Dodaj do ulubionych

Formuła 1 jest nudna

17.11.13, 19:25
i wręcz irytująca. Red Bull od kilku sezonów wygrywa wszystko! Koncern od napojów energetycznych włożył ogromne środki, ściągnął najlepszych fachowców i dwóch dobrych kierowców i rządzą niepodzielnie. Że też inżynierowie z innych "stajni" nie potrafią stworzyć bolidu konkurencyjnego dla Red Bulla, to jest co najmniej dziwne? Nie wierzę, że w Red Bullu są sami geniusze a cała reszta to tłumoki?
Obserwuj wątek
    • darima_ka Re: Formuła 1 jest nudna 17.11.13, 19:29
      Hehehe,a kto każe Tobie to oglądać?tongue_out
      • tadeusz_ski.51 Re: Formuła 1 jest nudna 17.11.13, 21:19
        darima_ka napisała:
        > Hehehe,a kto każe Tobie to oglądać?tongue_out
        -------------------
        Ponczek!
        • darima_ka Re: Formuła 1 jest nudna 17.11.13, 21:45
          A kto to taki? big_grin
      • grzech_o_1 Re: Formuła 1 jest nudna 17.11.13, 21:38
        Dari. A w życiu nie oglądam. Tak samo jak żużla. Takie same flaki z olejem.smile
        • darima_ka Re: Formuła 1 jest nudna 17.11.13, 21:45
          Ja oglądałam kiedy jeździł Kubica,teraz rzadko oglądam.
    • grzech_o_1 Re: Formuła 1 jest nudna 17.11.13, 21:37
      I to jak flaki z olejem. Nic nie robią tylko jeżdżą w kółko. Jakby się szaleju ożarli. Jedyna atrakcja, to chyba jak się na którym zakręcie kilku solidnie rozpieprzy!
      • tadeusz_ski.51 Re: Formuła 1 jest nudna 18.11.13, 06:13
        Bo na tym trzeba się znać, przynajmniej mieć pojęcie o zespołach, kierowcach a głównie barwach bolidów. Rozróżniać je na torze. Trzeba również zdać sobie sprawę z tego, że F1 to absolutny szczyt rozwoju przemysłu motoryzacyjnego. Różnice między autami na jednym okrążeniu liczone są w ułamkach sekund. Obserwowanie wyścigów F1 bardziej przypomina obserwację mistrzowskich rozgrywek szachowych niż wyścigów samochodowych. Pokazują na bieżąco czasy okrążeń poszczególnych bolidów i widzi się kto się zbliża do kogo bądź zostaje. Obserwuje się taktykę poszczególnych zespołów w kwestii wymiany opon, obowiązkiem jest jazda na dwóch różnych zestawach przygotowanych przez dostawcę zakontraktowanego przez organizatorów. W tym sezonie jest to Pirelli. Ta firma, w zależności od torów przygotowuje dla wszystkich po dwa zestawy opon na wyścig. Np. zestaw mieszanki twardej i średniej. Więc obowiązkiem zespołów jest taka taktyka dla kierowców aby jeździli na obu tych mieszankach ale... jeden zespół wymyśli, że jego kierowcy zjeżdżają po przejechaniu 13 okrążeń toru na średniej, zakładają twarde i jadą do końca, inny zespół zaczyna na twardych, po kilkunastu okrążeniach zmienia na miękkie i znowu pod koniec wyścigu zmienia na twarde. Opony ulegają szybkiemu zużyciu w zależności od twardości mieszanki i konstrukcji bolidu. U jednych szybciej u innych wolniej... można zmieniać opony ile razy się chce ale przed kwalifikacjami każdy zespół ma tych zestawów po trzy na bolid. Nowych opon. Itd. itp. dużo trzeba wiedzieć aby się w tym orientować. Np. to, że wymiana 4-ch kół w czasie powyżej 4 sec. to porażka mechaników (strata dla kierowcy) gdyż czołowe zespoły wymieniają wszystkie koła w czasie poniżej 3 sec. Jedna śruba do przykręcenia koła kosztuje 1000 USD, to daje pojęcie o kosztach tych bolidów i technologii wyprzedzającej nawet tę stosowaną w promach kosmicznych... Super wytrzymałe materiały, elektronika niezawodna (koszt kierownicy na której są różne przełączniki np. zmiany biegów, wynosi ok 30 tys USD) i w ogóle wszystko naj... łącznie z kierowcami najszybszymi na świecie.
        • grzech_o_1 Re: Formuła 1 jest nudna 18.11.13, 13:58
          A czy to znaczy, że mam się gapić jak ślepowron w telewizor jak się kręcą w kółko?
          Albo jechać do Budapesztu na Hungarion?
          Niech se robią super technologie. Ja wolę iść do lasu na spacer. Sprawdzić czy borsuki poszły spać.
          • tadeusz_ski.51 Re: Formuła 1 jest nudna 18.11.13, 17:10
            Nie no, możesz robić co zechcesz, pozwalam, żeby Renia nie mówiła, że dyktatorek jestem
            https://emoty.blox.pl/resource/laie_67.gif
        • darima_ka Re: Formuła 1 jest nudna 18.11.13, 17:31
          Nie każdego taki sport interesuje,jedni się tenisem fascynują ,a inni boksem,
          albo piłka kopaną.
          • tadeusz_ski.51 Re: Formuła 1 jest nudna 19.11.13, 05:57
            Ja jeszcze boksem, żużlem i skokami narciarskimi, częściowo też lekkoatletyką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka