tatello Biust pływający 08.02.08, 08:00 Cześć! Uwielbiam piękną bieliznę, ale jak tylko coś fajnego sobie kupię, po paru dniach używania w praktyce okazuje się, że zakup był nietrafiony. Problem z biustem zaczął się odkąd schudłam. Niestety moje piersi też straciły sporo w swojej objęctości, co gorsza została wiotka skóra, więc mój biust jest mało jędrny, 'rozlewa się' w staniku, przy schylaniu i dużej aktywności też lubi się przemieścić. Podskakuję ja, a ze mną mój biust, jednak nie wraca na swoje miejsce. To jest moja udręka. Podam swoje wymiary: na wydechu pod biustem 80, bez stanika 96, w staniku 98. Zwykle kupuję 70-75B/C - jeżeli nie mogę w sklepie dopiąć się w rozmiar 70,biorę 75; jeżeli chodzi o miseczkę - biorę taką, w której biust leży przyzwoicie. Chciałabym żeby miseczki fajnie formowały biust, który bez stanika jest bezkształtną masą. Mam bardotkę (chyba 75C) w Reserved z poduszeczkami (push-up) - biust fajnie leży, nic się nie wylewa - jedyne co to , że jest trochę za luźny pod biustem i ma tendencję do podjeżdżania z tyłu. Przed świętami kupiłam w Cubusie czerwony push-up 75C, też nieźle leży, ale boję się że niedługo się rozciągnie i znowu zacznie podjeżdżać. Ale chciałabym żeby było jeszcze lepiej. Nie wiem jaki typ stanika nosić, nie chcę żeby miseczka przepoławiała mi pierś na pół, bo wtedy wyglądam tak jakbym miała 4 oddzielne połówki, a nie 2 całe piersi. Chciałabym żeby piersi w biustonoszu miały kształt kuli, a nie wyglądały jak sterczące stożki. No i żeby wydawały się trochę większe niż mam w rzeczywistości. Proszę pomóżcie mi! Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: Biust pływający 08.02.08, 12:25 Nie jestem pewna, bo to nie moja czesc tabelki, ale moim zdaniem powinnas raczej celowac w 70F(na 96.5 w biuscie) lub 70FF (na 99 w biuscie). Te ktore kupujesz sa na Ciebie za male (75B jest na 89cm w biuscie!). Moze zajrzyj na forum biusciastych, tam Ci dziewczyny lepiej doradza forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203 Odpowiedz Link
sylwiastka 80/96-98 tatello 08.02.08, 12:34 Przy 80 polecam 70 (tych kiepskich rozciagliwych staników, które szybko sie rozciagają) lub 75 dobrej jakości biustonoszy. Jesli za pierwszym razem sie nie dopniesz w 70tce warto dokupić przedłużkę (są np w H&M) i uzywac jej dopóki stanik się nie rozciągnie. Po drugie zrezygnuj z gąbkowych push-upów przynajmniej na jakiś czas. Poszukaj staników miękkich na fiszbinie, one w prawidłowym rozmiarze naprawdę ładnie ksztaltują biust. Opisywałaś, ze miseczki tną Ci pierś - są za małe (w szczególności 70BiC przecierz to malizna...) docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n&pli=1 popatrz dokladnie na tą tabelke. Jesli będziesz kupować biustonosz o obwodzie 75 z polskich firm przymierz 75E (to odpowiednik brytyjskiego 75DD) jest na 96,5 cm w biuście. Zakladając stanik pochyl się i wygarnij biust spod pach do miseczek i mocno sktóć ramiączka. Jesli obwod podjedzie do góry to szukaj 70G (polskie) lub 70F brytyjskie. wygarnianie i skrócenie ramączek jest bardzo ważne, jesli biust nadal będzie bułkowal spróbuj większa miseczkę. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: Biust pływający 08.02.08, 14:37 tatello napisała: > Nie wiem jaki typ stanika nosić, nie chcę żeby miseczka przepoławiała mi pierś > na pół, bo wtedy wyglądam tak jakbym miała 4 oddzielne połówki, a nie 2 całe pi > ersi. To nie chodzi o tym stanika, ale o odpowiednio dużą miseczkę! Moim zdaniem skoro dopinasz się w 70-tki powinnaś spróbować brytyjskie 70FF, ewentualnie 70F. A polskie 70H/J, jeśli dostaniesz. Odpowiedz Link
tatello Re: Biust pływający 08.02.08, 16:32 Dziewczyny, jesteście kochane. Dziękuję za Wasze rady, idę do sklepu przymierzać i dopasowywać. 70H/J brzmi zabójczo ;) Rozumiem, że jeżeli kupujemy biustonosz na mniejszy obwód pod biustem to automatycznie musimy brać większą miseczkę, tak? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: Biust pływający 08.02.08, 17:24 >Rozumiem, że jeżeli kupujemy biustonosz na mniejszy obwód pod biustem to automatycznie musimy brać większą miseczkę, tak? TAK!!!! To najwazniejsza zasada stanikologii;) Nie chce Cie martwic, ale 70H/J to zwyklym sklepie nie znajdziesz. Jesli jestes z Warszawy albo Poznania idz do Avocado. Nie musisz nic kupowac, ale przymierzyc warto. Poza tym zdaje sie Intimo w Krakowie. Nie jestem pewna tych naziemnych sklepow, sprawdz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992 Poza tym oczywiscie internetowe sklepy, na blogu Kasicy jest lista: stanikomania.blox.pl/html Odpowiedz Link
marioladabr 75/92 08.02.08, 09:29 kupuję 75C, i w zależności od firmy różnie byłam zadowolona. Ale po lekturze forum zaczęłam się zastanawiać nad 70D/E - czy słusznie? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 75/92 08.02.08, 12:28 Jesli masz 75 pod biustem to powinnas raczej kupowac 70 a moze nawet 65 w niektorych rozciagliwacach. Czy stanik jest nieruchomy, czy tez jak podnosisz rece do gory to podjezdza Ci pod brode? Czy zapiecie na plecach jest nieruchomo, czy podjezdza na kark? Jesli Twoj stanik nie jest nieruchomy pomysl o ciasniejszym obwodzie. Sprobuj 70DD (w brytyjskich stanikach) Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 75/92 08.02.08, 12:41 masz rację spróbój 70E i pamietaj o wygarnięciu spod pach oraz o skroceniu ramiączek. Myslę oczywiscie o miekkim staniku na fiszbinie. Odpowiedz Link
madzi1 Re: 75/92 - marioladabr 08.02.08, 12:56 Z brytyjczyków to będzie 32DD(70DD) albo 32E. W polskiej rozmiarówce próbuj 70E albo 70F. Tylko pamiętaj, żeby wszystko porządnie powygarniać :) Odpowiedz Link
frida7 73/81 pomozcie prosze 08.02.08, 12:15 Dziewczyny bardzo prosze o Wasze rady. biust mam maly a chcialabym go jak najlepiej wyeksponowac i zachowac w dobrej formie na dlugie lata:). na wydechu pod biustem ok 73 w biuscie luzno ok 81 - bez stanika, w staniku chyba dosc dobrze dopasowanym przez znana pania ze smolnej - ok 84 po lekturze paru watkow wydaje mi sie ze moj rozmiar to 65C (??) no i teraz drugie pytanie gdzie najlepiej w wawie udac sie po taki rozmiar? przejrzalam strone polecanego avocado i niestety tam sprzedaja chyba od 65D:-(. bede bardzo wdzieczna za pomoc. pozdrawiam:) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 73/81 pomozcie prosze 08.02.08, 12:31 A jak sie mierzylas pod biustem, bardzo ciasno? Bo jesli nie tak ciasno, to moze 60 by CI pasowaly? 65C moze D (jesli ten pomiar w staniku jest prawdziwszy) i odpowiednio 60DD albo 60E. W avocado te rozmiary dostaniesz. Idz i przymierz, nie musisz nic kupowac, jesli Ci nie bedzie pasowalo. Odpowiedz Link
frida7 Re: 73/81 pomozcie prosze 08.02.08, 12:43 wielkie dzieki za szybka odp. mierzylam sie raczej ciasno, na wydechu. w staniku biust jest dobrze (chyba?) zebrany i dochodzi tez grubosc samego stanika. pewnie wybiore sie do avocado choc jestem z tych wrazliwych i bardzo nie lubie niemilych ekspedientek i tekstow ze nie ma rozmiarow na tak maly biust, zwlaszcza jak sama sie pcham do sklepu ktory reklamuje sie jako dla pan o duzych biustach ;-). przeczytalm tez o buduarze w zlotych tarasach. Moze ktos cos jeszcze doradzi. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 73/81 pomozcie prosze 08.02.08, 12:47 W Avocado ekspedientki sa raczej mile (poznalam tylko jedna). Fakt, reklamuja sie jako sklep na duzy biust (czyli wg stereotypowego myslenia od D), ale szyja obwody od 60, wiec ten 60D to jest malutki. W buduarze podobo nikt Ci nie doradzi, ale sprobowac mozna. Nie mieszkam w Polsce, wiec naziemnych sklepow nie znam. Zajrzyj moze na ten watek na LB: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992 Odpowiedz Link
madzi1 Re: 73/81 pomozcie prosze - frida 08.02.08, 13:03 W avocado panie nie są nie miłe, nie masz się czego obawiać. Ichniejsze 65D jest dosyć spore i może się okazać za duże, ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Poproś też żeby pani ci dała 60D i 60E. Jeśli będzie miała coś z frei to weź do przymierzenia 65D, 60DD i 60E. Jeśli będziesz miała wątpliwości czy stanik dobrze leży możesz poprosić panie o pomoc. One są bardzo dyskretne i żadnych niemiłych komentarzy nie usłyszysz. W buduarze nie słuchaj nikogo, bo one tam ci będą próbowały wcisnąć byle co :) Zajrzyj też do Chatte w promenadzie. Odpowiedz Link
frida7 Dzieki 08.02.08, 13:07 Dzieki dziewczyny, spisuje na kartce wszystkie rozmiary i firmy ktore polecacie. Tak uzbrojona:) wybiore sie na zakupy. Odpowiedz Link
falafala 77,5/86 08.02.08, 17:54 to ja tez sprobuje, w sumie glupieje od tych rozmiarow, moze ktoras "na oko cos podpowie" Odpowiedz Link
falafala Re: 77,5/86 08.02.08, 18:08 O dzieki:-) tak sobie wlasnie wyliczylam, hmmm, C to ja w ciazy nosilam :-D, bede musiala przymierzyc cos w skelepie bo po C jeszcze nie siegalam, nie mowiac juz o 70, brrr, w desperacji zeszlam z 80A na 75B i to juz bylo lepiej, choc wsrod tych co mam najwygodniejszy jest 80A triumpha Sweet Romance, choc inne tej firmy wypadaja u mnie fatalnie. chyba jutro wybiore sie na zakupy :-) Odpowiedz Link
quleczka Re: 77,5/86 08.02.08, 22:05 scarlet_agta napisała: > A co powiesz na 70C? Nie chcę się tu wymądrzać ale ja mam wymiary 76-78 (raczej te 78), a w biuscie 84-85 (do 87 w pewnym okresie cyklu) i dziewczyny poradziły mi tu(na samym początku tego wątku) na to 84-85 -> 65 D lub raczej nawet DD. Jakby nie było to obwód u Ciebie niemal ten sam - więc wygląda na to, że mogłyby nam pasować podobne :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75041237&a=75371617 Tu podobna rada 65DD na rozmiary prawie jak Twoje czy moje :) Ale powiem, że dla mnie brzmi to dziwnie ale postanowiłam przymierzyć to 65 jednak :) Odpowiedz Link
falafala Re: 77,5/86 09.02.08, 23:05 No to ja na swiezo po zakupach mowie. Przymierzylam 20 stanikow ufff... I absolutnie dla mnie 75B pasuje. Z tych co mierzylam na 70 wszytskie byly albo waskie, albo bardzo waskie, a miseczki rzadko dobre i raczej za duze. Za to 75B prezentowaly sie statystycznie lepiej i tak mam zapiete je na ostatni zaczep. No i wyszlo ze najlepiej mi w trojkatnym ksztalcie miseczek :-) Jeszcze raz powtorze z innymi stanikami, ale kiedys bo sie na biustonosze juz patrzc nie moge. ;-) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 77,5/86 09.02.08, 23:17 Hmmm... A może wysłałabyś swoje zdjęcia do galerii, bo my tu już od dawna szukamy kogoś "o rozmiarze" 75B? Odpowiedz Link
falafala Re: 77,5/86 10.02.08, 11:11 Nie ma problemu, moge wyslac, sprobuje sama poszukac jak to sie robi, ale jakby co to powiedz mi prosze. Wysle w kilku stanikach co mam ;-) Odpowiedz Link
falafala Re: 77,5/86 10.02.08, 15:03 scarlet, mam wyslac ci te zdjecia na maila? Od razu zaznaczam, ze jestem na pewno nietypowa ;-), bo mam umiesniona klatke. To dalo bardzo dobry efekt podniesienia biustu, jak sie nie ma biustu na gorze to sie rowek uzyska miesniami :-) Odpowiedz Link
efcia-a 66/82 08.02.08, 18:50 teraz noszę 70B, ale nie jestem co do niego przekonana. Pozdrawiam i czekam na wskazówki;) Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 66/82 08.02.08, 19:42 nic dziwnego, że nie jestes przekonana bo on jest za luźny.. ty masz 66cm a stanik 70 - przecież gdyby nie ramiaczka to by zleciał do pasa... zatem proponuję rozmiar 60DD/60E (choc na poczatek lepszy bedzie pewnie ten mniejszy). Takie staniki produkowane sa przez angielskie firmy. Staniki mozna kupic w nielicznych poloskich sklepach internetowych, a jesli jestes z Warszawy, Krakowa lub Poznania to jeszcze w stacjonarnych.. Oczywiscie zostaja jeszcze sklepy w Wlk. Brytanii tez internetowe, testowane przez forumki. Odpowiedz Link
efcia-a Re: 66/82 10.02.08, 12:44 ojej, DD brzmi powaznie, a ja mam raczej maly biust;) nie utopie sie w nim?;) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 66/82 10.02.08, 12:49 Nie utopisz się, bo przy małych obwodach miska DD jest mała. Ważne jest też, abyś umiała ułożyć pierś w miseczce. Proponuję poczytać o tym jak zakładać stanik na pinezce: www.pinezka.pl/content/view/3050/203/ Popatrz też na bloga Katinkovej: b75.blox.pl/2008/01/Gdzie-sa-moje-piersi-czyli-co-niby-mam-wepchnac.html Odpowiedz Link
enith 69/82 08.02.08, 19:41 Dziękuję za pomoc w doborze rozmiaru. Z wymiarami 69/82 oceniłyście mnie na 60 DD (brytyjskie). Przymierzam się do pierwszych w moim życiu zakupów biustonosza przez internet i potrzebuję rady: czy lepiej zamówić dwa biustonosze z tego samego modelu, ale w sąsiadujących rozmiarach (a jeśli tak, to powinnam wziąć 60 DD i 65 C, czy raczej 60 DD i 60 D)? Czy może od razu brać docelowe 60 DD, ale w kilku różnych fasonach (celuję w Panache Tango II, Tango Plunge oraz Harmony)? Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 69/82 08.02.08, 19:46 moim zdaniem lepiej 60D i 60DD (65C naprawde trudno dostac). Jesli chodzi o modele to co biust to gust, bo różne piersi ładnie wyglądaja w różch modelach. Ja lubię któj tango plunge ale nie tango II (wg mnie to model pomyslany dla wiekszych piersi, a na mniejszych jest zabudowany z góry). Jesli chodzi o harmony to nie wiem jak sie uklada.. ale zawsze mozesz sprawdzić :) Odpowiedz Link
enith Re: 69/82 08.02.08, 20:30 sylwiastka, dzięki wielkie. W takim razie zamawiam sąsiadujące rozmiary (60D i 60DD). Jak paczka dojdzie, dopiszę się do wątków producentów. Odpowiedz Link
tagata0 Re: 69/82 08.02.08, 20:46 Cześć. panche TANGO II ma krój balkonika i moim zdaniem nie nadaje się na mały biust. Ja kupiłam taki i biust pod bluzką wyglada nieładnie. Odpowiedz Link
talachai 76/86-87 08.02.08, 21:00 Wielkie dzięki Kobiałki za rady! Jak dostanę wypłątę idę na zakupki! Ach! Już nie mogę się doczekać!! Pozdrówka! Odpowiedz Link
enith Re: 69/82 08.02.08, 21:20 Właśnie Tango II powoduje u mnie mieszane uczucia. Dziewczyny pisały, że jak na balcony, jest on mocno zabudowany i średnio wygląda na małych biustach. Niestety Panache nie robi w rozmiarze 28 biustonoszy typu demi-cup/half-cup, w którym to kroju moje piersi wyglądają najlepiej (a celuję w Panache ze względu na szerokość fiszbin). Kusi mnie też ta perełka, właśnie ze względu na krój: www.figleaves.com/us/product.asp?product_id=MH-SS08-110&mci=&size=&colour=&image=r531947-p531948-style Mają zarówno 28D, jak i 28DD, ale nie wiem jak w Mimi z szerokością fiszbin, no i cena absolutnie zbójecka :( Odpowiedz Link
madzi1 Re: 69/82 10.02.08, 10:51 Tylko nie to! Zapomnij o mimi holiday, biust w tym wygląda fatalnie. Możesz popatrzeć na freje bo w tych rejonach rozmiarowych szerokością fiszbin nie różni się dużo od panache. Odpowiedz Link
mama_4 82/90 08.02.08, 20:58 Witam Was wszystkie serdecznie! Poczytuję od niedawna forum i już przeżywam coś w rodzaju szoku i oświecenia zarazem. Bardzo proszę - pomóżcie i mnie! Wydaje mi się, że moje piersi wyglądają fatalnie we wszelkich stanikach (tak samo bez :() Są szeroko rozstawione, "zezowate". Ponadto teraz karmię piersią - jak będą wyglądac potem - w ogóle sobie nie wyobrażam... Pomożecie...? Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 82/90 mama-4 08.02.08, 21:38 Witaj, skoro karmisz to juz powinnas zaopatrzec się w porzadny i dobrze dopasowany biustonosz. Ja niestety nie mam doswiadczenia w tej kwestii. Może zajzy tu jakas zaprzyjaźniona biuściasta mama i cos doradzi. Wiem, że chyba całkiem niezłe karminiki ma polska firma Melissa. ma szeroka game rozmiarów i wiele modeli przerabiaja na staniki do karmienia. Jesli chodzi o rozmiar to obwód 75 (przy twoich 82 pod biustem) a miseczka dla 75 C lub D ale ja nie znam dokladnie ich rozmiarowki. Odpowiedz Link
turzyca Re: 82/90 mama-4 08.02.08, 22:16 To ja sie najpierw spytam kiedya mama-4 sie mierzyla. Bo karmiace powinny mierzyc sie tuz przed karmieniem, kiedy piersi sa najwieksze, zeby kupiony stanik nie uciskal wypelnionej mlekiem piersi. A poza tym sylwiastka ma racje melissowe 75C (lub D jesli piersi nie byly mierzone w momencie najwiekszego wypelnienia) powinno byc dobre. :) www.melissa.com.pl/ a na Lobby biusciastych jest caly watek o stanikach do karmienia ("karmnikach") i kasica pisala jakas notke na blogu. PS wbrew popularnej opinii mozna nosic przy karmieniu staniki z fiszbinami. Jest to wrecz zalecane, bo one zdecydowanie lepiej podtrzymuja biust. Ale tylko w dobrym rozmiarze, bo wtedy fiszbina znajduje sie poza piersia i niczego nie uciska. Odpowiedz Link
mama_4 Re: 82/90 mama-4 09.02.08, 09:20 Dziękuję serdecznie za odpowiedzi :) Ruszam do sklepu. Ale - no nie mogę w to uwierzyc - ja i miseczka C??? Karmię już jakiś czas, piersi nie są już takie ogromne jak w pierwszym miesiącu karmienia, wręcz mam wrażenie, że wracają do swojej "normy" - a dla mnie norma, to 75 A - i fatalne samopoczucie. Dzięki! Napiszę! Odpowiedz Link
mama_4 Re: 82/90 mama-4 - nic już nie kumam! 09.02.08, 21:21 No i już nic nie kumam - 75 pod biustem okazało się za duże! Kupiłam 70C (nie mogę wyjśc z szoku!), choc nie jestem przekonana do końca. Chyba nie miałam odwagi zapytac o D. Ale to niesamowity postęp jak na mnie :) Gotowa jestem zamówic coś w necie. Ale nie wiem już, jaki rozmiar, naprawdę. Pomocy, kochane! Ostatecznie nie musi to byc stanik typowy dla karmiących. Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 82/90 mama-4 - nic już nie kumam! 09.02.08, 21:50 świetnie, już wiesz co to znaczy dobry obwód :) To 70C to aby nie jest za małe?? podciągnęłaś porządnie ramiączka? je naprawdę trzea skrócić tak aby biust sie uniósł? pochyl się wygarnij sięgnij ręką pod pachę i wygarnij do miseczki biust, przy podciagniętych ramiączkach i sprawdz czy nie wyszły bułki. Mozesz też wysłać zdjęcie do galerii i powiemy czy stanik lezy dobrze, czy ma dobry rozmiar i fason. Proponowalysmy 75C ale jesli obwód jest za luźny to próbuj 70E (ewentualnie 70D). A internet to dobry pomysl, nikt Cie nie ocenia i nie widzi jaki masz biust i jaki rozmiar zamawiasz:) Odpowiedz Link
azja_pl2 Re: 76/91 09.02.08, 22:59 Witam Was! jestem tu nowa, musze przyznac, ze temat mnie zainteresowal :-) Chyba poraz pierwszy w ogole zmierzylam sie! Dotychczas zawsze wybieralam kilka stanikow na oko, probowalam i zazwyczaj ktorys mi podpasowal. Nosilam rozmiar 70B. A tymczasem wg tabeli powinnam miec 70D lub nawet DD. Moje piersi sa raczej szerokie i plaskie i jakos nie umiem sobie wyobrazic, zeby wypelnily miseczke D... No coz, trzeba sie wybrac na zakupy :-) Moze znajdzie sie ktos, kto ma podobne wymiary... Macie jakies sugestie dla mnie? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 76/91 - azja_pl2 09.02.08, 23:21 Z polskich spróbuj 70E, tylko najpierw poczytaj o tym jak zakładać stanik i jak ułożyć pierś w miseczce. Jeśli zrobisz to źle biustonosz wyda Ci się za duży. Polecam to: www.pinezka.pl/content/view/3050/203/ oraz to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&wv.x=1&a=64535637 Odpowiedz Link
madzi1 Re: 76/91 10.02.08, 11:06 Nie dziwne, że są płaskie ;) Rozmaśliłaś je sobie za małym stanikiem. 70B to nosiłam ja przy 83 w biuście :o Ja ponosisz trochę dobry rozmiar to piersi zmienią swój kształ i się bardziej zaokrąglą :) Odpowiedz Link
mama_4 Re: 82/90 mama-4 - nic już nie kumam! 10.02.08, 10:53 No właśnie trochę buły jeszcze są... Czy z tym obwodem to chodzi o to, by wcisnąc się w jak najmniejszy? Bo zastanawiam się, czy bym nie dała rady w 65... Ale może przesadzam...? Zastanawiam się mocno nad rozmiarem 65D lub F - i wciąż nie wiem. Sylwiastko, odezwij się jeszcze! Odpowiedz Link
madzi1 Re: 82/90 mama-4 - nic już nie kumam! 10.02.08, 11:09 Bez przesady z tym 65. Jeśli 75 było za luźne spróbuj 70D lub 70E w polskiej rozmiarówce. Z brytyjczyków próbuj 32D lub 32DD. Pamiętaj żeby wszystko dobrze wygarniać i masować :) Tak przy okazji 65D jest na 84 w biuście. docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 82/90 mama-4 - nic już nie kumam! 10.02.08, 11:13 Już się odzywam. Nie chodzi o to aby wsisnąć sie na siłę w jak najmniejszy. Napisałaś, ż 75 wydaje Ci sie lużne a 70 lezy ok to celuj w 70tki (moim zdaniem 12 cm różnicy miedzy obwodem rzeczywistym a stanikowym to już wystarczy). Czyli reasumując przymierz 70D. Odpowiedz Link
mama_4 Re: 82/90 mama-4 - nic już nie kumam! 11.02.08, 21:41 Dzięki, dziewczyny, raz jeszcze, ale mam ostatnie pytanie - minęły dwa dni i spokojnie zapinam się na ostatnią haftkę tego 70C (czekam na Freyę 70D). Czy tak ma być? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 82/90 mama-4 - nic już nie kumam! 12.02.08, 08:13 mama_4 napisała: > Dzięki, dziewczyny, raz jeszcze, ale mam ostatnie pytanie - minęły > dwa dni i spokojnie zapinam się na ostatnią haftkę tego 70C (czekam > na Freyę 70D). Czy tak ma być? Niestety musiałaś trafić na jakiegoś rozciągliwaca, jeśli możesz bez problemu zapiąć się na najciaśniejszą haftkę. Odpowiedz Link
smagliczka1 Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 08.02.08, 22:07 Trafiłam dziś najpierw na blog Katinkovej, teraz na forum przywędrowałam, bo wciąż jestem w niemałym szoku. Chyba jakaś rewolucja 'rozmiarowa' szykuje się w moim życiu. Pod biustem bez ściskania mam 78 (gdy ścisnę 75) W biuście 88. Odkąd pamiętam nosiłam rozmiar 75A. Co więcej, wielokrotnie miałam wrażenie, że to za duży rozmiar (!). Żyłam w przeświadczeniu, że po prostu jestem płaska (pogodziłam się już z tym). Natura nie obdarzyła mnie bujnym biustem - po mamie zresztą - poza tym, zawsze twierdziłam, że mam szeroką klatkę piersiową, więc małe piersi wydawały mi się jeszcze mniejsze, a do tego ten... szeroki rozstaw. Uch. Nie powiem, że nienawidzę swoich piersi. Po tylu latach już je polubiłam (cóż miałam zrobić, musiałam) i doceniam ich zalety - nie ciążą podczas biegania ;) A jednak... są chwilę gdy mnie płaskość denerwuje. Nie noszę staników z 'wypełniaczem' (gąbką), bo stwierdziłam, że to poniżej mojej godności doczepiać sobie sztuczne piersi. Poza tym, w każdym takim gąbkowym staniku czułam się okropnie, cały czas musiałam go poprawiać i miałam wrażenie, że założyłam zbroję, która wciąż się przesuwa. Natomiast stanik miękki z fiszbinami zawsze był dla mnie narzędziem tortur (w rozmiarze 75A, oczywiście) - uwierał, nie trzymał mojego MAŁEGO biustu, piersi zawsze uciekały mi pod fiszbinami na boki. Jednym słowem: masakra. I cóż, musiałam przełknąć gorzką prawdę - jestem deską - i nosić miękkie staniki bez niewygodnych i uciskających mi piersi fiszbin. Mino że w takim staniku wyglądam jakbym miała dla małe groszki, stwierdziłam, że lepsze już dwa małe groszki (natura poskąpiła i nic nie poradzę) niż wieczne tortury z fiszbinami albo upokarzającymi mnie gąbeczkami. A teraz, według Waszej zasady, wychodzi na to, że powinnam nosić rozmiar 70C (czy może nawet D?). Nie chce mi się w to wierzyć. Obawiam się, że będę się czuć w takim staniku jak w jakimś gorsecie, fiszbiny i tak będą mnie uwierać, będzie mi ścisło i niewygodnie, a miseczek za Chiny ludowe nie wypełnię! Ranny...i co? Odważyć się i spróbować? 70C? (na śmiech mi się zbiera xD, to na pewno nie jest jakiś żart?) Pozdrawiam Smagliczka Odpowiedz Link
turzyca Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 08.02.08, 22:27 to zajrzyj jeszcze na stanikomanie: stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780 i celuj raczej w D niz w C. Taki latwo dostepny rozmiar i tyle fajnych biustonoszy przed Toba! Z ladnym wlasnym biustem w nich. :) Pamietaj tylko o tym, zeby dobrze ukladac biust w miseczkach i nie zrazaj sie pierwszymi probami, nie kazdy stanik pasuje kazdej kobiecie. :) A co do odczuc - pewnie bedziesz na poczatku czuc obwod. Ale to mile uczucie, do ktorego latwo sie przyzwyczaic, szczegolnie, ze daje mile uczucie pewnosci, ze stanik nie wjedzie za chwile na piersi. Samych fiszbin nie powinnas wyraznie czuc, jesli beda sprawialy bol to trzeba szukac innego stanika albo innego rozmiaru. Stanik w dobrym rozmiarze zostawia slady mniej wiecej jak ciasne dzinsy czy sandalki na rzemyczkach - jesli beda schodzic w mniej wiecej takim samym tempie to wszystko w porzadku. Odpowiedz Link
smagliczka1 Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 08.02.08, 23:13 Dzięki przeogromne :) O właściwym układaniu piersi w miseczkach już sobie poczytałam. O tak, poczucie pewności, że stanik się nie zsunie do góry, to coś, o czym do tej pory mogłam tylko pomarzyć (przekonana, że z moich małych piersi to wszystko musi się zsuwać i nie ma na to rady). Z 75A na 70D? Toż to całkowite szaleństwo dla kogoś, któ żył w nieświadomosci! ;P Stawia świat na głowie. I pomyśleć,że tyle osób źle dobiera rozmiar. Jestem w szoku. Już się nie mogę doczekać wyprawy do sklepu, zżera mnie ciekawość (chyba po raz pierwszy podczas przymierzania staników będe się dobrze bawić). Mam dziwne przeczucie, że ta stanikowa zmiana, to będzie prawdziwa rewolucja :) I tylko nie wiem, koko mam uściskać, że trafiłam w internecie na taki wątek! Pozdrawiam Smag Odpowiedz Link
quleczka Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 09.02.08, 10:34 To ja Cię jeszcze bardziej zszokuje...zajrzyj na pierwsze posty w tym wątku. Ja mam jakieś 2 cm więcej w obwodzie i 1-3 cm mniej w biuście i dziewczyny poleciły mi 65DD - dla Ciebie to wychodzi już może 65E nawet :) DD jest na 86,5 w biuście, a E na 89 :) Odpowiedz Link
bibea Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 09.02.08, 12:54 smagliczka, ja przy 73/86 przymierzałam 30dd i miseczka była za mała ;) Odpowiedz Link
quleczka Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 09.02.08, 10:36 Sama spójrz tutaj docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n na tabelkę rozmiarów :) Podobno wbrew pozorom te o obwodzie 65 rozciągają się często na tyle, że pasują na 75cm pod biustem. Tyle, że te już nestety trudniej kupić. Odpowiedz Link
smagliczka1 Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 09.02.08, 15:30 Ale przy moim ścisłym obwodzie 75 pod biustem (no, jak się wysilę to wycisnę 74), wyobrażam sobie, że taka 65-tka może już trzeszczeć w szwach. ;P Coś mi się zdaje, że zanim dobiorę właściwy stanik, to upłynie trochę wody w Wiśle... 65E brzmi już absurdalnie. Szczerze powiem, że najrozsądniej brzmi - tak, wiem, że mój 'rozsądek' jest spaczony przez złą szkołę, wiedług której dobierałam staniki, ale jednak - 70C mnie nie pzreraża, 70D wzbudza już lekkie niedowierzanie, ale jest do zaakceptowania przez moją wyobraźnię, natomaist na myśl o 65E zaczynam chichotać. No cóż, nie dowiem się, dopóki nie poprzymierzam ;) Odpowiedz Link
quleczka Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 10.02.08, 11:06 No ja mam 77 ściśle pod biustem, więc ja już nic nie mówię :p Ale za to wczoraj wysłałam swoje zdjęcia do galerii w 70B i pomijąc to, że sama widzę, że jak dobrze wszystko "wygarnę" to się nie mieści w miseczkach to jeszcze dziewczyny mi zwróciły uwagę na za luźny i podjeżdżający obwód i mają rację :) Tak więc zaczynam się przekonywać do 65 powoli :) Odpowiedz Link
quleczka Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 10.02.08, 11:09 Dla mnie już bardziej do zaakceptowania jest to 65DD bo to ma taką samą miseczkę jak 70C, które zdarzało mi się nosić. Natomiast w 70D to mam wrażenie, że bym się utopiła :p Pamiętaj sama literka nic nie znaczy 70A, a 90A...to bardzo różne miseczki ;) Odpowiedz Link
smagliczka1 Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 10.02.08, 12:43 Rajd po Warszawie za stanikiem będzie dopiero jutro. Dziś jednak wyszperałam w szafie mojej małobiuściastej mamy (właściwie bezbiuściastej), stanik o obwodzie 34 i faktycznie wydawał się dość luźny, a jeśli 70-tka to 32-ka - to też może być za luźny, w końcu różnica między mnimi jest niewielka. Obwody to jeszcze małe piwo. Martwi mnie natomisst dopasowanie miseczki. Wszytskie staniki, jakie mam w domu, gdy przykładam samą miszeczkę do piersi, wydają się pasować (miszeczka obejmuje pierś). Kiedy jednak je zakładam, fiszbina zdaje się zbyt... nie wiem, jak to powiedzieć... ma za małe U. Mam jednak dziwne wrażenie, że miseczki o większych literkach będą miału szerszy U, fakt, ale jednocześnie pojemnosć samej miseczki będzie większa i w efekcie jej nie wypełnię tak jak powinnam. I o ile wczoraj byłam w euforii na myśl o chodzeniu po sklepach i szukaniu włściwego rozmiaru, teraz zaczynam się bać, że jestem niewymiarowa i nic nie znajdę ;P A jeszcze jak trafię na jakąś jędzę-ekspedientkę... łaaa... Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 10.02.08, 12:52 smagliczka1 napisała: > A jeszcze jak trafię na jakąś jędzę-ekspedientkę... łaaa... To może idź najpierw do Avocado? Tam podobno ekspedientki nie są jędzowate ;) A w innych sklepach nie daj sobie wcisnąć 75B, czy też innego podobnego rozmiaru! Bądź dzielna! Odpowiedz Link
smagliczka1 Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 10.02.08, 13:09 A słyszałam, że Avocado to raczej dla tych biuściastych, a dla małobiaściuatych wybór tam raczej średni... Najpierw pokręcę się po Złotych Tarasach (obym stamtoś nie uciakła z krzykiem). Bądź dzielna? Dzięki... postaram, się :) Jednak w przypadku kupowania staników nigdy nie byłam dzielna (zawsze czyułam się idiotycznie, jak klientka gorszej kategorii, bo z małym biustem, wieć po prostu jak najszybciej kupowałam i uciekałam, jakby to była jakaś wsztydliwa sprawa kupować stanik na taaakie małe piersi)... a jeszcze ta moja wrodzona introwersja i brak wytrwałości w przymierzaniu - mogę mnie szybko zniechęcić ;P. Uch. Jak to mówią: "trza twartym być, nie mientkim". Odpowiedz Link
smagliczka1 Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 10.02.08, 12:58 Co więcej, jako odzwyczajona od staników z fiszbinami - przez lata nosiłam miękkie bez fiszbn, bawełniane i tak rozciągliwe, że chyba nie trzymały nawet rozmiaru 75A tylko w gruncie rzeczy byłu 80-tkami (wyglądałam w nich jak deska, ale przynajmiej nic mnie nei uciskało) - więc moje piersi nie dość, że małe, to pouciekały jeszcze na boki... i mam wrażenie, że żaden stanik ich nie zgarnie jak należy :( A może ja mmo po prostu mam taką budowę nieprzystosowaną (wiem, powtarzam słowa wsztyskich niedowierzających, już pewnie nie pierwszy raz padają takie stwierdzenia... przydałby się chyba biustonoszowy psychoterapeuta w na tym forum ;P). Odpowiedz Link
quleczka Re: 75/88... Trudno mi uwierzyć. 10.02.08, 13:10 Z tego co tu dziewczyny pisaly to sa roznice w fiszbinach firm np. panache i freya - byl tu jakis podzial na szeroko i wasko-fiszbinowce :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75437637 Ty widac jestes po prostu z tych szerokofiszbinowych , szczegolnie po tylu latach noszenia splaszczajacych bezfiszbinowych Odpowiedz Link
pestka01 83 - 96 (98) 08.02.08, 22:42 hej dziewczyny. pomóżcie też mi. noszę staniki w rozmiarze 75 A i po lekturze tego forum już wiem że to źle. dobierzcie mi rozmiar proszę :) Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 83 - 96 (98) 08.02.08, 22:45 Jak ty się w 75A mieściłaś? Spróbuj 75F polskiego lub 34 DD lub E brytyjskiego. Odpowiedz Link
azne-gil 78/87 09.02.08, 14:29 No to kolej na mnie. Zazwyczaj nosiłam 75a, ale po męczarniach z usztywnianymi stanikami całkowicie przeszłam na bezszwowe, no trudno będę płaska, ale przynajmniej będzie mi wygodnie. Jednak wypadałoby mieć kilka ładniejszych staników, jakich powinnam szukać? Odpowiedz Link
quleczka Re: 78/87 09.02.08, 14:40 zajrzyj do pierwszych wpisow w tym watku :) ja mam wlasnie 76-78 pod biustem i 83-84 do 87 czasem nawet w biuscie i dziewczyny polecily mi 65 DD :) DD przy tym obwodzie to do 86,5cm, a E do 89cm :) ja przymierzam sie jeszcze do sprobowania wczesniej 70C - bo to po prostu latwiej znalezc, a to tez na 86,5cm w biuscie :) Odpowiedz Link
azne-gil Re: 78/87 09.02.08, 15:00 quleczka napisała: > zajrzyj do pierwszych wpisow w tym watku :) > > ja mam wlasnie 76-78 pod biustem i 83-84 do 87 czasem nawet w biuscie i > dziewczyny polecily mi 65 DD :) > > DD przy tym obwodzie to do 86,5cm, a E do 89cm :) > > ja przymierzam sie jeszcze do sprobowania wczesniej 70C - bo to po prostu > latwiej znalezc, a to tez na 86,5cm w biuscie :) DD powiadasz? na mnie zazwyczaj miseczka B wisiała i nie wypełniałam jej :( No spróbuję :) Dzięki za info :) Odpowiedz Link
quleczka Re: 78/87 09.02.08, 15:09 Ja zamierzam zacząć od 70C bo to się da znaleźć w normalnych sklepach :) No a później to 65DD. No nie przesadzaj - ja mam 70B wypełnione i to czasami az za bardzo - jak lekko pochylona wygarne wszystko spod pach :) Wlasnie robilam sobie zdjecia w miekkim 70B i widze jak jest zle :) Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 78/87 azne-gil 09.02.08, 15:10 Spokojnie.. najpierw spróbuj 70C (miękki na fiszbinie, ale lepiej azby miseczki byłu szyte z 3 cześci) bezszwowe spłaszczają. Jeśli po prdniesieniu rak stwierdzisz, że stanik wędruje do góry to dopiero spróbuj obwodu 65 z miseczka DD. I przeczytaj Dekalog we wstepniaku i pozbadz sie fobii literkowej :) Odpowiedz Link
madzi1 Re: 83 - 96 (98) 10.02.08, 11:16 Dokładnie! Jak ty się w 75A mieściłaś? Przecież ono jest na 86 w biuście! Leć do sklepu pomierzyć 75E w polskiej rozmiarówce. W brytyjskiej 34DD lub 34E. Pamiętaj, żeby wszystko porządnie wygarniać przy zakładaniu stanika. Odpowiedz Link
asinek 77/89 10.02.08, 12:31 Dziendoberek Wam wszystkim, na poczatek bardzo dziekuje za to forum i zwiazane z nim blogi :-) . Teraz do rzeczy - rozmiar jak w tytule, kariere stanikowa zaczynalam od 85 AA (bo mierzylam sie na wdechu, wtedy mam 82/89), po lekturze (wieki temu) artykulu w WO o slynnej pani Hani zaczelam nosic 75 B (a jakze),po lekturze Stanikomanii i cyklu artykulow Kasicy i Butters na pinezce zdecydowalam sie na 70C - ale ... zapinam sie na najciasniejsze zapiecie (staniki sa nowe i tylko raz prane) i miseczki marszcza mi sie troszke (naprawde troszke) na czubkach, co chyba (?) by wskazywalo ze powinnam jednak zmniejszyc obwod i zwiekszyc miseczke. Te staniki ktore teraz mam o obwodzie 70 i misze C sa Playtexu i Lejaby, mam jednak na koncie kilka 70B ktore sa w obwodzie za ciasne i musze do nich uzywac "przedluzacza". Poradzcie cos, wg tabeli zalinkowanej na blogu Kasicy powinnam zezowac w kierunku 70D/70DD lub 65E/65F (?!) ... wielkie michy jakos przestaly mnie przerazac, ale za ciasny obwod tak ... Poradzcie cos, bardzo prosze.... Acha - zakupow na Wyspach brytyjskich sie nie obawiam. (jak zwykle wszystkich zagadalam, o mamo) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 77/89 10.02.08, 12:46 W zasadzie to tylko potwierdzę to co napisałaś. Przy 77cm pod biustem możesz sprobować poszukać w zwykłych sklepach ściśliwych modeli 70D. Jeśli będziesz się zapinać tylko na najluźniejszą haftkę to powinny być ok. Jeśli od razu na najciaśniejszą to będą za luźne. Jeśli jednak wolisz zakupy internetowe to proponuję ze ściśliwych modeli 32D (70D), a z rozciągliwych 30E (65E). Ewentualnie 70DD i 65F, które tabelkowo są na 91,5 cm. O tym, który model jest to ścisliwiec, a który rozciągliwy możesz poczytać na Lobby Biuścistych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281&v=2&wv.x=0 oraz w poszukać w tabeli: biustonosze.googlepages.com/home Odpowiedz Link
zielonka88 67/ 78-79 10.02.08, 12:58 no i jak mam pytanie w jaki stanik celowac? Po lekturze i przymiarce zakupiłam sobie 65 B, jednak nie wydaje mi sie on idealem... Po pierwsze, mysle ze mimo wszystko obwod jest ciut za luzny i czuje sie w nim jak w 70-tkach, które nosiłam przed "rewolucja", poza tym cos chyba kest nie tak z niseczkami bo sie troche marszczą na czubku:/ czyli powinnam w 65A celowac? Bardzo prosze o pomoc bo sie pogubiłam a też chcialabym mieć fajny staniczek! o! Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 67/ 78-79 10.02.08, 13:01 Jeśli miseczka marszy się na czubku to jest to objaw za małej miseczki. Myślę, że możesz celować w 60D. Zwłaszcza, jeśli 65-tki wydają Ci sie luźne. Odpowiedz Link
mandra 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 15:06 ...i zgadnijcie, jaki rozmiar noszę? tak tak, 75A z gabkami... tez nie wszystkie rzecz jasna, tylko niektore przylegaja (najlepiej te z H&M ;)), wiekszosc odstaje ale mam, jak to ktos tu okreslil, biust "stozkowaty" :) tzn to 79 to szczyt, reszta to zbocza ;))) nie mam co "zbierac" do stanika - zadnych waleczkow, skory, nic. 70 A czesto mnie dusi (moze to kwestia przyzwyczajenia? ale nie chce sladow na skorze po zdjeciu..) a do tego w tych mniejszych rozmiarach miski bywaja zbyt blisko siebie, bardzo nie podoba mi sie ten efekt nie zalezy mi na jakims szczegolnym push upie, bo lubie swoj biust, a raczej jego brak ;) ale raczej na ksztalcie i to zadne tam jablka czy balkoniki... nic za bardzo kuliscie odstajacego :) ale zeby jednak nie byly to piegi, zwlaszcza, ze wtedy malo ktory ciuch dobrze lezy i co, jest nadzieja...? Odpowiedz Link
quleczka Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 15:25 > 70 A czesto mnie dusi (moze to kwestia przyzwyczajenia? ale nie chce sladow na skorze po zdjeciu..) 70 pod biustem naprawę Cię dusi przy 72cm w obowodzie? Wydaje mi się to niemożliwe. Ja sama mam 76-78cm w obwodzie i dziewczyny zgodnie oceniły, że 70 w obwodzie to mi podjeżdża do góry. Wiesz, chyba nie ma szans by w ogóle ślad nie zostawał. Tylko nienowszenie stanika ;) Po majktach czy skarpetkach nie masz śladu od gumek jak je zdejmiesz? Odpowiedz Link
mandra Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 15:41 ach, ja myslalam, ze istnieje ideal, ktory sie nie bedzie wzynal :) przy 75a zapinalam sie na srodkowa haftke, nawet nie ostatnia... no i fakt, ze podjezdza... Odpowiedz Link
quleczka Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 16:16 > ach, ja myslalam, ze istnieje ideal, ktory sie nie bedzie wzynal :) no ale co innego mocne wrzynanie się i problemy z oddychaniem, a co innego zostawianie śladów :) ja bym powiedziała, że Ty powinnaś nosić 65B, a może i nawet 60D...skoro mi dziewczyny poleciły 65 przy moim 76-78cm pod biustem :) ale poczekajmy niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie :) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 16:27 Ciekawe co piszesz, ze 70A Cie dusi, bo ono jest szyte na 81.5 w biuscie, a Ty twierdzisz ze masz mniej. A 75A jest wg tabelki na 86.5 w biuscie! Pokusilabym sie o stwierdzenie, ze masz wiecje niz 79 w biuscie tylko ten Twoj biust jest na calej klatce piersiowej zamiast skoncentrowany w miseczkach. Przymierz w zwyklym bielizniaku 70B i 70C, tylko miekkie biustonosze i dobrze wygarnij spod pach, tak aby wszystko zmiescilo sie w miseczce. Jesli 70B bedzie pasowac, tylko obwod bedzie za luzby celuj w 65D jesli 70C bedzie dobre, wtedy 65DD (pisze rozmiary brytyjskich biustonoszy, na polskich sie nie znam). Rzuc okiem na te zdjecia: stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html Odpowiedz Link
quleczka Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 16:40 no mysle, ze wszystko zalezy od tego czy ono dusi w obwodzie pod biustem tak jak bylo opisane czy faktycznie w biuscie bo jest wiecej niz 79 :) no i pojecie "duszenia" jest wzgledne - bo jak kogos nie dusi tylko wtedy gdy nie zostawia sladow to faktycznie na 72cm potrzeba 75cm ....wtedy to jest luźne ;) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 16:55 Moze byc tez tak, ze miska jest za mala i wtedy czesc piersi idzie w obwod. Efekt duszenia gwarantowany. A przy 72 pod biustem to 70 z dobra miska dusic nie ma prawa. Odpowiedz Link
megi231 Re: 73/83 11.02.08, 20:30 No własnie sie pomierzylam i nie chce byc inaczej. Zawsze miałam problem w doborze stanika i mam nadzieje ze z wasza pomoca takowy problem zniknie juz na zawsze. Z moich obliczen wynika ze powinnam celowac w 65D. Co myslicie?? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 73/83 12.02.08, 19:10 Mysle, ze to 65D to dobry pomysl na dobry poczatek. Brytyjski 30D jest szyty na 84 w biuscie, wiec nie przejmuj sie, jesli bedzie minimalnie za duzy. To nawet lepiej, bo Twoj migrujacy biust bedzie mial miejsce miseczce. Jak zaczniesz nosic dobry rozmiar, to pewnie zjedziesz z obwodem w dol i wtedy 60E. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 16:40 mandra napisała: > 70 A czesto mnie dusi (moze to kwestia przyzwyczajenia? ale nie chce > sladow na skorze po zdjeciu..) A z ciekawości, po majtach śladów nie masz? Nadzieja jest jeśli będziesz nosić 65B lub 60D. Odpowiedz Link
mandra Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 20:46 po majtkach nie mam, bo nosze bezszwowe albo szorty, ktore nigdzie mi sie nie wzynaja :-P ale wracajac... 70ki dusza mnie POD biustem (moze dlatego, ze ja oddycham przepona??? tak sobie dywaguje...) nic to, bede mierzyc od teraz 70A, a jak znjde 65ki, to sprobuje. problem tez polega na tym, ze nie mierze w ogole miekkich biustonoszy. mam 2 pary i tu nie ma mowy o miseczkach - to po prostu 2 trojkaty ;) sa sliczne, ale rzadko je nosze... Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 21:23 Wroc, NIE mierz 70A, bo bedzie za male, skoro 75A jest dobre. Przymierz 70C albo 70B i dopiero potem powiedz, czy Cie dusi. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 10.02.08, 22:17 > ale wracajac... 70ki dusza mnie POD biustem (moze dlatego, ze ja > oddycham przepona??? tak sobie dywaguje...) A ja mam jakieś 66 pod biustem i 60-tki nie duszą mnie między innymi DLATEGO, że też oddycham przeponą... spróbuj zmierzyć porządnie miękki stanik 70B, powygarniać wszystko do miseczek... tylko pamiętaj, że nowy stanik przez pierwsze parę minut może wydawać się ciasny, ale zazwyczaj po jakiś 10 minutach ciało sie przyzwyczaja i przestaje się go czuć... Ale twoje majtki gumkę mają? Czy nosisz je na szelkach? Bo mnie nawet po bezszwowych zostaje jakiś tam ślad... Odpowiedz Link
mandra Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 11.02.08, 16:35 dzieki dziewczyny, sprobuje, ale jak pisalam, ja nie mam co WYGARNIAC do miseczek. 75A jest dobre o tyle, ze wygodne. no moze nie na jodze ;) czyli jak podjezdza. no i nie miekkie (no bezszwowe naprawde sie nie wrzynaja....) Odpowiedz Link
turzyca Re: 72/79 czyli kto da mniej? :))) 11.02.08, 17:47 mandra, nie dyskutuj tylko idz przy jakiejs okazji i przymierz stanik w proponowanym przez dziewczyny rozmiarze. Jak Ci nie bedzie lezal to przeciez nie musisz kupic. A wygarniac masz biust w kierunku srodka. Chodzi o taki miekki ladny ruch zaczynajacy sie prawie na plecach, zeby na pewno dobrze ulozyc piers w miseczce. Nic wiecej. (i nic, w ogole nic Ci sladow na ciele nie zostawia? ciasne dzinsy, sandalki na rzemykach, ciasne mankiety bluzki, lub ciasna bransoletka?) Odpowiedz Link
k0liber 67-68/81-82 10.02.08, 15:20 Witam:) czy powinnam nosic 60D? mierzyłam się ściśle, a jestem chuda i nie wiem czy dam rade wejść w 60...:) od jakiej firmy powinnam zacząć? nie lubię bardzo zabudowanych biustonoszy i takich spiczastych:) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 67-68/81-82 10.02.08, 15:39 Jesli masz 67 pod biustem to w kazda chyba 60 sie zmiescisz bez problemu (mam 69 pod i w niektorych 60 moglam sie od razu na ostatnia haftke zapiac). Sprobuj 60DD (28DD brytyjski, szyty na 81.5cm w biuscie). Jesli mieszkasz w Warszawie/Poznaniu idz do Avocado, wtedy przymierz ich 60D. Jesli bedziesz zmawiac przez internet popatrz na Freye, Panache (nie wiem kto jeszcze robi 60). Podstawowa zasada, zadnych push-up i gabek, jesli dopiero szukasz swojego rozmiaru. Tylko miekkie biustonosze. Rzuc okiem na blog katinkovej. Odpowiedz Link
k0liber Re: 67-68/81-82 10.02.08, 15:49 Dzięki za odpowiedź:) Mieszkam w małym mieście, więc nastawiam się raczej na zakupy przez internet, bo na miejscu mogę tylko wybierać w grubaśnych pancernikach 70A:) a skoro mówisz, że żadnych push-up i gąbek to baardzo mi to pasuje, bo wszystko co mam do tej pory to aż szkoda gadac... czyli mówisz, że powinnam startować od 60DD?? mam naprawdę małe piersi, po prostu 81-82 wychodzi bo mi się klatka piersiowa poszerza, a nie sam biust:) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 67-68/81-82 10.02.08, 16:19 Ale 60DD to naprawde maly biustonosz. 60D jest szyte na 79 cm w biuscie a 60C na 76.5. Ty masz 81-82, wiec IMO 60DD powinno na Ciebie pasowac. Tu link do sklepow internetowych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038938&a=75038938&v=2&wv.x=0 Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 67-68/81-82 10.02.08, 16:42 k0liber napisała: > powinnam startować od 60DD?? mam naprawdę małe piersi, po prostu 81-82 wychodzi > bo mi się klatka piersiowa poszerza, a nie sam biust:) A ile masz w biuście, na lekkim wydechu, ale mierzone luźno? Odpowiedz Link
falafala Scarlet, pytanie o strone wczesniej zadalam, ale 10.02.08, 17:51 juz widze, ze sie nastepna zrobila wiec prosze zajzyj i powiedz jak mam to zrobic z tymi zdjeciami :-) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: Scarlet, pytanie o strone wczesniej zadalam, 10.02.08, 17:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75131861&a=75131861&v=2&wv.x=0 tu masz regulamin galerii ;) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 67-68/81-82 11.02.08, 19:03 No to i tak jesteś bliżej 60DD niż 60D, więc startuj od 60DD. Odpowiedz Link
k0liber Re: 67-68/81-82 11.02.08, 19:26 ok:) dzięki wielkie, zacznę od jutra polowanie na idealny staniczek:) Odpowiedz Link
morgen_stern 73/85 10.02.08, 18:07 Na Lobby Biuściastych kiedyś polecano mi 70C, ale mam wrażenie, że to jednak nie to, a poza tym trochę od tamtego czasu schudłam.. Miałam wtedy o 1 cm więcej pod biustem ;-) Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 73/85 morgen_stern 10.02.08, 19:52 po pierwsze tabelka docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n&pli=1 Mierząc 73 pod biutem staniki o obwodzie 70 beda prawdopodobnie za luźne. Zatem proponuję poszukać 65D lub 65DD niestety jesteś po srodku rozmiarów i musisz szukac albo dużomoseczkowych 65D albo małomiseczkowych 65DD. Odpowiedz Link
flicek 78/90 10.02.08, 19:33 Zawsze nosiłam 75A, po ciąży i karmieniu (właściwie kończę dopiero, nie wiem czy jeszcze mi się biust zmieni, karmię tylko raz na dobę) chyba trochę się poszerzyłam w obwodzie pod biustem. Ale piersi tak samo małe, z zezem rozbieżnym. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego rozmiaru. :) Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 78/90 flicek 10.02.08, 19:59 O piersi po karmieniu trzeba szczególnie zadbac a na pewno nie upychac ich w za małej miseczce. Ale juz nie będę strofować, czas na przyjemności. Mysle, że obwód 70 będzie dobry (ew kup przedłużkę) jeżeli chodzi o miseczke to na 90 w biuście bedzie 70D i 70E (polskie), 70DD(angielskie). Oczywiscie stanik miękki (nie uszywniany, bez gabek)na fiszbinach. Powinien obejmowac całą pierś i dobrze zbierać z boków (skoro masz "zeza") czyli nic ma nie wypływac z miseczek, a ramiaczka mocno podciagnięte. Odpowiedz Link
vennaa84 Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 71/82 10.02.08, 19:41 Witam serdecznie :) Od dłuższego czasu przeglądałam Lobby Biuściastych, tylko przeglądałam, bo cóż innego ze swoim skromniutkim biuścikiem mogłabym tam robić :( Teraz trafiłam tutaj i zamierzam się a) udzielać b) rozpowszechniać zdobytą wiedzę :))) Ale po koleji, zanim na dobre rozpocznę przygodę z idealnymi stanikami :) pomóżcie dobrać mi odpowiedni rozmiar. Moje wymiary - 71 ścisło pod biustem, na wydechy (tak, tak, zastosowałam się do Waszych rad :D) i 82 luźno w biuście, wypada 65 C? Dodam, że z ciekawości zawędrowałam do Avocado i zmierzylam 65 D, zgarniajac piersi do środka i co?.....obraz nędzy i rozpaczy....był o wieleeeeeee za duży :( z opadającego smętnie materiału miseczek można by uszyć kolejny stanik...buuu :( Liczę na Waszą pomoc :) i z góry dziękuję :) Odpowiedz Link
sylwiastka 71/82 vennaa84 10.02.08, 20:04 Witam serdecznie. mam takie same wymiary (no moze pod biustem jest 69). po pierwsze nie przejmuj się avocado, na mnie ichnie 60D jesr za duże (moim zdaniem mają zaniżone rozmiary). Zatem z autopsji polecam 60D i 60DD ale marek angielskich Freya i Panache. Jeśli jesteś z warszawy to sa one dostępne w sklepie internetowym Peachfield i możesz sie umówić z właścicilka na mierzenie. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 71/82 10.02.08, 21:28 A jak dawno bylas w Avocado? Bo maja teraz 60 i te powinny byc na Ciebie lepsze. Ja mam 85 w biuscie i 65D z Avocado jest na mnie dobre,w iec nie dziwne, ze na Ciebie za male. Sprobuj ichniego 60D. Albo z brytyjskich 65C (jak sylwiastka mowi z Just Peachy) albo 60DD z Freya, Panache. Odpowiedz Link
agnieszka71 75-76/86 10.02.08, 21:31 Witam, kiedyś kupowałam 70a po urodzeniu dziecka mam wrażenie że plecy sie rozrosły ;)i jakby nie było przytyłam z patyczka na normalnewymiary ;). Jednak czytajac Koleżanek odpowiedzi na posty dochodze do wniosku że jednak mam zły rozmiar, staniki czasmi przy zdejmowaniu np swetra jadą w górę, a i zawartości w środku nie widac. Proszę o podpowiedzi, pozdrawiam. Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 75-76/86 10.02.08, 22:18 w 70A było ci nie wygodnie, bo za małe miceczki ma, ale wrażenie zazwyczja jes, że to stanik jest za ciasny. Zatem przymierz obwód 70 ale z miseczką C czyli 70C. Powinien to być miękki stanik na fiszbinie (ale miseczka szyta z 2 lub 3 części), bezszwowe spłaszczają. Pamiętaj o skróceniu ramiączek i wygarmięciu biustu spod pach. Jesleli po podniesienu rąk stanik będzie podjeżdżał do góry to musisz wziac mniejszy obwód okolice 65DD. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75-76/86 10.02.08, 22:20 Spróbuj 70C. Ale szukaj takich, w których Ci jest ciasno przy zapięciu na najluźniejszą haftkę. Jeśli możesz sie bez problemu zapiąć na najciaśniejszą to ten stanik sobie odpuść, bo po paru tygodniach tez będzie podjeżdżać do góry. Ewentualnie możesz probować 65DD z brytyjczyków. Odpowiedz Link
plecha1 69/89 - jaka Melissa 11.02.08, 00:49 Jaki rozmiar Melissy powinnam wybrać? Słyszałam, że Melissa ma duże miski i zgłupiałam. Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 69/89 - plecha1 11.02.08, 10:30 Nie jestem specjalistka melissową, jednak widziałam ładnie układające się staniki tej firmy na mniejszym biuscie. Po pierwsze wybierz model jak najmniej zabudowany (podane sa w wątku o melissie). Możesz wybrać 65 w obwodzie i wtedy korzystasz z ich tabeli i liczysz 89-65=24 cm i wybierasz odpowiednią miske dla obwodu 65. Jesli chcesz wypróbować 60tki to liczysz 89-60=29 i jeszcze inna miska wychodzi dla 60. Mozesz też zadzwonić do formy i spytac sie ich (ale nie daj sobie wcisnać 70tki!) lub zadać tp pytanie w wątku producenta. Odpowiedz Link
plecha1 Re: 69/89 - plecha1 11.02.08, 11:41 Spytałam w wątku Melissy. A 70-tki sobie wcisnąć nie dam - nosiłam już 65C, z którego "wyrosłam" i widzę, że jest zdecydowanie lepiej niż w większym obwodzie. Odpowiedz Link
plecha1 Re: 69/89 - plecha1 11.02.08, 11:41 Zapomniałam podziękować - gapa ze mnie :) Dziękuję za pomoc Odpowiedz Link
agacik10 81/90 11.02.08, 09:48 no właśnie - różnica jedna z najmniejszych ;) Odpadają wszelkie cienkie i koronkowe staniki - wtedy już zupełnie nie mam nic. Noszę rozmiar 80B, ale widzę, że 75 też chyba byłoby ok - mniej więcej tyle zbieram "zapasu". Co do fasonu, to ulubionym jest: www.corin.pl/zdj_modele/245_3.jpg a mój ostatni zakup wygląda tak: www.avalingerie.pl/html/jpg_f/6g_6.jpg Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 81/90 agacik10 11.02.08, 10:26 muszę cię zmartwic, ale modelki prezentuja jak nie powienien wyglądac dobrze rodbany stanik i sa potraktowane photoshopem. Te staniki w ich przypadku to zasłaniacze na sutki i zgniatacze piersi, nie widac zdjęcia z profilu ale wygladałoby to okropnie (spłaszczone piersi). Skoro 80B jest na ciebie dobre to spróboj 75D (ewentulanie75C) (jednak bede uparnie zalecała przymierzyc miękki na fiszbinie, pochylić sie do przodu, skrócić mocno ramiączka i wygarnąć biust spod pach). Jesli obwód będzie podjeżdzał do góry na plecach to proponuję 70E Odpowiedz Link
agacik10 Re: 81/90 agacik10 11.02.08, 12:11 Sylwiastko, dziękuje za pomoc - do dziasiaj nie pomyślałabym o próbowaniu D, na początek myślę, że zacznę C :) Mój biust i tak wygląda zupełnie inaczej niż modelek ;)chodziło mi bardziej o sam kształt staników - jak na razie takie mi najbardziej odpowiadały :) w photoshopa nie wnikam - j.w. :) Pewnie trochę czasu mi zajmie, zanim się psychicznie przestawię na miękkie staniki ;) pozdrawiam Odpowiedz Link
ava.adore 74/99 11.02.08, 12:49 Grzecznie się witam, bo to mój pierwszy post tutaj:) I od razu przechodzę do meritum: to 74 to jest zmierzone na największym wydechu, nic więcej już się tam zwęzić nie da. Tak normalnie to jest 78-9. Byłam więc skłonna próbować najpierw 70, ale wygrzebałam gdzieś z szuflady jakieś stare 70B, zapięłam się z miseczkami na plecach na najciaśniejszą haftkę i w sumie doszłam do wniosku, że nic by się nie stało, gdyby obwód był jeszcze ciut węższy. No ale z drugiej strony, to są stare staniki i nieźle zdążyły się rozciągnąć. Sama już nie wiem. Radzicie ryzykować to 65? I jak miska? 99 jest mierzone bez stanika, bo żadnego choć trochę pasującego na chwilę obecną nie posiadam :/ Z tabeli wychodzi 30GG w brytyjczykach, a 65K w polskich, ale przyznam się, że jak oglądam zdjęcia na stanikomanii podobnych rozmiarów, to mój mi się wydaje o tyyyyle mniejszy... Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 74/99 - ava.adore 11.02.08, 18:34 W wielu modelach 65-tki będą dobre. Ewentualnie w ekstremalnych tzw. "ściśliwcach" dobre mogą być 70-tki ;) Ale takie staniki to wyjątki. Więc najpierw próbuj 65-tek! Przy 99 cm w biuście dobre powinno być coś w okolicach 65GG (30GG) jak sama zresztą z tabeli wyczytałaś. Jeśli nie jesteś pewna to może zamów po prostu 65G i 65GG i odeślesz ten niepasujący. Odpowiedz Link
ava.adore Re: 74/99 - ava.adore 11.02.08, 20:28 Czyli tak, jak myślałam. Dzięki wielkie! Pochwalę się, jak coś dopasuję :) Odpowiedz Link
madzi1 72/82 - rada dla siemalek 11.02.08, 14:58 Witajcie! Może pomogły byście mi dobrać właściwy rozmiar biustonosza bo już mi ręce opadają. Trafiłam na to forum dopiero dziś. Zawsze nosiłam cos koło 70/75 B ale to przed urodzeniem dzieci i w trakcie karmienia.Niestety po łącznie prawie 4 latach karmienia ( po dwa na kazde dziecko) biust mi jeszcze bardzoej zmalał i niestety troche opadł. I teraz sie męcze bo nie wiem jak dobrać stanik by nie wyglądać jak płaska deska. W bawełniaych miekkich 70A/B zależy od firmy wyglądam całkiem płasko, natomiast w miare ok w gąbkowych (atlantico) ale już ich mam czasem dość. Pod biustem na wydechu mam 72cm a w biuście(bez biustonosza) 82cm!!!! Problem polega a tym że rozmiar 70 wydaje sie być a mnie nie właściwy bo miski nie zbierają mi całego biustu z boków a jak cos wieksze to i miski za duże. Juz nie wiem co mam nosić :-(. Odpowiedz Link
madzi1 Re: 72/82 - rada dla siemalek 11.02.08, 15:05 Masz nosić dobry stanik :D Ja bym ci polecała spróbować 65C(30C) i 65D(30D). Od razu powiem, żebyś się literkami nie przerażała. Ja mam 83 w biuście i w większości 65D jest na mnie dobre, mimo, że tabelkowo jest na 84 w biuście: docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n Z mniejszomiseczkowców 65D powinno być raczej na ciebie dobre, a jest też łatwiej dostępne niż 65C. Zajrzyj na naszą giełdę, tam napewno znajdziesz ten rozmiar, poszperaj po allegro i ebayu. Zajrzyj też tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038938&a=75038938 i tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038455&a=75038455&v=2&wv.x=0 Odpowiedz Link
bathilda Re: 72/82 - rada dla siemalek 11.02.08, 15:11 Siemalek, obwód 70 nie ma prawa być dobry - zapięcie na bank podjedzie Ci na opatki. Ja też mam tyle pod biustem i noszę 65-tki, a czasem to i na 60-tkę się zasadzam. Odpowiedz Link
megi231 Re: 73/83 11.02.08, 20:35 No własnie sie pomierzylam i nie chce byc inaczej. Zawsze miałam problem w doborze stanika i mam nadzieje ze z wasza pomoca takowy problem zniknie juz na zawsze. Z moich obliczen wynika ze powinnam celowac w 65D. Co myslicie?? Odpowiedz Link
madzi1 Re: 73/83 11.02.08, 21:02 Myślimy, że od 65D powinnaś zacząć. Tylko pamiętaj, że czasem rozmiar rozmiarowi nie równy. Jak trafisz jakieś za duże 65D to się nie zrażaj, podobnie jak trafisz jakieś za małe :) A tutaj masz linke do spisu sklepów w których takowy rozmiar znajdziesz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038938&a=75038938 Odpowiedz Link
avrasya Teraz ja :) 74/81 11.02.08, 21:18 74-75 pod biustem w biuście ok. 81-82 czyli różnica 6-8 cm cycusie kształtu nietypowego, takie stożki, zero krągłości, szeroko rozstawione, "zezowate" 70A? 65C? 60DD? zdecydowanie przydałby się fason przybliżający je do siebie, inaczej w ogóle nie widać, że coś tam mam, zero rowka zupełnie w dekoltach push-upów i sztywniaków nie lubię ;/ Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: Teraz ja :) 74/81_avrasya 11.02.08, 23:47 Po pierwsze dobrze, ze nie lubisz push-up, bo one nie sa do noszenie na codzien. Zle dobrane tylko rozsmarowuja biust na calej klacie. Sprobuj poszukac 65C. A jaki teraz biustonosz nosisz? A jak zmierzylas sie pod biustem , luzno czy bardzo ciasno? Bo moze jest szansa, ze dopniesz sie w 60, wtedy 60DD. Jesli mieszkasz w Warszawie idz do Avocado albo umow sie z pania Marysia z Peachfield. Jesli w Krakowie, to idz do Intimo. W tych sklepach mozesz przymierzyc 60. Odpowiedz Link
katarzynka27_09 Re: 75/80 12.02.08, 19:33 Pod biustem mam jakieś 75 cm, może nawet cm minej, natomiast w biuście jakieś 80 cm (jak za bardzo schudne to troche mniej :P). Do tej pory nosiłam 70B, ale też nie wszystkie pasowały, bo niektóre były za luźne, szczególnie pod biustem :P Więc jak 65C czy 60D i gdzie coś takiego mam upolować? Do tej pory jak prosiłam o 65, to panie patrzyły na mnie jak na wariatke... Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/80 12.02.08, 19:38 65C, 60D lub ewentualnie 60DD. A gdzie mieszkasz? Masz szanse upolować stacjonarnie w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Katowicach. Jak nie tam to przez internet :) Odpowiedz Link
agnieszka71 Re: 75/80 12.02.08, 22:05 Scarlet_agta wiem że nie na tema ale gdzie w Katowicach takie rozmiary bywaja, mam tam co pradw ze 100 km ale jak bym po drodze była ... to kto wie :). Dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/80 13.02.08, 08:56 Z tego co się orientuje to w pasażu w hotelu Monopol; mam nadzieję, że niczego nie przekręcam :/ Odpowiedz Link
katarzynka27_09 Re: 75/80 13.02.08, 18:01 Mieszkam w naszej pięknej stolicy :P, mogłabym prosić o podanie dokładnej lokalizacji, razem z ulicą :) dzięki serdeczne Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/80 13.02.08, 18:09 Poszukaj proszę Cię, jest tu i na Lobby Biuścistych. To nie jest forum dla leni! Ja mogę podać tylko adres do Avocado - Bracka 1. Odpowiedz Link
lenkaaa 75/86 12.02.08, 22:16 Ostatnio kupowane biustonosze mają rozmiary: 34 A (podaję rozmiar z UK bo europejski sie sprał i nie widać) oraz 32 C (ten był kupiony po "wymierzeniu" doradzeniu przez ekspedientkę w Marks&Spencer; jest to biustonosz typu push-up). Proszę doradźcie jakie rozmiary kupować w PL a jakie w UK :o) Odpowiedz Link
agniecha2008 71/81 12.02.08, 23:55 Witam :) a co mi doradzicie? zmierzylam sie wg Waszych wskazówek i mi wyszło pod biustem 71-72 a w biuscie 81-82. Pasowało by 65C? Zawsze nosiłam 75A..podjezdzaja nieraz pod góre ale tez zauwazam odsiśnięte fiżbiny na skórze (nawet przy stanikach dobrych firm):/ I jeszcze pytanie o sklepy: gdzie znajdę takie odpowiednie dla siebie staniki we Wrocławiu? z gory dzieki za odp i pozdrawiam :) aga Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 71/81 - agniecha2008 13.02.08, 09:02 Nie chcę Cię martwić, ale we Wrocławiu raczej nie znajdziesz staników w rozmiarze 65C lub 60DD bo takie powinnaś nosić. Oczywiście możesz kupić w jakimś sklepie internetowym, bo te wysyłają do Wrocławia ;) Odpowiedz Link
lenkaaa Re: 75/86 - lenkaaa 13.02.08, 09:24 a co to za rozmiar 30DD ? tzn. z jakiego kraju ? a polski jaki: 70C lub D ?? Widzę, że taki był polecany koleżance, która pytała przede mną i podała zdaje się identyczne wymiary. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: 75/86 - lenkaaa 13.02.08, 12:43 już chyba się kapnęłam, ale nie dokońca rozumiem: 30DD to rozmiar brytyjski, ok. spróbuję na następnych zakupach; ale jeśli 65 to rozmiar polski/europejski to tam nie ma misek DD (sprawdziłam w tabeli z wikipedii) ...? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/86 - lenkaaa 13.02.08, 17:21 lenkaaa napisała: > już chyba się kapnęłam, ale nie dokońca rozumiem: 30DD to rozmiar > brytyjski, ok. spróbuję na następnych zakupach; ale jeśli 65 to > rozmiar polski/europejski to tam nie ma misek DD (sprawdziłam w > tabeli z wikipedii) ...? Zgadza się. Tylko na metkach brytyjczyków podają, że europejski rozmiar to 65DD. W polskich firmach szyjących takie rozmiary czyli Melissa i Avocado faktycznie nie ma DD. Ja się na ich (Melissy i Avocado) rozmiarówce nie znam. Ale pewnie też powinnaś próbować coś koło 65D lub 65E. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: 75/86 - lenkaaa 13.02.08, 21:28 Dziękuję Scarlet, zanotowałam i wypróbuje przy najbliższej okazji :o)) Odpowiedz Link
melajna78 100/80 13.02.08, 05:23 hej. od prawie roku nie noszę staników. nie cierpię fiszbin wbijajacych sie w ciało!! Jednak po ciąży i karmieniu piersią biust zmienił się lekko i... chyba trzeba poszukać czegoś wygodnego, ale roównocześnie dbającego o ich wygląd:/ co polecacie? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 100/80 melajna78 13.02.08, 09:06 Z tabeli wynika, że powinnaś wybrać rozmiar brytyjski 34E (75E) lub 32FF (70FF). A w polskiej rozmiarówce 75F lub 70H/J. Odpowiedz Link
evunaa 69 pod 87 w, to coz to bedzie?:) 13.02.08, 17:49 sie ścisnęłam pod i wyszło 69-70, w biuście około 87. Teraz noszę 70C na przemian z 75 C, bo inaczej miseczka była za mała i miałam czerwone ślady od wrzynania się, mimo, ze mojego biustu to na 75C bym nie zakwalifikowała :) nie jest on za duży :P wręcz mały :) tylko właśnie dość szeroki... znaczy tak mi się wydawało do tej pory. Teraz już nic nie wiem :) Odpowiedz Link
evunaa Re: 69 pod 87 w, to coz to bedzie?:) 13.02.08, 17:56 Dodam tylko, że te moje wszystkie C ciągle poprawiam, bo coś się przesuwa albo po prostu mi niezbyt wygodnie. A na stronie triumpha dobrali mi 70D :) Taki rozmiar mnie rozbawia prawdę mówiąc jak patrzę na ten mój niezaduży biuścik...:) Tak myślę, że 65D chyba powinno być ok? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 69 pod 87 w, to coz to bedzie?:) 13.02.08, 18:01 65DD ewentualnie, choć raczej 60F ;) Odpowiedz Link
evunaa Re: 69 pod 87 w, to coz to bedzie?:) 13.02.08, 18:09 To brzmi kosmicznie... naprawdę:) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 69 pod 87 w, to coz to bedzie?:) 13.02.08, 18:10 Miska 60F ma mniej więcej taka wielkość jak w 75C. Nie przerażaj się ;) Odpowiedz Link
evunaa Re: 69 pod 87 w, to coz to bedzie?:) 13.02.08, 18:17 staram się ;) ale na pewno spróbuję, ponoć w Łodzi są sklepy z takimi rozmiarami, więc sprawdzę na sobie jak to się wszystko prezentuje:) Ale na pewno nie zostanę przy 75 w obwodzie... Dziękuję bardzo za pomoc:) Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 69 pod 87 w, to coz to bedzie?:) 13.02.08, 23:52 Jeżeli wiesz o jakimś łodzkim sklepie, w którym występują małe obwody to koniecznie napisz o nim w wątku o sklepach stacjonarnych. Bo ja jeszcze niestety takiego w naszym pięknym mieście nie znalazłam. Odpowiedz Link
ascx 70/84-85 13.02.08, 22:44 Mam prośbę o pomoc - chodzi oczywiście o rozmiar :) Od jakiegos czasu czytam o właściwym doborze stanika. I próbuję dobrać własny, ale jak większość początkujących nie za bardzo mogę uwierzyć w to co mi wychodzi z wyliczeń. Teoretycznie wydaje mi się, że powinnam mieć 65D. W tej chwili noszę 70B (Intimissimi), ale jest za szeroki w obwodzie i za wąski w miseczkach (jakoś tak biust rozchodzi się na boki). Byłam w Avocado i przymierzałam zarówno 65D jak i 60D i mam dziwne wrażenia. 65 zapięte na środkową haftkę - wężej się nie dało. Natomiast 60 bez problemu zapięte na ostatnią (najwęższy obwód) - trochę to dziwne. Niestety w obu modelach (przymierzałam Kitty) miseczka była za duża - zostawało "powietrze" na górze - w 60-stce trochę mniej. Chciałam kupić 65D w internecie, ale po doświadczeniach w mierzeniu nie wiem czy to właściwy rozmiar. Bardzo prosze o radę... Pozdrowienia Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 70/84-85 ascx 13.02.08, 23:08 rozmiar 65D bedzie własciwy choć z rozciągliwych staników lepszy byłby 60E/F. Niestety avocado jakoś nie chce trzymac mniej biuściastej rozmiarówki, nie jesteś pierwszą dziewczyną na która rozmiar był za duży. Jednak proponuję sie nie zrażac i kupić przez internet stanik najlepiej firm angielskich (Freya, Panache) właśnie w podanych rozmiarach, powinny być dobre. Możesz kupić w polskich lub zagraniacznych sklepach internetowych, lub poszukać na aukcjach albo na naszej giełdzie. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 70/84-85 14.02.08, 00:22 Masz niemalze moje wymiary. Zgadzam sie z sylwiastka, ze docelowo 60E a raczej 60F. Ja zaczelam od 65 i wtedy wydawalo mi sie bardzo ciasne, teraz choc mi ubyl tylko jeden centymetr pod biustem wiekszosc 65 jest luzna. Zacznij od 65D (jest na 84 w biuscie) ew 65DD (jest na 86.5 w biuscie) w brytyjskich biustonoszach, potem pewnie zjedziesz do 60. Odpowiedz Link
ascx Re: 70/84-85 14.02.08, 21:20 Dzięki wielkie. Właśnie zamówiłam Pour Moi 30D i Freya 28E :) Potestujemy... Odpowiedz Link