Gość: lolek IP: *.chello.pl 27.10.03, 22:51 Bylismy na takiej wycieczce dwa tygodnie temu. Ci faceci naprawdę jeżdzą czasem jak wariaci... Zastanawialiśmy się, jak oni to robią, że nie ma wypadków. Nie robią ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek P Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 212.244.103.* 27.10.03, 22:58 To i tak dziwne, że tak rzadko zdarzają się tego typu tragedie. Nikt zamawiając wycieczkę (albo prawie nikt) nie zdaje sobie z odległości pomiedzy H. a Kairem i z tego, że pokonają tę trasę w jeden dzień tam i spowrotem z jednym kierowcą. wyjazd tuż po północy i powrót grubo po północy dnia następnego. Kierowca cały czas jeżdzi także po Kairze. Współczuję rodzinom ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.jmk.lodz.pl 28.10.03, 09:21 bez przesady, 80% drogi z hurghady do kairu to prosta szosa przez pustynie... niezależnie od odległości to mało wymagająca trasa dla kierowcy, jako znacznie bardziej niebezpieczną oceniłbym drogę gdańsk - warszawa - gdańsk i jeżdzenie cały dzień po warszawie :D a dobrą, bezkolizyjną drogą można jechać i 10-12 godzin robiąc przerwy, bez specjalnego zagrożenia... a wypadki niestety się zdarzają i będą zdażały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ataturk Re: Polscy turyści... tak jest wszędzie! IP: 195.136.50.* 28.10.03, 11:10 Brak koniunktury zmusza całą branżę turystyczną do drastycznych oszczędności. Do czego to prowadzi - przekonujemy się po raz kolejny. 2 tygodnie temu wróciłem z 3000 kilometrowego objazdu - oczywiście z 1 kierowcą (sic!!!) wszystko w 6 dni. A na koniec słyszę od pilotki - "jest taki zwyczaj dawania napiwków kierowcy, oni są słabo opłacani" (sic!!!!!!) Ata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geralt Re: Polscy turyści... tak jest wszędzie! IP: *.127.udn.pl 28.10.03, 19:11 Ten tekst z zwyczajem to standardowy tekst, mialem identyczny ;)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enemy Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.03, 23:33 Po co tam jezdza? Kase nabijac arabom, za ktora oni kupia trotyl i wy***** nas w powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingwin Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.10.03, 23:36 i bardzo dobrze powinni wy*** w powietrze takich debili jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.toya.net.pl 27.10.03, 23:37 PO TO JEŹDZIMY ZEBY COŚ ZOBACZYĆ pozwiedzać, spędzić miło czas, nie tylko w Polsce ale gdzies poza naszym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zly Tak,tak piekne piramidy... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.10.03, 03:39 Czy ktos nie zauwazyl,ze to jest artykul o tym ze zgineli ludzie.Nikt sie nie pyta o piramidy i wielblady,nikt sie nie pyta czy miales autokar z klimatyzacja...Niewazni ludzie...Hmmmmm "jezdzi sie lepiej niz w Polsce Mialem dwoch pilotow..."Tak ,tak zawsze to samo aby sasiadowi pokazac...A jeszcze lepiej pochwale sie na forum ze bylem w Egipcie...To lepsze od sasiada wiecej ludzi sie dowie...A ,ze ktos zginal... well ...po co wynajmowal taki tani autokar??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.dab.katowice.supermedia.pl 28.10.03, 09:38 Widać (piszę do enemy)że nigdy nie byłeś w Egipcie, pewnie nawet nie opuściłeś swojej 40-o osobowej wioski. Zastanowiłbyś się może nad tym, co aktualnie dzieje się z rodzinami ofiar tego wypadku i może trochę współczuł zamiast pisać takie brednie. Chyba ci jeszcze nikt w życiu nie umarł. P.s.Wychodząc z takiego założenia nie pojechałbyś nawet nad nasze morze, bo przecież tam też na każdym kroku wspierasz "ludzi zorganizowanych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Detko Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.10.03, 17:05 Nie we wszystkich krajach sa wystarczajace przepisy regulujace ilosc godzin za kierownica.Od 15 lat woze ludzi po Kanadzie i wg przepisow nie wolno mi jechac 10 godzin dziennie i ani minuty dluzej. Niedopuszczalne jest zeby kierowca pracowal od polnocy do polnocy bez minimum 8 odpoczynku pomiedzy kursami. W przypadku lamania tego przepisu kierowca zaplaci wysoka kare pieniezna a w drugiej instancji jego firma bedzie rowniez ukarana za zorganizowanie tego typu rozkladu jazdy. Pasazer jest ubezpieczony na 1 milion wiec smierc 55 pasazerow to tragedia dla rodzin i ruina dla firmy. Dzieki tym przepisom firmy mysla do przodu , kierowcy jezdza bezpiecznie i pasazer ma zaufanie do podrozowania autokarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzy Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 157.25.119.* 28.10.03, 10:53 Gość portalu: enemy napisał(a): > Po co tam jezdza? Kase nabijac arabom, za ktora oni kupia trotyl > i wy***** nas w powietrze. oj głupi ty jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Photon Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.10.03, 11:36 Gość portalu: enemy napisał(a): > Po co tam jezdza? Kase nabijac arabom, za ktora oni kupia trotyl > i wy***** nas w powietrze. hehe, tu ktos chyba nie byl w egipcie.... ja bym tam pojechal nawet gdyby wypadki zdazaly sie raz na 2tyg, to piekne miejsce i trzeba je zobaczyc, drogi maja super ale faktycznie czasami nie dbaja o dobre oznakowanie trudnych odcinkow, droga z kairu do hurghady jest super, ja bym tam jechal 200km/h niesadze zeby byla to wina biura orange holiday choc dopiero zaczeli zajmowac sie egiptem... kazdy przekracza predkosc ale to nie znaczy ze umozliwilo by to unikniecie wypadku to jest tylko powood do zwalenia odpowiedzialnosci na kierowce, a turysci i tak marudza ze za dlugo sie jedzie, wiec zasatanowmy sie czego tak wlasciwie chcemy ;) pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 126.53.8.* 28.10.03, 11:42 Debil!!! Nie wiesz po co ludzie jeżdzą w świat? Bo są go ciekawi! Siedź na zapiecku w swojej kurnej chacie i nie komentuj glupio ludzkiego dramatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 140.247.126.* 28.10.03, 17:26 Gość portalu: enemy napisał(a): > Po co tam jezdza? Kase nabijac arabom, za ktora oni kupia trotyl > i wy***** nas w powietrze. Wreszcie jakies madre slowa - co racja to racja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALMAKO Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.chello.pl 28.10.03, 19:40 Co tu opiniować? Która firma informuje przed wyjazdem o ryzyku? Smutno i refleksje niemiłe. Jeszcze jeden STRESSSSSS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martini Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 23:42 fakt popierniczają tam nieźle tymi autobusami, ale autostrade z pewnością mają lepszą niż ta pod Wrocławiem, zresztą ja się tam czułem bezpiecznie, dużo bezpieczniej niz w Polsce i jeszcze ten widok Camela przy autostradzie o świcie obserwującego auta...boski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Providiusz !!! Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.chello.pl 28.10.03, 00:12 Gdzie ty tam widziałeś człowieku autostradę? Droga dobra ale nawet nie dwupasmówka szeroka? - standard Chyba spałeś ze strachu całą drogę o ile byłeś człoweku tam w ogóle i pokonywałeś tę trasę na wycieczce. Fakt: jeden kierowca i cały dzień jazdy 560 km w jedną stronę i z powrotem, korki w Kairze problemy z parkowaniem przy bazarze, dojazd i zwiedzanie piramid w Gizie i wszystko to w upale - co z tego że klima. Jeśli nie ma turystów to ją wyłącza. Nie mniej kierowca jest tylko jeden. Mówie otwarcie jadąc autobusem wolałem senną nieświadomość "wyczynów tych kierowców" Jak widać nie wszyscy byli tak dobrzy jak ten podczas mojej wycieczki. Mi się udało. Inne Pytanie to czy transport nie był podnajęty - oszczędności zwłaszcza przy płatności gotówką, czy przewodnik nie był jak to zwykle bywa Polakiem przebywającym już bez ważnej wizy pobytowej (np. dawny pracownik po kontrakcie) U mnie tak było. Cała wycieczka to improwizacja - szybko, szybko no i bakszysz. Świat się kręci tyko ... szkoda ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martini Re: !!! Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 00:54 pfffff....trzeba jechać z dobrego biura to nie masz takich problemów, miałem wycieczka z "Nilpolu" 2 pilotów, (Egipcjanin i Polka z obyw. Egiptu) bakszyszu dawać zabronili, wszystko opłacone, autokary z klimą, kierowca włączał min. na 30 min przed odjazdem, nikt nie pędzieł z Hurghady do Kairu i z powrotem tylko najpierw zwiedzanie Kairu 3 dni pozniejj cała reszta Egiptu, i takiej drogi bez kolein zyczyłbym sobie pod Wrocławiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: !!! Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 203.107.130.* 28.10.03, 08:01 Masz calkowita racje - jadac z porzadnym biurem podrozy masz przynajmniej pewnosc okreslonego standardu uslug i bezpieczenstwa... Niestety, niska cena nie zawsze idzie w parze z dobra jakoscia, przegladajac oferty biur podrozy warto sie zastanowic, za co sie placi. Czasami lepiej wybrac drozsza oferte, a pewniejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mózg-z-klimą Re: !!! Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 217.153.133.* 28.10.03, 11:24 Andy, czy Ty widziałeś jak się jedzie z Hurghady do Kairu? Jeśli tak, to powiedz jaka jest różnica pomiędzy imprezą biura krzak, a np. Neckermanna? Wszyscy jadą egipskimi autokarami, z egipskimi kierowcami, którzy na tej prawie 600 km trasie "uatrakcyjniają" sobie podróż wymijając się (nawet na zakrętach) non stop. Że za*****ją niemiłosiernie, to po drugie. I co Ci przyjdzie z super biura? Że niby tak lepiej jeżdżą,czy co? Wytłumacz mi, bo nie kapuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polka Re: !!! Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 65.38.217.* 28.10.03, 22:34 Bylam z wycieczka Condora z Madrytu do Wloch. Celem byly Wlochy , wiec pierwsze trzy dni bylo bardzo duzo jazd. Kierowca byl jeden, ale pracowal nie wiecej , niz 10 godzin. Co dwie godziny mial 30 minut przerwy. Gdy przyjechalismy do Nicei i byla wieczorna wycieczka do Monaco, byl inny kierowca. Bo jak nam powiedziano, nasz musial miec co najmniej 8 godzin snu. I tu jest pies pogrzebany. To nizla mordega tak jezdzic 24 godziny. Ale nie rozumiem jak to sie stalo. Wjechal w jakis samochod? Skad Ci Egipcjanie, wzial ich "na lebka"? Moze terrorysci mu strzelili w opony? Wspolczuje rodzinom bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeuszek Rozmowy o ruchu drogowym w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 00:00 Bardzo współczuje wszystkim tym których bliscy są teraz w Egipcie i za pewne bardzo się martwią, jeszcze bardziej współczuje tym którzy dowiedzą się najgorszego... W takiej chwili rozmowy o ruchu drogowym w Egipcie wydają się nie na miejscu, jednak pozwolę sobie uczynić kilka uwag. Ruch drogowy w Egipcie jest zupełnie inny niż u nas – pozornie przypomina jeden wielki chaos (potwierdzi to każdy kto był np. w Kairze).Wydaje się, że to totalne nieposzanowanie przepisów, ale mimo tego wypadków jest mniej niż w Polsce! Kierowca raczej nie mógł być pijany bo Egipcjanie to bardzo wierzący ludzie, a Koran zabrania spożywania alkoholu. Autokary są na bardzo wysokim poziomie. Egipt jest odwiedzany przez miliony turystów z całego świata. Przy takiej ilości ludzi do wypadku musi kiedyś dojść i nawet najlepsze regulacje prawne nie pomogą. Pozostaje tylko się modlić za dusze zmarłych i prosić o pocieszenie dla tych którzy stracili bliskich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martini Re: Rozmowy o ruchu drogowym w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 00:11 i tu się trzeba zgodzić, chaos jest tylko pozorny, a powaznych wypadków jest duzo mniej niz u nas, nie mowiac o standardzie autokarów, szkoda że akurat trafiło na naszych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Providiusz Re: Rozmowy o ruchu drogowym w Egipcie IP: *.chello.pl 28.10.03, 00:15 Podzielam Twoje zdanie w zupełności. Niemniej, wydaje mi się że mimow wszystko arabowie z Egiptu wykazują odrobinę nonszlancji. Jakoś to będzie a biznes to biznes, nawet na ryzyku nieświadomych turystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as pieprzycie glupcy IP: *.client.attbi.com 28.10.03, 05:24 wypadki powoduja ludzie. wypadki sie nie "zdarzaja" poza wyjatkami gdzie hamulce zawiodly albo sie kolo urwalo, zawsze sa winni ludzie i ich glupia jazda. Wypadki nie powinny sie zdarzac. a jak sa to winnych powinni wpieprzac do paki na dlugie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEREK W Egipcie jeździ się normalnie, choć niebezpiecznie IP: 212.242.213.* 28.10.03, 01:14 Jechałem z Hurgady do Luksoru, to było już po zamachach na Niemców w Luksorze (bodajrze w 1997). Jechałem dokładnie 1.01.2000 i wtedy Egipcjanie mieli tam konwoje. Zbierało się "towarzystwo" autobusowe jadące w danym kierunku i sobie jechało... samochód policyjny z przodu i samochód policyjny z tyłu... w środku mięso, czyli autobusy. Ciągnęła się taka karawana przez kilka kilometrów, aż się dziwiliśmy, że po tym wypadku w Luksorze Oni dalej organizują tak idiotyczne konwoje.Zastanawialiśmy się kto nas trafi rakietą? Mieliśmy małego busika na 4 osoby (bo tyle nas było), ale mieliśmy 2 kierowców. Najśmieszniejsze, że ten cały konwój obwarowany przez te 2 policyjne wozy, strzeżony jak jasna cholera, rozpadł się na 10km przed wjazdem do Luksoru... taka arabska mentalność, 358km przejechaliśmy, to na pozostałych 2 nic już się nie stanie. Bardzo mi jest przykro zpowodu tej tragedii Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagdaEriksfru Re: W Egipcie jeździ się normalnie, choć niebezpi IP: *.cm.chello.no 28.10.03, 02:09 Ja tam bylam w ubieglym roku i konwoje byly w dalszym ciagu.Wcale nie uwazam za glupie zabezpieczanie turystow w czasie przejazdu przez pustynie.Dobrze pamietac ze w Egipcie jak i w innych muzulmanskich krajach jest wielu fundamentalistow ,terorystow i innych "fiolow",majacych specyficzne podejscie do niewiernych czyli nas. Ja czulam sie troche bezpieczniej majac obstawe. Jesli chodzi o kierowcow ,to jezdza oni czasami zwariowanie,ale to samo jest w innych krajach arabskich oraz w Turcji. Zreszta nie tylko tam ,to samo jest rowniez w krajach azjatyckich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: W Egipcie jeździ się normalnie, choć niebezpi IP: 213.227.70.* 28.10.03, 02:45 Przejazd przez pustynię w konwojach został wprowadzony nie przez Egipcjan ale przez Anglików. Również wszystkie punkty kontrolne zostały wybudowane przez Anglików (tak nam powiedział przewodnik).W Egipcie czułem się o wiele bezpieczniej niż w Polsce. Policja była zawsze w zasiegu i chętnie udzielała pomocy w każdej sprawie (chciałbym, zeby tak było w Polsce). Uważam, że drogi w Egipcie są znacznie lepsz niż w Polsce. Przykro mi, że zdarzył się ten wypadek i współczuję rodziną ofiar wypadku. Ale wypadki autokarów z polskimi turystami zdarzają się również w Austri, Nimczech, Czechach i wielu innych państwach (fakt, że Egipcjanie jeżdżą ostro). Jak będę miał czas to chętnie jeszcze raz pojadę do Egiptu. Pozdrowienia Andrzej P.S. Nasz polski pilot również miał nieważną wizę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tivoli Re: Rozmowy o ruchu drogowym w Egipcie IP: *.abhsia.telus.net 28.10.03, 04:35 bardzo mily komentarz,,,:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 07:00 fakt egipscy kierowcy jeżdzą jak chcą, ale o turystów dbają, ja przez tydzień jeździłam z egipskimi kierowcami autkarem i NIGDY nie uważałam że jeżdzą jak wariaci, a droga z Kairu do Hurghady jest prosta , naprawdę musiało być coś jeszcze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 62.139.133.* 28.10.03, 08:09 Z perspektywy osoby mieszkajacej w Kairze musze zauwazyc, ze w zyciu nie spotkalam tak dobrych kierowcow. Przy totalnym braku jakichkolwiek regul jazdy (przynajmniej z perspektywy europejki), powazne wypadki to rzecz niespotykana (w Warszawie czesciej slyszalam i widzialam wypadki). Faktem jest, ze pojazdy tutaj sa niezle poobijane, ale wszystko konczy sie na drobnych stuknieciach i otarciach wynikajacych ze sposobu jazdy w tym zatloczonym miescie. Wedlug mnie wypadek polskiego autokaru to wina braku drugiego kierowcy i bezmyslnosci biura podrozy organizujacego wyciaczke (odwolywanie sie do rasistowskich stwierdzen o arabach jest nie na miejscu). To wina totalnej bezmyslonsci i glupoty, za ktora odpowiedzialne osoby powinny siedzec. Glupota ta jest jednak wszechobecna - wystarczy sobie przypomniec zeszloroczna nagonke na polskie biura turystyczne, ktore z checi oszczednosci czy taz zysku narazaly swoich klientow. Nalezy miec jedynie nadzieje, ze sytuacja ta nigdy sie juz nie powtorzy, a osoby wybierajace sie na wysnione wakacje zdecyduja sie na wyzszy (choc moze nieco drozszy), a tym samym nieco bezpieczniejszy poziom swiadczonych uslug. Z wyrazami wspolczucia dla rodzin wszystkich poszkodowanych w wypadku. Kinga (Cairo, Egipt) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozef Stalin To byl zamach ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.03, 08:23 Moge sie zalozyc ze to byl zamach ... pelno tam przy drodze arabskich debili z bronia ... i co chwile kontrole wiec pewnie zobaczyli polakow i buuuum tratatata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Re: To byl zamach ... IP: *.icpnet.pl 28.10.03, 09:36 stary nie wyglupiaj się, to po prostu wypadek. Jazda w jeden dzień do Kairu, nastepnie zwiedzanie i powrót do Hurghady - niewuobrazalna meczarnia. Ja bylem na tzw.objeździe - wszystko w porządku, codziennie kawalek do przodu, bez pośpiechu, ze zwiedzaniem. Wszyscy byli zadowoleni. Egipcjanie wcale szybko nie jeżdżą, przeciwnie.Droga jak strzelił a oni ciągną się 90 - 100 km. Drogi może nie tak dobre jak czytam opinie innych ale lepsze niż w Polsce, niestety to fakt. Swoiscie pojety kodeks drogowy to chyba specygika tamtego rejonu swiata. W kazdym razie ruch zupełnie inaczej wyglada niz w u nas. Ja uważam,ze wycieczka z Hurghady do Kairu powinno byc organizowana conajmniej na dwa dni. Bo co za przyjemnosc zrywac sie wczesnie rano by dojechac na 10ta do Kairu,biegac po Gizie,bazarze,muzeum - tak wygladaja te wycieczki.Zadnego odpoczynku.W sumie nic nie widzisz dokladnie. Jest mi niezmiernie ptzykro,ze tak sie stalo, ale to byl pirewszy wypadek w calym sezonie, a wiec i tak bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marczydlo Jaki zamach? IP: *.soc.eu.mars 28.10.03, 13:02 Jaki zamach? Gdyby chcieli zrobic zamach to bez większego problemu mogliby wysadzić w powietrze połowe konwoju, czyli jakieś 50 autokarów. Egipcjanie niestety zachowuja się jak ostatnie matoły na drogach. o 19, o tej porze roku,jest tam juz ciemno a w Egipcie jezdzi sie tylko na swiatlach pozycyjnych (albo w ogóle bez!). Ogromne wyrazy współczucia dla rodzin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braz Re: Zapomnij Kinga... ;-& IP: 200.165.25.* 28.10.03, 09:39 Po pierwsze wyrazy wspolczucia dla rodzin ofiar i wszystkich, ktorych dotknie ten wypadek, bo jest to dla nich z pewnoscia tragedia. Po drugie uwaga do Kingi: kiedy wchodzisz na strony Wyborczej, to badz lepiej przygotowana na stek rasistowskich wyzwisk i popisow imbecyli. Wyglada na to, ze nikt tu nie moderuje dyskusji, a agresywnych idiotow w naszej starej ojczyznie nie brak, jak zapewne jeszcze pamietasz. J / brazylia@pele.net P.S. Moj dobry kolega ma dobre okreslenie na ten polski syndrom: "bezinteresowna ludzka niezyczliwosc". A swoja droga, skad tyle sie tego bierze nad Wisla...?? ;-& Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa brazylia to te szwadrony smierci czyli kultura i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 20:24 emerytury kraju totalitarnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyson Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 217.11.143.* 28.10.03, 09:47 Ktos tu wspominal, ze najlepiej jechac na wycieczke z powaznego biura. Ja bylem w tym roku. Z TRIADY. Wydawaloby sie znana i powazna firma. Mialem 7 dni pobytu i 7 dni objazdu po Turcji. Pomijajac wszelki syf zwiazany z pobytem, to autokar byl po prostu w katastrofalnym stanie. Jezdzilismy sobie po gorach, a 4 dnia objazdu urwalo sie tylne kolo. Po prostu w czasie jazdy nagle zaczelo cos walic. Zatrzymujemy sie a kolo jest tylko na trzech srubach - reszta ulamana i ukrecona. STARY TRUP. Gdyby tak sie urwalo w czasie szybszej jazdy i nie zdazylibysmy sie zatrzymac, to we wrzesniu czytalibyscie pewnie o mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.toya.net.pl 28.10.03, 10:07 Nigdy nie nazwałbym tego biura poważnym, znam wiele dobrych biur, które dbają o swego klienta. A gdy chcesz sprawdzic firmę turystyczną dzwoń do Wojewody (wydział turystyki Urzędu Wojewódzkiego) lub do Polskiej Izby Turystyki. Gość portalu: tyson napisał(a): > Ktos tu wspominal, ze najlepiej jechac na wycieczke z powaznego biura. > Ja bylem w tym roku. Z TRIADY. Wydawaloby sie znana i powazna firma. > Mialem 7 dni pobytu i 7 dni objazdu po Turcji. Pomijajac wszelki syf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Ramadan nie wychodzi kierowcom na zdrowie IP: 130.60.71.* 28.10.03, 11:06 Teraz doszedl dodatkowy czynnik ryzyka. Droga dluga, a kierowcy teraz nie moga za dnia ani pic ani jesc (nie sa w drodze dluzej niz 3 dni). Ergo w Ramadanie w Egipcie nalezy jezdzic tylko autobusami prowadzonymi przez Koptow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz Re: Ramadan nie wychodzi kierowcom na zdrowie IP: *.hc-sc.gc.ca 28.10.03, 15:06 Gość portalu: Pawel napisał(a): > Teraz doszedl dodatkowy czynnik ryzyka. Droga dluga, a kierowcy > teraz nie moga za dnia ani pic ani jesc (nie sa w > drodze dluzej niz 3 dni). Ergo w Ramadanie w Egipcie nalezy jezdzic > tylko autobusami prowadzonymi przez Koptow. Mimo wiedzy o Ramadanie, Koptach kierowcach, wycieczki jada z kierowcami podwyzszonego ryzyka. Zatem Polak madry po szkodzie. Wyzywanie Arabow od dzikich czy innych nie ma sensu i jest nie uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Ramadan nie wychodzi kierowcom na zdrowie IP: 130.60.71.* 28.10.03, 11:06 Teraz doszedl dodatkowy czynnik ryzyka. Droga dluga, a kierowcy teraz nie moga za dnia ani pic ani jesc (nie sa w drodze dluzej niz 3 dni). Ergo w Ramadanie w Egipcie nalezy jezdzic tylko autobusami prowadzonymi przez Koptow. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Ramadan nie wychodzi kierowcom na zdrowie 28.10.03, 11:30 Tylko jak załatwić, by tour operator załatwił autobus z kierowcą Koptem? Po drugie - w Ramadanie zawsze można mieć "czołówkę" z półprzytomnym z odowdnienia muzułmaninem... Po trzecie - sam mam prawo jazdy egipskie, wydane mi w 1986 roku w Asjut - egzamin sprowadzał się do sprawdzenia znajomości znaków drogowych na poziomie naszej karty rowerowej i przejechania do przodu i do tyłu wytkniętej kołkami trasy o kształcie litery "L". Dla ułatwienia - półciężarówką bez klapy, więc wszystko było widać... pytam potem, jakiej kategorii to prawko otrzymałem. Szef komisji spojrzał na mnie zdziwiony i powiada - tu jest JEDNO prawo jazdy, jak chcesz, możesz prowadzić autobus lub ciężarówkę z przyczepą... Szkoda mi tych ludzi, i Polaków, i Egipcjan. Pomimo wszystko należy się cieszyć, że nie skończyło się to gorzej. Zwróćcie uwagę, że tego samego dnia pojawiła się wiadomość o wypadku polskiego mikrobusu w Niemczech na doskonałej autostradzie, bez Ramadanu, na trzeźwo (wracali z pielgrzymi do Rzymu) itp. Trzymajmy kciuki za tych, co przeżyli i w jednym i w drugim wypadku. Na koniec taka moja opinia: do krajów arabskich w Ramadanie jeździć nie należy. Przeżyłem w Egipcie i Sudanien Ramadanów trzy i zawsze staraliśmy się jak najmniej opuszczać camp, bo istotnie na drogach bywa tam wtedy bardzo niebezpiecznie. Fajnie jest dopiero na zakończenie Ramadanu, ale to już osobna historia - wcześniej trzeba do Ramadan Bajramu dotrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Ramadan nie wychodzi kierowcom na zdrowie IP: *.ini.unizh.ch 28.10.03, 11:49 ad.1 pewnie nalezy kupic wycieczki w jakims biurze prowadzonym przez Koptow. Sadze, ze trzymaja sie razem, to wszedzie fenomen mneiejszosci wyznaniowych ;-) Na miescu pilotow i organizatorow, w trosce o wlasne bezpieczenstwo, rozejrzalbym sie za jaka koptyjska agencja posrednictwa. ad.2 w autobusie zawsze jest wieksza szansa przezycia przy czolowce niz w czyms malym. Taksowka z ciezarowka ma zdecydowanie mniejsze szanse. A autobus z taksowaka- kamikadze nawet spore. chaladia napisał: > Tylko jak załatwić, by tour operator załatwił autobus z kierowcą Koptem? > Po drugie - w Ramadanie zawsze można mieć "czołówkę" z półprzytomnym z > odowdnienia muzułmaninem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Globtrotter Niezła ściema w mediach... IP: 81.210.48.* 28.10.03, 12:16 ..."nieznane szczegóły, Policja bada sprawę". W XXI w., łączność satelitarna, MMSy, itd. i nie ma szczegółów ?? Muszą pomyśleć nad wersją aby nie robić PANIKI. W sytuacji gdy nasi żołnierze są w Iraku MOCNO ZASTANAWIA MNIE motywacja ludzi do wyjazdów do Tunezji i Egiptu - a szczególnie aby dymać 500+ km przez pustkowia z Kairu do hotelu, kiedy ci debile jeżdżą tam BEZ ŚWIATEŁ, ZYGZAKIEM i jarają po drodze opium !. Byłem tam 2 razy ale przed wojną z brudasami i fanatykami, Fakt - cieplutko i fajna woda, ale poza tym ?? Lepiej wybrać Kanary albo Gambię o tej porze roku. Im dalej od Muzułmanów - tym lepiej. > 80% że to był kierowca-samobójca i masakra zaplanowana > 20% że jechał jak kretyn lub zderzył się z innym jadącym bez świateł środkiem drogi - to częsty obrazek... Rodziny powinny zaskarżyć rząd Egiptu i biuro z którego pochodził autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Niezła ściema w mediach... 28.10.03, 13:26 Gość portalu: Globtrotter napisał(a): > Fakt - cieplutko i fajna woda, ale poza tym ?? > Lepiej wybrać Kanary albo Gambię o tej porze roku. Im dalej od > Muzułmanów - tym lepiej. Tylko że na tych Kanarach nie ma piramid w Gizah, Sakkarze, Muzeum Egipskiego ze skarbem Tutenhamona, Cytadeli, Karnaku, Luxoru, Doliny Królów, Świątyni Hatszepsut, Ramzeseum, Kom Obo, Esny, Idfu, Assuanu, Philae, Abu Simbel, Góry Mojżesza i St. Catherina (tyle na dobry poczatek)... Dlaczego - im dalej od Muzułmanów - tym lepiej? Bo mają Ramadan? Wtedy istotnie lepiej tam się nie kręcić, ale my mamy co parę dni jakieś popularne imieniny i wtedy kilkanaście procent kierowców siada za kierownicę pijanych jak bela. I co? Lepsi jesteśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Niezła ściema w mediach... IP: 213.227.70.* 29.10.03, 02:43 Gość portalu: Globtrotter napisał(a): > ..."nieznane szczegóły, Policja bada sprawę". > W XXI w., łączność satelitarna, MMSy, itd. i nie ma szczegółów ?? > Muszą pomyśleć nad wersją aby nie robić PANIKI. > W sytuacji gdy nasi żołnierze są w Iraku MOCNO ZASTANAWIA MNIE > motywacja ludzi do wyjazdów do Tunezji i Egiptu - a szczególnie > aby dymać 500+ km przez pustkowia z Kairu do hotelu, kiedy ci > debile jeżdżą tam BEZ ŚWIATEŁ, ZYGZAKIEM i jarają po drodze opium > !. Byłem tam 2 razy ale przed wojną z brudasami i fanatykami, > Fakt - cieplutko i fajna woda, ale poza tym ?? > Lepiej wybrać Kanary albo Gambię o tej porze roku. Im dalej od > Muzułmanów - tym lepiej. > > > 80% że to był kierowca-samobójca i masakra zaplanowana > > 20% że jechał jak kretyn lub zderzył się z innym jadącym bez > świateł środkiem drogi - to częsty obrazek... > > Rodziny powinny zaskarżyć rząd Egiptu i biuro z którego pochodził > autobus. Z twoją mentalnością nadajesz się tylko na Wyspy Kanaryjskie malutki rasisto. A brudas to napewmo ty jesteś. Chyba nigdy nie byłeś w Egipcie bo takie głupoty piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poke Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.gdynia.mm.pl 28.10.03, 12:45 Egipt - czemu nikt sie nie dziwi ze maja tak niskie ceny nawet w kilkugwiazdkowych hotelach, a wycieczki sa duzo tansze niz np. do Hiszpani ktora badz co badz jest tak jak Polska na tym samym kontynecie. Egipt to zabawa dla ryzykantow, tam ciagle cos sie dzieje. Non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statystyk Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 217.153.133.* 28.10.03, 15:08 Przez pryzmat tego, co wydazyło się w Egipcie, wycieczka nad Balaton jest 400% bardziej niebezpieczna ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poke Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.gdynia.mm.pl 28.10.03, 17:38 Skoro tak uwazasz.... Twoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Powody dla których Egipt jest tani IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 28.10.03, 21:12 To ze wycieczka do Egiptu jest taka tania wynika z 2 powodów: - bardzo niski kurs dolara amerykańskiego (a wszystkie rozliczenia w Egipcie dokonywane są w dolarach amerykańskich) - większość hoteli i innych obiektów została wybudowana z myslą o turystach amerykańskich, którzy stanowili największy procent przyjeżdżających do Egiptu. Po 11 wrzesnia Amerykanie boja sie jeździć gdziekolwiek, więc wiekszośc hoteli świeci pustkami. Dlatego sprzedaja swoje usługi po kosztach. To są powody dla których Egipt jest w tym roku tańszy niz np. Hiszpania, a nie niski standard usług. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poke Re: Powody dla których Egipt jest tani IP: *.gdynia.mm.pl 28.10.03, 23:59 Nie mowie o niskim standardzie ale o wysokim ryzyku takiej wycieczki. Pamietasz te zamachy jakies 3-4 lata temu? Od tamtego czasu Egipt odwiedza o 50% lub wiecej turystow mniej. Dlatego ceny tak spadly. Egipt jest dobry dla ryzykantow lub maniakalnych (w pozytywnym tego slowa znaczeniu) oberzyswiatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumac Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.ccs.pl 28.10.03, 13:03 „W wypadku rannych zostało także kilku Egipcjan. Nie wiadomo, w jakim znajdują się stanie oraz w jaki sposób odnieśli obrażenia.” Dla autorów tej notatki krótkie wyjaśnienie – w Egipcie jest w zwyczaju, jak zauważyłem podczas tegorocznego urlopu, zabieranie przez kierowców autobusów (za opłatą oczywiście) znajomych do zazwyczaj niewypełnionych do ostatniego miejsca autokarów. Współczuję rodzinom ofiar!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.chello.pl 28.10.03, 14:39 TAM JEST MOJA SIOSTRA, nie wyobrazacie sobie co sie dzialo, Autokar pojechal prosto zamiast po łuku. Podobno dachował 3krotnie. Po 1,5 godzinie podjechaly 2 karretki, bez sprzetu i leków, bez opatrunków. Arabowie nie chccieli dotykac sie do rannych bo to nieczysta krew a jest ramadan. Po 6 godzinach od wypadku, nadal nie wydobyto wszystkich ciał. Polacy pomagali sobie na wzajem. Stan wielu ludzi nadal jest tragiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
puls to jest wlasnie arabstwo , dzikie i prymitywne 28.10.03, 14:47 Gość portalu: Radek napisał(a): > TAM JEST MOJA SIOSTRA, nie wyobrazacie sobie co sie dzialo, > Autokar pojechal prosto zamiast po łuku. Podobno dachował > 3krotnie. Po 1,5 godzinie podjechaly 2 karretki, bez sprzetu i > leków, bez opatrunków. Arabowie nie chccieli dotykac sie do > rannych bo to nieczysta krew a jest ramadan. Po 6 godzinach od > wypadku, nadal nie wydobyto wszystkich ciał. Polacy pomagali > sobie na wzajem. Stan wielu ludzi nadal jest tragiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
puls to jest wlasnie arabstwo , dzikie i prymitywne ! 28.10.03, 14:48 Gość portalu: Radek napisał(a): > TAM JEST MOJA SIOSTRA, nie wyobrazacie sobie co sie dzialo, > Autokar pojechal prosto zamiast po łuku. Podobno dachował > 3krotnie. Po 1,5 godzinie podjechaly 2 karretki, bez sprzetu i > leków, bez opatrunków. Arabowie nie chccieli dotykac sie do > rannych bo to nieczysta krew a jest ramadan. Po 6 godzinach od > wypadku, nadal nie wydobyto wszystkich ciał. Polacy pomagali > sobie na wzajem. Stan wielu ludzi nadal jest tragiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek D. Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 15:59 Dwa tygodnie temu zawoziłem na lotnisko mojego przyjaciela z żona i 9 miesięcznym dzieckiem. Niestety w wyniku debilizmu tych brudasów z Egipu wrócili tylko On i Ona. Jutro jest pogrzeb 9 miesięcznego Michałka, który nie przeżył brawurowej jazdy kierowcy minibusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadziwiony Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: 217.153.133.* 28.10.03, 16:09 Wiesz, hm, jak by to powiedzieć ... Tragedia straszna, ale brak wyobraźni jeszcze straszniejszy... Z niemowlakiem można ewentualnie pojechać nad polskie morze, a i to nie zawsze. Ale do Egiptu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poke Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.gdynia.mm.pl 28.10.03, 17:37 Dokladnie, przeciez wiadomo ze sie tam dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Hankey! Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.prodigy.net.mx 28.10.03, 18:22 Ale p**rd*l*c** razem z Poke. Rowniez dobrze mogl ich trasnac jakikolwiek pijany koles w Polsce... czus! Gość portalu: zadziwiony napisał(a): > Wiesz, hm, jak by to powiedzieć ... Tragedia straszna, ale brak wyobraźni > jeszcze straszniejszy... > Z niemowlakiem można ewentualnie pojechać nad polskie morze, a i to nie > zawsze. Ale do Egiptu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poke Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie IP: *.gdynia.mm.pl 28.10.03, 20:53 To rzeczywiscie wazki argument - niezwykle przemyslany, rownei dobrze moglo im sie trafic trzesienie ziemi - bo czemu nie? Ale ja napisze jeszcze raz sowje: Ci ktorzy biora 9'cio miesiaczne dziecko w podroz do Egiptu, RPA lub na Bialorus itp to ludzie kompletnie pozbawieni odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
pro+se Polscy turyści zginęli w Egipcie-_to jest arabstwo 28.10.03, 18:27 Gość portalu: Maciek D. napisał(a): > Dwa tygodnie temu zawoziłem na lotnisko mojego przyjaciela z > żona i 9 miesięcznym dzieckiem. > Niestety w wyniku debilizmu tych brudasów z Egipu wrócili tylko > On i Ona. > Jutro jest pogrzeb 9 miesięcznego Michałka, który nie przeżył > brawurowej jazdy kierowcy minibusa. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Polscy turyści zginęli w Egipcie 28.10.03, 17:42 dlaczego polki kochaja arabow ? ha...niepowiedzialem ha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arab Arab IP: 62.147.78.* 28.10.03, 18:00 Prosze nie nazywac Arabow dzikimi czy prymitywnymi. A jakby oni tak nazwali Polakow, dobrze byscie sie czuli ? ps: Wyrazy wspolczucia rodzinom zmarlych i poszkodowanych. Arab (nie-prymitywny, a na dodatek po studiach, zauroczony Polska) Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Arab 28.10.03, 18:06 Gość portalu: Arab napisał(a): > Prosze nie nazywac Arabow dzikimi czy prymitywnymi. > A jakby oni tak nazwali Polakow, dobrze byscie sie czuli ? > ps: Wyrazy wspolczucia rodzinom zmarlych i poszkodowanych. > Arab (nie-prymitywny, a na dodatek po studiach, zauroczony > Polska) Kochanie co studiowales Napewno chemie jak sie sklada materialwybuchowy albo sociologje jak sie terrorysuje innych sprzedaja kobieta do haremach albo moze buisness i managment distrybucja Libaskiego haszisza Nie prymitywny nie siedzisz na dywanu i nie jesz prawo reka ryzu z miesem nie nosisz Galbija (arabski szlafrok) i kafija(arabska szmat na glowie) CO do cholery szukasz w mojej polskiej ojczyzny ? blonydnki wode lasy Odpowiedz Link Zgłoś
pro+se Re: Arab ?? Kebaby z kotow serwowales ? 28.10.03, 18:29 fredzio54 napisał: > Gość portalu: Arab napisał(a): > > > Prosze nie nazywac Arabow dzikimi czy prymitywnymi. > > A jakby oni tak nazwali Polakow, dobrze byscie sie czuli ? > > ps: Wyrazy wspolczucia rodzinom zmarlych i poszkodowanych. > > Arab (nie-prymitywny, a na dodatek po studiach, zauroczony > > Polska) > Kochanie co studiowales > Napewno chemie jak sie sklada materialwybuchowy > albo sociologje jak sie terrorysuje innych sprzedaja kobieta do haremach > albo moze buisness i managment distrybucja Libaskiego haszisza > Nie prymitywny > nie siedzisz na dywanu i nie jesz prawo reka ryzu z miesem > nie nosisz Galbija (arabski szlafrok) i kafija(arabska szmat na glowie) > CO do cholery szukasz w mojej polskiej ojczyzny ? blonydnki wode lasy Jeszcze jeden co do brudu i smrodu Islamu nie chce wracac ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarskot Re: Arab IP: 217.30.129.* 28.10.03, 18:59 Mój drogi Prawdziwy Polaku, Zanim zaczniesz oczyszczać Polskę ze wszystkich "obcych elementów", naucz się polskiej pisowni i gramatyki. Pozdrawiam, Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Nie rozumiem......... IP: *.fastres.net 28.10.03, 20:35 Nie rozumiem, nieszczescie i koniec, gdyby to sie zdarzylo w Niemczech to by sie o tym tak duzo dyskutowalo. Nie jest wina Egipcjan ,ze najpierw ich podbili Rzymianie, potem, Byzantyjczycy, Persy a w koncu Araby , niezaleznie od mieszkancow byl przez prawie 2 tys lat krajem najbardziej rozwinietym w tej czesci swiata i na szczescie piasek te slady zachowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beware the Polish mindset Re: Arab - Poland sucks man! IP: 200.165.9.* 28.10.03, 19:02 Stary, mieszkalem w Polsce 20 lat. Nie daj sie zwiesc sympatycznym wyjatkom! Tylu zakompleksionych rasistow co tam trudno znalezc. Co gorsza sprzyja im sam system - sam zabacz na przyklad co sie dzieje na oficjalnym forum najwiekszej gazety w kraju. Potrzeba komentarza?...;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa a jaki systrm sprzyja w polsce rasistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 20:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hana Re: Arab - Poland sucks man! IP: 65.38.217.* 30.10.03, 17:21 Trudno to przyznac, ale masz racje. Mieszkam daleko od kraju, ale jak czytam te wypowiedzi,to jestem zadowolona, ze mnie tam nie ma. Do tego "Gazeta" daje im swobodnie forum do tych anyrasistowskich wypowiedzi. !!!Mnostwo tych ludzi nie ma za ciekawego zycie, sa sfrustrowani i nic im nie pozostaje, jak nienawidziec obcych ,zazdroscic innym. Co za szczescie, ze wywiozlam moje dzieci w tego bagna. Mam nadzieje, ze spotkasz jednak grupe madrych Polakow i pobyt w Polsce nie bedzie taki przykry dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdulla Re: Jazda w Egipcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 20:56 Byłam w tym roku w Egipcie. Zwiedzałam ten kraj jeżdżąc autobuesem od Assuanu po Kair. Tam nie obowiązują żadne przepisy drogowe, Wolna Amerykanka. Nocą pozdrawiają się włączając światła drogowe, oślepiając się przy tym. Samochody poobijane, stłuczki ale żadnego wypadku nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 magdulla ? moze bys tak o polskim syfie napisala ? 30.10.03, 22:29 W najasniejszej potrzepanej i przetrzepanej przez alkochol i czarnych. Ginie rocznie okolo 6000 ludzi na drogach. Gina na miejscu ,iles tam konczy zywot po nieudacznych ratawaniach w polskich szpitalach <panie boze pomoz sie z nich wyrwac > A kilkadziesiat tysiecy konczy jako kalecy i niezdatni do pracy <okresowo i na stale >.. Wiec co ty mi tutaj pierdzielisz zes taka piekna i powabna ? Gdzie polska jest w najzaszytniejszym miejscu w europie pod wzgledem wypadkow i ofiar smiertelnych.. Dlatego przestancie pierdolic farmazonki tumany porebane. Odpowiedz Link Zgłoś