agmani 24.07.07, 21:11 Czy mozecie mi powiedziec, jakie sa kategorie "kimow"? Bo ze noszenie jest obowiazkowe, to wiem. Swoja droga, ciekawe, czy za zgubienie jest oboz, czy troche lagodniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
untochables Re: Znaczek Kima w klapie 25.07.07, 22:55 no patrz nikt Ci nie odpowiedział ciekawe dlaczego ?? NO NO !! chłopacy - nie ładnie milczeć jak grób jako przykład opowiem pewną historię - jeszcze za komuny w latach 70 mój "stryjeczny wójek" współpracował w Polsce z kimś z KRLD - będąc w Polsce na delegacji dość ostro popili i nad ranem gdy on spał odpięli brożke z Kim Ir Senem i schowali mu - niby dla dowcipu- kiedy facet po przebudzeniu odkrył fakt - wpadł w takie spazmy i strach zajął jego oczy - a kiedy mu oddano znaczek już do końca współpracy nie był skory do rozmowy i zabawy - to chyba obrazuje kwestię wpinki ? Odpowiedz Link Zgłoś
rolo80 Re: Znaczek Kima w klapie 26.07.07, 09:26 ciekawe pytanko,podobno nie ma oficjalnej hierarchii znaczkow ale inne nosza zwykli obywatele,inne agenci partii i bezpieki(na bialym tle) Odpowiedz Link Zgłoś
rolo80 Re: Znaczek Kima w klapie 26.07.07, 12:36 aa zapomnialbym. znaczek kima dostaje sie w dniu slubowania pionierskiego,do pionierów naleza wszyscy.Ze znaczkiem sie zyje i umiera-nie mozna go zgubic ani sprzedac.jak napisałem wczesniej nie ma oficjalnego podzialu znaczków,ale inne nosza zwykli ludzie,inne czlonkowie Partii Pracy Korei,inne agencii bezpieki ,wreszcie inne zagraniczni goscie rezimu,zreszta bardzo zróznicowane- ,,lepsze kimy''upowazniaja do troszke wiekszej swobody,np.do poruszania sie po phenianie bez ,,przewodników'' z bezpieki.z tego co sie orientuje,bedac zwyklym turystą nie mozna sobie kupic znaczka z kimem-mozna np. z flaga-jedyne 5 euro PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Znaczek Kima w klapie 26.07.07, 13:51 Dzieki, ze jednak ktos sie zlitowal ;). Weszlam na forum zachecona zdjeciami Unchablesa. Do Korei sie raczej nie wybieram ;), ale w rejony Tajlandia - Kambodza ciagnie nas bardzo (tylko trzeba poczekac, az dzieciaki podrosna). Poszukam w wolnej chwili, jak to jest ze znaczkami, moze gdzies na necie informacje beda. Z tego, co Rolo napisal, wynika, ze tam bezpieka nie kryje sie nawet pozornie - ciekawe swoja droga. I ciekawe, jak przebiega indoktrynacja pionierska... Swoja droga, to jak patrzylam na te zdjecia, to najbardziej zal bylo mi dzieci rosnacych w takim kraju. Chyba jeden z powodow, dla ktorych nie umialabym tam pojechac jako turystka. Jak cos znajde ciekawego, to podlinkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Znaczek Kima w klapie 26.07.07, 23:32 znalazłas moje foty z kambodży i tajlandi ? Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Znaczek Kima w klapie 28.07.07, 22:24 Tak, ogladalam :). Naprawde fajne! Chwile poszukalam informacji o Korei, to slubowanie pionierskie maja w wieku 15 lat. Po niemiecku mozna znalezc pare reportazy, przygnebiajacych. Po angielsku znalazlam za to fotoreportaz goscia o nie-wiem-jakim-IQ (daja toto minusowe?), co z kolei byl na wyprawie sponsorowanej i udowadnial, ze wlasciwie w Korei wszystko jest, wszyscy happy, a najbardziej kolchoznicy, ktorzy przygotowali delegacji miedzynarodowej piknik, do ktorego ochoczo przygrywali (ciekawe tylko - nie jedli wraz z goscmi...). Odpowiedz Link Zgłoś
kim_daniel_il1 Re: Znaczek Kima w klapie 30.07.07, 10:47 No w Polsce też mamy podobnych dryblasów. Nie dawno czytałem tekst na stronie Życia Wa-wy nie pamiętam dokładnie o co w nim chodziło ale nie to jest istotne. Znalazł sie pod nim komentarz, z którego wynikało, że to nie prawda, że w Korei Płn. ludzie głodują itd. bo widział na filmie nakręconym przez jego znajomego, zapewne nie mającego bladego pojęcia o realiach panujących w KRL-D. Gościu pewnie trafił tam przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
norma_dd Re: Znaczek Kima w klapie 30.07.07, 13:09 No właśnie, co do głodu w Korei to z tym jest różnie. "Imperialistyczna propaganda i najeźdźcy" (USA i Japonia) twierdzą, że głód jest i pokazuje na to filmy dokumentalne. KRLD też się do tego przyznaje, w końcu akceptuje "paczki żywnośćiowe". Ale oficjalnej strony rządu koreanskiego na temat głodu w kraju raczej nie ma, ale to temat na odręby wątek. Odpowiedz Link Zgłoś