Dodaj do ulubionych

Cukrzyca a suchosc

27.09.11, 13:16
Mam pytanie do tej pani na fotce jak i do innych czytelniczek znajacych sie na temacie tez : moja zona ma cukrzyce i odkad ta choroba sie pojawila zaczely sie problemy tzw lozkowe. Zona nie ma juz takiego pociagu do sexu jak dawniej a jak juz do czegos dochodzi to jest bardzo ,,sucha " TAM . Teraz jest na etapie dostosowywania insuliny do swojej choroby i mam pytanie - czy tak zawsze juz bedzie? Czy oprocz roznych nawilzaczy , ktore mozna kupic w sklepie sa jeszcze jakies inne sposoby na usuniecie owej ,,suchosci"?? A co z ochota na sex?? Dawniej wrecz domagala sie tego a teraz stala sie inna - przytuli sie , lubi mnie blisko siebie , lubi zasypiac ze mna ale sam sex juz jej nie pociaga - dodam ze zona nie ma jeszcze 40-u lat - co mam robic??
Obserwuj wątek
    • ewa.zeromska Re: Cukrzyca a suchosc 27.09.11, 13:31
      Niestety, cukrzyca to choroba, która upośledza życie seksualne i to zarówno u kobiet jak i mężczyzn
      Dla twojej żony najważniejsze jest ustabilizowanie poziomu cukru i stałe kontrolowanie. To właśnie poziom cukru odpowiedzialny jest za wilgotność pochwy i za libido.
      Istotne są też czynniki psychiczne i tu masz dużą rolę do odegrania.
      Żona może czuć się mniej atrakcyjna, choroba ją przygnębia, jeśli została wykryta niedawno, to jeszcze nie przywykła, ma żal do losu, dlaczego akurat ją to spotkało.
      A więc w twoich rękach jest podniesienie jej nastroju. Nastrój podnosić, a cukier stabilizować i kontrolować. I będzie dobrze.
      Przy okazji watro, żeby żona porozmawiała na temat swojego życia seksualnego ze swoim diabetykiem.
      Z cukrzycą pod kontrolą da się żyć.
      Pozdrawiam serdecznie
      • niepowylamywany Re: Cukrzyca a suchosc 27.09.11, 13:47
        Dziękuje za odpowiedz i za to ze była taka szybka. Jeśli chodzi o diabetyka - ona chodzi do swojej lekarki domowej i ta jej próbuje ustawić dawki insuliny. Robi to stopniowo - zona mierzy ciągle cukier i zapisuje wyniki i na podstawie tego lekarka stopniowo zwiększa jej dawki by dobrać te właściwą . Lekarka wie o naszych problemach i tez mówi ze po ustaleniu dawki powinno być na niwie sexualnej dużo lepiej ale ja jak ten niewierny Tomasz wole zasięgnąć informacji i u innych źródeł . Ogólnie mogę wiec podsumować ze to co było już se ne wrati i trzeba się pogodzić z tym co aktualnie jest .Zona już myślała o środkach podobnych do tych które używają mężczyźni jak wiagra ale chyba takich środków akurat przy tej chorobie nie ma. Aco na to osoby ktore z tym zyja??
        • Gość: Anka Re: Cukrzyca a suchosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 23:20
          Witaj. Choruję na cukrzycę 15 lat, obecnie jestem w wieku twojej zony. Po pierwsze powinna być pod opieką DIABETOLOGA (diabetyk to chory na cukrzycę). Lekarz rodzinny nie ma takiego doświadczenia w prowadzeniu cukrzycy. Tym bardziej, że teraz dostępne są nowoczesne metody leczenia, a to zmniejsza stres związany z chorobą, kontrolowaniem jedzenia itp. Poszukaj dla niej najbliższej poradni diabetologicznej i sam ją tam zapisz i jedź razem z nią. Powinieneś o tej chorobie wiedzieć tyle co ona, to też zbliża, a jej da poczucie bezpieczeństwa i akceptacji.
          Jeżeli chodzi o wpływ na suchość.... to się zdarza, ginekolog może przepisac globulki z kwasem hialuronowym, dobrze jest też stosować co jakiś czas probiotyki, bo diabetyczki narażone są na stany zapalne, grzybice itp.
          Sama w sobie cukrzyca nie wpłynęła na moje libido, raczej stres związany z zachorowaniem. Wszystko się unormuje. Ja stosuję od lat żel intymny, kupowany w aptece i wg mnie jest to najlepsze rozwiązanie :)
          Wszystko będzie dobrze, daj jej czas i bądź blisko....
          • ewa.zeromska Re: Cukrzyca a suchosc 28.09.11, 10:29
            Pani Aniu,
            Dziękuję, oczywiście, że chodziło mi o diabetologa. Szybko odpisałam i pomyliłam się, za co przepraszam, nie powinnam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka