iloneczka27 13.02.08, 13:09 zaproponuje takie wątki z poszczegolnymi pomyslami na "coś" teraz pomysł na postny dzien - w szczegolnosci chodzi mi o dania wlasnie na piatki lub inne dni, w ktorych jemy bezmiesnie:) zdzisiowa ma juz doswiadczenie:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megann120 Re: Pomysł na: postny dzień 15.02.08, 10:44 Bardzo dobry pomysł.. wydawało by się ze piątek jest tylko raz w tygodniu, więc tylko 52 piątki w roku... no ja jeszcze często opuszczam mięso (jako podstawę dania) w poniedziałki i środy - kiedyś trzeba jeśc ryby, ale i tak mam wrazenie ze strasznie sie powtarzam. RYby to w ogóle osobny temat. A ja jeszcze mam ten "problem" ze gotuję lancz i obiado-kolację (mój mąż pracuje na nocki, a poza tym jakoś mój organizm lubi taki system), więc musze wymyślić na jeden piątek dwa dania. No ale dość narzekania: Makarony: z brokułami, z sosem pomidorowym (czyli po neapolitańsku) lub serowym (czyli carbonara bez boczku ;). Makaron na słodko z serem (z racji miejsca zamieszkania rzadki rarytas - bo po ser biały to wyprawa na drugi koniec Glasgow) Ryż - na słodko ze śmietaną i cynamonem lub jabłkami. Risotto - z różnymi warzywami ale najczęściej jako dodatek do ryżu. Jajko sadzone z ziemniaczkami i marchewką lub szpinakiem lub brokułami lub groszkiem. Ziemniaki: placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub śmietaną lub ketchupem, ziemniaki pieczone lub frytki również robią czasem za samodzielne danie (w desperacji) Kluski wszelakie: ja robię kopytka, kluski śląskie, pierogi leniwe, zdarzyło mi się raz pyzy ale to w cholere roboty jak sie nie ma sokowirówki. Tutaj pewnie będzie problem regionalny bo różnie się różne kluski nazywają w różnych częsściach Polski... No i jeszcze zupy zostają - mój ratunek na lunch. Tyle że jak zupe mam podać jako samodzielne danie to już bym chciała jakiś żurek czy kapuśniak z kiełbaską - a to odpada. O rybach to tu czy w osobnym wątku? Odpowiedz Link