tropem_misia1 03.06.14, 07:53 czy powinność............ KE powtórzyła także swoją rekomendację włączenia rolników do powszechnego systemu emerytalnego, "poczynając od przyspieszenia tworzenia systemu szacowania i rejestracji dochodów rolników". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ravenheart1 Re: Cios 03.06.14, 08:33 raczej sprawiedliwość społeczna ... teraz czekam jeszcze na zmiany w emeryturach dla służb mundurowych ... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Cios 03.06.14, 08:50 Nie udało się to żadnemu rządowi zrobi to za nas Unia. Ale będzie się działo, tylko czy u nas ? czy do Brukseli pojadą lać gnojowicę na ulice i marchewki rozsypywać ? Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Cios 03.06.14, 14:18 czarek_sz napisał: > Nie udało się to żadnemu rządowi zrobi to za nas Unia. Ale będzie się działo, t > ylko czy u nas ? czy do Brukseli pojadą lać gnojowicę na ulice i marchewki rozs > ypywać ? Takie coś jak KRUS obowiązuje chyba tylko w Polsce,jeśli biorą setki tyś dopłat z UE, to niech płacą składki takie jak każdy pracujący. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Cios 03.06.14, 16:16 Popieram! Chciałem powiedzieć popieram a tak mi się wyrwało jakoś... Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Cios 03.06.14, 14:16 ravenheart1 napisał: > raczej sprawiedliwość społeczna ... > > teraz czekam jeszcze na zmiany w emeryturach dla służb mundurowych ... ?????????? przecież od 2012 weszła nowa ustawa dotyczaca emerytur służb mundurowych. Chyba że chcesz by 67-letni policjant gonił bandziora,albo 67-latek strażak zasuwał w pełnym rynsztunku ,czyli w masce na gębie i z butlą gazową na plecach zapierdzielał na 25-te piętro by cię z pożaru wyciągać,nie wiem czy wiesz ile waży wyposażenie które na sobie ma strażak w akcji? Odpowiedz Link
ravenheart1 Re: Cios 03.06.14, 15:35 ta ustawa dotyczy tylko mundurowych, którzy wstąpią do służby po jej uchwaleniu. Pozostali maja nadal te same przywileje - czyli emerytura po 15 latach. Ja oczekiwałbym wprowadzenia jakiegos limitu wieku, np. 45 po któym można przejść na emeryture mundurową, a oprócz tego jakiegos wyskalowania uprawnień - inne powinien miec ten który na służbie naraża swoje życie, a inne zwykły "krawężnik" w policji, czy żandarm, albo łącznościoweic w wojsku. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Cios 03.06.14, 16:27 I to jest rozsądne rozwiązanie. Tak jest. Dodałbym do tego zakaz przedłużania zatrudnienia dla mundurowych powyżej 60-tego roku życia. Pozbylibyśmy się pierdzistołków w armii oraz wypalonych pracą mundurowych, którzy z emerytury mają wystarczające środki do utrzymania dotychczasowego poziomu życia. Jednocześnie odzyskalibyśmy kilka tysięcy miejsc pracy. Skoro zakłada się, że mundurowy 45-cio latek jest tak samo niedołężny jak nie mundurowy 67-mio latek to 60-cio letni mundurowy jest już "roślinką", wegetuje sobie. Bo czyż można wyobrazić sobie 67-mio latka pracującego jeszcze 15 lat? Czyli 82-letniego dziadka efektywnego w pracy? Ja nie potrafię. I proszę mi nie podsuwać jakichś pojedynczych przypadków, mówimy tu o całym roczniku 82-u latków. Odpowiedz Link
darima_ka Ja jestem za zakazem posłowania po 60 roku zycia 03.06.14, 18:34 ...i senatorowania,tam dopiero kasa dla pierdziastołków starych opierdziuchów idzie, np. taka Pitera (emerytka?) poszła dorobić do emerytury do PE,zresztą nie ona jedna,Kutz starzec też miał chętkę na na emeryturę z PE,ale się nie udało. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Cios 03.06.14, 18:27 Nie wiem czy wiecie,ze Emerytura dla funkcjonariusza wynosi 40 proc. podstawy jej wymiaru za 15 lat służby. Mało kto decyduje się po 15-latach odchodzić na emeryturę,a na pewno nie szeregowy prac.służb mundurowych ,bo nie utrzyma rodziny za te 40% Czytaj więcej na Infor.pl: www.infor.pl/prawo/emerytury/emerytury-mundurowe/302101,Jakie-sa-zasady-przyznawania-emerytur-mundurowych.html##ixzz33aseaoTz Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Cios 03.06.14, 16:13 ravenheart1 napisał: > raczej sprawiedliwość społeczna ... -------------------- Zwykła sprawiedliwość, taka normalna. Społeczną to właśnie serwuje nam Unia. Odpowiedz Link