30.09.10, 09:19
Na pewno będę się tu czasem pojawiać :) witam wszystkie uczestniczki.

Mam 51 lat, w wieku 39 lat urodziłam trzecie dziecko i od tamtej pory zdecydowałam sie na antykoncepcję hormonalna w postaci microgynonu, który mój organizm tolerował bardzo dobrze. Przy ostatniej wizycie moja ginekolog stwierdziła ,że dosyć antykoncepcji, przechodzimy na HTZ i zapisała mi tabletki Cyclo-Progynova. Na moje pytanie , czy muszę sie teraz dodatkowo zabezpieczać , odpowiedziała ,że już nie , że 50-latki w ciążę na ogół nie zachodzą.
Ja jak ten niewierny Tomasz ,przyjęłam do wiadomości , ale do stosowania nie bardzo - zabezpieczamy się. Pierwszy miesoiąc wszystko ok, w drugim zaczęła się jazda - nie dostałam okresu, a już powinnam zacząć kolejne opakowanie.Dzwoniłam oczywiście do pani doktor , powiedziała,że to nic nie szkodzi, proszę zacząć kolejne opakowanie. Na moje wątpliwości stwierdziła,że jestem panikara.

No bo jestem. Naprawdę , choć to nie bardzo możliwe dostaję dziś napadu paniki.
Mam sobie kupić test ciążowy?

Jeszcze dodam,że jedynymi objawami menopauzy są u mnie zmiany nastrojów i "siódme"poty jedynie w nocy.Uderzenia gorąca może ze dwa razy mi się zdarzyły.

Pozdrawiam

Ina
Obserwuj wątek
    • ina50 Re: Witam 01.10.10, 11:11
      Dopiszę , choć nie ma odpowiedzi - narazie po panice ,tylko wniosek,że nie po 28 dniach jak się przyzwyczaiłam przez 11 lat brania microgynonu, tylko nie znam dnia ani godziny :).
    • orrla Re: Witam 04.10.10, 18:05
      pamietam jak z zagranicy dzwonilam do swojego endokrynologa by zapytac czy to mozliwe zebym zaszla w ciaze - bo opoznienie bylo niezwyczajne ... wowczas. Teraz juz wiem czemu!;)
      • ina50 Re: Witam 07.10.10, 08:59
        Czyli przy HTZ można się spodziewać takich zawirowań?
        Zobaczymy jak dalej sie będę czuła.
        Narazie jest w miarę ok, tylko humory miewam paskudne.Staram się chociaż dla otoczenia nie być uciążliwa :). .Mam zaufanie do mojej lekarki bo jestem pod jej opieką od pierwszej ciąży czyli 26 lat :).Jedno mi tylko podpadło- żadnych badań, recepta na Cyclo-Progynovę i cześć.
        • orrla Re: Witam 07.10.10, 12:51
          Tak, htz na pewno to jedynie chroni prze osteoporoza a na wszystko inne to loteria. Kazdy organizm tez inny wiec dokad nie przejdziesz wiedziec nie bedziesz. Milej jazdy!;)

ps: pamietaj tez o tym ze kazdy lekarz w czyms-tam sie specjalizuje - ten od ciazy w ciazach a ten od Menopauzy w Menopauzie! Malo ktory powie ze ma malo wiedzy na jakis temat! Poszukaj Endokrynologa, moze?
          • ina50 Re: Witam 12.10.10, 15:49
            Zobaczę jak sie będę czuła, to dopiero drugi miesiąc na HTZ ,może sie coś ustabilizuje.Jak będę miała jakieś sensacje poszukam endokrynologa.
            Życze wszystkim pogody ducha , bo ja dziś z róznych powodów jestem chyba uciazliwa dla niektórych członków rodziny, choć oczywiście uważam ,że racja jest po mojej stronie :).
            • orrla Re: Witam 13.10.10, 10:59
              Rodzinie zycze wyrozumialosci! - to nie kwestia racji ale zmienionego zachowania na ktore nie wiedza jak reagowac, pewnie. Pewnie trzeba zmienic rozne przyzwyczajenia..
              • ina50 Re: Witam 13.10.10, 16:25
                Tym razem to jednak kwestia racji i dziś na spokojnie ,bez humorów i wcale nie dla świętego spokoju mi ją przyznano, a w celu rozwiązania sprawy wypracowaliśmy kompromis :).
                • orrla Re: Witam 14.10.10, 11:47
                  Oh sorry! Masz racje:) ;) ;)
                  • ina50 Re: Witam 14.10.10, 15:08
                    :) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka