Dodaj do ulubionych

Znaczek Kima w klapie

24.07.07, 21:11
Czy mozecie mi powiedziec, jakie sa kategorie "kimow"?
Bo ze noszenie jest obowiazkowe, to wiem. Swoja droga, ciekawe, czy za
zgubienie jest oboz, czy troche lagodniej?
Obserwuj wątek
    • untochables Re: Znaczek Kima w klapie 25.07.07, 22:55
      no patrz nikt Ci nie odpowiedział

ciekawe dlaczego ??

NO NO !! chłopacy - nie ładnie milczeć jak grób

jako przykład opowiem pewną historię - jeszcze za komuny w latach 70
      mój "stryjeczny wójek" współpracował w Polsce z kimś z KRLD - będąc w Polsce na
      delegacji dość ostro popili i nad ranem gdy on spał odpięli brożke z Kim Ir
      Senem i schowali mu - niby dla dowcipu- kiedy facet po przebudzeniu odkrył
      fakt - wpadł w takie spazmy i strach zajął jego oczy - a kiedy mu oddano
      znaczek już do końca współpracy nie był skory do rozmowy i zabawy - to chyba
      obrazuje kwestię wpinki ?
      • rolo80 Re: Znaczek Kima w klapie 26.07.07, 09:26
        ciekawe pytanko,podobno nie ma oficjalnej hierarchii znaczkow ale inne nosza
        zwykli obywatele,inne agenci partii i bezpieki(na bialym tle)
    • rolo80 Re: Znaczek Kima w klapie 26.07.07, 12:36
      aa zapomnialbym. znaczek kima dostaje sie w dniu slubowania pionierskiego,do
      pionierów naleza wszyscy.Ze znaczkiem sie zyje i umiera-nie mozna go zgubic ani
      sprzedac.jak napisałem wczesniej nie ma oficjalnego podzialu znaczków,ale inne
      nosza zwykli ludzie,inne czlonkowie Partii Pracy Korei,inne agencii
      bezpieki ,wreszcie inne zagraniczni goscie rezimu,zreszta bardzo zróznicowane-
      ,,lepsze kimy''upowazniaja do troszke wiekszej swobody,np.do poruszania sie po
      phenianie bez ,,przewodników'' z bezpieki.z tego co sie orientuje,bedac zwyklym
      turystą nie mozna sobie kupic znaczka z kimem-mozna np. z flaga-jedyne 5 euro
      PZDR!
      • agmani Re: Znaczek Kima w klapie 26.07.07, 13:51
        Dzieki, ze jednak ktos sie zlitowal ;). Weszlam na forum zachecona zdjeciami
        Unchablesa. Do Korei sie raczej nie wybieram ;), ale w rejony Tajlandia -
        Kambodza ciagnie nas bardzo (tylko trzeba poczekac, az dzieciaki podrosna).
        Poszukam w wolnej chwili, jak to jest ze znaczkami, moze gdzies na necie
        informacje beda. Z tego, co Rolo napisal, wynika, ze tam bezpieka nie kryje sie
        nawet pozornie - ciekawe swoja droga.
        I ciekawe, jak przebiega indoktrynacja pionierska...
        Swoja droga, to jak patrzylam na te zdjecia, to najbardziej zal bylo mi dzieci
        rosnacych w takim kraju. Chyba jeden z powodow, dla ktorych nie umialabym tam
        pojechac jako turystka.
        Jak cos znajde ciekawego, to podlinkuje.
        • untochables Re: Znaczek Kima w klapie 26.07.07, 23:32
          znalazłas moje foty z kambodży i tajlandi ?
          • agmani Re: Znaczek Kima w klapie 28.07.07, 22:24
            Tak, ogladalam :). Naprawde fajne!
            Chwile poszukalam informacji o Korei, to slubowanie pionierskie maja w wieku 15
            lat. Po niemiecku mozna znalezc pare reportazy, przygnebiajacych. Po angielsku
            znalazlam za to fotoreportaz goscia o nie-wiem-jakim-IQ (daja toto minusowe?),
            co z kolei byl na wyprawie sponsorowanej i udowadnial, ze wlasciwie w Korei
            wszystko jest, wszyscy happy, a najbardziej kolchoznicy, ktorzy przygotowali
            delegacji miedzynarodowej piknik, do ktorego ochoczo przygrywali (ciekawe tylko
            - nie jedli wraz z goscmi...).
            • kim_daniel_il1 Re: Znaczek Kima w klapie 30.07.07, 10:47
              No w Polsce też mamy podobnych dryblasów.
              Nie dawno czytałem tekst na stronie Życia Wa-wy nie pamiętam dokładnie o co w
              nim chodziło ale nie to jest istotne. Znalazł sie pod nim komentarz, z którego
              wynikało, że to nie prawda, że w Korei Płn. ludzie głodują itd. bo widział na
              filmie nakręconym przez jego znajomego, zapewne nie mającego bladego pojęcia o
              realiach panujących w KRL-D. Gościu pewnie trafił tam przypadkiem.
              • norma_dd Re: Znaczek Kima w klapie 30.07.07, 13:09
                No właśnie, co do głodu w Korei to z tym jest różnie.
                "Imperialistyczna propaganda i najeźdźcy" (USA i Japonia) twierdzą, że głód jest
                i pokazuje na to filmy dokumentalne. KRLD też się do tego przyznaje, w końcu
                akceptuje "paczki żywnośćiowe".
                Ale oficjalnej strony rządu koreanskiego na temat głodu w kraju raczej nie ma,
                ale to temat na odręby wątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka