Dodaj do ulubionych

Waganci i Anna Jantar

13.01.11, 18:03
Ha! Nie było chyba wątku o grupie Waganci i Annie Jantar - charyzmatycznej frontmance tej grupy. Zdecydowanie najciekawszy moment w karierze J. Kukulskiego i jego przyszłej żony. Druga połowa l. 60' i ich niesamowite, nieco Hendrixowskie brzmienie, połączone z melodyjną przebojowością kompozycji!
Później - w latach 70' - co już w zasadzie brzmi jak reguła, było już znacznie gorzej. Anna Jantar i Jarosław Kukulski poszli w stronę estradowej, szansonistycznej pop-komerchy, jak olbrzymia większość dzieci sikstisowych ...
Nieważne! Nie mamy wszak lat 70', tylko nadal 60'!
Prego! --

www.youtube.com/watch?v=Pc-qfM4AESo
www.youtube.com/watch?v=T8xw4nJMgL8

Pozdrawiam
Keep Rockin'
Obserwuj wątek
    • ilnyckyj Re: Waganci i Anna Jantar 14.01.11, 21:30
      Waganci. No tak było coś takiego. No, mnie nie powala. Coś trochę w stylu grupy ABC (z Haliną Frąckowiak).
    • bartos29 Re: Waganci i Anna Jantar 20.01.11, 14:58
      Brzmi oldskulowo, ale ja lubię takie nieco surowe brzmienia. Nie porównuję z Janis Joplin, ale jej zaletą też była taka chropowata surowość. Dzisiaj - to najlepiej kontynuuje - Amy Winehouse (a propos - ktoś wie co się z nią dzieje?)
    • ole-na Sonia Sulin I the Drumlersi 24.01.11, 21:42
      To tak apropo Haliny Frąckowiak:

www.youtube.com/watch?v=C7_Ucsisw3E
      smile
      • ilnyckyj Re: Sonia Sulin I the Drumlersi 25.01.11, 22:55
        Sonia Sulin - piękna! Wolę ją od Haliny Frąckowiak wink
    • ilnyckyj Re: Waganci i Anna Jantar, czyli 27.01.11, 20:32
      Anna Maria Szmeterling, czyli - motyl (niem.), co do niej trochę jakby pasuje.
    • dziwny_ten_swiat Re: Waganci i Anna Jantar 19.01.12, 13:51
      johnny-kalesony napisał:

> gorzej. Anna Jantar i Jarosław Kukulski poszli w stronę estradowej, szansonisty
      > cznej pop-komerchy, jak olbrzymia większość dzieci sikstisowych ...
      _______
      Też wolę Szmeterling od Jantar. Ale trochę to przesada, że potem komercha. Pop - to zawsze komercja, czy sixtisowa czy seventisowa. Sixties może się wyróżniali bo byl przełom pokoleniowy. Sixties polskie - pod każdym względem wtórne. W 70-ties byli np. Skaldowie, SBB Grechuta, Budka Suflera... Ale tak naprawdę u nas zaczęło się dziać po 80.
      • ilnyckyj Re: Waganci i Anna Jantar 17.01.13, 20:43
        Co do lat 80. u nas to też tak sądziłem. Nastrój buntu pokoleniowego, czegoś autentycznego. Nowość w skostniałej kulturze PRL. Ale dziś jak słucham (np. film Fala), to strasznie dużo amatorszczyzny, grafomanii. A już najbardziej mnie wpienił obłudny film robiony dla BBC, o tym jak to polski rock walczył z tzw. komuną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka