Dodaj do ulubionych

Błędne określenia

29.11.13, 08:01
dotyczące ludzi pracujących w wywiadzie. Nawet w takich głupawych filmidłach jak te o Jamesie Bondzie, walnęli bzdurę w tytule, pisząc "Agent" 007
Agent, szpieg - to obywatel państwa szpiegowanego zwerbowany przez wywiad kraju szpiegującego.
Funkcjonariusz wywiadu ulokowany w danym kraju w celu zdobywania tajnych informacji to "nielegalny" (nielegał) działający pod przykrywką dyplomaty, emigranta, azylanta politycznego, bądź obywatela tego państwa posiadający obywatelstwo uzyskane za pomocą "lewych" papierów. W tej ostatniej grupie dużą część stanowią "śpiochy", czyli funkcjonariusze obcego wywiadu ulokowani dla aklimatyzacji i trwałej legalizacji obywatelstwa w danym państwie.
Obserwuj wątek
    • rena-ta49 Re: Błędne określenia 29.11.13, 15:05
      No ten co szpieguje ,to przecież szpieg ?
      • tadeusz_ski.51 Re: Błędne określenia 29.11.13, 15:37
        Chodzi o rodzaje tych szpiegujących. Jest rozróżnienie. Szpiegiem amerykańskim był Kukliński (Polak zwerbowany do szpiegostwa na rzecz obcego państwa), nielegałem Zacharski (Polak wysłany do innego państwa celem szpiegowania)
        • czarek_sz Re: Błędne określenia 29.11.13, 16:31
          Z całym szacunkiem ale Kukliński nie szpiegował przeciwko własnemu państwu. Kukliński szpiegował przeciwko kolonii sowieckiej bo tym w owym czasie była Polska. Polską była tylko z nazwy.
          Dziś Polska również jest kolonią ale to już zupełnie inna historia.
          • opuncja.figowa Re: Błędne określenia 29.11.13, 16:35
            Dzięki Czareksmile
            • czarek_sz Re: Błędne określenia 29.11.13, 16:47
              Ja tylko własne zdanie wypowiadam Opuncjo wink
        • darima_ka Re: Błędne określenia 29.11.13, 17:36
          Wciąż nie wiemy wszystkiego n/t Kuklińskiego.Historia go oceni.
          "Postanowieniem z 22 września 1997 śledztwo umorzono, argumentując, że działał w stanie wyższej konieczności, przy czym uzasadnienie utajniono"
          • czarek_sz Re: Błędne określenia 29.11.13, 18:15
            Można by powiedzieć że tzw demokratyczną opozycję również można podciągnąć pod szpiegów ponieważ knuła i brała kasę od obcych wrogich wówczas Polsce państw wykorzystując tę kasę na działalność 'antypaństwową' smile
            Lub jak Bolek przelewając ją na swoje prywatne konto za granicą.
            • tadeusz_ski.51 Bez przesady proszę 29.11.13, 19:14
              Za chwilę dojdziemy do tego, że wszyscy dyplomaci zatrudnieni na placówkach w innych państwach to szpiedzy, bo zbierają informacje, wykorzystują je a nawet przekazują ministrowi Spraw Zagranicznych w swoim kraju.
              Kukliński dobrowolnie wstąpił do Ludowego Wojska Polskiego, nikt go nie zmuszał (jak np. Ślązaków i Mazurów wcielanych przymusowo do Wermachtu). Wstąpił, złożył przysięgę, doszedł do wysokiego stopnia wojskowego służąc temu wojsku wiernie przez wiele lat i co się nagle stało? Duch Święty go oświecił i Kukliński przejrzał na oczy, stwierdzając, że wszyscy jego koledzy oficerowie to zdrajcy i sprzedawczyki sowieckie? No i że on sam przez wiele lat był zdrajcą narodu i Polski... No proszę, nagłe olśnienie!?
              Proszę mi tu nie bajdurzyć takich rzeczy! Złamanie przysięgi wojskowej jest zdradą w każdej armii za co grozi sąd polowy i często kula w łeb!
              • darima_ka Re: Bez przesady proszę 29.11.13, 19:17
                "Za chwilę dojdziemy do tego, że wszyscy dyplomaci zatrudnieni na placówkach w innych państwach to szpiedzy"

A co nie jest tak? big_grin
                • czarek_sz Re: Bez przesady proszę 29.11.13, 20:43
                  Przecież nawet GW pisze że ruska ambasada szpieguje URM i Sejm co ma bardzo ułatwione gdyż jest bardzo blisko tych obiektów big_grin
                  • darima_ka Re: Bez przesady proszę 29.11.13, 20:56
                    Tajemnicą poliszynela jest ,że prawie wszyscy na placówkach dyplomatycznych
                    to szpiedzy.
                    • zak-1 Re: Bez przesady proszę 29.11.13, 22:46
                      W młodości też się dałem zbajerować komunistycznej propagandzie , dopiero póżniej przejrzałem na oczy . Na szczęscie nie szpiegowałem i nie byłem TW , ale do HSPS się zapisałem i nawet byłem drużynowym . Dlatego nie dziwię się , ze i Kukliński po jakimś czasie zmądrzał. A szpieg to szpieg i tyle smile
                      • tadeusz_ski.51 Re: Bez przesady proszę 30.11.13, 07:08
                        zak-1 napisał:
                        > ... Dlatego nie dziwię się , ze i Kukliński po jakimś czasie zmądrzał. A szpieg to szpieg i tyle smile
                        -------------------------
                        Po jakimś czasie? Dosyć długi to był czas, przyznaj. A w międzyczasie dosłużył się pułkownika, hmmm, musiał dobrze służyć skoro tak wysoko zaszedł. I dopiero wtedy "zmądrzał"... interesujące podejście do mądrości. A co by się stało, gdyby większość pułkowników LWP tak właśnie "zmądrzała"?
                        Przysięga żołnierska (każda przysięga) honorowego człowieka zobowiązuje!
                        Jeśli zmienił poglądy mógł po prostu odejść z wojska. Normalnie odejść, motywując to stanem zdrowia czy czymkolwiek, więc dla mnie jest zdrajcą i amerykańskim szpiegiem!
                        Żadne koniunkturalne podejścia do historii nie są w stanie zmienić tego faktu. Zdrajca i szpieg jest zdrajcą i szpiegiem i koniec.
                  • tadeusz_ski.51 Re: Bez przesady proszę 30.11.13, 07:13
                    czarek_sz napisał(a):
                    > Przecież nawet GW pisze że ruska ambasada szpieguje URM i Sejm co ma bardzo uła
                    > twione gdyż jest bardzo blisko tych obiektów big_grin
                    ---------------------
                    Wyszpiegują u nas wszystko a później napadną, zabiorą Polskę pod dyktat Kremla i wprowadzą znowu komunę! Hyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyh.....................
                    • czarek_sz Re: Bez przesady proszę 30.11.13, 10:15
                      Przecież nie będą wprowadzać czegoś co było i jest. Ruskim tylko Kaczor stał ością w gardle ,reszta lizała i liże buty Putinowi na wyprzódki. Więc niby co Rosjanie mieliby wprowadzać ? smile
                    • darima_ka Re: Bez przesady proszę 30.11.13, 11:18
                      Nie ,my komunę mamy cały czas ,tylko w trochę innym kształcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka