Dodaj do ulubionych

Proszę o przepisy :)

12.08.09, 22:54
Co roku robie przetwory na zimę, m.in.sałatkę z ogórków na
przystawkę do obiadu.Ale przyznam sie ,że znudziła się ona już mojej
rodzinie (4kg ogórków+0,5kg marchwi,cebuli,papryki +1szkl
octu,oleju,cukru,3łyżki soli+główka czosnku).Modyfikuję ją dodając
jednego roku kapustę albo koperek. Ale zalewa zawsze ta sama :/
Może macie jakieś sprawdzone przepisy na smaczną zimową przystawkę:D
Obserwuj wątek
    • iloneczka27 Re: Proszę o przepisy :) 09.09.09, 17:05
      z fasolki szparagowej:
      1,5 kg fasolki szparagowej (ugotować w osolonej wodzie do
      półmiękości pokrojonej na ok. 2 cm )
      1 kg marchewki zetrzeć na grubych oczkach.
      0,5 kg cebuli pokroić w cieńszą kostkę. Marchewkę i cebulę dusić w
      osobnych naczyniach do miękkości, dodając po 4 łyżki wody i1/3 szkl.
      oleju.
      Wykonanie:
      Odcedzić fasolkę, dodać 2 płaskie łyżki soli, 3łyżki cukru i 4
      łyzki octu. wszystkie składniki połaczyć razem, dodając 1 słoiczek
      koncentratu pomidorowego "PUDLISZKI". Nakładać do
      słoiczków .Pasteryzować 10-15 min.


      Ogórki curry


      2,5 kg ogórków
      4 cebule
      ZALEWA:
      1 1/2 szkl.cukru
      1 1/2 szkl.octu
      2 łyzki przyprawy Curry
      2 łyżki soli
      2 łyżki gorczycy
      2 szkl. gorącej wody
      Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć w plasterki,
      cebulę obrać pokroić w plasterki.Włożyć do miski zalać gorącą zalewą
      na 24 godziny.Następnie wkładać do słoików razem z zalewą,
      pasteryzować ok. 10 minut.Gorące układać zakrętką na dół.
      Smacznego!!!

      chutney z papryki i pomidorów

      4 czerwone papryki
      1 kg pomidorów
      1/2 kg cebuli
      12 łyżek octu winnego czerwonego
      40 dkg brązowego cukru - może być zwykły
      2 łyżeczki soli
      2 łyżeczki zielonego pieprzu
      2 łyżeczki ostrej musztardy
      szczypta mielonego ziela angielskiego
      1/2 łyzeczki ostrej papryki mielonej Paprykę przeciąć, usunąć
      gniazda nasienne i pokroic w kostkę. Pomidory sparzyć, ściągnąć
      skórkę, pokroic. Cebulę obrać, posiekac w kostke. Papryke, pomidory
      i cebulę włozyć do garnka dodac ocet, cukier i przyprawy. Gotowac na
      wolnym ogniu ok. 40 min. aż sos zgęstnieje , przy czym pod koniec
      gotowania cały czas mieszać, aby masa nie przywarła. Gotowe
      przełożyć do słoików i od razu zakręcać.
      Super na zime do mięska zamiast sosu.

      Buraczki:

      6 kg buraków
      6 dużych cebul
      3 dużę ząbki czosnku

      Zalewa:
      6 szklanek wody
      3 szklanki octu 6 % ( może być 10 % )
      3 łyżki soli
      3 szklanki cukru
      15 ziarnek pieprzu
      15 ziarnek ziela angielskiego
      10 gożdzików
      10 liści laurowych Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarce
      Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.
      Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i zostawić na 24
      godziny. Nie trzeba ich chowaćdo lodówki, nie zepsuja się. Potem
      odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min.
      Buraczki są fantastyczne.
      Pozostały sok wlewam do małych słoiczków i też pasteryzuję.Nadaje
      się świetnie na wigilijny barszcz i nie tylko. Z buraczków robię też
      barszcz ukraiński.
      Trzeba się jednak trzymać twardo przepisu .

      kapusta czerwona

      3 kg kapusty, 1 kg marchewki, 1 kg jabłek, 1 kg cebuli.
      Zalewa: 10 szklanek wody, 2 szklanki octu, 10 łyżek cukru, 1 łyżka
      soli.
      Kapustę, marchew, jabłka, cebulę poszatkować, posolić i zostawić na
      pół godziny. Następnie odcisnąć i dać do zalewy. Pogotować ok.15
      minut , a później dać do słoików. Pasteryzować 5-10 minut.
      Jest pyszna

      Leczo:

      LECZO
      Składniki; 2kg papryki czerwonej i zielonej
      2kg pomidorów
      1kg cebuli
      3łyżki cukru
      1/4 szkl. oleju
      sól
      Wykonanie;
      Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Oczyszczone
      z pestek papryki pokroić w paseczki, cebule w krążki.
      W rądlu rozgrzać olej włożyć cebule i ją zeszklić. Następnie dodać
      pomidory i paprykę duśić pod przykryciem. Po 10 min. dodać sól i
      cukier, duśić jeszcze ok. 5min. Gorące leczo nakładać do słoików i
      zakręcić. Pasteryzować 30-40 min. przechowywać w chłodnym miejscu.


      Papryka z miodem

      3 kg papryki
      Zalewa:
      2 l wody
      1/2 l octu
      10 ziaren ziela ang.
      2 liście laurowe
      3 goździki
      6 płaskich łyżek soli
      2 szkl. cukru
      1/2 szkl. miodu (naturalny lub sztuczny).
      Wszystkie składniki zalewy gotować ok. 5 min. Surową, pokrojoną
      paprykę wkładać do słoików i zalać nieco przestudzoną zalewą. Do
      każdego słoika można włożyć ząbek czosnku i 1 łyżkę oleju (czosnek
      niekoniecznie, olej raczej tak). Pasteryzować 20 minut.

      Kapucha:

      Polecam sałatkę na zimę:
      1główka kapusty 3kg. pokroić i posolić 2 łyżkami soli
      odstawić na dwie godziny ,poczym zlać wodę
      3 kg.ugotowanych buraczków zetrzeć na tarce
      1/2 kg marchwi zetrzeć
      1/2kg cebuli pokroić
      Wszystko razem wymieszać dodać do kapusty,zalać 1 szkl.oleju,1
      szkl.octu,1 szkl.cukru,trochę pieprzu,jeszcze raz dokładnie
      wymieszać i włożyć do słoików ,gotować od zagotowania około 1/2 godz.


    • lucia1960 Re: Proszę o przepisy :) 19.11.09, 10:33
      4 kg ogórków,1/2 kg cebuli,4 szt papryki czerwonej,1 pora,9 szklanek wody 1
      szklanka soli.Ogórki pokroić w plastry,cebulę, paprykę w piórka pora zalać
      warzywa wodą z solą po 3 godzinach odlać z ogórków wodę i wyrzycić a zalać
      zalewą 4 szklanki cukru niepełne 2 szklanki octu 5 szklanek wody zalewą
      zagotować przez 5 minut i zalać sałatkę. Wkładać do soików pasteryzować tylko
      tyle by się zagotowały słoje.Sałatka jest pyszna do obiadu i do kanapek jak kto
      woli.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka