ata_tomalpa Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 11.03.10, 21:25 Witajcie. przeczytałam, zmierzyłam się i oto wyniki: pod biustem(na wdechu) 71cm, w biuście luzem 83cm. Policzyłam wychodzi mi 65C. Do tej pory wstyd, ale byłam przykładem typowej źle dobranej w biustonosz Polki. Sprawdźcie, proszę, czy nie popełniłam błędu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
abartoszkas Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 11.03.10, 21:42 to dla mnie lwasciwie forum!!! jaki ja mam miec ormziar stanika, jesli moge zapytac?? Odpowiedz Link
abartoszkas Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 11.03.10, 22:07 psychodelia1 napisała: > 70C dziękuję, chociaż to mnie trocęe zszkowalo, gustowalam w 75B. Ale po ciązy nosze do tej pory orzmiar.. chyba D... w każdym razie jest stanowczo za duży.. Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 11.03.10, 22:19 przy wymiarach 74/85 akurat rozmiar 75B jakąś tragedią nie jest, bo przeliczając miskę z 70C na obwód 75 wychodzi właśnie 75B Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 11.03.10, 22:01 bardzo dobrze policzyłaś;) Odpowiedz Link
mu.shellka 72/85 12.03.10, 20:08 Witam. Moje wymiary to mniej więcej 72-73/85 na stojąco i 89 w skłonie. Właściwie odkąd tylko trafiłam na lobby, a to już w zasadzie dwa lata mijają, szukam stanika i chyba żaden nie był do końca dobry. Nie chcę się rozwodzić nad tym, co było wcześniej, niż pół roku temu, gdyż przez te ostatnie pół roku schudłam i moje wymiary jednak trochę się zmienił. Z tego też może wynikać mój problem. Przed schudnięciem (nie pamiętam niestety dokładnych wymiarów, pod miałam 75/78, w biuście jakieś 88 na stojąco...)udało mi się dorwać cielaka 75B od Ewy i śmiem przypuszczać, że leżał dobrze. Nosiłam go parę ładnych miesięcy, aż dostałam kolejnego, kratkę 75b, który po paru założeniach przestał być wygodny, i to sprawiło, że postanowiłam się zmierzyć... wtedy po raz pierwszy wyszło, że schudłam. Miałam wrażenie, że 75 zrobiło się za luźne, w dodatku cholernie kuło w mostek. Kupiłam 70B. Nawet nieźle mi się nosiło, do czasu, w którym zauważyłam u siebie nawrót dwóch znamion od czubków fiszbin - co gorsza, wypadających nawet nie na samym mostku, tylko już na piersiach. Zgroza - Effuniakowy mostek jest dla mnie za szeroki... Próbowałam użyć przedłużki, bo pierwsze, o czym pomyślałam, to że może jednak obwód jest za ciasny - zaczęło kłuć. Założyłam ciaśniej - też niespecjalnie lepiej, bo obwód już nieznośny. Poluzowałam jeszcze bardziej - i tak kłuje. Założyłam nieszczęsne 75B - też mnie żre w mostek i ma za duże michy, mimo, że obwód jednak nie jest taki luźny... Więc co w końcu jest z tym mostkiem? Jest niekompatybilny ze względu na kształt, czy coś z obwodem jest nie tak? Nie wiem, jakiego rozmiaru próbować, co może być nie tak... Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 72/85 12.03.10, 20:54 z tego co zrozumiałam kwestia dotyczy tu konkretnej firmy i dlatego najlepiej chyba będzie jeśli swój post skopiujesz do wątku dotyczącego właśnie sklepu Ewy Michalak - może nawet sama konstruktorka się wypowie Odpowiedz Link
mu.shellka Re: 72/85 13.03.10, 08:17 Dotyczy tylko jednej firmy, bo akurat ostatnio noszę tylko tę firmę. Aczkolwiek na samym początku nosiłam Panache, i po dość krótkim czasie było to samo, z tym, że po prostu najpierw jakoś to znosiłam, potem próbowałam kombinować, a potem przerzuciłam się na Effuniaka i przestało. Ale jak schudłam, to Effuniak też przestał być moim przyjacielem... stąd podejrzewam, że to jednak jakiś problem z rozmiarem... Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 72/85 15.03.10, 09:41 wychodzi Ci jakieś 65D, może DD - przydałoby się pomierzyć sąsiadujące rozmiary tylko, ze ten rozmiar nijak się ma do Effuniaków - jeśli chcesz dobrać Effuniaka to skorzystaj z kalkulatora sklepu Pani Ewy i ewentualnie dopytaj mailem co i jak Odpowiedz Link
mu.shellka Re: 72/85 19.03.10, 15:10 Tak by wychodziło, chyba raczej d niż dd, ale na przykład wszystkie mierzone Maskaradki w tym rozmiarze są trochę za luźne i za duże w miskach, miękkich jakichkolwiek w ogóle jakoś strasznie mało spotkałam ostatnimi czasy, w Effuniakach już się pogubiłam, Honeycomb Halfcup 70B okazał się za mały, ma za wąskie fiszbiny i obwód nieładnie jakoś się układa, a trochę się obawiam, że 65D mógłby być za ścisły. W dodatku prawie wszystkie mostki są na mnie za szerokie. Mostek mam bardzo wąski, choć na taki niby nie wygląda, bo trzeba się mu przyjrzeć... Być może będę musiała znowu pomierzyć Freye, ale przed tą felerną zmianą rozmiaru na mnie nie pasowały, na tyle, na ile mogłam to stwierdzić, więc na cuda nie liczę. Po prostu nawet nie wiem w co mam celować przy ewentualnych poszukiwaniach internetowych, bo na razie wszystko, co kiedykolwiek kupiłam na Allegro bądź gdzie indziej nie pasowało. Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 72/85 19.03.10, 16:08 a mierzyłaś Honeycomba 70C? bo piszesz, że 70b był za mały i miał za wąskie fiszbiny, ale 70C mógłby pasować niestety poszukiwanie dobrego stanika najczęściej sprowadza się do takiego zamawiania, odsyłania, próbowania... i rzadko się zdarza że zawsze pasuje jeden określony rozmiar... bo teoretycznie ten sam rozmiar różni się w zależności od firmy, modelu itp. a może jest w Twoim mieście jakiś stacjonarny sklep, żebyś mogła trochę pomierzyć? Odpowiedz Link
rubina2 Jaki powinnam mieć rozmiar stanika 77/86-87 19.03.10, 16:23 Witam, dokonałam pomiarów zgodnie z instrukcją. Moje wymiary to obwód pod biustem 77-78; obwód w piersiach pomiar luźny 86-87. W tej chwili nosze push-upy:) i nieśmiertelne 75B. Jest mi dość wygodnie chociaż czasem mam wrażenie, że stanik mnie ciśnie. Dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: Jaki powinnam mieć rozmiar stanika 77/86-87 19.03.10, 16:50 właśnie podłączyłaś się pod wątek mu.shellki ;) - trzeba było odpowiedzieć na pierwszy post:) co do rozmiaru... to akurat w Twoim przypadku to 75B wcale nie jest takie złe...ale z push upów zrezygnuj:) przy bardzo ścisłych możesz celować właśnie w 75B, ale pomierz przede wszystkim 70C - wiele będzie zależało od modelu i firmy Odpowiedz Link
rubina2 Re: Jaki powinnam mieć rozmiar stanika 77/86-87 19.03.10, 17:01 Bardzo dziękuję za odpowiedź i przepraszam za podłączenie się pod wątek mu.shellki. Przypadkiem mi to wyszło. Jeszcze nie do końca łapię się pisaniu na forach:) Błędy początkującego. Przepraszam. Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: Jaki powinnam mieć rozmiar stanika 77/86-87 19.03.10, 17:59 myślę, że mu.shellka się nie obraziła;) chodzi tylko o czytelność wątku:) Odpowiedz Link
mu.shellka Re: 72/85 19.03.10, 18:54 Jasne - jestem z Warszawy - problem w tym, że jednak rynek skupia się na Panache/Freya/Fauve, więc o ile w paru sklepach byłam, o tyle do wszystkich nie ma co jeździć, bo wszędzie jest to samo. Właśnie wybieram się z wizytą do Abrakadabry i zobaczymy... dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 72/85 19.03.10, 19:28 to prawda, że w sklepach dominują wymienione przez Ciebie marki i trudno coś innego poszukać, ale skoro jesteś z Warszawy to może zajrzyj do Bradea.pl - można mailowo umówić się na mierzenie stacjonarnie (znajdziesz tam oprócz Panache również Pour Moi, staniki Gossard - może akurat któraś z tych firm Ci przypasuje) Odpowiedz Link
tortillainne 85/108 (110) 12.03.10, 23:57 To są wymiary mojej mamy...Wg bra-fittera powinna nosić rozmiar 75J (lub 75K), natomiast nosi 85C!!!!! :O Dowiedziałam się, gdy pochwaliła się nowym biustonoszem, jaki niedawno sobie kupiła (oczywiście w Triumph'ie... mama uważa tą firmę za najlepszą w dziedzinie bielizny...Triumph=luksus i koniec dyskusji...:/ ) Ja nie wiem jak ona upycha ten biust w miseczkę C, gołym okiem widać, że cyc Jej się wylewa (ma duży biust), obwód za szeroki, rozciągnięty, podjeżdża do góry (mama ma też problemy z bólami kręgosłupa i nie przyjmuje wiadomości, że do bólu może się też przyczyniać duży biust (który trochę waży) no i zły stanik, który go nie podtrzymuje... Ja już nie mam siły tłumaczyć i przekonywać, bo wszystkie moje argumenty kwituje tym, że ona całe życie nosiła 85C a ja wydziwiam i głupoty opowiadam (zwłaszcza jak wyliczyłam, że powinna nosić rozmiar 75K -"przecież nie ma takiego rozmiaru!") Odpowiedz Link
zzapytaczka 69/78 zzapytaczka 13.03.10, 20:19 Witam, moje wymiary to 69/78, czyli naprawdę mikry biuścik, według bra-fittera powinnam nosić rozmiar 60c, ale kiedy dodałam zaledwie po 1cm do obu wymiarów, bra-fitter doradził już 65A, ciężko mi to pojąć mała różnica, a w rozmiarze stanika dość spora, OCB? Druga sprawa to ułożenie i kształt mojego biustu, mianowicie moje piersi są szeroko rozstawione, "rozsmarowane" po klatce, czyli spore, ale płaskie, zawsze miałam problem ze znalezieniem stanika o dużych fiszbonach, które nie wbijałyby mi się w piersi, a jednocześnie nie byłyby przymocowane do miseczek wielkości namiotu. Jeśli miseczki są dobre, tzn, moje piersi luźno, ale w całości je wypełniają, to fiszbiny są za wąskie :( Czy kiedyś znajdę dla siebie dobry stanik i jakiego modelu szukać? Odpowiedz Link
kulka_kulkowa Re: 69/78 zzapytaczka 13.03.10, 20:42 To się pierwsza wypowiem, jak zapraszałam do rozmiarowego :) Kalkulator to tylko wskazówka, "wypluje" to, co mu się zaprogramuje - przy przejściu na oczko wyższy obwód zmniejsza miskę o 2 rozmiary. W praktyce, szczególnie małobiuściastej, wychodzi 1 rozmiar różnicy. Według mnie powinnaś zacząć od zmierzenia 30(65)A i B, przy czym obstawiam, że B może być lepsze. Nie zaniżałabym też obwodu aż do 60. Sama wiesz, że my małobiuściaste nie nosimy na klatce piersiowej jakichś dużych ciężarów ;) , więc nie potrzebujemy super podtrzymania, które wiąże się z zaniżaniem aż o 9 cm. Na małym biuście sprawdzają się pionowe cięcia misek i halfcupy. Proponuję też poradzić się mailowo w sklepach takich jak bradea czy onlyher. Odpowiedz Link
zzapytaczka Re: 69/78 zzapytaczka 14.03.10, 07:49 dziękuję, w poniedziałek ruszam na rundę po sklepach, zabaczymy, co z tego wyjdzie :) Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 69/78 zzapytaczka 15.03.10, 10:22 Ja tylko dodam do tego co już poradziła kulka, że przy obwodzie 65 będziesz mieć szersze fiszbiny niż przy 60, a z tego co pisałaś właśnie szersze są Ci potrzebne. Odpowiedz Link
zzuziaaa 66/80 13.03.10, 20:37 Całe życie nosiłam ten znienawidzony przez lobby małobiuściastych 75B, raz było wygodniej, raz mniej wygodnie (na ogół były to tańsze biustonosze) swoją drogą teraz trochę schudłam, a że wiosna nadchodzi to czas odświeżyć garderobę też bieliźnianą, więc pomóżcie, jaki rozmiar uważacie, że byłby właściwy prze 66/79-81? Odpowiedz Link
kulka_kulkowa Re: 66/80 13.03.10, 22:12 Zacznij od 60D lub ścisłego 65B/C. Jak zmierzysz cokolwiek w tych rozmiarach będziesz już miała jakąś orientację. A 75B to rozmiar jak rozmiar. Nawet się ostatnio na Balkonetce jedno realne 75B objawiło :) Znienawidzone to jest wciskanie małoobwodowych małobiuściastych w 75B :) Odpowiedz Link
juta1975 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 14.03.10, 20:06 Witam,ja też proszę o pomoc w doborze odpowiedniego,bo po przeczytaniu wątku padł mój mit o 80B,mam 77/87 dziękuję i pozdrawiam,Justyna Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 15.03.10, 09:23 pomierz staniki 70C Odpowiedz Link
maamii jaki rozmiar 71/84 14.03.10, 21:17 Witam, i ja rowniez o pomoc proszę - obecnie należę do noszących 75B, i wiem,że mi to nie pasuje...cisnie,przesuwa sie itp. mam 71pod biustem i 84 w biuscie - jaki rozmiar? Odpowiedz Link
true_love_you Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 16.03.10, 16:04 Proszę o pomoc w doborze prawidłowego rozmiaru biustonosza. Obecnie nosze nieszczęsne 70B;-( Moje wymiary to: pod biustem: mierzone bardzo ciasno:69, mierzone luźno:72 w biuscie:85, w zwisie: 87 Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 16.03.10, 21:32 zacznij od 65DD, choć biorąc poprawkę na wymiar w zwisie, może okazać się - choć niekoniecznie - że w niektórych modelach będziesz potrzebować 65E Odpowiedz Link
tamara249 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 16.03.10, 23:42 Witam! Mam 172 wzrostu. Pod biustem mam 82cm, w biuście 91 bez stanika i 93 w staniku (starałam sie mierzyć w staniku, który nie jest push-up, a praktycznie tylko takie kupuję). Według mnie piersi mam szeroko rozstawione i małe w porównaniu do swojego wzrostu. Zazwyczaj noszę 75 B. Z góry dziękuję za pomoc ;) Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 16.03.10, 23:56 pomiar w staniku wygąbkowanym nie ma sensu... w staniku - i to wyłącznie miękkim - należy mierzyć się w przypadku gdy piersi są bardzo wiotkie a co do rozmiaru to spróbuj 75C Odpowiedz Link
yollab wymiary 71/83 17.03.10, 14:43 Witam, Moje rozmiary to 71 i 83. Od dłuzszego czasu nie mogę dobrać biustonosza. Zawsze nosiłam 70A ale po ciązy mój biust całkiem się zmienił i żaden biustonosz nie pasuje. Z góry dziękuję za rady. Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: wymiary 71/83 17.03.10, 16:51 na Twoje wymiary najodpowiedniejszy wydaje się rozmiar 65C, przy szczególnych ściślakach możesz też popróbować 70B Odpowiedz Link
marenica Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 17.03.10, 15:27 67/82 i mam problem:( Pierwszy niby dobry stanik kupiłam rok tamu. Był to Curvy Kate 28 DD ( czyli wg. tabelki), niestety okazał się za duży:( Drugim zakupem był Ballet 65 D i też okazał się za duży:( - fiszbiny idealne ale w miseczki mógłby się słoń zmieścić:[... Ostatnio zakupiłam również Freyę 65 D plunge ( model nieznany ) i jest za mała ... aaa i miałam jeszcze La senzę, która też nie pasowała:/ W związku z tym pytam jaki mam kupić stanik żeby wreszcie pasował? Dodam jeszcze że tabelkowe 28 DD jakoś mnie nie przekonuje ostatecznie, gdyż widziałam ostatnio na zaprzyjaźnionym forum dziewczynę, która maiła na sobie kilka modeli 28 DD ( tyle, że 62 pod biustem- w biuście 82 ) i wyglądała świetnie, natomiast inna z moim wymiarami w takim samym modelu wypadła "dosyć blado" - ale wcale się nie dziwię, między 62 a 67 pod biustem jest 5 cm różnicy, a tym samym 5 cm więcej w miseczce:/ WIĘC PROSZĘ O RADĘ !!! Dodam że mam szeroko rozstawiony biust i jestem raczej wąsko fiszbinowcem Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 17.03.10, 17:00 widzisz kalkulator jest tylko kalkulatorem... i niekiedy rozmiar, który wychodzi nam na jego podstawie ma się nijak do rzeczywistości, bo na rozmiar mają wpływ nie tylko wymiary, różnica "pod" i "w" ale też kształt biustu, a do tego dochodzi jeszcze kwestia rozmiarówki danej firmy, modele mało- i dużomiskowe... W konsekwencji jedynym rozwiązaniem jest metoda prób i błędów, mierzenie, mierzenie, mierzenie... rozmiar z kalkulatora ma tylko charakter orientacyjny, żeby było wiadomo w co mniej więcej celować, a potem trzeba to zweryfikować... wąskofiszbinowe są Freye Odpowiedz Link
amarelka Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 18.03.10, 12:17 podobnie jak inne dziewczyny mam problem z rozmiarem stanika ;) Jestem szczupła i wysportowana, stąd mój największy problem: szerokie plecy, a do tego mały biust. Pod biustem mam 79 centymetrów, a w biuście 87. Zazwyczaj nosze 75b, które nie leży do końca dobrze. W 75a mam cały biust pod pachami. Kalkulator mi wyliczył że niby mam nosić 70b, problem jest jedynie taki że jak kiedyś ubrałam taki stanik to wieczorem miałam czerwony odciśnięty ślad pod biustem, a tak chyba nie powinno być. Wiec raczej obwód mniejszy niż 75 odpada. Tylko A jest trochę za małe, a B trochę za duże. I co tu zrobić ? Odpowiedz Link
moonlight80 79/87 18.03.10, 14:16 Ja bym na Twoim miejscu spróbowała się jednak przekonać do obwodu 70 a miskę wzięłabym C, moze obwód Cie cisnął bo miska była za mała? Spójrz na moje wymiary w sygnaturce, startowałam podobnie jak Ty kilka lat temu i brałam 70D a teraz nie wyobrażam już sobie noszenia obwodów innych niż 65:)) Wygarniaj porządnie to Ci coś pewnie przemigruje do misek. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ssacura ssacura wym. 87-83/100 19.03.10, 20:30 Witajcie! mam do Was specjalistek prośbę o ustalenie mojego rozmiaru biustonosza... nie mam jeszcze zadnego uświadomionego stanika i chcę to zmienić :) 83 to wymiar mierzony ciasno a 87 luźno kształt piersi, to stożki Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: ssacura wym. 87-83/100 19.03.10, 23:43 teoretycznie powinnaś celować w 75E, przy bardzo ścisłych 80DD, ale ze względu na stożkowy kształt może się okazać, że potrzebujesz mniejszego rozmiaru niż by to wynikało z wymiarów Odpowiedz Link
alex501 jaki stanik alex 74/79 19.03.10, 21:12 Jestem po ciazy, karmilam 9 miesiecy. Ostatnio jak chcialam sobie kupic stanik to sie okazalo ze A 75 byl za duzy. To juz mnie dobilo. Pomocy!!! Odpowiedz Link
maly_cyc 82/92 20.03.10, 16:26 Pomocy... Jak do tej pory nosiłam 80B, ale obecnie wystarczy, że poruszę ręką, a on żyje własnym życiem i skacze po mnie :( Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 82/92 20.03.10, 17:06 celuj w 75C ----- zamienię lub sprzedam staniki: nowe i używane Panache Cleo 60C i DM 65B szczegóły: ps1@vp.pl Odpowiedz Link
aga_a24 78/92 20.03.10, 16:36 Witam.Muszę chyba coś zmienić w swojej garderobie.Do tej pory tradycyjne 75B, oczywiście push-up. Cycki zmasakrowane po karmieniach 2 ssaków, w zasadzie to ich nie ma. Są świetnym dowodem przyciągania:( Tu gdzie mieszkam nie mam szans na jakiekolwiek przymiarki. Dzisiaj mierzyłam 70d i jakoś to nie to było, ale mierzyłam push-upy Jakiej marki szukać? Jaki model, krój? Bardzo proszę o pomoc, dziękując równocześnie Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 78/92 20.03.10, 17:05 powinnaś pomierzyć 70DD co do kroju stanika to zależy od kształtu biustu, upodobań itp. przejrzyj oferty sklepów internetowych - w większości Właścicielki chętnie doradzą:) Odpowiedz Link
aga_a24 Re: 78/92 20.03.10, 18:29 Dziękuję bardzo.Tak sobie właśnie myślałam o tym rozmiarze, czytając wcześniejsze posty. Mój biust, noc cóż, nie dość że go nie ma, to jeszcze to co jest, ciągnie do ziemi.Masakra. Przyzwyczaiłam się do krojów typowych push-up.Cięte tak skośnie. A może są jakieś kroje, które lepiej wyglądają na takim "żadnym" biuście? Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 78/92 20.03.10, 18:44 z pewnością małe biusty dobrze wyglądają w half cupach, bo one są nisko zabudowane skoro masz piersi raczej wiotkie to pewnie też bardziej "plastyczne", więc mogą przypasować Ci plunge (a one dają dużą szansę na kreseczkę, albo przynajmniej dolinkę, bo zbierają piersi do środka;) ładnie zebrać i wypchnąć do przodu może też balkonetka ale może też okazać się, że z jakimś krojem jesteś niekompatybilna, tylko że to wszystko wychodzi "w praniu"... Odpowiedz Link
aga_a24 Re: 78/92 20.03.10, 19:07 Bardzo wdzięczna jestem. A jeśli miałabyś jeszcze chwilkę, jaką markę polecałabyś? Dla Ciebie half cup i balkonetka to cos normalnego, ja kojarzę tylko push-up i bardotkę. Poczytałam, popatrzyłam, ale jakoś tak mało tego w tym romziarze(choć pewnie i tak więcej niż innych). I jeszcze-czy szukać całkiem miękkich, czy raczej lekko chociaż usztywnianych? Czy np mogłabym celować w PANACHE MASQUERADE GEORGIANA, bądź Lilly firmy Panache. Przepraszam,że zawracam gitarę, ale całkowicie ciemna jestem. Kiedyś próbowałam, ale po przejściu się po sklepach, zrezygnowałam. Raz jeszcze dziękuję za zainteresowanie Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 78/92 20.03.10, 19:22 najlepiej byłoby pomierzyć... warto mieć i miękuska i sztywniaczka:) jeśli dotychczas nosiłaś tylko push upy to może rzeczywiście najpierw kup coś usztywnianego - chociaż miękki stanik też potrafi wiele zdziałać;) georgiana jest własnie usztywnianym half cupem a co do podanego przeze mnie rozmiaru to on jest taki orientacyjny, bo w praktyce może się okazać że potrzebujesz większego albo mniejszego, że w jednym modelu obwód 70 będzie za ciasny a w innym za luźny - warto mierzyć sąsiadujące rozmiary a może w Twoim mieście jest jakiś "uświadomiony" sklep z bielizną? jeśli nie to zostają sklepy internetowe i wtedy poleciłabym Ci przynajmniej na początek onlyher.pl - ze względu na szczególnie pomocną Właścicielkę - jak napiszesz maila i przedstawisz "sytuację biustową" to coś doradzi i pomoże wybrać (co prawda akurat w tym sklepie nie ma panaszków ale są inne firmy;) Odpowiedz Link
aga_a24 Re: 78/92 22.03.10, 08:57 Dziękuję bardzo. Spróbuję w podanym przez Ciebie sklepie. U mnie w mieście wielkie ZERO:) Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 78/92 22.03.10, 09:50 spróbuj:) tylko najpierw napisz koniecznie mail do Właścicielki (podaj swoje wymiary pod biustem ścisło i luźno oraz pomiar w biuście no i którymi modelami ewentualnie byłabyś zainteresowana) - pomoże Ci dobrać właściwy rozmiar (niektóre modele są baardzo ścisłe a inne luźniejsze, niektóre są też dużomiskowe) Odpowiedz Link
rocksky Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 21.03.10, 19:19 Pod biustem 68/69 W biuście 80 Odpowiedz Link
opium74 Opium74 wymiary 74/92 21.03.10, 20:49 To moje 2 podejście do porządnego dobrania stanika.... Standardowo najwiecej mam staników 75B na dodatek push upów Mam też dwa które były próba zmiany: Triumph - niestety z metki się sprał rozmiar ale chyba 70C lub 65 ?? i ten jest w sumie najwygodniejszy oraz firmy Freya (?) 65F - niestet kupiony jak miałam kilka kg więcej niz teraz i jest obecnie za duży :( Pozdrawiam Odpowiedz Link
opium74 Re: Opium74 wymiary 74/92 21.03.10, 21:30 Dodam że ten Freya nawet jak miseczka była dobra to nosiłam zaledwie kilka razy bo KOSZMARNIE wbijały mi sie fiszbiny - nie wiem czy to kwestia modelu czy czego ale nawet teraz go załozyłam żeby sie przekonac i nie da się w nim funkcjonować - ze zdziwieniem czytam jak pioszecie "zapomniałam ze mam na sobie stanik" Odpowiedz Link
opium74 Re: Opium74 wymiary 74/92 21.03.10, 22:23 znalazłam nazwę tego stanika Freya to chyba Arabella - w kolorze czarnym ze wstawkami w kolorze fuksji i łososiowymi Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: Opium74 wymiary 74/92 21.03.10, 22:34 75B jest za małe o miskę. w bardzo ścisłych stanikach powinnaś mierzyć 75C, natomiast w stanikach typowych - 70D lub 70DD (w różnych modelach różnie może to się układać. z rozciągliwców natomiast możesz próbować 65E - ale uwaga, fiszbiny naciągnięte przez obwód mogą okazać się w tym rozmiarze za szerokie. mierzyć mierzyć mierzyć :) Odpowiedz Link
opium74 Re: Opium74 wymiary 74/92 22.03.10, 12:03 dziękuje bardzo za rady. jestem z Wrocławia więc poszukam w tutejszych sklepach. Chociaż ceny np.na Ruskiej trochę zniechęcają... Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 21.03.10, 22:31 myślę, że powinnaś mierzyć 65B lub 65C. Odpowiedz Link
moniq60 JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA moniq60 34/75? 22.03.10, 21:50 Witam!Jak się mierzyłam przed chwilą to pod biustem mam:78cm a tak na środku biustu mam 88(bez stanika)...jestem szczupła i wysoka...moje staniki kupuję na rynku a tam nie ma literek:(..na stanikach co uważam ,że są na mnie dobre jest napisane:34/75..jaki to rozmiar?Bardzo proszę o odpowiedź.Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA moniq60 3 22.03.10, 22:22 przy wymiarach 78/88 powinnaś celować w 70C - zakładam że zmierzyłaś się prawidłowo - ciasno pod biustem i luźno w biuście a co do rozmiaru staników które kupujesz to oznaczenie 75/34 to po prostu obwód 75, ale na Twoich stanikach też na pewno jest jakaś literka czyli oznaczenie miski Odpowiedz Link
kasia_nic JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA 23.03.10, 10:12 Ciasno pod biustem na wydechu mam 70,5 cm, a w biuście delikatnie mierząc - 84 cm. Jaki powinnam nosić rozmiar? do tej pory nosiłam 70B jednak to nie jest najlepszy rozmiar... ciągle muszę się poprawiać. Proszę o pomoc, Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
s_hangover 75 pod i 85 w biuście s_hangover 23.03.10, 21:20 Witam noszę usztywniane staniki 70B, jednak miseczki wydają się być już trochę za małe... mogę prosić o radę? Odpowiedz Link
pocket.size 70/80 24.03.10, 15:44 Witajcie, znalazłam Was niedawno. Po lekturze forum zmierzyłam się tak jak kazałyście ;)i właśnie: pod biustem 70, biust 80. Czego powinnam szukać? Do tej pory noszę A 70 lub 75, zależy co mi pasuje, bo czasem kształt jest nie bardzo. Podpowiedzcie:) Pozdrawiam wiosennie. Odpowiedz Link
ewusia13 Re: 83-87/100 25.03.10, 10:58 dodam tylko, że 83 cm pod biustem to wtedy gdy mocno ścisnę, gdy mierze swobodnie to jest 87 w biuście bez stanika 100 chciałabym jakiś stanik typu push-up i najlepiej taki, który miałby blisko osadzone miseczki, żeby "ścisnąć" biust z kalkulatora wychodzi mi, że 75 F w tej chwili mam na sobie 85C... taki sobie :) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 83-87/100 27.03.10, 15:05 85C nie jest odpowiednim rozmiarem dla Ciebie. Z brytyjczykow polecalabym 36(80)D albo DD albo 34(75)E- zacznij od tego pierwszego, powygarniaj piersi do miseczek i zobacz czy obowod nie jest za luzny (nie powinien sie podnosic). Jesli obowod jest za luzny, przymierz 75. Na poczatek nie polecam tez puszapow, bo trudno w nich okreslic jak stanik lezy, zacznij od miekkich stanikow. Popatrz w katalogu balkonetki, ze miekkie staniki tez moga ladnie lezec na mniejszym biuscie. balkonetka.pl/katalog/ Odpowiedz Link
karlla21 Re: 69/84 26.03.10, 09:11 mój rozmiar pod biustem to 69 a w biuście 84, do tej pory nosiłam miseczkę A ale po przeczytaniu tutaj różnych wątków wiem że jest to jednak zła miseczka... P.S fajnie że jest takie miejsce jak to! :) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 69/84 27.03.10, 15:06 A te miseczke A, to przy jakim obwodzie nosilas? Poszukaj stanikow w rozmiarze 30(65)D. Odpowiedz Link
karlla21 Re: 69/84 27.03.10, 19:51 oczywiście wcześniej nosiłam tradycyjne 75 w obwodzie miseczka A! normalnie grzech nosić taki stanik mając w obwodzie 65! jaka byłam nie oświecona!!! a tu proszę 65 i miseczka D!!! Odpowiedz Link
ja-ana 76/92 ja-ana 27.03.10, 14:10 Witam, wymiary biustu to 76/92 w staniku, 76/91 bez stanika. Pozdrawiam i błagam o pomoc:) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 76/92 ja-ana 27.03.10, 15:07 Poszukaj brytyjskich 32(70)DD albo polskich 70E. Odpowiedz Link
xfionka 76-77/88 xfionka 28.03.10, 17:22 Obecnie noszę 75B, czasem pasuje, czasem nie, jak widać każdy sklep ma inną rozmiarówkę ;) Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: 76-77/88 xfionka 29.03.10, 11:56 W zasadzie przy Twoich wymiarach 75B jest ok chociaż tak jak piszesz wiele zależy od rozmiarówki danej firmy. Pomierz też 70C, bo może obwodowo będzie lepiej trzymać. Odpowiedz Link
unapproachable unapproachable 75B 28.03.10, 20:59 jaki powinnam nosić stanik?? pod biustem 77,5cm w biuście 87 cm Odpowiedz Link
psychodelia1 Re: unapproachable 75B 29.03.10, 12:00 możesz pomierzyć 70C, chociaż to 75B przy Twoich wymiarach jest też ok Odpowiedz Link