basilisque Nr. 26 ZZ Top "Tush" 27.12.13, 23:23 Trochę mi żal już niedługo - koniec naszej zabawy... Ci trzej ponadczasowi brodacze (i jeden ogolony o nazwisku Beard, czyli broda!) - też wtedy zaczęli swoją karierę i oto oni: TUSH - nr 20, w US wiosna 75, a np. kanał VH1 umieścił na m. 67 najlepszych piosenek hardrockowych wszech czasów! Odpowiedz Link
orald Re: Nr. 26 ZZ Top "Tush" 28.12.13, 12:08 Takiego knota tutaj się nie spodziewałem. Odpowiedz Link
bartos29 Re: Nr. 26 ZZ Top "Tush" 28.12.13, 15:19 orald napisał: > Takiego knota tutaj się nie spodziewałem. Eee - a mi się podoba, Widziałem tu już większe knoty... Odpowiedz Link
basilisque Nr. 25 Ben E.King "Stand By Me" 28.12.13, 20:49 Dla niektórych pieśń znana z coveru Johna L. (łącznie coverów było ok. 400), tu oryginał w wykonaniu gwiazdora wokalnego ansamblu The Drifters: STAND BY ME - nr 4 w US i nr 27 w UK na pocz. 61 r. ale - uwaga - nr 1 w UK w roku... 1987, wtedy też miał drugie wydanie w US - nr 9, a na liście najlepszych wszech czasów (Rolling Stone) - nr 122 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 24 The Beatles "A Hard Day's Night" 29.12.13, 22:25 Z albumu pod tym samym tytułem i z filmu pod tym samym tytułem... Inspiracja wyszła od Ringo, który skarżył się, że muszą tak okrągły dzień zasuwać...Na liście Wszech Czasów - nr 154: A HARD DAYS NIGHT - nr 1 w UK i w US lato 64 - tam B-side było I Should Have Known Better, jest też gdzieś na naszej liście Odpowiedz Link
basilisque Nr. 23 Neil Sedaka "Oh! Carol" 30.12.13, 23:07 To jeszcze ukazało się w 59 i wtedy święciło tryumfy, ale w 60 jeszcze było na listach, więc uwzględniliśmy, i dobrze. A tytułowa Carol to niejaka Carol Klein późniejsza Carole King: OH! CAROL - nr 9 w US i nr 3 w UK jesień 59 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 22 Herbie Hancock "Watermelon Man" 01.01.14, 21:57 Już za moment dojdziemy do mety tego maratonu. Jak widać mamy wszystkie gatunki (do czego właśnie namawiałem moich respondentów) stąd też stosunkowo dużo jazzu i fusion: oprócz Herbiego był Chick Corea, Miles Davis, John Coltrane, Mahavishnu Orchestra, Quincy Jones, Weather Report, a nawet Urszula Dudziak - i welu innych... A to utwór, który stał się standardem, z debiutanckiego albumu Taking Off: WATERMELON MAN - dotarł w roku 62 do miejsca 10 na Hot 100 Billboard Odpowiedz Link
basilisque Nr. 21 Kraftwerk "The Model" 02.01.14, 22:33 A właściwie "Das Modell"... Kraftwerk - legenda electro-pop. Tak to też klasyka lat 70 i 80. Nagranie - 78 , trafiło na listy w US i RFN w roku 78, a do UK - dopiero w 82 THE MODEL - nr 39 w US r. 78 i nr 1 w UK w r.... 82 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 20 Louis Armstrong "Hello, Dolly" 03.01.14, 23:13 Najstarszy uczestnik naszej playlisty,urodzony na początku XX wieku "Satchmo" już po raz drugi tutaj, z piosenką tytułową z nie mniej słynnego musicalu... HELLO DOLLY - nr 1 w US, wiosna 64, co ciekawe - zdetronizował samych The Beatles Cant Buy Me Love Odpowiedz Link
basilisque Nr. 19 Booker T. & the M.G.s "Green Onions" 04.01.14, 22:26 Skąd ten dziwny tytuł? Booker T. mówił ostatnio, że gitarzysta chciał to nazwać "Funky Onions", ale tytuł uznali za zbyt oczywisty i żeby było zabawniej zatytułowali "Green Onions" . I tyle. Zielona cebula, jako jeden z symboli bluesa (bielszy odcień...). Rolling Stone umieścił na m. 183 na Top Wszech Czasów. No jeszcze film... długo by gadać... GREEN ONIONS - nr 3 w US, jesienią 62, a w UK - nr 7 w r.- 80! Odpowiedz Link
basilisque Nr. 18 Police "Message in a Bottle" 05.01.14, 21:38 Z drugiego albumu Police "Reggatta de Blanc"... MESSAGE IN A BOTTLE - nr. 1 w UK jesienią 79 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 17 Led Zeppelin "Stairway To Heaven" 06.01.14, 22:13 Nadeszła chwila by przywołać ten super- klasyk... Znak rozpoznawczy epoki. Skądinąd - nie znalazł się na listach przebojów. Nie wyszedł na singlu. Dla przypomnienia; album IV, rok 71. Na liście all times nr 31 STAIRWAY TO HEAVEN na żywo z filmu The Song Remains the Same Odpowiedz Link
jozef.krasinski Re: Nr. 17 Led Zeppelin "Stairway To Heaven" 09.01.14, 14:07 Dzisiaj 70 urodziny Jimmy`ego! Happy Birthday mr. Page www.youtube.com/watch?v=VAHk14dRXgo Odpowiedz Link
basilisque Nr. 16 Jefferson Airplane "Somebody to Love" 07.01.14, 23:03 Kompozycja Grace Slick jeszcze z 60 roku, oryginalnie piosenka country. Stała się sztandarowym utworem kontrkulturowej psychodelii. Nr 279 na liście wszech czasów. SOMEBODY TO LOVE - nr 5 w US na pocz. 67 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 15 Stevie Wonder "Isn't She Lovely" 10.01.14, 22:54 Jedna z bardziej radosnych i znanych pieśni na świecie, faktycznie ani w US ani w UK nie była na listach przebojów, tylko w albumie Songs in the Key of Life - takie było życzenie Steviego - rok 76. A to wszystko na cześć przyjścia na świat Aishy! ISNT SHE LOVELY - album wwym. był nr 1 w US i nr 2 w UK w 76 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 14 The Yardbirds "Shapes of Things" 10.01.14, 23:00 Też taki kawałek może dziś niezasłużenie zapomniany z pierwszą w dziejach solówką fuzz-guitar , w wykonaniu Jeffa Becka: SHAPES OF THINGS - nr 3 w UK na pocz. 66 r. Odpowiedz Link
basilisque Nr. 13 John Lennon "Imagine" 11.01.14, 22:45 To mógł być nr. 1 na naszej liście. Nie jest - ale jest b. blisko. Na liście wszech czasów Top 500 All Times - nr 3! Piosenka- manifest. O lepszy świat, co brzmi naiwnie, bo mało realnie... IMAGINE - nr 1 w UK, nr 3 w US, jesień 71, oczywiście później wielokrotnie powracało na listy... Odpowiedz Link
basilisque Nr. 12 The Rolling Stones "Satisfaction" 12.01.14, 21:54 Też mogło być nr 1. Na liście Top 500 All Times - nr 2! SATISFACTION - nr 1 w UK i US, jesień 65 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 11 Kansas "Dust in the Wind" 13.01.14, 22:46 Dość wysoko. Na listę Rolling Stone w ogóle się nie załapała. No, ale przyznaję, piękna balladka... DUST IN THE WIND - nr 6 w US wiosna 78 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 10 Ten Years After "Love Like a Man" 14.01.14, 22:29 Wkraczamy do pierwszej dziesiątki z Ten Years... i śp. Alvinem Lee. Ani grupa ani ten utwór nie zostały uwzględnione w rankingach wszech czasów Rolling Stone'a. Ale my pamiętamy. A wszyscy pamiętają TEN RIFF, często nie wiedzą skąd pochodzi. No to posłuchajcie: LOVE LIKE A MAN - nr 10 (wciąż te dziesiątki!) w UK lato 70 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 9 Santana "Black Magic Woman" 15.01.14, 22:52 Właściwie powinno być : Fleetwood Mac i osobiście Peter Green jako twórca (głosy zresztą padały i na tę wersję i dołączyłem je do wersji Santany), ale oczywiście hitem stał się dzięki Carlosowi... Znów jego słynny album Abraxas: BLACK MAGIC WOMAN - nr 4 w US, początek 71 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 8 The Jimi Hendrix Experience "Voodoo Child " 16.01.14, 22:06 Trochę zamieszania jest z tytułem... Voodoo Chile i Voodoo Child (Slight Return), to nie całkiem to samo ale też nie całkiem coś innego. W ankiecie pojawiał się raz ten raz tamten tytuł, postanowiłem je zsumować (fani Jimiego - wybaczcie) i przedstawić tę wersję, która ukazała się na singlu w 70 tuż po śmierci Jimiego. VOODOO CHILD (SLIGHT RETURN) - nr 1 w UK, listopad 70 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 7 The Moody Blues "Nights in White Satin" 17.01.14, 23:36 Nie mylić czasem z "Knights in white satin" Giorgio Morodera(uwaga: żart ) Utwór wydany jesienią 67 stał się jednym z kamieni milowych popmusic. Jedno z pierwszych użyć melotronu, proto-syntezatora. Zauważony wtedy, ale z początku nie odniósł sukcesu, co wynikało z nietypowej długości - ponad 7 min. Z większym sukcesem powrócił w 72 także w US i innych krajach. Powracał też później, stając się jakby znakiem firmowym melancholijnego stylu Justina Haywarda ( a propos - Melancholy Man); NIGHTS IN WHITE SATIN nr 19 jesienią 67 w UK i nr 1 w US i nr. 9 w UK jesienią 72. Dziwne, ale CHYBA w ogóle nie znalazł się na liście top 500 All Times Rolling Stone! Nic, jeszcze raz muszę sprawdzić... Odpowiedz Link
ole-na Re: Nr. 7 The Moody Blues "Nights in White Satin" 18.01.14, 13:40 To zestawienie różnych rodzajów, stylów, większość kawałków znakomita i całość - rewelacja. Brawo basilisque! Odpowiedz Link
basilisque Nr. 6 Free "All Right Now" 19.01.14, 20:34 Akurat tego kawałka TEŻ NIE MA na liście Rolling Stone'a. Ale u nas jest i to w pierwszej 10. ALL RIGHT NOW - tu na zywo na wyspie Wight, rok 70. Sam utwór był nr 2 w UK i nr 4 w US wiosną 70 Odpowiedz Link
basilisque Nr. 5 Chicago "25 or 6 to 4" 19.01.14, 21:29 Tego też nie ma (chyba) na liście Rolling Stone'a... 25 OR 6 TO 4 -NR 4 w US i 7 w UK - lato 70! Odpowiedz Link
ole-na Re: Nr. 5 Chicago "25 or 6 to 4" 21.01.14, 16:52 I co na sam koniec coś się zatkało? Może to tzw. suspens? Odpowiedz Link
sphinx10 Re: Nr. 5 Chicago "25 or 6 to 4" 21.01.14, 18:20 Z przykrością informuję, że pozycje 1-4 zaginęły i nie będzie możliwe kontynuowanie prezentacji. Odpowiedz Link
kkkkk121 R.I.P. Terry 23.01.14, 08:14 Dzisiaj 36 rocznica śmierci Terry Katha, jednego z najlepszych gitarzystów rockowych. Trzeba posłuchać jak grał: www.youtube.com/watch?v=mAh-2_ykUjQ (od około 6 minuty zaczyna się popis Terry`ego) Odpowiedz Link
essor Nr. 4 Procol Harum "Whiter Shade of Pale" 21.01.14, 22:01 I na zakończenie znów muszę zastąpić pana Gospodarza. Teraz to już taka absolutna klasyka, którą wszyscy znają! A WHITER SHADE OF PALE - rok 1967 Dla spragnionych szczegółów - wiki: pl.wikipedia.org/wiki/Procol_Harum Odpowiedz Link
essor Nr. 3 Ray Charles "Georgia on my Mind" 22.01.14, 21:05 Bez gospodarza zbliżamy się do nr. 1. Widzę, że na ogłoszony konkurs nikt nie odpowiedział. Ja - mógłbym bo już wiem... Ale na razie wiekopomny utwór Raya. Zresztą o ile wiem, to przez jego fanów przyjęty bez entuzjazmu, jako zdrada rythm'n'bluesa na rzecz - właściwie - country, cukierkowej muzyczki białych wyzyskiwaczy. To oczywiście tylko jeden punkt widzenia. GEORGIA ON MY MIND A TU O PIOSENCE Odpowiedz Link
essor Nr. 2 The Beatles "Strawberry Fields Forever" 24.01.14, 22:11 Psychodelia z podwójnego SP z roku 67: youtu.be/0JtzTqaWdqs A szczegóły tu: pl.wikipedia.org/wiki/Strawberry_Fields_Forever Odpowiedz Link