Dodaj do ulubionych

Janosikowe metody

12.09.10, 17:53
Chce zafundować PO i PSL bezdzietnym , wprowadzając podatek od bezdzietności .
Przecież jeśli ci bezdzietni są bogaci , to płacą większe podatki , od biedniejszych-dzietnych .
Zamiast wprowadzać durne pomysły , może lepiej zachęcać dobrymi programami do rodzenia dzieci?

Obserwuj wątek
    • zak-1 Re: Janosikowe metody 12.09.10, 18:00
      Darima , osobiście nie jestem zwolennikiem PO , ale w tym przypadku mają rację .kiedys czyjeś dzieci będą pracowac na ich emerytury i "ich obrabiać" . Oni całe życie przeżyją w luksusach a na starosć będą chcieli opieki . Moim zdaniem sprawiedliwosć społeczna dopuszcza do pobierania takiego podatku .Kiedys coś podobnego już było i nazywało się "bykowe smile
      • darima_ka Re: Janosikowe metody 12.09.10, 18:11
        A ja myślę ze oni mając kasę i pracując przez ileś tam lat wykupili sobie dodatkowe
        ubezpieczenia w III -filarze, poza tym płaca większe podatki, bo mają wyższe dochody .
        Jeszcze dodam ze ludzie bogaci bezdzietni nawet jak pójdą do jakiś domów opieki , to i tak będą musieli oddać swoje emerytury na swoje tam utrzymanie.
        Wiesz jak to wygląda w Niemczech?
        Podatek tzw" bykowy" był pobierany podobno od kawalerów, zniesiono go ,bo był niesprawiedliwy,i nie zgodny z Konstytucją?
        • zak-1 Re: Janosikowe metody 13.09.10, 14:06
          Dalej myślę swoje , czemu mają się mieć lepiej od nas ?smile)) gdyby wszyscy zaczęli tak myślec , to wiesz ile dzieci by się rodziło ? A pełnej sprawiedliwości nigdy nie było i nie będzie .
      • rena-ta49 Re: Janosikowe metody 13.09.10, 14:00
        Ja myślę ,że" karą" dostateczną dla niektórych par jest to że tych dzieci nie mogą mieć często z powodów zdrowotnych. To ich osobiste tragedie .Lata leczenia się , przechodzenia przez różne osobiste upokorzenia , bowiem wiele par się rozpada z tego powodu.
        I sądzę że mało które małżeństwo świadomie decyduje się na bezdzietność , to takie oszukiwanie wszystkich w koło , żeby nie było gadania ,że jak nie płodna /y to nie jest kobieta , czy prawdziwym mężczyzną.
        Normalni ludzie po to wstępują w związki ,żeby założyć rodzinę i mieć potomka.
        Owszem było kiedyś tzw. "bykowe " tylko czy taki podatek jest w stanie zmusić kogoś do dzietności, jak są problemy, moim zdaniem raczej nie.
        Rzad szuka forsy , zadłuża kraj coraz bardziej , i nie szuka ich w swoich kieszeniach , tylko w kieszeniach przeciętnych obywateli , to jest "granda" , i świadczy o nieudolności rządzących .
    • rena-ta49 Poczekajmy co z tego pomysłu się wykluje 14.09.10, 13:57
      Ministerstwo Finansów pracuje nad nowym kształtem ulgi prorodzinnej - ujawnił w Kontrwywiadzie RMF FM Jacek Rostowski. Nowa ulga ma motywować do posiadania większej liczby dzieci niż dwoje.
      www.rmf24.pl/ekonomia/news-nowa-ulga-prorodzinna-poprawi-przyrost-naturalny,nId,297380
      Moim zdanie właśnie należy motywować rodziny do dzietności ,a nie karać
      za to że ich nie mają .
      Jak się dobre warunki stworzy , to być może dzietność się poprawi.
      • darima_ka Re: Poczekajmy co z tego pomysłu się wykluje 14.09.10, 17:54
        Ano poczekajmy , bo u nas zazwyczaj szumnie się wszystko zapowiada ,
        a w praktyce okazuje się bublem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka