23.02.15, 06:50
dostała oscara : najlepszy film nieanglojęzyczny.

Od rana słucham zachwytów w TV

Nie oglądałam tego filmu...a Wy?
Obserwuj wątek
    • rena-ta49 Re: "Ida" 23.02.15, 07:02
      Też nie oglądałam,ale słyszałam ,że przereklamowany.
      To pierwszy dla nas Oscar
      • krytyk2 Re: "Ida" 23.02.15, 10:11
        tez nie widziałem,w komentarzach widzów czytałem ,ze jest antypolski.tj kladzie nacisk na polski antysemityzm i ukrywanie niemieckiej roli w zagładzie zydów.Widzialem natomiast rosyjskiego Lewiatana i to jemu pewnie dalbym Oscara-choćby ze względu na faszystowskie rzady na Kremlu
        • krytyk2 Re: "Ida" 23.02.15, 10:29
          oczywista-sam film/Lewiatan/ uważam za doskonały !
        • rena-ta49 Re: "Ida" 23.02.15, 13:51
          Zazwyczaj jest tak ,że to co podoba się krytykom nie podoba się widzom i odwrotnie,
          to co krytycy krytykują widz docenia.
          Osobiście nie lubię filmów o tej tematyce,i zastanawiam się dlaczego nie samobiczują się np. Czesi,Węgrzy,a Polacy tak lubią?
        • rena-ta49 Re: "Ida" 23.02.15, 14:09
          Jeden z komentarzy na portalu "Na Temat"

"apogeum żydowskiej obłudy. Ida - film de facto wybielający żydowskie zbrodniarki typu Brystigier czy Wolińska - zły, powiela antysemickie stereotypy. Pokłosie - film wypaczający historię Jedwabnego i demonizujący polski antysemityzm - znakomity, bo pokazuje Polaków w jak najgorszym świetle. czekam aż jakiś odważny reżyser zrobi film biograficzny o Jakubie Bermanie, Józefie Różańskim (Goldbergu), Stefanie Michniku, Helenie Wolińskiej czy innym Salomonie Morelu. do wyboru do koloru w komunistycznych zbrodniarzach żydowskiego pochodzenia można przebierać jak w ulęgałkach."

Nie ma takiego odważnego reżysera?
          • rena-ta49 Re: "Ida" 23.02.15, 14:10
            natemat.pl/80843,ida-pelna-antysemickich-stereotypow#comments-80843
          • ravenheart1 Re: "Ida" 25.02.15, 11:17

rena-ta49 napisała:

> Jeden z komentarzy na portalu "Na Temat"

Od kiedy to komentarze frustratów na tym PiS-owskim portalu należy traktować poważnie ?

>
            > "apogeum żydowskiej obłudy. Ida - film de facto wybielający żydowskie zbrodniar
            > ki typu Brystigier czy Wolińska - zły, powiela antysemickie stereotypy. Pokłosi
            > e - film wypaczający historię Jedwabnego i demonizujący polski antysemityzm - z
            > nakomity, bo pokazuje Polaków w jak najgorszym świetle. czekam aż jakiś odważny
            > reżyser zrobi film biograficzny o Jakubie Bermanie, Józefie Różańskim (Goldber
            > gu), Stefanie Michniku, Helenie Wolińskiej czy innym Salomonie Morelu. do wybor
            > u do koloru w komunistycznych zbrodniarzach żydowskiego pochodzenia można przeb
            > ierać jak w ulęgałkach."
            >
            > Nie ma takiego odważnego reżysera?

Komentarz może być tylko jeden: apogeum prawicowej obłudy konsekwentnie wyszczekiwanej przez sfrustrowanych emerytów i innych intelektualnych oszołomów z gębami wypchanymi frazesami o polskości, patriotyźmie, naszej wielkiej i chwalebnej przeszłości, a w rzeczywistości zakłamujących naszą historię, i oczekujących tego od innych.
            • rena-ta49 Re: "Ida" 25.02.15, 13:41
              Od kiedy to portal "Na Temat " Tamasza Lisa jest portalem PiSowskim hahahasmile
    • rena-ta49 Re: "Ida" 23.02.15, 18:37
      Polsce nie cieszył się żadnym powodzeniem,ale nasz "eksportowy temat to wojna,Żydzi,
      ostatnio coś tego się mnoży.
      Reżyser dostał zlecenie na szkalowanie Polaków
      i utrwala kolejny fałszywy stereotyp?
      • m.maska Re: "Ida" 23.02.15, 20:06
        Nic nie wiem na temat filmu, ale to co tutaj czytam, zdecydowanie zniecheca mnie do niego... no i wyjasnia dlaczego w USA sie spodobal... uncertain
      • ravenheart1 Re: "Ida" 25.02.15, 11:13
        rena-ta49 napisała:

> Polsce nie cieszył się żadnym powodzeniem,ale nasz "eksportowy temat to wojna,Ż
        > ydzi,
        > ostatnio coś tego się mnoży.

100 tys widzów to jednak nie jest "żadne" powodzenie

> Reżyser dostał zlecenie na szkalowanie Polaków
        > i utrwala kolejny fałszywy stereotyp?

B Z D U R A ? ?
        Innego wytłumaczenia na taki wpis po prostu nie mam.
    • opuncja.figowa.1 Re: "Ida" 23.02.15, 21:06
      MI sie subtelna, kameralna "Ida" podoba, choć nie mogę nie zauważyć, że po raz kolejny w polskiej kinematografii brakuje kontekstu historycznego oraz przeważa motyw, że to Polacy mordowali i grabili Żydów, a stalinowskiej prokurator należy się sympatia.

Mimo to stawiałam na "Lewiatana" z rozmachem, ale i dystansem traktującego o ludzkich dramatach i walce jednostki z systemem. Tak, Krytyk ma rację, piękny film w pięknych i posępnych okolicznościach przyrody. Byłam pewna, że wygra z Idą.

Największym zaskoczeniem jednak były dla mnie 4 najważniejsze statuetki dla nudnego, hałaśliwego, męczącego, mało odkrywczego "Birdmana".

• zak-1 Re: "Ida" 24.02.15, 20:29
        Z zasady nie chodzę do kina na polskie filmy .Ostatnio byłem na" Potopie "w szkolnych czasach .
        Nasze filmy można spokojnie oglądać w TV. Patrząc na reklamy "Idy " ciężko będzie się zabrac do oglądania.
        • opuncja.figowa.1 Re: "Ida" 25.02.15, 09:05
          "Ida" jest filmem niszowym, niekomercyjnym i nie każdemu się może podobać zwłaszcza w domowych pieleszach.
          • anirawojan Re: "Ida" 28.02.15, 22:48
            Ciekawe ogniwo z filmografii mistrza Pawlikowskiego. Wszystkie dotychczasowe filmy mistrz poswiecil Rosji. Szkoda, ze nigdy o tym nie wspomina. Nie opowiada rowniez o filmie Man of Steel (Czlowiek z Zelaza!!!), ktory zamierzal krecic w 2007 roku. Szczegolowo opisal to powazny dziennik Variety. “I’m not interested in the man,” he declares. “It’s definitely not a biopic. It’s just an excuse to make a film in this mythic landscape where religion, fairy tale, ideology, banditry, poetry and love meet.” W oczach rezysera Pawikowskiego swiat jest piekny i niewinny. Tak jak kat Wolinska i kat Stalin. Pan kat.

variety.com/…/pawel-pawlikowski-takes-on-stalin-111…/.
      • krytyk2 Re: "Ida" 25.02.15, 11:01
        w Lewiatanie faktycznie straszliwie konkretnie widać jak i dlaczego ludzie się łamią,traca wiarę
      • ravenheart1 Re: "Ida" 25.02.15, 11:08
        opuncja.figowa.1 napisała:

> MI sie subtelna, kameralna "Ida" podoba, choć nie mogę nie zauważyć, że po raz
        > kolejny w polskiej kinematografii brakuje kontekstu historycznego oraz przeważa
        > motyw, że to Polacy mordowali i grabili Żydów, a stalinowskiej prokurator nal
        > eży się sympatia.

To nie jest film historyczny tylko fabularny, więc nie musi odzwieciedlac prawdy historycznej.

Poza tym, czy my Polacy mamy jakiś problem z przyznaniem sie do tego, że w czasie wojny nie zawsze chroniliśmy Żydów, ale czasem i zabijaliśmy ich, czy wydawaliśmy gestapo ?
        Antypolskość to przypominanie niechlubnych kart z historii, czy może raczej zakłamywanie historii poprzez pomijanie tych faktów ?

Na prawicy juz panuje amok z powodu oscara dla Idy, a mnie się od tekstów tych zakłamanych pseudopatriotów po prostu chce rzygać.

>
        > Mimo to stawiałam na "Lewiatana" z rozmachem, ale i dystansem traktującego o lu
        > dzkich dramatach i walce jednostki z systemem. Tak, Krytyk ma rację, piękny fil
        > m w pięknych i posępnych okolicznościach przyrody. Byłam pewna, że wygra z Idą.
        >

Gdyby wygrał to wtedy śmiało możnaby mówić o kontekście poltycznym - film antyputinowski więc byłaby kolejna okazja do zagrania Putlerkowi na nosie.
        • rena-ta49 Re: "Ida" 25.02.15, 14:57
          Jesteśmy krajem który ma najwięcej odznaczonych medalem Sprawiedliwy wśród Narodów Świata ,
          a jednocześnie chce nam się wmówić,że to my jesteśmy winni holokaustowi?
          Coś ci się chyba pomyliło.
          • ravenheart1 Re: "Ida" 25.02.15, 15:36

A gdzie napisałem, że jestesmy winni holokaustowi ?

Ja tylko staram sie umysłowic niektórym, że Polacy podczas wojny tak samo chetnie chronili Żydów, jak i skazywali ich na zagładę.

Na zakończenie dyskusji cytat ze Szczypiorskiego :

Polska święta, zapita, skurwiona, sprzedajna, z gęba wypchaną frazesem, antysemicka, antyniemiecka, antyrosyjska, antyludzka. Pod obrazkiem Najświętszej Panienki. Pod stopami młodych oenerowców i starych pułkowników. Pod dachem Belwederu. Pod mostem. Święta polskość pod knajpą i kasą. Tępe pyski granatowych policjantów. Lisie mordy szmalcowników. Okrutne twarze stalinowców. Chamskie gęby Marca. Przerażone gęby Sierpnia. Pyszałkowate gęby Grudnia. Święta polskość bluźniercza, która się ośmieliła nazywać Polskę Chrystusem Narodów, a hodowała szpiclów i donosicieli, karierowiczów i ciemniaków, oprawców i łapowników, ksenofobię podniosła do rangi patriotyzmu, u obcych klamek się wieszała, składała wiernopoddańcze pocałunki na dłoniach tyranów. Ta ostatnia próba była potrzebna! Nieodzowna. Błogosławiona. Może wreszcie teraz Polska zrozumie, że łajdactwa i świętość w jednym stoją domu, także i tutaj, nad Wisłą, jak wszędzie na całym bożym świecie.
            • rena-ta49 Re: "Ida" 16.12.18, 14:16
              To o sobie pisał! Działacz PZPR, potem Unii Demokratycznej, SB-cki kapuś (TW Miglanc i TW Marek), donosił m. in. na swego ojca (potem przez lata jego syn donosił na niego). Publicysta, moralista i autorytet "Gazety Wyborczej".
    • al-szamanka Re: "Ida" 24.02.15, 20:55
      Zwiastun filmu nie podobał mi się - nie obejrzę.
    • ka-wa78 Re: "Ida" 25.02.15, 13:37
      Obejrzałam. Ciekawy, ale jednocześnie przygnębiający...
    • rena-ta49 "Zimna wojna" 16.12.18, 14:25
      to kolejny film Pawła Pawlikowskiego doceniony przez Europejską Akademię Filmową
      www.tvp.info/40450759/zimna-wojna-triumfuje-w-sewilli-piec-statuetek-dla-filmu-pawlikowskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka