Dodaj do ulubionych

Alan Bown Set

11.10.12, 11:52
Nie mogę się uwolnić od tego numeru ...

youtu.be/HZJ9ck4M6ys
Nawiasem mówiąc - ktoś dodał do tej piosenki równie wciągającą ilustrację filmową. Alan Bown Set i "Everything's gonna be all right".
Następny numer "The Killing Game" potwierdza reputację grupy, która jak wiele innych kapel, unikała gatunkowego przyszpilenia, balansując na styku wielu nurtów. Co my tutaj mamy? James Brown się odzywa, Wilson Pickett, ale i również - mamy psychedelię spod znaku The Deviants na przykład albo i samego Hendrixa ...

youtu.be/KzQ3DBXldhY

Tym razem trochę folk rocka ala The Byrds z beatlesowskimi partiami instrumentów smyczkowych! ("Toyland")

youtu.be/JIEyds5LtXU

"All Along the Watchtower" - trochę inaczej iż Hendrix, z bardzo rozbudowaną sekcją blachy:

youtu.be/5rV19w8PSNQ

"Headline News" ...

youtu.be/lYU-r6D3znU

Pozdrawiam
Keep Rockin'
Obserwuj wątek
    • basilisque Re: Alan Bown Set 11.10.12, 23:31
      Dość intrygujące utwory, świadczą o bogactwie tej epoki. Na pewno grupa bardzo niedoceniona w epoce (a takich było więcej). Tylko niektóre z nich prześlizgnęły się do naszej listy, która w sumie odbija to co było najbardziej wtedy głośne (w sensie rozgłosu), co nie znaczy, że nieciekawe. Alan Brown się nie załapał, natomiast paru muzyków z tej kapeli znalazło się w jednej z najlepszych grup następnej dekady czyli Supertramp...
      • ilnyckyj Re: Alan Bown Set 12.10.12, 22:07
        Ciekawe to, ale przyznaję jako świadek epoki, w ogóle czegoś takiego nie kojarzę, a naprawdę śledziłem bardzo to, co się działo na Wyspach. Codziennie słuchałem różnych radyj, w tym BBC, wszystkiego co dawało się złapać na falach krótkich i średnich (tu był m.in. Laksemberg) z tej okazji nauczyłem się angielskiego, co mi się bardzo przydało w życiu. Z Brownów był - oprócz Jamesa , Arthur ze słynnym " I am o god of hell Fire". No i oczywiście świetny Alan Price Set! Przyznaję, że te Alan Brown Set też niezły w swoim eklektyzmie, no może minimalnie zbyt eklektyczny.
        • johnny-kalesony "Here We Go Round The Mulberry Bush" z 1968 13.10.12, 17:01
          Mała dygresja a propos ilustracji pierwszego numeru zespołu. Film, z którego ktoś wyciął pierwsze sceny i wykonał z nich teledysk to "Here We Go Round The Mulberry Bush" z 1968. Film dla młodzieży, dzieło ze względu na obsadę aktorską bliźniacze wobec słynnego "To sir with Love" (1967) z Sidneyem Poitiere'm w roli czarnoskórego nauczyciela, usiłującego wychować trudną młodzież z jeszcze trudniejszych dzielnic Londynu.
          Tutaj jednak mamy sytuację odmienną - akcja toczy się wśród zamożnej młodzieży z nowoczesnych, modernistycznych dzielnic Londynu. Film jest mocno psychedeliczną i rozerotyzowaną, zwariowaną odyseją głównego bohatera, który przeżywa fascynację kolejnymi koleżankami.

Część pierwsza i pozostałe, na pasku tubowym:

youtu.be/iJuvVw4Up-I

Pozdrawiam
          Keep ROckin'
          • bartos29 Re: "Here We Go Round The Mulberry Bush" z 1968 13.12.12, 19:43
            Ha, co ja tu slyszę i wdzę na samym początku w sosie psychodelicznym. To mocna grupa Traffic z kolegą Winwoodem a tez w napisach jego poprzedni koledzy z grupy Spencera Davisa!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka