darima_ka 19.09.11, 20:27 Europeizować emigrantów spoza Europy ,czy powinno się akceptować ich odrębność kulturową? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropem_misia1 Re: Czy należy 19.09.11, 20:45 Trudne pytanie. Bo z jednej strony jestem jak najbardziej za kultywowaniem tradycji i kultury, za zachowaniem języka.Powinno się pamiętać o swoich korzeniach, Z drugiej strony wieje grozą gdy słyszę o ekspansji ...powiem krótko islamu. Z trzeciej strony , niektóre "obyczaje ludowe" innych nacji są dla mnie nie do przyjęcia. Są wbrew logice,zdrowiu,szacunkowi do życia...itd. No trudne pytanie. "Tutaj mi dobrze,tutaj się rozmnożę".....ale co sie rozmnoży? Odpowiedz Link
evikon Re: Czy należy 19.09.11, 20:46 Kiedyś dawno temu ( ) mieszkałam w akademiku i choć rasistką nie jestem to po tym okresie zawsze mówię - co czarna to na ziemi. Sposób w jaki byłyśmy traktowane (kobiety) jest niedopuszczalny. Wyobraźcie sobie że wchodzi taki do pokoju (mojego) i w momencie gdy zaczynam mówić rzuca "ty kobieta ja z tobą nie rozmawiam"??????? W moim kraju, w moim pokoju, gdzie stałam obok mojego męża!!!!!!!!! Od tamtej pory raczej uważam że każdy powinien mieszkać w kraju gdzie się urodził a przynajmniej w swojej strefie kulturowej. Muzułmanie w krajach muzułmańskich. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Czy należy 19.09.11, 20:50 Jest zasada. U ludzi kulturalnych. Człowiek kulturalny przyjmuje normy kraju w jakim przebywa.By nie urazić.By nie sprofanować.By.... A to w.w. to był po prostu cham nad chamy i tępy na dodatek. Odpowiedz Link
evikon Re: Czy należy 19.09.11, 21:14 Z wieloma obcokrajowcami miałam wtedy do czynienia, i właściwie o prawie wszystkich muzułmanach można powiedzieć że w tym kontekście są chamami , ale to nie tak, to różnice kulturowe nie pozwoliły na to żeby kobieta mówiła do nich bez ich pozwolenia i jeszcze ,że oni MĘŻCZYŹNI mówią, robią coś nie tak. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Czy należy 19.09.11, 21:29 Ja rozumiem ,że w ich kulturze takie są obyczaje , ale czy nie powinni się dostosować do obyczajów kraju w którym zdecydowali się żyć jakiś czas ,a może i na zawsze, czy nie powinni chociażby uszanować, naszych obyczajów, dlaczego my w naszym kraju mamy szanować ich obyczaje ? Odpowiedz Link
evikon Re: Czy należy 19.09.11, 21:33 O to mi chodzi, ja w moim własnym kraju mam tolerować ich sposób bycia poniżający moją osobę????????? Nie nigdy. Albo niech szanują nasze zwyczaje kulturowe albo niech spierniczają skąd przyszli. To jest NASZ kraj i to oni muszą się dostosować. Wierzcie i wiele widziałam. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Czy należy 19.09.11, 21:46 Ja też myślę że niech oni sobie kultywują swoje obyczaje , ale niech szanują nasze i niech się do nich starają dostosować. Jak wróci do swojego kraju ,to niech tam robi co chce i jak chce. Nie do przyjęcia jest dla mnie żeby gość w moim domu mnie nie szanował i moich obyczajów bo bym wyprosiła takiego gościa. Zresztą mówi się jeśli wejdziesz miedzy wrony... Odpowiedz Link