społeczne. Uzgodnienie różnych teorii kultury okazuje się zazwyczaj niemożliwe
        mimo prób stworzenia jednolitej dyscypliny nauk., której zadaniem byłoby
        badanie kultury i zintegrowanie całości wiedzy z tego zakresu
        (kulturoznawstwo).\\

encyklopedia.pwn.pl/39328_1.html
        • zerosiedemset Re: KULTURA ZYDOWSKA.-nie ma takiej? 26.06.03, 13:32
          A Biblia? Kto ją spisał? Żydzi. Dlaczego? Bo potrafili pisać w czasie kiedy na
          terenie Europy istniały jedynie plemiona i kurne chaty. Państwo Mieszka I
          powstało prawie dwa tysiące lat później niż Izrael.
          A muzyka klezmerska? To też efekt kultury.
          Przed wojną największy odsetek ludzi z wyższym wykształceniem wśród mniejszości
          w Polsce stanowili Żydzi. to też o czymś świadczy.
          Jak będziesz obchodził Boże narodzenie lub wielkanoc, to pamiętaj że całe te
          zamieszanie przez jakiegoś Żyda co się Jezus nazywał.
          • Gość: Sokol Re: KULTURA ZYDOWSKA.-nie ma takiej? IP: *.tnt90.chi5.da.uu.net 26.06.03, 14:28
            zerosiedemset napisał:

> A Biblia? Kto ją spisał? Żydzi. Dlaczego? Bo potrafili pisać w czasie kiedy
            na
            > terenie Europy istniały jedynie plemiona i kurne chaty. Państwo Mieszka I
            > powstało prawie dwa tysiące lat później niż Izrael.
            > A muzyka klezmerska? To też efekt kultury.
            > Przed wojną największy odsetek ludzi z wyższym wykształceniem wśród
            mniejszości
            >
            > w Polsce stanowili Żydzi. to też o czymś świadczy.
            > Jak będziesz obchodził Boże narodzenie lub wielkanoc, to pamiętaj że całe te
            > zamieszanie przez jakiegoś Żyda co się Jezus nazywał.

--------------------------------------------------------------------------------
            "Nigdy takiej zydzi nie wytworzyli.
            Mamy wiele kultur w historii jak Babilonska,Sumeryjska,mwzopotanska,
            Perska,Egipska,to te kilka z rejonu a zydowskiej jako takiej nie ma.
            Jak sie yle to prosze mi dac ling albo adres gdzie moge zobaczyc zydowski
            przyczynek do swiata kultury i techniki.Nie chodzi mi o pojedyncze przyklady
            lecz o calos jakiegos okresu rozkwitu uwieczninego w zdobyczach
            cywilizacjnych."

Pozwolilem sobie zacytowac swoj wyjsciowy watek bo w nim w sposob lapidarny
            jest wszystko o co mi chodzi.Besciak zaczyna pajacowac jakoby tez zyd nie mogl
            prosto na proste pytanie odpisac.
            A wiec jeszcze raz:Narod,nacja,panstwo,spolecznosc zorganizowana i.t.d ktora
            zyje na danym terenie zwykle zostawia po sobie obiekty trwale z ich dzialalnosci
            Jak to wiec sie stalo ze zydzi majac swa historie jestestwa ponad 4000 lat nie
            wytworzyli nic co mozna zasegregowac do: histori
            sztuki,literatuty,astronomii,astrologii,architektury,i.t.d.

Religia nie jest zadnym przykladem wartosci cywilizacyjnych,zas etyka bylaby tu
            szczesliwszym przykladem ale co etyke stworzyli zydzi?.Religie istnialy grubo
            przed tym zanim zydzi spisali Tore,zas Aborygeni w Nowej Gwinei wierzyli do
            niedawna w Samoloty jako ich bogowie ale zostawili po sobie bogate malarstwo i
            taniec,muzyke.
            Co wiec zydzi moga nam pokazac jako narod?.Nic oprocz tego ze ze wszystkimi sie
            bili na okolo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka