Dodaj do ulubionych

Domowa edukacja

18.06.13, 19:44
Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem od 1991 r. rodzice mogą wziąć na siebie obowiązek nauczania własnego dziecka (lub zlecić go komuś) i nie posyłać go do szkoły. Obowiązkowe są natomiast egzaminy klasyfikacyjne po każdym etapie nauczania, a po ich zdaniu uczeń dostaje normalne świadectwo szkolne.

Nie wiedziałam o tym.

Nie wiem czy podołałabym temu.I do jakiego momentu.
Obserwuj wątek
    • darima_ka Re: Domowa edukacja 18.06.13, 19:56
      Zdarzają się przypadki ,że rodzice sami uczą dzieci w domu,
      nie wiem czy nie robią im krzywdy?
      Kontakt z rówieśnikami też jest potrzebny.
      • tropem_misia1 Re: Domowa edukacja 18.06.13, 20:34
        darima_ka napisała:

> Zdarzają się przypadki ,że rodzice sami uczą dzieci w domu,
        > nie wiem czy nie robią im krzywdy?
        > Kontakt z rówieśnikami też jest potrzebny.

Tu się zgodzę.
        Potem trudno się odnaleźć wśród ludzi.
    • debi_bebi Re: Domowa edukacja 18.06.13, 20:23
      Trzeba by było prywatnie zatrudniać nauczycieli w domu. Kosztowna impreza.
      • tropem_misia1 Re: Domowa edukacja 18.06.13, 20:33
        w tym przypadku matka nauczała sama
        na razie daje radę
        • czarek-sz Re: Domowa edukacja 18.06.13, 20:38
          Najlepszym nauczycielem jest 'samo życie'. Owszem ,czytać i pisać szkoła nauczy, ale czego więcej ? więcej szkody może zrobić niż pożytku. Taka ciekawostka. Przed laty znałem osobę która ni pisaty ni czytaty ale na pieniądzach jej nie oszukałeś. Wiedzę co do życia też miała co po latach się przekonałem. Nie matura lecz chęć szczera smile niekoniecznie ale coś w tym jest.
          • debi_bebi Re: Domowa edukacja 18.06.13, 20:52
            No wiesz, nie przesadzajmy. Nie każdy musi się od razu doktoryzować, ale naukę na poziome szkoły średniej (może być zawodowa) wg mnie każdy powinien jednak ukończyć.
    • grzech_o_1 Re: Domowa edukacja 18.06.13, 20:50
      Rzeczywiście tak można od dawna. Ale nie spotkałem nikogo, kto by tak zrobił. A do tego, do tego systemu mam poważne obiekcje. Dziecko od dziecka musi przebywać w grupie! Inaczej - beznadziejny osobnik wyrośnie. Kompletnie życiowo niezaradny. NIEKOMUNIKATYWNY.
    • darima_ka Re: Domowa edukacja 19.06.13, 17:38
      Też bym się nie podjęła takiego wyzwania.
      Ważnym też jest integracja z dziećmi,nie będzie koleżanek ze szkolnej ławy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka