jankowski1960 13.12.08, 13:24 w sierpniu caly zachod dostal polecenie prowadzenia wojny propagandowej przeciw Rosji. jak zawsze Polska wyszla z szeregu i najbardziej zajadle wystepowala po stronie sukinszwilego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojciech.2345 Rosyjskie wojska znów w Gruzji 13.12.08, 13:28 Minister spraw zagranicznych Gruzji, Grigoł Waszadze nazwał wtargnięcie rosyjskich wojsk do wioski Perewi "klaunadą" i oświadczył, że wobec takich działań najbardziej potrzebny jest psychiatra. wiadomosci.onet.pl/1880366,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ROSYJS KA agresja i Polska... 13.12.08, 16:11 Przypominam, ci rosyjski nieuku, ze Ostetia Pld... to historczna ziemia Gruzji. i mamy tu do czynienia z rosyjska agresja. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: wielki naukowcu+ 13.12.08, 17:06 Do ktorej Gruzji nalezala ta ziemia historyczna: Diaocha,Kolcida,Iberia-Kartlia,Kartweli,Lazyka-Egrisi,Tao-Klardżeti? A oprocz tego: pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Gruzji#Diaocha A moze jest to ziemia historyczna Swanow? Czy oni sa Gruzinami?: pl.wikipedia.org/wiki/Osetyjczycy gazeta.aif.ru/online/aif/1240/10_02 Co pisza o sobie Osetyni: ossetians.com/rus/news.php?newsid=4&f=3 Odpowiedz Link Zgłoś
j-k przypominam Ci hstoryczny nieuku 13.12.08, 17:25 ze Abhazja i Osetia Pld.. to historyczne ziemie Gruzinskie... i to wystarczy. powtorzysz 1000 razy. ja tez powtorze 1000 razy... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Nie dyskutuj z byle kim 13.12.08, 17:37 Gadaniem niczego kacapa nie nauczysz. Ten rodzaj bydlecia reaguje tylko na kijem po ryju. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k polski proletariat tez ma glos 15.12.08, 00:29 bezportek napisał: > Gadaniem niczego kacapa nie nauczysz. Ten rodzaj bydlecia reaguje > tylko na kijem po ryju. To nie kacap. Polski proletariat tez ma prawo glosu. Nawet w polityce zagranicznej. Nie widze powodu, by mu to prawo odbierac. Nie ma, cale szczescie, prawa podejmowania decyzji politycznych, lecz to juz zupelnie osobny problem :) Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: gruzinska agresja i Polska 13.12.08, 17:41 Wszystko mi sie z ta Gruzja "poputało". Jeszcze nie tak dawno w Polsce Ludowej uczono nas "milosci" do ZSRR, a w szczegolnosci do Rosji i zaraz po niej do radzieckiej Gruzji ("Batumi, ech Batumi, herbaciane pola Batumi"), bardzo pochlebne swiatlo rzucono rowniez na nazwisko "Sakaszwili" - nosil je "Grigorij" z "Czterech Pancernych", ktorego wykreowano niemal na "idola" mlodziezy - odwiedzal on szkoly i wszyscy sluchali jego opowiadan z otwartymi ustami, tak samo jak potem Hermaszewskiego. A teraz w Rosji "odkrecaja" te sympatie do Gruzji, ktorej nas sami uczyli( "sukinszwili"). Podobno jeszcze w czasach radzieckich na polskich "Czerech Pancernych" mowiono w Rosji "Tri paljaka, gruzin i sabaka", a ci co mniej lubili Gruzinow "Tri paljaka, sabaka i gruzin". Gruzini przestali wiec byc "cacy" juz bardzo dawno, jeszcze kiedy nalezeli so ZSRR. A moze dlatego sie w koncu odlaczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Rosyjska agresja na Gruzje i Polska 15.12.08, 00:30 swoja droga ciekawe, ze autorzy tego filmu tak potrafili antycypowac historie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re:Mozesz powtarzac ile wlezie+ 14.12.08, 21:53 Czy jestes papuga? <<<<<<<<<<<<<<<<<< przypominam Ci hstoryczny nieuku j-k 13.12.08, 17:25 Odpowiedz ze Abhazja i Osetia Pld.. to historyczne ziemie Gruzinskie... i to wystarczy. powtorzysz 1000 razy. ja tez powtorze 1000 razy... ;) <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Warszawa jest historyczna ziemia Rosji. Bo tam byl ksiaze Konstanty. Historyczny guru,jezeli bedziesz twierdzil,ze to nieprawda,to ja ci juz naprzod twierdze,ze to prawda. Poniewaz twierdzisz,ze jestem historyczny nieuk-i to nie poraz pierwszy. To ja ci odpowiem tylko raz jeden: " jestes glupi buc"! Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re:Mozesz powtarzac ile wlezie+ 14.12.08, 22:12 To jest ten czarodziejski mlotek. Lotniczy bez polotu palnal tu kilku na forum w czaszke i widzimy teraz tego wyniki.A ze czaszki byly puste to "odglos" poszedl na caly swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Chetnie oswiece twoje nieuctwo :) 15.12.08, 00:34 bywszy1 napisał: > przypominam Ci hstoryczny nieuku > j-k 13.12.08, 17:25 Odpowiedz ze Abhazja i Osetia Pld.. > to historyczne ziemie Gruzinskie... > i to wystarczy. > > powtorzysz 1000 razy. > > ja tez powtorze 1000 razy... ;) > 60;< > Warszawa jest historyczna ziemia Rosji. - NIE JEST. > Bo tam byl ksiaze Konstanty. . byl, uciekal w kalesonach w 1831 ...:::) > Historyczny guru, jezeli bedziesz twierdzil,ze to nieprawda, to ja ci juz naprzod twierdze, ze to prawda. - nie , to nieprawda. Byl tam tylko namiestnikiem CARA i pogonili go kijami :))) Ledwie uciekl z zyciem, mimo wyimaginowanej milosci do Polski :))) Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K. > Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Chetnie oswiece twoje nieuctwo :) 15.12.08, 01:03 Lotniczy bez polotu ale ze swieczka w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Istotnie , Chetnie oswiece twoje nieuctwo :) 15.12.08, 01:07 hloopcze, gdy sobie te swieczke w wyzej wspomnianym miejscu sam zapalisz, to nie watpie , ze wzlecisz z radosci w niebiosa :) pamietaj. - od jutra zbieraj chrust na zime. Canadolscy Indianie moga i na niego zalozyc ci jutro embargo. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Istotnie , Chetnie oswiece twoje nieuctwo :) 15.12.08, 03:59 A co z tym mlotkiem, czy nas w koncu "oswiecisz"? A z ta swieczka to nie da rady. Twoj rozmiar to "gromnica". Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 a mnie interesuje od kogo zachód dostał "rozkaz" 15.12.08, 08:08 Lorda Vadera??? Czarodzieja Sarumana??? Organizacji Spectre??? Tajemniczego Don Pedro z Krainy Deszczowców??? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Główny problem to rosyjski imperializm 15.12.08, 08:09 Szanowni dyskutanci, dzielicie "włos na czworo". Problem nie w tym jakie historyczne prawa ma Gruzja do Osetii tylko co robia ruskie wojska na terytorium Gruzji i Osetii ( bez względu na to czy Osetia jest czy nie jest częścią Gruzji i kto zaczął bijatykę). Jeśli Rosja wtargnęła do Gruzji by "ratować" Osetyjczyków, to równie dobrze moze wtergnąć do Polski by "pomóc" mieszkańcom Orawy Północnej . Po prostu odrodził się rosyjski imperializm i to jest teraz ważny problem dla całego demokratycznego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
iamhotep Re: Imperializm zachodnich demokracji 15.12.08, 09:09 ma sie rozumiec jest OK, co remik? Ciekawe co Serbowie maja na ten temat do powiedzenia. Albo Afganie ... Irakijczycy ... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz " a u Was bija Murzynów" 15.12.08, 09:29 iamhotep napisała: > ma sie rozumiec jest OK, co remik? > > Ciekawe co Serbowie maja na ten temat do powiedzenia. Albo > Afganie ... Irakijczycy ... Dyskusja o Rosji nie o Serbach czy Iraku. Stosujesz metode "dyskusji" znaną od dawna pod szyldem : a u Was bija Murzynów. Odpowiedz Link Zgłoś
iamhotep Re: No cigar 15.12.08, 11:06 remek napisal: > Dyskusja o Rosji nie o Serbach czy Iraku. > Stosujesz metode "dyskusji" znaną od dawna pod szyldem : a u Was > bija Murzynów. Remik, Rosja idzie sladem przetartym dla niej przez "zachodnie demokracje". Nic wiecej. Jesli "zachdonie demokracje" moga to dlaczego nie Rosja? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Imperializm rosyjski ma z 500 lat 15.12.08, 12:04 Historia imperializmu rosyjskiego ma z 500 lat. W XVI w , kiedy się rodził , w następnych wiekach kiedy już "był" nikt nie słyszał jeszcze o zachodnich demokracjach. Jesli nawet ktoś idzie czyimś sladem, to jest to ślad Rosji (ale nie tylko). Ale powtarzam - dyskusja o Rosji dnia dzisiejszego, nie o historii i nie o "Zachodzie". I podstawowe pytanie w związku z tym- co wojska rosyjskie dziś robia na terytorium malutkiego suwerennego kraju - Gruzji? Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re: Imperializm rosyjski ma z 500 lat 15.12.08, 12:48 remik.bz napisał: > I podstawowe pytanie w związku z tym- co wojska rosyjskie dziś > robia na terytorium malutkiego suwerennego kraju - Gruzji? Nie wiesz? Wyzwalają Osetyjczyków! Mają w tym wprawę, kiedyś wyzwalały Białorusinów w Łomży. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Retaki juz maja los-wyzwalaczy+ 15.12.08, 13:07 wyzwolili Bulgarow od Turkow. Wyzwolili Polakow od Niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re: Retaki juz maja los-wyzwalaczy+ 15.12.08, 13:17 To nie los, to przymus wewnętrzny. Ciągle muszą kogoś wyzwalać bez względu na to czy wyzwalany sobie tego życzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re:a co,nie chciales byc wyzwolonym?+ 15.12.08, 14:55 ´Szmalcownik? Czy folksdojcz? Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re:a co,nie chciales byc wyzwolonym?+ 15.12.08, 15:09 A dlaczego nie Est, Łotysz, Litwin lub Ukrainiec? Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re:Przypuszczalem,ze uwazales sie za Polaka+ 15.12.08, 17:17 Do tamtych nie mozesz sie porownywac: bo to RUROPA! Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re:Przypuszczalem,ze uwazales sie za Polaka+ 15.12.08, 17:57 Poczytaj jeszcze raz moje posty, potem jeszcze raz i jeszcze... Aż zrozumiesz, że to nie ja się do kogoś porównuję, tylko ty chcesz mnie wtłoczyć w jakiś schemat. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re:Nie lubie schematow+ 15.12.08, 21:28 Ale ty sam jakos. "Re:a co,nie chciales byc wyzwolonym?+ habeas_corpus 15.12.08, 15:09 Odpowiedz A dlaczego nie Est, Łotysz, Litwin lub Ukrainiec?" Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Ty myślisz schematycznie 17.12.08, 05:58 Napisałem wcześniej, że Sowieci potrafili "wyzwalać" narody wbrew ich woli. Nie pisałem jakie narody mam na myśli - ale właśnie nie o Polsce myślałem, uznałem jednak, że człowiek jako tako znający historię zorientuje się. Pomyliłem się. Twoja wiedza ogranicza się tylko do wyzwolenia Polski, wobec czego uznałeś, że mogę być tylko folksdojczem lub szmalcownikiem skoro o wyzwoleniu Polski piszę inaczej niż ty sobie wyobrażasz. Tylko przypominam, że ja nie pisałem o wyzwoleniu Polski - czynię to zastrzeżenie, żeby ci się myśli po drodze nie poplątały. Na twój nietrafny domysł odpowiedziałem pytaniem, którym chciałem wyjaśnić następującą kwestię: DLACZEGO TY NIE POMYŚLAŁEŚ, ŻE MOGĘ BYĆ ESTEM, LITWINEM itd. Kolejny raz nie zrozumiałeś. Uznałeś, że jako Polak nie mam prawa porównywać się do tamtych narodów. Ale, kolejny raz przypominam, ja od samego początku miałem na myśli właśnie przebieg "wyzwolenia" przez Armię Czerwoną tamtych krajów, a nie Polski. Dlatego właśnie piszę do ciebie po raz kolejny, że myślisz schematycznie, bez polotu. Odczytujesz z listu oponenta nie to co on napisał, tylko to co sobie wyobraziłeś, że powinien napisać. I dyskutujesz z własnymi wyobrażeniami, a nie z przeciwnymi opiniami. Btw. Z jakiej to niby racji nie wolno mi się porównywać do Estów, Litwinów itd? Wprowadzasz kolejny schemat z kim wolno mi się porównywać, a z kim nie? Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: Ty myślisz schematycznie+ 17.12.08, 21:06 1.Ok!Mysle schematycznie. Ty bez schematow.Haotycznie? 2.Dla porownania: Czy Amerykanie i Anglicy wyzwolili Francje po prosbie,czy bez? W telewizji widzialem stara madam,ktora oswiadczyla,ze nienawidzi Amerykanow i sie cieszy,ze Francuzi wywalili ich z Francji. Przypuszczam,ze ta madam byla z tych,komu potem glowy golili. 3.Polakom tez udalo sie Czechow z Zaolzia wyzwolic. Wilno z Litwy. Ukrainska Republike Zachodnia. Kazdy cos tam z czegos wyzwalali. A szczegolnie Sowiety Narody niektore z Oswiecimia. Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: Retaki juz maja los-wyzwalaczy+ 15.12.08, 23:25 Czyli bulgarzy sobie tego nie zyczyli,serbowie rowniez ? Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: Retaki juz maja los-wyzwalaczy+ 17.12.08, 21:08 Z Bulgarami i Serbami roznie bywalo: Bulgarzy wyzwolenia nie chcieli,bo razem z Hitlerem byli. A co do Czetnikow serbskich?. Odpowiedz Link Zgłoś
iamhotep Re: Remik .... 15.12.08, 13:43 a co z reszta imperiow? Twoja nauka histori zaczyna i konczy sie na Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re: Remik .... 15.12.08, 14:15 iamhotep napisała: > a co z reszta imperiow? Twoja nauka histori zaczyna i konczy sie na > Rosji? Ależ to oczywiste, że imperialna polityka starożytnych Asyryjczyków w pełni usprawiedliwia wszystkie poczynania Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re: tak samo,jak i poczynania Ameryki?+ 15.12.08, 15:11 A kiedy Ameryka się tak usprawiedliwiała? Odpowiedz Link Zgłoś
habeas_corpus Re: a kiedy Rossijanie sie usprawiedliwiali?+ 15.12.08, 17:58 Stale to robią. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Chcesz zmienic temat dyskusji ? 17.12.08, 09:13 iamhotep napisała: > a co z reszta imperiow? Twoja nauka histori zaczyna i konczy sie na > Rosji? A to dyskusja o "imperiach jako takich", czy o imperialiźmie rosyjskim, o roli Polski w konflikcie rosyjsko-gruzińskim ? Ps jeśli masz ochote podyskutowac o innych imperiach, to załóż nowy watek , chętnie sie włączę. Ale ucieczka od głównego tematu dyskusji (poprzez zmianę tego tematu) po prostu nie miesci się w standardach cywilizowanej wymiany poglądów. Sorry za "dosadność" , ale tak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson [...] 15.12.08, 14:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Polska POPiSu to dziwka Europy! Powtarzam to 15.12.08, 17:13 jeszcze raz i nie życzę sobie wycinania tego postu, bo gdy podobne teksty pisze się o Rosji czy Francji cenzura nie reaguje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Polska POPiSu to dziwka Europy! Powtarzam to 15.12.08, 21:09 tornson napisał: > jeszcze raz i nie życzę sobie wycinania tego postu, bo gdy podobne teksty pisze > się o Rosji czy Francji cenzura nie reaguje!!! A czy mógłbyś bliżej rozjaśnić czym jest wg. Ciebie Polska? Jak to nazwałeś? - dziwką . . . Skąd takie brzydkie skojarzenia? Czyżby to wynikało z tego, że dopominamy się wyjaśnienia do końca sprawy katyńskiej, że upamiętniamy napaść ZSRR(zmutowanej Rosji) na Polskę 17.09.1939 r., a może dlatego że opłakujemy zmarłych z wycieńczenia rodaków na zsyłce(tylko dlatego że byli Polakami) w Syberii i Kazachstanie, a może dlatego że nigdy nie zaakceptowaliśmy systemu sowieckiego narzuconego nam siłą po wojnie który w końcu rozmontowaliśmy i tym samym umożliwiliśmy innym zniewolonym narodom wyrwanie się z okupacji sowieckiej. No pewnie również dlatego, że pomagamy i oczywiście będziemy pomagać Ukraińcom i Gruzinom zbudować niepodległe, demokratyczne państwa. Oczywiście wyrwanie się z tych wyjątkowo ohydnych łap rosyjskich i związanie już tym razem na stałe z UE i USA ta bezmyślna rosyjska propaganda nazywa zdradą. Ale zdradą kogo???? Mógłbyś wyjaśnić!! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Polska wspiera totalitarnych satrapów z Gruzji 15.12.08, 22:47 i Ukrainy, do tego w przypadku Ukrainy POPiS wspiera prezydencki obóz neo-banderowców, co już w ogóle świadczy o totalnej paranoi. Odpowiedz Link Zgłoś
iamhotep Re: Kon by sie usmial 17.12.08, 03:02 >pomagamy i oczywiście będziemy pomagać Ukraińcom i Gruzinom >zbudować niepodległe, demokratyczne państwa. Pomogliscie w Kosovie, pomogliscie w Gruzji, w Iraku .... Czy o taka 'demokracje' wam przyjacielu chodz? Nic dziwnego, ze na was psy wieszaja. Odpowiedz Link Zgłoś