Gość: Rex IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.08.03, 00:57 Tak więc z pretensjami Niemcy niech się zwracają do FDR albo USA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kr Re: Dlaczego przesiedlano Niemców IP: *.ab.hsia.telus.net 28.08.03, 03:44 Z pretensjami Niemcy moga zwracac sie tylko do siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludwik Re: Dlaczego przesiedlano Niemców IP: *.mts.net 28.08.03, 06:08 Czy ktos pamieta o tzw planie Morgenthaua podpisanego i zatwierdzonego przez prezydenta Rosevelta i premiera Churchilla na drugiej konferencji w Quebecu dotyczacego powojennych Niemiec.Powtorka z historii nie zaszkodzi zwlaszcza przy omawianiu sprawy przesiedlen Niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Nikt nie pamięta, napisz! IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.03, 10:02 Gość portalu: ludwik napisał(a): > Czy ktos pamieta o tzw planie Morgenthaua podpisanego i > zatwierdzonego przez prezydenta Rosevelta i premiera Churchilla > na drugiej konferencji w Quebecu dotyczacego powojennych > Niemiec.Powtorka z historii nie zaszkodzi zwlaszcza przy > omawianiu sprawy przesiedlen Niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Dlaczego przesiedlano Niemców++ IP: *.swipnet.se 28.08.03, 10:35 Nu,jasne -ktos inny! To nie my! W swiecie cywilizowanym,jednak jest przyjete: Osoba,ktora rzecz kradziona przjmuje,nazywa sie paserem. Dla mnie rzecz wyglada zupelnie inaczej: Wojne wywolali. Cel w tym jakis mieli. W dupe dostali. Poniesli konsekwencje. Niema co z siebie aniolkow robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Dlaczego przesiedlano Niemców++ IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 28.08.03, 11:50 I słusznie. A jakm im coś nie pasuje, to mogą sobie odebrać. Ostatecznie mają spore doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Dlaczego przesiedlano Niemców 28.08.03, 11:01 Niemcy tak i tak wroca to schlessien pommern i Ostpreussen, po polay samo to tak wygospodorowali ze kupja ta zimei z skrzynki piwa. Polacy wypedzili niemcow a nam nie wolno wypedzic arabstwo wrogi Izraela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagman Niech autor tego artykułu nauczy się historii!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 12:22 Niech nauczy się historii. w poczdamie nie było Roosevelta tylko Truman!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowski Re: Dlaczego przesiedlano Niemców (i Polaków!)? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.08.03, 08:27 Dyskusja wokół berlińskiego Centrum Wypędzonych zaczyna wzbudzać niesmak, z meritum sprawy: udokumentowania MIGRACJI (i warunków w jakich się odbyła) etnicznych mieszkańców Prus Wschodnich, Pomorza i Dolnego Śląska - RAZ NA ZAWSZE ze swojej ojczyzny - stoczyła się na tory rozważań spraw dawno rozstrzygniętych: odpowiedzialności za rozpętanie II WŚ, zbrodni okupanta niemieckiego na narodzie polskim, Holocaustu, itd. Relatorzy nie potrafili się tu nawet uchronić od przekłamywania historii: to bowiem nie sami Niemcy, ale i Sowieci rozpętali II WŚ i to oni okazali się wyłącznymi jej beneficjentami, Niemcy nie zostali przesiedleni - ot tak sobie - z Polski do Niemiec (podobnie jak eufemicznie nazwani "Repatrianci" nie zostali przesiedleni z Ukrainy do Polski, lecz ze swej wołyńskiej, podolskiej, małopolskiej i wileńskiej ojczyzny do PRLu), ostateczną zaś decyzję tej czystki etnicznej podjął w imieniu USA, w Poczdamie, nie Roosefeld, lecz Truman, itd. itd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dlaczego przesiedlano Niemców (i Polaków!)? IP: *.dr 29.08.03, 10:32 Mieszkam w Niemczech i moge Ci chyba powiedziec dlaczego ta dyskusja przybrala takie ksztalty: 1. Niemcy od pewnego czasu trabia na caly swiat, ze tez byli ofiarami 2 wojny swiatowej: ofiarami nalotow i wypedzen. Teoretycznie wszystko sie zgadza, lecz nie dodaja do tego, ze to oni byli sprawcami tych nieszczesc. Tak jak to mowi dobitnie Joschka Fischer. 2. Robia to w sytuacji gdy ich rachunki za druga wojne nie zostaly w 100% zaplacone. Moja babcia byla w KZ a dziadek 5 lat przymusowo pracowal. Poniewaz babcia umarla z wycieczenia w 1949 a dziadek w 1976 to nigdy nie dostali i nie dostana odszkodowan. Problem dotyczy tez Zydow ostatnia glosna sprawa to polisy ubezpieczeniowe. Odsylam do jednego z ostatnich numerow The Economist. 3. Piszesz, ze druga wojna byla rozpoczata rowniez przez ZSRR. To prawda, lecz ta wypowiedzia nie podwazasz chyba roli Niemiec? 4. Wielokrotnie sie w Niemczech spotkalem z pretensjami do Polakow lub Rosjan za druga wojne. Przyklad tesciowa mojej kolezanki pomstowala na Rosjan, ze zabili jej meza pod Stalingradem. Na to moja kolezanka: a co on tam mamo robil, na wycieczke pojechal ??!! I tu jest sedno problemu ! Pozdrawiam, Marek Gość portalu: Konrad Korzeniowski napisał(a): > Dyskusja wokół berlińskiego Centrum Wypędzonych zaczyna > wzbudzać niesmak, z meritum sprawy: udokumentowania MIGRACJI (i > warunków w jakich się odbyła) etnicznych mieszkańców Prus > Wschodnich, Pomorza i Dolnego Śląska - RAZ NA ZAWSZE ze swojej > ojczyzny - stoczyła się na tory rozważań spraw dawno > rozstrzygniętych: odpowiedzialności za rozpętanie II WŚ, > zbrodni okupanta niemieckiego na narodzie polskim, Holocaustu, > itd. Relatorzy nie potrafili się tu nawet uchronić od > przekłamywania historii: to bowiem nie sami Niemcy, ale i > Sowieci rozpętali II WŚ i to oni okazali się wyłącznymi jej > beneficjentami, Niemcy nie zostali przesiedleni - ot tak sobie - > z Polski do Niemiec (podobnie jak eufemicznie > nazwani "Repatrianci" nie zostali przesiedleni z Ukrainy do > Polski, lecz ze swej wołyńskiej, podolskiej, małopolskiej i > wileńskiej ojczyzny do PRLu), ostateczną zaś decyzję tej > czystki etnicznej podjął w imieniu USA, w Poczdamie, nie > Roosefeld, lecz Truman, itd. itd! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ket Re: Dlaczego przesiedlano Niemców (i Polaków!)? IP: *.p.lodz.pl 29.08.03, 10:40 > 3. Piszesz, ze druga wojna byla rozpoczata rowniez przez ZSRR. > To prawda, lecz ta wypowiedzia nie podwazasz chyba roli Niemiec? > Hitler juz w 38 chciał wywołać wojne przy okazji kryzysu czechosłowackiego i był wsciekły że mu sie nie udało. Wtedy ZSRR był nominalnie sojusznikiem Czechów, ciekawe jak by się wtedy zachował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRUSAKWSCH Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.03, 13:17 Gość portalu: Marek napisał(a): > Mieszkam w Niemczech i moge Ci chyba powiedziec dlaczego ta > dyskusja przybrala takie ksztalty: > > 1. Niemcy od pewnego czasu trabia na caly swiat, ze tez byli > ofiarami 2 wojny swiatowej: ofiarami nalotow i wypedzen. > Teoretycznie wszystko sie zgadza, lecz nie dodaja do tego, ze to > oni byli sprawcami tych nieszczesc. Tak jak to mowi dobitnie > Joschka Fischer. > > 2. Robia to w sytuacji gdy ich rachunki za druga wojne nie > zostaly w 100% zaplacone. Moja babcia byla w KZ a dziadek 5 lat > przymusowo pracowal. Poniewaz babcia umarla z wycieczenia w 1949 > a dziadek w 1976 to nigdy nie dostali i nie dostana odszkodowan. > Problem dotyczy tez Zydow ostatnia glosna sprawa to polisy > ubezpieczeniowe. Odsylam do jednego z ostatnich numerow The > Economist. > > 3. Piszesz, ze druga wojna byla rozpoczata rowniez przez ZSRR. > To prawda, lecz ta wypowiedzia nie podwazasz chyba roli Niemiec? > > 4. Wielokrotnie sie w Niemczech spotkalem z pretensjami do > Polakow lub Rosjan za druga wojne. Przyklad tesciowa mojej > kolezanki pomstowala na Rosjan, ze zabili jej meza pod > Stalingradem. Na to moja kolezanka: a co on tam mamo robil, na > wycieczke pojechal ??!! I tu jest sedno problemu ! > > Pozdrawiam, > > Marek Niemcy nie "splaca" swoich dlugow dopuki takich jak Joschka nie wypiepszy sie z rzada a takich jak ty nie zaladuje sie w pociag ( najlepiej widlami ) i nie wypiepszy do twojej zakichanej Polski. Bedziesz mogl tam robic to co lubisz najlebiej - mieszkac w kradzionym domu , obijac sie od roboty , lazic na pielgrzymki , , po mszy walic gorzale a potem trzaskac po gebie swoje pol tureckie bachory ktore ci zona przywiozla z saksow. Jezeli o Twojej dziadkach - to czemu maja za to znowu bulic Niemcy , skoro za ich obiboctwo dawali im zarcie - a zdechli dopiero w zapierdzialej Polsce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: *.dr 29.08.03, 14:00 Wybacz mi moj kolego ale z takim chamem jak Ty to nie mam ochoty prowadzic dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRUSAKWSCH Re: Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.03, 18:26 Gość portalu: Marek napisał(a): > Wybacz mi moj kolego ale z takim chamem jak Ty to nie mam ochoty > prowadzic dyskusji. Nie o dyskusje tu chodzi - tylko o fakt , ze powinien sie za was w Niemczech wreszcie ktos wziasc na powaznie - zlapac za kolniez i wypiepszyc do Twojej ukochanej Polski , tam mozesz drzec morde o odszkodowanie ile ci sie podoba. Tesciowej Twojej kolezanki tez radzil bym wypiepszyc ta suke do Polski a synowi sprawic jeszcze ostatnie pozadne pranie muzgu zeby sie oduczyl szukania zony w burdelu i tureckiej knajpie z polskimi dajkami za piwo w poszukiwaniu frajerow na pobyt staly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Re: Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 19:11 Ty pruska świnio!!! jak śmiesz tak mówićo Polakach?! może ciebie wypieprzyć na Grenlandie?! chociaż szkoda pingwinów... jeszcze zdechną w twoim towarzystwie, a to takie fajne zwierzątka... PRECZ Z PRUSAKAMI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRUSAKWSCH Frajer ?? IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.03, 19:25 Gość portalu: POLAK napisał(a): > Ty pruska świnio!!! jak śmiesz tak mówićo Polakach?! Powinienes wiecej przebywac w towarzystwie cudzoziemcow , to zobaczylbys , ze "kola na nowo" nie wymyslilem i nie inaczej sie o tym zasranym , zapierdzialym zlodziejsko-katolickim kraju mowi. może ciebie > wypieprzyć na Grenlandie?! Moja rodzine juz raz wypiepszono - tylko jeszcze Wam nie odplacono , ale spoko - na wszystko przyjdzie czas. > PRECZ Z PRUSAKAMI!!! PRZECIWNIE ,jak w Prusach zaczniecie wpiepszac z glodu trawe , to znaczy ze znowu tam jestesmy - domow z powrotem nie chcemy , bo brzydzil bym sie mieszkac w tych chlewikach ktore z nich zrobiliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aspergilius Re: Frajer ?? IP: 217.96.104.* 17.09.03, 10:31 Gość portalu: PRUSAKWSCH napisał(a): > Gość portalu: POLAK napisał(a): > > > Ty pruska świnio!!! jak śmiesz tak mówićo Polakach?! > > Powinienes wiecej przebywac w towarzystwie cudzoziemcow , to > zobaczylbys , ze "kola na nowo" nie wymyslilem i nie inaczej sie > o tym zasranym , zapierdzialym zlodziejsko-katolickim kraju mowi. > > może ciebie > > wypieprzyć na Grenlandie?! > > Moja rodzine juz raz wypiepszono - tylko jeszcze Wam nie > odplacono , ale spoko - na wszystko przyjdzie czas. > > > > PRECZ Z PRUSAKAMI!!! > > PRZECIWNIE ,jak w Prusach zaczniecie wpiepszac z glodu trawe , > to znaczy ze znowu tam jestesmy - domow z powrotem nie chcemy , > bo brzydzil bym sie mieszkac w tych chlewikach ktore z nich > zrobiliscie. Chodźcię ,chodźcie my już tu na was czekamy... zrobimy wam taką eksterminację o jakiej Hitler nawet nie smiał zamarzyć...(za pomocą polskich wideł) Aspero Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki Re: Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.03, 00:54 Gość portalu: POLAK napisał(a): > Ty pruska świnio!!! jak śmiesz tak mówićo Polakach?! może ciebie > wypieprzyć na Grenlandie?! chociaż szkoda pingwinów... jeszcze > zdechną w twoim towarzystwie, a to takie fajne zwierzątka... > PRECZ Z PRUSAKAMI!!! Pingwiny nie zyja na Grenlandii :-)))) Co do reszty, masz racje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRUSAKWSCH Re: Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.03, 02:09 Gość portalu: Wiki napisał(a): > Pingwiny nie zyja na Grenlandii :-)))) > Co do reszty, masz racje! Nastepny polski patriota "na odleglosc" z Niemiec. Dziwie sie ze sobie panowie przy goleniu nie narzygacie na lustro - no ale coz czy kiedy kto widzial honorowego polaczka ? Jedyne co jeszcze umiecie to w pracy sie wyplakiwac jak zbite psy , ze niesprawiedliwie bo wy lepsze niz Turki i modre taki zescie , a niedoceniane i sie szybko asymilujecie. Zawsze mowilem , ze stare ruskie przyslowie mowi " fauszywy jak Polak" i nie trzeba sluchac tylko gnac do roboty na kopach. Na szeczescie coraz wiecej Niemcow zaczynaja sie i na to otwierac oczy z kim maja do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: *.ok.wroc.pl 01.09.03, 22:44 Gość portalu: PRUSAKWSCH napisał(a): > Gość portalu: Wiki napisał(a): > > > Pingwiny nie zyja na Grenlandii :-)))) > > Co do reszty, masz racje! > > Nastepny polski patriota "na odleglosc" z Niemiec. > Dziwie sie ze sobie panowie przy goleniu nie narzygacie na lustro > - no ale coz czy kiedy kto widzial honorowego polaczka ? > > Jedyne co jeszcze umiecie to w pracy sie wyplakiwac jak zbite > psy , ze niesprawiedliwie bo wy lepsze niz Turki i modre taki > zescie , a niedoceniane i sie szybko asymilujecie. > > Zawsze mowilem , ze stare ruskie przyslowie mowi " fauszywy jak > Polak" i nie trzeba sluchac tylko gnac do roboty na kopach. > Na szeczescie coraz wiecej Niemcow zaczynaja sie i na to > otwierac oczy z kim maja do czynienia. > Cieszę się, ze czujesz sie Niemcem. To dla nich typowe. Chamstwo, buta i poczucie wyzszosci. Brak zdolnosci do samodzielnego interpretowania faktów historycznych. Proponuję, abys swoje opinie napisał poniemiecku! Oj wstdzili bysie za ciebie rodacy Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buda Re: Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: 65.38.217.* 29.08.03, 21:34 Zgadzam sie, i taki jeszcze uzywa polskiego jezyka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRUSAKWSCH Re: Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.03, 22:29 Gość portalu: buda napisał(a): > Zgadzam sie, i taki jeszcze uzywa polskiego jezyka!!! Bylo by zle gdyby w sadnej godzinie nie bylo by nikogo kto w Waszym dzikim jezyku powie wam za co dostajecie w DUPE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.08.03, 23:06 Ty cwaniaczku ze swastyka na czole ! Wy potraficie tylko strzelac do bezbronnych kobiet i dzieci i to tylko w plecy ! Juz zapomniales jak Twoi spierdalali w 1939 roku przed Armia Czerwona. Obejrzyj sobie filmy o armii niemieckiej pod Stalingradem, jak zjadaliscie sie nawzajem wy nadludzie, jak piliscie wlasne szczochy i jedliscie gowno spod siebie ! Tak wygladali Ci Twoi wspaniali Niemcy! Zapomniales tez jak po wojnie arcybiskup Kolonii zawiesil w swoim kazaniu 7 przykazanie i jak kradliscie i umieraliscie z glodu na potege. Gdyby nie Amerykanie i wpompowane przez nich miliony dolarow to byscie dzis nie byli bogatsi od Hiszpanii. Kto Was kocha w Europie ! Nikt !!!! Zapytaj sie Anglikow, Wlochow, Francuzow ! Jestescie aroganckimi prosiakami zlopiacymi piwo i obnazajacymi sie na Majorce. Gdzie nie pojedziecie to zachowujecie sie jak nazisci i tak jestescie odbierani. Teraz wkurwiasz sie bo pozycja polityczna Niemiec oslabla i ta gowniana Polska miala wiecej do powiedzenia niz Wy. I zebys sie w przyszlosci nie zdziwil kilka razy ty faszystowski wieprzu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRUSAKWSCH Re: Dosc juz kasy na polskich nierobow IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.03, 23:38 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Teraz wkurwiasz sie bo pozycja polityczna Niemiec oslabla i ta > gowniana Polska miala wiecej do powiedzenia niz Wy. I zebys sie > w przyszlosci nie zdziwil kilka razy ty faszystowski wieprzu ! Chyba miales dzisiaj parszywy dzien na budowie - niemiecki majster nakopal ci do tylka albo Turas dyma ci dziewczyne. Nie denerwuj sie Polaczku taki juz was los w Niemczech i zadne wylewanie zlosci na tastature nic nie zmieni. Najlepiej spakuj swoje brudne smierdzace biale skarpetki zabierz za wszak twoja polska dziwke i zrywaj sie predko do ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fląder I tak nie wi esz, czyje masz bachory IP: *.acn.pl 30.08.03, 09:25 Gość portalu: PRUSAKWSCH napisał(a): > Gość portalu: Piotr napisał(a): > > > Teraz wkurwiasz sie bo pozycja polityczna Niemiec oslabla i ta > > gowniana Polska miala wiecej do powiedzenia niz Wy. I zebys > sie > > w przyszlosci nie zdziwil kilka razy ty faszystowski wieprzu ! > > > Chyba miales dzisiaj parszywy dzien na budowie - niemiecki > majster nakopal ci do tylka albo Turas dyma ci dziewczyne. > > Nie denerwuj sie Polaczku taki juz was los w Niemczech i zadne > wylewanie zlosci na tastature nic nie zmieni. > Najlepiej spakuj swoje brudne smierdzace biale skarpetki zabierz > za wszak twoja polska dziwke i zrywaj sie predko do ojczyzny. Widz ę , że cie wnerwia ze niemieckie dziewczyny wolaą dawać dupy Polakom niz takim frajerom jak ty. Czy masz dzie ci czy dopiewro bedziesz mial , szwabski dupku i tak nie wiesz i nie bedziesz wiedzial czyje one są. U ciebie na 100% polskie. Bo zadna szanujaca sie szwabska lampucera nie da zobie zrobic dziecka przeztakiego pajaca jak ty. I sobie je chowaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRUSAKWSCH Re: I tak nie wi esz, czyje masz bachory IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.03, 13:27 > Widz ę , że cie wnerwia ze niemieckie dziewczyny wolaą dawać >dupy Polakom A gdzie to pisalem ? :-) ... nie znam takiego przypadku - trzeba by mu wytrzec smarki z wasa , na walasny koszt wypelnic uzebienie , zeby mu z pyska nie smierdzialo jak z murzynskiej chatki .... a puzniej samej przejsc operacje eliminacji gruczolow powonienia. Gdyby juz to wszystko zalatwic - to gdyby wyszlo na jaw ze jakas Niemka ma cos z Polakiem , to spoko moze dac sie wystrzelic na ksiezyc bo tu zycia nie ma. Widze jak bardzo malo znasz Niemcy i Niemcow. > U ciebie na 100% polskie. > Bo zadna szanujaca sie szwabska lampucera nie da zobie zrobic > dziecka > przeztakiego pajaca jak ty. > > I sobie je chowaj Widze , ze sprawy seksualne waszych mamusi i zon na saksach najwiecej was bola ..... no coz tak niestety to juz jest u was i zadne plucie na wytykajacego wam to niewiele zmieni. Mamy tutaj niekatolskie podejscie do tych spraw i wiele co was boli nas nie rusza , bo takie jest zycie jak jest - a nie jak Ty bys chcial cieciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Dosc IP: *.torun.mm.pl 11.09.03, 09:12 Gość portalu: PRUSAKWSCH napisał(a): > zrywaj sie predko do ojczyzny. A Ciebie ktoś na to forum zaprosił, czy jak to Niemiec, włazisz nieproszony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Dlaczego przesiedlano Niemców (i Polaków!)? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.08.03, 19:27 Prawda, prawda, ale ... co Ty do diabła robisz w tych wrażych Niemczech? Jeśli w sprawie nieotrzymania odszkodowania za Dziadka i Babcię mogę Cię jakoś pocieszyć, to Ci powiem, że i ja nie otrzymałem, ale i nigdy nie wystąpiłbym do Niemców o odszkodowanie za Ojca, który zginął w Kazet Hersbruck; nigdy też nie zamieszkałbym w kraju morderców mojego Ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janna Re: Dlaczego przesiedlano Niemców (i Polaków!)? IP: 65.38.217.* 29.08.03, 21:41 Gość portalu: Konrad Korzeniowsk napisał(a): > Prawda, prawda, ale ... co Ty do diabła robisz w tych wrażych Niemczech? > Jeśli w sprawie nieotrzymania odszkodowania za Dziadka i Babcię mogę Cię jakoś > pocieszyć, to Ci powiem, że i ja nie otrzymałem, ale i nigdy nie wystąpiłbym > do Niemców o odszkodowanie za Ojca, który zginął w Kazet Hersbruck; nigdy też > nie zamieszkałbym w kraju morderców mojego Ojca. Masz 100% racje. Moj tato tez siedzial w obozie w Niemczech a wlasciwie w Austrii,nigdy nie dostal odszkodowania, ale to mnie raczej cieszy. A w Niemczech nie zylaby nigdy. To jest smutne i wielki wsted, ze zamiast pracowac dla Polski jada i zebrza u Niemnow,a potem narzekaja,ze sa traktowani jak obywatele nizszej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Dlaczego przesiedlano Niemców (i Polaków!)? IP: *.ok.wroc.pl 01.09.03, 22:24 Gość portalu: Konrad Korzeniowsk napisał(a): > Prawda, prawda, ale ... co Ty do diabła robisz w tych wrażych Niemczech? > Jeśli w sprawie nieotrzymania odszkodowania za Dziadka i Babcię mogę Cię jakoś > pocieszyć, to Ci powiem, że i ja nie otrzymałem, ale i nigdy nie wystąpiłbym > do Niemców o odszkodowanie za Ojca, który zginął w Kazet Hersbruck; nigdy też > nie zamieszkałbym w kraju morderców mojego Ojca. Dlaczego nie? Wielu Niemców mieszka w Polsce. Prowadzą firmy, robia interesy. Dlaczego my nie mielibyśmy? Nie jesteśmy gorsi. Różnie się ludziom życie układa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoBo Dla mnie to jest prosta sprawa. IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 12:59 Niemcy, ale nie jako "pokrzywdzony naród", lecz każdy z osobna - niech dochodzą swoich praw majątkowych od tego, kto przyczynił się do ich prywatnego problemu. Będzie to więc w pierwszej kolejności herr Hitler i jego prawni spadkobiercy. Nie wiem, czy są tacy. Dalej - z całą konsekwencją - ci, ktorzy zarządzili zmiany granic i akcje przesiedleńcze - mocarstwa układające politykę po II w.ś. A nie była w ich gronie na pewno Polska, jeden z przegranych wielkiej wojny, pozostająca pod okupacją zbrodniczej armii sowieckiej. Wszak cały system - począszy od granic, władz, ustroju, akcji "repatraicyjnych" zarówno Polaków, jak i Niemców była nam karabinem i czołgiem narzucony przez Stalinnisimusa i jego cichych popleczników z Francji, Wielkiej Brytanii i USA. Tak więc dowoływanie się reperacji, zwrotu majątków i odszkodować ze strony Polskie jest szczytem sarkastycznej przewrotności. Tak samo Polakom Litwa, Białoruś i Ukraina nigdy nie zwrócą ziem i ich majątków, tak samo Polska nigdy nie może sobie pozwlić choćby nawet na niereagowanie na roszczenia wobec Polski, która "w zamian" dostała Ziemie Odzyskane. Tak bowiem możnaby doprowadzić do kolejnej wojny - Niemcy zawalczą o ziemie, które przez setki lat zagarnęli (ale mają "pruski akt własności"), Polska musiałaby wystąpić do wschodnich sąsiadów o to samo. Nawiasem mówiąc, czemu nikt dziś nie zastanawia się nad tym, jak poprowadzono linię Carzona i czemu akurat tę wersję z bodaj siemiu propozycji wybrano i czemu Ziemie Odzyskane nie objęły całego Pomorza, części Branderburgii oraz terenów zamieszkałych przez Serbów Łuzyckich, którzy wówczas chcięli być przyłączeni do Polski? Najzdrowszym rozwiązaniem jest status quo. Popatrzmy na Ukraińców - to oni nam dyktują treść napisów na polkich pomnikach na Kresach będących w ich władaniu. A Niemcom, zarówno w Polsce - na Śląsku, jak i tym u siebie pozwala się na wszystko. Co z polską dyplomacją? Tymczasem nawet Gazeta Wyborcza w swoim opolskim dodatku nie raz drukowała teksty uwznioslające niemieckie aspekty na Górnym Śląsku, gloryfikowała idee "narodu śląskiego" ignorując zupełnie, że znakomita większość Ślązaków do Polacy, patrioci i cisi ludzie i tylko dlatego nie mówiło się po spisie powszechnym, że Ślązacy to Polacy, bo podali(śmy) do ankiety narodowość polską. Bo kilka milionów Ślązaków, tak jak ja chce się czuć na Śląsku, na polskim Śląsku i siebie, a nie jak mniejszość u Polaków. Nie jesteśmy mieszaniną polsko-germańską. Tak samo Niemcy na Śląsku nie byli u siebie. Gdyby byli u siebie, niemusieliby przez setki lat (na szczęście nie dość dla nich skutecznie) walczyć z polskością. Teraz więc niech sobie pozywają do sądów związki nazistowskie różne, krewnych Hitlera, czy kogo tam zechcą, byleby tylko zreflektowali się, że to nie Polska zabrała im majątki i "małą ojczyznę"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Dlaczego przesiedlano Niemców IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.03, 18:58 Polacy poskarzcie sie USA.Oni wam pomoga.Ha,Ha,Ha.wy osly ofiarne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Dlaczego przesiedlano Niemców IP: *.NYCMNY83.covad.net 29.08.03, 19:34 Po pierwszej wojnie Niemcy musialy placi olbrzymi haracz Angli, cala Europa pogrozona byla w kryzysie ekonomicznym. Rockefellerzy i Rotschildowie poprzez swoje niemieckie filie zaczeli finasowac Hitlera, podobnie jak poprzedion finansowali Lenina i komunizm ktorego ofiara padlo 60 milionow ludzi. Po dojsciu Hitlera do wladzy manipulacje byly takie ze czekamy na bezstronna historie ktora to wszystko ocen. Ofiarami tego byla Polska, Niemcy i cala Europa. Przesiedlenie Niemcow, Polakow i cala ta wojna byla wywolana planowo i kto to planowal - zastanowmy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Dlaczego przesiedlano Niemców+++ IP: *.swipnet.se 29.08.03, 19:56 Rozplacz sie na dobrocia swoja. Dziewico niepokalana. Zaolzie tez Rotszyldy planowali? I zabor Ukrainy za Pilsudskiego? I Wilno tez Zeligowskiemu pomogli zdobyc? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Dopowiedzmy prawdę 29.08.03, 19:48 Niezależnie od tego, że była to decyzja mocarstw, WSZYSCY praktycznie Polacy tę akurat decyzję popierali. I słusznie. Jeżeli już określone obszar byłej III Rzeszy przyznano Polsce, to pozostawienie tam ludności niemieckie było pssychoologicznie niemożliwe po wszystkim, co w imieniu Niemiec dokonano w Polsce podczas okupacji. Mogę się zgodzić, że wysiedlanym Nieemcom wyrządzono krzywdę. Ale gdyby ich NIE wysiedlono to wyrządzonoby krzywdę Polakom (tym, którzy przeżyli wojnę). Dobrego wyjścia w 1945 nie było. Twierdzę, że to co nastąpiło, było naajmniej złe z możliwych. Kto myśli inaczej, niech powie, co powinny zdecydować mocarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: powinny stworzyc federacje europejska IP: *.NYCMNY83.covad.net 29.08.03, 21:42 Nie powinny zmieniac granic i wysidelac Polakow z Ukrainy i Litwy, Niemcow,.. Polacy i Niemcy powinni byc zintegrowani w ramach jednej Europy. Ale wtedy nikt nie bylby w stanie grac brudnych trickow w Europie i Europa bylaby najwiekszym zagrozeniem Angli i USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAHA Re: powinny stworzyc federacje europejska IP: 65.38.217.* 29.08.03, 21:48 BZDURY, CIAGLE POKRZYWDZENI, POKRZYWDZENI. zABRAC SIE DO PRACY, BO TYKLO SILA GOSPODARCZA DA NAM NIEZALEZNOSC I SILE DO ODPARCIA NIEMIECKICH ZADAN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troche prawdy Re: Dopowiedzmy prawdę - prosze uprzejmie IP: *.arcor-ip.net 30.08.03, 01:33 indris napisał: > Niezależnie od tego, że była to decyzja mocarstw, WSZYSCY praktycznie Polacy tę > > akurat decyzję popierali. I słusznie. Jeżeli już określone obszar byłej III > Rzeszy przyznano Polsce, to pozostawienie tam ludności niemieckie było > pssychoologicznie niemożliwe po wszystkim, co w imieniu Niemiec dokonano w > Polsce podczas okupacji. Nieprawda jest, ze jakas "decyzje mocarstw" (takowej nie bylo) zaakceptowali "wszyscy Polacy". W powojennym referendum, ktorego wyniki komunisci sfalszowali, sporo Polakow opowiedzialo sie przeciwko "utrwalaniu granicy na Odrze i Nysie" - zdawali sobie sprawe, ze jest to posrednio zdrada wobec czesci Polski, ktora Stalin chcial wlaczyc do ZSRR. Terenow III Rzeszy nie przyznano Polsce. Tereny III Rzeszy oddano tymczasowo pod polska administracje jedynie do podpisania traktatu pokojowego, w ktorym mialy zostac ustalone wschodnie granice Polski. Wyraznie wylaczono przy tym te tereny spod obowiazku reparacyjnego, ustalajac, ze wszelkie odszkodowania wojenne Polska otrzyma poprzez ZSRR, a te czerpac beda ze swej strefy okupacyjnej. Wszelkie wliczanie wiec dobr z tych ziem ze szkodami polskimi jest pozbawione wszelkich podstaw. Polska rozpoczela systematyczen wypedzenie Niemcow przed konferencja poczdamska. Ustalenie w protokole, ze wysiedlenia maja przebiegac w sposob humanitarny byly jedynie proba sklonienia Polakow do zaprzestania bandyckiego, niezgodnego z prawem miedzynarodowym traktowania ludnosci cywilnej na terenach niemieckich. Wypedzeniami objeto zreszta nie tylko Niemcow, lecz praktycznie wszystkich, ktorzy posiadali interesujacy komunistow majatek, w tym rowniez i sporo ludzi, ktorzy pomagali Polakom w czasie wojny. To tyle na poczatek, byc moze te uwagi nie utona w steku komunistycznych klamstw, ktorymi sypie tu i gdzie indziej tak licznie czerwony pomiot i stana sie drobnym przyczynkiem do rzeczowej dyskusji. Z pewnoscia nie bedzie ona latwa, gdyz wielu Polakow chetnie akceptuje kazde zbrodnie komuny, jesli tylko przyniosly im korzysc. Niech i tak bedzie, tylko po co dorabiac do tego klamliwe uzasadnienia? . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Dopowiedzmy prawdę - prosze uprzejmie+++ IP: *.swipnet.se 30.08.03, 10:10 Czy chcialoby sie Pani(Panu)podac jakies zrodla? Bardzo prosze-jestem ciekaw. Mozliwe,ze gdzies cos takiego czytalem,ale w tym "jazgocie"-utracilem. Z powazaniem "." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: No, to bardzo proszę IP: *.torun.mm.pl 11.09.03, 10:12 Wysiedlenia Niemców odbywały się na skutek ustaleń mocarst i pod ich nadzorem. Zainteresowani mogą sobie odszukać raporty inspektorów np. brytyjskich, które to raporty oceniają sposób i tryb przesiedleń za zgodny z ustaleniami i właściwy dla ówczesnych możliwości. Pulmanów I kl. nie wiedzieć czemu, wtedy nie było. A z czystej ciekawości - Sz. P. został oddelegowany do V kolumny, czy jest hobbystą?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. STEK BZDUR, niemiecki propagandzisto. IP: *.chemikalien / *.dip.t-dialin.net 11.09.03, 10:27 wysiedlenia zaplanowali Rosjanie. onioewaz jako zwyciezcy chcieli zabrac Polakom ziemie wschodnie, musieli nam (jako formalnym sojusznikom) cos dac, aby bylo DOKAD przesiedlic te miliony Polakow ze wschodu. Polska ludnosc, tam gdzie mieszkala razem z niemiecka w latach 1945-46 odnosila sie do ludnosci niemieckiej neutralnie. Nie bylo zadnych masowych samosadow (jak w Czechach), a co najwyzej pospolite zlodziejstwo. Powtarzasz steki bzdur rodem z niemieckiej, antypolskiej propagandy, oszuscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Dopowiedzmy prawdę - ale i o Sowietach! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.08.03, 09:03 Drogi Indrisie, na dobrą sprawę - to nie mocarstwa, lecz Stalin zadecydował i stworzył fakty dokonane! Churchill chciał nawet pomóc Polakom - ale tylko w granicach linii Curzona, Roosefeld i potem Truman - to byli w sprawach europejskich, zwłaszcza zaś stosunków polsko-sowieckich - ignoranci; wszyscy oni jak opętani wzmacniali stalinowskie imperium zła - refleksja przyszła za późno, mleko już było rozlane! To fakt, Polska wyszła (terytorialnie!) z tego wszystkiego obronną ręką; za cenę utraconych, rdzennie polskich Wilna i Lwowa otrzymaliśmy rdzennie niemieckie Szczecin i Wrocław, za czarnoziemy podolskie - czarnoziemy opolskie, a na dokładkę przemysł zachodniej części Górnego Śląska; mało jednak kto pamięta, że długimi latami zmuszeni byliśmy Sowietom płacić za to słone kontrybucje! Reasumują, wszystko zło wzięło się z Paktu Ribbentrop - Mołotow i tej symbolicznej przyjaźni najbardziej zbrodniczych formacji politycznych jakie zna historia: nazizmum i komunizmu, zawartej wyłącznie na pohybel Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Twoj post dedykuje temu oszustowi z Niemiec IP: *.chemikalien / *.dip.t-dialin.net 11.09.03, 10:38 (powyzej) a sam napisalem dokladnie to samo, gdyz tak po prostu bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Dlaczego przesiedlano Niemców 17.09.03, 10:53 Niemcy waracja do swojej ziemi juz cala polske wykupili, pierw polska prasy potem polek spiewaja " jam mam polska dziewczyne.. " a terza wzieli sie z grunt i dostana to z skrzynki piwa jeden hektar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez Fredzio, nam po tym piwie zostana puste butelki. IP: 192.120.171.* 17.09.03, 10:58 Sprzedamy i kupimy sobie Mercedesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojka NIE BERLIN, NIE NIEMCY IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.03, 13:10 to centrumnie moze powstac w niemczech. dopoki- bedzie ta lokalizacja- zadne zapewnienia o "europejskosci" centrum nie moga byc brane powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffff Re: Dlaczego przesiedlano Niemców IP: *.lasin.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:15 4t5tggggggggggggggggggggggggggggggg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matys Re: Dlaczego przesiedlano Niemców IP: *.lasin.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matys Re: Dlaczego przesiedlano Niemców IP: *.lasin.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:25 niemcy to chuje8uuuuuuuuuuuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matys Re: Dlaczego przesiedlano Niemców IP: *.lasin.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:27 hhhh Odpowiedz Link Zgłoś