Dodaj do ulubionych

Czy należy

19.09.11, 20:27
Europeizować emigrantów spoza Europy ,czy powinno się akceptować
ich odrębność kulturową?
Obserwuj wątek
    • tropem_misia1 Re: Czy należy 19.09.11, 20:45
      Trudne pytanie.
      Bo z jednej strony jestem jak najbardziej za kultywowaniem tradycji i kultury, za zachowaniem języka.Powinno się pamiętać o swoich korzeniach,
      Z drugiej strony wieje grozą gdy słyszę o ekspansji ...powiem krótko islamu.
      Z trzeciej strony tongue_out, niektóre "obyczaje ludowe" innych nacji są dla mnie nie do przyjęcia.
      Są wbrew logice,zdrowiu,szacunkowi do życia...itd.
      No trudne pytanie.
      "Tutaj mi dobrze,tutaj się rozmnożę".....ale co sie rozmnoży?
    • evikon Re: Czy należy 19.09.11, 20:46
      Kiedyś dawno temu ( smile ) mieszkałam w akademiku i choć rasistką nie jestem to po tym okresie zawsze mówię - co czarna to na ziemi. Sposób w jaki byłyśmy traktowane (kobiety) jest niedopuszczalny. Wyobraźcie sobie że wchodzi taki do pokoju (mojego) i w momencie gdy zaczynam mówić rzuca "ty kobieta ja z tobą nie rozmawiam"??????? W moim kraju, w moim pokoju, gdzie stałam obok mojego męża!!!!!!!!! Od tamtej pory raczej uważam że każdy powinien mieszkać w kraju gdzie się urodził a przynajmniej w swojej strefie kulturowej. Muzułmanie w krajach muzułmańskich.
      • tropem_misia1 Re: Czy należy 19.09.11, 20:50
        Jest zasada.
        U ludzi kulturalnych.
        Człowiek kulturalny przyjmuje normy kraju w jakim przebywa.By nie urazić.By nie sprofanować.By....
        A to w.w. to był po prostu cham nad chamy i tępy na dodatek.
        • evikon Re: Czy należy 19.09.11, 21:14
          Z wieloma obcokrajowcami miałam wtedy do czynienia, i właściwie o prawie wszystkich muzułmanach można powiedzieć że w tym kontekście są chamami , ale to nie tak, to różnice kulturowe nie pozwoliły na to żeby kobieta mówiła do nich bez ich pozwolenia i jeszcze ,że oni MĘŻCZYŹNI mówią, robią coś nie tak.
          • darima_ka Re: Czy należy 19.09.11, 21:29
            Ja rozumiem ,że w ich kulturze takie są obyczaje ,
            ale czy nie powinni się dostosować do obyczajów kraju w
            którym zdecydowali się żyć jakiś czas ,a może i na zawsze,
            czy nie powinni chociażby uszanować,
            naszych obyczajów, dlaczego my w naszym kraju mamy szanować ich obyczaje ?
            • evikon Re: Czy należy 19.09.11, 21:33
              O to mi chodzi, ja w moim własnym kraju mam tolerować ich sposób bycia poniżający moją osobę????????? Nie nigdy. Albo niech szanują nasze zwyczaje kulturowe albo niech spierniczają skąd przyszli. To jest NASZ kraj i to oni muszą się dostosować. Wierzcie i wiele widziałam.
              • darima_ka Re: Czy należy 19.09.11, 21:46
                Ja też myślę że niech oni sobie kultywują swoje obyczaje ,
                ale niech szanują nasze i niech się do nich starają dostosować.
                Jak wróci do swojego kraju ,to niech tam robi co chce i jak chce.
                Nie do przyjęcia jest dla mnie żeby gość w moim domu
                mnie nie szanował i moich obyczajów bo bym wyprosiła takiego gościa.
                Zresztą mówi się jeśli wejdziesz miedzy wrony...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka